Proiect De Lecție.docx

  • Uploaded by: Ileana
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Proiect De Lecție.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,004
  • Pages: 4
Proiect de lecție Data: 27.11.2018 Clasa: a X-a Disciplina: Educație antreprenorială Subiectul: Etica în afaceri Tipul lecției: Lecție de comunicare/ însușire de cunoștințe Profesor: Timiṣ Raluca Ileana A. Obiective operaṭionale: O1: La sfârșitul orei elevii vor fi capabili să recunoască definiția unei acțiuni etice, analizând cele 4 enunțuri ale exercitiului 1. Acest obiectiv este atins dacă elevii indică două din următoarele răspunsuri: Etica afacerilor este studiul situațiilor și al deciziilor care au loc în sfera afacerilor prin prisma a ceea ce ese moralmente bun sau rău, ṣi Etica afacerilor – acel set de principii sau argumente care ar trebui să guverneze conduita în afaceri, fie la nivel individual sau colectiv. O2: La sfârșitul orei elevii vor fi capabili să utilizeze principiile unei acțiuni etice în analiza unei situații date, rezolvând sarcina 2. Acest obiectiv este atins dacă elevii identifică principiul corect aferent enunṭului. O3: La sfârșitul orei elevii vor fi capabili să înṭeleagă o problemă de etică dată în Fiṣa de lucru. Acest obiectiv este considerat atins dacă elevii reuṣesc să găsească o alternativă a problemei cât mai morală. Metode didactice: expunere, explicație, conversaṭie Procedee: manual, tablă, cretă Forme de organizare: frontal și individual Locul desfășurării lecției: sala de clasă Durata lecției: 50 min

B. Desfășurarea lecției:

Etapele (momentele) lecṭiei

Obiec tive opeṭi onale

Activitatea profesorului și a elevilor

Elemente ale strategiei didactice

Evaluare

Timp aloca t

Moment organizatoric

Asigur condițiile necesare pentru buna desfășurare a lecției de etica afacerilor, încep cu realizarea prezenței. Elevii își scot manualele, își pregătesc caietele, sunt atenți la prezență.

3’

Pregătirea elevilor pentru receptarea noilor cunoṣtinṭe, captarea atenṭiei

Relatez următoarea problemă de etică: Dilema etică CE AI FACE TU? Eṣti singur în mașină și conduci într-o noapte furtunoasă; când treci pe lângă o stație de autobuz, vezi 3 persoane aṣteptând autobuzul: o bătrânică bolnavă care pare pe moarte , un vechi prieten care ți-a salvat viața , iubitul sau iubita ideal / ă pe care o așteptai de o viață să îl/o întâlnești. Pe care l-ai lua în mașină, dacă ar exista posibilitatea ca lângă șofer să stea un singur pasager? - îmi notez pe tablă răspunsurile date, după care le analizăm împreună și vedem care ar fi răspunsul cel mai etic. -elevii asculă, participă la discuție, oferă soluții la problemă. Răspunsul candidatului care a obținut slujba a fost: "I-aș da cheile de la mașină prietenului meu să o ducă pe bătrână la spital și aș aștepta autobuzul alături de partenerul ideal". Uneori, avem mult de câstigat dacă renunțăm la limitarea unei gândiri încăpățânate.

Conversaṭia

Observare a sistematică

5’

Anunṭarea titlului lecṭiei ṣi precizarea obiectivelor

Titlul lecției de astăzi este: „Etica în afaceri”, lecțe în cadrul căreia o să vedem: 1. Ce este etica afacerilor?

Explicaṭia Conversația

Observare a sistematică

3’

urmărite prin noul conṭinut

2. Care sunt principiile unei acțiuni etice?

Reactualizarea cunostințelor anterior dobândite, necesare învățării care urmează

Comunicarea noulul conṭinut + dirijarea învăṭării

Conversaṭia

Întrebări deschise

2’

Explicaṭia Conversaṭia Schema pe tablă

Observare a sistematică Evaluare frontală

25’

1. Ce considerați că reprezintă etica afacerilor? - Elevii răspund, argumentează, explică - Elevii vor crea propriile definiții pentru fiecare dintre concepte ṣi profesorul va nota pe tablă ideile lor O1

O2 O3

- Notez pe tablă definiția unei acțiuni etice. - Elevii vor nota de pe tablă - Prezint un scurt istoric al problemelor de etica - Dau exemple de acțiuni - Dau exemple de principii universale, cum ar fi: grija, corectitudine, respect, cu ajutorul elevilor, pe care, ulterior, le voi explica. - Le explic elevilor ce sunt principiile etice, acestia vor nota, după care am să notez pe tablă cele 4 principii ale unei acțiuni etice, și le explic elevilor pe fiecare în parte. Elevii vor nota în caiete atât principiul, cât și explicația.

Fixarea ṣi sistematizarea

Sistematizez despre ce am vorbit, după care împart fișele de lucru, pe care elevii le vor rezolva fiecare în bancă, individual. - Elevii ascultă cu atenție, scriu răspunsurile pe fișa de lucru. - După 5 minute adun fișele de lucru, le corectez împreună cu elevii.

Explicaṭie pentru continuarea învăṭării acasa ṣi pentru realizarea temei

Adaug explicații suplimentare dacă este cazul, după care mulțumesc elevilor pentru participare și pentru atenția acordată, le doresc o săptămână frumoasă și ies din clasa. Elevii își adună lucrurile și ies în pauză

10’

Conversaṭia Expunerea

2’

Fișă de lucru I.

Care dintre enunțurile următoare definește etica afacerilor? 1. Etica afacerilor este studiul situațiilor și al deciziilor care au loc în sfera afacerilor prin prisma a ceea ce ese moralmente bun sau rău. 2. Etica în afaceri este o decizie care se ia în cadrul unei organizații. 3. Etica afacerilor – acel set de principii sau argumente care ar trebui să guverneze conduita în afaceri, fie la nivel individual sau colectiv. 4. Etica afacerilor este studiul situațiilor și al deciziilor care au loc doar în sfera comerțului prin prisma a ceea ce ese moralmente adevărat sau fals.

II.

Numiți principiul potrivit fiecărui enunț: Întreprinde acțiunile în așa fel încât ele să fie percepute ca adecvate de către un grup dezinteresat de oameni care au ceeași profesie. Principiul ............................................................... 2. Decizia va aduce avantaje tuturor? Va contribui la consolidarea înțelegerii între oameni? Principiul .............................................................. 3. Acționează în așa mod încât să determine cât mai mult bine, pentru cât mai mulți oameni. Principiul .............................................................. 1.

III.

Citiṭi următoarea problemă de etică ṣi răspundeṭi la întrebarea: „Ce să fac?” Sunt agent de vânzări la un depozit de produse alimentare şi şeful meu direct face presiuni asupra mea să induc în eroare un client fidel pentru a-i vinde în cantităţi foarte mari nişte produse a căror termen de valabilitate se apropie de sfârşit (oferindui un discount de 5%). Eu ştiu că acel client se va bucura de discount-ul oferit şi nu va verifica termenul de valabilitate al produselor. În plus, eu sunt convins că nu va putea vinde în timp util toate produsele şi va rămâne cu o pagubă serioasă. De asemenea, ştiu că el are deosebită încredere în mine deoarece am colaborat foarte bine. Ce să fac?

Related Documents

Proiect !
May 2020 41
Proiect
October 2019 60
Proiect
July 2020 34
Proiect
August 2019 52
Proiect
October 2019 50
Proiect
April 2020 39

More Documents from ""