S ST TR RA AT TE EG GIIE EP PE EN NT TR RU UD DE EZ ZV VO OL LT TA AR RE EA A S SE ER RV VIIC CIIU UL LU UII P PE EN NIIT TE EN NC CIIA AR R 2 20 00 07 7– –2 20 01 10 0
Titlul:
“ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR – Strategie pentru dezvoltarea serviciului penitenciar 2007-2010”
Descriere:
Documentul cuprinde misiunea, viziunea şi valorile serviciului penitenciar din România, defineşte şi explică funcţiile acestuia. Funcţiilor serviciului penitenciar le corespund direcţii prioritare, în cadrul cărora sunt identificate obiective generale şi activităţile ce vor conduce la atingerea acestora.
Procesul de consultare:
Strategia a fost discutată în primă fază la nivel de experţi şi în cadrul grupurilor de lucru constituite la nivelul serviciului penitenciar. Documentul a fost revizuit în urma propunerilor venite din partea unităţilor penitenciare. În cea de-a doua fază, Strategia a fost completată cu observaţii venite din partea Ministerului Justiţiei şi a reprezentanţilor societăţii civile.
Utilizare:
Documentul are valoare de referinţă pentru activitatea serviciului penitenciar şi reprezintă baza dezvoltării planurilor operaţionale la nivel de sectoare de activitate şi unităţi penitenciare.
Perioada:
01.05.2007 – 31.12.2010
Depozitar:
Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Str. Maria Ghiculeasa nr. 47, sector 2, Bucureşti
Contact:
Tel.: (+40) 021-208.61.50 Fax: (+40) 021-242.05.05, e-mail:
[email protected]
© Prezenta lucrare este un document de politică publică. Textul documentului este proprietatea ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR. Materialul poate fi reprodus sau citat cu indicarea sursei, fără a fi modificat. Nu pot fi selectate fragmente care, prin extragerea din context, sa modifice sensul materialului.
STRATEGIA DE DEZVOLTARE A SERVICIULUI PENITENCIAR Considerăm că este timpul pentru o abordare diferită la nivelul serviciului penitenciar. Înţelegând necesitatea unei evoluţii constante şi susţinute a calităţii activităţii serviciului dorim să conturăm foarte clar direcţia de dezvoltare a acestuia. Odată cu transformările sociale din ultimii ani, concepţia fundamentală despre ceea ce este şi despre ceea ce ar trebui să facă serviciul penitenciar s-a modificat în consecinţă. Simpla detenţie pentru o perioadă a unor persoane nu va modifica cu nimic atitudinea acestora referitoare la viaţa în comunitate şi faţă de valorile sociale. Trebuie să acceptăm că aceşti oameni reprezintă o problemă comună şi că este necesar să găsim modalităţi de a-i ajuta. Recunoaştem potenţialul de reabilitare al persoanelor private
de libertate şi considerăm important să oferim o şansă reală acelora ce vor să se schimbe şi acceptă să fie sprijiniţi în acest sens. Serviciul penitenciar duce la îndeplinire o misiune socială, derivată dintr-o necesitate unanim recunoscută: nevoia tuturor de a trăi într-o societate mai bună. Ne asumăm această sarcină cu bunăcredinţă, având convingerea că lucrăm în folosul societăţii. Cu siguranţă nu am putea să ne desfăşurăm activitatea dacă nu am crede în puterea noastră de a ne îndeplini misiunea cu responsabilitate, integritate şi profesionalism.
Pentru a reuşi trebuie să lucrăm împreună, să avem susţinerea societăţii şi cooperarea persoanelor aflate în custodie, condiţie necesară în definirea, asumarea şi realizarea misiunii noastre.
CONDUCEREA SERVICIULUI PENITENCIAR
2
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
SUMAR MISIUNE, VIZIUNE, VALORI
Pag. 4
Prin stabilirea şi promovarea unui set de valori la nivelul administraţiei centrale şi al unităţilor, serviciul penitenciar îşi îndeplineşte misiunea în scopul atingerii viziunii propuse. FUNCŢIILE SERVICIULUI PENITENCIAR
Pag. 5-8
Educaţia şi asistenţa psihosocială în detenţie urmăreşte reabilitarea persoanelor aflate în custodie în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a acestora. Serviciul penitenciar garantează respectarea drepturilor fundamentale ale individului, în condiţiile asigurării unei relaţii cu comunitatea bazate pe o permanentă comunicare şi transparenţă. Siguranţa în locurile de deţinere, menţinerea ordinii şi a unei stări corespunzătoare de sănătate sunt funcţiile serviciului penitenciar ce oferă garanţia desfăşurării în bune condiţii a activităţii. Managementul eficient reprezintă funcţia integratoare ce asigură corectitudinea, coerenţa şi unitatea măsurilor care vizează buna administrare şi dezvoltare a serviciului penitenciar. PREMISE ALE DEZVOLTĂRII VIITOARE
Pag. 9-12
În aprecierea dezvoltării viitoare am plecat de la o serie de premise pentru fiecare din funcţiile serviciului penitenciar. Situaţia de până la acest moment, împreună cu evoluţia previzionată pentru următorii patru ani ne oferă cadrul proiectării Strategiei. DIRECŢII PRIORITARE DE ACŢIUNE
Pag. 13-14
• Dezvoltarea funcţiei educaţionale şi de asistenţă psihosocială • Îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie • Asigurarea unui nivel optim de resurse pentru funcţionarea serviciului penitenciar • Promovarea unei imagini pozitive a serviciului penitenciar la nivelul societăţii • Creşterea gradului de siguranţă • Îmbunătăţirea asistenţei medicale • Dezvoltarea politicii de resurse umane • Îmbunătăţirea managementului în serviciul penitenciar ŢINTE STRATEGICE
Pag. 15-16
ANEXE:
Pag. 17-46
1. Mecanism de implementare şi monitorizare 2. Analiza riscurilor 3. Plan operaţional general 3
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
SERVICIUL PENITENCIAR – MISIUNE, VIZIUNE, VALORI Serviciul penitenciar ca parte a sistemului judiciar,
MISIUNE
VIZIUNE
garantează respectarea drepturilor fundamentale ale individului în executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate;
asigură educaţia persoanelor private de libertate în vederea reintegrării şi responsabilizării sociale a acestora;
contribuie la creşterea siguranţei comunităţii prin crearea şi menţinerea unui mediu custodial sănătos de natură a pregăti persoanele private de libertate pentru reinserţia socială.
Până în 2010 serviciul penitenciar va fi recunoscut ca fiind un serviciu social important pentru comunitate.
Pentru îndeplinirea misiunii asumate, serviciul penitenciar promovează: 9 profesionalismul şi integritatea personalului; 9 obiectivitatea şi corectitudinea; 9 transparenţa în activitatea instituţiei; 9 eficienţa şi eficacitatea în realizarea obiectivelor.
VALORI
În desfăşurarea activităţii, serviciul penitenciar are în vedere: 9 asumarea responsabilităţii şi a rolului social; 9 respectul faţă de drepturile fundamentale ale individului şi demnitatea umană; 9 respectarea valorilor sociale; 9 potenţialul de reabilitare a persoanelor private de libertate; 9 necesitatea diminuării efectelor negative ale privării de libertate.
4
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
FUNCŢIILE SERVICIULUI PENITENCIAR
EDUCAŢIA ŞI ASISTENŢA PSIHOSOCIALĂ
Serviciul penitenciar urmăreşte reabilitarea persoanelor private de libertate în vederea reinserţiei sociale precum şi menţinerea şi îmbunătăţirea condiţiei individului pe parcursul executării pedepsei. Educaţia în detenţie presupune activităţi generale (şcolarizare, calificare, recreere) şi specifice (de tip terapeutic, consiliere psihologică, stimulare aptitudinală) pentru categoriile vulnerabile.
Implementăm un sistem de evaluare a nevoilor individuale de asistenţă psihosocială a persoanelor private de libertate. Avem în vedere finalitatea activităţilor de educaţie prin orientarea acestora către dezvoltarea personală, în scopul reinserţiei sociale. Introducem un sistem de proceduri specifice funcţiei de educaţie în detenţie, precum şi standarde de monitorizare a activităţilor educaţionale şi de asistenţă psihosocială. Susţinem dezvoltarea modelelor de comunitate terapeutică, ce presupun folosirea comunităţii pentru facilitarea schimbării psihologice şi sociologice a indivizilor. Dezvoltăm colaborări cu partenerii din comunitate care desfăşoară activităţi conexe funcţiei de educaţie.
GARANTAREA RESPECTĂRII DREPTURILOR INDIVIDULUI
Serviciul penitenciar asigură recunoaşterea, garantarea şi aplicarea efectivă a drepturilor enunţate de lege, în scopul creării condiţiilor necesare menţinerii unui mediu custodial sănătos. Respectarea drepturilor omului presupune crearea, introducerea şi supravegherea mecanismelor de siguranţă pentru limitarea îngrădirilor de orice fel, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare.
Nu tolerăm nici o acţiune de natură să aducă atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale individului. Urmărim în permanenţă atenuarea posibilelor efecte negative ale detenţiei asupra demnităţii umane şi a drepturilor individuale. Informăm fiecare persoană aflată în custodie cu privire la drepturile sale legale şi despre posibilităţile de apărare a acestora. Identificăm şi promovăm reglementări interne în susţinerea legislaţiei ce garantează drepturile individului, în scopul descurajării şi pedepsirii oricăror abuzuri.
5
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
COMUNICARE ŞI IMAGINE
Serviciul penitenciar urmăreşte asigurarea unei bune comunicări interne, cu instituţiile publice şi cu partenerii din societate. Serviciul penitenciar dezvoltă relaţii de colaborare cu partenerii din comunitate cu scopul de a obţine sprijinul tuturor factorilor interesaţi în asigurarea unui mediu custodial normal.
Analizăm mediul social pentru identificarea partenerilor şi a factorilor interesaţi în mod direct şi indirect în activitatea noastră. Avem în vedere selectarea persoanelor cu abilităţi şi competenţe în comunicare pentru susţinerea relaţiei cu societatea. Susţinem şi promovăm strategia pentru dezvoltare în rândul personalului în vederea implicării acestuia în obţinerea efectelor dorite. Suntem interesaţi de reflectarea unei imagini corecte a instituţiei şi cerem în acest sens un comportament adecvat din partea angajaţilor noştri. Acordăm o importanţă deosebită stabilirii de bune relaţii de colaborare cu mass-media, extinderii parteneriatului cu societatea civilă şi transparenţei în activitatea instituţiei.
SIGURANŢA UNITĂŢILOR PENITENCIARE
Serviciul penitenciar creează un mediu sigur pentru persoanele private de libertate, pentru angajaţi, vizitatori şi orice alte persoane care desfăşoară activităţi în locurile de deţinere. Siguranţa locurilor de deţinere necesită supravegherea continuă, asigurarea unui control permanent şi adoptarea de măsuri pentru înlăturarea şi diminuarea riscurilor, cu respectarea reglementărilor în vigoare.
Avem în vedere posibilităţile existente, raportate la specificul activităţii şi la particularităţile locului de deţinere atunci când dimensionăm măsurile de siguranţă. Asigurăm desfăşurarea pazei, escortării şi supravegherii persoanelor private de libertate în condiţii de siguranţă. Identificăm şi înlăturăm în permanenţă ameninţările şi orice eventuale pericole pentru siguranţa comunităţii, a persoanelor private de libertate, angajaţilor, vizitatorilor şi a altor persoane care se află în spaţiile de deţinere sau alte perimetre protejate. Elaborăm procedurile de urmat pentru corecta gestiune a riscului reprezentat de custodia persoanelor lipsite de libertate. Comunicăm şi colaborăm permanent cu celelalte servicii implicate în activităţi de menţinere a siguranţei publice.
6
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
ORDINEA ÎN LOCUL DE DEŢINERE
Serviciul penitenciar menţine ordinea şi disciplina în condiţiile asigurării unui climat care respectă demnitatea umană a persoanelor private de libertate. Asigurarea ordinii în locurile de deţinere necesită un ansamblu de reguli şi proceduri care să ofere posibilitatea menţinerii unei situaţii de normalitate, cu păstrarea raportului dintre pericolul reprezentat şi măsurile adoptate.
Ne angajăm să prevenim şi să gestionăm eventuale situaţii de criză şi să diminuăm efectele negative ale acestora.. Elaborăm programe pentru desfăşurarea activităţilor special concepute pentru persoanele lipsite de libertate. Adoptăm regulamente şi proceduri adecvate, ce cuprind modalitatea clară de acţiune în cazuri bine determinate, pentru a ne asigura de conformitatea răspunsului cu necesitatea intervenită. Ne asigurăm că regulamentele, standardele şi procedurile adoptate sunt cunoscute şi înţelese întocmai de toţi cei implicaţi
SĂNĂTATEA
Serviciul penitenciar asigură asistenţă medicală pentru persoanele private de libertate, având în vedere parametrii calitativi şi standardele existente în sistemul public de sănătate. Pentru asigurarea sănătăţii folosim personal specializat, o bază materială proprie şi proceduri similare celor utilizate de sistemul public, adaptate la cerinţele şi specificul activităţii noastre.
Urmărim adaptarea legislaţiei în domeniu la condiţiile specifice mediului custodial, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii implicate în menţinerea sănătăţii populaţiei. Asigurăm condiţii similare celor din sistemul public din punct de vedere al profesionalismului şi al eticii medicale în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor din sistemul penitenciar. Realizăm pregătirea profesională continuă a personalului medical la cerinţele specifice domeniului de activitate, în colaborare cu serviciul public. Avem în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, a parametrilor referitori la spaţiu, utilităţi (iluminare, ventilaţie, alimentare cu apă), alimentaţie şi igienă, în scopul prevenirii apariţiei şi stoparea răspândirii bolilor. Colaborăm activ cu partenerii din comunitate care desfăşoară activităţi conexe funcţiei de sănătate. Impunem standarde de monitorizare a calităţii asistenţei medicale pentru a ne asigura că aceasta este la nivelul dorit.
7
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
MANAGEMENT EFICIENT
Managementul serviciului penitenciar trebuie să gestioneze activitatea în aşa fel încât obiectivele să fie atinse în condiţiile unui consum optim de resurse. La nivelul managementului serviciului penitenciar sunt adoptate măsurile necesare de susţinere, adaptare şi implementare a activităţilor cuprinse în planurile operaţionale pentru atingerea obiectivelor şi ţintelor prevăzute în Strategia de dezvoltare.
Realizăm planuri operaţionale cuprinzând activităţile necesare pentru atingerea ţintelor strategice. Monitorizăm îndeplinirea activităţilor şi luăm măsurile necesare pentru a asigura efectele aşteptate. Îmbunătăţim în permanenţă comunicarea între structurile manageriale şi cele de execuţie pentru conştientizarea şi atingerea obiectivelor stabilite. Promovăm competenţa şi profesionalismul, acţionând pentru îmbunătăţirea capacităţii decizionale şi de conducere prin pregătirea şi perfecţionarea continuă a managerilor. Utilizăm proceduri manageriale adecvate, adaptate fiecărui sector de activitate.
8
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
PREMISE ALE DEZVOLTĂRII VIITOARE
Cerinţele principale privind activităţile de intervenţie psihosocială se vor îndrepta în sensul diversificării ofertei şi implicării unui număr cât mai mare de persoane. Pentru viitor, programele educative trebuie să dezvolte mecanisme corecte de urmărire a rezultatelor şi a efectelor, atât la nivel cantitativ, cât şi calitativ.
În viitor, cerinţele privind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie vor cunoaşte o creştere importantă. Un accent deosebit va fi pus pe îmbunătăţirea asistenţei medicale.
Simpla deţinere în custodie pentru un anumit timp a persoanelor ce au comis infracţiuni nu este îndeajuns pentru a diminua probabilitatea de apariţie a recidivei şi a creşte şansele de reinserţie socială a persoanelor private de libertate. Persoanele aflate în custodie trebuie consiliate şi îndrumate către o viaţă normală, pentru a înţelege şi respecta valorile sociale. În trecut, principala orientare a serviciului penitenciar era custodială, funcţia educativă fiind, în majoritatea cazurilor, îndeplinită doar la un nivel formal. Rolul funcţiei educative a fost limitat în trecut la un nivel mai degrabă decorativ. Această percepţie se reflectă în modalitatea de măsurare a nivelului de intervenţie. Raportările depăşeau frecvent pragul de 100% datorită dublelor numărări determinate de formalism şi lipsa interesului pentru reflectarea realităţii. Se urmărea mai degrabă prezentarea unei situaţii bune şi foarte bune decât nivelul real de calitate al activităţii desfăşurate. Se observă în ultimul timp o schimbare de atitudine în acest sens: o dată cu recunoaşterea importanţei activităţii de intervenţie psihosocială în serviciul penitenciar accentul s-a mutat pe calitatea intervenţiei. În prezent, accentul cade pe activităţi de informare, mediere, consiliere profesională, cu menţinerea preocupării pentru scolarizare şi alfabetizare. Serviciul penitenciar are în vedere aplicabilitatea practică a educaţiei şi a intervenţiei psihosociale oferite persoanelor private de libertate.
Situaţia actuală prezintă o traiectorie evidentă, în sensul creşterii exigenţelor privind condiţiile de detenţie. Având în vedere această dinamică a aşteptărilor şi reglementările actuale în materie, este necesar să raportăm situaţia ocupării la noile condiţii. Dacă la prima vedere gradul de ocupare la nivelul serviciului penitenciar folosind actualul standard minim de 6mc/deţinut (98,16%) nu pune probleme deosebite, trebuie măsurată şi abaterea maximă. Penitenciarele din Bacău, Bucureşti, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mărgineni, Satu Mare, Slobozia şi Vaslui au un grad de ocupare peste limită, în timp ce la Poarta Alba, Deva, Aiud, Tulcea, Giurgiu sau Gherla nivelul de ocupare este sub 80%. BACĂU
212.58
FOCŞANI
117.93
MĂRGINENI
106.94
RAHOVA
102.05
MIERCUREA CIUC
100.45
TOTAL
93.69
BISTRIŢA
84.66
AIUD
70.9
POARTA ALBĂ Centru
58.77
0
50
100
150
200
250
Alături de asigurarea unui spaţiu individual minim, aspecte legate de necesitatea menţinerii contactelor cu familia, dreptul la informare, comunicare, asistenţa medicală, precum şi toate celelalte drepturi legale ale persoanelor private de libertate sunt foarte importante pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.
9
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
Un nivel crescut al investiţiilor pentru crearea de noi locuri de detenţie şi modernizarea celor existente trebuie să fie o prioritate în alocarea resurselor în viitor. Creşterea economică înregistrată de economia naţională va spori în mod corespunzător posibilităţile de susţinere financiară a activităţii serviciului penitenciar.
Pentru a îmbunătăţi accesarea resurselor şi pentru a putea realiza proiectele propuse, serviciul penitenciar trebuie sa devină o prezenţă constantă pe agenda publică. Urmărirea permanentă a obiectivelor strategiei de imagine şi comunicare este obligatorie.
Noile constrângeri legislative, alături de cerinţele europene vor conduce în mod inevitabil la necesităţi financiare şi investiţionale sporite. În foarte multe situaţii, asigurarea condiţiilor de detenţie şi acordarea drepturilor prevăzute de reglementările în domeniu presupun serioase investiţii. De asemenea, asigurarea unui optim de resurse şi mai ales buna gestionare a acestora este o condiţie importantă pentru o dezvoltare strategică. România a înregistrat în ultimii ani o creştere economică vizibilă, iar aprecierile privind această tendinţă se menţin şi pentru următorii ani: Creşterea economică în perioada 2003-2008 (RO) 8,4% 5,2%
2003
8,0%
6,5%
6,0%
4,1%
2004
2005
2006
2007*
2008*
Sursa: Comisia naţională de Prognoză (*estimare BNR)
Bugetului serviciului penitenciar a crescut în ultimii ani (2003 – 393 mil. RON, 2004 – 445 mil. RON, 2005 – 552 mil. RON, 2006 – 577 mil. RON). Această evoluţie se suprapune creşterii economice înregistrată la nivel naţional. În condiţiile menţinerii unui trend ascendent privind evoluţia economică şi ale existenţei unei susţineri guvernamentale corespunzătoare, putem să ne aşteptăm la o evoluţie asemănătoare a resurselor financiare de care va dispune serviciul penitenciar în următorii ani.
În condiţiile unei percepţii mai degrabă negative la nivelul societăţii este necesară punerea pe agenda publică a problemelor, obiectivelor, constrângerilor şi rezultatelor serviciului penitenciar. Aflat într-o stare de izolare prelungită, serviciul penitenciar trebuie să-şi dezvolte o nouă identitate şi să-şi construiască o imagine nouă, aceea de serviciu social în slujba comunităţii. Este foarte importantă atragerea sprijinului comunităţii şi implicarea activă a acesteia. O strategie de imagine şi un plan de îmbunătăţire a comunicării sunt în curs de implementare. Rezultatele în ceea ce priveşte reflectarea activităţii în media şi îmbunătăţirea percepţiei societăţii încep să capete consistenţă,. Astfel, dacă la nivelul anului 2003 nu a putut fi identificată o preocupare în privinţa urmăririi imaginii serviciului penitenciar, în 2004 au fost redactate 31 comunicate de presă, numărul apariţiilor în presă fiind de 994. În anul 2005, numărul apariţiilor în presă a crescut la 1322. Anul 2006 a adus introducerea unei strategii de imagine coerente şi, pentru prima dată, a mutat accentul de la cantitatea prezenţei în media la calitatea şi acurateţea reflectărilor. Se constată o creştere a relatărilor obiective şi a prezentării unor aspecte pozitive ale activităţii serviciului penitenciar.
10
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
Numărul persoanelor aflate în custodie se va menţine relativ constant. Având în vedere tendinţa înregistrată la nivel european, avem în calcul şi posibilitatea unei creşteri uşoare până în 2010. Această situaţie poate cauza o presiune sporită asupra serviciului penitenciar.
Numărul persoanelor aflate în custodie a cunoscut o scădere uşoară în ultimii ani. Evoluţia efectivului persoanelor aflate în custodie (la 31 decembrie a fiecărui an):
În ceea ce priveşte persoanele de altă cetăţenie, există posibilitatea ca integrarea să conducă la o migraţie spre ţara noastră. Acest fapt poate conduce la creşterea numărului cetăţenilor străini în penitenciare.
Dacă avem în vedere durata pedepselor, putem observa că scăderea numărului celor aflaţi în custodie este vizibilă mai ales pentru cei cu pedepse mici, arestaţi preventiv şi condamnaţi în primă instanţă. Se observă şi o tendinţă de stabilizare a situaţiei la nivelul actual. Mai mult, noua politică execuţional-penală are în vedere măsuri alternative la pedeapsa cu închisoarea. Pe de altă parte, tendinţa crescătoare a numărului persoanelor private de libertate este o realitate pentru ţările europene în ultimii ani: Olanda (+31.67%), Spania (+26.11%), Suedia (+20.41%), Danemarca (+19.42%), Franţa (+18.65%), Elveţia (+16.68%), Polonia (+13.53%), Finlanda (13.35%), Marea Britanie (12.60%), Norvegia (11.59%), Ungaria (+6.22%), Belgia (+5.46%).
44000
Evolutia numarului condamnatilor definitiv
42484
42000 40000
38723
38000
36430
36104
36000
34844
34000 32000
31322
30000 2003
Evolutia numarului populatiei penitenciare
33746
2004
31108
2005
2006
Numărul evadărilor este situat în prezent la un nivel scăzut:
Societatea este interesată de gradul de siguranţă pe care serviciul penitenciar îl oferă, această preocupare urmând a se menţine la un nivel ridicat şi în viitor. Această preocupare este cu atât mai vizibilă în cazul unor eventuale evenimente negative, opinia publică reacţionând puternic în cazurile evadărilor spectaculoase sau ale unor persoane cu grad ridicat de risc pentru comunitate.
Evoluţia nr. de evadări în perioada 2003-2004 10
7
9
5 0
3 2003
2004
2005
5
2006
Datorită faptului că evenimentele de acest gen au fost izolate şi au avut un caracter accidental, impresia la nivelul societăţii în legătură capacitatea serviciului penitenciar de a asigura un grad ridicat de siguranţă nu a fost afectată. Aplicarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului va duce la o relaxare în ceea ce priveşte supravegherea persoanelor condamnate, în special în perioada apropiată de liberare. În opinia specialiştilor în domeniul siguranţei detenţiei, lipsa controlului strict caracteristic maximei siguranţe ar putea conduce la creşterea numărului de evadări în cazul regimurilor de tip deschis. Aceste persoane însă deja trăiesc şi muncesc în comunitate, aflându-se sub controlul unităţilor penitenciare numai pentru o parte din timpul zilnic.
11
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
Responsabilităţile crescute vor necesita un nivel superior al raportului angajaţi – persoane aflate în custodie. Un grad ridicat de specializare şi un nivel superior al formării profesionale sunt condiţii necesare a fi îndeplinite pentru a face faţă transformării Serviciului penitenciar dintr-unul preponderent punitiv întrunul având ca principal scop reinserţia persoanelor aflate în custodie.
Accentul pus pe creşterea capacităţii manageriale se va intensifica, în special datorită noilor provocări la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile teritoriale trebuie să răspundă.
Volumul activităţilor desfăşurate şi totodată responsabilităţile ce revin serviciului penitenciar au cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani. Tot acest efort depus de angajaţii serviciului penitenciar a fost realizat în condiţiile unui raport personal – populaţie penitenciară de până la 3 ori mai redus decât în ţările UE. 104
Irlanda
87
Olanda
56
Cehia
50
Franţa
34
România 0
20
40
60
80
100
120
Valorile exprimă numărul mediu al angajaţilor raportat la 100 de persoane lipsite de libertate. PROCENTUL DE OCUPARE Evoluţia încadrării posturilor A POSTURILOR din cadrul serviciului penitenciar a cunoscut o 2004 – 80,56% creştere uşoară în anul 2006 2005 – 80,09% după, o perioadă în care a înregistrat un nivel foarte 2006 – 82,05% scăzut Această evoluţie se datorează pe de o parte scăderii numărului mediu al populaţiei penitenciare, iar pe de altă parte creşterii preocupării pentru scoaterea la concurs şi ocuparea posturilor vacante. În condiţiile intensificării cerinţelor şi a diversificării solicitărilor, atât suplimentarea numărului de posturi, cât şi creşterea ocupării posturilor vacante este binevenită.
Serviciul penitenciar funcţionează într-un mediu dinamic, în strânsă legătură cu societatea şi instituţiile statului. În acest context, orice acţiune a managementului se reflectă în mod direct sau indirect în felul cum este perceput serviciul penitenciar. Mai mult, metodele moderne de management sunt introduse şi încep a fi folosite cu rezultate remarcabile pe o scară largă în societate. Nevoia de a utiliza metode şi tehnici manageriale, folosite până acum cu preponderenţă în sectorul privat, vine în special din interiorul organizaţiei, din dorinţa de a răspunde cât mai bine schimbărilor sociale. Până nu demult, calitatea actului managerial era dată de absenţa evenimentelor negative, fapt ce s-a transformat într-o motivaţie pentru cosmetizari ale situaţiei mai degrabă decât pentru acţiune concretă privind analiza şi eliminarea cauzelor ce au dus la apariţia problemelor respective.
12
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
DIRECŢII PRIORITARE DE ACŢIUNE
DEZVOLTAREA FUNCŢIEI EDUCAŢIONALE ŞI DE ASISTENŢĂ PSIHOSOCIALĂ A
ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE DETENŢIE
ASIGURAREA UNUI NIVEL OPTIM DE RESURSE PENTRU FUNCŢIONAREA SERVICIULUI PENITENCIAR
PROMOVAREA UNEI IMAGINI POZITIVE A SERVICIULUI PENITENCIAR LA NIVELUL SOCIETĂŢII
Standardizarea domeniului
Dezvoltarea ofertei de activităţi educative şi de asistenţă psihosocială
Creşterea vizibilităţii funcţiei educaţionale a serviciului penitenciar
Standardizarea domeniului
Modernizarea spaţiilor de deţinere
Organizarea activităţilor programului zilnic
Creşterea accesului la servicii al persoanelor private de libertate
Creşterea eficienţei alocării resurselor
Îmbunătăţirea situaţiei patrimoniului
Creşterea investiţiilor privind modernizarea unităţilor penitenciare
Construirea imaginii de partener social
Creşterea susţinerii serviciului penitenciar
Creşterea transparenţei activităţii
în
vederea
societăţii
pentru
diversificării
activitatea
13
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ
ÎMBUNĂTĂŢIREA ASISTENŢEI MEDICALE
DEZVOLTAREA POLITICII DE RESURSE UMANE
ÎMBUNĂTĂŢIREA MANAGEMENTULUI SERVICIULUI PENITENCIAR
Standardizarea domeniului
Dezvoltarea unui nou concept privind siguranţa deţinerii
Creşterea siguranţei comunitate
Eficientizarea activităţii de asistenţă medicală
Integrarea sistemului medical penitenciar în sistemul public de sănătate
Îmbunătăţirea umane
Asigurarea necesarului de resurse umane
Creşterea eficienţei personalului
Proiectarea volumului şi dinamicii resurselor umane
Creşterea eficienţei gestionării resurselor umane
Creşterea capacităţii manageriale
Evaluarea calitativă a profesionalismului managerilor
Eficientizarea activităţii manageriale
Creşterea susţinerii din partea personalului
activităţilor
procedurilor
în
desfăşurate
domeniul
în
resurselor
14
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
ŢINTE STRATEGICE 9 Programele de intervenţie psihosocială vor fi disponibile pentru cel puţin 70% dintre deţinuţii vulnerabili la un nivel calitativ corespunzător standardelor asumate EDUCAŢIE ŞI ASISTENŢĂ PSIHOSOCIALĂ
9 Se va asigura un grad de includere de min. 85% a celor ce doresc participarea la programele de alfabetizare 9 Se va asigura un grad de includere de minimum 50% a celor ce doresc şi îndeplinesc condiţiile de participare la programele de şcolarizare şi calificare 9 Ponderea activităţilor de intervenţie psihosocială va creşte cu 50% până în 2010
9 Indicele de ocupare total va înregistra o valoare situată sub pragul de 100% CONDIŢII DE DETENŢIE
9 Faţă de valoarea aceptată a indicelui de ocupare, variaţia maximă va fi sub 25 % 9 Capacitatea de transport a serviciului penitenciar va creşte cu 20% până în 2010
9 Creşterea cu 50% a nivelului investiţiilor raportate la unitatea de deţinere (un loc în penitenciar) ECONOMICINVESTIŢII
9 Amenajarea a minimum 2000 de noi locuri de cazare având în vedere standardele actuale până la sfârşitul lui 2010 9 Modernizarea a minimum 2000 de locuri de cazare având în vedere standardele actuale până la sfârşitul lui 2010
IMAGINEA SERVICIULUI PENITENCIAR
9 Până la sfârsitul anului 2007 vom asigura o transparenţă totală, răspunzând tuturor solicitărilor legale din partea mass-media sau a societăţii civile 9 Nr. de parteneriate active şi al acţiunilor desfăşurate cu participarea comunităţii locale va creşte cu 100% până în 2010 9 Misiunea serviciului penitenciar va putea fi identificată în peste 75% din relatările despre activitatea acestuia
15
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
9 Nr. evadărilor deţinuţilor ce prezintă grad sporit de risc nu va depăşi 5 anual SIGURANŢĂ ŞI SECURITATE
9 Gradul de modernizare a accesului şi a supravegherii în unităţile penitenciare va creşte cu 50% până în 2010 9 Nivelul actelor de agresiune asupra personalului va scădea cu 25% până în 2010 9 Nivelul actelor de agresiune între persoanele private de libertate va scădea cu 25% până în 2010
9 Morbiditatea generală (cazurile noi de îmbolnăvire) se va reduce cu cel puţin 30% până în 2010 ASISTENŢA MEDICALĂ
9 Incidenţa specifică pe categorii de boli (tuberculoză, boli de piele, etc.) va scădea cu minimum 20% până în 2010 9 Încărcătura serviciului medical (nr. cazuri / medic) se va diminua cu 50% în următorii 4 ani
9 Vom înfiinţa cel puţin 1600 noi posturi până la sfârşitul anului 2010 RESURSE UMANE
9 Gradul de ocupare a statului de funcţii la nivelul serviciului penitenciar va ajunge la 95% în maximum 4 ani 9 Procentul personalului implicat în activităţi de formare sau specializare va depăşi 20% anual (peste 75% la sfârşitul lui 2010)
9 La sfârşitul anului 2008, acorduri manageriale privind obiectivele vor fi introduse în 90% din unităţile din subordine MANAGEMENT
9 Dorim să atingem un grad de îndeplinire al obiectivelor de min. 85% 9 Până în 2010, nivelul de standardizare va depăşi 80% pentru funcţiile serviciului penitenciar
16
© 2007 Toate drepturile rezervate ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A PENITENCIARELOR
Anexa 1 - la Strategia pentru dezvoltarea serviciului penitenciar 2007 - 2010
MECANISM DE IMPLEMENTARE ŞI MONITORIZARE Art. 1 – Scopul mecanismului de implementare şi monitorizare Prezentul mecanism de implementare şi monitorizare urmăreşte atingerea ţintelor strategice cuprinse în Strategia de dezvoltare a Serviciului Penitenciar 2007-2010.
DISPOZIŢII COMUNE
Art. 2 – Comisia de implementare şi monitorizare (1) Comisia de implementare şi monitorizare a strategiei de dezvoltare a serviciului penitenciar – denumită în continuare Comisia – coordonează implementarea Strategiei şi monitorizează stadiul atingerii ţintelor strategice; (2) Comisia este compusă din 7 membri numiţi din rândul managerilor publici, funcţionarilor publici, funcţionarilor publici cu statut special sau angajaţilor contractuali ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; (3) Membrii Comisiei sunt numiţi prin Decizie a Directorului General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în termen de 3 zile de la adoptarea Strategiei. Membrii Comisiei au mandat pe perioada implementării şi monitorizării Strategiei; (4) Prin decizia de numire a membrilor Comisiei, Directorul General va desemna: a) preşedintele Comisiei, care conduce lucrările acesteia; b) vicepreşedintele Comisiei, care ţine locul preşedintelui atunci când acesta nu poate participa la lucrările Comisiei; c) secretarul Comisiei, care ţine evidenţa actelor Comisiei. (5) În implementarea Strategiei, Comisia poate delega atribuţii compartimentelor funcţionale sau funcţionarilor serviciului penitenciar printr-un ordin de delegare care va conţine, sub sancţiunea nulităţii: a) denumirea compartimentului funcţional al ANP către care se face delegarea sau, după caz, numele funcţionarului ori funcţionarilor către care se face delegarea; b) perioada de timp pentru care se face delegarea; c) sarcinile care se delegă. (6) Prin decizie a Directorului General, acesta poate stabili Regulamentul de funcţionare a Comisiei. Art. 3 – Managerii de zonă (1) Obligaţiile Comisiei sunt aduse la îndeplinire de către membrii acesteia; (2) Directorul General al ANP poate decide ca membrii Comisiei să aducă la îndeplinire obligaţiile acesteia în raport cu unităţile penitenciare aflate într-o anumită zonă geografică; (3) În decizia menţionată la alineatul (2) vor fi nominalizaţi membrii Comisiei şi enumerate unităţile penitenciare în raport cu care aceştia îndeplinesc atribuţiile. Art. 4 – Managerii de proces (1) Responsabili de implementarea Strategiei sunt: a) şefii direcţiilor, birourilor şi serviciilor independente ale ANP, adjuncţii acestora sau alte persoane din structura respectivă; b) directorii unităţilor penitenciare; (2) Persoanele responsabile de implementarea Strategiei sunt denumite în continuare manageri de proces; (3) Calitatea de manager de proces este stabilită de către Comisie şi este adusă la cunoştinţa persoanei respective în termen de 3 zile de la numirea membrilor acesteia; (4) Managerii de proces gestionează implementarea Strategiei, raportează stadiul îndeplinirii rezultatelor şi propun măsuri sau acţiuni suplimentare necesare atingerii obiectivelor şi ţintelor strategice.
17
Art. 5 – Comunicarea (1) Comunicarea între managerii de proces şi Comisie se face, de regulă, în formă electronică; (2) Managerii de proces folosesc în acest scop adresele e-mail de serviciu. Adresa de e-mail a Comisiei este
[email protected] ; (3) Comisia stabileşte situaţiile în care comunicarea se face sub altă formă şi aduce la cunoştinţă decizia sa managerilor de proces cărora le este opozabilă.
PREGĂTIREA IMPLEMENTĂRII
Art. 6 – Cunoaşterea Strategiei de către managerii de proces (1) Comisia comunică managerilor de proces Strategia, împreună cu instrucţiunile sau îndrumările pe care le consideră necesare; (2) Comisia oferă explicaţii suplimentare managerilor de proces din oficiu sau la solicitarea acestora; (3) Comunicarea către managerii de proces se va face în două etape: c) către managerii de proces menţionaţi la art. 4, alin. (1), lit. a, în termen de 3 zile de la numirea membrilor Comisiei; d) către managerii de proces menţionaţi la art. 4, alin. 1, lit. b, însoţită de planurile sectoriale de acţiune, în termen de 3 zile de la rămânerea definitivă a Planurilor operaţionale sectoriale. Art. 7 – Planurile de acţiune sectoriale şi de unitate (1) În termen de 15 de zile de la comunicarea Strategiei, managerii de proces întocmesc şi comunică Comisiei Planurile operaţionale sectoriale – la nivel de direcţii şi servicii independente; (2) În termen de 10 de zile de la de la primirea Planurilor operaţionale sectoriale Comisia poate transmite managerilor de proces modificări ale acestora; (3) În cazul în care nu există modificări, Comisia validează Planurile operaţionale şi înştiinţează despre aceasta managerii de proces în termenului de la alin. (2); (4) După transmiterea modificărilor sau după validare, Planurile operaţionale rămân definitive; (5) În termen de 20 de zile de la rămânerea definitivă a Planurilor operaţionale sectoriale, managerii de proces întocmesc Planurile operaţionale de unitate. Dispoziţiile alin. 2-4 sunt aplicabile; (6) Planurile de acţiune sectoriale şi de unitate se întocmesc după următorul model: DIRECŢIE PRIORITARĂ: A) Obiectiv specific: B) Măsură: C) Activitate: D) Detalii activitate Acţiuni G)
Rezultat E) Termen F) Resurse Fonduri necesare Termen
Rezultate H)
I)
J)
K)
A) se completează cu numărul şi denumirea direcţiei prioritare, aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; B) se completează cu numărul şi denumirea obiectivului specific, aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; managerul de proces va introduce obiectivele care nu au fost cuprinse în Planul Operaţional General (alte obiective specifice care conduc la îndeplinirea ţintelor strategice, ţinând seama de particularităţile şi specificul domeniului); C) se completează cu numărul şi denumirea măsurii aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; D) se completează cu numărul şi denumirea activităţii, aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; E) se completează cu rezultatul, aşa cum este menţionat în Planul Operaţional General; F) se completează cu termenul, aşa cum este menţionat în Planul Operaţional General; G) se completează cu acţiunile pe care responsabilul le consideră necesare pentru a realiza activitatea principală cuprinsă în Planul Operaţional General (sunt enumeraţi
18
paşii care trebuie urmaţi pentru a realiza activitatea principală; responsabilul alege acei paşi care duc la atingerea rezultatului propus prin Planul Operaţional General urmărind gradul maxim de îndeplinire a rezultatului la termenul propus cu un consum minim de resurse); H) se completează cu rezultatele pe care le vor produce individual acţiunile; I) se completează cu resursele suplimentare, altele decât cele financiare, necesare realizării acţiunilor; J) se completează cu valoarea estimată a fondurilor suplimentare necesare îndeplinirii activităţilor propuse; Obs! Conţinutul coloanelor I şi J va fi inclus în note de fundamentare.
K) se completează cu termenul până la care activitatea va fi realizată.
(7) Nu sunt permise modificări de fond ale tabelului de la alin. (6): adăugarea sau eliminarea de coloane, rânduri, celule, etc.; în cazul modificării tabelului, obligaţia de întocmire a planurilor operaţionale se consideră neîndeplinită. Art. 8 – Acordurile manageriale (1) În baza Planurilor operaţionale, între managerii de proces şi Directorul General al ANP sunt încheiate acorduri manageriale; (2) Prin acestea, managerii de proces se angajează să atingă obiectivele şi ţintele strategice; (3) Acordurile manageriale pot conţine menţiuni despre resursele alocate proiectelor aflate în coordonarea managerului de proces respectiv; (4) Acordurile sunt încheiate în 10 zile de la rămânerea definitivă a Planurilor operaţionale. Art. 9 – Valorile indicatorilor înainte de implementare Înainte de începerea implementării, Comisia poate cere managerilor de proces măsurarea anumitor indicatori.
IMPLEMENTARE
Art. 10 – Implicarea personalului serviciului penitenciar (1) Întreg personalul serviciului penitenciar contribuie la implementarea strategiei; (2) Managerii de proces coordonează implementarea strategiei; (3) Comisia susţine managerii de proces în activitatea de implementare şi monitorizare. Art. 11 – Cunoaşterea strategiei de către personalul serviciului penitenciar (1) În termen de 12 zile de la comunicarea Strategiei, managerii de proces o aduc la cunoştinţa funcţionarilor din subordine; (2) După împlinirea termenului de la alin. (1), întreg personalul serviciului penitenciar are obligaţia de a promova şi respecta principiile şi valorile generale ale Strategiei; (3) Deciziile şi acţiunile personalului serviciului penitenciar nu pot afecta îndeplinirea obiectivelor şi atingerea ţintelor strategice prevăzute în strategie. Art. 12 – Importanţa atingerii obiectivelor După ce planurile de acţiune au rămas definitive, atingerea obiectivelor devine o prioritate pentru serviciul penitenciar. Art. 13 – Rolul Managerilor de proces Managerii de proces organizează activitatea structurilor pe care le conduc astfel încât activităţile şi acţiunile incluse în planurile operaţionale să fie îndeplinite în totalitate, rezultatele propuse să fie obţinute şi ţintele strategice să fie atinse. Art. 14 – Rolul Comisiei (1) Pe parcursul implementării, Comisia transmite managerilor de proces instrucţiuni de implementare şi măsuri corective pentru asigurarea atingerii ţintelor strategice; (2) La elaborarea măsurilor, Comisia ţine cont de gradul de risc al diferitelor acţiuni, stabilite conform Matricei de risc (Anexa 2).
19
MONITORIZARE
Art. 15 – Modul de realizare a monitorizării Comisia colectează sistematic informaţii despre realizarea acţiunilor, activităţilor, rezultatele acestora şi gradul de îndeplinire a obiectivelor în scopul atingerii ţintelor strategice. Art. 16 – Formele monitorizării Monitorizarea are una dintre următoarele forme: a) monitorizarea de la distanţă; b) monitorizarea realizată prin deplasarea în teren; c) monitorizarea prin rapoarte. Art. 17 – Monitorizarea la distanţă (1) Comisia realizează monitorizarea la distanţă pe baza machetelor de raportare întocmite şi transmise de către managerii de proces la cerere, cu respectarea termenelor stabilite; (2) Machetele de raportare sunt întocmite prin completarea tabelelor după modelul următor: Data: Direcţie Prioritară A) Obiectiv Specific B) Măsură C) Activitate Stadiul curent al activităţii D)
E)
Valoarea indicatorilor F)
Observaţii G)
A) se va completa cu numărul şi denumirea direcţiei prioritare, aşa cum este menţionată în Planul Operaţional General; B) se va completa cu numărul şi denumirea obiectivului specific, aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; C) se va completa cu numărul şi denumirea măsurii, aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; D) se va completa cu numărul şi denumirea activităţii, aşa cum sunt menţionate în Planul Operaţional General; E) se va completa cu stadiul curent al activităţii: realizat / realizat parţial / nerealizat. În cazul în care activitatea este în curs de realizare, se va estima procentul realizării acesteia şi se va menţiona ceea ce s-a realizat până la data completării machetei şi ceea ce urmează a se realiza; F) se va completa cu valoarea estimată a indicatorilor comunicaţi de Comisie; Notă: Comisia poate stabili ca anumiţi indicatori ca fiind nemăsurabili. Comisia poate modifica indicatorii propuşi iniţial.
G) se va completa cu eventuale dificultăţi întâmpinate în realizarea activităţii, propuneri de măsuri corective, explicaţii pertinente pentru nerealizarea activităţilor, riscuri identificate, etc.
(3) Respectarea formatului de raportare este obligatorie; în cazul nerespectării formatului, obligaţia de raportare este considerată neîndeplinită; (4) Termenele de raportare sunt stabilite de Comisie ţinând cont de gradul de risc al activităţilor; (5) Comisia comunică obligaţia de raportare, indicatorii ce trebuie măsuraţi şi metodologia de calcul a acestora, precum şi data limită la care raportul trebuie predat cu minimum 5 zile înainte de împlinirea acestui termen. Art. 18 – Monitorizarea prin deplasarea în teren (1) Comisia realizează monitorizarea prin deplasarea în teren atunci când consideră necesară măsurarea la faţa locului a unor indicatori. (2) Comisia poate delega această atribuţie personalului ANP. Art. 19 – Măsuri corective (1) Urmare a formelor de monitorizare descrise la art. 17 şi 18, Comisia poate comunica măsuri corective managerilor de proces; (2) Managerii de proces răspund pentru aducerea la îndeplinire a
20
măsurilor corective; (3) Personalul serviciului penitenciar aduce la îndeplinire măsurile corective. Art. 20 – Monitorizarea prin rapoarte (1) Comisia întocmeşte anual rapoarte de monitorizare; (2) Rapoartele anuale conţin sinteza monitorizărilor din anul respectiv, evaluarea gradului de atingere a ţintelor strategice, sinteza riscurilor şi formulează propuneri de îmbunătăţire a activităţii anului următor; (3) Rapoartele de monitorizare sunt comunicate Directorului General în 5 de zile de la întocmire; (4) Directorul General convoacă Comisia în termen de 10 zile de la comunicarea Rapoartelor pentru a discuta propunerile de îmbunătăţire a activităţii anului următor. Concluziile întâlnirii sunt sintetizate într-o minută întocmită de un membru al Comisiei şi semnată de cei prezenţi; (5) Comisia comunică managerilor de proces măsurile de îmbunătăţire a activităţii. Art. 21 – Evaluarea riscurilor (1) Ori de câte ori consideră necesar, Comisia sau managerii de proces vor evalua riscul asociat realizării acţiunilor, activităţilor, îndeplinirii obiectivelor sau atingerii ţintelor strategice; (2) Evaluarea riscurilor se face folosind Matricea riscurilor (Anexa 2); (3) Urmare a evaluării, acţiunea, activitatea, obiectivul sau ţinta strategică este încadrată într-una dintre categoriile de risc (foarte scăzut, scăzut, ridicat, foarte mare); (4) Comisia comunică rezultatele evaluării riscurilor directorului general al ANP, directorului general adjunct ce are în coordonare sectorul sau sectoarele de activitate vizate, precum şi managerilor de proces, după caz; (5) Managerii de proces propun Comisiei măsuri corective pentru controlul riscurilor; (6) În urma analizei gradului de risc asociat activităţilor respective, Comisia poate cere managerilor de proces raportarea periodică a nivelului unor indicatori.
21
Anexa 2 - la Strategia pentru dezvoltarea serviciului penitenciar 2007 - 2010
ANALIZA RISCURILOR Managementul riscului cuprinde totalitatea metodelor şi mijloacelor prin care este gestionat riscul proiectului, în scopul îndeplinirii obiectivelor în condiţii ce sunt uneori incerte. Deşi efortul de a dezvolta în cadrul organizaţiei un proiect ce urmăreşte managementul riscului solicită multă energie şi timp, această activitate aduce o contribuţie însemnată la succesul Strategiei. Riscurile aferente Strategiei pentru dezvoltarea serviciului penitenciar 2007-2010 sunt atât generale (preponderent de natură externă, fiind caracteristice tuturor proiectelor), dar şi specifice. Categorii generale de risc: 1. Riscuri de natură tehnico-financiară; 2. Riscul legat de adaptare a concepţiei strategice; 3. Riscul neimplicării sau pierderii sprijinului pentru Strategie; 4. Riscuri de administrare proiectului; 5. Riscul profesional. Având în vedere aspectele de mai sus, putem remarca prezenţa factorilor de risc în fiecare din sectoarele analizate. Serviciul penitenciar a avut în vedere o serie de activităţi menite să conştientizeze, să reducă şi să controleze riscurile de ordin general ale proiectului propus.
RISCUL GENERAL AL PROIECTULUI
1. Pentru diminuarea riscului de ordin tehnic şi financiar s-a avut în vedere existenţa unei logici a intervenţiei în cazul Planurilor operaţionale, transpusă în legătura de cauzalitate dintre activităţile propuse pentru îndeplinirea obiectivelor şi rezultatele aşteptate. Rezultatele au fost formulate având în vedere beneficiile aşteptate (outcome) şi nu doar ca o consecinţă firească a activităţilor desfăşurate (output). Producerea rezultatelor aşteptate este verificată prin indicatorii propuşi. Riscul financiar a fost redus prin analiza cost-beneficiu a acţiunilor. În principal, au fost avute în vedere costuri minime ce produc un impact semnificativ. Dacă în urma analizei a rezultat un cost ridicat, au fost ajustate corespunzător termenele de realizare şi au fost consultate planurile de finanţare pentru a obţine certitudinea asigurării resurselor necesare Strategiei. 2. Adaptarea Strategiei pentru dezvoltarea serviciului penitenciar a avut în vedere atât concepţia fundamentală existentă la nivelul societăţii în legătură cu ceea ce ar trebui să facă serviciul (au existat întâlniri cu reprezentanţii societăţii civile, ai ONG-urilor, dezbateri), dar şi părerea funcţionarilor serviciului penitenciar (Strategia a fost trimisă în unităţi de unde s-a întors cu observaţii şi propuneri de îmbunătăţire). Toate acestea se adaugă la faptul că Strategia a fost elaborată de un grup de lucru format din persoane cu experienţă în serviciul penitenciar, folosind metodele moderne de elaborare a documentelor de politică publică. 3. Serviciul penitenciar conştientizează riscul neimplicării sau al pierderii sprijinului pentru Strategie. În acest caz, scopul Strategiei este serios afectat, cu implicaţii asupra rezultatelor urmărite. Reînnoirea periodică a declaraţiei de sprijin în plan formal dublată de susţinerea efectivă din partea factorilor de decizie este o condiţie necesară pentru îndeplinirea obiectivelor. 4. Riscul de management ale proiectului pot afecta derularea corespunzătoare a activităţilor prevăzute. Amploarea activităţilor ce presupun implementarea şi monitorizarea Strategiei conduc la un grad crescut de risc datorită volumului de muncă şi a diversităţii aspectelor ce trebuie avute în vedere de către membrii Comisiei. Trebuie menţionat şi faptul că proiectul prezintă un anumit grad de noutate pentru mulţi dintre cei implicaţi, existând riscul înţelegerii şi aplicării defectuoase a prevederilor Strategiei. 5. Riscul de apariţie a unor probleme de natură profesională se referă în principal la calitatea factorului uman ce se prezintă la selecţie. Datorită unor aspecte specifice pentru societatea actuală (probleme legate de corupţie, ierarhizarea valorilor) se poate ajunge la un impas în cadrul proiectului ca urmare a faptului că soluţia de natură umană aleasă uneori a fost cea mai la îndemână, nu şi cea mai potrivită.
Caracteristica riscurilor generale este aceea că ele nu depind în mod direct şi în totalitate de serviciul penitenciar şi, prin urmare, nu se află sub controlul ori influenţa acestuia. De aceea considerăm necesar a ne îndrepta atenţia cu precădere asupra acelor riscuri legate direct de activităţile pe care le desfăşurăm.
22
În identificarea şi aprecierea riscurilor asociate activităţilor desfăşurate este absolut necesar a stabili o formulă unitară de estimare. Pentru a aprecia în mod unitar riscurile aferente este folosită o matrice ce cuprinde profilul de risc corespunzător componentelor majore legate de procesele (termen generic folosit pentru a denumi, după caz, ţinte, obiective, activităţi) Strategiei şi ale planului operaţional. MATRICEA RISCURILOR (exemplificativ)* Elementul analizat
Criterii de apreciere (grad de risc)
MATRICEA RISCURILOR
IMPLEMENTAREA STRATEGIEI PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIULUI PENITENCIAR (LA NIVEL GENERAL)
1.
31
Propunerea ce stă la baza procesului este:
3 4 puncte 3 puncte 2 puncte 1 punct Experienţa managerului de proces: 1 a. Fără experienţă în domeniu 4 puncte b. Între 2 şi 5 ani experienţă 3 puncte c. Cu peste 5 ani experienţă 2 punct d. Cu peste 5 ani experienţă şi practică managerială 1 puncte Durata activităţii: 4 a. Mai mult de 2 ani 4 puncte b. Între 12 luni şi 2 ani 3 puncte c. Între 6 şi 12 luni 2 puncte d. Mai puţin de 6 luni 1 punct Numărul departamentelor implicate în derularea activităţii: 4 a. Mai mult de 3 departamente 4 puncte b. 3 departamente 3 puncte c. 2 departamente 2 puncte d. 1 departament 1 punct Domeniul de aplicabilitate al procesului: 2 a. Nou pentru managerul de proces şi echipă 4 puncte b. Nou pentru managerul de proces ori pentru echipă 3 puncte c. Nou pentru unii membri ai echipei 2 puncte d. Cunoscut de toţi cei implicaţi 1 punct Echipa implicată în desfăşurarea concretă a procesului: 2 a. Este nouă în totalitate 4 puncte b. Unii membri se cunosc, dar nu au mai lucrat împreună 3 puncte c. Unii membri au mai lucrat împreună 2 puncte d. Este o echipă cu experienţă în lucrul în comun 1 puncte Bugetul estimat: 4 a. Necesită sume importante pe durata a mai mulţi ani (peste 4 puncte a. Nouă ca idee şi ca realizare b. Nouă ca realizare (ideea a mai fost vehiculată) c. Combinaţie cu idei anterioare d. Continuarea unei propuneri mai vechi
2.
3.
4.
5.
6.
7.
5.000 mii RON / anual pentru doi sau mai mulţi ani) b. Necesită sume importante (peste 5.000 mii RON) c. Necesită sume între 5.000 şi 1.000 mii RON d. Necesită sume sub 1.000 mii RON
3 puncte 2 puncte 1 punct 8. Importanţa (ponderea) procesului: 4 a. De importanţă vitală (cel puţin 30% din total) 4 puncte b. De mare importanţă (între 10% şi 30% din total) 3 puncte c. De importanţă medie (între 5%% şi 10% din total) 2 puncte d. De importanţă redusă (sub 5% din total) 1 puncte 9. Interfaţa (dependenţa) procesului: 3 a. Are legătură cu procese (depinde de circumstanţe) externe 4 puncte b. Are legătură cu mai multe procese interne 3 puncte c. Are legătură cu procese gestionate de acelaşi manager 2 puncte d. De sine stătător 1 punct 10. Gradul de schimbare al organizaţiei: 4 a. Procesul va produce schimbări majore la nivel organizaţional 4 puncte (structură, mod de lucru, mentalitate, etc.) b. Procesul va produce schimbări în anumite domenii ale 3 puncte serviciului penitenciar c. Procesul va avea drept rezultat unele schimbări punctuale 2 puncte d. Nu rezultă schimbări la nivelul organizaţiei 1 punct
*Riscul general asociat Strategiei pentru dezvoltarea serviciului penitenciar 2007-2010 este crescut, deoarece în unele cazuri (buget, durata activităţilor, importanţă, gradul de schimbare) este suma riscurilor individuale.
23
Serviciul penitenciar realizează analiza riscurilor pentru a lua măsurile ce se impun în vederea asigurării condiţiilor optime pentru atingerea obiectivelor propuse. Fiecare proces va fi analizat sub aspectul riscului implicat folosind matricea propusă. Rezultatele analizei vor fi grupate după următorul model: PROCESUL Puncte de risc (conform matricei) Gradul de risc
ANALIZA RISCULUI
10 – 20
20 – 25
25 – 30
FOARTE SCĂZUT
SCĂZUT
RIDICAT
. Peste 30 FOARTE MARE
Utilitatea analizei riscurilor Folosind matricea propusă se va realiza gruparea proceselor în funcţie de gradul de risc al acestora. În cazul componentelor Strategiei şi ale planurilor operaţionale ce prezintă un grad de risc situat în categoriile „foarte mare” şi „ridicat” se impun măsuri speciale pentru urmărirea îndeplinirii obiectivelor: supraveghere specială, frcvenţă crescută a raportărilor, analiza indicatorilor, acţiuni corective. Potrivit analizei riscurilor se pot fundamenta măsuri suplimentare pentru implementarea Strategiei. Măsurile pot fi de tipul monitorizării sau a activităţilor suplimentare, fără a se putea depăşi liniile generale stabilite prin Strategie şi prin planurile operaţionale. Acţiunile de îndepărtare a riscurilor trebuie să aibă în vedere raportul cost-beneficiu şi să ţină seama de natura obiectivelor propuse. RISC CRESCUT = ATENŢIE SPORITĂ Observaţii! Analiza gradului de risc nu este obligatorie pentru fiecare componentă a Strategiei şi a planului operaţional. Acest instrument trebuie utilizat cu precauţie, având în vedere următoarele limite metodologice: aprecierea foloseşte o matrice simplă, fără a pondera componentele riscului general potrivit importanţei acestora (analiză multicriterială). Pentru a reuşi o încadrare mai aproape de exactitate a procesului într-un grad de risc corespunzător este necesar a ţine seama şi de contribuţia exactă tuturor factorilor (1.-10.) la construcţia riscului general. Unde este nevoie se poate aplica o evaluare ponderată a riscurilor, cu condiţia aprobării de către Comisie a instrumentului şi metodologiei folosite. De asemenea, o analiză a riscului rezidual rezultat după adoptarea măsurilor speciale poate fi deosebit de utilă. stabilirea riscului prezintă un anumit grad de subiectivitate. Aprecierea unitară a riscurilor folosind modelul prezentat urmăreşte să elimine în mare parte acest neajuns; nu există activitate care să nu prezinte nici un fel de risc! Simpla încadrare într-o categorie cu grad scăzut de risc nu garantează în mod automat atingerea obiectivelor; analiza riscurilor nu poate fi folosită pentru justificarea neîndeplinirii obiectivelor; este imposibil a prevedea toţi factorii de risc ce pot interveni în derularea unui proces.
24
Anexa nr. 3 - la Strategia pentru dezvoltarea serviciului penitenciar 2007 - 2010
PLAN OPERAŢIONAL GENERAL DIRECŢIE PRIORITARĂ 1. DEZVOLTAREA FUNCŢIEI EDUCAŢIONALE ŞI DE ASISTENŢĂ PSIHOSOCIALĂ Măsuri
Activităţi
Rezultate (efect)
Responsabil Termen
Obiectiv specific: 1.1. Standardizarea domeniului 1.1.1. Standarde şi metodologii educaţionale şi de asistenţă psihosocială
1.1.1.1. Implementarea standardelor de educaţie şi asistenţă psihosocială
1.1.1.2. Implementarea procedurilor specifice activităţilor de intervenţie psihosocială 1.1.1.3. Elaborarea şi implementarea procedurilor de lucru pentru activităţile educaţionale de scurtă durată 1.1.2. Măsurare 1.1.2.1. Gestiunea electronică a datelor şi evaluare persoanelor implicate în programe de reeducare
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
Gradul de aplicare a standardelor 01.03.2008 Procentul unităţilor penitenciare ce folosesc standardele
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
01.09.2007 Procentul de implementare a procedurilor specifice
Abordarea unitară a Şef Direcţie modalităţilor de lucru pentru Intervenţie activităţile educativPsihosocială recreative de scurtă durată
01.07.2008 Procentul de implementare a procedurii la nivelul unităţilor penitenciare
Un etalon educaţional şi de asistenţă psihosocială minim este instituit la nivelul serviciului penitenciar Desfăşurarea activităţilor de intervenţie psihosocială este făcută într-un cadru unitar
Statistica adecvată a activităţilor de intervenţie psihosocială
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
1.2.1.1. Elaborarea unui set Oferta de programe de programe educative generale acoperă nevoile generale educaţionale identificate
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
1.2.1.2. Pilotarea ghidului de Ghidul de programe programe educaţionale este adaptat nevoilor educaţionale ale persoanelor private de libertate
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
1.2.1.3. Implementarea ghidului de programe educaţionale
Persoanele private de libertate participă în număr crescut la programele educaţionale 1.2.1.4. Identificarea unor noi Instruirea şcolară poate fi niveluri şi forme de instruire accesată de un număr mai şcolară adaptate la specificul mare de persoane populaţiei carcerale
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
31.12.2007 Număr de erori (conformitatea datelor statistice) Numărul activităţilor desfăşurate raportat la persoanele implicate in programe de reeducare Evoluţia de numărului celor implicaţi Evoluţia ofertei de intervenţie 01.11.2007 Număr de persoane ce poate fi implicat în programe / numărul total de persoane aflate în custodie 31.12.2007 Reprezentativitatea pilotării (număr de persoane/unităţi penitenciare implicate) Număr de reacţii pozitive/negative 01.04.2008 Număr de solicitanţi / capacitate de intervenţie Număr de noi participări
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
01.07.2008 Număr persoane care beneficiază de aceste forme de învăţământ
1.2.1.5. Asigurarea bazei materiale necesare desfăşurării activităţilor de şcolarizare şi calificare
Susţinerea activităţii printrun număr crescut de spaţii corespunzătoare
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
01.09, anual
1.2.1.6. Instituirea unui sistem de recompense a participării la activităţile de şcolarizare
Motivarea persoanelor în vederea participării la activităţile de şcolarizare
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială
Obiectiv specific: 1.2. Dezvoltarea ofertei de activităţi educative şi asistenţă psihosocială
1.2.1. Programe educaţionale adresate populaţiei penitenciare generale
25
Instrumente de sprijin/ (Măsurare şi evaluare)
Număr de activităţi ce pot fi desfăşurate în spaţiile nou-amenajate/ număr de activităţi ce puteau fi desfăşurate anterior 01.09.2008 Număr persoane incluse în noul sistem / total participanţi Rata de creştere a participării
DIRECŢIE PRIORITARĂ 1. DEZVOLTAREA FUNCŢIEI EDUCAŢIONALE ŞI DE ASISTENŢĂ PSIHOSOCIALĂ Măsuri
Activităţi
Rezultate (efect)
Responsabil Termen
Instrumente de sprijin/ (Măsurare şi evaluare)
1.2.1.7. Dezvoltarea activităţilor de alfabetizare în paralel cu cele de şcolarizare 1.2.1.8. Identificarea şi aplicarea de noi modalităţi de formare profesională
Participare crescută la programele de alfabetizare
Şef Direcţie Intervenţie Psihosocială Formarea profesională este Şef Direcţie adaptată la specificul Intervenţie populaţiei carcerale Psihosocială
Permanent Evoluţia gradului de alfabetizare
1.2.1.9. Generalizarea colaborărilor cu Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă la nivelul tuturor unităţilor 1.2.1.10. Adaptarea ofertei cursurilor de calificare şi recalificare profesională la cerinţele pieţei forţei de muncă
Persoanelor private de Şef Direcţie libertate li se oferă mai multe Intervenţie opţiuni privind găsirea unui Psihosocială loc de muncă
01.07.2008 Numărul de persoane care beneficiază de aceste modalităţi noi de calificare/total 01.09.2007 Numărul protocoalelor încheiate / total Rata angajărilor prin AJOFM
31.12.2007 Numărul persoanelor Permanent participante la programe/numărul persoanelor care găsesc un loc de muncă după liberare 1.2.2.1. Pilotarea programelor Programele de intervenţie Şef Direcţie 01.09.2007 Numărul persoanelor 1.2.2. specifică sunt adaptate Intervenţie private de Programe de de intervenţie specifică adresate categoriilor nevoilor de intervenţie Psihosocială libertate/număr unităţi intervenţie vulnerabile penitenciare implicate specifică Programe cu rezultate concrete / total programe pilotate 1.2.2.2. Implementarea Număr crescut al Şef Direcţie 01.04.2008 Număr de persoane ce programelor de intervenţie persoanelor vulnerabile Intervenţie necesită intervenţia/ specifica adresate categoriilor cuprins în programe Psihosocială număr persoane cărora vulnerabile specifice li se asigură intervenţia Evoluţie număr de Obiectiv specific: 1.3. Creşterea vizibilităţii funcţiei educative a serviciului personal penitenciar Evoluţia bugetului acordat 1.3.1.1. Iniţierea de proiecte Creşte gradul de implicare a Şef Direcţie 01.07.2007 Număr de protocoale 1.3.1. Intervenţie încheiate Colaborarea cu de colaborare cu instituţiile instituţiilor statului statului ce au ca activitate Psihosocială Raport anual asupra partenerii asistenţa persoanelor private colaborărilor (activităţi sociali de libertate comune) 1.3.1.2. Identificarea de noi Dezvoltarea activităţilor în Şef Direcţie Permanent Evoluţia numărului de parteneri comunitari comunitate Intervenţie parteneri Psihosocială Evoluţia numărului de activităţi organizate în Purtătorii de comunitate cuvânt Evoluţia numărului mediu de participanţi la activităţi 1.3.1.3. Colaborare cu Creşte sprijinul pentru Şef Direcţie Permanent Evoluţia numărului de instituţiile de cult reuşita intervenţiei Intervenţie programe şi acţiuni Psihosocială comune 1.3.2.1. Promovarea Numărul relatărilor favorabile Şef Direcţie Permanent Număr de relatări 1.3.2. activităţilor educative şi de despre activităţile Intervenţie favorabile / total apariţii Promovarea intervenţie psihosocială prin educaţionale creşte Psihosocială funcţiei mass-media educative 1.3.2.2. Promovarea Creşte implicarea societăţii Şef Direcţie Permanent Evoluţia numărului ONGactivităţilor educative în civile în activităţile Intervenţie urilor ce colaborează cu rândul ONG-urilor potenţial educaţionale Psihosocială serviciul penitenciar partenere 1.3.2.3. Promovarea Creşte deschiderea Şef Direcţie Permanent Evoluţia numărului de calificărilor dobândite de angajatorilor faţă de ideea Intervenţie angajatori care fac oferte persoanele private de de angajarea a persoanelor Psihosocială concrete de muncă libertate în rândul potenţialilor private de libertate Numărul de persoane angajatori angajate la punerea în libertate
26
Şanse crescute pentru Şef Direcţie obţinerea unui loc de muncă Intervenţie după punerea în libertate a Psihosocială persoanelor private de libertate
DIRECŢIE PRIORITARĂ 2. ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE DETENŢIE Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Obiectiv specific: 2.1. Standardizarea domeniului 2.1.1. Standarde privind condiţiile de deţinere
2.1.1.1. Întocmirea standardelor privind condiţiile de deţinere
Condiţiile pot fi comparate între unităţi
2.1.1.2. Implementarea standardelor privind condiţiile de deţinere
Condiţiile de deţinere din unităţi sunt uniformizate
Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar
Obiectiv specific: 2.2. Modernizarea spaţiilor de deţinere 2.2.1. Noi spaţii 2.2.1.1. Efectuarea unui studiu privind posibilitatea de cazare
2.2.2. Reamenajare spaţiilor de cazare existente
Sunt formulate propuneri de Şef direcţie amenajare a spaţiilor de Siguranţa înfiinţării de noi spaţii de deţinere Deţinerii şi cazare Regim Penitenciar 2.2.1.2. Crearea de noi Capacitatea de cazare Directorii de locuri de deţinere creşte în condiţiile unităţi respectării standardului asumat 2.2.2.1. Efectuarea unui Sunt cunoscute necesităţile Şef direcţie studiu privind necesităţile şi de modernizare Siguranţa posibilităţile de reamenajare Sunt estimate costurile Deţinerii şi (poate fi comun cu cel de la modernizării Regim pct. 2.2.1.1.) Sunt ierarhizare necesităţile Penitenciar de modernizare Sunt formulate propuneri concrete de amenajare a locurilor de deţinere 2.2.2.2. Reamenajarea Capacitatea de cazare la Directorii de spaţiilor de deţinere standardele propuse creşte unităţi
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Gradul de aplicare a standardelor 31.12.2007 Gradul de standardizare
31.12.2010 Procentul unităţilor penitenciare ce folosesc standardele Variaţia gradului de încadrare în standardele stabilite (evoluţia numărului ponderat al situaţiilor în care condiţiile de deţinere nu se înscriu în standarde) Numărul. locurilor de cazare conform standardelor / total 31.12.2007 Numărul propunerilor implementate/ numărul total al propunerilor 31.12.2009 Evoluţia numărului de locuri de detenţie ce corespund standardelor 31.12.2007 Numărul propunerilor implementate/ numărul total al propunerilor
31.12.2009 Evoluţia numărului de locuri de detenţie ce corespund standardelor Numărul mediu de Obiectiv specific: 2.3. Organizarea activităţilor în vederea diversificării ore în afara programului zilnic celulei/deţinut Timpul petrecut în curţile de Directorii de 31.10.2007 Evoluţia timpului mediu 2.3.1. Activităţi 2.3.1.1. Îmbunătăţirea unităţi petrecut în curţile de desfăşurate în gradului de utilizare a curţilor plimbare creşte plimbare (număr de de plimbare afara celulei ore/persoană) 2.3.1.2. Redimensionarea Timpul petrecut în sălile de Directorii de 31.10.2007 Evoluţia timpului mediu orarului de funcţionare a sport şi alte incinte sportive unităţi petrecut în săli de sport şi sălilor de sport şi a altor creşte alte incinte sportive (număr incinte sportive de ore/persoană) 2.3.2.1. Iniţierea de contacte Creşte disponibilitatea Directorii de 31.12.2007 Număr contacte active cu 2.3.2. Munca Periodic cu angajatori: persoane angajatorilor de a lucra cu unităţi angajatorii (în detenţie) Raport anual asupra juridice, administraţii, etc. persoanele private de libertate colaborărilor 2.3.2.2. Identificarea de Creşte oferta pentru cei ce Directorii de Permanent Evoluţia numărului celor ce oportunităţi pt. muncă în doresc să muncească în unităţi muncesc interesul locului de deţinere timpul detenţiei Evoluţia raportului muncă interior / exterior 2.3.2.3. Elaborarea de Parteneriate cu agenţii Directorii de 31.12.2007 Număr proiecte acceptate proiecte fezabile din punct economici unităţi, în primă fază / total
27
DIRECŢIE PRIORITARĂ 2. ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE DETENŢIE Măsuri
Activităţi de vedere economic
Rezultate
Responsabil
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Şef serviciu propuneri cooperare internaţională, programe 2.3.2.4. Contractarea cu Numărul de locuri de muncă Directorii de Permanent Evoluţia numărului de locuri angajatori externi (angajatori) oferite unităţi de muncă (angajatori) persoanelor private de (excepţie fac oferite persoanelor aflate în libertate creşte directorii custodie penitenciarelor spital) 2.3.2.5. Achiziţionarea de Posibilitatea de transport Şef Direcţie 01.03.2008 Număr de vehicule vehicule destinate creşte Economic achiziţionate / necesarul de transportului persoanelor Administrativ vehicule aflate în custodie la locurile Evoluţia capacităţii de de muncă transport la locurile de muncă Obiectiv specific: 2.4. Creşterea accesului la servicii al persoanelor private Evoluţia numărului şi întinderii serviciilor de libertate oferite persoanelor private de libertate Directorii de 01.03.2008 Număr de unităţi în care au 2.4.1. Oferta de 2.4.1.1. Înfiinţarea punctelor Persoanele aflate în comerciale în toate unităţile custodia serviciului unităţi fost înfiinţate puncte cumpărături penitenciare penitenciar pot face comerciale / total unităţi cumpărături la preţuri Şef Direcţie Număr de persoane ce avantajoase Economic cumpără lunar / populaţia Administrativ penitenciară (cu bani în cont) Nivelul preţurilor din punctele comerciale / nivelul preţurilor în zona geografică a unităţii 2.4.1.2. Diversificarea gamei Mai multe produse sunt Directorii de 01.03.2008 Număr mediu al categoriilor produselor care pot fi disponibile în punctele unităţi de produse disponibile comercializate comerciale Evoluţia vânzărilor înregistrate de punctele comerciale / numărul mediu al populaţiei penitenciare 2.4.2.1. Introducerea unui Creşte durata convorbirilor Directorii de 01.03.2008 Număr convorbiri / 2.4.2. sistem îmbunătăţit de acces telefonice unităţi persoană Convorbiri la serviciile telefonice Număr minute de convorbiri telefonice acordate Numărul convorbirilor Directorii de 01.03.2008 Evoluţia numărului de neautorizate scade unităţi convorbiri neautorizate
28
DIRECŢIE PRIORITARĂ 3. ASIGURAREA UNUI NIVEL OPTIM DE RESURSE PENTRU FUNCŢIONAREA SERVICIULUI PENITENCIAR Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Obiectiv specific: 3.1. Creşterea eficienţei distribuţiei (accesarea şi folosirea) resurselor 3.1.1. Cadrul normativ
3.1.1.1. Elaborarea Legislaţia specifică uşor de Şef Direcţie documentarelor legislative utilizat Economic pentru fiecare compartiment Administrativ 3.1.1.2. Corelarea cadrului normativ specific cu legislaţia de bază (inclusiv standarde naţionale ce transpun pe cele europene) 3.1.1.3. Crearea şi utilizarea de proceduri
3.1.2. Necesar 3.1.2.1. Participare la evenimente pe domenii de privind specialitate achiziţiile 3.1.2.2. Identificarea specificaţiilor tehnice în colaborare cu compartimentele de specialitate
Eliminarea Şef Direcţie neconcordanţelor în privinţa Economic aplicării reglementărilor în Administrativ vigoare
3.1.3.2. Control riguros asupra utilizării resurselor
3.1.4.1. Eficientizarea activităţilor desfăşurate de R.A. „Multiproduct”
Personalul cunoaşte noutăţile din domeniu Achiziţiile efectuate sunt conforme necesităţilor, la calitatea cerută
contractele de achiziţii publice este apropiată de realitate Risipa de resurse este diminuată Utilizare în conformitate cu scopul achiziţionării Creanţele sunt recuperate
Regia este rentabilizată 3.1.4.2. Eficientizarea activităţilor productive la nivel de unităţi
Evoluţia raportului dintre bugetul fundamentat şi bugetul aprobat 31.12.2007 Număr de compartimente ce utilizează efectiv documentare legislative / număr total de compartimente (%) 31.12.2007 Evoluţia numărului situaţiilor de conflict (norme specifice – legislaţie generală)
Veniturile proprii ale unităţilor penitenciare sunt suplimentate
31.03.2008 Nivel de utilizare al procedurilor (%) Grad de acoperire al domeniului (proceduri elaborate / total necesar) Şefi de Permanent Număr de participări la compartimente evenimente pe domenii Directori de specifice unităţi Şef Direcţie Permanent Numărul de achiziţii la Economic nivelul de calitate necesar / Administrativ total achiziţii (%)
Şefi de compartimente Şef Direcţie Permanent Economic Administrativ
Număr de proceduri de achiziţie pentru care diferenţa preţ estimat - preţ obţinut este cel mult de 10% / Numărul total (%) Şefii de Permanent Cantitatea de produse compartimente achiziţionate/necesar (%) Şefii de Permanent Număr utilizări neconforme compartimente / cantitate achiziţionată (%) Şef Direcţie 31.12.2008 Rata de recuperare a Economic creanţelor Administrativ Şef Direcţie Economic Administrativ Directorii de unităţi
Obiectiv specific: 3.2. Îmbunătăţirea situaţiei patrimoniului 3.2.1. Starea patrimoniului
3.2.1.1. Analiza situaţiei patrimoniului la nivelul serviciului penitenciar
3.2.2. Situaţia juridică a patrimoniului
3.2.2.1. Obţinerea Există titluri legale pentru proprietăţii asupra terenurilor proprietăţile administrate şi clădirilor aflate în
29
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Uniformizarea activităţilor în Şef Direcţie domeniul economic Economic Administrativ
Valoarea de piaţă estimată 3.1.3. Utilizarea 3.1.3.1. Efectuarea de prospectări ale pieţei pentru a serviciilor şi lucrărilor pt. resurselor achiziţiile ce urmează a fi efectuate
Termen
Elementele patrimoniale sunt clasificate
Şef Direcţie Economic Administrativ Directorii de unităţi Consilier
01.03.2009 Rata anuală a profitului regiei (în valori absolute) Permanent
Evoluţia veniturilor proprii
Număr unităţi fără probleme privind patrimoniul / total 31.12.2007 Cărţi tehnice / număr de construcţii existente (%) Număr mijloace fixe în folosinţă pe categorii / total (%) 31.12.2008 Titluri de proprietate / număr de locaţii (%)
DIRECŢIE PRIORITARĂ 3. ASIGURAREA UNUI NIVEL OPTIM DE RESURSE PENTRU FUNCŢIONAREA SERVICIULUI PENITENCIAR Măsuri
Activităţi
Rezultate
administrare 3.2.2.2. Întocmirea documentaţiilor cadastrale
Responsabil
Termen
juridic Clădirile şi terenurile sunt înregistrarea în Cartea funciară
Directorii de unităţi
31.12.2009 Extrase carte funciară / număr de proprietăţi (%)
Obiectiv specific: 3.3. Creşterea investiţiilor privind modernizarea unităţilor penitenciare 3.3.1. Strategie 3.3.1.1. Analiza nevoilor de Domeniile prioritare sunt identificate investiţională investiţii
3.3.1.2. Elaborarea procedurilor de achiziţii
30
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Procesul de achiziţie este optimizat
Şef Direcţie Economic Administrativ Directorii de unităţi Şef Direcţie Economic Administrativ
Periodic, Până la 31.03.
Rata investiţiilor (anuală, raportată la un nivel fix) Evoluţia investiţiilor în domeniile prioritare/total investiţii
31.12.2007 Număr achiziţii folosind procedurile / număr total de achiziţii Durata medie necesara unei achiziţii
DIRECŢIE PRIORITARĂ 4. PROMOVAREA UNEI IMAGINI POZITIVE A SERVICIULUI PENITENCIAR LA NIVELUL SOCIETĂŢII Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Obiectiv specific: 4.1. Construirea imaginii de partener social 4.1.1. Plan de imagine
4.1.1.1. Studiu al situaţiei actuale 4.1.1.2. Întocmirea planului iniţial şi consultarea factorilor interesaţi
Cunoaşterea realităţilor
Serviciul Cabinet Acordul în privinţa Serviciul necesităţii şi a metodelor de Cabinet promovare a imaginii
4.1.1.3. Adaptarea structurii Susţinerea eforturilor de serviciului penitenciar pt. îmbunătăţire a imaginii susţinerea imaginii instituţiei 4.1.1.4. Instruirea continuă a Pregătire superioară în personalului implicat în domeniu activităţi de comunicare
Şef Direcţie Management Resurse Umane Şef Direcţie Management Resurse Umane
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Evoluţia numărului de apariţii mediatice favorabile / total 30.04.2007 Raport de evaluare a situaţiei actuale 01.07.2007 Număr întâlniri Proiectul planului de imagine Cunoaşterea planului de imagine la nivelul ANP+unităţi 31.12.2007 Gradul de ocupare al posturilor de purtător de cuvânt
Număr cursuri Numărul specialiştilor Număr persoane instruite / numărul celor care au promovat testele 4.1.2.1. Dezvoltarea Colaborare îmbunătăţită cu Şef serviciu Permanent Evoluţia numărului 4.1.2. Relaţii colaborării şi cooperării serviciile penitenciare din cooperare colaborărilor la nivelul ANP interne şi internaţionale ţările UE internaţională, Evoluţia numărului internaţionale programe colaborărilor la nivel de unităţi 4.1.2.2. Participarea la Creşterea prestigiului şi a Şef serviciu Permanent Număr de participări / manifestări interne şi vizibilităţii instituţiei cooperare numărul de invitaţi internaţionale internaţională, Număr participări active / programe total participări 4.1.2.3. Organizarea de Schimb de opinii Şef serviciu Anual Frecvenţa organizării Stabilire legături manifestări în domeniul cooperare (număr de evenimente / an) Nivel de participare (număr penitenciar internaţională, de participanţi / eveniment) programe Număr de contacte stabilite în urma participărilor 4.1.2.4. Formarea şi Creşterea capacităţii de Şef Direcţie 31.12.2007 Evoluţia cheltuielilor cu gestionarea unui fond de susţinere a relaţiilor cu Economic activităţile de promovare protocol partenerii Administrativ Serviciul 31.12.2007 Număr de participanţi 4.1.3. Identitate 4.1.3.1. Adoptarea unui logo Serviciul penitenciar va fi definitor pentru activitatea identificat corect între Cabinet (propuneri) proprie serviciului penitenciar serviciile publice Nivelul de identificare cu logo-ul serviciului 4.1.3.2. Definirea şi Locul şi importanţa Serviciul Permanent Evoluţia percepţiei generale promovarea trăsăturilor serviciului penitenciar sunt Cabinet asupra activităţii serviciului caracteristice recunoscute în comunitate Purtători de penitenciar cuvânt
4.1.4. Mijloace informatice de promovare a imaginii
4.1.4.1. Realizarea websiteului oficial al ANP in cel puţin 2 limbi de circulaţie europeană (în afara limbii române) 4.1.4.2. Realizarea web-siteurilor proprii la nivel de unităţi penitenciare 4.1.4.3. Dezvoltarea dezbaterilor pe teme penitenciare
31
Permanent
Acces uşurat al paginii oficiale din străinătate
Direcţia de Exploatare a Tehnologiei Informaţiei
31.12.2007 Evoluţia numărului de accesări Evoluţia numărului de accesări din străinătate
Pagină oficială a instituţiei Facilitarea contactelor
Direcţia de Exploatare a Tehnologiei Informaţiei Serviciul Cabinet Purtători cuvânt
31.03.2008 Număr de web-site-uri / total instituţii
Forum de discuţii
Permanent
Evoluţia numărului de postări pe forum Număr de teme propuse
DIRECŢIE PRIORITARĂ 4. PROMOVAREA UNEI IMAGINI POZITIVE A SERVICIULUI PENITENCIAR LA NIVELUL SOCIETĂŢII Măsuri 4.1.5. Echipamente moderne pentru susţinerea activităţii
Activităţi 4.1.5.1. Achiziţionarea de aparatură
Rezultate Prezentări moderne
4.1.5.2. Verificarea abilităţii personalului în privinţa folosirea tehnicii
Angajaţii cunosc posibilităţile tehnice şi metodele moderne de prezentare 4.1.6.1. Promovarea a Însuşirea şi aplicarea 4.1.6. Codul deontologic al codului deontologic în rândul codului deontologic personalului Modificarea lucrătorului comportamentului (în bine) penitenciar 4.1.6.2. Normarea Conştientizarea de către conduitelor ce influenţează personalul serviciului imaginea serviciului penitenciar a personal a penitenciar importanţei imaginii acestuia
Responsabil Şef Direcţie Economic Administrativ
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
01.07.2008 Număr de prezentări ce folosesc tehnica modernă / total prezentări
Compartiment Permanent formare profesională
Număr de persoane ce pot utiliza (cunosc) tehnica în prezentare
Şef Direcţie Management Resurse Umane Şef Direcţie Management Resurse Umane
Rezultatele testărilor Numărul abaterilor comise Dinamica abaterilor
Permanent
Număr sesiuni de prezentare a regulilor în domeniu Gradul de interes (număr participări / total personal) Teste de verificare Evoluţia acţiunilor Obiectiv specific: 4.2. Creşterea susţinerii societăţii pentru activitatea comune în societate serviciului penitenciar 4.2.1.1. Încheierea de Bună colaborare cu Directori 31-12-2007 Timpul de răspuns la 4.2.1. unităţi solicitări Protocoale şi parteneriate şi protocoale de autorităţile publice locale colaborare cu instituţiile penitenciare Număr răspunsuri pozitive convenţii Arhive electronice complete publice locale şi actualizate cuprinzând coordonate de contact 4.2.1.2. Protocoale şi Relaţii bune cu partenerii Directori Permanent Număr de protocoale de colaborări cu ONG din societatea civilă unităţi colaborare penitenciare Număr de acţiuni desfăşurate în parteneriat 4.2.2.1. Participarea la Agenda publică va conţine Directori Permanent Număr de participări / 4.2.2. diverse manifestări din şi problemele serviciului unităţi numărul celor invitaţi Participare penitenciar penitenciare Frecvenţa participării activă la viaţa societatea civilă locală 4.2.2.2. Organizarea Dezvoltarea preocupărilor Directori Permanent Număr manifestări / anual comunităţii manifestărilor culturale, comune unităţi Număr participanţi expoziţional conferinţe penitenciare Reflectarea manifestărilor în media Stabilirea de contacte în Directori Permanent Număr de colaborări la vederea colaborărilor unităţi nivelul comunităţii ulterioare penitenciare Nivelul răspunsurilor Obiectiv specific: 4.3. Creşterea transparenţei la solicitările din partea societăţii 4.3.1.1. Mediatizarea Promovarea imaginii Directori unităţi Permanent Număr apariţii în media 4.3.1. serviciului în cadrul agendei penitenciare Evoluţia raportului apariţii Mediatizare şi activităţilor serviciului penitenciar publice pozitive / negative promovare 4.3.1.2. Organizarea de Interes crescut pentru activităţi cu implicarea activă activitatea serviciului a publicului şi a mass-media
Permanent
Directori unităţi Permanent penitenciare
4.3.2.1. Organizarea anuală Vizibilitate crescută la nivelul Directori unităţi Anual 4.3.2. a „Zilelor porţilor deschise” societăţii penitenciare Deschidere către societate
32
Număr de activităţi Număr de participanţi Reflectarea activităţilor în media Număr de cereri de participare Număr participanţi Reflectarea în media (număr apariţii / total participanţi)
DIRECŢIE PRIORITARĂ 4. PROMOVAREA UNEI IMAGINI POZITIVE A SERVICIULUI PENITENCIAR LA NIVELUL SOCIETĂŢII Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Implicarea societăţii civile în Directori unităţi 01.12.2007 Frecvenţa vizitelor 4.3.2.2. Dezvoltarea unor Rapoarte de apreciere a programe de genul „Inspecţie activitatea serviciului penitenciare penitenciar inspecţiilor civile civilă în penitenciare” Dinamica evaluărilor în urma vizitelor
33
DIRECŢIE PRIORITARĂ 5. CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Obiectiv specific: 5.1. Standardizarea domeniului
5.1.1.1. Elaborarea de 5.1.1. Standardizarea standarde
5.1.2. Soluţii informatice integrate
Activităţile de pază, escortare şi supraveghere sunt reglementate unitar
5.1.1.2. Revizuirea sistemului de raportare
Nivelul de siguranţă este cunoscut cu exactitate
5.1.2.1. Efectuarea demersurilor privind asigurarea accesului la informaţiile conţinute în bazele de date ale instanţelor de judecată 5.1.2.2. Asigurarea interoperabilităţii soluţiilor informatice
Accesul la datele relevante pentru activitatea instituţiei este îmbunătăţit
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Numărul unităţilor penitenciare ce utilizează standardele de siguranţă 01.03.2008 Număr standarde / număr domenii ce necesită standardizarea Evoluţia nivelului de risc 01.03.2008, Evoluţia abaterii de la Permanent standard
30.06.2008, Evoluţia timpului de acces Permanent
Şef Direcţia de 01.11.2008 Număr baze de date ce pot Exploatare a fi accesate de o staţie de Tehnologiei lucru / total Informaţiei 5.1.2.3. Negocierea şi Şef Direcţia de 31.12.2008 Număr de câmpuri (utile implementarea unor soluţii Exploatare a instituţiei) ce pot fi tehnice reciproc Tehnologiei accesate/ numărul total de avantajoase cu serviciile de Informaţiei câmpuri (utile instituţiei) poliţie şi parchete Şef Serviciu existente Juridic Numărul evadărilor Obiectiv specific: 5.2. Dezvoltarea unui nou concept privind de la regimuri de siguranţa deţinerii siguranţă severe 5.2.1.1. Reabilitarea şi Nivelul siguranţă pasivă Şef direcţie 30.12.2010 Număr de forţări reuşite ale 5.2.1. Paza construirea gardurilor şi creşte Siguranţa gardurilor amenajate barierelor exterioare şi Deţinerii şi interioare Regim Penitenciar 5.2.1.2. Înzestrarea cu Gradului de protecţie a Şef direcţie Permanent Raportul dintre necesar şi mijloace moderne (pentru personalului creşte Siguranţa dotarea asigurată iluminare, legătură, Deţinerii şi imobilizare şi intervenţie, Regim armament şi mijloace nonPenitenciar letale) Capacitatea de intervenţie Şef direcţie Permanent Evoluţia gradului de dotare operativă creşte Siguranţa a echipelor de intervenţie Deţinerii şi Evoluţia timpului de Regim răspuns Penitenciar 5.2.1.3. Achiziţionarea şi Comunicarea telefonică Şef Direcţie 01.07.2008 Număr unităţi în care au instalarea sistemelor de este reglementată Economic fost instalate sisteme / total bruiaj pt. telefonia mobilă Administrativ Gradul de acoperire al sistemului de bruiaj 5.2.1.4. Montarea de Perimetrele şi spaţiile din Şef direcţie Permanent Grad de acoperire mijloace tehnice moderne interiorul unităţilor sunt Siguranţa (supraveghere cu mijloace (ex: camere video, cabluri permanent monitorizate Deţinerii şi moderne / total perimetru) detectoare, senzori de Regim prezenta, bariere cu Penitenciar microunde sau radiaţii Personalul este repartizat în Şef direcţie Permanent Evoluţia numărului de infraroşii) funcţie de necesităţi (posturi Siguranţa posturi pe perimetru de pază sunt deblocate) Deţinerii şi
34
Permite folosirea comună a bazelor de date existente în administrarea serviciului penitenciar Accesul la bazele de date relevante pentru activitatea instituţiei este îmbunătăţit
Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar Şef Direcţia de Exploatare a Tehnologiei Informaţiei
Termen
DIRECŢIE PRIORITARĂ 5. CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ Măsuri
5.2.2. Monitorizarea accesului
5.2.3. Situaţii de urgenţă (incendii, inundaţii, seisme)
Activităţi 5.2.1.5. Achiziţionarea şi instalarea sistemelor de bruiaj pt. echipamentele IT ale persoanelor private de libertate 5.2.2.1. Automatizarea accesului în posturile de control, a uşilor de la intrarea în secţiile de deţinere concomitent cu amenajarea unor porţi de tip SAS 5.2.2.2. Protecţia porţilor din posturile de control împotriva încercărilor de pătrundere sau ieşire prin forţa 5.2.2.3. Introducerea mijloacelor electronice personalizate la intrarea în unităţile penitenciare 5.2.3.1. Reactualizarea şi verificare planurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă 5.2.3.2. Desfăşurarea de exerciţii privind modalităţile de reacţie în situaţii de urgenţă 5.2.3.3. Introducerea sistemelor de detecţie, semnalizare a incendiilor
Rezultate Nu este posibilă comunicarea electronică
Gradul de controlul asupra modului în care se face accesul creşte
Responsabil Regim Penitenciar Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar
Forţarea posturilor de control este mai dificilă
Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar Timp de lucru este optimizat Şef direcţie Siguranţa Accesul este reglementat Deţinerii şi Regim Penitenciar Cele mai bune soluţii pentru Şef direcţie rezolvarea şi gestionarea Siguranţa crizelor sunt identificate Deţinerii şi Regim Penitenciar Eventualele imperfecţiuni Şef direcţie sau scăpări existente în Siguranţa planurile de acţiune pt. Deţinerii şi situaţii de urgenţă sunt Regim corectate Penitenciar Există măsuri de prevenire a Şef direcţie eventualelor incendii Siguranţa Deţinerii şi Extinderea incendiilor este Regim împiedicată Penitenciar
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
30.06.2008 Grad de acoperire a sistemului (persoane, unităţi, suprafaţă) 31.12.2009 Numărul de unităţi unde accesul a fost modernizat (funcţional) / total Gradul de acoperire pentru fiecare unitate 01.03.2008 Evoluţia numărul de pătrunderi neautorizate
31.12.2010 Numărul de unităţi în care sistemul funcţionează Gradul de acoperire 30.06.2007 Număr planuri actualizate Număr de unităţi ce au probleme majore în eventualitatea unor situaţii de urgenţă / total Anual Raport de evaluare al exerciţiului Număr măsuri corective adoptate / necesarul stabilit în urma simulării 31.07.2010 Numărul de unităţi dotate corespunzător / total
Obiectiv specific: 5.3. Creşterea siguranţei activităţilor desfăşurate în comunitate Activităţile de escortă sunt 5.3.1. Misiuni 5.3.1.1. Dezvoltarea de escortare în structurilor de escortare la îndeplinite de personal nivelul unităţilor penitenciare specializat afara locului de deţinere
Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar
5.3.1.2. Optimizarea modului Creşte gradul de siguranţă a Şef direcţie de organizare si executare a transportului Siguranţa escortării Deţinerii şi Regim Penitenciar Creşte capacitatea de Şef Direcţie 5.3.2. Transport 5.3.2.1. Modernizarea transportului şi a modului de transport în condiţii de Economic escortare cu mijloace auto siguranţă Administrativ 5.3.2.2. Monitorizarea Creşte gradul de siguranţă a permanentă a mijloacelor ce transportului realizează transportul între unităţile serviciului penitenciar
35
Şef direcţie Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar
Numărul evadărilor petrecute în afara locului de deţinere 30.12.2008 Numărul mediu de persoane / structură înfiinţate Raport personal folosit / număr de prezentări (instanţe, parchet, etc.) 30.12.2009 Evoluţia numărului evenimentelor petrecute în timpul transportului 01.03.2008 Evoluţia stării flotei de transport Capacitatea de transport / număr total deţinuţi 30.12.2010 Evoluţia numărului de autovehicule dotate cu sisteme de navigare Evoluţia timpului real de actualizare a poziţiei în reţea
DIRECŢIE PRIORITARĂ 6. ÎMBUNĂTĂŢIREA ASISTENŢEI MEDICALE Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Termen
Obiectiv specific: 6.1. Eficientizarea activităţii de asistenţă medicală
6.1.1.1. Analiza comparativă Sunt întocmite proiecte 6.1.1. a legislaţiei actuale şi a celei legislative şi reglementări Armonizarea comune reglementărilor din sistemului medical penitenciar
Director direcţia medicală Neconcordanţele legislative Director sunt eliminate direcţia medicală
01.10.2007, permanent permanent
6.1.1.2. Elaborarea cadrului Norme şi proceduri sunt metodologic specific adecvate domeniului domeniului medical medical penitenciar penitenciar
Director direcţia medicală
30.07.2008
6.1.2.1. Înfiinţarea de unităţi Scad cheltuielile cu farmaceutice zonale medicamentele şi alte materiale sanitare
Director direcţia medicală
31.12.2007
6.1.2.2. Organizarea unui serviciu propriu pentru transport medical neasistat
Capacitatea de utilizare a parcului de ambulanţe creşte
Director direcţia medicală
31.12.2008
6.1.3. Prevenirea abuzului de servicii medicale
6.1.3.1. Introducerea modelelor de management al timpului 6.1.3.2. Elaborarea unor proceduri de evitare a cererilor nejustificate de servicii medicale
Administrare eficientă a timpului efectiv alocat consultaţiilor Serviciile medicale sunt repartizate conform necesităţilor
Director direcţia medicală Director direcţia medicală
31.12.2007
6.1.4. Informatizarea activităţii medicale
6.1.4.1. Implementarea soluţiilor informatice specifice pentru gestiunea activităţilor şi materialelor medicale şi conexe
Reducerea volumului de muncă nespecifică pentru personalul medical
Director direcţia medicală
31.12.2008
Eliminarea pierderilor Director cauzate de stocuri şi de direcţia folosirea necorespunzătoare medicală a medicamentelor şi materialelor sanitare
31.12.2008
6.1.2. Reducerea costurilor
31.12.2007
Obiectiv specific: 6.2. Recunoaşterea sistemului medical penitenciar ca parte integrantă a sistemului public de sănătate
6.2.1.1. Identificarea de 6.2.1. Colaborarea cu posibili parteneri în rândul altor instituţii implicate în alte instituţii
Sunt încheiate parteneriate
Directori de unităţi
Permanent
Proiectele sunt acceptate şi Directori de promovate de către unităţi parteneri
Permanent
activităţi medicale
36
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare Evoluţia morbidităţii generale (cazuri noi) Evoluţia incidenţei specifice a îmbolnăvirilor (pe cauze) Număr proiecte şi reglementări comune elaborate Număr proiecte elaborate / numărul situaţiilor de conflict între normele specifice şi legislaţia generală Nivel de implementare al procedurilor (%) Grad de acoperire al domeniului (proceduri elaborate / necesar) Evoluţia cheltuielilor cu medicamentele şi materialele sanitare achiziţionate Evoluţia timpului mediu de răspuns la apeluri Numărul de pacienţi transportaţi cu mijloacele proprii/ total pacienţi transportaţi Număr de consultaţii efectuate / număr de consultaţii optim (%) Cereri nejustificate/total cereri de servicii medicale Costul medicamentelor şi materialelor sanitare consumate/ pacienţi Gradul de încărcare al personalului medical (sarcini specifice / generale) Valoarea medicamentelor şi materialelor sanitare expirate / anual Evoluţia numărului de refuzuri nejustificate de acordare a asistenţei medicale în unităţi ale sistemului public Număr de parteneriate încheiate Număr de acţiuni comune / parteneriat Număr proiecte a căror lansare a fost promovată în prealabil / total proiecte
DIRECŢIE PRIORITARĂ 6. ÎMBUNĂTĂŢIREA ASISTENŢEI MEDICALE Măsuri
Activităţi
Rezultate
6.2.1.2. Organizarea şi Problemele specifice participarea la conferinţe şi sistemului medical seminarii pe teme medicale penitenciar sunt cunoscute şi înţelese 6.2.2.1. Analiza modalităţilor Este instituit un sistem de 6.2.2. Atractivitatea de promovare şi a salarizării motivare şi salarizare pentru prin comparaţie cu sistemul personalul medical sistemului pentru cadrele public de sănătate
Responsabil
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Şef serviciu Permanent cooperare internaţională Direcţia Management Resurse Umane
medicale
37
Termen
Număr de conferinţe şi seminarii realizate Număr participanţi din afara sistemului / total participanţi 12.07.2007 Comparaţie între sistemul de promovare-salarizare (public-penitenciar) Evoluţia solicitărilor de ocupare (Număr de candidaţi / număr de posturi scoase la concurs 01.07.2007 Rata ieşirilor din sistem datorate salarizării Număr definitivărilor pe post / total angajaţi temporar 31.12.2008 Număr cabinete dotate conform standardelor stabilite / total
6.2.2.3. Modificarea metodologiei de plată şi încadrare a personalului medical angajat pe bază de contract de locaţiune 6.2.2.5. Organizarea şi dotarea serviciului medical conform standardelor
Cadrele medicale sunt menţinute în sistem
Direcţia Management Resurse Umane
Activitatea şi efortul depus sunt susţinute corespunzător
Director direcţia medicală
6.2.2.6. Asigurarea accesului la informaţie şi educaţie medicală continuă
Condiţiile de punctaj cerute Birou formare Permanent de Colegiul Medicilor profesională (necesitate profesională) sunt îndeplinite
Număr personal medical cu autorizaţie de liberă practică / număr total personal medical (%) Număr cazuri în care punctajul a fost atins / total
DIRECŢIE PRIORITARĂ 7. DEZVOLTAREA POLITICII DE RESURSE UMANE Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Obiectiv specific: 7.1. Îmbunătăţirea procedurilor în domeniul resurselor umane 7.1.1.1. Întocmirea Gestiunea resurselor umane Şef Direcţie 7.1.1. se desfăşoară după criterii Management Standardizarea standardelor privind gestiunea resurselor umane unitare Resurse domeniului
7.1.1.2. Implementarea standardelor
Creşte posibilitatea de verificare a corectitudinii recrutării, selecţiei, promovării şi formării Sunt recrutate persoanele care au calităţile necesare ocupării posturilor Selecţia asigură candidaţi corespunzători cerinţelor posturilor
Umane Şef Direcţie Management Resurse Umane Şef Direcţie Management Resurse Umane Şef Direcţie Management Resurse Umane
Promovarea se face în mod Şef Direcţie transparent Management Resurse Umane Necesarul minim de formare Şef Birou este stabilit pentru fiecare Formare funcţie Profesională
7.1.2. Recrutare şi selecţie a personalului
7.1.2.1. Pregătirea Profesionalism crescut al profesională a funcţionarilor celor implicaţi în procesul cu atribuţii de recrutare a de recrutare personalului
Şef Direcţie Management Resurse Umane
7.1.2.2. Elaborarea de proceduri pentru creşterea rolului criteriilor vocaţionale în recrutare şi selecţie
Proces de recrutare şi selecţie îmbunătăţit
Şef Direcţie Management Resurse Umane
7.1.2.3. Elaborarea unor politici si proceduri unitare, transparente, publice si nediscriminatorii de recrutare a tuturor categoriilor de personal
Proces de recrutare şi selecţie transparent
Şef Direcţie Management Resurse Umane
Termen
Evoluţia procentului de contestaţii întemeiate 31.12.2007 Număr de domenii pentru care s-a realizat standardizarea/număr total de domenii de activitate 31.12.2007
31.12.2008 Evoluţie număr de persoane selectate / număr de persoane recrutate 31.12.2008 Evoluţia numărului de persoane care ating indicatorii de performanţă în primul an / total persoane selectate 31.12.2008 Evoluţie numărului de plângeri referitoare la promovări 31.12.2007 Evoluţia numărului de persoane care beneficiază de formare profesională Evoluţia numărului de persoane care îndeplinesc indicatorii de performanţă 31.12.2007 Număr de angajaţi ce au urmat programe de perfecţionare în domeniu / număr de angajaţi cu atribuţii în procesul de recrutare Stadiul realizării procedurilor Număr de angajaţi care confirmă în primul an de angajare Evoluţia numărului de plângeri referitoare la organizarea defectuoasă a concursurilor
Obiectiv specific: 7.2. Asigurarea necesarului de resurse umane (încadrare/suplimentare) 7.2.1. Ocuparea posturilor
7.2.1.1. Organizarea de concursuri pt. încadrarea posturilor vacante
Schemă de personal este optimizată
7.2.1.2. Descentralizarea Va creşte nivelul şi graduală a încadrării rapiditatea integrării noilor posturilor vacante, în funcţie angajaţi de capacitatea de a asigura
38
Director general Şef Direcţie Management Resurse Umane Director general
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Minimum 2x an
Creşterea numărului total de posturi Evoluţia gradului de ocupare Număr de posturi ocupate / număr posturi propuse) %
31.12.2009 Procentul funcţiilor ocupate prin concursuri la nivel local / total
DIRECŢIE PRIORITARĂ 7. DEZVOLTAREA POLITICII DE RESURSE UMANE Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
corectitudinea concursurilor
31.12.2010 Evoluţia numărului de posturi disponibile ideal – cât (decembrie- ianuarie) – mai curând posibil până creştere brută la acea dată Număr de posturi nou create / total existent) Evoluţie comparativă Obiectiv specific: 7.3. Creşterea eficienţei personalului a evaluărilor anuale (măsurat conform distribuţiei gaussiene) Competenta crescută pe Sef Birou 01.05.2008 Numărul de persoane nou 7.3.1. Formare 7.3.1.1.Dezvoltarea unor programe de formare iniţială post Formare angajate care beneficiază profesională / integrare profesională la Profesionala de formare profesională iniţială nivel de unitate şi instituţii de iniţială Numărul noilor angajaţi învăţământ proprii, care ating indicatorii de raportate la funcţia ce performanţă stabiliţi / total urmează a fi ocupată noi angajaţi 7.3.1.2. Realizarea unui Personalul didactic poate Şef Birou 01.09.2007 Număr de modificări ale program de practica in adapta cursurile teoretice la Formare cursurilor teoretice unităţi pentru personalul condiţiile din unităţi Profesionala Evoluţia percepţiei pe care didactic din instituţiile de cursanţii o au asupra învăţământ proprii utilităţii programelor de formare. 7.3.1.3. Reproiectarea Sistem de practică corelat Şef Birou 01.10.2007 Număr de obiective de sistemului de practica în cu obiectivele de pregătire Formare pregătire teoretică instituţiile penitenciare a teoretica Profesionala dezvoltate prin sistemul de cursanţilor si studenţilor practică / număr total de obiective Număr de cursanţi şi studenţi care au acces la noul sistem de practică / total Evoluţia percepţiei pe care cursanţii o au asupra utilităţii programelor 7.3.1.4. Completarea dotării Condiţiile pentru Şef Direcţie 01.08.2008 Raport privind bunurile materiale a instituţiilor de desfăşurarea procesului Economicoachiziţionate, necesitate, învăţământ proprii instructiv-educativ sunt administrativă buget (retroproiectoare, îmbunătăţite computere, puncte Număr crescut al activităţilor Şef Direcţie 01.08.2008 Număr activităţi educative documentare) ce pot fi desfăşurate Management noi ce pot fi desfăşurate / Resurse număr de activităţi Umane educative ce puteau fi desfăşurate anterior 7.3.1.5. Evaluarea periodică Cunoaştere exactă a Şef Direcţie Anual 10.02. Raport de evaluare Număr de cursanţi care a instituţiilor de învăţământ activităţilor şi rezultatelor Management îndeplinesc criteriile de proprii instituţiilor de învăţământ în Resurse evaluare / total condiţiile stimulării Umane personalului din unităţile de Număr de ore de pregătire / învăţământ cursant Număr de ore de pregătire / total personal Nevoile de pregătire Şef Birou 10.05.2008 Număr de domenii pe care 7.3.2. Formare 7.3.2.1. Proiectarea şi aplicarea unui sistem de profesională sunt corect Formare au fost identificate nevoi de profesională diagnoză a nevoilor de identificate Profesională formare continuă pregătire continuă
7.2.2. Creşterea numărului de posturilor
39
7.2.2.1. Suplimentarea numărului de posturi disponibile în serviciul penitenciar
Noua schemă de posturi oferă un grad superior de susţinere a dezvoltării serviciului penitenciar
Şef Direcţie Management Resurse Umane
DIRECŢIE PRIORITARĂ 7. DEZVOLTAREA POLITICII DE RESURSE UMANE Măsuri
Activităţi 7.3.2.2. Proiectarea şi aplicarea unor indicatori de performanta ai sistemului de formare profesională continua a personalului 7.3.2.3. Proiectarea şi aplicarea unui program de perfecţionare a personalului didactic şi a ofiţerilor cu atribuţii de pregătire profesională, în domeniul metodicii didactice / instruirii 7.3.2.4. Crearea unor programe de pregătire continuă la nivel de unitate şi instituţii de învăţământ proprii
7.3.3. Susţinerea psihologice a personalului
Rezultate
Responsabil
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Evaluare corectă a sistemului de formare profesională continuă
Şef Birou Formare Profesională
10.12.2008 Stadiul realizării Evoluţia numărului de angajaţi care îndeplinesc indicatorii de performanţă
Competenţe crescute ale ofiţerilor cu atribuţii de pregătire profesională
Şef Birou Formare Profesională
Competenţe crescute ale funcţionarilor serviciului penitenciar
Şef Birou Formare Profesională
10.03.2009 Număr de absolvenţi ai programului / număr de participanţi la program Număr participanţi la program ce ating indicatorii de performanţă / număr total de participanţi 10.05.2009 Număr anual de participanţi la programele de pregătire Număr de absolvenţi / număr de participanţi Număr de participanţi ce ating indicatorii de performanţă / număr total de participanţi Anual 01.02. Raport privind bunurile achiziţionate, necesitate, buget Număr de activităţi de formare noi ce pot fi desfăşurate / activităţi educative ce puteau fi desfăşurate anterior Număr angajaţi ce pot fi consiliaţi / lună Număr angajaţilor ce solicită consiliere / total
7.3.2.5. Asigurarea unui Suport îmbunătăţit al pachet minimal de mijloace procesului educaţional didactice in fiecare instituţie penitenciara
Directori unităţi penitenciare
7.3.1.1. Pregătirea Creşterea capacităţii de psihologilor din instituţiile intervenţie în situaţii dificile pentru angajaţi penitenciare şi a celor din Biroul Psihologie Personal în specialităţi precum consiliere psihologică, psihoterapie, susţinere psihologică 7.3.1.2. Modernizarea dotării Proces de investigare Biroului psihologia psihologică îmbunătăţit personalului si asigurarea resurselor necesare achiziţionării / proiectării instrumentelor pentru investigarea de specialitate
Şef Direcţie Management Resurse Umane
Şef Direcţie Management Resurse Umane
01.09.2008 Număr de activităţi de investigare noi ce pot fi desfăşurate / număr de activităţi de investigare ce puteau fi desfăşurate anterior
Obiectiv specific: 7.4. Proiectarea volumului şi dinamicii resurselor umane
7.4.1. Planificarea resurselor umane
40
7.4.1.1. Elaborarea de proceduri unitare de planificare a resurselor umane ale instituţiei, pe termen scurt, mediu si lung 7.4.1.2. Pregătirea personalului necesar instituţiei pentru planificarea resurselor umane 7.4.1.3. Profesionalizarea activităţilor legate de analiza posturilor
Tehnici îmbunătăţite de planificare a resurselor umane ale instituţiei Capacitate crescută de planificare a resurselor umane
Şef Direcţie Management Resurse Umane
Şef Direcţie Management Resurse Umane Elaborarea de standarde Şef Direcţie profesionale pentru Management principalele profesii şi Resurse ocupaţii specifice serviciului Umane penitenciar
Evoluţia deficitului de personal (număr angajaţi existenţi – număr optim) 01.04.2007 Grad de cuprindere a procedurilor şi tehnicilor de planificare 15.03.2008
Evoluţia numărului de posturi pentru care a fost realizată planificarea
01.07.2008
Număr de funcţii pentru care au fost elaborate standarde / numărul total Număr de angajaţi ce pot îndeplini standardele
DIRECŢIE PRIORITARĂ 7. DEZVOLTAREA POLITICII DE RESURSE UMANE Măsuri
Activităţi
41
Atractivitate crescută a posturilor
Responsabil Şef Direcţie Management Resurse Umane
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
31.12.2008 Evoluţia gradului de ocupare a posturilor pentru care au fost identificate modalităţi de diversificare a programului de lucru Angajaţii din anumite Şef Direcţie 31.12.2008 Numărul celor ce solicită sectoare pot opta pentru Management particularizarea raporturilor diferite scheme de motivare Resurse de muncă Evoluţia ofertei de motivare a personalului disponibile Umane specifică Variaţia de personal Obiectiv specific: 7.5. Creşterea eficienţei administrării resurselor umane (intrări – ieşiri în/în sistem) 7.5.1.1. Elaborarea unor Performanţele angajaţilor Sef Direcţie 31.12.2007 Stadiul elaborării 7.5.1. indicatori de performanta ai din sectorul resurse umane Management indicatorilor de performanţă Evaluarea activităţilor structurilor de sunt cunoscute Resurse Număr de indicatori utilizaţi personalului resurse umane Umane / număr total de indicatori 7.5.1.2. Analiza sistemului Sistem de evaluare Şef Direcţie 25.03.2008 Raport privind modificările de evaluare şi realizarea îmbunătăţit Management Periodic, la aduse sistemului de fiecare 3 ani evaluare corecţiilor necesare Resurse Umane 7.5.1.3. Elaborarea unui Nevoile de consiliere sunt Şef Direcţie 01.07.2008 Raport asupra nevoilor de program de evaluare identificate Management consiliere psihologică a psihologică periodică a Resurse personalului personalului serviciului Umane penitenciar 7.5.2.1. Proiectarea Predictibilitatea evoluţiei Şef Direcţie 01.03.2008 Număr angajaţilor cărora le 7.5.2. Ghidului carierei carierei creşte Management este prezentat un ghid Gestiunea personalului serviciului Resurse orientativ al carierei (se carierei penitenciar Umane calculează şi pe nou intraţi / an) 7.5.2.2. Elaborarea unor Transparenţă crescută a Şef Direcţie 31.12.2007 Evoluţia numărului de proceduri unitare şi promovărilor în funcţie Management plângeri referitoare la transparente de promovare Resurse promovările în funcţie Umane 7.5.2.3. Corelarea traseului Raportarea evoluţiei Şef Direcţie 31.12.2008 Număr mediu de cursuri carierei cu necesităţile profesionale la programele Management utile urmate de angajaţi serviciului de formare iniţială şi Resurse pregătire continuă Umane 7.5.3.1. Elaborarea şi Uşurinţă în înregistrarea, Şef Direcţie 31.07.2008 Număr de angajaţi ale căror 7.5.3. implementarea unui sistem stocarea şi folosirea datelor Management date sunt gestionate de Gestiunea informatic de Management referitoare la personal Resurse sistem / numărul total de datelor de al resurselor Umane angajaţi personal Număr de câmpuri utilizate / număr total de câmpuri Evoluţia timpului de acces la datele de personal 7.5.4.1. Perfecţionarea Nivel calitativ crescut de Şef Direcţie Permanent Număr de cursuri absolvite 7.5.4. pregătirii personalului de îndeplinire a sarcinilor Management de persoanele cu atribuţii în Gestiunea domeniul managementului conducere şi a celui cu Resurse resurselor resurselor umane atribuţii de execuţie din Umane umane Nivel de îndeplinire a structurile de management sarcinilor resurse umane 7.5.4.2. Dezvoltarea Cele mai bune practici sunt Şef Direcţie Permanent Număr de participări la cooperării interne si cunoscute şi pot fi aplicate Management conferinţe pe tema internaţionale in domeniul în activitatea de Resurse managementului resurselor managementului resurselor management al resurselor Umane umane umane umane Număr de programe desfăşurate
7.4.2. Atractivitatea posturilor
7.4.2.1. Diversificarea tipurilor de program de lucru pentru personalul instituţiei (timp parţial de lucru, program flexibil) 7.4.2.2. Crearea unui sistem suplimentar de motivare a personalului
Rezultate
DIRECŢIE PRIORITARĂ (8) 8. ÎMBUNĂTĂŢIREA MANAGEMENTULUI ÎN SERVICIUL PENITENCIAR Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Obiectiv specific: 8.1. Creşterea capacităţii manageriale 8.1.1. Ghid de bune practici în management
8.1.2. Schimb de experienţă
8.1.1.1. Studiu privind practicile manageriale actuale în cadrul serviciului penitenciar 8.1.1.2. Analiza comparativă a metodelor şi mijloacelor folosite în managementul unităţilor penitenciare
Particularităţile Director managementului serviciului General penitenciar sunt evidenţiate Sunt selectate metodele manageriale cel mai des folosite în serviciile penitenciare
Director General
8.1.1.3. Redactarea unui ghid de management
Sunt sintetizate practicile actuale în domeniul managementului Cunoaşterea şi înţelegerea mijloacelor moderne de management facilitată Schimbul de opinii va fi uşurat
Director General
8.1.1.4. Distribuirea lucrării în rândul managerilor din serviciul penitenciar 8.1.2.1. Crearea unui grup de lucru al managerilor din serviciul penitenciar 8.1.2.2. Stabilirea unui cadru oficial pentru întâlniri şi discuţii între persoanele cu atribuţii de conducere şi angajaţi la nivelul instituţiilor din serviciul penitenciar
Serviciul Cabinet Director General Directori de Unităţi Directorii de Unităţi
Bunele practici sunt diseminate la nivelul serviciului penitenciar Cei de care depinde Director implementarea ulterioară a General deciziilor manageriale sunt Directorii de implicaţi în proces Unităţi
Termen
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Gradul de participare la activităţi manageriale 01.09.2007 Număr de funcţii specifice analizate /total funcţii manageriale (%) 01.11.2007 Număr de instituţii analizate Număr de ţări (servicii penitenciare) investigate Grad de selecţie (Metode analizate /Metode selectate) 31.12.2007 Nivel de cuprindere Stadiu de realizare (realizat/total) 15.01.2008 Grad de distribuţie Nivel de cunoaştere (câţi cunosc/câţi au ghidul) 01.07.2007 Număr de întâlniri Număr de soluţii selectate / propuse 01.05.2007 Periodicitatea întâlnirilor Lunar Chestionar de evaluare
01.05.2007 Număr de intervenţii Lunar pertinente / total Chestionar de evaluare Nivel de participare la decizie (Decizii dezbătute / total decizii) Experienţă crescută a Director Permanent Număr participări / 8.1.3. Eforturi 8.1.3.1. Participări la conferinţe şi manifestări în managerilor general persoană sau instituţie individuale domeniu Directorii de Evaluări anuale pentru Grad de îndeplinire al Unităţi creşterea contractelor manageriale capacităţii 8.1.3.2. Achiziţionarea de Acces la noutăţile în Direcţiile Permanent Evoluţia posibilităţilor de manageriale publicaţii şi studii în domeniul managerial este economice informare domeniul managementului uşurat Chestionar de sondare a serviciului penitenciar opiniei managerilor 8.1.3.3. Înfiinţarea unui Posibilitatea folosirii viitoare Director 31.12.2007 Număr publicaţii existente punct documentar a lucrărilor şi studiilor general Periodicitatea efectuate documentelor Număr de lucrări importante /anual Obiectiv specific: 8.2. Evaluarea calitativă a profesionalismului managerilor Variaţia nivelului evaluărilor profesionale 8.2.1.1. Crearea unui set de Evaluarea calităţii Director 31.12.2007 Stadiul îndeplinirii 8.2.1. reguli minime privind managementului are în general Total evaluări / evaluări Standarde calitatea cerută în privinţa vedere criterii unitare conforme regulilor minime manageriale managementului serviciului penitenciar 8.2.1.2. Implementarea Nivelul calitativ al Director 31.12.2008 Calitate realizată / cerută Număr de evaluări conform standardelor la nivelul managementului serviciului general standardului / total funcţiilor manageriale din penitenciar se încadrează în serviciul penitenciar standardul stabilit Pot fi evidenţiate şi urmărite Director 30.10.2007 Număr domenii acoperite 8.2.2. Acorduri 8.2.2.1. Prezentarea unui acord cadru privind cerinţe minimale specifice general de contractul cadru / manageriale
42
DIRECŢIE PRIORITARĂ (8) 8. ÎMBUNĂTĂŢIREA MANAGEMENTULUI ÎN SERVICIUL PENITENCIAR Măsuri privind îndeplinirea obiectivelor
Activităţi îndeplinirea obiectivelor
Rezultate
Responsabil
domeniilor de activitate
8.2.2.2. Introducerea acordurilor privind îndeplinirea obiectivelor
Sunt create premisele pentru evaluarea funcţiilor de conducere în baza unor obiective clare şi unitare 8.2.2.3. Folosirea acordurilor Reflectarea activităţii este privind îndeplinirea conformă cu realitatea obiectivelor în aprecierea activităţii Posibilitate de comparare a rezultatelor având la bază aceleaşi criterii 8.2.3. Indicatori 8.2.3.1. Definirea unui set de Performanţele cerute sunt cunoscute cu exactitate de performanţă indicatori de performanţă pentru managementul managerială serviciului penitenciar 8.2.3.2. Compararea Nivel de performanţă activităţii managerilor având individuală stabilit corect în vedere indicatorii stabiliţi (benchmarking)
Director general Director general
Director general Director general Director general
Termen
număr domenii de activitate (Grad de acoperire) Nivel de reflectare a ţintelor strategice (comparaţie ţinte generale – propunere unităţi) Până la Număr acorduri / total 31.12.2007 manageri Începând cu Comparaţie între nivelul de 01.01.2008 realizare a obiectivelor (determinat prin măsurători) şi realitatea obiectivă (observaţie directă) Începând cu Gradul de uniformizare a acordurilor (număr 31.12.2008 obiective comune) 01.10.2007 Număr indicatori Grad de realizare a performanţelor comparative (benchmarking) 31.12.2008 Nivelul corelaţiei dintre performanţele individuale şi realizarea contractelor de management
Obiectiv specific: 8.3. Eficientizarea activităţii manageriale 8.3.1. Gestiunea resurselor
8.3.2. Coordonarea activităţilor
8.3.1.1. Evaluarea corectă a necesităţilor şi a disponibilului 8.3.1.2. Planificarea resurselor în funcţie de obiectivele propuse
Nivelul de resurse este stabilit cât mai exact
Directorii de Unităţi
Semestrial
Resurse concentrate în vederea atingerii obiectivelor importante
Directorii de Unităţi
Anual
8.3.1.3. Introducerea bugetării pe programe
Grad crescut de atingere a obiectivelor propuse
Directorii de Unităţi
Anual
Director general
Permanent
8.3.2.1. Delegarea Creşterea timpului rezervat atribuţiilor de natura celor de rezolvării problemelor execuţie către un nivel importante inferior 8.3.2.2. Stabilirea unor responsabili de proces
Orientare spre atingerea rezultatelor
Directori unităţi Director general Directori de Unităţi
8.3.3. Optimizarea controlului
43
8.3.3.1. Elaborarea şi Controlul este uniform şi aplicarea unor criteriilor bine este aplicat consecvent definite de control
Director Inspecţie Penitenciară
8.3.3.2. Accentuarea controalelor de sprijin şi îndrumare
Director Inspecţie Penitenciară
Rezultatele controlului sunt însoţite şi de măsuri concrete privind îmbunătăţirea activităţii
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare
Grad de îndeplinire a obiectivelor propuse Număr de rectificări privind resursele necesare Resurse consumate / efecte realizate Verificarea folosind „regula Pareto”: resurse investite / efecte obţinute Resurse utilizate / obiective realizate (Se urmăreşte eficienţa: mai mult cu aceleaşi resurse sau la fel cu economie de resurse) Timpul alocat rezolvării problemelor pur manageriale / total (ore)
15.04.2007 Număr procese / persoane Permanent responsabile Numărul proceselor ce se desfăşoară corect / total Influenţa managerilor de proces (În câte situaţii gestionate corect există manageri de proces / total) 31.12.2007 Număr controale desfăşurate conform criteriilor stabilite în prealabil Permanent Număr controale de sprijin / număr controale privitoare la probleme constatate
DIRECŢIE PRIORITARĂ (8) 8. ÎMBUNĂTĂŢIREA MANAGEMENTULUI ÎN SERVICIUL PENITENCIAR Măsuri
Activităţi
Rezultate
Responsabil
Termen
Obiectiv specific: 8.4. Creşterea susţinerii din partea personalului
8.4.1. Participarea la actul managerial
8.4.1.1. Asigurarea transparenţei în aplicarea sancţiunilor şi acordarea recompenselor 8.4.1.2. Proiectarea unor programe de beneficii (compensare) pentru angajaţi
8.4.2. Comunicarea managerială
8.4.1.2. Crearea unui mecanism prin care toţi angajaţii să aibă acces direct şi nemijlocit la conducerea instituţiei 8.4.1.3. Organizarea de întâlniri şi discuţii periodice cu angajaţii
Performanţele individuale sunt apreciate corect
Şefi Permanent compartimente
Rezultatelor evaluării sunt acceptate mai uşor de către angajaţi Individualizarea recompenselor este realizată în funcţie de evaluarea performanţelor profesionale individuale Grad crescut de implicare a personalului
Şefi Permanent compartimente
Contactul permanent între angajaţi şi conducerea instituţiei este asigurat
Şef Direcţie Management Resurse Umane
Permanent
Şef Direcţie Management Resurse Umane
31.12.2007
Director general
01.07.2007 Permanent
Directori de Unităţi Opiniile sunt exprimate liber Director general
01.07.2007 Lunar
Directori de Unităţi
8.4.3. Protecţia 8.4.3.1. Angajarea unui dialog permanent cu drepturilor reprezentanţii personalului personalului 8.4.3.2. Identificarea de modalităţi şi mecanisme suplimentare de protecţie
Problemele şi nemulţumirile Director general personalului sunt avute în vedere la stabilirea acţiunilor viitoare Directori de unităţi Grad crescut de protecţie a Director personalului general Directori de unităţi
44
01.06.2007
Permanent
Instrumente măsurare / Indicatori de evaluare Numărul de abateri în rândul personalului Numărul reclamaţiilor întemeiate Studierea fluctuaţiei performanţelor (distribuţie gaussiană a evaluărilor) Număr contestaţii prealabile / număr contestaţii în instanţă Comparaţie între evaluări şi nivelul recompenselor Evoluţia raportului volum de muncă depus / recompense acordate Studiu privind satisfacţia personalului Studiu (la nivelul personalului cu funcţii de conducere) privind evoluţia gradului de implicare a personalului în activităţile instituţiei Unităţi cu acces garantat / total instituţii Număr sesizări considerate întemeiate / total sesizări din partea angajaţilor Frecvenţa (număr. întâlniri / perioada de timp) Număr puncte de vedere exprimate / număr participanţi / total întâlniri Chestionar de sondare a opiniei personalului Număr întâlniri Periodicitatea întâlnirilor Raport privind măsurile adoptate în urma întâlnirilor Chestionar de evaluare a percepţiei personalului Număr angajaţilor care beneficiază de aceste măsuri / cereri totale motivate corespunzător