Pro Periam Nr 7

  • Uploaded by: Primaria Periam
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Pro Periam Nr 7 as PDF for free.

More details

  • Words: 3,056
  • Pages: 4
ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM Anul III ● Nr. 7 ● Septembrie 2009 ● GRATUIT ● www.primatimperiam.ro

Început de an şcolar la Periam

După o binemeritată vacanţă, luni 14 septembrie, a sunat clopoţelul pentru elevii periamoşeni. Alături de elevi, au intrat la clase şi preşcolarii de la grădiniţă.

A început anul şcolar 2009/2010, cu flori multe pentru învăţătoare, educatoare şi profesori. Cu emoţii pentru atât pentru cei care au păşit pentru prima dată pragul unei şcoli sau grădiniţe dar şi pentru părinţi. Bobocii şcolii au fost repartizaţi în trei clase, două cu predare în limba română şi una în germană. Numele fiecăruia dintre ei a fost citit în faţa asistenţei prezentă la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Adriana Bucşe, directorul Liceului Teoretic Periam, a prezentat cele mai importante realizări ale anului şcolar trecut, subliniind şi anumite aspecte negative. Primarul Rodica Boancăş a vorbit despre importanţa educaţiei şi disciplinei. De asemenea, primarul a abordat problemele bugetare cu care se confruntă administraţia locală. Primăria Periam a asigurat începerea anului şcolar în condiţii optime. Astfel, au fost igienizate 10 săli de clasă de la liceu şi cinci clase de la şcoala mică. Tot la şcoala clasele I- IV a fost introdusă reţea de gaz şi de apă curentă, s-au montat o instalaţie de încălzire pe gaz şi calorifere iar instalaţia electrică a şcolii a fost parţial schimbată. “M-a

Editorial Rodica Boancăș

Despre o stare de fapt bucurat revederea cu elevii, cadrele didactice şi părinţii. Sper ca şi în acest an şcoala din comuna noastră să aibă rezultatele deosebite în procesul instructiv-educativ. Ţin să felicit elevii pentru realizările din anul şcolar precedent şi le urez un an cel puţin la fel ca cel care s-a încheiat în vară. În ceea ce priveşte primăria, noi am efectuat în vară lucrările necesare pentru ca anul şcolar să înceapă în condiţii optime. Totuşi, aş vrea să subliniez că neplata taxelor şi impozitelor către bugetul local se poate reflecta în imposibilitatea realizării anumitor proiecte de care ar putea beneficia elevii.” a spus primarul Rodica Boancăş. Festivitatea de deschidere a anului şcolar s-a încheiat prin binecuvântarea preotului Ciapa Valentin.

Prima cununie în noul foişor al primăriei

Ziua de sâmbătă, 26 septembrie 2009, a fost una specială, deopotrivă pentru administraţia locală dar şi pentru doi tineri din comună care au păşit pe drumul căsniciei: a fost inaugurat parcul şi noul foişor de cununii, fiind oficiată şi prima cununie în aer liber. Tinerii care si-au unit destinele sunt Sărăndan Cosmin şi Cioara Veronica. Conform tradiţiei, mirii au fost însoţiţi de un alai de rude şi prieteni, dornici să fie prezenţi la importantul moment din viaţa celor doi. Primarul Rodica Boancăş a oficiat cununia civilă şi le-a înmânat o diplomă care atestă că sunt primul cuplu care a fost cununat în noul foişor. “Daţi-mi voie ca, în nume personal, să vă doresc multă, multă dragoste, sănătate, fericire şi numai bunul Dumnezeu să vă despartă în lumea aceasta” le-a urat tinerilor căsătoriţi primarul Rodica Boancăş. Le dorim multă fericire, sănătate şi Casă de piatră! Parcul în care s-a oficiat cununia a fost proiectat de angajați ai primăriei și realizat de către Primărie, din surse proprii. Pe lângă foişor, parcul are o fântână arteziană cu cascadă, alee placată cu pietre de râu, cărări din dale de pietre naturale, arbuşti şi flori. Lucrările vor fi finalizate ele în vara anului viitor urmând, ca după sezonul de iarnă, să fie realizate şi multe aranjamente florale.

La fel ca la alte primării, bugetul primăriei Periam nu a fost scutit de efectele crizei. Cu toate acestea, voi asigura, până la sfârşitul anului, salariile personalului şi drepturile băneşti ale asistenţilor sociali. De asemenea, mă voi strădui să fie alocaţi banii necesari pentru şcoli, şi să se plătească facturile la utilităţi (telefon, încălzire, energie electrică). Voi veghea ca banii de la bugetul local să fie cheltuiţi raţional. Avem un deficit de circa 7 miliarde de lei vechi la veniturile proprii. Pentru mine acest lucru e un semnal de alarmă şi îi rog pe periamoşeni să înţeleagă situaţia şi să achite taxele şi impozitele locale. În situaţia în care nu se vor strânge, din plata taxelor, bani la buget, mă voi vedea nevoită să renunţ la o serie de proiecte prevăzute pentru anul viitor. Sunt convinsă că vom depăşi cu bine această situaţie şi că anul următor va fi unul mai bun decât acesta. Asta şi pentru că începerea descentralizării administraţiei ar putea duce la creşterea investiţiilor în comună.

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Număr mare de incendii la Periam În ultimele trei luni pe raza comunei noastre au avut loc 20 de incendii. Din acestea, un număr de 13 s-au produs datorită arderii ilegale a vegetaţiei uscate sau miriştilor. Inconştienţa unora dintre periamoşeni a făcut pagube semnificative. Aceştia au dat foc la mirişti, fie voit, fie din neglijenţă, iar vântul a înteţit focul care putea să se apropie periculos de localitate. Intervenţiile pompierilor voluntari locali au au condus la stingerea incendiilor. Viceprimarul Samson Hodja spune că autorii nu au fost depistaţi. Dacă ei vor fi descoperiţi riscă amenzi de 10 milioane de lei vechi. Asta şi pentru că intervenţiile voluntarilor locali şi deplasările maşinii de intervenţie a primăriei, s-au suportat din bugetul local. Un alt fenomen grav a fost cel al incendierii foliilor de polietilenă din culturile de lubeniţă. Un astfel de incendiu s-a produs recent la o fermă agricolă pe drumul spre Variaş fiind arse trei hectare de vegetaţie. Cine a fost martor, cine are informaţii ori poate da relaţii în timp util relaţii despre autorii de incendii la mirişti sau vegetaţie uscată este rugat să anunţe de îndată primăria. În acest scop se poate folosi şi cutia pentru sesizări de lângă intrarea în sediul administraţiei locale.

Zilele Periamului şi Ruga

Manifestările s-au desfăşurat între 4-6 septembrie. Timp de trei zile, au încântat periamoşenii, prin evoluţiile lor, formaţia localã “Universal Band”. soliştii Ducu Cărăneanţ, Estera Moldovan, Dolca, Doru Moldovan, Făgeţean Sebastian, ansamblurile folclorice “Muguri de tezaur” din Periam, trupele de dansuri populare şi ansamblurile arădene “Cununa Nadăşului”, “Junii şimăndeni” şi”Podgorenii”. Tinerii s-au distrat pe muzica lui Alin Nica de la trupa de etno-pop STIL. Duminică, în a treia zi a festivitătilor, la biserica ortodoxă, s-a serbat Hramul bisericii. După slujba religioasă, conform tradiţiei, primarul Rodica Boancăş s-a prins în horă, animând locuitorii comunei la petrecere. La manifestările rugii au fost prezente personalităţi ale comunei dar şi invitaţi speciali printre care şi Alin Popoviciu, deputatul Colegiului 5 din judeţul Timiş. Cu toate că atmosfera în cele trei zile a fost una de sărbătoare iar Naşii Rugii au fost Primăria şi Consiliul Local Periam unii dintre consilieri nu au onorat cu prezenţa masa festivă a Rugii. 2

| Nr. 7 | luna septembrie 2009

Depozitarea gunoaielor şi molozului Începând cu luna septembrie primăria Periam transportă şi depozitează deşeurile din construcţii şi demolări (molozul) de la locuitorii comunei Periam. Fiindcă mulţi periamoşeni au depozitat ilegal sau nu au plătit taxă de depozitare, acest serviciu a fost preluat de către primăria comunei Periam. Orice cetăţean al comunei care doreşte să i se transporte molozul va veni la primăria comunei Periam unde va plăti o taxă de 99 Ron/camion. Maşina primăriei va ridica molozul de la domiciliul solicitantului şi îl va transporta la locul de depozitare. Este interzis transportul şi depozitarea molozului de către alte persoane decât angajaţii primăriei. Acest serviciu şi taxele aferente au fost stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr 64 din 16 septembrie 2009. După natura deşeurilor, se pare că multe dintre depozitele ilegale ar proveni de la cultivatorii de lubeniţă. Dovada, o reprezintă, grămezile de deşeuri descoperite şi fotografiate de inspectorii primăriei. Un caz în care autorul unei depozitări ilegale de gunoi a fost văzut este cel al lui Dan Cir din Periam. Poliţia locală a fost informată că acesta a depus ilegal gunoiul pe câmp descârcându-l din maşina cu numărul MS 03 GNS. Urmează ca cel în cauză să fie sancţionat cu amendă.

Lucrări la reţeaua de energie electrică

Au început lucrările de reabilitare a reţelei electrice de medie tensiune de pe raza comunei. După finalizarea lucrărilor, echipele „Enel” vor interveni şi la reţeaua de joasă tensiune. Demararea lucrărilor a fost posibilă datorită insistenţelor primarului Rodica Boancăş de a fi repartizate sumele necesare acestor investiţii. „Lucrările sunt de amploare şi erau absolut necesare. Acestea vor rezolva problema deselor întreruperi în alimentarea cu energie electrică de care am avut parte de ani de zile. Pe această cale, fac un apel la toţi periamoşenii să înţeleagă faptul că, în următoarele trei luni, alimentarea cu energie va fi întreruptă în zonele în care se va lucra” spune primarul comunei Periam.

Acces interzis

Începând cu luna septembrie, după ora 19, este interzis accesul căruţelor în câmp. Măsura a fost luată de către consiliul local ca urmare a reclamaţiilor periamoşenilor care s-au plâns că le sunt sustrase recoltele din câmp după lăsarea întunericului.

Agenda poliţiei

În ultima lună, poliţiştii periamoşeni au efectuat o serie de acţiuni pe linia circulaţiei rutiere. În urma derulării acestora, s-au constatat două infracţiuni şi au fost aplicate şapte amenzi contravenţionale. Pe raza comunei au fost comise trei furturi din gospodăriile locuitorilor. Autorii au fost identificaţi şi reţinuţi de poliţişti care le-au întocmit actele de cercetare penală pentru a-i trimite în instanţă.

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Primarul şi problemele periamoşenilor

Aşa cum v-am obişnuit în precedentele ediţii ale revistei Pro Periam, am continuat să stăm de vorbă cu periamoşenii. Pe această cale, ne-au fost semnalate câteva din problemele care îi frământă sau despre care doresc să afle lămuriri. Despre acestea, am vorbit cu primarul Rodica Boancăş.

1) Există anumite nemulţumiri din partea celor care au achiziţionat prin licitaţie parcele la Periam Port. Ei susţin că nu vor mai putea construi în zonă deoarece aceasta este declarată inundabilă. Care este situaţia reală? - Cetăţenii care au cumpărat respectivele parcele au devenit proprietarii acestora. Conform Legii Apelor nr. 107/1996, art. 49, aliniatul 4 se pot construi în zona Periam Port, printr-o declarație de construcție pe proprie răspundere, doar case de vacanţă. 2) Recent aţi fost aleasă preşedinta filialei Timiş a Asociaţiei comunelor din România. Ce puteţi face în această calitate pentru periamoşeni? -Într-adevăr, am fost aleasă în această funcţie în timp ce eram în concediu. Votul colegilor mei primari mă onorează şi mă obligă să militez pentru drepturile administraţiilor locale în raport cu instituţiile deconcentrate din judeţ sau cu cele centrale. Voi lupta pentru o descentralizare reală şi eficientă pentru comunitate. Sunt convinsă că nu va fi uşor, există diferite oprelişti, dar sunt decisă să mă “bat” pentru toate aceste obiective. 3)Ce măsuri aţi întreprins pentru oprirea “raliurilor” de pe şoselele comunei? - La fel ca mulţi cetăţeni ai comunei care s-au

plâns de acest fenomen şi eu sunt afectată de zgomotul produs de cei care fac raliuri cu motociclete pe şoselele comunei. Ei încalcă legea depăşind limitele de viteză, ne poluează fonic şi pun în pericol circulaţia. În acest sens am trimis o sesizare poliţiei locale care sper că se va ocupa de soluţionarea pe cale legală a acestei probleme. 4)Se apropie alegerile prezidenţiale. Ce măsuri organizatorice veţi lua şi cum credeţi că vor vota periamoşenii? - Suntem pregăţiţi pentru acest moment electoral. În comună se vor amenaja trei secţii de votare. Desigur, din punct de vedere al votului, fiecare locuitor are libertatea de a alege candidatul preferat. Eu sper ca periamoşenii să dea votul lor candidatului partidului pe care îl reprezint, respectiv preşedintelui Traian Băsescu. Mai ales că, actualul șef al statului și-a lansat candidatura zilele trecute la Sânnicolau Mare în colegiul nostru, lângă noi, ceea ce ne onorează! Spun acest lucru deoarece, ca primar, am fost susţinută în tot ceea ce s-a realizat în comună de către reprezentanţii PD-L. Mă refer la preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, la deputatul Alin Popoviciu şi la mulţi alţi colegi de partid.

Gospodari pentru o comună frumoasă AȘA DA

AȘA DA

1 AȘA NU

3

2 AȘA NU

Şi în acest număr al revistei Pro Periam vă prezentăm câteva exemple pozitive şi negative din comună. 1. Imobil pe strada Freziei, nr. 87. Chiar dacă, în prezent, se mai lucrează la renovarea casei, spaţiul verde din faţă a fost amenajat cu mult bun gust. 2. Strada Mureşului, nr. 30. Drum de acces placat cu dale, spaţiu verde îngrijit şi multă curăţenie. 3. Strada Calea Aradului, nr. 31. Remorcă, semănătoare, utilaje agricole depozitate pe domeniul public. Dincolo de apsectul inestetic, cei mici se pot accidenta dacă se joacă în zonă.

4

Noi taxe de salubrizare Consiliul local a aprobat noi tarife şi condiţii de ridicare a gunoiului menajer. Acestea au intrat în vigoare începând din data de 1 octombrie 2009. Noua taxă de colectare, depozitare şi transport a gunoiului este de 15 lei/familie pentru familiile compuse din 2-5 persoane şi 7,5 lei pentru gospodăria formată dintr-o singură persoană. Modificarea taxelor de salubrizare s-a impus datorită închiderii gropii de gunoi din comună şi a costurilor suplimentare pentru transportul şi depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi autorizată de la Sînnicolau Mare. Preluarea deşeurilor menajere se va face de două ori pe lună, respectiv în prima şi a treia săptămână a lunii. Toţi locuitorii trebuie să încheie noi contracte cu firma de salubrizare pentru noile sume şi condiţii, nerespectarea acestei obligaţii sancţionându-se cu amendă de la 500 la 1000 Ron. O metodă prin care locuitorii pot depozita mai rar gunoiul este realizarea compostului.

4. Strada Nufărului, nr. 73. Multe gunoaie, blocuri de ciment, resturi vegetale în faţa casei. Nepermis!

| Nr. 7 | luna septembrie 2009 3

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

ISSN: 1842-760X

Hotărâri ale Consiliului Local

În ultimele două şedinţe ale CL Periam au fost emise un număr de 15 hotărâri. La prima dintre întruniri au absentat consilierii locali Ciora Sabin şi Cozma Vasile, la cea de-a doua consilierii Bucşe Adriana, Cozma Vasile, Hojda Diana şi Voicu Liviu. În unanimitate a fost votată o hotărâre privind trecerea unui teren în patromoniul comunei. Primarul Rodica Boancăş a solicitat închirierea unui spaţiu, din incinta Căminului Cultural, pentru sediul Asociaţiei Pensionarilor “Mureş” din comuna Periam. Împotriva închirierii a votat consilierul Liviu Voicu, abţinerile fiind ale consilierilor Dumitraş Cornel şi Mager Călin Marius. Primarul comunei a spus că abţinerile sunt, de fapt, tot un vot împotrivă. O altă hotărâre a vizat investiţia noului parc din Kaulă, în opinia primarului, un parc necesar pentru localnici. Investiţia se va realiza în cea mai mare parte din fonduri ale Ministerului Mediului. Şapte consilieri au fost de acord ca periamoşenii să aibă încă un

parc, în timp ce consilierii Voicu Liviu, Dumitraş Cornel, Mager Călin-Marius, Hojda Diana-Mihaela au decis să se abţină. Hotărârea ce vizează construcţia unei baze sportive, lucrare care va începe anul viitor, a fost aprobată de 10 consilieri, un vot de abţinere venind din partea consilierului Mager Călin- Marius. Trecerea unor terenuri din zona Periam Port în proprietatea comunei a vizat o altă hotărâre. Transferul de terenuri era necesar derulării în bune condiţii a proiectului de colaborare dintre primăriile Periam şi Mako. La această hotârâre s-au consemnat două voturi împotrivă (Voicu Liviu, Dumitraş Cornel) dar şi două abţineri (Hojda Diana-Mihaela, Mager Călin-Marius). În unanimitate s-a votat solicitarea primarului Rodica Boancăş de a fi repartizată suma de 20.000 de lei pentru plata asistenţilor personali a persoanelor cu handicap. Banii vor fi achitaţi începând cu 7 octombrie, la acest capitol fiind înregistrate restanţe la plată de două luni. Hotărârea privind construirea

pe proprie răspundere, în zona Periam Port, pe amplasamentul destinat proiectului comun cu primăria Mako, nu a fost votată de consilierii Dumitraş Cornel şi Ciora Sabin, Mager Călin-Marius abţinându-se la vot. Urmare a alegerii primarului Rodica Boancăş ca preşedintă a filialei timişene a Asociaţiei Comunelor din România, toţi cei nouă consilieri prezenţi la şedinţă au votat ca sediul filialei judeţene să se constituie în incinta clădirii primăriei Periam. Cifrele vorbesc... La cele 15 hotârâri recordul la abţinere de la vot l-a înregistrat consilierul Mager Călin- Marius (8 abţineri). Îl urmează consilierii Voicu Liviu (3 abţineri), Dumitraş Cornel şi Hojda Diana- Mihaela cu câte 2 abţineri. La voturi „împotrivă” pe primul loc se situează consilierii Voicu Liviu şi Dumitraş Cornel (fiecare câte două voturi), Ciora Sabin împotrivinduse o singură oară.

“Podul prieteniei”

Grădiniţa cu program prelungit din Periam a lansat un proiect de parteneriat cu alte trei grădiniţe, care se va desfăşura timp de un an. Coordonatorul activităţilor este institutorul Daniela Bobu. Partenerii în proiect sunt, pe lângă grădiniţa din comună, grădiniţa cu program normal din Sânpetru Mare (institutor Bataniat Anela şi Tăran Adina, educatoare Pelaici Danita şi grădiniţa cu program prelungit din Mokrin - Serbia (educatoare Golic Milica şi Novacov Snezana). Scopurile proiectului sunt: dezvoltarea deprinderilor morale, religioase, patriotice şi artistice ale copiilor preşcolari; cultivarea sentimentelor de prietenie; colaborări prin activităţi comune; consolidarea relaţiilor de colaborare între educatoarele din cele trei grădiniţe. Ca şi acţiuni sunt vizate: susținerea unor serbări; vizite între preşcolarii din cele trei grădiniţe; picnic în zona de agrement Periam Port; schimburi de daruri și amintiri; confecţionarea de lucrări colective din materiale reciclabile şi materiale din natură.

Vom avea o stemă a comunei Conform legislaţiei şi comunele au nevoie de o stemă. Aceasta simbolizează tradiţiile istorice, realităţile economice şi social-culturale locale. Pentru ca Periamul să aibă o stemă sunt necesari mai multi paşi. Unul este o dezbatere publică care constă în afişarea stemei timp de 30 de zile într-un loc public (în cazul de fatã avizierul din faţa primăriei) însoţită de o documentaţie explicativă. În această perioadă, se pot face sugestii şi completări de către orice cetăţean al comunei Periam, în scris, fie la cutia de “Sugestii şi reclamaţii” din incinta primăriei, fie completând formularul on-line de pe pagina de Internet a administraţiei locale periamoşene. Sugestiile trebuie neapărat însoţite de numele complet şi adresa din buletin. Odată înregistrate, punctele de vedere ale periamoşenilor se vor lua în considerare la dezbaterea publică care se va anunţa după expirarea celor 30 de zile de afişare publică a stemei. La întâlnire vor fi invitați reprezentanţi ai primăriei. Poate participa la întâlnire orice periamoşan interesat de această temă. Va fi prezent şi proiectantul stemei propuse, Vintilă Rusan. 4

| Nr. 7 | luna septembrie 2009

Căsătorii înregistrate la primăria Periam în luna august:

1. Cărpinişan Gheorghe şi Trica Angela 2. Preda Marian şi Recski Ramona-Daniela 3. Mate Petru-Daniel şi Leeb Ana-Ionela 4. Ungureanu AlexandruUwe şi Ambruş Maria-Magdolna

Casă de piatră! Decese luna august înregistrate la primăria Periam: 1. Prala Marin 2. Bordeianu Ioan 3. Geoldeş Ioan Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Related Documents

Pro Periam Nr 7
June 2020 9
Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 8
June 2020 6
Pro Periam, Nr 3
May 2020 8
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11

More Documents from "Primaria Periam"

Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 7
June 2020 9