https://www.hofstede-insights.com 1. Distanta fata de putere In Romania se inregistreaza un nivel mai mare al distantei fata de putere, ceea ce inseamna ca societatea acceapta o ordine ierarhica prestabilita in care fiecare persoana isi are rolul bine stabilit; spre deosebire de Spania unde oamenii incearca sa reduca inegalitatile existente in distributia puterii,aceasta fiind contestata, solicitandu-se justificari in ceea ce o priveste. 2. Individualismul versus colectivism Spania atinge un nivel mai ridicat al gradului de indreptare spre individualism, ceea ce inseamna ca indivizii tind sa aiba grija de ei insisi si de familia lor restransa; in timp ce Romania cu un procent de 30% este considerata ca o societate colectivista. Astfel ca, in Romania oamenii asteapta ca grupul sa aiba grija de ei, oferind in schimb loialitate absoluta. 3. Masculinitate versus feminitate Cele doua tari detin acelasi procent ( de 42%), rezultand faptul ca in ambele societati valorile dominante sunt de tip feminin(spre exemplu: o mai mare flexibilitate, toleranta,absenta spiritului competitiv pronuntat, cooperare,modestie, accentul pus pe calitatea vietii ). 4. Evitarea incertitudini
Avand in vedere procentele ridicate, precum si diferenta destul de mica al nivelului incertitudinii dintre cele doua tari (de 4%), putem afirma faptul ca ambele societati se simt amenintate de situatiile ambigue, nesigure si, in consecinta, incearca sa le evite oferind/cautand stabilitate. 5. Orientarea pe termen lung sau scurt Procentul de 48% al Spaniei ,arata faptul ca aceasta societate este adepta unei orientari pe termen scurt, mai exact, in societate predomina valorile trecute si prezente, respectul deosebit pentru traditii, necesitatea indeplinirii obligatiilor sociale,precum si, suspiciune fata de schimbarile sociale. Romania inregistreaza un procent intermediar de 52% in ceea ce priveste aceasta dimensiune. 6. Indulgenta versus retinere Cu un procent destul de mic, de 20%, Romania este o societate avand inclinatie catre retinere. Astfel ca, oamenii asteapta recompense materiale pentru realizarile lor, comportamentul hedonist este suprimat si reglementat, bunurile care reglementeaza un anumit statut social sunt importante. Cu un nivel al acestei dimensiuni mai mare cu 24% decat al Roamniei, Spania se situeaza tot in clasa tarilor orientate catre retinere.
Impactul asupra firmei In urma analizei culturale ale dimensiunilor lui Hofstede, consideram ca internationalizarea firmei „Dacia S.A.” pe piata din Spania, reprezinta o alegere inspirata ,datorita gradului de asemanare dintre cele 2 tari ,avand in vedere dimensiunea feminitatii (accentul pus pe calitatea vietii), precum si, dimensiunea retinerii (bunurile care reglementeaza un anumit statut social sunt importante).