Proiect Biologie.docx

  • Uploaded by: Florin Radu
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Proiect Biologie.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 802
  • Pages: 4
Clonarea la vertebrate și mamifere



Caracteristici generale

Clonarea este procesul de a lua informații genetice de la un lucru viu și de a crea copii identice ale acestuia. Materialul copiat este denumit clona. Geneticienii au donat celule, țesuturi, gene și animale întregi. Deși acest proces poate părea futurist, natura o face de milioane de ani. De exemplu, gemenii identici au ADN aproape identic, iar reproducerea asexuată în unele plante și organisme poate produce descendenți genetici identici. Și oamenii de știință fac dublete genetice în laborator, deși procesul este puțin diferit.



Modul de funcționare al clonării

Există trei tipuri diferite de clonare, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului uman:

1. Clonarea genelor (denumită și clonarea ADN) -Creează copii ale genelor sau segmente ale ADN-ului.-

În clonarea genetică, un inginer genetic extrage ADN dintr-un organism și apoi folosește enzime pentru a sparge legăturile dintre nucleotide (blocurile de bază ale ADN-ului) și a distruge țesătura în bucăți de gena, potrivit Universității din Nebraska.

1

Plasmidele, fragmente mici de ADN în celulele bacteriene, sunt combinate cu gene. Apoi, ele sunt transferate în bacterii vii. Aceste bacterii sunt permise să crească în colonii care trebuie studiate. Atunci când ADN recomb.

este localizată o colonie de bacterii care conțin o genă de interes, bacteriile pot fi propagate pentru a face milioane de copii ale plasmidelor. Apoi, plasmidele pot fi extrase pentru modificarea și transformarea genei.

Modificarea genei sau proiectarea genei este atunci când un inginer genetic taie gena în afară și înlocuiește regiunile cu un material nou. Transformarea este etapa în care materialul genetic nou este transferat unui organism nou, care l-a schimbat genetic. Organismul, cum ar fi o plantă, este crescut, iar semințele pe care le produc au moștenit noile proprietăți genetice.

2. Clonarea reproductivă -Face duplicate de animale întregi-

În clonarea reproductivă, un inginer genetic îndepărtează o celulă somată matură (orice celulă, cu excepția celulelor reproducătoare) dintr-un organism și transferă ADN-ul într-o celulă de ou care are ADN-ul propriu eliminat. Apoi, oul este ,,pornit’’ chimic pentru a începe procesul de reproducere. În cele din urmă, oul este implantat în uterul unei femei de aceeași specie ca oul.

Mama dă naștere unui animal care are același machiaj genetic ca și animalele care au donat celulele somatice. Acesta a fost procesul care a produs Oaia Dolly.

2

3. Clonarea terapeutică - Creează celule stem embrionare, care sunt folosite pentru a crea țesuturi care pot repara sau înlocui țesuturile deteriorate. –

Clonarea terapeutică funcționează în mod similar cu clonarea reproductivă. O celulă este preluată de pe pielea animalului și este introdusă în membrana exterioară a unei celule de ou donatoare.

Apoi, oul este indus chimic, astfel încât să creeze celule stem embrionare. Aceste celule stem pot fi recoltate și utilizate în experimente care vizează înțelegerea bolilor și dezvoltarea de noi tratamente.



Argumente în favoarea clonării

-

Clonarea poate dărui copii înrudiți genetic persoanelor care nu pot fi ajutate prin alte tratamente de fertilizare. Permite părinților care au pierdut un copil prin deces recuperarea sa.

-

Părinți care pot transmite un defect genetic la copii pot beneficia de clonare, eliminând maladii genetice.

-

Clonarea poate pregăti pentru înghețare mai mulți embrioni genetic identici cu cel principal, astfel putând fi folosiți dacă copilul donor necesită un transplant de măduvă de la un geamăn identic.

-

Aplicațiile în chirurgia plastică, reconstructivă și cosmetică. Cu această nouă tehnologie în locul folosirii materialelor străine, doctorii vor fabrica țesuturi care să se potrivească bolnavului.

3



Argumente în defavoarea clonării

- încălcarea securității materialului genetic - nerespectarea demnității umane - pierderea identității membrilor familiilor în care există o clonă - viabilitatea genetică - identitatea genetică - neclaritatea morală a problemei

La animale clonarea se poate realiza fie prin separarea unei celule embrionare fie prin transfer de nucleu. Separarea celulei embrionare se realizează în stadii incipiente ale evoluției embrionare când celulele sunt tot totipotente, nu sunt încă specializate pentru o anumită funcție și au abilitatea de a reface un întreg embrion. Transferul nuclear presupune extragerea ADN dintre o celulă ou, înlocuirea nucleului cu nucleul altei celule, și aplicarea unui impuls electric pentru a închide nișă prin care s-a produs transferul nucleului. În anul 1997 a fost realizată clonarea unui mamifer prin tehnica transferului nuclear. Oaia Dolly a provenit dintr-o o celulă prelevată din uterul unei oi de șase ani, deci o celulă deja specializată. Această celulă a fost ,, înfometată" pentru a se opri sinteza proteică și creșterea ei. Din celulă a fost apoi extras nucleul și implantat într-o celulă-ou anucleata. Dolly s-a născut în data de 5 iulie, anul 1996, iar în anul 1998 a fost diagnosticată cu artrită după care la numai 6 ani a murit. Evoluția acestei clone a ridicat probleme de etică și multe dezbateri pro și contra clonării, dezbateri care continuă și în zilele de astăzi.

4

Related Documents

Proiect !
May 2020 41
Proiect
October 2019 60
Proiect
July 2020 34
Proiect
August 2019 52
Proiect
October 2019 50
Proiect
April 2020 39

More Documents from ""