Consideratii Viitor

  • Uploaded by: Daniel Medvedov - ELKENOS ABE
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Consideratii Viitor as PDF for free.

More details

  • Words: 1,694
  • Pages: 7
Daniel Medvedov

C

onsideratii filozofice asupra Prezentarea unei conferinte cu acelasi nume

• Madrid 2009 / 2016

V

iitorului

Stii cum se numeste acea parte a clepsidrei care nu lasa sa cada decit cantitatea de nisip ce trebuie sa cada? Se numeste RESTRICTIE. Viitorul e ceva care inca nu s-a petrecut: e pe cale sa se intimple. Tot ceea ce isi doreste viitorul este a se petrece, si face ceea ce ii sta in putinta pentru a se intimpla. Dar, oare de ce se intimpla tot ceea ce se intimpla? Exista, poate, o cauza? Exista intotdeauna o cauza, ori, poate ca ceea ce se intimpla, nu are, de fapt, o anumita cauza? E greu de raspuns daca nu stii. Trebuie sa "stii", ca sa poti da un raspuns. Nu e vorba de o "parere", caci opinia oricui nu are valoare profunda: e ca o suflare de vint, o boare trecatoare, o adiere. In schimb, o "viziune", o "teorie", e ca o furtuna care scoate copacii din radacini si ii ia pe sus, impreuna cu acoperisurile caselor bine zidite. Ceea ce noi numim "viitor", este, de fapt, un plan preconceput si preparat de noi insine, nu de altcineva, plan care trebuie sa se realizeze in límitele logicii naturale, si in ciuda tuturor obstacolelor ridicate pentru a nu se intimpla. E minunat sa te gindesti la viitor: asta ne cere viata, sa ne gindim putin la ceea ce se va intimpla. Fiecare din noi avem viitorul nostru si, cu totii, construim un viitor comun, pe care, in curind, il vom impartasi cu ceilalti, cu optimism sau cu zgircenie, cu bucurie sau cu tristete. Sintem semanati in viitor ca niste seminte roditoare. Pina una alta, procesul infloririi si al rodirii acestor boabe de timp, ramine ascuns sub secretul umbrei subpamintene, umbra de mister si de adevar. Ceea ce e sigur este faptul ca viitorul va fi, intotdeauna, surprinzator, si ne va lua pe nepregatite si pe negandite: valizele nu sint facute, mincarea inca e pe foc, cuptorul e aprins, si drojdia isi face de-ale sale. Viitorul este un simbol, un simbol al trecutului, de care are nevoie pentru a forma un tot autentic, deplin si implinit. Si asta se intimpla cu ajutorul unui transport intelectual, fenomen numit in greceste, METAFORA, (In Grecia de azi, Ministerul Transporturilor se numeste "Ministerul Metaforei"), trecutul are nevoie de viitor si, la rindul sau, viitorul are nevoie de trecut, pentru a se realiza "prezentul". Prezentul este o "metafora", nu este un "simbol", fiindca nu are nevoie de nimic pentru a ajunge sa fie un simbol. Simbolul este, de fapt, un "complement", ceva care se adauga pentru a se implini o idee initiala, sau ceva care are nevoie de complementul sau pentru a se realiza un intreg. Datorita trecutului exista viitorul si prezentul se ocupa de a uni aceste doua minunate momente ale timpului. Timpul pare sa fie un principiu, un principiu universal, numit in limba greaca "arhetip". La rindul sau, o idee este o notiune fundamentala, o saminta a arhetipului si, ca atare, se proiecteaza intr-un fenomen care se numeste "prototip", palpabil si concret.

2

Timpul

Trecutul

Prezentul Viitorul

Clipa

In ceea ce priveste timpul, se pare ca "prototipul", sau ceea ce noi numim "clipa", este adevaratul „timp”. Iata ca am ajuns sa construim, aproape fara sa vrem, ca din intimplare, un model logic si, in acelasi timp, teoretic, al timpului. Numai acum putem vedea clar simbolurile timpului (trecutul si viitorul), metafora lui, (prezentul) si, in acelasi timp, ( curioasa expresie), prototipul sau, "clipa", "momentul", in limba greaca KAIROS, oportunitatea, "clipa potrivita", ceea ce in sanscrita se cheama "muhurta". E oare corect acest model? Datorita faptului ca modelul logic si teoretic este fructul unei viziuni, putem construi o serie intreaga de ecuatii, aproape matemátice, daca nu fizice si naturale. Pentru mitografii greci, timpul era AION, si AIA e "eternitatea". Cind acest nume intra in scena, ne putem da seama imediat ca, de fapt, timpul nu este un "arhetip", in sine, ci doar un "prototip", fiindca, din fericire, il putem atinge si palpa, datorita momentului de fata, acum.

3

E necesara o revizuire imediata a modelului. Eternitatea, ca idee si notiune "temporala", este adevaratul "arhetip", si nu "timpul". Ceea ce este impalpabil si aproape de neconceput, este eternitatea. Datorita acestui fapt, modelul teoretic primeste o noua forma, cea veridica, forma adevarata:

Eternitatea

Prezentul Viitorul Trecutul

Timpul

Si unde va intra "clipa", sau "momentul", despre care vorbeam? Intre Trecut si Viitor, Prezentul ne apare ca o "clipa trecatoare", un moment fugitiv care ne scapa printre degete: apartine prezentului, dar e legat de trecut si de viitor, aspecte reunite in factura sa instantanee. Avem ocazia, in urma acestor operatii, sa intelegem pe larg secretul timpului si al eternitatii. Daca eternitatea era AIA, pentru grecii de demult, timpul, ca atare, era CRONOS, tatal zeitei ATENA, imaginea mitica a inteligentei. Cum a fost posibila nasterea ATENEI direct din capul tatalui sau CRONOS? Este un fel mitic de a vorbi, pentru a ne face sa intelegem ca inteligenta este fiica timpului si al momentului oportun. Gindurile au un viitor, asa cum il au atit sentimentele, cit si faptele, actiunile. Ceea ce gindim astazi, va avea un viitor, si in acelasi timp, este posibil ca aceste ginduri sa fie efectul unor ginduri din trecut. E vorba de un trecut departat, un trecut care apartine unei alte vieti, si ale unei alte imprejurari. Deseori visam cu lucruri sau fapte din viitor. Trecea timpul si iata ca acele lucruri visate, sau acele fapte, se implinesc, si indeplinesc. Cum poate fi posibil asa ceva? Aceasta se intimpla numai datorita faptului ca viitorul este deja preexistent si prefigurat, sau, mai bine zis, - "configurat". Sintem fii trecutului, si parintii viitorului. Privesc, din prezent, trecutul. Ajung mult inapoi, chiar in copilarie. De acolo, intorc privirile mele spre viitor, si incep sa citesc, putin cite putin, pina azi, momentele cruciale ale vietii mele. E o senzatie ciudata faptul de a-ti vedea viitorul ca pus pe hirtie. De ce oare nu sintem capabili sa vedem urmatoarele evenimente din viitor, acum, din acest prezent trecator? 4

Ar fi bine, oare, sa privim viitorul asa, cum il vedem acum, prin acest exercitiu al intoarcerii? Cred ca nu este un talent binevenit: multi dintre noi s-ar simti cutremurati daca ar putea vedea viitorul, iar altii, poate ca s-ar culca pe o ureche, si nu ar mai face nimic. Avem nevoie de misterul viitorului, pentru a creste, pentru a ne maturiza, pentru a ajunge sa fim adevarate fiinte, in acest destin personal care ne slefuieste si ne prepara pentru alte, si cu atit mai minunate, experiente ale vietii de fiecare zi. Ma incinta ca nu-mi pot vedea viitorul: asa voi ajunge sa fiu mai modest si mai adevarat, cu mine si cu ceilalti. In acest sens, viitorul este deja construit si configurat, si nu destinul. Ceea ce facem noi este ca i-l "actualizam". Viitorul este scris, si textul sau ramine, deocamdata, in umbra. Cea mai frumoasa podoaba a timpului este clipa: iti aduci aminte de Doctorul Faust? Doctorul Faust ii spune clipei: " Ramii, nu pleca, esti atit de frumoasa!" Imitindu-l, spun si eu: "Ramii, cititorule, nu pleca... Esti atit de intelept. . .!" Iar daca cititorul este o fata, o femeie, o doamna, i-as spune: " Ramii, nu pleca .Vrei sa bem o cafea impreuna?. . ."

Daniel Medvedov Barcelona2004 Miami 2007 August 2004 Madrid 2009 Apendice Trebuie sa adaug anumite informatii care nu se gasesc in nici-o carte actuala. Viitorul este controlat si modificat de niste "puteri" invizibile, numite "fectori". Exista opt tipuri de "fectori" si numele lor sint urmatoarele:

1.AFECTORI (Modifica si "afecteaza" faptele, schimbindule factura. AFECTORII incetinesc, sau grabesc desfasurarea lucrurilor in timp.) 2.CONFECTORI (Confectioneaza diferite aspecte in desfasurarea faptelor si realizeaza nivele noi de protocol si prezentare ale lucrurilor in lumea vizibila) 3.DEFECTORI (Genereaza defecte si capcane in desfasurarea normala a lucrurilor, producind o serie intreaga de "greseli" in lectura si realizarea faptelor)

5

4. EFECTORI (Efectueaza noi cai de patrundere in intelesul faptelor si realizeaza manifestarile necesare pentru a se modifica lucrurile in chipul prefigurat al intimplarilor) 5. INFECTORI (Infecteaza faptele cu anumite virusuri de natura semantica, si produc neintelegeri, rataciri si diverse probleme de continut, generind in acest fel, nenumarate situatii extrem de incomode pentru autorii actiunilor infectate) 6. PREFECTORI (Controleaza mersul corect al lucrurilor si nu permit modificarea lor de catre alte puteri invizibile, punind bariere energetice la orice intentie de atac sau interferenta din exterior) 7. PERFECTORI (Perfectioneaza forma si continutul faptelor, aranjind diverse probleme de combinare si recunoastere ale elementor involucrate in procesul de evolutie naturala a lucrurilor) 8.REFECTORI (Alimenteaza cu energie suplimentara faptele si lucrurile prefigurate prin destin, si introduc in motorul invizibil al evenimentelor, combustibilul necesar pentru precisa desfasurare a actiunilor. REFECTORIUM este locul unde se maninca, in minastiri si comunitati religioase) Un "fector" nu este un "factor": "factorul” schimba doar numarul evenimentelor, iar "fectorul" produce, in fapte, schimbari fundamentale, atit in forma, cit si in continut. Toate aceste "puteri" invizibile si necunoscute, sint entitati ale schimbului, ale „schimbarii” si ale transformarii faptelor, si controleaza indeaproape dinamismul intimplarilor, asa cum apare configurat destinul lor in memoria lumii, arhiva secreta a vidului si a viitorului. E bine sa tinem cont de toate aceste detalii cind incercam sa citim si sa intelegem ce se va intimpla in viitor. Sintem in fata unor operatori necunoscuti, dar nu prin asta, lipsiti de realitate si mister. M-am decis sa scriu despre ei, in urma unei reflexiuni serioase in priviinta conceptului de "viitor". Cine e dispus sa creada in realiatea tuturor acestor informatii, va incepe sa descopere, putin cite putin, secretul transformarii lucrurilor si minunata alchimie a viitorului. Toate aceste concepte au numele los in greceste, te vei minuna: AISTELOS ATELESIS EKTELO ENTELOS ENDOTELOS ANATELOS PROTELOS SYNTELOS 6

y todo, respectiv. Studiaza limba greaca, te va ajuta sa intelegi concepte si categorii subtile, fara de care e greu de mers pe aceste carari. Drumul se numeste PAIELE TIGANILOR, TROIANUL, CALEA LAPTELUI, cum zicea Vasile Bogrea, maestrul limbii grecesti in Romania. Cauta cartea lui la Academia Romana si vei delira de bucurie cu ceea ce vei gasi intre paginile ei. Pe curind. Daniel Medvedov

7

Related Documents


More Documents from "Antonio Sandu"

Que Es Tai Chi
May 2020 15
El Hombre Amuleto
May 2020 20
Adan Y El Lenguaje
April 2020 26
May 2020 17
May 2020 26