Wat Is Wijsheid??? Nr. 6

  • Uploaded by: Loek Hopstaken
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Wat Is Wijsheid??? Nr. 6 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,199
  • Pages: 2
WAT IS WIJSHEID??? “Zodra iemand zich realiseert dat de werkelijkheid vele gezichten kent, zet hij de eerste stap op weg naar wijsheid.” Nieuwsbrief van Hopstaken Bedrijfsadvies – eerste jaargang nr. 6, 2 november 2001 In deze nieuwsbrief: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Waar gebeurd: sprookje Nieuws van Hopstaken: workshops in ‘t Engels Instrument: overtuigen Een wijs citaat van Tiger Woods Service van de maand: Data Evaluatie Tips voor leven na ‘t werk.

Reacties kun je mailen aan [email protected]. 1. Waar gebeurd: sprookje, of ‘het verhaal van een ondernemer’ Er was eens een ondernemer. Hij kende de behoeften van zijn klanten en voorzag daarin. Hij zorgde er voor, dat zijn klanten en medewerkers hem trouw bleven en dat hij er goed aan verdiende. Hij had er plezier in. Toen zei iemand tegen hem dat hij toch eigenlijk maar een simpele ondernemer was. Sindsdien probeert hij, daarin bijgestaan door een leger van sociaal-psychologen, business consultants, management-goeroes, arbeids- en organisatiepsychologen, accountants, agogen, ergo- en haptonomen, ondernemerscoaches, ‘ik-ben-een-tijger’- en tsjakka-profeten te bewijzen dat hij geen simpele ondernemer is. Hetgeen de afgelopen eeuw heeft geleid tot matrix-organisaties, kwaliteitscirkels, het Ishikawa-diagram, het ServQual-model, het EFQM-, EQA en INK-model, de ISO 9000 en 14000 series, Time Based Competition, Balanced Business Scorecards, Kaizen, Six Sigma, Core Business Re-engineering, Q-MBO, QFD, de Lean & Mean Organization, benchmarking, total quality en Customer Relationship Management. Moraal van dit sprookje? Hervind de eenvoud van je succesvolle acties en houd die er vervolgens in.

2. Nieuws: workshops in ’t Engels In de loop der jaren krijg je als trainer wel eens de vraag, of je de workshop ook in ‘t Engels kunt doen. Als ondernemer-trainer met een redelijke beheersing zeg je dan geen ‘nee’. Dat leidt tot ervaring. Nu, na een mooi resultaat te hebben geboekt met een engelstalige communicatie-workshop, kunnen we trainingen dus ook in het Engels verzorgen. Alleen: engelstalig materiaal ontbreekt. Dat betekent voor de deelnemers dus aantekeningen maken. Maar ook dat blijkt in de praktijk geen enkele probleem; ex-patriates hebben meestal minstens HBO. De website wordt over enkele weken enigszins aangepast. Hopstaken Bedrijfsadvies was – althans, de site – al ‘dotcom’, straks kunnen er ook engelstalige bezoekers op terecht. De beschrijvingen van onze diensten worden niet volledig vertaald; er komen samenvattingen van.

3. Instrument: overtuigen Wanneer je probeert een ander te winnen voor jouw standpunt, voorstel, idee, uitvinding – wat dan ook – dan tracht je hem of haar te overtuigen van de waarde ervan en tegelijkertijd, de weerstand ertegen te vermijden. Hoe doe je dat, overtuigen? Vooropgesteld: it takes two to tango. Dus de ander kan en mag altijd ‘nee’ zeggen. Je doet een poging het besluitvormingsproces van de ander te beïnvloeden, waarbij je diens recht op een eigen besluitvormings-proces respecteert. Overtuigen is dus niet: verleiden. Een listig spel om iemands beslissings-

vermogen naar je hand te zetten. Soms werkt dat, maar er zijn natuurlijk risico’s. Wat is overtuigen dan wèl? Het is te definiëren als een scenario. Een standaard scenario. Dat ziet er zo uit: 1. 2.

3.

Zoek een ongewenste situatie die ten grondslag ligt aan een volgens jou voor beiden gewenste situatie. Benoem de ongewenste situatie en bereik overeenstemming over de ongewenstheid ervan. Bereik dat de ander komt tot een punt dat hij/zij de noodzaak inziet van een verbetering. Dat betekent: geven van een toelichting en verschaffen van inzicht in de consequenties van niet handelen. Stel de vraag: “Wat gebeurt er, denk je, als je niets doet?” Zo schep je bereidheid tot verandering. Zodra je observeert dat de ander de noodzaak inziet van de verandering. lees: een verbetering, dan doe je jouw voorstel. De kans is groot dat hij/zij voor die verandering openstaat. De keus blijft bij hem/haar.

Dat is alles. Geen sprookje. Dit brokje eenvoud vormt de kern van alle boeken over offertes, verandermanagement, sales technieken en goed/slecht-nieuws-gesprekken. Wie een parallel ziet met ons instrument van september (zijn-doen-hebben), chapeau!

4. Het citaat van de maand is van de Amerikaanse golfkampioen Tiger Woods: Nadat een commentator beweerde dat Woods na weer een overwinning ‘het de laatste tijd vooral van z’n geluk moet hebben’ merkte hij droogjes op: “Hoe meer ik oefen, hoe meer geluk ik heb.” (Dank aan Tom van ’t Hek)

5. Service van de maand: Data Evaluatie Wie kent niet de situatie, dat je tracht te begrijpen waarom iets is foutgelopen en je kunt er geen touw aan vast knopen? Hoogst onbevredigend. Je dacht nog wel dat je gezegend was met een ‘goed stel hersens’. Wanneer we ergens geen touw aan kunnen vastknopen, hebben we meestal de neiging om onze aandacht op iets anders te vestigen. Want het is frustrerend om geconfronteerd te worden met je eigen onvermogen. Iets niet kunnen vatten, geen antwoord weten op de vraag “Waarom?” – dat zijn zaken waar we met onze service ‘Data Evaluatie’ graag onze tanden in zetten. Er is een technologie om onbegrijpelijke en complexe vraagstukken te lijf te gaan. Noem het een recherche-techniek. Met Data Evaluatie trachten we een echt antwoord te geven op vragen als: “Waarom loopt die afdeling niet?” “Hoe komt het dat de machines het voortdurend begeven?” Of: “Waarom is het verloop zo idioot hoog?” “Wat veroorzaakt het enorme materiaalverbruik?” “Mijn concurrenten hebben maar half zo hoog ziekteverzuim als ik. Hoe kan dat?” Juiste antwoorden op dit soort vragen openen de weg naar oplossingen. Zoals een remedie slechts baat na een juiste diagnose. Als je met een onbegrijpelijk vraagstuk zit, laat ons er dan eens naar kijken. Wij hebben er voor geleerd. Data Evaluatie is een adviesproject. Onderzoek, rapportage en voorstel voor remedie. Soms duurt zoiets twee dagdelen. Maar bij zaken die al lang spelen en er dieper gegraven moet worden, kan het natuurlijk meer tijd in beslag nemen. Meer informatie staat op de website onder ‘Advisering’.

6. Tips voor leven na ’t werk – genieten Nu The Discovery of Heaven in de bioscopen draait (en alom is geprezen), staat nu deel één van de Harry Pottercyclus voor de deur. The Philosopher’s Stone is méér dan een kinderfilm. Geschikt voor het hele gezin. Van een vriend vernam ik dat zijn bepaald niet kindse 92-jarige moeder afgelopen zomer volop genoot van het eerste deel van J.K. Rowling’s Potter-reeks. In december volgt The Lord of The Rings, deel één – gebaseerd op J.R.R. Tolkien’s ‘Meest geliefde Engelstalige roman van de 20ste eeuw’. SF is uit, Fantasy is in. Het kan niet op. Wacht niet op video of dvd. Onderga de magie van de bioscoop – groot scherm, indrukwekkend geluid – en geniet. Bert Vuijsje besprak twee weken geleden in de Volkskrant ‘The Duke at Fargo 1940’. (Nog) te lezen op de Volkskrant site. Een van die zeldzame ‘live’-opnamen van de meest fantastische big band ooit. Een dubbelCD van Storyville Records. Het Franse Dreyfus bracht dit jaar een serie uit met prachtige en betaalbare CD’s vol klassieke jazz. Van onder meer, Charlie Parker, Fats Waller en … Duke Ellington. Alle (studio-) opnamen op deze CD stammen uit 1940 – in een periode van acht maanden voorafgaand aan de Fargo ‘one-nighter’. Onbetwiste meesterwerkjes. Van alle heruitgebracht opnamen uit dat jaar heeft deze veruit de beste geluidskwaliteit. Koop, luister en geniet. Iets voor het verlanglijstje met Sinterklaas?

Nieuwsbrief nr. 7 verschijnt rond 3 december a.s.

Related Documents


More Documents from "Loek Hopstaken"

Wijsheid 42
April 2020 0
Wiw Peter Special
June 2020 0
Wijsheid 84
April 2020 1
Wijsheid100
May 2020 1