Ziar Periam Nr. 6

  • Uploaded by: Primaria Periam
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ziar Periam Nr. 6 as PDF for free.

More details

  • Words: 2,526
  • Pages: 4
ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Anul III ● Nr. 6 ● August 2009 ● Apare lunar ● GRATUIT ● www.primatimperiam.ro ÎNAINTE

ACUM

Renovarea bisericii Haulik

În centrul comunei noastre se află, de 150 de ani, biserica romano-catolică Haulik. Lăcaşul de cult este administrat, în prezent, de către parohia greco-catolică. Timpul şi-a pus amprenta asupra construcţiei, cea mai afectată f iind impozanta

cupolă. Aceasta a fost renovată recent cu ajutorul primăriei şi unei f inanţări de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Pe lângă cupolă s-a mai reparat învelitoarea turnului iar crucea a fost vopsită în auriu.

Pentru lucrări a fost obţinută o finanţare de 30.000 de ron. Pentru că suma nu acoperea costul întregii reabilitări s-a hotărât să se renoveze partea cea mai afectată a bisericii- cupola exterioară. Construită pe o structură din lemn, cupola este a doua ca mărime din România. Învelitoarea din tablă a acesteia a fost serios atacată de rugină. În plus, apa de la ploi a ajuns în interior. Lucrările de renovare au constat în acoperirea găurilor din cupolă, şlefuirea vechii vopseli, aplicarea grundului şi revopsirea. De

asemenea, au fost reparate şi jgheaburile astfel că, acum, apele de la ploi sunt direcţionate în canalul din jurul bisericii. “Am considerat de cuviinţă să sprijinim biserica a cărei construcţie era într-un proces avansat de degradare. Într-o primă urgenţă a fost necesară o renovare a acoperişului, respectiv a cupolei. În cel mai scurt timp vom face demersurile necesare pentru ca biserica Haulik să fie declarată monument istoric” spune primarul Rodica Boancăş.

Zilele Periamului - sărbătoarea comunei noastre Între 4 şi 6 septembrie 2009, în organizarea primăriei, se vor sărbători Zilele Periamului. Aurel Bobu, responsabil cu activitatea culturală din cadrul primăriei, spune că, în cadrul sărbătorii comunei, vor avea loc spectacole folclorice şi o seară pentru tineret. Startul va fi dat în după masa zilei de 4 septembrie, printro petrecere a echipelor de artişti invitate la sărbătoare. Deschiderea oficială este programată pentru data de 5 septembrie, ora 16. După acest moment, pe scena din centrul localităţii

vor evolua într-un spectacol folcloric trupele de dans „Muguri de tezaur” Periam, „Podgorenii” Păuliş şi altele. Pentru seară este programat un concert al formaţiei etno-pop ieşene Styl Etno Dance urmată de o seară pentru tineret. Petrecerea va continua în 6 septembrie, începând cu ora 16. Pe scenă vor susţine recitaluri o serie de formaţii de muzică populară. Pe toată perioada Zilelor Periamului, cei mai mici dintre periamoşeni se vor putea delecta într-un miniparc pentru distracţii.

Editorial Rodica Boancăș

Sărbătorile comunităţii periamoşene

Peste câteva zile vom sărbători Zilele Periamului şi Ruga. Sunt evenimente de tradiţie pentru comunitatea noastră şi îi aştept pe toţi periamoşenii pentru a ne bucura împreună de aceste momente plăcute. Din păcate, este un an de criză. De aceea nu vom beneficia de sume consistente pentru organizarea Zilelor Periamului. Nu am avut parte de sponsorizări deşi am făcut apel la toate firmele din comună să ne sprijine. Cu regret am constatat că doar doi dintre ei au înţeles să ne ajute la buna desfăşurare a sărbătorii, care nu este a primăriei, ci a noastră, a tuturor locuitorilor, a comunei în care trăim şi muncim. Datorită fondurilor reduse din acest an, manifestarea va fi mai modestă decât anul trecut. Cu toate acestea, sunt convinsă că Zilele Periamului vor fi o sărbătoare reuşită.

Ruga la Periam

Ca în fiecare an, ruga se va ţine în data de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică. Naşii rugii sunt Primăria şi Consiliul Local Periam. Periamoşenii sunt invitaţi cu toţii la slujba religioasă care se va oficia la biserica ortodoxă.

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Primarul şi problemele periamoşenilor 1. Cu ce probleme se confruntă în prezent primarul Rodica Boancăş? La momentul actual problema cea mai arzătoare o reprezintă bugetele. Eram încrezătoare că le voi primi, dar nu se prognozează să ajungă nici bugetele de pe trimestrul IV. De aceea fac apel la toţi cetăţenii să se prezinte la primărie şi să plătească taxele şi impozitele aferente anului 2009 (şi, dacă este cazul, restanţele din anii precedenţi). Avem mare nevoie de aceşti bani, care oricum se întorc la cetăţeni prin întreţinerea drumurilor, iluminatul public, servicii etc. O altă problemă majoră o reprezintă serviciul de salubrizare deoarece trebuie să renegociem taxa de colectare care se va majora datorită transportului şi depozitării deşeurilor la groapa de gunoi Sânnicolau Mare, singura autorizată din zonă. Pentru renegociere a fost aleasă o comisie formată din consilierii Bucşe Adriana, Hojda Diana şi Voicu Liviu. Cei trei consilieri locali vor purta discuţii asupra taxei de colectare cu reprezentanţii firmei de salubrizare. Fac pe această cale apel către toţi locuitorii să încheie contract cu firma de salubrizare până la data de 1 septembrie 2009 pentru a primi

Colectivul revistei Pro Periam a continuat şi în această lună discuţiile cu unii dintre locuitorii Periamului. Ei ne-au semnalat câteva din problemele care îi frământă. Despre ele, dar şi despre altele, am vorbit cu primarul Rodica Boancăş.

europubele. În caz contrar amenda este de 500 de ron şi sper să nu fiu nevoită să aplic amenzile în vigoare. 2. Mulţi cetăţeni se întreabă dacă este necesară lucrarea de reabilitare a interiorului clădirii primăriei? Mai sunt şi persoane care consideră că nu este cazul să modernizăm şi să reabilităm această instituţie. A fost necesară această investiţie care dealtfel a fost aprobată de către Consiliul Local Periam prin alocarea unei sume de 160.000 ron. În fond, scopul final este acela de a deservi populaţia mult mai prompt şi mai transparent, lucru pe care periamoşenii îl vor putea vedea ulterior. 3. Care este punctul dvs. de vedere despre restructurările din administraţiile publice, subiect comentat în ultimul timp în massmedia? Consider că în cadrul primăriei Periam personalul nu este supradimensionat. Cât despre salarii, ele sunt foarte mici, mulţi dintre angajaţi pleacă acasă cu 600-700 ron lunar. Sper în luciditatea celor care vor decide şi cred în descentralizare, deoarece astfel cred că vom putea să ne gospodărim mai bine.

Gospodari pentru o comună frumoasă AȘA DA

AȘA DA

Şi în acest număr al revistei Pro Periam vă prezentăm câteva exemple pozitive şi negative din comună.

1 AȘA NU

2 AȘA NU

1. Imobil pe strada Arţarului, nr. 87. Mult bun gust, gazon întreţinut şi o căruţă, de mare efect!, încărcată cu jardiniere 2. Strada Mureşului, nr. 28. Sălcii, placaje cu piatră de râu şi multă curăţenie. 3. Strada Trandafirilor, nr. 102. Nu e bază de transport auto ci TIR-uri şi remorci parcate pe domeniul public. În plus, o remorcă este lasată în stradă încurcând circulaţia.

3 2

| Nr. 6 | luna august 2009

4

4. Strada Panselelor, nr. 105. O fi proprietarul agricultor dar asta nu-l scuză să-şi lase toată gama de utilaje agricole în faţa casei.

Important!

Toţi cetăţenii care deţin construcţii noi ridicate fără autorizaţie de construcţie au obligaţia de a se prezenta la compartimentul urbanism din cadrul primăriei pentru intrarea în legalitate.

Pregătiri pentru noul an şcolar Primăria a contribuit la igienizarea şcolilor din comună. Adriana Bucşe, directoarea Liceului Teoretic Periam, spune că au fost igienizate 10 săli de clasă de la liceu şi cinci clase de la şcoala mică. De asemenea, la şcoala mică au fost executate mai multe lucrări de reabilitare. Astfel a fost introdusă reţea de gaz şi de apă curentă, s-au montat o instalaţie de încălzire pe gaz (dotată cu două centrale termice) şi calorifere. Instalaţia electrică a şcolii a fost parţial schimbată.

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

O tabără de vis

La tabăra de la Poieni Strâmbu desfăşurată între 12-18 august au mers 54 de elevi şi cinci cadre didactice. Participanţii ne-au spus că s-au simţit extraordinar. Ei au avut parte de multe drumeţii, jocuri distractive, concursuri de bancuri, seri de dans, focuri de tabără. A fost vizitată şi mănăstirea Izvorul lui Miron. Tabăra a fost finanţată de primăria Periam, la propunerea primarului Rodica Boancăş şi aprobată prin HCL nr. 40/2009. Hotărârea a fost votată “pentru” de către consilierii Bucşe Adriana, Chereş Ionel, Hojda Samson, Jifcovici Isai Lucia, Mager CãlinMarius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu-Gheorghe s-au abţinut Cioara Sabin, Cozma Vasile, Dumitraş Cornel, Hojda Diana şi Voicu Liviu.

Avântul Periam în cantonament În perioada 10-16 august echipa de fotbal Avântul Periam s-a pregătit într-un cantonament la Moneasa. Cantonamentul a fost finanţat de primăria Periam, la propunerea primarului Rodica Boancăş şi aprobat prin HCL nr. 40/2009. Hotărârea a fost votată “pentru” de către consilierii Bucşe Adriana, Chereş Ionel, Hojda Samson, Jifcovici Isai Lucia, Mager Cãlin-Marius, Potopia Vasile, Sîrbu Silviu-Gheorghe s-au abţinut Cioara Sabin, Cozma Vasile, Dumitraş Cornel, Hojda Diana şi Voicu Liviu. La plecare, primarul Rodica Boancăş le-a urat tinerilor o săptămână cu spor la pregătirea centralizată. Cei 20 de componenţi ai lotului au răspuns pozitiv la cerinţele băncii tehnice. Antrenamentele zilnice au constat în serii de alergări pe teren plat ori variat şi acumulări fizice la sala de forţă. Pentru omogenizarea lotului s-au disputat jocuri pe un teren de mici dimensiuni. Fotbaliştii au avut parte şi de momente de relaxare la ştrand sau la plimbări cu hidrobicicletele. După revenirea acasă, echipa s-a antrenat pe stadionul din comună. Rezultatele pregătirii din cantonament şi de la Periam se vor vedea cu siguranţă în noul campionat care va debuta pe data de 29 august.

Punte ecologică peste râul Mureş între Mako-Periam

Lubeniţa de Periam merge la export Pe lângă pomicultură, Periamul e vestit şi pentru cultura de lubeniţă. În comuna noastră avem peste 100 de periamoşeni care se ocupă cu cultivatul lubeniţei pe o suprafaţă de circa 180 de hectare. Unul dintre cei mai destoinici cultivatori este Avram Ioan Mircea. Pentru cultura lubeniţei anul nu a fost unul deosebit. “În perioada de creştere a lubeniţelor am avut parte de ploi şi apoi de secetă. Acest lucru s-a observat în recoltele mai slabe ca anul trecut” spune producătorul periamoşean. Cât priveşte desfacerea, a fost preferat exportul. “Mi s-au oferit condiţii avantajoase de livrare şi preţ. Am făcut o înţelegere cu firma la care am exportat pentru ca, de la anul, periamoşenii să fie ajutaţi cu furtune de apă şi folii la preţuri de depozit. În contrapartidă, firma respectivă şi-a luat angajamentul să cumpere producţia anului viitor la preţuri bune. Prin urmare vom putea să cultivăm anul viitor lubeniţe fără grija desfacerii” conchide Avram Ioan Mircea.

Proiectul transfrontalier între primăria comunei Periam şi cea a oraşului Mako a început în anul 2008. Acesta are parte de finanţare europeană. În luna iulie, a fost acceptat parteneriatul urmând a se trece la realizarea proiectului tehnic şi obţinerea avizelor necesare pentru finanţare. În Periam se propune construirea unui centru de informare pentru organizarea de cursuri pe teme ecologice, ore deschise de ştiinţe ale naturii pentru elevii şcolilor din împrejurimi, înfiinţarea de trasee de studii şi puncte de observaţie de unde pot fi urmărite valorile naturale ale zonei, organizări de excursii.

| Nr. 6 | luna august 2009 3

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

ISSN: 1842-760X

Hotărâri ale Consiliului Local

În şedinţa din data de 24 iulie 2009 au fost prezenţi toţi cei 13 consilieri locali. În cadrul şedinţei au fost emise un număr de 12 hotărâri.

Trecerea în proprietatea comunei a unui teren deţinut de stat a avut parte de votul împotrivă al consilierului Mager Călin. Transferul de păşuni împădurite către primărie a avut parte de două voturi împotrivă (Mager Călin, Voicu Liviu) şi o abţinere (Cozma Vasile). O abţinere (Mager Călin) s-a consemnat la votarea unei hotărâri privind trecerea în patrimoniul privat al comunei a construcţiilor de la nr. 282. HCL nr. 49 a vizat rectificarea bugetului pe anul 2009, în sensul ca suma de 34.000 de ron, provenită din venituri, să fie alocată cheltuielilor de la centrala termică a şcolii mici. La această hotârâre consilierul Mager Călin a votat împotrivă iar Cozma Vasile s-a abţinut. Următoarea hotârâre, legată tot de rectificarea bugetară, a întrunit 12 voturi pentru şi o abţinere (Mager Călin). HCL nr. 51 privind aprobarea asocierii comunei Periam cu CJT şi primăriile din judeţ pentru promovarea, realizarea şi explotarea unui parc judeţean de producţie energie fotovoltaică a fost votată împotrivă de consilierii Mager Călin şi Voicu Liviu fiind înregistrate şi patru abţineri (Hojda Diana, Dumitraş Cornel, Cioara Sabin, Cozma Vasile). Şapte voturi favorabile, cinci voturi împotrivă şi o abţinere a înregistrat hotărârea privind asocierea CL al

Taxe și impozite de încasat

De la persoanele fizice primăria are de recuperat suma de 291.896 ron fiind taxe, amenzi şi impozite. La capitolul impozite sunt incluse sumele curente, restanţele din anii precedenţi şi amenzile de întarziere la plată. Astfel, la sume curente sunt de recuperat peste 93 mii de ron, la restanţe peste 166 mii de ron în timp ce taxele de întârziere totalizează peste 31,5 mii de ron. Firmele sunt datoare primăriei cu suma de 54.250 ron. Cei mai mari datornici sunt: Service Fructim SA, Dacs SRL, Egressus SRL, Carmely SRL, Comcereal SA şi Aton Transilvania SRL. 4

| Nr. 6 | luna august 2009

comunei noastre la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă - Canal Timiş. Hotărârea mai prevedea şi desemnarea primarului Rodica Boancăş ca şi reprezentant al comunei în Adunarea Generală a asociaţiei. O altă hotărâre (HCL nr. 55) a vizat mandatarea asociaţiei intercomunitare de a exercita în numele comunei Periam anumite atribuţii, printre care şi cele legate de stabilirea preţurilor şi tarifelor pentru serviciul de apă şi canalizare. La această hotarâre au fost înregistrare 7 voturi pentru şi 6 împotrivă (Mager Călin, Voicu Liviu, Hojda Diana, Dumitraş Cornel, Cioara Sabin, Cozma Vasile). Alte două hotărâri (HCL nr. 53 şi 54) au fost votate identic: şapte voturi pentru şi şase împotrivă (Mager Călin, Voicu Liviu, Hojda Diana, Dumitraş Cornel, Cioara Sabin, Cozma Vasile). Ele vizau aprobarea oportunităţii privind delegării gestiunii serviciilor de apă şi canalizare către operatorul regional SC AQUATIM SA şi atribuirea respectivelor servicii ale comunei, acestuia. Încă o hotărâte legată de rectificarea bugetului pe acest an care prevedea alocarea de fonduri din vânzarea bununurilor domeniului public şi privat către administraţie, învăţământ şi gospodărie comunală a întrunit opt voturi favorabile şi cinci abţineri. Ultima hotârâte adoptată de consilieri cu 12 voturi pentru şi o abţinere (Mager Călin) a vizat aprobarea unui partaj a trei apartamente între un localnic şi statul român.

Atenţie la neplata amenzilor!

Amenzile neplătite de către cetăţenii comunei Periam se ridică la suma de 151.626 ron. Aceste amenzi provin de la Poliţia rutieră, Poliţa comunitară, Poliţia locală şi de la jandarmerie. Celor care nu-şi plătesc amenzile nu li se eliberează nici un fel de act sau document de la administrația locală, până la achitarea datoriilor.

Cine sunt consilieri locali?

1. Bucşe Adriana PD-L 2. Căpută Cornel PD-L 3. Chereş Ionel PD-L 4. Cioara Sabin PNTCD 5. Cozma Vasile PNL 6. Dumitraş Cornel PNL 7. Hojda Diana-Mihaela PNL 8. Hojda Samson PD-L 9. Jifcovici Isai Lucia PD-L 10. Mager Cãlin-Marius PSD 11. Potopia Vasile PD-L 12. Sîrbu Silviu-Gheorghe PD-L 13. Voicu Liviu PNL

Urez tuturor locuitorilor Periamului care poartă numele Maria, Mariana, Mărioara, Mioara, Marilena, Marin şi Marian un sincer “La mulţi ani!” Primar Rodica Boancăş Căsătorii înregistrate la primăria Periam în luna iulie: 1. Acsinte Florin-Marcel şi Bar Andreia-Maria 2. Iurovici Grigore-Alin şi Puiu Camelia-Loredana 3. Bulz Dumitru şi Nechifor Marinela-Daniela 4. Corneciuc Bujor-Doru şi Kuhn Eleonora Casă de piatră! Decese luna iulie înregistrate la primăria Periam: 1. Lipitor Irina 2. Laub Dieter-Peter Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Related Documents

Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11
Pro Periam Nr 7
June 2020 9
Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 8
June 2020 6
Pro Periam, Nr 3
May 2020 8

More Documents from "Primaria Periam"

Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 7
June 2020 9