Properiam Nr.1 Martie 2009

  • Uploaded by: Primaria Periam
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Properiam Nr.1 Martie 2009 as PDF for free.

More details

  • Words: 2,685
  • Pages: 4
anul III • nr 1 • martie 2009 • apare lunar • GRATUIT • www.primatimperiam.ro

ProPeriam

ziar editat de Primăria Periam

2009, anul marilor proiecte

U

nul dintre cele mai importante proiecte care se derulează în acest an în Periam este cel de canalizare. Lucrările au început de anul trecut şi vizează realizarea unei magistrale de 2,5 km, pentru a lega cele 14 blocuri din zona centrală şi realizarea unei staţii de epurare. „Am considerat că este o prioritate deoarece fosele septice nu mai făceau faţă”, explică doamna primar, Rodica Boancăş. Cetăţenii s-au plâns însă că lucrările fac mult noroi şi există un aspect neplăcut al comunei din cauza şantierului în lucru. „Canalizarea e un mare disconfort pentru localitate, oriunde se intro-

Scrisoare deschisă

foto: Cristi Mirea

21,7 km, pentru a acoperi întreaga comună. Proiectul a fost depus deja pe fondul de mediu şi se încearcă găsirea unor finanţări pentru a asigura locuitorilor un trai cât mai bun şi mai modern. Tot în acest an se va finaliza turnul de apă care să satisfacă mai eficient nevoile populaţiei.

duce, pentru care trebuie să răspund. E un disconfort peste care trebuie să trecem şi va veni o zi în care ne vom bucura de beneficiile acestei lucrări. Sigur, în anumită parte au şi dreptate, uneori constructorii nu sunt aşa cum ar trebui să fie şi eu sunt undeva la mijloc, eu mă lupt pentru cetăţeni, pentru bunul mers al localităţii, cu aceste firme care nu totdeauna sunt cele mai corecte”, spune doamna primar.

Î

n total, în Periam ar fi nevoie de trei magistrale pentru canalizare, iar ţevile ar avea o lungime totală de

Stimaţi cetăţeni, e acum înainte, „Pro Periam” se va publica lunar pentru a aduce cetăţenilor informaţiile de care au nevoie despre comuna noastră. Acest ziar mă va ajuta mai mult să comunic cu voi deoarece prin această publicaţie vă pot aduce la cunoştinţă mai multe lucruri de interes local, dar aştept şi din partea dumneavoastră propuneri dar şi critici, dacă trebuie să le am. Tot timpul am dorit să fiu în mijlocul vostru, iar aceasta va fi o ocazie prin care să mă apropii mai mult de voi. Ştiţi cu toţii că mă interesează problemele voastre şi în măsura în care pot să vă sprijin am făcut-o şi o voi face de fiecare dată.

­r­e­­a­liza pe majoritatea. Este vorba de lucrări mari de infrastructură, canalizare, o sală de sport, reabilitarea şcolii şi a liceului, o piaţă agro-alimentară, amenajări de spaţii verzi, proiectul pentru şoseaua de centură, sunt numai câteva dintre ele.

P

S

D

entru acest an am foarte multe planuri şi sper că le voi putea

V

reau să stabilesc responsabilii de străzi, pentru ca astfel să pot fi mai aproape de problemele lor, iar ei, la rândul lor, să fie mai bine informaţi. Cu toţii avem nevoie de o mai bună comunicare. Vreau ca anual, de ziua comunei, să premiem o stradă sau două ca fiind cele mai frumoase şi cele mai întreţinute. Să premiem cei mai buni gospodari şi cei mai buni elevi. ingurul duşman al meu este timpul­. Îmi droesc să fac foarte multe

Vechea reţea de apă va fi dezafectată

L

ocuitorii comunei noastre mai au o lună pentru a se branşa la noua reţea de apă curentă. Lucrările au fost finalizate în luna februarie iar cetăţenii trebuie să se branşeze cât mai repede deoarece începând cu data de 1 mai, vechea reţea nu va mai funcţiona iar cei care nu au contracte nu vor mai avea apă curentă. Costul branşării este de aproximativ 600 de lei, deoarece Primăria va suporta pentru ei costul apometrelor. Avansul este de 300 de lei, achitat la semnarea contractului, iar branşarea se realizează în termen de 10 zile. Pentru contracte, cetăţenii sunt rugaţi să se prezinte la sediul primăriei, în fiecare miercuri şi joi între orele 9 şi 13.

l­ucruri, dar de prea multe ori timpul nu îmi permite. Sigur, există deseori şi impedimente financiare care nu mă lasă să pun în practică unele idei, aşa cum mi-aş dori, dar sunt convinsă că având sprijinul dumneavoastră, vom reuşi până la urmă să le materializăm. A dvs, Rodica Boancăş, primarul comunei Periam

2

ro Periam

Infrastructură mai bună

U

na dintre priorităţile doamnei primar este realizarea infrastructurii în comuna Periam. Dacă deseori fondurile nu sunt suficiente, se încearcă găsirea unor soluţii cât mai practice pentru a reduce din costuri. Una dintre variante a fost găsită anul trecut când cetăţenii au participat activ la asfaltarea trotuarelor. Primăria le-a pus la dispoziţie balast şi ciment, iar oamenii şi-au realizat singuri lucrarea, în faţa casei lor. Pentru că proiectul s-a bucurat de succes, el va continua şi în acest an.

U

n alt proiect este asfaltarea a 8 km de drum şi realizarea unei străzi pietonale până la Periam Port. Foarte important este şi proiectul de a

foto: Cristi Mirea

şi mai bine informaţi. În luna mai va avea loc o adunare populară pentru stabilirea responsabililor de străzi, iar apoi, se vor demara o serie de concursuri pentru motivarea cetăţenilor de a amenaja şi de a păstra mai bine spaţiul public din faţa casei lor. „Ne gândim să facem un concurs prin care să premiem cea mai frumoasă stradă, iar acest concurs să îl reluăm an de an”, spune doamna primar Rodica Boancăş.

realiza o centură a Periamului pentru a devia traficul. „Comuna noastră este străbătută de două drumuri judeţene circulate, iar acestea acu efect negativ asupra locuinţelor. Casele sunt vechi şi nu sunt făcute pentru trafic intens”, spune doamna primar, Rodica Boancăş.

Z

ona centrală îşi va schimba aspectul în acest an. Noua şcoală va fi finalizată, zona centrală va fi pavată şi în parc se va încerca plantarea de noi arbori. Tot pentru aspectul mai plăcut al comunei noastre se va demara un sistem de desemnare a unor responsabili pe străzi. După ce de anul trecut fiecare stradă are un nume, acum locuitorii vor fi responsabilizaţi

Ş

i cei care vor ajunge pe la Primărie vor vedea schimbări în 2009. Sediul va fi modernizat prin introducerea unui ghişeu unic, însă şi curtea va lua un alt aspect. „Vrem să amenajăm spaţiul verde din curtea primăriei, ne gândim să facem cu forţe proprii un foişor unde să putem oficia căsătoriile în aer liber”, îşi doreşte doamna primar.

Î

n paralel, va funcţiona în continuare Serviciul Comunitar, chiar dacă pentru administraţie nu este eficient din punct de vedere economic. „Căutăm resurse să mergem mai departe, deoarece cetăţenii trebuie să beneficieze de aceste servicii, iar instituţiile să fie cât mai aproape de ei”, spune doamna Rodica Boancăş. De asemenea, ea face deja demersuri pentru redeschiderea Trezoreriei din Periam.

Mai aproape de oameni

Î

n 2009, nu vor fi uitaţi nici pensionarii. Aşa cum au fost obişnuiţi, şi în acest an 150 de pensionari din Periam vor putea să meargă în vizită la mănăstiri din ţară. „Chiar dacă va fi un an greu din punct de vedere financiar, mă voi strădui să găsesc resurse pentru a le face această bucurie”, promite doamna primar. În acest an este în plan şi amenajarea unui centru pentru vârstnici, însă acesta va fi realizabil în limita bugetului disponibil.

T

ot pentru pensionari va fi înfiinţată o asociaţie care să-i unească şi să le promoveze interesele. Printre primele lucruri pe care le va face asociaţia, este să organizeze anual, în luna mai, un bal al pensionarilor şi să se continue cu excursiile la manastiri. Această manifestare va putea deveni

o tradiţie pentru Periam şi pentru vârstnici.

Î

n 2009 nu vor fi uitate nici familiile defavorizate, vor fi pregătite din partea Primăriei şi Consiliului Local pachete cu cadouri pentru a le aduce puţină bucurie de sfintele sărbători, de Paști şi de Crăciun.

T

inerii vor fi şi ei ajutaţi. Iubitorii de natură vor fi sprijiniţi să îşi înfiinţeze o asociaţie prin care să facă diferite acţiuni finanţate atât de consiliul local cât şi din alte surse. „Trebuie să avem grijă de localitate, de mediul înconjurător, iar membri asociaţiei vor fi voluntari, dar ei vor fi motivaţi prin excursii şi schimburi de experienţă”, spune Rodica Boncăş.

foto: Florian Marica

ro Periam

Alin Popoviciu, în audienţă

Pe scurt

D

eputatul Alin Popoviciu a fost prezent în 7 martie în audienţă, la Periam. El a fost asistat de doamna primar, Rodica Boancăş, şi de domnul viceprimar, Samson Hojda. Una dintre problemele ridicate chiar de doamna primar a fost zona de agrement Periam Port, subliniindu-se că există un proiect al Primăriei, care ar avea nevoie de susţinere şi din partea Guvernului. Domnul deputat a promis rezolvarea cazului direct la Ministerul Mediului şi la cel al Turismului, dorind chiar să o aducă pe doamna ministru Elena Udrea la faţa locului, la Periam. Cetăţenii din Periam care aveau dreptul la despăgubiri conform Legii 9 din 1998 au cerut să se rezolve pro­ blema lor deoarece de mai mulţi ani aşteaptă să primească sumele care li se cuvin. Domnul deputat a promis că va face o interpelare în plenul Camerei Deputaţilor pentru a se rezolva situaţia.

D

oamna primar a ridicat problema şi a foştilor angajaţi ai IAS Periam. Lichidatorul IAS-ului trebuia să elibereze adeverinţele pentru foştii angajaţi care sunt in prag de pensionare sau să predea toate actele Arhivei

O nouă clinică

Subvenţii pe motorină

Direcţia Agricolă va subvenţiona motorina pentru lucrările agricole de primăvară. În total, este vorba de 22 l/ha, iar subvenţia va fi de 1 leu. Peste câteva săptămâni se vor aloca bonurile pe hectar, iar acestea vor fi distribuite prin reprezentanţii Direcţiei Agricole. Naţionale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Domnul deputat şi-a luat angajamentul că va discuta la Arhivele Naţionale pentru a se remedia cât mai rapid această problemă.

D

e asemenea, doamna primar Rodica Boancăş a discutat şi problema fabricii de pălării “Lux” care timp de mulţi ani a avut un management ales politic, şefii instituţiei fiind din afara localităţii, aceştia nefiind interesaţi în de salvarea fabricii, lucru care doamna primar doreşte să îl facă pentru a crea noi locuri de muncă în comună. Domnul Alin Popoviciu a promis că va reveni în audienţă în comuna noastră pentru a prelua sesizările cetăţenilor şi a încerca rezolvarea lor cât mai rapidă.

C

linica medicală “Dr. Rasici” a fost inaugurată la începutul acestei luni. Sub coordonarea domnului dr. Dalibor Rasici, medic de familie, aici veţi putea beneficia de investigaţii clinice şi de laborator. Alături de el, în cadrul clinicii vor consulta şi doamna dr. Ioana Suceavă, medic interne, şi doamna dr. Camelia Mihalcea, medic ginecolog.

ircea Băcală a fost numit în luna martie prefect al judeţului Timiş. El are 40 de ani şi este un specialist în administraţie publică, fiind implicat direct în această activitate, deoarece a lucrat în cadrul Consiliului Judeţean Timiş întâi ca inspector, apoi ca şi şef de cabinet al preşedintelui Constan-

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) face plăţile pentru agricultorii înregistraţi la registrul fermelor. În total, ei vor primi o subvenţie de 80 de euro, din care 50 de euro din partea Uniunii Europene şi 30 de euro din partea statului român. Plăţile se fac direct de către APIA.

Reduceri la impozite

Locuitorii care îşi plătesc integral impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport până la data de 31 martie, beneficiază de o reducere de 10%. Până acum aproximativ 40% dintre contribuabili s-au prezentat la Primărie pentru a-şi achita taxele şi impozitele pe acest an, mulţi be­ neficiind şi de această bonificaţie.

Sprijin pentru fermieri Fermierii care au ovine sau caprine primesc o susţinere financiară de 43,9 lei/cap de animal.

• Dr. Camelia Mihalcea - medic ginecolog Sâmbăta de la 9h • Recoltări pentru analize Luni, miercuri, vineri de la 7h30

Timişul are un nou prefect

M

Bani pentru agricultori

foto: Cristi Mirea

Orar

• Dr. Dalibor Rasici - medic de familie Luni, miercuri, vineri: 8h30-15h30 Marţi, joi: 13h-20h • Dr. Ioana Suceavă - medic intern Joi: 14h-19h

3

tin Ostaficiuc, pe urmă ca şi consilier. Cunoaşte problemele judeţului deoarece a fost responsabil în special cu relaţiile cu primăriile şi autorităţile de ordine publică. Mircea Băcală a terminat Facultatea de Drept şi a absolvit mai multe cursuri de specialitate în domeniul administraţiei.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat această sumă şi a alocat deja fonduri reprezentând tranşa a doua şi ultima pentru plăţile naţionale directe complementare la speciile ovină/caprină. Plăţile către beneficiari urmează a fi achitate de către Agenţia de Plaţi si Intervenţie pentru Agricultura începând cu luna martie.

4

ro Periam

Primăria Periam Tel. 0256/375002 Fax. 0256/375001 Program relaţii cu publicul Luni-vineri: 9h-13h30

[email protected] Audienţe • Primar Rodica Boancăş Luni şi miercuri: 9h – 12h

[email protected]

• Viceprimar Samson Hojda Marţi şi joi: 9h – 12h • Secretar Laura Iurescu Luni şi joi: 9h – 12h

[email protected] Post Poliţie Tel. 0256/375015 Mersul trenurilor Regiotrans Periam-Sânnicolau Mare: 4h31, 8h48, 15h35, 17h30, 21h00 Periam-Lovrin: 3h10, 8h36, 15h31, 18h, 21h09 Periam-Timişoara: 4h37, 5h32, 8h44, 12h45, 17h33 Sânnicolau Mare-Periam: 3h52, 5h00, 7h46, 12h10, 16h35, 20h27 Timişoara-Periam: 7h18, 14h10, 16h00, 19h19 Lovrin-Periam; 3h55, 4h50, 7h56, 12h02, 16h52, 18h53, 21h54

Şi-au unit destinele la Primăria Periam, în februarie 2009

Biserica Haulik, monument istoric

P

rimăria Periam încearcă să introducă Biserica Haulik, cunoscută şi sub numele de Biserica din parc, în categoria monumentelor istorice. Aceasta are o vechime de 153 de ani, fiind sfinţită în 1856 şi poartă hramul Sfintei Fecioa­ re Maria. Biserica îşi trage numele după episcopul romano-catolic Haulik, cel care a cerut construcţia bisericii şi apoi a sfinţit-o.

C

upola este construită pe un sistem din lemn şi are 22 metri diametru, fiind a doua ca mărime după Athenee Palace, din Bucureşti. Frescele au fost pictate de Josef Proksch, un pictor vienez care a luat ca modele localnici ai comunei pentru a realiza picturile din interior. Biserica Haulik era al doilea locaş romano-catolic din localitate, iar acum el este administrat de credincioşii grecocatolici.

Relaxare şi timp liber

P

eriam Port este acum un sat de vacanţă, amplasat în Aria Protejată Lunca Mureşului. Locul a devenit cunoscut şi pentru Rock la Mureş dar este o zonă de atracţie şi de relaxare pentru iubitorii de natură. Împreună cu localitatea Mako din Ungaria există un proiect comun pentru dezvoltarea zonei pentru turismul ştiinţific pe Mureş deoarece se doreşte protejarea acestei zone care se află în Aria Lunca Mureşului.

Bogdan Blânzeanu şi Florentina-Andreea Iovu Ionel Dandu şi Zorica Cozma Crişan Şincariu şi Maria Muşet

U

Casă de piatră!

A

Decese înregistrate la Primăria Periam



George Sorca Anuţa Cioaia Ioan Roşu

februarie 2009

• Dumnezeu să-i odihnească în pace! •

ISSN 1842-760X

n alt proiect este înfiinţarea unui nou parc în centrul comunei, pentru a aduce un plus de oxigen, dar şi pentru a crea un spaţiu de relaxare pentru locuitorii comunei.

P

entru a o proteja, primăria va cere introducerea acestui monument pe lista monumentelor istorice, astfel încât să poată fi restaurată corespunzător şi pentru a deveni o atracţie turistică.

Î

n 2009, primăria va încerca să amenajeze terenul de fotbal şi vestia­ rele pentru echipa de fotbal Avântul Periam. În planurile pe acest an se află şi realizarea unei noi baze sportive, o sală de sport cu 150 de locuri. Nici echipa de dansuri a căminului cultural nu va fi uitată, deoarece doamna primar doreşte să o doteze cu costume naţionale specifice.

C

hiar dacă este un an dificil din punct de vedere financiar, în luna septembrie va continua tradiţionala Rugă, cu Zilele Periamului, unde naşi vor fi ca şi până acum Consiliul Local şi Primăria.

Clasa a III-a A, pe internet

u poze, fac sondaje, au orarul la dispoziţie şi chiar pot intra în discuţii, totul direct pe Internet. Micuţii din clasa a III-a A de la Şcoala din Periam se regăsesc pe Internet cu ajutorul lui Alexandru Vădan şi a doamnei învăţătoare Diana Hojda.

aleşi să joace fotbal la Lovrin. Aceştia sunt Adrian Ciapă, Alexandru Vădan, Cătălin Ivanciuc şi Sergiu Popa. Cei care doresc mai multe informaţii sunt bineveniţi să acceseze site-ul :

P

L

rintre noutăţi aflăm că patru dintre băieţii din clasa a III-a A au fost

www.periamIIIa.piczo.com e dorim cât mai multe accesări şi să ne ofere cât mai multe veşti bune.

Related Documents


More Documents from ""

Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 7
June 2020 9