PROIECT DIDACTIC EDUCATOARE :BUZDUCEA IONELA CRISTINA GRADINITA :GVARDINITA DOMENIUL EXPERENTIAL : 1.DOMENIUL STIINTE 2.DOMENIUL OM SI SOCIETATE CATEGORIA DE ACTIVITATE: Activitate integrata TEMA ACTIVITATII: “ Primavara-evaluare sumativa” MIJLOC DE REALIZARE: joc didactic integrat TIPUL DE ACTIVITATE: Consolidarea si sistematizarea cunostintelor SCOPUL: verificarea cunostintelor,deprinderilor si abilitatilor legate de aspecte ale anotimpul primavara ; -
educarea unei exprimari verbale orale corecte din punct de vedere gramatical ;
-
formarea unor abilitati practice specifice nivelului de dezvoltare motrica.
OBIECTIVE OPERATIONALE: ▪ sa raspunda la intrebarile adresate de educatoare; ▪ sa denumeasca imaginile prezentate; ▪ sa formuleze propozitii,sa desparta cuvintele in silabe ; ▪ sa recunoasca fenomenele naturii din anotimpul primavara ▪ sa respecte regulile si sarcinile date; ▪ sa-si incurajeze echipa din care face parte; ▪ sa participe cu interes si placere la intreaga activitate. sa realizeze tabloul prin lipirea narciselor si lalelelor in vaza. SARCINA DIDACTICA: Sa recunoasca imaginile de pe jetoanele prezentate de educatoaresi ,sa raspunda corect la intrebarile din cutiuta cu surprize,sa formuleze propozitii si sa desparta in silabe,sa raspunda la ghicitorile pomului,sa recite poezii de primavara,sa cante un cantec de primavara,sa realizeze tabloul prin lipirea florilor in vaza
REGULILE JOCULUI: copiii trebuie sa execute sarcinile date de ,,Zana Primavara’’;sa verbalizeze actiunile intreprinse ;trebuie sa coopereze in realizarea sarcinilor. ELEMENTE DE JOC: surpriza, aplauzele, intrecerea, manuirea materialelor,recompense,cantec,versuri STRATEGII DIDACTICE: 1. METODE SI PROCEDEE: conversatia, explicatia, demonstratia, problematizarea. Joc de rol,exercitiul,brainstorming. 2. MIJLOACE DIDACTICE: Zana Primaverii, cos cu legume si fructe,cutiuta cu surprize,fisa de lucru pe care este lipita o vaza,ecusoane,tablou model,jetoane cu aspecte de primavara,lipici,plansa cu primavara,CD-player.CD cu melodia ,,Primavara’’interpretata de Teo Trandafir 3. FORMA DE ORGANIZARE: frontal, individual, pe grupe. BIBLIOGRAFIE: Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii. -
Jocuri didactice pentru educarea limbajului- indrumator metodic.
DURATA: 45-50’
EVENIMENTUL CONTINUTUL INVATARII DIDACTIC
STRATEGII DIDACTICE
EVALUARE
1.Captarea
Se realizeaza cu ajutorul Zanei Primavara care este prezenta la activitatea noastra si care ne-a adus un cos cu surprize.
Conversatia
Se poarta discutii cu copiii pentru
Frontal
Stimularea interesului pentru activitate
atentiei
/
Dentificarea personajului. Copiii vor canta cantecul ,,Vine,vine,primavara !’’
Problematizarea
2.Anuntarea temei si a obiectivelor
,,Zana Primavara’’anunta copiii ca v-a pleca intro calatorie lunga dar inainte sa plece a venit sa-si i-a ramas bun de la ei si ar dori sa se joace putin impreuna.
Conversatia
3.Desfasurarea
Zana Primavara anunta copiii ca se vor juca un joc cu tema:,,Cine stie mai bine?’’
/Frontal
jocului
Observarea curenta
Trebuie sa va reamintiti de caracteristicile anotimpului primavera, de cantecelele si poeziile invatate. Copiii vor fi aranjati pe scaunele avand in piept ecusoane reprezentand flori,fructe,legume de primavera.
Conversatia
Copiii vor fi impartiti in doua echipe : echipa florilor si echipa legumelor. Se va prezenta cosul cu legume iar copiii vor trebui sa le recunoasca si sa le descrie.Zana va solicita copiii din fiecare echipa sa aleaga un biletel din cutia fermecata pe care vor fi scrise intrebari caracteristice anotimpului primavera iar pentru fiecare raspuns corect vor primi bulina rosie. Educatoarea solicita cat mai multi copii in timpul jocului; incurajeaza raspunsurile corecte prin aplauze; stimuleaza echipele pentru a participa la activitate. TRANZITIE: Copiii se vor ridica in picioare si vor interpreta cantecul “Daca vesel se traieste”. Se vor executa miscari specific textului cantecului si vor bate din palme, din picioare- elemente antrenante.
Aprecieri Observatia Chestionar Conversatia oral Problematizarea
4.Obtinerea performantei
,,Zana Primavara’’va chema pe fiecare copil sa ia o floare de pe panoul cu surprize.Pe flori vor fi scrise ghicitori. Primavara intreaba copiii ce au in piept iar ei vor spune ce reprezinta imaginea de pe ecusoane despartind cuvantul in silabe si alcatuind propozitii.
Conversatia Observatia / Problematizarea
Copiii vor canta un cantec : ,,Infloresc gradinile’’ Se anunta echipa castigatoare. In continuare copiii pregatesc cadoul pentru ,,Zana Primavara’’.
5.Asigurarea feed-back-ului
, /
Fiecare copil primeste o fisa de lucru pe care este lipita o vaza iar copiii vor trebui sa lipeasca narcise si lalele.
Exercitiul
Educatoarea urmareste indeaproape fiecare copil, discuta cu ei despre modul in care trebuie sa realizeze sarcina data.
Individual
Copiii realizeaza tablourile dovedind intelegerea modului de lucru, dar si dorinta de reusita.
Conversatia
Evaluarea / Practica Fisa de lucru
/ Se vor evalua rezultatele obtinute, dupa care lucrarile vor fi puse la expozitie. 6.Incheierea activitatii
Educatoarea face aprecieri asupra modului in care s-a desfasurat jocul.
Examinarea prin probe practice
Frontal Conversatia /
Se fac aprecieri individuale si colective. Frontal
Evaluarea globala