MEDIUL SOCIAL
Ce este mediul social? • Totalitatea oamenilor care interacţionează cu noi într-un fel sau altul, pe parcursul vieţii, alcătuiesc mediul nostru social. Aceşti oameni se poate întâmpla să fi trăit cu mult timp înainte de noi, dar pentru că au scris cărţi, au montat filme, sau în alt fel ne-au comunicat ceva prin care ne-au influenţat, ei fac parte din mediul nostru social. La rândul nostru, şi noi alcătuim mediul social pentru oamenii din jur şi contribuţiile noastre îi vor influenţa într-un fel pozitiv sau negativ. Astăzi oamenii interacţionează unii cu alţii mult mai intens ca în vremurile dinainte şi aceasta datorită cărţilor, ziarelor, filmelor, programelor televizate, telefoniei mobile, Internet-ului, etc. Astfel, medicul social în care trăim noi şi în care ne cresc copiii abundă de influenţe rele şi mai puţine lucruri bune. Iată un exemplu elocvent privit la noutăţi.
Copilarie nefericita • Dacă până acum se considera că cearturile
părinţilor trebuie să aibă loc între patru pereţi, deoarece copiii nu trebui să asiste la conflictele celor mari, în prezent studiile arată că micuţii pot beneficia de pe urma conflictelor părinţilor. O cercetare condusă de specialiştii de la Universitatea Rochester, arată că certurile părinţilor îi pot ajuta pe copii să înveţe cum să îşi rezolve problemele pe viitor.
Moştenirea adolescentului care a filmat … • Cel ce a filmat avea doar 13 ani şi realizarea lui a
avut un impact groaznic de rău asupra mediului social de vârsta lui şi va avea în continuare. Atât băieţii cât şi fetiţele care vor privi acest clip vor fi ispitiţi să experimenteze ce au văzut, pentru că aşa este firea copilului care învaţă totul prin experienţă şi care vrea să încerce tot ce vede. Tocmai de aceea societatea are responsabilitatea să creeze un mediu decent şi să vegheze ca nimeni din copii sau din oamenii maturi să nu fie expuşi la practici care le pot afecta distructiv viitorul.
Violenta in familie • Se numeşte "violenţa în familie" orice act
vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Deşi până de curând s-a presupus că femeia este cel mai adesea victima violenţei în familiei, în urma unor cercetări s-a descoperit că de fapt numărul bărbaţilor agresaţi este destul de mare .