Mediul Social

  • Uploaded by: diana florea
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Mediul Social as PDF for free.

More details

  • Words: 826
  • Pages: 17
Familie în sociologie înseamnă un grup în care membrii familiei sunt înrudiţi între ei prin legături de sânge sau prin căsătorie. Un alt aspect este importanţa economică a familiei, care este considerată celula de bază a societăţii umane.

Familia are calitatea unica de a influenta cele mai multe domenii ale vietii noastre , de la obiectivele noastre educationale, la modul in carefacem fata conflictelor, la aspectele despre care putem discuta confortabil.

Este foarte bine de ştiut faptul ca relaţia părinte-copil poate fi considerată cea mai importanta dintre relaţiile care se pot forma, în general, între oameni. Pe lânga faptul că este o legătură definitivă şi indestructibilă,ea ar trebui sa fie şi cea mai strânsă şi puternică legatură posibilă între oameni. Nimic pe lumea aceasta nu se compară cu o relaţie reuşită şi plină de înţelegere, respect şi iubire, aşa cum este relaţia dintre părinţi şi copiii lor. Dar pentru ca această relaţie să fie reuşită, este nevoie de mult efort şi răbdare depuse de copii, dar şi de părinţii lor. Este foarte important ca fiecare dintre ei să conştientizeze şi, de asemenea, să înţeleagă poziţia în care se află şi, care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite, şi limitele, ce nu trebuie depăşite.

Dacã în timpul copilãriei pãrinţii sunt cei care iniţiazã efectiv copilul în stabilirea relaţiilor în familie, extinse apoi la grupul de joacã, în timpul adolescenţei pãrinţii nu mai reuşesc sã supravegheze minorii decât cu mare dificultate. În adolescenţã, tinerii aspirând la un alt statut decât cel de „copil" se împotrivesc dorinţei pãrinţilor de a nu întârzia, de a avea grijã deosebitã pentru studiu, de a nu intra în relaţii cu persoane rãu intenţionate, periculoase, de a nu-şi crea şi adopta modele „facile".

Pãrinţii vorbesc şi transmit enorm copilului în perioada micii copilãrii, ei învaţã efectiv sã vorbeascã, sã participe la dialog. Copiii pun întrebãri la care pãrinţii încearcã sã rãspundã, ei ar trebui sã ofere rãspunsuri cât mai adecvate dezvoltãrii psihice a copilului. În adolescenţã, centrul de greutate al comunicãrii se deplaseazã de la nivelul exclusiv al familiei la nivelul grupului de colegi şi prieteni. În perioada furtunoasã, frumoasã şi tumultuoasã, plinã de mari inegalitãţi psihosociale, tânãrul devine un veritabil participant la dialog, de multe ori fãrã sã comunice nimic adultului şi cel mai adesea pãrinţilor.

„Ideal ar fi ca în familie să existe obişnuinţa de a se stabili un set de reguli, de comun acord, pentru toţi membrii. Pentru că se intră într-o altă perioadă a vieţii, regulile ar trebui să se renegocieze, să fie acceptate şi de părinţi, şi de copii, să fie clare şi concrete. E foarte important să existe consecvenţă în aplicarea sancţiunilor şi recompenselor. Atenţie! Să nu existe această consecvenţă numai când e vorba de aplicarea pedepselor!“ Adina Tatu consideră că sancţiunile trebuie să fie congruente cu gravitatea faptei şi acordate atunci când copilul a greşit, nu după o lună.

Copiii trebuie criticaţi şi lăudaţi deopotrivă Dincolo de faptul că sunt un model, însă, părinţii trebuie să îi iubească pe copii şi să le arate asta. Mai concret, să îi facă să se simtă acceptaţi, chiar dacă greşesc, să comunice cu ei, să ştie care sunt preocupările lor. „Să nu uite să îi laude, iar atunci când îi critică, să înceapă propoziţia cu ceva pozitiv: «Eşti un copil inteligent, dar nu sunt mulţumit de rezultatele pe care le ai la şcoală. Sunt îngrijorat. Îmi poţi explica din ce motiv ai notele astea? Ce se întâmplă? Cum te-aş putea ajuta?» Nu trebuie să uite că au în faţa lor un copil care are nevoie de dragoste, sprijin şi înţelegere!“ În caz contrar, copiii vor căuta aceste lucruri în alte locuri, de multe ori nepotrivite: grupuri în care se fumează sau se bea.

Adolescentii au mai multe valori si atitudini comune cu parintii decat au cu prietenii,Chiar daca isi consulta prieteni de aceasi vîrsta referitor la diferite domenii ale culturii adolescentime,cum ar fi vestimentatia,preferintele muzicale,etc. Adolescentii continua sa ceara sfatul parintiilor in probleme importante. Este adevarat totusi ca unele conflicte familiale sunt mult mai frecvente in timpul adolescentei comparativ cu orice alta perioada a dezvoltarii si ca sunt mult mai intense in adolescenta timpurie si de mijloc comparativ cu etapa târzie.

Adolescentii au mai multe conflicte cu mama decât cu tata,probabil din cauza faptului ca mama este cea implicata in reglementarea detaliilor zilnice ale vietii familiale. In general,conflictele sunt provocate de aspecte banale ale vietii de zi cu zi,cum ar fi treburile casnice,rezultatele scolare,curatenia camerei,muzica zgomotoasa etc. S-a constatat ca domeniile enumerate anterior sunt cele pentru care adolescentul solicita neamestecul parintilor,considerându-le ca fiind personale;de cealalta parte parintii considera aceste domenii din perspectiva fragmatica sau conventionala,adica in acord cu necesitatile familiale sau cu normele sociale.

Parintii se afla intr-o dilema intre necesitatea mentinerii sistemului familial si necesitatea de a permite adolescentului sa fie stapânul propriului comportament.Adolescentul este prins intre doua lumi:una a dependentei si cealalta a responsabilitatii .

http://ro.wikipedia.org/wiki/Familie_(societate) http://westsidebaptist.com.au/1/images/ http://www.psihohipnoza.ro/lucrari-colaboratori/relatia-parinti-copii-la-varsta-adoles http://www.i-medic.ro/files/parinti-adol

/

http://www.calificativ.ro/_files/Image/n http://ebooks.unibuc.ro/psihologie/rascanu/5-1.htm http://www.info-ghid.com/site_img/121 http://www.gandul.info/supliment-scoala/relatia-parinte-copil-se-strica-usor-si-se-rep http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/4 http://facultate.regielive.ro/referate/psihologie/conflictele_dintre_adolescenti_ http://facultate.regielive.ro/referate/psihologie/conflictele_dintre_adolescenti http://www.viatadeliceu.ro/wp-content/u http://www.viatadeliceu.ro/wp-content/

Related Documents

Mediul Social
June 2020 15
Mediul Social
June 2020 16
Mediul Social
June 2020 12
Mediul Social
June 2020 11
Mediul Social
June 2020 11
Mediul Social
July 2020 14

More Documents from ""

Mediul Inconjurator
June 2020 13
Florea Diana
June 2020 14
Mediul Social
June 2020 16
Chimie_ Florea Diana1
June 2020 9
June 2020 13