Studiu De Caz Alcool.docx

  • Uploaded by: Cosma Cristian-Marius
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Studiu De Caz Alcool.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,295
  • Pages: 4
bibliografie Prelipceanu, D.; Voicu, V.; 2004; “Abuzul si dependenta de substante psihoactive”; Ed. InfoMedica, Bucuresti Sumnall H., Brotherhood A., (2012) Social reintegration and employment: evidence and interventions for drug users in treatment, EMCDDA, Lisbon, Retrieved from: http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/673/TDXD12013ENC_Web1_394929.pdf accesat în data de 20.01.2018, ora 15:45 https://www.cnsproductions.com/pdf/casestudies.pdf accesat în data de 20.01.2018, ora 15:00. http://www.romjpsychiat.ro/article/interventiile-terapeutice-bazate-pe-dovezi-pentru-tulburarilelegate-de-consumul-de-alcool accesat în data de 20.01.2018, ora 16:00 Studiu de caz "Laura" The Josiah Macy Foundation in New York City a publicat acest studiu de caz coordonat deJohn DiDominico, Head Counselor of the Haight-Ashbury Detox Date socio-demografice: Gen: feminin Vârstă: 30 ani Studii: superioare Stare: necasătorită Motivul vizitei: Recomandare pentru consiliere de la angajator pentru consum de alcool și benzodiazepine Antecedente personale: Fiziologice: variații de greutate cu tendință preponderentă de îngrășare. Patologice: consum de alcool, benzodiazepine. Clientul se află la prima intervenție. Antecedente heredo-colaterale: Tatăl ei a decedat în urmă cu un an ca urmare a unui infarct. Consumul de substanțe: consum de alcool și benzodiazepine (Xanax, Valium). Istoricul bolii: Laura este o femeie de afaceri de mare succes în lumea afacerilor, a corporațiilor financiare. A fost trimisă de angajator, prin intermediul programului de asistență pentru angajați al companiei, la consiliere privind consumul de alcool si alte substante, consum care i-a afectat activitatea la locul de munca. Laura se prezintă ca un profesionist de afaceri . Ea este diretă și sinceră cu privire la evenimentele care a adus-o în situația actuală. Laura mărturisește că, deși ea își spune că va avea doar una sau două pahare la cina, de obicei termină întreaga sticlă."Acum cinci ani am început să am probleme cu somnul și am început să iau calmante (5 mg Valium). În mod normal, iau una sau două pilule la fiecare două până la patru ore pentru a mă ajuta să dorm toată noaptea. "Dimineața bea zilnic cel puțin 3 până la 4 cani de cafea, chiar și în weekend. Ea a observant că are problemele cu somnul au apărut în jurul aceleiași zile când tatăl ei a murit.

Laura face un punct important în viața ei în a merge la sală de cel puțin trei ori pe săptămână dimineața înainte de a merge la serviciu. În plus față de medicamentele de mai sus, Laurei îi este prescris, de asemenea, Xanax după cum este necesar pentru atacurile de panică și pilulele de dietă (amphetamine congeners) pentru a-și controla greutatea, o problemă pe care o avea de când era copil. În ultimul timp totuși, ea a observat că a crescut în mod constant consumul de vin. Înainte, ar fi consumat doar câteva pahare la cină, dar acum "... cel mai adesea am terminat sticla înainte de a merge la culcare. ".Desigur, alcoolul adaugă la problema mea de greutate care mă determină apoi să iau mai mult de Redux (amphetamine congeners). Apoi trebuie sa-mi cresc Xanax-ul pentru a-mi calma nervii si de asemenea, iau Valium pentru a mă asigura că am un somn liniștit noaptea. A devenit un cerc foarte vicios. Toate acestea s-au petrecut timp de aproximativ un an, dar săptămâna trecută a ajuns la apogeu." Laura spune că săptămâna trecută, ea a fost să se întâlnească cu clientul de top al firmei la un prânz de afaceri. Ea nu a putut să se ridice din pat în acea dimineață. A fost necesară toată voința ei pentru a se ridica și îmbrăca. Așa cum a fost, ea întârzie încă 20 de minute ", ceea ce este inexplicabil." Era atât de nervoasă și de bolnavă încât s-a scuzat în mijlocul prezentării. În baie a luat o altă pastilă de Xanax pentru a se calma. Apoi, la prânz, nu s-a putut opri să comande mai multe pahare de vin și a trebuit să fie asistată la mașina ei după încheierea ședinței. "Clientul meu a vorbit cu șeful și responsabilul de personal și în ziua în care m-am întâlnit cu șeful meu mi-a recomandat (ordonat) să încep un program de consiliere. Probleme identificate: • Consum de alcool și benzodiazepine • Atacuri de panică și anxietate în special în situații sociale • Doliu în urma decesului tatălui (gestionat greu din punct de vedere emotional) • Fluctuații de greutate ( gestionate medical) • Incapacitatea de a mai funționa optim la locul de muncă • Insomnie Scopul psihoterapiei: abstinență totală de la consumul de alcool și benzodiazepine Laura manifestă toate simptomele unei dependențe. a. Craving: Consumul de substanță pentru a se liniști, pentru eliberare. b. Pierderea controlului: Laura a pierdut controlul asupra cantității consummate începe cu un pahar și finalizează prin a termina întreaga sticlă. De asemenea evită evenimentele sociale pentru că situațiile sociale o determină să ia calmante cât și pentru a sta cât mai mult acasă și a consuma alcool. c. Toleranță: În combinație, benzodiazepinele și alcoolul sunt etrem de periculoare prin efectul synergic. Prin această combinație toleranța la alcool crește și astfel și consumul și prin urmare și potențialitatea unei supradoze.

d.Abuzul continuu în ciuda efectelor negative: Deși Laura este conștientă că abuzul de alcool și benzodiazepine îi afetează viața socială dar și rezultatele la locul de muncă ceasta nu își mai poate controla consumul. Obiective: • Indentificarea severitatii problemelor date de alcool si problemele asociate acestui consum • Conștientizarea necesității unei schimbări • Stabilirea scopului schimbarii • Dezintoxicare • Conștientizarea nevoii care se află în spatele comportamentului de a consuma alcool • Stabilirea de comun acord a unui plan pentru renunțarea la alcool și benzodiazepine (înlocuirea alcoolului cu un obicei sănătos, în special cu trimitere către o alimentație sănătoasă pentru a controla variațiile de greutate) • Identificarea situațiilor activatoare consumului de alcool și benzodiazepine ( situații sociale ce provoacă anxietate și atacuri de panică) • Conștientizarea procesului de doliu și identificarea de metode, tehnici c ear ajuta în gestionarea emoțiilor • Responsabilizarea clientului pentru deciziile luate • Conștientizarea discrepanțelor dintre comportamentul actual și scopurile și valorile personale. Resurse: • Sprijinul acordat de la locul de muncă și necesitatea păstrării acestuia pentru a avea un venit • Potențial sprjin venit din partea mamei ( nu este specificat în caz relația pe care clienta o are cu aceasta) • Existența unor obiceiuri sănătoase ( rutina de a merge la sala de sport de 3 ori pe săptămână)

Ședința I. Stabilirea legăturii și psihoeducație În prima ședință este necesară stabilirea unei legături cu clienta, dar și conștientizarea riscului crescut de supradoză ( combinația de benzodiazepine și alcool este una foarte periculoasă prin creșterea pragului de toleranță, și prin urmare cresterea cantității consummate. Pentru conștientizarea necesității unei schimbări se vor utiliza tehnici precum reflectarea, sumarizarea, recadrarea, etc. Materiale: cărți, pliante, link-uri cu informații privind consumul abuziv și supradoza, aplicarea testului AUDIT pentru a înțelege gradul de consum. Ședințele II-X În aceste ședințe se dorește a se pune accentual pe problemelede ordin emotional ce au declanșat consumul precum: • Doliul • Atacurile de panică • Stima de sine ( tulburarea alimentară)

În aceste ședințe se dorește identificarea factorilor trigger emoționali dar mai ales identificarea resurselor, tehnicilor ce ar puea duce la o gestionare mai bună din punct de vedere emotional. Pentru a gestiona emoțiile aferente decesului tatălui se propune tehnica scaunului gol. . Scaunul gol are o funcție foarte importantă , deoarece, prin substituție facilitează imaginația și eliberează gânduri și emoții. Aceași tehnică poate fi folosită și pentru a crește stima de sine. Ședința XI-XII În aceaste ședințe se realizează trainingul abilitatilor sociale dar și prezentarea recidivei ca fiind parte integrată a procesului de vindecare. • Se pune accentul pe analiza functionala a consumului de substanta (intelegerea antecedentelor si consecintelor consumului); • se formeaza abilitati cu ajutorul carora pacientii devin capabili sa recunoasca situatiile sau starile de risc, in care sunt cel mai vulnerabili, sa le evite atunci cand e posibil sau sa faca uz de abilitati cognitive si comportamentale de coping. Materiale de auto-ajutor/auto-control ( jurnal de consum, cărți, link-uri)

Related Documents

Studiu De Caz 1
October 2019 38
Studiu De Caz Ei.docx
April 2020 18
Somaj Studiu De Caz
June 2020 9
Studiu De Caz 3
May 2020 6

More Documents from ""

May 2020 12
Basses(1).pdf
November 2019 12
May 2020 8