Properiam Nr.2 Aprilie 2009

  • Uploaded by: Primaria Periam
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Properiam Nr.2 Aprilie 2009 as PDF for free.

More details

  • Words: 2,842
  • Pages: 4
anul III • nr 2 • aprilie 2009 • apare lunar • GRATUIT • www.primatimperiam.ro

ProPeriam

ziar editat de Primăria Periam

Anul curăţeniei, la Periam

oamna primar Rodica Boancăş a decretat 2009 ca anul curăţeniei la noi în comună pentru că aspectul Periamului este foarte important. Cu toate acestea, acţiunea de igienizare a comunei de la începutul lunii aprilie nu s-a bucurat de prezenţa vo­luntarilor.

D

eşi campania a fost popularizată, în afară de iniţiativa Terra Verde, angajaţii Primăriei, membri ai comunităţii de rromi şi elevii Liceului Teoretic Periam, niciun localnic nu s-a prezentat pentru a da o mână de ajutor, cetăţenii comunei găsind tot felul de scuze.

Scrisoare deschisă

Stimaţi cetăţeni, localitate curată se datorează în primul rând cetăţenilor ei, iar curăţenia este un bun barometru al civilizaţiei. Este modul prin care se poate judeca dacă locuitorii sunt sau nu gospodari. Nu este nici de datoria primarului, nici a angajaţilor Primăriei să stea după fiecare să facă curăţenie în urma oamenilor. Nu avem cum şi nici nu trebuie să facem noi curat în faţa fiecărei case din comună.

O

M

ulţi dintre dvs. aţi înţeles acest lucru şi v-aţi străduit să faceţi din spaţiul verde un loc pe care este o adevărată plăcere să-l priveşti. Alţii au „uitat” să dea cu var copacii, au „uitat” de ani buni molozul în faţa casei sau chiar utilaje, au „lăsat pe altă dată” curăţarea şanţurilor.

A

foto: Cristi Mirea

D

T

ngajaţii Primăriei Periam s-au ocupat în special de zona dintre Periam şi Periam Port, elevii au făcut curăţenie în Parcul Inimilor, iar reprezentanţii comunităţii rrome au igienizat toate intrările din comună. Cu toate astea, după două zile de igienizare, nu s-a reuşit adunarea tuturor gunoaielor de pe teritoriul comunei.

D

oar din zona Periam Port au fost strânşi 200 de saci plini cu tot felul de deşeuri. Astfel, pentru câteva zile, natura şi-a reintrat în drepturi, fiind mai frumoasă, fără pet-uri şi hârtii aruncate peste tot.

F

ac apel încă o dată să ţineţi la curăţenie, să vă alocaţi câteva ore şi să tăiaţi iarba, să văruiţi copacii, să aranjaţi puţin acest spaţiu care, până la urmă, vă reprezintă şi pe dumneavoastră.

A

m fost dezamăgită că, la campania de curăţenie din aprilie, nu au venit decât copii, adulţii cu toţi au găsit tot felul de scuze. Le mulţumesc pe această cale comunităţii de ­rromi, angajaţilor Primăriei şi în special elevilor care au petrecut alături de noi o zi întreagă străduindu-se să scape comuna de invazia hârtiilor şi ambalajelor aruncate peste tot. As­t­ fel de acţiuni vor continua, nu pentru Primărie, ci pentru că dorim ca Peria­ mul să arate aşa cum trebuie, cum toţii ni-l dorim, ca o comună europeană,

ot ca un efort al doamnei primar Rodica Boancăş de a da comunei noastre un aspect cât mai frumos, în luna aprilie a început pavarea trotuarului din centrul civic. O problemă apărută la sfârşitul lunii martie în Periam a fost vandalizarea Parcului Inimilor, din zona centrală. După ce în toamnă au fost plantaţi copaci pentru a oferi un plus de oxigen comunei, în martie, mai mulţi pomi au fost distruşi de vandali. 6 copaci au fost rupţi iremediabili, iar pe lângă aceştia şi alţii au fost smulşi din rădăcini, însă au fost replantaţi.

D

eşi nu s-au prezentat pentru a ajuta la curăţarea comunei, mulţi periamoşeni nu s-au obosit nici măcar să îşi facă puţină ordine în faţa casei. Pe străzi se găseşte iarbă netunsă, moloz, şanţuri necurăţate şi chiar utilaje lăsate în faţa casei. Vom prezenta în paginile următoare exemple din comuna noastră, atât pozitive, cât şi negative, locuitori care au înţeles sau nu ce înseamnă curăţenia şi aspectul spaţiului din faţa casei lor. (continuare în pagina 3). Pentru mai multe imagini şi informaţii puteţi consulta site-ul: www.primatimperiam.ro de oameni gospodari din toate punctele de vedere.

S

igur, veţi fi invitaţi cu toţii şi ne-am bucura dacă veţi veni în Rodica Boancăş număr cât mai mare să ne daţi o mână de ajutor. Dacă nu doriţi să participaţi activ, atunci măcar respectaţi-i pe cei care fac curăţenie şi nu mai aruncaţi pe jos gunoaie. Mai mult, trebuie să luaţi atitudine atunci când vedeţi că cineva este „certat” cu regulile bunului simţ şi lasă în urmă sticle de plastic sau ambalaje, trebuie să îi atrageţi atenţia pentru că spaţiul verde şi natura sunt ale noastre, ale tuturor.

2

ro Periam Bugetul 2009 – buget doar pe hârtie lui din învăţământ, din administraţie, cultură, pompieri, gospodărire comunală şi pentru cei cu handicap.

D

B

ugetul Periamului din 2009 este estimat la 5,89 de milioane de lei. Aceşti bani provin din venituri proprii, 25,8%, care sunt taxe şi impo­ zite, venituri din concesiuni, închirieri şi altele. Restul de 74,2% reprezintă bani de la Consiliul Judeţean Timiş pentru diferite proiecte sau cote defalcate din impozitul pe venit, din TVA şi subvenţii. „Îmi este teamă că este un

buget doar pe hârtie, iar aceste sume pe care ni le-au promis nu vor veni. Eu trebuie să am mare grijă cum voi gestiona banii pe care îi avem până acum, să ne ajungă pe tot anul”, a declarat doamna primar Rodica Boancăş.

C

onform hotărârii votate de consilierii locali, 42% din buget va merge către plata salariilor personalu-

oamna primar Rodica Boancăş s-a străduit să aloce 31% din buget investiţilor: lucrări de canalizare, extinderea reţelei de apă, reabilitarea turnului de apă, spaţii verzi, dar şi pentru sistemul de învăţământ: geamuri termopan, centrală termică şi pro­iecte pentru extinderea liceului. Sunt prevăzuţi bani şi pentru reparaţii capitale la drumuri, la dispensare dar şi pentru alte proiecte ale comunei. 21% din buget va merge către cheltuieli materiale pentru învăţământ, dar şi pentru administraţie, pompieri, gospodărire comunală şi cultură. La cultură, de exemplu, din sumele alocate se va realiza Balul Pensionarilor, vizita la mănăstiri, ruga. 4% din buget este fondul de rulment, iar restul de 2% din buget va merge către diferite transferuri: burse, ajutoare sociale, ajutoare de încălzire, plata trusoului sau pentru tinerii căsătoriţi.

„Da” pentru zona de agrement Periam Port

L

a sugestia doamnei primar Rodica posibilitatea să îl exploatăm, avem Boancăş, timp de o lună, pe pagina un potenţial la care majoritatea de Internet www.primatimperiam. localităţilor pot doar visa. Prin transro a fost deschis un sondaj de opinie formarea Periam Portului în loc de legat de proiectul transformării zonei agrement, atragem multi turişti care Pe­riam Port în zonă de agreaduc bani în bugetul comunei, ment şi turism. În total, peste bani utilizaţi pentru modernizarea 4000 de persoane şi-au ex- 70% DA Periamului şi ridicarea nivelului de primat votul, dintre care cei a periamoşenilor. Pen30% NU bunăstare mai mulţi au fost în favoarea tru ca Periam Port să devină în acestei idei. adevăratul sens al cuvântului loc de relaxare, este necesară mutarea onform doamnei primar, Peri- locului de excavare în aval de zona de am Port are un potenţial turistic agrement.”, a arătat primarul Rodica deosebit. “Până acum nu am avut Boancăş.

C 4

tive de dezvoltare a Periam Portului. Deşi proiectul are un scop didactic, ideile studenţilor vor fi analizate şi de doamna primar Rodica Boancăş, iar cele care se pot realiza vor fi chiar implementate.

foto: Cristi Mirea

Periam Port: studiu pentru studenţi 0 de studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara au primit ca temă amenajarea zonei de agrement de la Periam Port. În perioa­ da 10-11 aprilie, studenţii au făcut o vizită de lucru la Periam, în cadrul unui atelier, şi au cules date despre trecutul zonei şi despre situaţia actuală. Pe baza acestor informaţii, ei vor gândi un proiect în care să cuprindă atât viziunea proprie, cât şi arhitectura existentă şi nevoile efec-

L

Balul Pensionarilor

a iniţiativa doamnei primar Ro­dica Boancăş în 30 mai, pensionarii din Periam vor avea primul lor Bal, ei vor avea posibilitatea astfel să petreacă câteva clipe de neuitat, să danseze şi să se simtă bine. De asemenea, se va înfiinţa Asociaţia Pensionarilor. În luna mai sau iunie se va organiza deja tradiţionala excursie la mănăstiri pe care o aşteaptă cu toţii. Aceste demersuri ale doamnei primar sunt pentru a-i susţine pe vârstnicii din comuna noastră şi pentru a le readuce zâmbetul pe chipuri.

Î

Case de vacanţă

n luna mai va avea loc o licitaţie publică pentru atribuirea a peste 100 de locuri pentru case de vacanţă în zona Periam Port. Aceasta face parte din strategia Primăriei Periam de a transforma această zonă într-un loc de agrement. „Este o bogăţie naturală pe care o avem şi nu putem să nu o exploatăm turistic. Comuna Periam ar prospera foarte mult, folosindu-se de această resursă naturală”, a arătat doamna primar Rodica Boancăş.

A

Curăţenia, în prim plan

avea o comună curată înseamnă a avea o comună frumoasă. Mulţi dintre periamoşeni au înţeles acest lucru. Alţii în schimb nu pun valoare pe spaţiul verde, îl lasă plin de utilaje de

tot felul, de gunoaie şi nu îl îngrijesc. Am decis ca în acest număr să vă prezentăm câteva exemple pozitive şi negative surprinse într-o zi din aprilie, la noi în Periam.

Pe drumul spre Sânnicolau Mare, o casă iese în evidenţă prin frumuseţea spaţiului verde de care dă dovadă. O căruţă rustică a fost umplută de flori, gazonul este frumos tuns.

La doi paşi mai încolo, în faţa unei case sunt înşirate tot felul de utilaje, tronează un maldăr de moloz, scurgerea apei se face improvizat printr-un tub şi şanţurile sunt blocate.

Pe o stradă lăturalnică, o casă iese în evidenţă prin simplicitate şi frumuseţe. Proprietarul a renunţat la copacii fructiferi inestetici şi a plantat brazi ornamentali. Deşi spaţiul verde este mic, este folosit la maxim şi pune în evidenţă şi casa.

Chiar dacă nu este permisă depozitarea pe spaţiul public, proprietarul utilajelor nu s-a sinchisit şi, în loc să le pună în curtea proprie, care este proprietate personală, le-a scos pe spaţiul public.

Aşa DA

Aşa NU

Străzile din Periam primesc nume!

C

a o premieră în comuna noastră, străzile din Periam vor purta nume. “Este foarte important să existe denumiri stradale, atunci când vine o ambulanţă, de exemplu, se pot câştiga minute vitale dacă ştie mai exact numele străzii”, a explicat doamna primar această iniţiativă. trăzile vor purta nume de flori sau de arbori. Pentru ca locuitorii să se obişnuiască repede cu denumirile stradale, a fost elaborată o hartă detaliată a comunei cu numele de străzi, astfel fiecare familie se va putea orienta să ştie pe ce stradă

S

alta de pescuit Kaula a fost inaugurată în luna aprilie. Gabriel Ionete a demarat această investiţie în Periam pentru că este un pescar pasionat. Balta este deschisă de dimineaţa până seara, iar tariful este

3

Pe scurt

Adunare populară

În data de 23 mai, periamoşenii sunt chemaţi la o adunare populară. Vor fi invitaţi directorul Liceului Teoretic Periam, preoţii din localitate şi medicii. Sunt rugate să se prezinte şi persoanele din conducerea societăţilor şi asociaţiilor din Periam, în cazul în care se vor pune întrebari din partea cetăţenilor comunei. În cadrul adunării, doamna primar Rodica Boancăş îşi va prezenta ra­ portul de activitate pe 2008. Acesta poate fi consultat pe pagina oficială de internet şi la sediul instituţiei.

Racordare la apă

Firma Misaro Construct a început lucrările pentru racordarea individuală la noua reţea de apă. Cei care nu au contracte de racordare pentru noua reţea riscă să rămână fără apă atunci când vechea reţea nu va mai funcţiona şi nici cişmelele de pe străzi. Contractele noi se pot semna în fiecare miercuri şi joi, între orele 9 şi 13, la sediul Primăriei.

Atenţie la foc!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia că în peri­ oada caniculară sau de secetă, este interzisă arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale. Cei care dau foc vegetaţiei uscate trebuie să aibă permis de lucru cu focul şi să fie dotaţi cu mijloace de stingere. Este interzisă arderea în apropiere de pădure, construcţii sau reţele de comunicaţie.

Medicamente compensate

locuieşte. De asemenea, vechile numere de casă vor fi schimbate, în funcţie de strada pe care se află. În perioada următoare vor fi amplasate pe toate străzile plăcuţele cu nume, iar locuitorii îşi vor putea achiziţiona contra cost, de la Primărie numerele de casă.

Fir întins!

B

ro Periam

de 15 lei pentru 2 beţe la grund sau plută şi 10 lei pentru un băţ la plută. Captura de caras până la 3 kg se poate păstra, însă în cazul crapului se plăteşte în funcţie de greutate.

Pensionarii cu venituri de până la 600 de lei pe lună pot primi medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă. Ei trebuie să se pre­ zinte la farmacie cu reţeta medicală compensată eliberată de medicul de familie şi cu buletinul sau cartea de identitate. Restul sumei va fi achitată de beneficiar.

Declaraţii de venit

Persoanele fizice trebuie să îşi depună declaraţiile de venit până în data de 15 mai. În acest an, formularele nu vor mai fi trimise prin poştă ca până acum, ele trebuie ridicate la sediul Administraţiei Financiare din Sânnicolau Mare sau de la sediul Primăriei.

ro Periam

Primăria Periam Tel. 0256/375002 Fax. 0256/375001 Program relaţii cu publicul Luni-vineri: 9h-13h30

[email protected] Audienţe • Primar Rodica Boancăş Luni şi miercuri: 9h – 12h

[email protected]

• Viceprimar Samson Hojda Marţi şi joi: 9h – 12h • Secretar Laura Iurescu Luni şi joi: 9h – 12h

[email protected] Mersul trenurilor Regiotrans Periam-Sânnicolau Mare: 4h31, 8h48, 15h35, 17h30, 21h00 Periam-Lovrin: 3h10, 8h36, 15h31, 18h, 21h09 Periam-Timişoara: 4h37, 5h32, 8h44, 12h45, 17h33 Sânnicolau Mare-Periam: 3h52, 5h00, 7h46, 12h10, 16h35, 20h27 Timişoara-Periam: 7h18, 14h10, 16h00, 19h19 Lovrin-Periam; 3h55, 4h50, 7h56, 12h02, 16h52, 18h53, 21h54

Şi-au unit destinele la Primăria Periam, în martie 2009

chipa de fotbal din clasele primare din cadrul Liceului Teoretic Periam a reuşit performanţa de a se clasa pe locul al doilea la faza judeţeană, la grupa ei de vârstă. Elevii de clasa a IIIa şi a IV-a au jucat pe teren mic (5+1) şi au ajuns la faza pe judeţ după ce au trecut de cea intercomunală. Echipa formată din Cristian Lazăr, Cătălin Ivanciuc, Sergiu Popa, Alexandru Vădan, Alexandru Ciapă, Bogdan Trifa, Valeriu Mager şi Paul Vornica a jucat sub coordonarea antrenorului Silviu Timoce, profesorul de sport al liceului.

D

upă ce a trecut fără probleme de grupe, echipa din Periam a întâlni­

Menţiune la chimie

O

altă performanţă importantă a fost menţiunea adusă de elevele Mihaela Borza şi Andrada Nicolescu, din clasa a XI-a R. Ele au obţinut locul IV la sesiunea de comunicări „Ştiinţa – prieten sau duşman”, la secţiunea

Concurs literar

E

levii cu aptitudini literare s-au întrecut în luna aprilie în versuri sau proză. Liceul Teoretic Periam a organizat două concursuri destinate şcolarilor cu talent literar. Cei din clasele primare au participat la „Curcubeul versurilor”, iar câştigătoare au fost desemnate Diana Şerban şi Lucreţia Anamaria Pop, din clasa a III-a.

a concursul de creaţie literară „Muguri”, organizat pentru elevii din clasele a V-a şi a VI-a, cele mai apreci-

Casă de piatră! Decese înregistrate la Primăria Periam Ana Lup Valeriu Tarţa Maria Iorga Ioan Becker

E

L

Ioan Emil Vincu şi Maria Cristina Şamu



Micuţii campioni

martie 2009

• Dumnezeu să-i odihnească în pace! •

t-o în finală pe o adversară pe care a înfrânt-o în grupe, echipa din Diniaş, însă nu a rezistat atacurilor şi a fost învinsă cu scorul de 4 la 1. Finala a avut loc la Peciu Nou, iar în total la competiţia judeţeană au participat 10 echipe. chimie. Cele două eleve, îndrumate de prof. Adriana Bucşe, au fost apreciate de juriu pentru lucrarea „Energiza­ ţi-vă sănătos!”, o temă extrem de actuală. Rezumatul lucrării va fi publicat în revista de chimie Chimmax. ate lucrări au fost ale elevelor Emanuela Dobriceanu (premiul I) şi Bianca Valcea (premiul al II-lea), din clasa a VI-a, coordonate de profesoara Angela Iosif. Ambele eleve au participat şi la concursul naţional Ionel Teodoreanu, faza judeţeană, iar Emanuela Dobriceanu a obţinut o binemeritată menţiune. Concursurile din cadrul liceului au fost organizate sub îndrumarea învăţătorilor şi a catedrei de limbă şi literatură română din cadrul Liceului Teoretic Periam.

Competiţii sportive

C

u ocazia Zilelor Liceului Teoretic Ioan Jebelean din Sânnicolau Mare, echipele de volei băieţi şi cea de fotbal au obţinut locul I. Mulţi dintre elevi au făcut parte atât din echipa de volei cât şi cea de fotbal.

L

a volei, echipa din Periam a fost formată din elevii Iulian Filip, Mihai Vătavu, Cristian Petric, Sebastian

Iuga, Cristian Dobrici, Marcus Oniţa, Emanuel Sadagurschi, Markus Mladin şi Caius Hulbar. La fotbal au intrat în competiţie Iulian Filip, Mihai Vătavu, Cristian Petric, Sebastian Iuga, Cristian Dobrici, Markus Mladin, Sergiu Darău şi Caius Hulbar. Echipele au fost antrenate de prof. Constantin Bălan şi prof. Silviu Timoce.

„Cea mai curată clasă”

Ş

i Liceul din Periam a intrat în campania de curăţenie de primăvară. Elevii de gimnaziu şi cei de liceu se întrec în concursul „Cea mai curată clasă”. În perioada 1-30 aprilie, ei sunt

verificaţi în clasă, la ore fixe pentru ca la finalul lunii, profesorii să desemneze cea mai curată sală de clasă. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta site-ul www.primatimperiam.ro

ISSN 1842-760X

4

Related Documents

Nr2
May 2020 20
Aprilie
August 2019 45

More Documents from "Taranul Roman"

Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 7
June 2020 9