GGH
Daca ar fi sa pleci, maine te-ai intoarce.Daca ar fi sa ramai, maine ti-ai dori sa pleci.Daca ar fi sa simti durerea cuiva,nu ti-ar pasa.Daca ar fi sa suferi, ai dori ca celorlalti sa le pese de tine.Si natura sufera..Tie iti pasa?..
Poluarea este fenomenul prin care aerul se incarca cu substante straine daunatoare vieti . Acestea isi modifica compozitia sa naturala, atunci cand este patruns de elemente straine ce au efect daunator asupra plantelor si animalelor.
Planeta noastra sufera din neglijenta unor oameni care polueaza mediul. Ei nu sunt intotdeauna constienti de raul pe care il fac. Din dorinta de a avea o viata comoda, oamenii au poluat, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul, ducand la disparitia multor specii de plante si animale. Oamenii sunt confruntati la randul lor cu diferite boli cauzate de poluare iar interventiile civilizatiei au provocat mediului natural pagube mari. Viitorul planetei sta in mainile noastre!
TIPURILE POLUARII Poluarea este de mai multe tipuri: -poluarea aerului -poluarea apei -poluarea solului
POLUAREA AERULUI Impactul omului asupra naturii s-a materializat prin: • modificarea radicala a peisajului geografic prin lucrari de mari proportii, ca : bazine, lacuri de acumulare, indiguiri, desecari, extractii la zi • exploatarea puternica a resurselor materiale, ale solului si ale subsolului, precum si a resurselor energetice • modificarea climei in sensul aridizarii ei, prin transformari negative in structura invelisului vegetal si in special prin defrisari • schimbarea structurii ecosistemelor peste limitele de refacere ale lor
• distrugerea unor numeroase specii de plante si animale prin deteriorarea, schimbarea sau distrugerea ecosistemelor in care fusesera adaptate • schimbarea compozitiei atmosferei, apelor, solului, prin deversari de diverse produse • alterarea fondului genetic natural al vietuitoarelor, in sensul scaderii capacitatii de adaptare, refacere si reproducere. Se arunca anual in atmosfera milioane de tone de agenti poluanti. Numai in anul 1980 s-au aruncat 110 milioane t SOx, 59 milioane tone particule in suspensie, 69 milioane t NOx, 194 mil t CO2, 53 mil t hidrocarburi. Efectele s-au manifestat asupra stǎrii de sanatate a populatiei, scaderii cantitatii si calitatii produselor agricole, edificiilor, resurselor de apa.
POLUAREA APEI Apa este necesara vietii.Ea este folosita aproape in toate sectoarele de activitate ale omului,in consumul casnic,in producerea de energie,ca mijloc de transport etc. Scaderea calitatii apei se datoreaza: -apelor reziduale industriale; -apelor menajere; -diferitelor substantelor folosite in agricultura; -imbogatirii cu substante organice ca urmare ca urmare a depozitelor de gunoaie si resturi menajere,a preluarii unor ingrasaminte etc. Poluarea apelor duce la diminuarea productiei de biomasa,uneori afectand pana la disparitie unele organisme;de asemenea,puternica dezvoltare a fitoplantonului poate duce la degradarea ecosistemelor respective ca urmare a lipsei de oxigen care se manifesta.
Cele mai importante masuri impotriva poluarii apei sunt urmatoarele: -construirea de baraje; -epurarea apelor reziduale(cu ajutorul filtrelor,a unor substante chimice sau a unor bacterii biodegradante etc.); -construirea de bazine speciale de colectare a deseurilor si reziduurilor,pentru a impiedica deversarea directa a acestora in apele de suprafata; -constructia de zone de protectie a apelor; -construirea unor statii de epurare a apelor reziduale ale localitatilor; -executia lucrarilor de indiguire si de construire a unor baraje; -sa nu se arunce si sa nu se depoziteze pe maluri sau in albiile raurilor deseuri de orce fel etc.
POLUAREA SOLULUI Solul este spatiul de viata pentru numeroase vietuitoare,dar si baza de constructie pentru asezarile umane,drumuri etc. Poluarea solului este strans legata de poluarea aerului si a apei.Ea se produce insa,mai ales,cu pesticide si ingrasaminte chimice pe baza de azot si fosfor.O parte dintre acestea ajung in corpul animalelor si al omului,alterand functia diferitelor organe.
Puterea omului de adaptare , mai mare decat a tuturor animalelor s-a datorat tocmai ratiunii care l-a dus la cunoasterea calitativa a mediului inconjurator , la aprecierea posibilitatilor lui pentru existenta speciei umane si la explicarea fenomenelor din jur. Omul a cautat sa cunoasca mediul inconjurator , sa-i foloseasca insusirile pentru adapostire si aparate , pentru procurarea hranei si a materialelor necesare vietii lui , fiind constient de ceea ce se afla in jurul lui , punand in balanta avantajele si primejdiile pe care le pot da la iveala locurile in care traiau , pentru asigurarea celor necesare vietii .
In scurta etapa a istoriri geologice a Pamantului de la aparitia omului preistoric pana in prezent , s-au produs mari modificari in peisajul geografic al globului , unele cauze naturale fiind : - schimbari climatice - transgresiuni marine - eruptii vulcanice - cutremure distrugatoare Alte cauze sunt datorate interventiei omului . Cand omul preistoric a trecut la agricultura cu patru – cinci milenii i.Hr. , modificarile in mediul inconjurator au inceput a lua oarecare amploare prin : - despaduriri - acumulari de ape pentru irigatie - terasarea terenurilor in panta
"Natura nu face niciodată nimic fără motiv." - Aristotel. "Natura nu ne cere să fim geniali, ajunge să fim raţionali." - Mariana Fulger. "Natura este o prezenţă însufleţită. Ea se contopeşte cu viaţa individului, face parte din fiinţa lui, participă la zbuciumul existenţei umane, este leagăn de formare şi ocrotire, tărâm de vis şi de împliniri." - Nicolae Docsănescu. "Toate populaţiile tradiţionale consideră mediul în care trăiesc drept sacru, inteligent, locuit de o putere mistică şi înzestrat cu o vitalitate supranaturală." - Patrick Drouot
*FLOREA DIANA clasa a X –a A http://www.ereferate.ro/referate /Poluarea2005-04-11.html *
http://www.preferate.ro/referat-D
http://www.referat.ro/referate/Pol
http://scoalaverde.webgarden.ro/m
http://crystar.wordpress.com/2007/10/15/vorbedespre-mediul-inconj
/ *
http://www.referate10.ro/referat-poluarea-mediului-inconjurator.htm
http://www.changer2008.eu/fileadmin/user_upload/changer_images http://www.aquamundus.ro/squ ares/1.jpg http://blog.planetjanetonline.com/__oneclick_uploads/2009/01/plan http://www.aquamundus.ro/squar http://www.mfe.govt.nz/issues/air/images/summersmog.jpg g
http://storage0.dms.mpinteractiv.r