11 PLANTE ucigaşe pe care e bine să le eviţi.
Plantele pot avea atât efect vindecare, cât şi pot provoca moartea. Chiar şi cele mai frumoase flori pot fi periculoase pentru om. 1.Brânduşa de toamnă
Este cultivată mai mult ca o plantă decorativă, deosebită de alte flori prin aceea că înfloreşte toamna târziu, când deja vezi puţine flori prin parcuri şi grădini. Toate părţile florii sunt otrăvitoare, dar mai ales bulbii, de aceea pentru îngrijirea lor neapărat se folosesc mănuşi.
2.Hortensia
Hortensia este una din cele mai răspândite flori din parcuri şi grădini. Eeste foarte apreciată pentru florile sale mari, dar şi pentru perioadele mari de înflorire – de la începutul verii până toamna târziu. Dacă îţi doreşti o astfel de floare în grădină, să ţii cont că vei planta o floare ucigaşă. Este renumită pentru efectele sale toxice, părţile otrăvitoare fiind mugurii şi frunzele. În caz de ingerare, poate avea efecte ca vărsături, pierdere de conştienţă, chiar moarte. Persoanele sensibile pot prezenta simptome de dermatită în momentul îngrijirii ei.
3.Cucuta
Se spune că însuşi filozoful Socrate, atunci când a fost condamnat la moarte a trebuit să bea zeamă de cucută. Dacă nimereşte în stomacul omului, provoacă greţuri însoţite de vomă şi diaree. Datorită substanţelor pe care le conţine, cucuta, în doze mari, poate paraliza muşchii şi opri respiraţia. În Grecia Antică era folosită pe post de mijloc de pedeapsă cu moartea.
4.Nemţişorul de câmp
Părţile aeriene conţin alcaloizi, care şi determină toxicitatea ei. Este o plantă cu un puternic rol cicatrizant, vasodilator şi diuretic. 5.Mătrăguna
Este folosită în medicina încă din 1500 î.e.n.
Conţine substanţe active importante: atropină, scopolamină, care sunt nişte alcaloizi. De fapt, în totalitatea ei, această plantă conţine, în cantitate mare, alcaloizi, care sunt foarte toxici. Se utilizează în medicină strict după recomandarea medicului, deorece, administrată incorect, poate provoca moartea. 6.Cucuta de apă
Este o plantă extrem de toxică, cu atât mai periculoasă pentru că frunzele şi ramurile au miros de ţelină şi se pot confunda cu zarzavaturi, iar rădăcina poate fi confundată cu păstârnacul. Ingerarea ei poate provoca dureri abdominale, vărsături şi diaree, chiar stop cardiac.
7.Cetina de negi
Este o plantă decorativă veşnic verde care deseori înfrumuseţează grădinile şi parcurile. Principala sa caliatate este că ajută la îndepărtarea negilor. Se îngrijeşte foarte atent, protejându-vă mâinile cu mănuşi. Se foloseşte doar extern, este foarte toxică. Intern produce iritaţii gastro-intestinale, comă şi chiar moarte.
8.Degeţelul purpuriu
Este regina romanelor-detectiv ale lui Agatha Christie. Preparatele din această plantă se utlizează mai ales în insuficienţă cardiacă. Din degeţel se extrage digitalina care poate produce moartea.
9.Rhodhodendron-ul
O plantă care uimeşte prin frumuseţea ei. Are o multitudine de culori. Dacă întâmplător este ingerată, produce vărsături, diaree, chiar moarte. 9. Leandrul
Este foarte toxic. O singră frunză e suficientă pentru a omorî un copil.
Chiar dacă este posibil de salvat, oricum consecinţele se vor păstra pentru totdeauna – probleme cu inima şi sistemul nervos central. 10.Omagul
Este o plantă decorativă cu mare efect. Este o plantă foarte toxică, atât de toxică, încât vechii luptători îsi muiau vârful săgeţilor în extract de omag. Atacă sistemul nervos central, provocând rapid moartea.
11.Narcisa
Simbol al sosirii primăverii, chiar dacă nu e ingerată, poate provoca dureri de cap, alergii. Daca este ingerată însă poate provoca greţuri însoţite de vărsături, convulsii, pierderi conştienţă şi chiar moarte.