Republica Moldova

  • Uploaded by: Mariana Negruta
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Republica Moldova as PDF for free.

More details

  • Words: 598
  • Pages: 30
REPUBLICA MOLDOVA

Drapelul Republicii Moldova  Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale, albastru, galben și roșu.Drapelul de stat al Republicii Moldova este asemănător cu cel al României, dar diferă prin proporția dintre lățime și lungime și prin prezența stemei Republicii Moldova pe culoarea galben.  Stema de Stat a Republicii Moldova constă din desenul stilizat al unui vultur purtând o cruce în ciocul său și strângând în ghearele fiecăruia din picioarelor sale, reprezentate ca niște mâini, un sceptru de aur și o ramură verde de măslin.

Moldova (cu denumirea oficială Republica Moldova) este un stat localizat în sudestul Europei,

Republica Moldova este împărțită în 32 de raioane, 5 municipii și 2 regiuni cu statut special

Geografia Republicii Moldova Relieful actual al Republicii Moldova este fragmentat, reprezentat printr-o succesiune de podișuri și câmpii relativ joase.

Substanțe minerale utile cu rezerve industriale de 400 de milioane de tone ghips, nisip pentru sticlă etc. și 1.500 de milioane de metri cubi de calcar, piatrăbrută,argilă etc.  Solul constituie principala bogăție naturală a Republicii Moldovei. solurile brune, solurile cenușii ,cernoziomurile.

Populatia  Biroul Naţional de Statistică anunţă că numărul preliminar al populaţiei stabile în Republica Moldova la începutul anului 2017 a constituit 3.550.900 de persoane.

CULTURA Compartimentul Muzica și dansul inserează un bogat material despre cultura muzicală moldovenească, de la vechea horă moldovenească pînă la proiectele contemporane.

 Compartimentul Literatura trece în revistă toate genurile literare începînd cu creația populară și pînă la literatura postmodernistă, fără a neglija dramaturgia și literatura pentru copii.Operele scriitorilor moldoveni demult au păşit pe diverse meridiane ale LUMII.

Compartimentul consacrat Meşteşugurilor populare vine cu o bogată gamă de informații privind ocupațiile tradiționale ale moldovenilor așa ca olăritul, țesutul, alesul covoarelor, prelucrarea lemnului, a pietrei, împletitul din diverse fibre naturale și are ca finalitate păstrarea și promovarea valorilor tradiționale.

 Neamul moldovenesc este bogat în tradiţii. Cu ajutorul lor devenim deosebiţi şi unici.

De Paşti tradiţiile sunt mai numeroase. În ajun de Paşti gospodinele încondeiază ouăle, culoarea tradiţională fiind roşie, mai apoi coc cozonacul, după care în noaptea învierii Domnului, membrii familiei merg la sfinţirea acestor bucate specifice.

 O altă sărbătoare semnificativă este Sfântul Andrei, o zi în care fetele se distrează făcând mici vrăjitorii. Cu ajutorul lor ele îşi afla sortitul. Iar băieţii, în această noapte, fură porţile de la casele fetelor, pentru ca acestea, trezindu-se dimineaţa fără ele, să pornească în căutarea lor.

 1 Martie este sărbătoarea venirii primăverii. Începând cu această dată toţi locuitorii Moldovei îşi pun pe haine, în regiunea inimii, mărţisoare.Albul semnificând puritatea, iar roşul – viaţa.

 Apreciat de secole de consumatorii din est și devenit o curiozitate pentru consumatorii din vest, vinul moldovenesc contiuă să își facă drum pe piața mondială. Apreciat pentru terroir-ul local, dar și pentru notele universale, vinul moldovnesc devine un produs căutat și respectat în cele mai mari orașe ale lumii.  Vinul Moldovei – tradiție și modernitate  80% din vinurile produse în Moldova sunt exportate, în peste 50 țări. Top 10 țări în care vinul nostru este consumat cu plăcere sunt: Belarus, Kazahstan, Federația Rusă, Ucraina, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia, Statele Unite ale Americii, China.

Turism Deși are o suprafață mică, Republica Moldova dispune de un considerabil potențial turistic, reprezentat, întâi de toate, de aspectul geomorfologic al teritoriului – o neobișnuită diversitate de rezervații peisagistice sau landșafturi naturale și monumente geologice unice, de valoare europeană și mondială. Formele prioritare ale turismului practicate în ultimul deceniu în Republica Moldova sunt turismul rural, vitivinicol, cultural, de sănătate și frumusețe.

satul Trebujeni d e-a lungul Răutului

LUMANAREA RECUNOSTIN TEI

ORHEI UL VECHI

Related Documents


More Documents from ""

Republica Moldova
May 2020 10
Etica-afacerilor.pdf
November 2019 11
June 2020 33