A comunica înseamnă a împărtăşi gânduri, sentimente, idei şi experienţe. Astfel, comunicarea este procesul prin care întelegem şi transmitem sensuri ale propriilor noastre valori şi convingeri.
Ca proces ea presupune un schimb de mesaje între cel puţin două persoane. Modul în care ne exprimăm, atitudinile faţă de noi înşine şi de lumea în care trăim se realizeazaă prin interacţiunea cu ceilalţi.
În relaţiile de comunicare pot aparea, în anumite momente, blocaje sau bruiaje datorate percepţiilor, gândurilor, identităţii, convingerilor şi a valorilor. Ele distorsionează mesajele pe care le primim sau le transmitem.
Vom putea depăşi distorsiunile în relaţiile interpersonale de afaceri afirmându-ne într-o manieră flexibilă şi plină de respect faţă de interlocutorii noştri.
Prima impresie despre partenerul de afaceri, se formează în primele patru minute ale primului contact. Este impresia cea mai stabilă şi, dacă nu intervin erori grave de percepţie, este şi cea mai adecvată.
Şansa primei impresii o avem doar o singură dată.
Maniera de comunicare este o mostră de comportament individual pe care ceilalţi o pot observa ca atare.
Impresiile pe care oamenii şi le formează despre ceilalţi sunt fundamental marcate de modul în care aceştia salută, păstrează distanţele, zâmbesc, vorbesc, ascultă, gesticuleaz ă, privesc etc., adică de stilul personal de a relaţiona şi interacţiona.
Comunicarea nu este un simplu efect de modă şi, cu atât mai puţin, o ideologie. Comunicarea în organizaţii nu se reduce doar la discursurile mediatizate, doar la transmiterea prin intermediul limbajului a informaţiilor care nu reprezintă decât faţa cea mai aparentă şi cea mai superficială. Ea înglobează multe alte dimensiuni: instituţionale (legate de existenţa instanţelor reprezentative, dar şi de organizaţia însăşi) şi sociale (relative la competenţe, la transmiterea cunoştinţelor, la management etc).
Comunicarea în afaceri este folosită pentru a promova un produs, un serviciu sau o societate, a obţine informaţii despre o anumită organizaţie sau o afacere.
Comunicarea de afaceri cuprinde mai multe subiecte, cele mai cunoscute fiind marketingul, branding-ul, relaţiile cu clienţii, comportamentul clientilor, relaţii publice şi media, comunicare intraorganizaţională, dezvoltare şi măsurare a afacerii, gestiunea evenimentelor, negociere, etc.
AI PUTEA AFLA DESPRE:
cum să comunici cu şefii şi subordonaţii tăi; comunicarea scrisă şi vorbită cu clienţii; cum să descrifrezi scrisul, mersul, fizionomia şi caracterul celor din jur; cum să foloseşti comunicarea non-verbală în folosul tău; cum să comunici unui grup şi persoanelor; elemente de analiză tranzacţională sau psihologia comunicării; modalităţi de cunoaştere a interlocutorului bazate pe programarea neurolingvistică; comunicarea, negocierea şi conflictul în afaceri; cum să aduci îmbunătăţiri procesului de comunicare.
CUM SA INCEPI O CONVERSTIE DE AFACERI 1. Fii primul care saluta. 2. Risca. Nu anticipa refuzuri inainte de a ale auzi. 3. Povesteste evenimentele importante din viata ta. 4. Arata-le celorlalti ca stiti sa parafrazati. 5. Povesteste-le despre tine in fraze scurte. 6. Foloseste contactul vizual si zambetul la inceputul oricarei intalniri. 7. Saluta-i pe cei pe care ii intalnesti in mod regulat chiar daca nu ii cunosti formal. 8. Cauta puncte de interes comun, scopuri, si creeaza experiente comune. 9. Lasa-l pe celalalt sa fie expertul. 10. Entuziasmeaza-te la cel spun ceilalti. 11.Creeaza un echilibru intre informatiile primite si cele oferite. 12. Fii deschis catre atitudinile si opiniile celalalt. 13. Exprima-ti sentimentele, opiniile si atitudinile deschis catre celalalt.
14. Foloseste “eu” cand vorbesti, mai degraba decat un “tu” general. 15.Cere parerile celorlalti. 16.Cauta partea buna in oamenii pe care ii intalnesti. 17.Adu in discutie lucruri spuse in conversati anterioare. 18.Readu conversatia pe linia initiala daca iese din curs. 19.Complimenteaza hainele, spusele si actiunile celorlalti. Dar nu exagera! 20. Cand povestesti ceva, spune intai punctele principale, apoi detalile. 21.Ai grija cu limbajul trupului, gesturile deschise si inchise. 22. Fa un efort sa ajuti oamenii daca poti. 23. Accepta dreptul fiecaruia sa fie o individualitate diferita de tine. 24. Straduieste-te sa intalnesti oameni noi. 25. Povestes-te despre tine si felul tau de a fi. 26. Tolereaza parerile celorlalti chiar daca nu crezi in ele.
INTALNIRILE DE AFACERI SI SEDINTELE EFICIENTE
Intalnirile de afaceri si sedintele vor face parte din rutina voastra de zi cu zi. De aceea trebuie sa stiti cum sa le conduceti pentru a va atinge obiectivele propuse.
Iata cateva sfaturi despre cum sa coordonati o astfel de intalnire:
1. Aseaza-te in pozitie dominatoare. In capul mesei sau cu fata spre usa sunt locurile cele mai recomandate.
2. Vino mai devreme. Obisnuieste-te cu camera, aranjeaz-o dupa cum vrei si fa-te comod. 3. Organizeaza-te. Scrie-ti o agenda scrisa a intalnirii, incepe la timp, anunta cand se va termina, si tine lucrurile pe fagasul dorit. 4. Hotaraste-te cum o sa incepi. Dupa cum prezinti agenda vei atrage sau scadea interesul oamenilor. Hotaraste tonul pe care il vrei. 5. Condu discutia. Permite-le oamenilor sa-si dea cu parerea, dar cand se ajunge la o intelegere mergi mai departe. Tine oamenii pe linia corecta.
6.
Stabileste caile ulterioare de comunicare. Invita oamenii
sa trimita comentarii daca apar idei noi dupa intalnire. 7. Nu te lasa distras de crearea atmosferei. Nu pierde prea mult timp servind
mancare sau facandu-i pe oameni sa se simta comfortabil. Daca servesti mancare sau bautura, deleaga responsabilitatea altcuiva sa se asigure ca mancarea vine si e din plin. 8. Nu vorbi tare. Astfel oamenii vor trebui sa-ti dea atentie, sa te auda o voce
poate fi puternica si pe un ton jos. 9. Nu permite intreruperile. Taie discutiile in paralel sau roaga-i sa-si tina ideile in minte pana cand se ajunge la subiectul in cauza.
10. Mentine contactul vizual. Participantii vor fi atenti la tine. 11. Strange sprijin. Organizeaza sedinte scurte si evita-le pe cele nenecesare. Din respect pentru timpul lor, oricand este posibil, organizeaza agenda astfel incat daca sunt persoane care nu pot sta la toata intalnirea sa poate vorbi la inceput.
LUCRURI IMPORTANTE PENTRU INTALNIRILE DE AFACERI Iata cateva lucruri pe care nu trebuie sa le uiti in timpul unei intalniri: • zambeste • strange mana ferm • poarta conversatii obisnuite la inceput , pentru a destinde atmosfera • fii politicos • ia notite si intreaba • evita limbajul specializat , pentru ca poate duce la confuzii • promite doar ce poti indeplini • daca nu intelegi ce spune interlocutorul, reformuleaza pentru a evita neintelegerile • foloseste cartile de vizita • multumeste.
PREGATESTE DINAINTE MATERIALELE SCRISE:
Propunerea de colaborare ; Pachetul de marketing ( detalierea serviciilor oferite de compania ta ).
CUM DECURGE O INTALNIRE:
Introducere si conversatie obisnuita. Explica pe scurt ceea ce ai de gand sa prezinti, motivul pentru care te afli acolo.
Evalueaza nevoile: asculta-ti interlocutorul.
Ofera solutii.
Incheie afacerea si pregateste ce urmeaza.
DUPA INTALNIRE
Trimite o scrisoare de multumire. Trimite informatii suplimentare daca ti-au fost cerute in timpul intalnirii.
Hotaraste data urmatoarei intalniri.
Editeaza contractul pentru intalnirea viitoare.
Deleaga responsabilitatile pe care ti le-ai asumat in numele companiei. Du-ti obligatiile la indeplinire.
BIBLIOGRAFIE
www.fwd.aiesec.ro