Proiect !

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Proiect ! as PDF for free.

More details

  • Words: 1,400
  • Pages: 5
Franta, Irlanda si Belgia sunt cele mai favorabile medii de afaceri din Europa din punct de vedere al regimului fiscal si al legislatiei economice, potrivit unui studiu comparativ realizat in 27 de tari europene de catre European Private Equity&Venture Capital Association (EVCA) si de firma de consultanta si audit KPMG.

Studiul masoara atractivitatea mediilor de afaceri atat pentru fondurile de investitii, cat si pentru companiile care se afla in portofoliul acestor fonduri de private equity. Datorita introducerii de catre autoritatile belgiene a unor facilitati fiscale pentru investitiile in cercetare-dezvoltare (R&D), Marea Britanie nu a mai prins, anul acesta, unul din primele trei locuri in top. Tarile din sudul Europei, Grecia, Spania si Portugalia, si-au consolidat pozitia in prima jumatate a topului, in timp ce tarile nordice, in special Olanda si Luxemburg, si-au deteriorat regimurile fiscale in ultimul an. “In acest moment de criza economica, este mai importanta decat oricand stimularea fiscala si legala a activitatii fondurilor de investitii”, a declarat Javier Echarri, presedintele EVCA.Potrivit studiului, in 2008 s-au adancit discrepantele intre cele mai favorabile si cele mai putin favorabile regimuri fiscale si legale pentru afaceri din Europa. Media europeana a indicelui de atractivitate fiscala si legala a ramas, in schimb, nemodificata fata de cea din 2007. Cele mai importante cresteri ale atractivitatii s-au inregistrat in privinta regimului fiscal pentru fondurile de pensii si pentru firmele de asigurari care vor sa investeasca in fondurie de private equity sau in venture capital. De asemenea, pasi importanti au fost facuti la nivelul Europei in materie de stimulare a cercetarii si dezvoltarii si a angajarilor si regimului de munca. KPMG este una dintre cele mai importante firme de consultanta si audit atat la nivel global, cat si pe piata romaneasca, facand parte din asa-numitul grup Big Four al gigantilor consultantei, alaturi de PricewaterhouseCoopers, Deloitte si Ernst&Young.

Recentele sondaje arata o usoara relaxare a barierelor existente în fata sistemelor de economisire, pe masura ce cooperarea fiscala se consolideaza * Transparenta – un element fundamental al noilor reglementari * Cooperarea între guverne si industria globala a serviciilor financiare trebuie stimulata daca se urmareste încurajarea consumatorilor din întreaga lume sa faca economii si sa creeze o noua sursa de capital, reiese dintr-un nou sondaj realizat de departamentul de Asistenta Fiscala din cadrul Serviciilor Financiare Globale ale KPMG (Global Financial Services Tax practice). Studiul, intitulat, “Future of the Saver” analizeaza modul de impozitare a economiilor în 12 tari cu o economie dezvoltata si actiunile întreprinse de organismele internationale, atât pentru a deschide piata economiilor transfrontaliere, cât si pentru a combate evaziunea fiscala. Sondajul sugereaza ca în prezent se pun bazele unui nou sistem international de reglementari. Raportul apare la momentul oportun. Dupa cum subliniaza Niculae Done (foto), Tax Partner KPMG “România a cunoscut o dezvoltare deosebita în ultimii câtiva ani, ceea ce a generat si unele dezechilibre economice. Creditarea a luat un avânt foarte mare, comparativ cu economiile efectuate de catre populatie, iar acum este necesar sa se stabileasca un echilibru.” Dar guvernele si industria serviciilor financiare nu se grabesc sa se adapteze la acest nou sistem, desi ar trebui sa coopereze pentru a asigura acel mix de oportunitati si siguranta de care au nevoie consumatorii. Cele mai clare actiuni întreprinse pentru constituirea unei reale piete internationale a economiilor pot fi vazute în Uniunea Europeana, unde Comisia Europeana (CE) a introdus actiune în instanta împotriva guvernelor ale caror sisteme fiscale continua sa favorizeze economisirile interne în defavoarea economisirilor externe. În acelasi timp, guvernele europene coopereaza pentru a-i forta pe furnizorii de servicii financiare sa dezvaluie informatii asupra economiilor depuse de persoane din alte tari, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a raportat realizarea unor progrese semnificative în campania sa de a schimba legislatia internationala pentru a facilita accesul la informatii bancare în scop fiscal.

“Guvernele ar trebui sa se alature acestei miscari internationale de deschidere a granitelor economisirilor, si sa introduca o oarecare coerenta în maniera de impozitare a economiilor” a adaugat Done. “Sondajul nostru a demonstrat existenta unei mari diversitati de regimuri fiscale în doar 12 tari, dar, ca sa luam doar un exemplu, stim, din experienta firmelor noastre membre ca exista o puternica sustinere internationala pentru armonizarea tratamentului fiscal transfrontalier al pensiilor. ” “Industria serviciilor financiare ar trebui sa se grabeasca si sa se angajeze în acest proiect împreuna cu guvernele. Viitoarele produse internationale de economisire vor trebui astfel concepute încât sa includa costurile suplimentare ale unui regim de dezvaluire a informatiilor mult mai dur iar transparenta crescuta va deveni o cerinta daca urmeaza sa se permita furnizorilor de servicii financiare sa opereze pe noile piete. Companiile interesate în acest lucru ar trebui sa coopereze cu guvernele pentru a le ajuta la formularea noilor regulamente.” Studiul examineaza, în detaliu, regimurile de impozitare a economiilor în Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, India, Japonia, Singapore, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite. A reiesit o diversitate de regimuri fiscale, dar putine concesiuni facute deponentilor internationali. Guvernele europene, la îndemnul CE, si-au modificat legislatia fiscala pentru a permite distribuirea transfrontaliera a fondurilor de investitii. Dar înlaturarea discriminarilor între fondurile de pensii interne si externe a avut o evolutie mai lenta, si multe tari par a astepta rezultatul procedurilor juridice introduse de CE împotriva Belgiei, Spaniei, Danemarcei, Frantei, Irlandei, Italiei, Portugaliei si Marii Britanii înainte de a hotarî ce vor face în continuare. “Cei care economisesc nu ar trebui pedepsiti pentru ca au crezut ca guvernele, dornice sa evite cele mai grave efecte ale recesiunii, nu au acordat importanta cuvenita nivelului randamentului obtinut de acestia din economii”, a spus Done. “Aceasta situatie trebuie sa se schimbe daca se doreste o crestere a volumului de economii si a fluxului de capital. Guvernele si industria serviciilor financiare au ocazia sa realizeze acest lucru prin crearea unei piete a economiilor realmente internationala. Aceasta este o oportunitate care nu trebuie pierduta.”

Ionut Mastacaneanu, Tax Manager în cadrul echipei de Servicii Financiare a KPMG în România a adaugat “este esential ca economiile sa fie încurajate în România pentru a se finanta economia. Istoric, bancile s-au bazat prea mult pe împrumuturile de la companiile mama – si aceasta a creat o situatie dezechilibrata. A existat un exces de creditare (în mod deosebit, pentru consum) ceea ce a condus la un deficit de cont curent. Astfel, guvernul român trebuie sa fie primul care sa depuna eforturi pentru a încuraja economiile, atât pentru a sprijini sistemul bancar, cât si pentru a rectifica dezechilibrele macroeconomice. O parte a acestor eforturi ar trebui canalizate în sensul crearii unui sistem nou de reglementari care sa favorizeze economisirea transfrontaliera si, în consecinta, sa genereze o piata mai competitiva pentru deponenti. Madalina Racovitan, Senior Manager si coordonator al Serviciilor Executive Internationale din cadrul KPMG România adauga, “regimul românesc de impozitare a economiilor este favorabil având în vedere ca de la 1 ianuarie 2009 dobânda la depozite primita de contribuabilii persoane fizice este scutita de impozit. Cu toate acestea, guvernul ar trebui sa nu se opreasca aici si sa ofere deduceri de impozite mai generoase pentru pensiile private, daca tinem cont ca acestea reprezinta forma de economisire pe termen lung.” O mare parte dintre studiile academice a fost dedicata modului în care impozitarea economiilor si investitiilor, si în mod deosebit maniera în care facilitatile fiscale destinate a încuraja economisirea, influenteaza comportamentul deponentilor. Multe dintre aceste studii au fost realizate de economisti, cadre universitare sau autoritati fiscale. O mult mai mica atentie s-a acordat implicatiilor comerciale ale modificarilor aduse impozitarii economiilor. În lumina profundelor schimbari suferite de prezumtiile ce au stat la baza comportamentului economic în întreaga lume, studiul KPMG, "Future of the Saver, an investigation into how the tax treatment of savings has impacted the development of the global savings market " (Viitorul deponentilor, o investigatie asupra modului în care tratamentul fiscal al economiilor a influentat dezvoltarea pietei globale a economiilor), examineaza posibilele efecte ale diferitelor facilitati fiscale asupra comportamentului în domeniul economiilor, dintr-o perspectiva comerciala.

Sunt analizate trei domenii principale, iar concluziile sunt descrise în sumarul prezentat în Capitolul 2. Capitolul 3 prezinta opiniile profesionistilor KPMG cu privire la actiunile guvernelor la nivel international care afecteaza economiile si investitiile transfrontaliere. În Capitolul 4 se discuta daca si în ce maniera impozitarea influenteaza optiunile de economisire si investitii. În sfârsit, la Capitolul 5 este prezentat un sumar detaliat al sistemului de impozitare a economiilor în 12 tari, Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, India, Japonia, Singapore, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite.

Related Documents

Proiect !
May 2020 41
Proiect
October 2019 60
Proiect
July 2020 34
Proiect
August 2019 52
Proiect
October 2019 50
Proiect
April 2020 39