מבוא ללימודי טלוויזיה – שיעור מס' 4 25.03.2009
גלובליזציה ראינו את הפארודיה על Bohemian Rhapsodyמ"-השיר שלנו" .הטענה המרכזית היא שהטלוויזיה וארה"ב משתלטות על העולם .הקליפ שראינו הוא גלובליזציה כיוון שמדובר בשיר של להקה בריטית שהסולן שלה נולד בזנזיבר ,היו שם שלוש שפות :עברית ,ערבית ואנגלית, זמרים שמייצגים מספר מדינות וכד' .יש כאן ערבוב של כמה מדינות שקשה לומר שהתרבות הישראלית נבלעת לתוכו .הם משתמשים שם במספר תכנים ישראלים :רמטכ"ל ,א' של הנשיא, נינט ,דנה אינטרנשיונל ועוד .הטלוויזיה הישראלית והטלוויזיה העולמית בעיקר נופלים על גלוקליזציה ,שזה שילוב של גלובליזציה ולוקלי. נדבר על פרקים מספרו של אורי רם .הוא מדבר על גלובליזציה ,ואנחנו נדבר על המסרים הטלוויזיוניים ה'-גלובלים' .המושג 'כפר גלובלי' .התפתחות הטכנולוגיה הביא לידי-כך שאנו יכולים לסחור מכל מקום בעולם עם כל מקום בעולם .המונח הוא יחסית ניטרלי ,הוא לא מצביע על שליטה של גוף אחד על גוף שני.ישנה תפיסה זהה אשר נקראת 'אמריקניזציה', כלומר ,שכל התהליך הזה החל תחת המעצמה החזקה בעולם ,האמריקאים .מדברים על-כך שאי-אפשר סתם לעשות מה שבא לנו בעולם ,אלא יש את השריף ,אמריקה ,שקובע מה עובר ומי עובר .הטענה ,הלא מדויקת ,גורסת שרוב התכנים והטקסטים נובעים מארה"ב .מושג נרדף נוסף הוא 'מקדונלדיזציה' – הקפיטליזם האמריקאי במיטבו ,מק'דונלדס שכמטאפורה ולא כהשתלטות. למעשה זה אימפריאליזם תרבותי .תפיסה הרואה את המערב וארה"ב בראשו כגורם דומיננטי המשפיע על תרבויות חלשות יותר דרך טכנולוגיה ולא דרך כוח או מלחמה .התהליך משפיע בעיקר על מדינות העולם השלישי ,במיוחד כשמדובר בניצול כלכלי. הקטע מהסרט התיעודי שראינו מדבר על עבודת 'סוס טרויאני' ,האיש מוורנר מגיע למדינות אחרות ולמכור להם את התכנים שלהם כיוון שזה יותר משתלם ,וכך וורנר טומנת את ידה עמוק בתוך הצלחת הגלובלית כיוון שהתכנים שלה מגיעים לכל העולם. ביקורת על גישת האימפריאליזם .1הזרימה של המידע איננה חד-כיוונית – נכון ,כולם מוכרים לכולם את התכנים שלהם (אנחנו מכרנו את 'בטיפול' ,הדרום-אמריקאיים מכרו טלנובלות וכד') .מנגד ,טען רוג'ר סילברסטון שכל מדינה אמנם יוצרת מוצרים ותכנים משל עצמה ,אך בתוך כל אלו מתקיימים התכנים האמריקאים. .2הזרימה עובדת ברמה אזורית ולא רק ברמה גלובלית – התכנים האמריקאים בכל-זאת לא יחדרו לכל מקום. .3ההנחה שיש תרבות 'אותנטית' שלא הושפעה מגורמים חיצוניים היא הנחה בעייתית – אין דבר כזה תרבות שלא הושפעה מתרבויות אחרות אלא-אם-כן הם מנותקים לחלוטין מהעולם שבחוץ .השפה העברית המדוברת מושפעת מאוד מתרבויות אחרות (אנגלית ,ערבית ,ארמית ,יידיש וכד'). מדינת הלאום בפני עצמה היא עסק שברירי כיוון שזה דבר חדש ולא טבעי. בנדיקט אנדרסון טען שמדינת הלאום ,שנוצרה במאה ה ,19-היא למעשה קהילה פוליטית מדומיינת שמה שמאחד אותה היא תקשורת ההמונית .העיתונות יצרה קהילה מדומיינת של אנשים שמגדירים עצמם כ'-אנחנו'" .אומה היא קהילה פוליטית מדומיינת ,ומדומיינת
כמוגבלת וכריבונית מעצם הגדרתה ".כביכול ,ההגדרה שלו יכולה להצביע על-כך שאם לאום הוא לא דבר טבעי ,אז יש סיבה לפאניקה .אך מצד שני ,לא הגלובליזציה מגדירה את הלאום. הטלוויזיה הגלובלית לא המציאה את האחר שבא לכרסם במדינתי אך היא נובעת מכך. .4התרבות ה'-חלשה' איננה מקבלת את התרבות החזקה כפי שהיא ,אלא מתאימה את המסרים לצרכיה (ביות או גלוקליזציה) – 'הישרדות' ו'-האח הגדול' הם טקסטים מתורגמים .תרגמנו אותם לעברית ,אך-יחד-עם-זאת ,אנחנו לא יכולים להשליך דימויים אמריקאיים אל תוך הטקסט הזה כיוון שזה לא יעבוד ,אנחנו צריכים להשליך פנימה דימויים ישראלים .תמר אבן-זוהר משתמש במונח 'מגע בין תרבויות' .הוא טוען שצריך להפריד בין מגע שכזה לבין היפגשות .הוא טוען שמפגשים בין תרבויות היו קיימות מאז שחר ההיסטוריה .אך השאלה היא לא אם יש מגע אלא אם יש השפעה .האם תרבות מסוימת מצליחה להשפיע על תרבות של מדינה אחרת? הדוגמא שראינו על ההבדלים בין "הממלכה הקטנה" לבין "הישראלים" – תוכנית דומה ,תכנים שונים .זה מראה כמה הגלובליזציה הוא רעיון מקומי ,מה שנקרא 'גלוקליזציה' .הבריטים מנסים לפרק את הזהות המינית על-ידי שחקן/יוצר שהוא בעצמו הומו מוצהר .הישראלים מגדירה את 'האנחנו' על-ידי שמכניסים ערבי לסדרה, אך הוא משוחק על-ידי ישראלי ונכתב על-ידי ישראלי ,וכשהוא יוצא אנחנו לא עוקבים אחריו אלא מלכלכים עליו ,כלומר שהוא טוב כשהוא לא חלק מחיינו. רמות שונות של גלובליזציה בטלוויזיה אנחנו נוכל לעשות אינדיקציה בין תכנים גלובליים לגלוקליים לפי הסדר הזה: .1רמת הערוץ: –כפי שהוא משודר בארץ המוצא ()ARTE, RTL –עם התאמות לארץ/אזור היעד ()MTV –מתורגם ()BBC Prime, Discovery .2רמת התכנית: –תוכנית מתורגמת – לא נוגעים בתוכנית ,אך עצם זה שייבאו אותה לארץ מדובר בכך שהתכנים שלה קשורים גם אלי. –תוכנית מדובבת (שני הסעיפים הללו דומים) .3רמת הפורמט .4רמת הז'אנר -התכנית "לא נפסיק לשיר" היא שילוב של שעשועון (ז'אנר עולמי) יחד עם קריוקי (אלמנט יפני) ,אך יש כאן גלובליזציה מבחינת הז'אנר. לוקחים משהו קיים ועושים אותו מקומי" .הבורר"" ,השיר שלנו" – ז'אנר בינלאומי ועושים אותו מקומי .אין ולו תכנית אחת טלוויזיונית שהיא לא גלובלית. 'מגע בין תרבויות' מדבר על-כך כשתרבויות נפגשות אך אין באמת השפעה .אל-ג'זירה משודר פה בישראל אך אין זה אומר שכל מי שיצפה בכך יהפוך לפרו-פלסטינאי .זו הרמה הראשונה .הרמה השנייה תהיה זו המתורגמת ושל הפורמט – תרגום של תכנים תרבותיים אל התכנים של התרבות שלי .בשלב השלישי ,מוצרים מתרבות אחרת הופכים להיות חלק בלתי- נפרד מהתרבות שלי. בעשור האחרון ,קיימת פריחה טוטאלית של פורמטים טליוזיונים .קונים כל מיני פורמטים, לוקחים את התנ"ך שלהם ואסור לשפצר אותו או לשנות אותו ,אלא-אם-כן קיבלו אישור מפורש מחברת האם .בשנים האחרונות יש תחושה של האצה בפורמטים מהסיבות הללו:
.1תוצר לוואי של חוקי שידור שונים – בזמן האחרון ,החוקים הפוכים להיות יותר מסודרים .מדובר כאן גם על עניין של זכויות וגם על העניין של לקחת פורמט קיים ,שזו עבודה קלה יותר מאשר להמציא פורמט חדש. .2צורך למלא שעות שידור – יש הרבה ערוצים ,המון שעות למלא. .3ההצלחה העצומה של הריאליטי – תופעה שהקפיצה באופן מובהק את הדרישה והקניה של הפורמטים הללו .פתאום גילו שזה כל-כך מצליח אז בואו נשליך את זה על עוד ז'אנרים. .4מעבר מציבוריות למסחריות – במילים אחרות ,המעבר הוא מחינוך לבידור. .5צמיחה של פסטיבלי טלוויזיה – תופסים מקום מאוד חשוב בתעשייה. .6נגישות לתכניות המשודרות בעולם הרחב – יש לנו את האופציה הטכנולוגית להיחשף לכמה שיותר תכנים ופורמטים ממקומות אחרים בעולם. .7השקעה בטוחה – לא מדויק לגמרי ,אך לרוב ניתן לחשוב שאם זה עובד במקום אחר ,עם התרגום הנכון זה יעבוד גם כאן. .8משיכה לגופי תקשורת נוספים – אינטרנט ,פלאפון ,טלוויזיה ,קולנוע וכד' ,אם אני רוצה להעשיר את עצמי אני אעשיר את התכנים והפורמטים. .9חוקים חדשים על זכויות יוצרים הפורמט – בין גלובלי ללוקאלי המטרה היא לגשר בין אינטרסים כלכליים שחוצים מדינות לבין רגשות לאומיים של שייכות. עמיר חצרוני חקר מה קורה לפורמט גלובלי כשהוא הולך לעשרות מדינות .הוא השווה את התכנית "מי רוצה להיות מיליונר" בכמה מדינות ומצא שניתן לראות שלמרות שהוא אחד מהפורמטים היותר נוקשים והיציבים בטלוויזיה ,הוא נותן המון מהמקומי .השינוי הלוקאלי המרכזי הוא ברמת השאלות .בארה"ב יש יותר שאלות לוקאליות ,כך גם ברוסיה ובערב הסעודית ,זאת לעומת פולין ופינלנד .יש הבדלים בין המדינות .מעבר לכך שהשאלות המקומיות משתנות ממדינה למדינה ,גם אחוז השאלות משתנה. לפורמטים יש אידיאולוגיה ,לרוב היא תהיה קפיטליסטית .ב'-הישרדות' ו'-באח הגדול', כשהם עוברים ממדינה למדינה ,אין אמריקאיות ,בריטיות ,נצרות ,אך יש הרבה מאוד קפיטליזם.