FIZIOKINETOTERAPIA – METODE DE APLICARE ŞI BENEFICII Generalităţi Mişcarea, aproape dispărută în condiţiile vieţii moderne, este cel mai frumos mijloc de a ne remodela, de a scădea greutatea corporală şi normaliza valorile colesterolului, glicemiei, având şi un marcat potenţial antiinflamator, dar în acelaşi timp ne modifica starea de spirit, alungând depresiile şi anxietatea. Este primul pas, alături de alimentaţia sănătoasă, spre un stil de viaţă benefic. Kinetoterapia se defineşte ca terapie prin mişcare efectuată prin programe de recuperare medicală care urmăresc refacerea unor funcţii diminuate sau creşterea nivelului funcţional în diverse suferinţe. Kinetoterapia este o formă terapeutică individualizată care, plecând de la programe de exerciţii fizice statice şi dinamice, se poate folosi în programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative şi de recuperare. Este important să ne gândim nu cât de greu este să facem mişcare, ci să o facem! Un program corect de recuperare medicală trebuie să pornească de la câştigarea încrederii pacientului în acest gest terapeutic şi cointeresarea lui, materializata printr-o participare activa pe toată durata tratamentului. Personalul medical specializat trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor pacientului oferind servicii de calitate şi creând o atmosferă propice acestui tip de tratament. În programele de kinetoterapie adresate recuperării diferitelor afecţiuni s-a concretizat o sumă de metode care se aplică întocmai sau din care un terapeut experimentat selectează părţile care convin cel mai mult cazului pe care-l tratează. Obiectivele de bază pe care şi le propune kinetoterapia sunt următoarele: corectarea posturii şi aliniamentului corpului; creşterea mobilităţii articulare; creşterea forţei şi rezistenţei musculare;
reeducarea coordonării şi echilibrului; antrenarea la efort; reeducarea respiratorie; reeducarea sensibilităţii etc.
Domenii de aplicare a kinetoterapiei Dintre aplicaţiile acestui vast domeniu care este kinetoterapia amintim: 1. Drenajul limfatic şi masajul gravidei Masaj de relaxare, adaptat situaţiei, care o va ajuta să se relaxeze pe toată durata sarcinii, să nu resimtă durerile coloanei vertebrale şi ale membrelor inferioare. 2. Kinetoterapie pentru gravide Programe individuale de gimnastică, în funcţie de trimestrul de sarcină, prin care se întăresc musculatura pelviană şi cea a spatelui. 3. Kinetoterapia sugarului şi a copilului Manevre kinetoterapeutice pentru afecţiuni specifice (torticolis, picior varus equin, picior talus-valgus, picior plat, picior convex, luxaţie congenitală de şold, genu var, genu valg, pectus excavatum-torace înfundat, pectus carinatum-torace în carena, dizabilitate motorie de origine cerebrală, distrofii musculare etc.) 4. Masajul sugarului Masaj profesionist, special adaptat vârstei fragede. 5. Kinetoterapia specifică afecţiunilor adolescentului Programe de recuperare pentru afecţiuni specifice vârstei adolescenţei dar nu numai (deformări de ax ale coloanei vertebrale – hipercifoza dorsală, hiperlordoza lombară, scolioza, cifoscolioza etc.) Programe de gimnastică adresate persoanelor cu obezitate, 6. Kinetoterapia în afecţiuni metabolice 2
Programe de gymnastică adresate persoanelor cu obezitate 7. Kinetoterapia preventivă Mişcarea este singura metodă prin care putem să ne reeducăm corpul şi să prevenim anumite afecţiuni ce apar din cauza sedentarismului prelungit şi a modului în care ne desfăşurăm activitatea în fiecare zi. Efectele fizioterapiei În practică de zi cu zi, ce se desfăşoară în cadrul serviciului de recuperare medicală, fizioterapia ocupa un spaţiu important. Reducerea durerii cu ajutorul fizioterapiei este o realitate de necontestat, verificată în timp. Mijloacele folosite variază mult, în funcţie de o serie de factori (recunoaşterea substratului fiziopatologic al durerii, alegerea formei de curent corespunzătoare, dotarea cu aparatura necesară, aplicaţia corectă a procedurii). Dintre efectele fizioterapiei menţionăm:
efect antiinflamator;
refacerea tonusului muscular;
reducerea spasmelor musculare;
efect analgezic;
îmbunătăţirea circulaţiei arterio-veno-limfatice;
efect sedativ etc.
Formulele terapeutice trebuie alese în aşa fel încât să se obţină maxim de eficientă. Aparatura de electroterapie utilizată trebuie să fie capabilă să furnizeze toate formele de curent, ultrasunet şi laser, utilizabile în condiţii de maximă securitate. Domenii de aplicare a fizioterapiei Fizioterapia este indicată în recuperarea: 1.
Ortopedica
-
spatelui, scolioze şi cifoze
beneficiază incipiente
cu în
eficienţa care
se
musculatura realizează
cu
slăbită
a
adevărat
antrenamentul muscular - entorse, luxaţii, contuzii, sindrom algomerodistrofic postfracturi, accelerarea calusării, întinderi musculare, redori articulare,atrofii musculare de inactivitate. 2.
Manifestări
abarticulare
-
stiloidite,
epicondilite,
periartrite
scapulohumerale (PSH). 3.
Reumatologica
- degenerativa
–
artroze (coxartroze , gonartroze,
spondiloze), inflamatorii cronice - artrite, spondilite anchilopoetice. 4. Neurologică - nevralgii cervicobrahiale, neuromialgii, nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale. 5.
Dermatologica - nevralgii postherpetice, dureri reminiscente după Zona
Zoster.
Sursă: Alpha Medical Center
4