Eticheta in afaceri - Elvetia Desi in Elvetia exista patru limbi oficiale si mai multe dialecte, germana este utilizata mai mult pentru comunicarea formala, iar majoritatea oamenilor de afaceri vorbesc fluent si engleza. Dimensiunea individualismului (avand o valoare mai ridicata decat media europeana) indica independenta si prioritatea familiei fata de colectivitate. Scorul scazut al distantei fata de putere descrie o populatie in care puterea este distribuita uniform intre membrii societatii. Dimensiunea scazuta a evitarii incertitudinii descrie existenta a putine legi, dar si a unei populatii cu o natura mai introspectiva, care nu are manifestari evidente ale emotiilor.
Prezentarea In ultimii ani, stilul conservator al elvetienilor s-a mai relaxat, tinuta casual fiind tot mai frecventa. Totusi, la intalnirile de afaceri, managerii elvetieni se vor imbraca formal si este indicat sa va conformati. Hainele, atat pentru barbati cat si pentru femei, sunt in culori estompate (in special in zonele germane). Sacourile fine de lana, cu camasi (asortate cu cravate simple), tricouri albe si pantofi negri, bine lustruiti, constituie tinuta de baza a barbatilor. Femeile prefera costumele cu fuste mai lungi sau cu pantaloni. Bijuteriile, chiar si ceasurile, trebuie sa fie elegante, dar simple si discrete. Orice afisare ostentativa a bogatiei este evitata.
Salutul Salutul standard este strangerea mainilor, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Verbal, salutul poate fi grüezi, bonjour sau buon giorno, in functie de zona - germana, franceza sau italiana. Este recomandabil sa salutati si la intrarea in zone publice (birouri, magazine etc.). Daca va intalniti cu un grup, recomandabil este sa asteptati sa fiti prezentat de catre alta persoana. In cadrul prezentarilor, adresati-va cu numele de familie, precedat de functie sau un alt element al statusului, pana in momentul in care sunteti invitat sa utilizati doar prenumele. In functie de zona pe care o vizitati, utilizati pentru barbati, respectiv femei titulatura de Herr sau Frau (germani), Monsieur sau Madame (francezi), Signore si Signora (italieni). Pentru o intalnire formala, pregatiti suficiente carti de vizita in limba engleza, acestea fiind oferite tuturor celor pe care ii cunoasteti atunci, nu doar partenerului de discutie. Recomandabil este sa treceti in cartea de vizita, pe langa functia dv., si anul fondarii companiei (elvetienii apreciaza stabilitatea si traditia), fara sa aiba o obsesie pentru titlurile academice.
Punctualitatea Punctualitatea este cea mai buna politica de business in Elvetia. Recomandabil este sa veniti la ora agreata, nu inainte si nici mai tarziu (chiar si cinci minute de intarziere pot fi interpretate drept o ofensa). Programul de lucru este intre orele 7.30 si 17.30, fragmentat de un interval de doua ore pentru pranz (de la ora 12.00 la 14.00). In ceea ce priveste invitatiile acasa sau la petreceri, ati putea veni cu 15 minute mai tarziu (in zona germana) si chiar cu 30 de minute dupa ora programata in celelalte zone. Evitati programarea unor intalniri in lunile de vacanta (iulie si august) sau in zilele de sarbatoare.
In public Calitatile pe care elevetienii le apreciaza la ceilalti sunt modestia, sinceritatea, responsabilitatea, onestitatea, disciplina personala si stabilitatea emotionala. Ca sa nu fiti surprinsi de o remarca usturatoare la un comportament considerat nepoliticos, evitati sa va tineti mainile in buzunare in timp ce vorbiti, sa bateti un coleg cu palma pe spate sau sa ridicati degetul in aer cand vreti sa aratati ceva. A nu oferi loc persoanelor mai in varsta, cu disabilitati etc. in mijloacele de transport public este de neacceptat.
Conversatiile informale La primul contact, elvetienii pot parea rezervati. Totusi, odata cu construirea relatiei, apropierea este insotita de un interes sincer fata de straini. In cadrul intalnirilor formale sau sociale, elvetienii poarta conversatia cu un aer mai detasat, sunt buni ascultatori intrerupand rar interlocutorul, uneori luandu-si chiar si notite.
Desi mai conservatori in opinii, ei nu trebuie perceputi drept incapatanati sau refractari. De asemenea, pana nu cunoasteti bine persoana, evitati glumele. In functie de zona culturala, modul de conversatie este diferit: germanii spun in mod clar ceea ce gandesc, francezii au o tendinta spre retorica, iar italienii sunt deschisi si apropiati. Subiecte de discutie recomandate: afaceri internationale, calatorii in Elvetia, sporturi de iarna, cultura, munca (dar nu pe tema „cu ce va ocupati?"). Subiecte nerecomandabile de discutie: rolul Elvetiei in razboaiele mondiale, bancile elvetiene, ocupatie. De asemenea intrebarile despre varsta, status marital, religie sunt nerecomandate, deoarece se considera ca acestea fac parte doar din sfera privata.
Discutiile formale Elvetienii de etnie germana trec de obicei direct la subiectul discutiei, pe cand cei francezi si italieni prefera incalzirea atmosferei prin discutii „marunte". Indiferent de zona din care provin, elvetienii privesc afacerile in modul cel mai serios, umorul nefiind apreciat. In acest mediu conservator, elvetienii evita riscul. Astfel, ei au nevoie de multe informatii si argumente pentru a accepta o propunere. In plus, datorita importantei traditiei si eficientei, orice schimbare este precedata de o atenta planificare. In cadrul discutiilor, se urmareste agenda, subiectele colaterale fiind respinse. Prezentarile trebuie sa fie clare si concise, fiind recomandabil sa aveti si un rezumat listat. Daca elvetienii de origine germana si franceza sunt mai analitici, preferand informatii obiective pe care le raporteaza la reguli si proceduri, cei italieni au tendinte asociative, implicandu-se personal in diferitele situatii si fiind mai dependenti de aspecte subiective. Specifica elvetienilor, mai ales in mediul organizational, este combinatia dintre stilul decizional autocratic si cel consensual. Acesta descrie procesul de luare a deciziei de catre persoanele de la nivelul ierarhic superior, simultan cu acordul tuturor celor afectati de decizie, in acest mod evitandu-se dezarcordurile si eventualele conflicte.
Conversatiile de afaceri la masa Desi elvetienii nu amesteca afacerile cu viata personala, ei accepta condescendent si discutii profesionale la masa, in special in timpul pranzului si cinei. La cina, participarea partenerului de cuplu este destul de comuna, astfel ca este recomandabil sa evitati subiectele despre afaceri pana in momentul in care gazda abordeaza acest subiect. Daca sunteti invitati acasa la un elvetian, considerati acest fapt drept o onoare. Asteptati pana sunteti invitat sa luati loc. Gazda va va invita sa va asezati la mijlocul mesei. La inceputul cinei se serveste de obicei vin, vermut sau Campari. In functie de zona in care va aflati, toasturile pot fi prost - germani, votre santé francezi si salute - italieni. In cazul in care doriti sa adanciti relatia cu un elvetian, este recomandabil sa asteptati ca schimbul de cadouri sa fie initiat de catre acesta. Cadouri recomandabile sunt: carti de arta, obiecte reprezentative zonei din care proveniti, o sticla de vin, coniac, whisky si ciocolata de calitate, flori (exceptand crizantemele, crini albi sau trandafiri rosii). In nici un caz nu oferiti cadouri scumpe sau ostentative. Nerecomandate pentru cadouri sunt cutitele sau alte obiecte ascutite, acestea simbolizand „taierea" unei relatii apropiate. Dupa vizita, trimiteti gazdei o nota de multumire scrisa de mana.
„Eticheta" bacsisului Portarii de la hotel primesc 2 franci elvetieni (1 franc elvetian = 0,6 euro), iar hamalii se multumesc cu aceeasi suma pentru fiecare bagaj. Tot la hotel, menajerei i se pot oferi 2 franci elvetieni. La aeroport hamalii pot primi pana la 5 franci elvetieni per bagaj. Desi taxiurile sunt foarte scumpe, soferii se asteapta sa rotunjiti suma in sus. La restaurant, bacsisul (de 15%) este inclus deja pe bon. Totusi, daca sunteti multumiti de serviciile oferite puteti lasa pentru fiecare persoana de la masa, in functie de clasa restaurantului, intre 2 franci elvetieni pana la 10 franci elvetieni.