Wat is Wijsheid??? “Zodra iemand zich realiseert dat de werkelijkheid vele gezichten kent, zet hij de eerste stap op weg naar wijsheid.”
Waar gebeurd: de Eindstreep voor Wat is Wijsheid??? De 100ste Wijsheid. Een mijlpaal. Maar ook een moment van bezinning. Om met Dominee Gremdaat te spreken. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is de laatste maandeditie van Wat is Wijsheid???. Vanaf nu verschijnt dit tijdschriftje eens per drie maanden. Ook gooien we het over een andere boeg. Minder hobby, meer zakelijk. Er is natuurlijk ook het een en ander veranderd. Sinds november 2008 woon en werk ik deels in Nederland, deels in Vietnam. In Nederland heeft de recessie zonder meer impact. Tel hierbij op, binnen korte tijd een reeks overnames en fusies in mijn klantenkring, dan heb je wellicht een beeld hóe het toch al bescheiden relatiebestand van een zzp’er als ik verandert. In Vietnam komt het voor 98% aan op netwerken, knokken voor je opdracht en creatief omgaan met de wensen van de klant. Heel veel maatwerk. Men verwacht powerpoints, spelletjes en veel know-how. Vooral véél van alles. Daar komt bij, een potje stevig onderhandelen over het tarief. Dat hoort hier. In Nederland werkt dit juist verstorend in de relatie. Een structurele verandering (bevestigd door marketingonderzoekers op alle continenten) is dat klantengedrag wereldwijd is opgeschoven resp. gestaag opschuift van ‘relatief trouw’ naar ‘actief ontrouw’. Mijn woorden. Dit proces was in de retail al lang bekend, maar ook in Business-to-Business is shoppen de trend. Deels een recessie-effect, maar internet speelt hierbij een cruciale rol. Daarom noemt men anno 2009 de klant—particulier of zakelijk—een ‘shopper’. Voor leveranciers alleen maar een aansporing om nóg beter je best te doen, en ondanks de extra inspanningen voor lief te nemen dat je klant vreemd gaat. (zie p. 5)
Waar doen we het voor? Mangosteen is een van de smakelijkste vruchten die ik ken. Ik eet er zó 10 achterelkaar op. Worden ook talloze wonderbaarlijke genezingen aan toegeschreven. Met het lychee-seizoen in z’n laatste dagen—ook zo’n vrucht die vers van de tak het allerlekkerst is—levert het oppeuzelen van zulke sappige knabbels momenten op die je allerlei ontberingen van verkeer, klimaat en recessie op slag doen vergeten.
TERUG IN SEPTEMBEROKTOBER— PLAN NU! Hopstaken Bedrijfsadvies 9de jaargang, nr. 8 16 juli 2009 Deze nieuwsbrief is een eigen productie, vrij van copyright. Doorzenden: graag! Alle tekst en beeld van ondergetekende, tenzij anders vermeld. Bij gebruik van tekst en/of beeld stel ik bronvermelding op prijs. Loek Hopstaken
In dit nummer: Waar gebeurd: De Eindstreep voor Wat is Wijsheid??? 1 Nieuws & Instrument
2
Uitgelicht: People Management
3
Wijze citaten & gedicht
4
De Wereld na de Recessie
5
Toys voor Boys
6
Tips voor Leven
7
Reacties:
[email protected] of
[email protected]
Hopstaken Bedrijfsadvies
2. Nieuws & Instrument
NIEUWS VAN HOPSTAKEN Terug in Nederland Van 24 september tot 23 oktober ben ik in Nederland. Daarna: 4-6 weken in de periode februari-maart 2010, en 4-6 weken in de periode september-oktober 2010. Maar: voor een interessante opdracht is de afstand gemakkelijk te overbruggen. Mits tijdig gepland. Hopstaken is per slot van rekening tegenwoordig een Global Player. Networking De enige networking site die ik actief bijhoud is LinkedIn. De andere zo-zo. Waarom LinkedIn? Wanneer je eenmaal ‘gesetteld’ bent, dan leg je er gemakkelijk contacten. Mijn 151 contactpersonen—iedereen is een zakelijke relatie, persoonlijke vriend(in) of goede kennis—staan in contact met ruim 30.000 anderen. Dat is een gemiddelde van 198 contacten per contactpersoon. De eerste bescheiden vruchten zijn inmiddels geplukt. Aanmelden via http://www.linkedin.com. Mijn public profile: http://www.linkedin.com/in/loekhopstaken’. Blijf dus afgestemd op Hopstaken Bedrijfsadvies.
[email protected] of
[email protected] GOEJEMORGEN VIETNAM! Promotie in Vietnam doe ik door het geven van gratis lezingen bij bedrijven en scholen. Het is een stuk effectiever manier dan een acquisitiegesprek: je laat even zien wat je in huis hebt. Op http://tinyurl.com/m89n6d kun je zien (want lezen zal lastig zijn) hoe zoiets er uit ziet. In dit geval een klas zoals ik die ook in Deventer wel heb (nu bij Wittenborg University). Op de foto Mr. Warren Eng, de Singaporese directeur van Melior Business School in Saigon.
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
INSTRUMENT: 4 ONDERHANDELTIPS 1. Het is een spel met twee kanten: de psychologische en de technische kant. De eerste kant draait om zelfvertrouwen, en hoe je dat laat zien. Techniek is de tweede kant. Die gaat over het proces van voorbereiden, en wat je wel of niet moet doen en zeggen. Nadrukkelijke aandacht voor deze twee punten – hoe beter voorbereid en getraind, hoe meer zelfvertrouwen – maakt een groot verschil. 2. Ken: a. je droom-onderhandelingsresultaat, b. waar je concreet voor gaat, c. de ondergrens (het moment waarop je stopt) d. je BAZO: Beste Alternatief Zonder Onderhandelingsresultaat. Dat voorkomt angst en schraagt je zelfvertrouwen. Let wel op, dat b en c nooit dezelfde zijn. Spreekt vanzelf, toch? 3. Zet je onderhandelingsresultaat uit in de tijd. Gaat het om de korte, middellange of lange termijn? Denk hierbij aan méér dan het gewenste gewin. Denk ook aan de kwaliteit van je relatie met je onderhandelingspartner. 4. Onderhandelingen gaan over oplossingen, niet over gelijk krijgen. De beste instelling is, je richten op een oplossing die beide partijen voordeel oplevert, tegen een acceptabele prijs. (vrij naar Stephen Hart)
Voor deze week staat op de rol een tweedaagse workshop (‘Strategic Thinking’), in samenwerking met een Vietnamees trainingsbureau. Het is hier hard knokken voor je opdracht, maar tussendoor is er altijd wel een excuus voor een feestje. En dan ga je er ook meteen vol tegenaan: schransen, stevig drinken, karaoke, dansen, en zoals afgelopen zondag, een bootrace in lekke boten. Loek Hopstaken
Deze jongens hebben er niets van begrepen.
Hopstaken Bedrijfsadvies
3. Uitgelicht
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
PEOPLE MANAGEMENT: Méér dan Mensenkennis Maakt het uit of je leiding geeft aan mannen of vrouwen? Volgens sommigen mág het niets uitmaken. Zij hebben opvattingen over gelijkheid van man en vrouw. In hun visie mag je niet met vrouwen anders omgaan dan met mannen. Ik ben het natuurlijk eens met gelijke rechten en gelijke behandeling, b.v. als het gaat om gelijk loon voor gelijk werk. Ik ben het er alleen niet mee eens dat je daarom ook niet meer een vrouw ‘vrouw’ mag laten zijn. Man en vrouw zijn niet gelijk. De verschillen zijn méér dan fysiek. Ze manifesteren zich op mentaal niveau, en hebben aanwijsbare biologische, genetische en culturele oorzaken. Vrouwen zijn écht beter in het doen van meerdere taken tegelijk, terwijl mannen maar één taak tegelijk aankunnen. Mannen zijn daarom zwak in een secretaresse-rol, en je komt die job op hun cv’s ook zelden tegen. Mannen kunnen daarentegen beter omgaan met ruimtelijke vraagstukken, zoals zich bij een bouwtekening een drie-dimensionaal gebouw voorstellen. Vrouwen zie je maar heel zelden in functies als piloot of kraandrijver; ze kiezen daar ook niet voor. Onder het kopje ‘Lichaamstaal’ schreef ik in Wijsheid??? 98 iets over het standaardwerk van Allan & Barbara Pease. Dit in Engeland woonachtige, Australische echtpaar heeft nog meer behartenswaardigs gepubliceerd. Zo las ik inmiddels hun ‘Why Men Don’t Listen & Women Can’t Read Maps’, en het vervolg ‘Why Men Don’t Have a Clue & Women Always Need More Shoes’. Toegegeven, weinig serieuze titels. Toch gebaseerd op een schat aan bronmateriaal. Boordevol herkenbare situaties, met een vertelwijze waarbij de auteurs behendig laveren van ernst, via knipoog naar soms hilarisch. Wie geen gevoel voor humor heeft, behoort tot de ideologen van het feminisme of snel een oordeel klaar heeft: vooral niet lezen. Veel bruikbare tips. Afgezien van wat schoonheidsfoutjes—de illustraties zijn wat knullig—zijn het twee collecties knappe observaties, met onderbouwingen waar je niet omheen kunt. Er zijn veel verwijzingen naar werksituaties. Bezoek eens http://tinyurl.com/wijsheid. Je kunt daar ook hun boeken bestellen. Ook al ben je geen lezer, deze zul je verorberen als smakelijke Broodjes Gezond. Overweeg het eens als relatiegeschenk, of als weggevertje voor je personeel. Zelf geef ik de voorkeur aan de Engelse editie, maar er zijn Nederlandse vertalingen. Met titels als: ‘Wat mannen en vrouwen met hun lichaam zeggen wat ze eigenlijk niet willen vertellen’. Klinkt toch anders, niet?
Het People Management Programma gaat over méér dan ‘medewerkers’. Om succesvol leiding te geven dien je meer te begrijpen dan alleen ‘mensen’. Je zult ook moeten omgaan met verschillende karakters en persoonlijkheden, met jong en oud, en dus ook met mannen– en vrouwensituaties en mannen– en vrouwengedrag. Het is de nieuwste toevoeging aan het workshop-programma van Hopstaken: er is een dóórgroeiend besef dat je er met knap uitgedokterde systemen en innovatieve technologieën bepaalt niet bent. Wanneer de gebruiker of de mens-achter-de-knoppen een dwarse bui heeft, vallen systemen uit en technologieën om. Met mensen omgaan, hen doorgronden en méékrijgen, daar is inmiddels heel veel over bekend. Maar omdat wat bekend is niet direct betekent dat het ook is doorgedrongen tot werkvloer of directiekamer, nemen velen nog beslissingen over mensen die verkeerd uitpakken. Onbekendheid met bepaalde man-vrouw-verschillen is maar één mogelijke oorzaak. Bij personeelsselectie en ontslag, bij loopbaanbegeleiding en prestatiebeoordeling komt heel wat mensenkennis kijken. Om nog niet eens te spreken over de dagelijkse aan– en bijsturing van personeel. People Management is een programma-op-maat. Voor de start vindt een onderzoek en analyse plaats van de werksituatie. Interviews en gesprekken. Mogelijk een dossierstudie om een beeld te krijgen van wat er de afgelopen paar jaar is gebeurd. Daarna volgt een voorstel, en bij een ‘GO’ gaan we aan de slag.
Situatie: Anno 2009 is personeel (M/V) mondiger, eigenwijzer, beter geïnformeerd én beter opgeleid dan ooit. Leidinggeven is er niet gemakkelijker op geworden!
Oplossing: Het People Management Programma biedt maatwerk-oplossingen voor de specifieke personeelssituatie binnen uw onderneming. Van aanpak van non-productieve interventies tot actualiseren van personeelsbeleid, van persoonlijke coaching tot communicatie-training.
Hopstaken Bedrijfsadvies
4. Wijze citaten, een gedicht & wat verder ter tafel komt
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
Wijze citaten van Kassorla, Lao Tse, Bliss, Picasso, Berlin & Winchell, en een gedicht van Herman Gorter Wacht niet tot het schip-met-geld jouw haven binnenvaart, en je boos wordt en je bedrogen voelt wanneer dat niet gebeurt. Begin met iets kleins. Irene Kassorla De hoogste vorm van uitblinken is niet 100 overwinningen in 100 veldslagen. De hoogste vorm van uitblinken is de legers van je vijand beteugelen zonder dat je hoeft te vechten. Lao Tse (ca. 600 v.Chr; auteur van de ‘Tao Te Ching’) Yesterday is a canceled check: Forget it. Tomorrow is a promissory note: Don’t count on it. Today is ready cash: Use it! Edwin C. Bliss Ik doe altijd dingen die ik niet kan. Zo leer ik ze doen. Pablo Picasso (1881-1973) Sommige plaatjes blijven je bij. Top: onderwijzer-op-leeftijd geeft op z’n gemak jongetjes een pak rammel. Waar die prent vandaan komt? Geen idee. Midden: Op deze vis heeft een schilder bloemen aangebracht. En: lippenstift. Onder: Onze pup drinkt sap met een rietje. Heeft zelf ontdekt hoe.
De dag gaat open als een gouden roos; ik sta aan ‘t raam en zend mijn adem uit, het veld is stil, en nauwlijks één geluid breekt naar het koepelblauw bij tusschenpoos. En in mijn kamer, als een donkre doos, waarvoor de parels hangen aan de ruit, ga ‘k heen en weer, tot waar mijn wandling stuit en ik bij donkren wand diep peinzend poos. Ik heb ‘t gevonden, het menschengeluk, al moest ik worden vier en dertig jaar eer ik het vond, en ging veel trachten stuk in spannend worstlen en ijdel gebaar. Maar zo zeker als daarbuiten de zon de wereld befloerst, heb ik ‘t geluk gevonden.
“Good evening, you’re boring!” Welkomstwoord in een Saigonees café.
Het leven is voor 10% wat je er van maakt, en voor 90% hoe je het opneemt. Irving Berlin
Herman Gorter (1864-1927) uit: Verzen (1890)
Oh when the Saints come marchin’ in, I wanna be in their ...
Een echte vriend is er een die binnenkomt wanneer de rest van de wereld opstapt. Walter Winchell
Hopstaken Bedrijfsadvies
5. De Wereld na de Recessie
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
Tallozen buigen zich over de recessie-lessen die ondernemers leren. Een van die lessen gaat over de klant, en hoe die zich gedraagt. Wil je mee-veren met de ontwikkelingen, dan volg je wat er gebeurt en voorkom je dat je achter de feiten aan gaat lopen. Twee belangwekkende trends: Particuliere én zakelijke relaties worden shoppers. Enkele recente onderzoeksresultaten uit de VS: Op dit ogenblik overweegt tussen de 32 en 94 procent van alle klanten hun huidige leverancier te laten vallen, en in te ruilen voor een concurrent. Ongeveer een derde van alle verzekeringsklanten zoekt een nieuwe verzekeraar. Ruim de helft van alle mobiele telefoongebruikers staat op het punt van provider te wisselen. Vier van de vijf kleding-kopers zijn klaar om over te stappen naar een nieuwe leverancier. 94 van elke 100 mensen die vorige week een hamburger kwamen nuttigen, komen deze week niet terug. In Business-to-Business (BtB) zijn de statistieken niet anders. 55% van de ondernemingen die software hebben gekocht ergeren zich gek. 61% van de ondernemers die activiteiten hebben uitbesteed (outsourcing) zeggen: “We hebben er geen enkele moeite mee om met een andere onderaannemer te gaan samenwerken.” Bron: The Rising Tide of Customer Defection - Laurence Haughton (2009) Het gescheiden houden van privé en zakelijk houdt minder en minder stand. Met al die ‘social networking’—online en in ‘t echt—zie je dat de traditionele afbakening tussen de twee leefwerelden vervaagt. Vooral jonge mensen zitten er niet mee om hun privé-leven—inclusief privémeningen, liefhebberijen, vriendenkringen—te etaleren*). Wat betekent dit voor zakendoen? Onder meer, dat de muren tussen business-to-business and retail langzaam afgebroken worden. Hoever dat proces gaat, en geldt dit voor alle takken van sport? Ik waag me niet aan voorspellingen. Maar bedrijven zouden er goed aan doen om dit tijdens strategie-sessies mee te nemen in de overwegingen. Het gaat niet zonder slag of stoot. Gisteren plaatste iemand een ‘politiek incorrecte’ mop in LinkedIn’s Coffee Break groep. Kwam prompt een reactie: “I have made a note never to have dealings with your company.” Humor vindt niet iedereen leuk. Vervaging van privé en zakelijk in een multinationale wereld vereist ook verdieping in wat wel en niet kan in bepaalde culturen. Je komt er niet meer met je eigen normen, waarden en gebruiken. Je zult je ook moeten verdiepen in die van de ander. De zakelijke én de privé-normen, -waarden en -gebruiken. Marshall McLuhan’s voorspelling, 40 jaar geleden, van de Global Village is méér dan uit aan ’t komen. Er ontstaat een nieuwe wereldcultuur, met behoud—en dat kan gelukkig heel lang duren—van talloze subculturen. De ‘Afro-Eurasian Eclipse’. *) Zeker, ik doe daar zelf al een paar jaar vrolijk aan mee. Zie http://hopper1951.spaces.live.com.
Saigon, juli 2009. Links: oma knapt een uiltje, terwijl haar kleinzoons hengelen. Rechts: Jane & Loek met Natalya, Russisch ingenieur. Midden: nee, niet dát. Smakelijke, tropische vruchten.
Wanneer je kritiek wilt vermijden, doe niets, zeg niets, wees niets. Elbert Hubbard (1859-1915)
Hopstaken Bedrijfsadvies
6. Toys voor Boys
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
Communicatietechniek voor Techneuten Iedere jongen begon met een timmerdoos. Meccano was voor mij niet weggelegd; ik behielp mij met Mobaco en later, Lego. Fischer Technik heb ik later omarmd. Schüco kreeg ik als kleuter. Een Märklin-trein was te duur. Ook Fleischmann was boven vaders budget. Het werd dus Trix Express. Maar ik had rijke vriendjes, met complete Märklin en Fleischmann emplacementen. Vriend Wim’s vader was aannemer Jan Thunnissen. Hij nam ons mee naar bouwputten met draglines. Schoolreisjes gingen naar de Deltawerken, of het Evoluon in Eindhoven. Verjaardagscadeaus waren een zelfbouw-transistorradio, en aanvuldoosjes voor Mobaco, Lego, en later, Scalextric. Een oudere overbuurjongen was Rudolf Spoor, die helemaal gek was van de ruimtevaart. Hij was al naar de NASA geweest, had een collectie ruimtevaart-attributen, en correspondeerde met Amerikaanse astro– en Russische kosmonauten. Als regisseur bij de NOS maakte hij samen met Henk Terlingen onvergetelijke Apollo-uitzendingen. 20 juli 1969, 40 jaar geleden: “That’s one small step for a man, one giant leap for Mankind.” Die beelden van de ruimtevaart zitten vers in mijn geheugen. Zoals hieronder de Saturnus V raket, ‘ongeveer even hoog als de Dom in Utrecht’. (Hoor ik daar Chriet Titulaer?) Hiermee schoot de NASA de Apolloruimtevaarders maanwaarts. Toys voor boys. Alleen niet van die kinderachtige speeltjes van tegenwoordig, met minuscule knopjes. Nee, lekker groots en meeslepend. Je zou dus verwachten, dat zo’n jongen de techniek ingaat. Nee dus. Het werd communicatie. Ook techniek, maar dan anders. Van alle deelnemers aan communicatie-trainingen die ik de afgelopen 16 jaar heb gegeven, was naar ik schat 85% techneut. Daartoe reken ik gemakshalve ook de accountants en logistici. Bijna uitsluitend mannen. Want die vallen nu eenmaal voor techniek. En eenmaal daardoor gegrepen, vergeet menig techneut dat er méér is in de wereld dan techniek. Dat gaat dan ten koste van communicatie, en dus van relaties. Zakelijk en privé. Ik denk wel eens, als ik op die septemberdag in 1971 níet in die bus naar Nepal was gestapt, was ik óók gezwicht voor de verleidingen van de techniek. Want mooi blijft ze. Foto’s: gekopieerd van http://techrepublic.com.com Rond 1970. Cape Kennedy Space Center (voorheen Cape Canaveral): een Saturnus V wordt naar de lanceerplaats gereden.
Hopstaken Bedrijfsadvies
7. Tips voor leven voor, tijdens en na het werk
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
The Earl Okin Show: opgepoetste 78-toeren platen Earl Okin is zanger & comedian. Hij combineert ondeugende muzikale humor van de traditionele Engelse vaudeville met uitstapjes naar eigentijdse muziekstijlen. Al vele malen in Nederland te zien, onder meer bij Jorgen Raymann. Earl ken ik echter vooral als mede-fan van Duke Ellington. Inmiddels manifesteert hij zich ook als maker van een fascinerend internet-radio-programma (podcast). Hier presenteert hij elke maand in ongeveer een half uur tijd een selectie van hoogtepunten uit zijn enorme verzameling 78-toerenplaten. Helft opera (als je alleen Pavarotti kent, luister dan eens naar Earl’s tenoren), rest Engelse comedy en oude jazz. Briljante inleidinkjes. Je kunt je abonneren, en de eerste 4 programma’s downloaden. Luister maar: http://tinyurl.com/lxwkun. Wanneer je oude jazz leuk vindt (en dan niet de opgewarmde kliekjes van gelegenheidsdixieland-bandjes), ga dan eens naar http://www.swazoo.com. Ook gepoetste 78’ers!
De Informele Dag Een bedrijf besluit de vrijdag tot ‘Informele Dag’ te maken. Een Memo aan alle medewerkers maakt dit besluit officieel. Week 1—Memo 1: Met ingang van deze week is de vrijdag ‘Informele Dag’. Medewerk(st)ers kunnen zelf bepalen hoe zij die dag gekleed gaan. Week 3—Memo 2: Spandex kleding en leren micro-jurkjes zijn geen gepaste kleding voor de Informele Dag. Week 6—Memo 3: Informele Dag betreft de kleding, niet de houding. Week 8—Memo 4: Vrijdag om 4 uur ’s middags is in het Bedrijfsrestaurant een Seminar over kleding op Informele Dag. Iedereen verplicht aanwezig. Week 9—Memo 5: Naar aanleiding van het Seminar van vrijdag is een Werkgroep Informele Dag ingesteld, die richtlijnen opstelt voor gepaste kleding voor Informele Dag. Week 14—Memo 6: De Werkgroep Informele Dag heeft een handleiding samengesteld van 30 pagina’s, getiteld: “Ontspannen kleden zonder ontspannen van de Bedrijfsregels”. Week 18—Memo 7: Het bedrijf voorziet in psychologische bijstand voor medewerk(st)ers die moeite hebben zich aan te passen aan Informele Dag. Week 20—Memo 8: Wij zijn niet langer in staat om Informele Dag in stand te houden. Informele Dag is afgeschaft. Bron: LinkedIn Coffee Table—Priya Jayadevan
De Weg Kwijt Wel eens van ‘Area 51’ gehoord? Precies. De ultra-geheime luchtmachtbasis in Nevada waarover talloze broodjes aapverhalen de ronde doen. Dit is mijn favoriete: Op een namiddag verbaasde luchtmachtpersoneel van Area 51 zich over een Cessna die landde op hun ‘geheime’ basis. Zij omsingelden het toestel, en sleepten de piloot naar een verhoorruimte. De piloot zei dat hij was opgestegen in Las Vegas, verdwaalde, en net toen hij zonder brandstof kwam te zitten, de basis spotte. De Luchtmacht gelastte de FBI een compleet antecedentenonderzoek te doen en hield hem een nacht vast. De volgende dag waren zij er van overtuigd dat de piloot echt de weg kwijt was en geen spion. Zij voorzagen de Cessna van brandstof, gaven hem een indringende briefing over ’deze basis heb je nooit gezien’ - compleet met de waarschuwing dat hij de rest van zijn leven in het gevang zou moeten doorbrengen, wezen hem de richting van Las Vegas en stuurden hem weg. Tot verbijstering van de Air Force verscheen de volgende dag opnieuw de Cessna. Opnieuw omsingelden militairen het toestel. Dit keer zaten er echter twee mensen in. Dezelfde piloot stapte uit en zei: “Doe met me wat je wilt, maar mijn vrouw zit in het toestel en jullie moeten haar vertellen waar ik de afgelopen nacht was!” Bron: LinkedIn Coffee Table—Matthew B. James
“Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she’ll give you a baby. If you give her a house, she’ll give you a home. If you give her groceries, she’ll give you a meal. If you give her a smile, she’ll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit.” Bron: anoniem (2.230.000 hits op Google!)
Hopstaken Bedrijfsadvies
8. Reclame & Promotie
Wat is Wijsheid??? nr. 100 augustus 2009
Het assortiment diensten van Hopstaken is in de loop der jaren uitgebreid en geactualiseerd. Een overzicht met omschrijvingen van te verbeteren situaties en de daarvoor aanbevolen oplossingen vraagt u aan bij
[email protected], onder vermelding van ‘Hopstaken’s Diensten’. Per dienst is tevens een uitgebreide beschrijving beschikbaar. Een samenvatting:
WORKSHOPS Communicatie & Coaching / Communicatie & Management (nr. 85) Team Engineering (nr. 90) Strategisch Denken & Doen (nr. 99) Commerciële Communicatie (nr. 93) Presentatie Technieken (nr. 88) Functionerings- & Beoordelingsgesprekken Effectief Vergaderen (nr. 95) Interculturele Communicatie (nr. 87) Organisatie Ontwerp Time Management & Efficiency (nr. 92) Public Relations Opfristraining (op maat) (nr. 97) BEDRIJFSADVIES Personal (E-)Coaching (zie nr. 86 & 98) Management Coach (nr. 86) Personeelsselectie (nr. 94) In- & Externe Surveys SEMINARS People Management (zie pag. 3) Het Soft Skills Programma (nr. 94) De All Round Manager™ (nr. 96) De All Round Communicator™ (nr. 89) Wat is Wijsheid??? verscheen maandelijks sinds juni 2001. (1) Hopstaken Bedrijfsadvies Gouden Leeuw 628—1103 KN Amsterdam Zuidoost Mobiel: 0031 (0)6 510 97 328 of 0084 (0)9 088 894 50 / 51 (2) LH Resources— A.A.M. Hopstaken 62/44 Duong So 6, P. 5, Q. GV, Ho Chi Minh City—Vietnam email:
[email protected] of
[email protected] website: www.hopstaken.com