ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM
Anul III ● Nr. 5 ● Iulie 2009 ● Apare lunar ● GRATUIT ● www.primatimperiam.ro
Întâlnirea periamoşenilor din Germania
O dată la doi ani, are loc în Germania întâlnirea periamoşenilor emigraţi din comuna natală. Anul acesta evenimentul a avut loc în localitatea Barbing, lângă oraşul Regensburg. Invitaţi speciali au fost Rodica Boancăş, primar al comunei Periam şi Joachim Wolbergs, primar al oraşului Regensburg.
La această manifestare participă periamoşenii stabiliţi în Germania şi Austria. Anton Enderle, unul dintre organizatorii întâlnirii a deschis ceremonia printr-un salut adresat tuturor participanţilor. Festivitatea a continuat prin discursuri ale primarului Regensburg-ului, preotului romano-catolic din comuna Periam, Mathe Lajos şi a lui Ritter Franz, reprezentant al asociaţiei HOG Perjamosch. Primarul Rodica Boancăş a prezentat secvenţe video cu tot ceea ce s-a realizat în comună în ultimii ani. Pe periamoşenii din Germania îi mişcă orice gând despre România şi vorbesc cu emoţie de viaţa lor din satul natal. Nu vor să dea uitării acele vremuri.Acum sunt nemţi sau austrieci dar mulţi dintre ei simt încă româneşte.
Editorial Rodica Boancăș
O schimbare necesară
Evenimentul a avut parte şi de un program artistic. Acesta a fost realizat de către o trupă de dans şvăbesc formatã din emigranţi bănăţeni. Periamoşenii din Germania au continuat petrecerea cu dans, mâncare şi băutură, depănând amintiri despre localitatea natală. “Particip pentru a doua oară la o astfel de întâlnire. Am avut unele discuţii cu primarul din Regensburg. Primarul din oraşul german este interesat de colaborarea cu comuna noastră. Sper să conlucrăm spre binele celor două comunităţi” spune primarul Rodica Boancăş.
Avem reţea nouă de alimentare cu apă
Ziua de 14 iulie 2009 a devenit una istorică pentru comuna noastră. În această zi a fost inaugurată noua reţea de alimentare cu apă a localităţii.
Cele trei puţuri de apă ale comunei au fost debranşate şi cuplate la noua reţea de apă. Periamoşenii care s-au branşat deja la noua reţea de apă au avut apă curentă în data de 14 iulie. “Realizarea acestei investiţii a fost una dintre priorităţile mele ca şi primar. Vechea reţea de apă era veche de 40 de ani şi nu mai făcea faţă. Erau multe defecţiuni care necesitau intervenţiile noastre. Reţeaua nouă nu este încă la capacitatea maximă. În cel mult două luni se va termina şi turnul de apă. Acesta va avea un puţ de foraj de 180 metri adâncime. Am găsit şi o alternativă la eventualele defecţiuni din reţea. Dacă cumva survin anumite probleme la turn, se va putea trece pe pompele de la coloana veche. Astfel locuitorii nu vor avea întreruptă furnizarea apei po-
tabile. Obiectivul este o mare realizare a comunei noastre. Cel puţin 50 de ani de acum înainte ea va deservi în condiţii optime consumatorii din Periam ” spune primarul Rodica Boancăş. Construcţia noii reţele de apă a costat circa 1,4 milioa ne de lei. Investiţia s-a deru lat pe parcursul a doi ani. În anul 2008 s-a finalizat reţea ua principală de apă curentă iar racordările la noua reţea de apă s-au terminat recent. Pe lângă furnizarea apei cu rente locuitorilor, noua reţea de apă va deservi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (pompierii) prin hi dranţii de incendiu montaţi pe raza localităţii noastre.
Am reuşit să finalizăm mon tarea plăcuţelor cu noile nu mere de casă şi nume de străzi. Este o premieră că străzile au de acum nume. E foarte important să existe denumiri stradale. E spre binele nostru, al tuturor. Gândiţi-vă că, uneori, viaţa depinde de rapiditatea cu care, de exemplu, ajunge ambulanţa. Maşina salvării poate câştiga minute vitale dacă se ştie cu exactitate numele străzii unde se află cel suferind. Noua nu merotaţie a caselor şi de numirile străzilor vor ajuta aşadar la intervenţiile sal vărilor ori pompierilor. Mai mult, în curând, comuna va intra cu noul sistem de numerotaţie şi denumire a străzilor în baza de date GPS. De asemenea, ţin să vă anunţ că nu trebuie să vă schimbaţi documentele de identitate cu noua adresă de cât atunci când ele expiră.
Şcoala nouă cl. I- IV- un vis prea îndepărtat?
Investiţia pentru construcţia noii şcoli cl. I- IV a început în anul 2007. “Stadiul lucrărilor este de zastruos. Construcţia este finan ţată de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului care a verificat şi modul cum s-a derulat investi ţia. Primăria nu poate face prea multe. Zilele trecute am chemat o comisie să analizeze stadiul actual al lucrărilor” spune primarul Rodica Boancăş.
ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM
Gospodari pentru o comună frumoasă A avea o comună curată înseamnă a avea o localitate cu care să ne mândrim. Mulţi periamoşeni au înţeles acest lucru. În schimb, alţii nu îngrijesc spaţiul verde din faţa casei. Îl lasă plin de utilaje şi de tot felul ori
AȘA DA
1 AȘA NU
3
Primarul şi problemele periamoşenilor
Colectivul revistei Pro Periam a avut discuţii cu unii dintre locuitorii Periamului. Ei ne-au semnalat câteva din problemele 2
| Nr. 5 | luna iulie 2009
AȘA DA
2 AȘA NU
4 care îi frământă. Despre acestea , dar şi despre altele, am vorbit cu primarul Rodica Boancăş.
Recent aţi fost amendată cu 100 milioane de lei vechi. Care este motivul ? Am primit amendă de 50 de milioane de lei vechi pentru că nu am luat măsuri în ceea ce priveşte construcţiile ilegale din comună. Altă amendă de 50 de milioane a venit pentru că nu am luat măsuri împotriva celor care au depozitat gunoaie pe domeniul public ori nu s-au îngrijit de curăţenia din faţa casei. Adică nu au avut iarbă taiată, podeţele desfundate iar utilajele agricole erau ţinuteîn faţa caselor. Recunosc că nu am fost destul de drastică şi am avut îngăduinţă sperând că
de gunoaie. Parchează tractoare ori combine în faţa casei considerând că strada este curtea lor interioară. Am decis ca din acest număr sa vă prezentăm câteva exemple pozitive şi negative găsite în comună. 1. Casă pe strada Armoniei numărul 3. Iese în evidenţă prin simplitate şi bun gust. Iarba este tăiată iar de pe balcon curg din jardiniere flori. De efect şi minigrădina cu trandafiri din faţa casei. 2. Strada Platanilor, nr. 64. Proprietarul a plantat câţiva tuia ornamentali în faţa casei. Şantul de scurgere a apei este cu dale iar podeţul desfundat. 3. “Dezastru” în faţa casei de pe strada Zambilelor nr. 2: moloz, o stivă de lemne, crengi rupte. Chiar dacă îşi renovează casa proprietarul nu are nici o scuză. Lemnele şi molozul se puteau depozita în curte. 4. Nu e secţie de mecanizare a agriculturii ci gospodăria de pe strada Zambilelor nr. 7. Tractor, semănătoare, disc, remorci stau pe domeniul public. Asta cu toate că este interzis. oamenii vor respecta legea. Numi face plăcere să dau amenzi dar sunt obligată să o fac. Ni s-a semnalat problema traficului greu din comună. Acesta afectează casele. Cum veţi rezolva problema? Avem în vedere realizarea unei centuri de ocolire. Am şi făcut deja numeroase demersuri în acest sens. Şi pentru că tot vorbim de drumuri anunţ că, în curând, DJ 682 Arad-PeriamSaravale-Sânnicolau Mare va intra în reparaţie capitală. Tinerii spun că nu prea au locuri de distracţie. Aveţi soluţii în acest sens ? Cunosc situaţia şi am stabilit concret un calendar pentru re-
zolvarea ei. Anul viitor am în vedere o investiţie pentru renovarea fostului cinematograf şi schimbarea lui într-un club pentru petrecerea timpului liber al tinerilor din comună. În maxim două luni va începe construcţia sălii de sport de 150 locuri. Promit periamoşenilor că, în cel mult doi ani, se va finaliza ştrandul şi baza sportivă. Când va fi gata, poate mulţi dintre localnici nu vor mai merge la ştrand la Mako. E vară. Când vă luaţi concediu? De când sunt primar, concediul nu a fost o prioritate, având în vedere că este mult de lucru. Şi anul acesta îmi voi lua concediu doar câteva zile, funcţie de cum îmi permite timpul.
ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM
Pomicultura- tradiţie cu “gust” la Periam Periamul este o aşezare cu renume în pomicultură. Comuna noastră este cunoscută în tot judeţul, şi nu numai, pentru fructele sale. Fermele pomicole periamoşene au pe rod piersici, mere, caise, cireşe şi pruni. Acestea sunt incomparabil mai gustoase SC “Goldtim” SA Ioan Ardelean este admnistratorul SC “Goldtim”SA. Ferma are 116 hectare. Pe rod sunt trei hectare de măr, 20 hectare de cais, 12 hectare de piersici, 10 hectare de prun. Circa 60 de hectare de teren se pregătesc pentru noua livadă. La societate lucrează 20 de angajaţi localnici. Desfacerea este asigurată în mare parte prin contracte cu fabricile de la Râureni (Vâlcea) şi Sebiş (Alba)
ca multe din fructele aduse din import şi vândute în supermarket-uri. Fructele din Periam se vând în toată ţara. Tot ele sunt materii prime pentru fabricile de gem, compot sau dulceaţă din mai multe judeţe. Mulţi dintre noi lucrează la aceste plantaţii.
SC “Pomitim” SA Societatea are 106 hectare de teren dintre care circa 70 de livadă de măr, cais, piersici, prun şi cireş. Casian Perţe este administratorul fermei şi spune că desfacerea o realizează prin lanţuri de magazine. La fermă sunt angajaţi 10 periamoşeni. Din păcate, aproape 20 % din recoltă a fost afectată de căderile de grindină.
P.F.A. Mitrovici Deian Inginerul Deian Mitrovici are 7,5 ha livadă şi 25 ari de vie pentru struguri de masă. În livadă are plantate trei hectare de piersici şi nectarine, tot atâtea de măr, ceva peste un hectar de prun, 20 de ari de cireş, 10 ari de vişin şi tot 10 ari de păr. În fermă lucrează un angajat şi câţiva sezonieri la recoltat. Vinde recolta în micile lanţuri de magazine şi pe piaţa de gros. “Îmi este greu să desfac marfa ţinând cont că se importă mult la preţuri sub cele de la noi. Toată ziua sunt pe drumuri pentru a găsi beneficiari” spune pomicultorul periamoşan.
Cronica fotbalistică
“Avântul” Periam, echipa de fotbal a comunei noastre, va începe pregătirile pentru noul sezon în data de 1 august. Între 10-16 august, lotul va pleca într-un cantonament la Moneasa. Cheltuielile acestuia sunt asigurate de către primărie prin grija primarului Rodica Boancăş. Vor urma o serie de meciuri amicale cu echipe din localităţile învecinate. Pentru sezonul următor “Avântul” are obiective ambi-
ţioase. În primul rând se va urmări consolidarea actualului lot, a cărui componenţi au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Se doreşte ocuparea unui loc de frunte al clasamentului şi, de ce nu?, promovarea din “Promoţie” în “Judeţ” . Noi le dorim succes şi cât mai multe victorii acasă şi în deplasare! Hai “Avântul” ! Lotul echipei: Şmalberger David – portar
Fundaşi: Pop Rafael, Iuga Sebastian, Petric Cristian, Botârlă Ovidiu, Parnău Adrian, Hulbăr Dorel, Dinu Adrian, Trifa Cristian Mijlocaşi: Dobricean Cătălin (căpitan), Iuga Ovidiu, Uşvat Alin, Bota Petru, Hărdăut Gheorghe Atacanţi: Recski Călin, Lipitor Darius, Hulbăr Caius, Cionca Alin, Diaconu Livius, Filip Iulian Antrenori: Cionca Marcel, Roman Marius Preşedinte: Bortscher Dieter Vicepreşedinte: Mager Marius Asistent medical: Bota Diana
Tabără la Poieni Strâmbu
Între 12-18 august, 50 de elevi periamoşeni vor merge în tabăra de la Poieni Strâmbu. Acţiunea a fost finanţată de către primăria Periam. Primarul Rodica Boancăş spune că a ţinut mult să se organizeze din nou tabere pentru elevii din localitate. Aceştia nu au mai avut parte în ultimii ani de vacanţe în astfel de tabere.
| Nr. 5 | luna iulie 2009 3
ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM
Erată: Dintr-o eroare la consilieri a fost trecut Tărău Sorin Florin (PD-L), în locul lui este Chereş Ionel (PD-L) şi de asemenea mai trebuie trecut ca şi consilier Hojda Samson (PD-L)
ISSN: 1842-760X
Hotărâri ale Consiliului Local Periam
Începând din acest număr al ziarului primăriei Periam vă vom prezenta hotârârile adoptate de către consilierii din cadrul Consiliului Local şi modul în care au votat aleşii dumneavoastră. În şedinţa din data de 19 iunie au fost adoptate un număr de şase hotârâri. Au fost prezenţi toţi consilierii locali. 1) HCL nr. 40 privind aprobarea închiderii depozitului de deşeuri menajere din comuna Periam cu data de 16 iulie,; aprobarea Caietului de Sarcini privind închiderea depozitului de deşeuri menajere şi monitorizarea postînchidere din comuna Periam; aprobarea Caietului de Sarcini şi a aplicării procedurii de concesionare a lucrărilor de închidere şi monitorizare postînchidere către un agent economic interesat. Cum s-a votat ? PENTRU: Bucşe Adriana, Căpută Cornel, Jifcovici Isai Lucia, Mager Călin- Marius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu- Gheorghe, Tărău Sorin- Florin ABŢINERI: Dumitraş Cornel, Hojda Diana- Mihaela, Cozma Vasile, Voicu Liviu, Cioara Sabin 2) HCL nr.41 privind aprobarea rectificării bugetului local al comunei pe anul 2009 4
| Nr. 5 | luna iulie 2009
Cum s-a votat? PENTRU: Bucşe Adriana, Căpută Cornel, Jifcovici Isai Lucia, Mager Călin- Marius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu- Gheorghe, Tărău Sorin- Florin ABŢINERI: Dumitraş Cornel, Hojda Diana- Mihaela, Cozma Vasile, Voicu Liviu, Cioara Sabin 3) HCL nr.42 privind revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 44 din 06.05.2008, hotărâre privind asocierea Consiliului Local al comunei Periam cu S.C. “SAMECO INT.GROUP” S.R.L. Arad, pentru pregătirea procedurilor de închidere a gropii de gunoi a comunei Periam Cum s-a votat? PENTRU: Bucşe Adriana, Căpută Cornel, Jifcovici Isai Lucia, Mager Călin- Marius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu- Gheorghe, Tărău Sorin- Florin ÎMPOTRIVĂ: Dumitraş Cornel, Hojda Diana- Mihaela, Cozma Vasile, Voicu Liviu, Cioara Sabin 4) HCL nr.43 privind aprobarea modificării Organigramei şi a Statului de Funcţii al aparatului propriu al primarului începând cu data de 01.06.2009 Cum s-a votat? PENTRU: Bucşe Adriana, Căpută Cornel, Jifcovici Isai Lucia, Mager Călin- Marius, Potopia Vasile, Sîrbu
Silviu- Gheorghe, Tărău Sorin- Florin ABŢINERI: Dumitraş Cornel, Hojda Diana- Mihaela, Cozma Vasile, Voicu Liviu, Cioara Sabin 5) HCL nr. 44 privind elaborarea şi însuşirea modelului stemei comunei Periam Cum s-a votat? PENTRU: Bucşe Adriana, Căpută Cornel, Jifcovici Isai Lucia, Mager Călin- Marius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu- Gheorghe, Tărău Sorin- Florin, Hojda DianaMihaela ABŢINERI: Dumitraş Cornel, Cozma Vasile, Voicu Liviu, Cioara Sabin 6) HCL nr. 45 privind trecerea în proprietatea comunei Periam, domeniul public, a terenului situat în localitatea Periam, jud. Timiş, înscris în C.F. nr. 400351 Periam, provenit din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 2558 Periam, având nr. cadastral 1133/a/2; 1133/a/3/1, în suprafaţă de 2878 mp, împreună cu construcţiile reprezentând Şcoala cu clasele I-IV Periam Cum s-a votat? PENTRU: Bucşe Adriana, Căpută Cornel, Jifcovici Isai Lucia, Mager Călin- Marius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu- Gheorghe, Tărău Sorin- Florin, Dumitraş Cornel, Hojda Diana- Mihaela, CozmaVasile, Voicu Liviu, Cioara Sabin
Cine sunt consilieri locali? 1. Bucşe Adriana PD-L 2. Căpută Cornel PD-L 3. Cioara Sabin PNŢCD 4. Cozma Vasile PNL 5. Dumitraş Cornel PNL 6. Hojda Diana-Mihaela PNL 7. Jifcovici Isai Lucia PD-L 8. Mager Călin-Marius PSD 9. Potopia Vasile PD-L 10. Sîrbu Silviu-Gheorghe PD-L 11. Tărău Sorin-Florin PD-L 12. Voicu Liviu PNL
Încep lucrările la staţia de epurare Recent primăria a predat am plasamentul pentru construc ţia staţiei de epurare. Lucrări le au început şi sunt şanse ca până la sfârşitul anului primul tronson de canalizare să fie pus în funcţiune. Urez tuturor localnicilor care poartă numele de Ilie un sin cer “La mulţi ani!”. Primar Rodica Boancăş Căsătorii înregistrate la primăria Periam în luna mai: Volboşan Mihăiţă şi Ene Ana-Maria Casă de piatră! Decese luna mai înregistrate la primăria Periam: Simion Aurelia Costea Victor Istrătucă Victoria Dumnezeu să-i odihnească în pace!