Pro Periam, Nr 3

  • Uploaded by: Primaria Periam
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Pro Periam, Nr 3 as PDF for free.

More details

  • Words: 2,464
  • Pages: 4
ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Anul III ● Nr. 3 ● Mai 2009 ● Apare lunar ● GRATUIT ● www.primatimperiam.ro

Realizări şi proiecte la Periam

Foto: Cristian Mirea

Căminul cultural a găzduit, în seara de 23 mai, întâlnirea echipei din fruntea primăriei cu localnicii. Iniţiativa a aparţinut primarului Rodica Boancăș.

Așa cum a promis după alegeri, Rodica Boancăș, primarul comunei noastre, a venit în faţa locuitorilor comunei pentru a prezenta realizările administraţiei locale din primul an al

noului mandat. La întâlnirea cu periamoșenii s-a discutat și despre proiectele de viitor ale primăriei. La adunarea populară au mai participat și alţi fruntași ai localităţii noastre.

PENTRU O LOCALITATE MODERNĂ Anul 2008 a fost un an în care s-au finalizat multe proiecte începute și s-au lansat altele în domenii diferite, toate având ca scop bunăstarea Periamului. Finalizarea reţelei principale de apă curentă a fost unul dintre aceste proiecte. În acest an se vor finaliza și racordările la noua reţea care, pe lângă cetăţeni, va deservi și Servi-

ciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (pompierii) prin hidranţii de incendiu montaţi pe raza comunei. S-au început și lucrările pentru noua reţea de canalizare. “Această reţea va deservi toţi locuitorii comunei Periam, dejecţiile urmând a fi colectate în noua staţie de epurare ce urmează a fi construită. Primele tronsoane ale reţelei de canalizare au fost deja realizate, lucrarea continuând și în acest an”, spune Rodica Boancăș. Ca proiecte de viitor se pot menţiona construcţia unei săli de sport moderne și a unei baze sportive multifuncţionale. De asemenea, din bani europeni, se vor moderniza străzile și se va înfiinţa o piaţă agroalimentară.

Implicare, hotărâre și perseverenţă

A trecut un an de la alegerile locale din iunie 2008, moment în care primarul Rodica Boancăș a primit votul de încredere al periamoșenilor pentru un mandat de patru ani în fruntea administraţiei locale. Cum a decurs activitatea domniei sale în acest interval de timp în rândurile de mai jos.

Cum aţi caracteriza activitatea dumneavoastră ca primar al comunei Periam în acest răstimp? A fost un an greu, în care, alături de echipa din cadrul primăriei, mi-am propus să realizez multe. Desigur, nu de puţine ori ne-am lovit de tot felul de obstacole. Dar le-am depășit și rezultatele, zic eu, se văd în comună. Eu nu sunt omul care să dau înapoi în faţa greutăţilor. M-am implicat în fiecare problemă și am găsit de fiecare dată soluţii. Dacă ar fi să caracterizez activitatea

mea aș spune că a fost plină de implicare, hotărâre și perseverenţă.

Care ar fi principalele trei realizări din acest an de mandat? Încă din primele zile de după realegerea mea ca și primar am gândit, împreună cu colaboratorii, o strategie menită să dea un aspect european localităţii. Aceasta s-a concretizat printr-o serie de lucrări edilitare care au schimbat faţa Periamului. Și aici mă refer, printre altele, la realizarea pavajului din centrul civic sau la plantarea de arbori ornamentali în parc și în centru. Apoi, mă bucur că am reușit să finalizăm amenajarea a trei parcuri pentru copii. Nu pot omite modernizarea căminului cultural, finalizarea reţelei de apă sau reabilitarea sistemului de iluminat public.

Legat de dezvoltarea comunei, ce priorităţi aveţi în perioada imediat următoare? Evident va trebui să finalizăm lucrările de infrastructură, fie că e vorba de modernizarea străzilor, reţelei de apă sau construcţia unei staţii de epurare. Nu peste mult timp vor demara și lucrările la noua sală de sport. Pentru tineri intenţionăm amenajarea unui club. Vreau să vă spun că nimic din ceea ce am realizat nu aș fi putut face fără puterea și încrederea pe care mi-au acordat-o locuitorii. Ei m-au încurajat și m-au făcut să merg mai de-

parte în toate planurile legate de dezvoltarea comunei. Sunt convinsă că, și pe viitor, vor fi alături de mine și de echipa din fruntea primăriei.

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Din suflet pentru bătrânii periamoşeni

Balul r pensionarilo

Pelerinaj la mănăstiri

Foto: Florian Marica

conÎn data de 30 mai, va i ducerea Primărie osi organiza Balul pen ian narilor. În cadrul m vor i festării cei vîrstnic taec avea parte de un sp rncu col de dans, de co te, ul suri, mâncare și m multe surprize.

Au muncit și trudit o viaţă. Prin arșiţă, prin frig, la lucrările câmpului, îngrijitul animalelor și gospodăriilor. Au lucrat pentru ei și pentru rostul în viaţă al copiilor și nepoţilor. Sunt bătrânii periamoșeni. Pentru tot ce au realizat merită respectul și admiraţia noastră. În acest context, graţie unei iniţiative de suflet a primarului Rodica Boancăș, un grup de 96 de pensionari au efectuat, vreme de două zile, un pelerinaj pe la lăcașuri de cult din sudul ţării.

Între 17 și 18 mai, grupul de pensionari din comuna noastră a avut ocazia să viziteze o serie de mănăstiri din sudul Banatului și din Oltenia. Îmbarcaţi în două autocare, ei au început periplul printr-un scurt popas la schitul Piatra Scrisă de la Armeniș. Apoi, prin defileul Cernei, grupul s-a îndreptat spre mănăstirea Tismana. La acest vechi așezământ monahal, credincioșii din Periam au donat alimente. De la Tismana, trecând prin defileul Jiului, pensionarii periamoșeni au ajuns la mănăstirea de călugări Lainici. După înnoptarea la tabăra Educaţia pentru sănătate este o preocupare constantă a elevilor și dascălilor liceului din comuna noastră. La faza zonală a concursului „Sanitarii pricepuţi”, echipajul liceului din Periam a obţinut primul loc, calificându-se la faza judeţeană unde a obţinut locul II.

„Sanitarii pricepuţi” din Periam - locul II în Timiș 2

| Nr. 3 | luna mai 2009

Să adoptăm un regim de viaţă echilibrat, să știm să ne ferim de anumite îmbolnăviri, să acordăm corect primul ajutor - toate acestea fac parte din educaţia pentru sănătate a fiecăruia dintre noi. Elevii de la liceul din comuna noastră învaţă, în cadrul unor cursuri, noţiuni de bază privind asistenţa medicală sau manevre elementare de acordare a primului ajutor. Cei mai buni dintre ei au ocazia să se întreacă în cadrul unui concurs școlar de tradiţie denumit „Sanitarii pricepuţi”.

școlară de lângă mănăstirea Tismana, pelerinajul a continuat cu un popas la mănăstirea de maici Prislop, de lângă Haţeg. La acest sfânt lăcaș a fost vizitat mormântul preotului Alexandru Bodu. “Consider că grija faţă de bătrânii comunei este o responsabilitate a noastră, a tuturor. Am avut această iniţiativă deoarece, și ca primar dar și ca cetăţean, respect tot ceea ce au făcut ei pentru Periam. Mă bucur că excursia a fost una reușită și deja ne gândim la traseul pelerinajului de anul viitor” a spus Rodica Boancăș, primarul comunei noastre. Astfel, un grup de elevi periamoșeni a participat, în data de 16 mai, în Sânnicolau Mare, la faza zonală a concursului. Echipajul a fost compus din Oana Vătavu, Amalia Goia, Alexandra Bodescu, Alexandra Cuc, Andra Ușvat și Delia Matei, grupul fiind îndrumat de către profesoara Adriana Bucșe. Buna pregătire teoretică, deprinderile de acordare a primul ajutor corect însușite au stat la baza unei evoluţii foarte bune în cadrul concursului. Echipajul din comuna noastră a obţinut punctajul maxim în cele două probe (teoretică și practică) ocupând locul I la faza zonală și calificându-se la faza judeţeană. După o evoluţie meritorie în această etapă superioară, elevele din comuna noastră au ocupat locul II pe judeţul Timiș. Le felicităm pentru locul obţinut și le dorim succes în continuare!

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Tu alegi, tu decizi! Alege Europa pe care o dorești! Unde votăm? La alegerile europarlamentare

din data de 7 iunie în comuna noastră vor fi deschise două secţii de votare. Prima dintre ele se va afla în incinta sediului Liceului Teoretic de la nr.535. Aici vor vota cei care locuiesc la numerele de casă cuprinse între 1 și 660. A doua secţie de votare va fi organizată în localul II al Liceului Teoretic amplasat la nr. 984. La această secţie vor vota cei care stau la numerele de casă cuprinse între 661 și 1553.

Alegerile europarlamentare se apropie. În data de 7 iunie suntem chemaţi la vot. Parlamentarii europeni pe care îi vom alege reprezintă vocea noastră în Europa. Legile pe care le adoptă ei au strânsă legătură cu legile românești. Din acest motiv, deciziile parlamentarilor europeni au efect asupra vieţii noastre. Pe data de 7 iunie vom merge la vot pentru a ne alege Europa așa cum o dorim. Prin vot, vom decide cine ne va reprezenta pe noi și familiile noastre în Europa. Probabil mulţi dintre noi se întreabă: de ce să merg la vot și să trimit în Parlamentul European oameni pe care nu-i cunosc și pe care nu i-am văzut în Periam ? Cu ce mă ajută cei pe care îi voi alege ? Răspunsul este că acei oameni pot face foarte mult pentru noi. Prin activitatea lor în Parlamentul European ei iau decizii care au efect asupra legilor românești și, automat, a vieţii noastre de zi cu zi. De aceea ne interesează

ce fel de hotârâri se iau la Bruxelles. Asta chiar dacă Bruxelles e mai departe ca Timișoara sau București. Trebuie să știm că, datorită Uniunii Europene, putem acum circula, studia sau munci ușor în străinătate. Parlamentarii pe care îi vom alege vor lupta pentru un mediu mai curat, pentru substanţe chimice mai sigure, pentru servicii și slujbe mai bune. Fondurile pentru noi drumuri, cercetare, învăţământ, ajutor pentru dezvoltarea localităţilor sunt decise de deputaţii europeni. Avem obligaţia morală să ne prezentăm la vot, să alegem europarlamentarii care ne vor susţine interesele în cel mai înalt for european.

Alegeţi-vă Europa pe care o doriţi! Dacă nu votaţi, nu vă plângeţi! Vor fi aleși 736 de parlamentari dintre care 33 vor reprezenta România, și implicit pe noi, locuitorii din Periam.

Legumicultură bio în comuna noastră

În zona noastră legumicultura e la loc de cinste printre ocupaţiile localnicilor. Doi periamoșeni se detașează prin hărnicie și prin recoltele din solarii. Ei sunt apreciaţi pentru că au produse ecologice, piaţa de desfacere fiind magazinele din comună și nu numai.

Foto: Cristian Mirea

Coman Vălean și cumnatul său, Aurel Tomoș, se ocupă de ani buni cu legumicultura. Fiecare deţine în gospodărie circa 300 metri pătraţi de solarii. Cultivă spanac, salată, castraveţi, roșii și fasole verde. „Produsele noastre sunt în totalitate ecologice. Lucrez, alături se soţie, zi de zi, la solarii. Intrăm în solariu de la primele ore ale dimineţii, adică de pe la ora 5,30 și muncim până pe la 10,30. La fel lucrăm câteva ore și spre seară. Am avut în prima recoltă spanac și salată, iar acum castraveţi și roșii. Eu livrez recoltele zilnice la un supermarket din comună. Valorificarea, o am asigurată, dar nu ar strica să ne putem vinde produsele și unor investitori care să valorifice mai departe recoltele noastre. În rest, sănătoși să fim că le facem pe toate!” a spus Coman Vălean. Și cumnatul său, Aurel Tomoș, este adeptul legumiculturii ecologice: „Îngrășămintele pe care le pun în solariu sunt 100% naturale. De aceea sunt apreciate produsele noastre. Dar pe lângă asta ne și ocupăm de îngrijitul culturilor. Eu am recoltat zilnic și 30 de kilograme de castraveţi ori roșii. Livrez la magazin și mai puţin pe piaţă”.

| Nr. 3 | luna mai 2009 3

ZIAR AL PRIMĂRIEI PERIAM

Lucrări edilitare în comună

În luna mai, administraţia primăriei a decis modernizarea sau înfiinţarea de noi locuri de joacă pentru cei mai mici locuitori ai comunei noastre. Astfel, în parcul de joacă din centru a fost schimbat mobilierul cu unul modern. De asemenea, s-au înfiinţat alte două parcuri, unul în Satu Nou și altul la ieșirea spre Periam Port. Locurile de joacă au fost primite cu mult entuziasm de copii. De asemenea, s-au bucurat și părinţii deoarece noul mobilier de joacă este unul

Foto: Cristian Mirea

Și pe parcursul lunii mai, administraţia comunei noastre a continuat efectuarea unor lucrări edilitar- gospodărești. Remarcăm cu toţii noile parcuri de joacă pentru copii ori aspectul plăcut din centrul comunei.

estetic, funcţional și prezintă siguranţă pentru cei mici. Pentru a da centrului localităţii un aspect cât mai plăcut au fost desfiinţate cele două fântâni arteziene, devenite între timp coșuri de gunoi pentru unii dintre trecători, fiind plantaţi copaci ornamentali. Îndrumaţi de către primarul Rodica

Aruncați aparatura veche!

Pe data de 6 iunie se va desfășura pe raza comunei Periam o campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Cu o seară înainte, periamoșenii sunt rugaţi să depoziteze pe marginea șoselei aparatura electrică și electronică de care nu mai au nevoie sau care este defectă (televizoare, frigidere, calculatoare, cuptoare etc).

Hotârâri ale Consiliului Local Periam

Boancăș, angajaţii primăriei au plantat astfel de pomi ambientali în faţa sediului Poștei române și a căminului cultural. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului de modernizare a centrului civic al comunei Periam s-a continuat pavarea cu dale a trotuarului de pe strada Mureșului.

Atenție la branșarea la apă! Apa nu va mai curge în reţeaua veche începând cu data de 1 iunie. Până în prezent, doar 500 de gospodării (dintr-un total de circa 1500) au încheiat contracte de branșare la noua reţea. Cei care nu se vor branșa până la 1 iunie la noua reţea riscă să rămână fără apă curentă. În maxim două luni, toate instalaţiile aferente reţelei de apă vor fi predate societăţii Aquatim. După predare, costurile de branșare vor fi impuse de Aquatim. În aceste condiţii nu există garanţia că tarifele mici de branșare negociate de primarul Rodica Boancăș cu firma Misaro vor mai fi valabile după preluarea de către Aquatim a reţelei de apă din comună.

ISSN: 1842-760X

Concurs de pescuit

Veste bună pentru împătimiţii pescuitului. Pregătiţivă lansetele și momelile pentru că balta are pește! Pe data de 30 mai 2009 la balta de pescuit Kaula din Periam, firma Monster Fish Company cu sprijinul primăriei comunei Periam și a Asociaţiei Monnster Fish Tim, organizează un concurs de pescuit. Taxa de participare este de 150 lei și se poate pescui cu o lansetă cu plută. Premiile sunt următoarele: - premiul I: 1.000 lei - premiul II: 500 lei - premiul III: 300 lei - premiul “Cea mai mare captură”: 500 lei Înscrierile pentru Periam și împrejurimi la tel. 0753-603.046, iar pentru înscrieri din Timișoara la tel. 0729-309.632. Numărul de locuri este limitat. Fir întins! Căsătorii înregistrate la primăria comunei Periam în luna aprilie: Zaharia Romică şi Lörincz Cristina- Maria Decese în luna aprilie Decese înregistrate la primăria comunei Periam în luna aprilie: Simion Ana, Crăciun Vasile, Maier Ana, Stefani Ernst, Ţăran Ana, Muşet Saveta, Lupp Elisaveta, Uşvat Firoanda, Dărău Sabin

al comunei pe anul 2009, asocierea comunei Periam în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și participarea la capitalul social al asociaţiei nou înfiinţate. ConţiÎn luna aprilie, consilierii locali au adoptat un nu- nutul integral al hotârârilor CL Periam poate fi vimăr de opt hotărâri. Printre cele mai importante zualizat pe adresa de web a primăriei Periam http:// amintim pe cele privind aprobarea bugetului local www.primatimperiam.ro/. 4

| Nr. 3 | luna mai 2009

Related Documents

Pro Periam, Nr 3
May 2020 8
Pro Periam Nr 7
June 2020 9
Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 8
June 2020 6
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11

More Documents from "Primaria Periam"

Pro Periam Nr. 4
May 2020 8
Ziar Periam Nr. 6
May 2020 11
Pro Periam Nr.5
May 2020 6
Pro Periam Nr 7
June 2020 9