Compania Coca-Cola I.
Prezentarea companiei.
Coca-Cola este o băutură răcoritoare, carbogazoasă, produsă de The Coca-Cola Company, cu sediul în Atlanta, Georgia. Este vândută în magazine, restaurante și aparate în peste 200 de țări.. Aroma distinctivă de "cola" provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore. Firma producătoare, CocaCola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. În toate țările în care este prezentă, compania funcționează în cadrul unui “Sistem CocaCola”. Acesta este format, pe de o parte, din The Coca-Cola Company, iar, pe de altă parte, din mai mulți îmbuteliatori care au exclusivitate pe o anumită arie geografică în privința îmbutelierii și distribuției produselor finale. În România, sistemul este reprezentat de Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company) și Coca-Cola HBC România, care asigură îmbutelierea, distribuția, vânzarea și marketing-ul operațional pentru produsele Coca-Cola. Coca-Cola HBC România este membră a Grupului Coca-Cola Hellenic, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori la nivel global din cadrul Sistemului. Coca-Cola a fost vândută în sticle, pentru prima dată pe 12 martie 1894. Cutiile de Coke au apărut pentru prima dată în 1955. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company în 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul „hobbleskirt” de mai târziu, care este acum atât de familiar .
II.
Obiective
Obiectul de activitate al Companiei Coca-Cola îl constituie producerea, distribuirea și vinderea unui sortiment variat de băuturi non-alcoolice carbonate sau necarbonate cum ar fi: - sucuri și nectaruri; - ape minerale naturale; - ceaiuri și cafea; - băuturi sportive și băuturi energizante; - băuturi îmbogățite cu vitamine și minerale. Obiective de marketing: - Identificarea noii piete tinta - Atragerea unui numar cat mai mare de clienti din cadrul acestei piete tinta
- Fidelizarea clientilor - Mentinerea unei imagini puternice pe piata pentru Coca-Cola si clientii sai, prin campaniipromotionale si de reamintire. Scopurile acestui plan de marketing sunt de asemenea imbunatatirea imaginii companiei, prin consolidarea acesteia in randul clientilor si in randul publicului ca fiind o companie puternica, serioasa, cu o pozitie clar stabilita atat pe piata internationala cat si pe cea autohtona, si cu ogama larga de produse imbunatatite constant.
III.
Ţinta de comunicare.
Piaţa ţintă reprezintă un segment de piaţă selectat, asupra căruia firma îşi concentrează eforturile şi acţiunile de marketing. Produsele Coca-Cola se adreseaza unui segment amplu, întregii populaţii, exceptând copiii foarte mici. Din perspectiva pieţei produsului, pentru aceste produse se practică un marketing global deoarece amprenta culturală nu contează ca la alt tip de produse. În ultimii ani, firmele trebuie să facă faţă unei concurenţe crescânde. Acestea pot face faţă concurenţei dacă trec de la politica bazată pe produs şi vânzări la o politică bazată pe client şi pe marketing, pe cunoaşterea şi satisfacerea nevoilor consumatorilor. Succesul Companiei Coca-Cola se datorează faptului că politica sa este îndreptată către client, oferindu-i o calitate superioară. Specializarea în crearea clientelei şi sprijinirea acesteia reprezintă puncte esenţiale în succesul obţinut. Clientul şi consumatorul ocupă un loc foarteimpor tant printre obiectivele şi deciziile ce urmează a fi luate, firma asigurând servicii şi asistenţă de specialitate. Publicul tinta care intra sub incidenta influentei marcii Coca-Cola Light este reprezentat in procent majoritar de tineri cu varste intre 15 si 25 ani. Perioada analizata a fost exploatata din plin din acest punct de vedere, determinand gradul de informare si implicit de achizitionare a acestui produs in randul tinerilor. O a doua categorie este reprezentata de femei tinere, pana in 30 de ani, care doresc recunoastere sociala si obtinerea unei forme fizice optime. Din punctual de vedere al caracteristicilor economice, produsul este destinat persoanelor cu un venit atat mic, cat si mare.
IV.
Media
Coca-Cola se adresează unui segment amplu de populaţie tocmai prin valorile pe care le promovează: optimism, fericire, relaxare (alături de familie), distracţie. Printr-o politică agresivă de promovare s-a reuşit asocirea renumitei băuturi răcoritoare cu sărbătorile de iarnă, cu pauza de la serviciu, cu petrecerile studenţeşti, fiind astfel prezentă în toate momentele importante din viaţa unui om.
Strategia de marketing pe care acestă companie o adoptă este una dintre cele mai complete și diverse. Având în vedere că social media reprezintă noul instrument care face legătura om- brand, Coca Cola și-a creat un profil social foarte puternic, pe unele din cele mai importante rețele: Facebook, Google +, Twitter, Pinterest, Youtube, precum și pe Linkedin. Promovarea on-line a ajutat foarte mult imaginea Coca-Cola, îmbunătăţind-o şi sporindîncrederea consumatorilor în aceasta, deşi compania nu s-a axat în mod special pe acest tip de promovare. Acordarea unei atenţii sporite mediului on-line înseamnă pentru Coca-Cola creştereanotorietăţii şi îmbunătăţirea imaginii la costuri mult mai scăzute şi într-un timp mult mai scurt decât permite mediul offline.
V.
Mesajul
În cazul companiei Oriflame, mesajul ce se doreşte a fi transmis este „Viata are gust”. Aceasta nu schimba cu nimic proprietatile marcii, ci aduce o noua filosofie. Viata de zi cu zi e plina de intamplari de care ne amintim intotdeauna cu placere. Este vorba de acele intamplari care te fac sa simti ca traiesti, sa te bucuri, care iti schimba intr-o clipa starea de spirit.