Mediul Social

  • Uploaded by: teodora donisa
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Mediul Social as PDF for free.

More details

  • Words: 563
  • Pages: 6
Mediul social Mediul social al unei persoane include condiţiile sale de trai şi de muncă, nivelul venitului, nivelul educaţional, precum şi comunităţile de care aparţine. Toate aceste elemente au un puternic efect asupra sănătăţii. În consecinţă, diferenţele mari existente între mediile sociale din Europa se reflectă în discrepanţe importante în starea de sănătate a populaţiei: există diferenţe majore în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi rata morbidităţii pentru cei bogaţi şi respectiv cei săraci, pentru cei cu un nivel educaţional ridicat şi respectiv redus, sau pentru lucrătorii manuali şi cei calificaţi.

În prezent sunt în curs numeroase iniţiative europene, având ca obiectiv îmbunătăţirea mediului social. Printre cele mai importante se regăsesc programe care vizează să creeze locuri de muncă mai multe şi mai bune, să îmbunătăţească sănătatea, siguranţa şi calitatea mediilor de lucru, să asigure persoanelor care se deplasează în alte ţări accesul la prestaţii sociale, să promoveze cercetarea, precum şi finanţarea dezvoltării economiilor zonelor mai sărace ale UE.

Reducerea inegalităţilor în materie de sănătate reprezintă unul din obiectivele principale ale Strategiei Uniunii Europene în domeniul sănătăţii (adoptată în 2007) şi ale Programului de acţiune comunitară în domeniul sănătăţii publice 2008-2013. Pe termen lung, obiectivele acestor acţiuni sunt: ridicarea nivelului general de sănătate până la nivelul de care se bucură cei mai privilegiaţi, garantarea unei abordări responsabile a nevoilor medicale ale celor dezavantajaţi şi accelerarea ritmului de ameliorare a sistemului de sănătate publică din ţările şi regiunile cu rate mai mari ale morbidităţii.

VIOLENŢA IN DOMESTICA 



Din punct de vedere clinic o definiţie larg acceptată a violenţei domestice este aceea formulată de Stark si Flitcraft: ”Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoţit de intimidări sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care aparţin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potenţiale surse de sprijin; ameninţări făcute la adresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului şi a altor surse de îngrijire şi protecţie”.

Influente asupra dezvoltarii copiilor Functia principala a familiei, cresterea copiilor, este distorsionata cu largi si dramatice consecinte în viitor. Perturbarea acestei functii se petrece în general, ca o stare de boala cronica ce se acutizeaza în momentele evenimentelor de violenta. Cercetarile arata ca trauma copiilor care cresc într-o atmosfera de violenta, chiar daca nu ei sunt victimele directe, este mai intensa si cu consecinte mai profunde si mai de durata decât în cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor si neglijarii din partea parintilor (Catheline, Marcelli, 1999).

Se numeste "violenta în familie" orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Desi pâna de curând s-a presupus ca femeia este cel mai adesea victima violentei în familiei, în urma unor cercetari s-a descoperit ca de fapt numarul barbatilor agresati este destul de mare. Expertii care cerceteaza aceasta problema sunt de acord ca violenta este un fenomen larg raspândit, mult mai raspândit decât arata sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate politiei sau spitalelor.

Related Documents

Mediul Social
June 2020 15
Mediul Social
June 2020 16
Mediul Social
June 2020 12
Mediul Social
June 2020 11
Mediul Social
June 2020 11
Mediul Social
July 2020 14

More Documents from ""

Mediul Social
June 2020 15
Biochimie 3.docx
June 2020 8
Tic.docx
July 2020 9
Contabilitate 1.docx
June 2020 7
November 2019 16