1
Inhoudsopgave
Inleiding.........................................................................................................3 Het gebruik van mobiel internet.....................................................................4 Is er markt voor?............................................................................................6 Algemeen....................................................................................................6 Referenties van Mediaversa........................................................................6 Resolutie........................................................................................................7 De techniek....................................................................................................7 Het Design..................................................................................................7 Codering en techniek..................................................................................8 Afbeeldingen................................................................................................10 Scripts en externe plugins............................................................................10 Software.......................................................................................................11 Browsers......................................................................................................11 .mobi Domeinnaam......................................................................................13 Bereikbaarheid mobiel internet in Nederland...............................................14 Gebruikte bronnen.......................................................................................15 Conclusie......................................................................................................15
Conclusie
2
Inleiding Mobiel internet wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen de huidige techniek. Zakelijk gezien is dit natuurlijk een ideale oplossing voor mensen die weinig op kantoor zijn, en door de sterk dalende tarieven ook steeds toegankelijker voor consumenten. Steeds meer mensen maken dus gebruik van mobiel internet, maar hoe moet je op het gebied van webdesign te werk gaan? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Moet je je eigen website aanpassen en het design? Op deze vragen vind je allemaal antwoord in dit document.
3
Het gebruik van mobiel internet Uit de Multiscope Marktpeiler blijkt dat het mobiele internet steeds populairder wordt. Op dit moment maakt zo'n 53 procent gebruik hiervan. Dat zijn ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders, van twaalf jaar en ouder. Wekelijks maakt inmiddels 9 procent van de Nederlandse bevolking gebruik van mobiel internet. Vorig jaar waren dit er nog 850.000. Binnen de groep die gebruik maakt van mobiel internet, gebruikt nu 40 procent het dagelijks, in 2008 was dit nog 19 procent. Van de gebruikers van mobiel internet heeft ruim 70 procent een onbeperkte databundel. Het percentage mobiele telefoons dat geschikt is voor mobiel internet is ondertussen gestegen naar 60 procent.
4
Op basis van onderzoek van Ruigrok en enkele aannames kwam www.mobielinternetten.info tot een markt van 2.1 miljoen mobiele internetters in Nederland. Tweakers.net deed later iets soortgelijks en kwam ook tot 2 miljoen mobiele internetters. 1 op de 10 Nederlanders zou neerkomen op 1,6 miljoen Nederlanders met een mobiel internet aansluiting. 50.000 mobiele internetters per maand erbij betekent 600.000 nieuwe mobiele internet aansluitingen per jaar. De komende jaren betekent dat: • • • •
eind eind eind eind
2009: 2010: 2011: 2012:
2,6 3,2 3,8 4,4
miljoen mobiele internetters mijoen mobiele internetters miljoen mobiele internetters miljoen mobiele internetters
5
Is er markt voor? Algemeen Mobiel internet is de afgelopen jaren flink gegroeid, vooral afgelopen jaar is de vraag ernaar meer dan verdubbeld. Mensen willen altijd en overal informatie kunnen opvragen. Echter is een veelbesproken probleem dat heel veel websites niet geschikt zijn om via een mobiel bekeken te worden. Dit is natuurlijk een heel interessante markt. Zou het niet heel handig zijn als je op je telefoon in één oogopslag de aanbiedingen van de lokale bakker, het telefoonnummer van een bedrijf en een routebeschrijving naar een autodealer kunt vinden? Sinds de lancering van de Iphone in Nederland is het aantal mobielinternet-gebruikers meer dan verdubbeld en is de markt dus flink gegroeid. Natuurlijk blijft de vraag of lokale bedrijven zoals bouwbedrijven behoefte hebben aan een mobiele pagina en/of site. Op de term ‘mobiel internet’ word elke maand via Google ruim 74000 keer gezocht en op ‘mobiele website’ 1600 maal. Vooral het het eerste zoekwoord kunnen we concluderen dat hier redelijk veel vraag naar is.
Referenties van Mediaversa Binnen de referenties van Mediaversa is het in principe mogelijk om elke website te voorzien van een alternatieve mobiele webpagina met bijvoorbeeld de contactgegegevens en wat andere handige info. Wel is de vraag of het rendabel is voor de klant. Laten we als voorbeeld een regionaal bouwbedrijf nemen. Zou deze een mobiele pagina nodig hebben? Maar bijvoorbeeld sites van restaurants met een menukaart zou prima een mobiele pagina kunnen krijgen. Zo kan je als je onderweg bent even snel naar de menukaart kijken, wat weer klanten oplevert voor een restaurant.
6
Resolutie Een mobiele pagina heeft weinig verschillen met een normale webpagina. Het grootste verschil is vooral de grootte van de webpagina. De meeste telefoons hebben een lage resolutie, bijvoorbeeld 240x320. Hier volgt een aantal veel gebruikte resoluties: • • • •
240x320 320x320 480x320 320x480
Omdat weinig mensen internetten op mobieltjes met een klein scherm, maar mensen vooral op de Iphone, Blackberry, HTC en Palm nemen we dus een gemiddelde breedte: maximaal 320 pixels breed. Omdat je de bezoeker zo min mogelijk willen laten scrollen moet de pagina altijd linksboven uitgelijnt zijn.
De techniek Het Design De mobiele pagina’s zijn net als een normale websites gebouwt in HTML. Het grote verschil zit het ‘m in het design. Schermpjes van mobieltjes zijn natuurlijk niet zo groot als een normaal computerscherm, dus de site moet kleiner. De pagina moet vooral smaller worden, want omhoog en omlaag scrollen bij mobiele telefoon is veel gebruiksvriendelijker dan naar links of rechts. Je centreert standaard de pagina. Je krijgt dus een smalle balk in het midden. Probeer overzichtelijk te werken, bijvoorbeeld in headlines. Mobiele telefoons ondersteunen nog niet alles volledig, dus werk alleen met tekst en zo nodig kleine afbeeldingen. Zo blijft uw site snel te laden voor iedere telefoon en behoud je overzicht. Zo zie je hieronder een voorbeeld van mobiel.nu.nl:
7
Een klein logo bovenin, een simpele menustructuur. Eronder vind je in een smal lang blok alle headlines en één klein plaatje. Dit is precies de manier hoe een mobiele pagina eruit moet zien.
Codering en techniek Zoals eerder duidelijk werd, veranderd en qua techniek weinig. Maar er zit wel een groot verschil in: hoe ‘weet’ en website dat de pagina door een mobiele telefoon wordt bekeken? Dit is simpel op te lossen met de volgende manier. Voor een PHP site: • • • •
•
Ga naar http://www.detectmobilebrowsers.mobi/ Download het zipbestand met het script Pak het uit en upload op je server Op de website http:///www.detectmobilebrowsers.mobi staat een kopje ‘Function Generator’. Stel daar alle gewenste instellingen in en klik op Generate Function. Kopieer de code en plak ze voor de tag in je document. Vergeet om de code geen . Een voorbeeld van je code:
8
•
Als nu iemand jouw website bezoekt met een mobiele telefoon, wordt hij/zij automatisch doorgestuurd naar de door jouw gekozen website.
Voor een HTML site: • • • •
Ga naar http://www.detectmobilebrowsers.mobi/ Download het zipbestand met het script Pak het uit en upload op je server Voeg de volgende code in je .htaccess bestand toe: AddType application/x-httpd-php .html AddType application/x-httpd-php .htm AddHandler x-httpd-php .html .htm .cgi .php
•
•
Op de website http:///www.detectmobilebrowsers.mobi staat een kopje ‘Function Generator’. Stel daar alle gewenste instellingen in en klik op Generate Function. Kopieer de code en plak ze voor de tag in je document. Vergeet om de code geen . Een voorbeeld van je code:
9
•
Als nu iemand jouw website bezoekt met een mobiele telefoon, wordt hij/zij automatisch doorgestuurd naar de door jouw gekozen website
Afbeeldingen Niet elk mobiele internetbezoekers heeft een snelle verbinding met het internet. Hier moet dus ook rekening mee gehouden worden. Houd daarom standaard alle plaatjes klein, zo maximaal rond de 150x150 pixels. De site laadt standaard klein, simpel en snel. Mogelijk kun je een keuzemogelijkheid inbouwen om grotere afbeeldingen weer te geven, bijvoorbeeld een link op een klein plaatje te zetten naar de grote afbeelding. Zo kan iedereen snel de website bezoeken en kunnnen de bezoekers die graag grotere afbeeldingen zien dit ook doen.
Scripts en externe plugins De meeste mobiele telefoons kunnen niet geheel probleemloos met scripts en/of externe plugins omgaan. Hierbij kun je denken aan javascript en flash. Probeer dit ook niet te gebruiken in de webpagina, maar doe dit mogelijk pas na een klik op een link. Bijvoorbeeld een YouTubefilmpje vereist Flash. Niet elke telefoon kan dit aan, dus moet je site hierop aangepast worden. Houd het dus simpel, gebruik vooral HTML en CSS om je pagina op te maken.
10
Software Er bestaat geen software voor het maken van mobiele websites. Hiervoor kun je het beste een standaard HTML editor zoals Dreamweaver of Notepad++ gebruiken. Wel een handige oplossing om nooit fouten te maken bij het maken van mobiele pagina’s is het gebruiken van een template binnen bijvoorbeeld Dreamweaver. Hierbij kun je een vastgestelde breedte van website maken, de maximale grootte van plaatjes etc...
Browsers Natuurlijk heeft een mobiele telefoon ook een browser nodig om webpagina’s te kunnen bekjken. Hieronder een greep van de meest gebruikte browsers: • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
jB5 Browser Polaris browser Kindle Basic Web Android browser WebOS Browser BlackBerry Browser Blazer Fennec Internet Explorer Mobile Iris Browser Myriad Browser NetFront Nokia Series 40 Browser Obigo Browser Opera Mobile PlayStation Portable web browser Safari Skyfire Mobile Browser uZard Web 11
• •
Vision Mobile Browser (web browser) Web Browser for S60
Opera Mobile, Safari (Iphone) en het Nokia browser zijn verruit de populairste en worden ook het meest gebruikt. Na onderzoek kan ik concluderen dat er vooral verschillen qua snelheid in de browsers zit, maar dat is vooral belangrijk bij het bekijken van bijvoorbeeld video’s en/of grote afbeeldingen. Een ander verschil is dat sommige browsers Flash niet ondersteunen en bepaalde andere codering. (zie hoofdstuk ‘Scripts en andere externe plugins’)
Uit deze grafiek kan ik concluderen dat Opera en de Iphone het meest gebruikt wordt om mobiele websites te bezoeken. De 3 meest gebruikte webbrowsers hebben onderling weinig verschillen. Dus hier hoeft een webpagina niet op aangepast te worden.
12
.mobi Domeinnaam Vele websites gebruiken een subdomein met als naam M of Mobiel. Zo gebruikt nu.nl mobiel.nu.nl. Maar sinds 2006 is het domein .mobi te registreren en tegenwoordig is het erg populair. De prijzen van het registreren van een .mobi domein verschillen enorm. Bij de duurste betaal je €35,- en bij de goedkoopste slechts €13,- per jaar.
Aanbieder
Kosten per jaar
Networking4all.com
€35,-
Starthosting.nl
€35,-
Argeweb.nl
€25,-
Domeinregistratie.nl
€24,-
Mijndomein.nl
€19,-
Hostnet.nl
€15,-
Strato.nl
€13,-
13
Bereikbaarheid mobiel internet in Nederland De laatste jaren is het UMTS netwerk, dat zorgt voor het mobiele signaal en dus ook internet, sterkt verbetert. Lang niet overal is de ontvangst even goed en op sommige plekken in Nederland heb je helemaal geen ontvangst. Hieronder zien we de zogenoemde UMTS dekking in Nederland:
14
15
Gebruikte bronnen • • • • • • • • • •
http://www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=3344&ch=1 http://www.vergelijkmobielinternet.nl/ http://www.mobiele-website.com/ http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_browser http://gs.statcounter.com/#mobile_browser-ww-monthly200810-200911 http://www.wegwijs.nl/ http://mobiel.nu.nl/ http://images2-telegraaf.nl/ http://www.gdewsbury.ukideas.com/ http://www.mediaversa.nl/
Conclusie Uit mijn ‘onderzoek’ is duidelijk naar voren gekomen dat mobiel internet explosief toegenomen is de afgelopen jaren. Een voordeel van mobiel internet is dat bezoekers op een extra manier een website kunnen bezoeken en dat de kans groter wordt dat een klant gebruikt gaat maken van je dienst(en). Een nadeel is dat niet alle websites een mobiele versie nodig hebben. Zo is een mobiele versie van een nieuwswebsite als nu.nl een must, maar een lokaal bouwbedrijf heeft er geen extra profijt van als ze een mobiele webpagina hebben.
16