כ"ק רבי חיים פינטו הגדול זיע"א לרגל יומא דהילולא כ"ו אלול מאה ששים ותשע שנים ,חלפו מאז לשמי הסתלקותו רום של הנר המערבי, הצדיק המקובל הקדוש כ"ק רבינו חיים פינטו הגדול זיע"א .וההילה שאפפה את הצדיק בחייו, מכח תורתו ועוצם קדושתו שבאו לידי ביטוי באמרי פיו הטהור, שחוללו ניסים וישועות בבחינת "צדיק גוזר והקדוש ברוך הוא מקיים" -כוחה תקף גם בימינו אנו .יהודים רבים מעלים על נס את הישועות הגדולות שלהם הם זכו לאחר שהעתירו בתפילה לפני בורא עולם ,והזכירו את זכותו של הצדיק המלומד בניסים כ"ק מרן רבי חיים פינטו זיע"א. שמו של הצדיק רבי חיים פינטו זיע"א ,נערץ כבר שנים רבות בקרב יהודי מרוקו ואף מחוצה לה .שמו ורוח קדשו חצו גבולות ומדברות ,אוקינוסים ויבשות. ספרים רבים נכתבו מנפלאותיו של הצדיק למען יעמדו ויסופרו לדור .אחד הספרים בהם נכתבו ספורי המעשיות ,הלוא הוא הספר הידוע "שבח חיים" .ספר זה נכתב בשפה הערבית ,על ידי רבי מכלוף מזל תרים זצ"ל .לאחרונה ,הועתק הספר ללשון הקודש על ידי הרב דוד הכהן הי"ו ,תלמידו של מו"ר כ"ק הגה"צ רבי דוד חנניה פינטו שליט"א ,ואחריו נמשכו סופרים ומושכים בעט אשר ראו זכות לעצמם וחרטו על ספר את הנהגותיו ונפלאותיו של הצדיק רבי חיים פינטו זיע"א] .בקרוב יראה אור ע"י מכון "פניני דוד" ספר מיוחד על תולדות חייהם של צדיקי המשפחה ,ובו חלק נכבד ממסכת חייו של הצדיק הקדוש רבי חיים זיע"א, וכן מופתים ומעשה נסים שהתחוללו בזכות הצדיק ועל קברו[. שמו של הצדיק רבי חיים הגדול זיע"א ,יצא לתהילה בכל קצוי ארץ כבר מימי בחרותו, כשתפס והנהיג לעצמו חיי תורה וקדושה אותם ראה וקיבל בבית אבותיו הקדושים זיע"א .שמו התפרסם בקרב קהילות היהודים בכל ערי מרוקו ,וגם הנכרים כיבדו אותו עד מאד ,והתייחסו אליו כאיש קדוש פועל ישועות .שמעו הגיע ויצא למרחקים ,לא רק בתוך תחומי מרוקו ,כי אם במדינות רבות באירופה ובמזרח התיכון .פעמים רבות היו מגיעות אליו בקשות ממרחקים ,מיהודים שביקשו ממנו שיתפלל בעבורם ויבקש עליהם בדבר ישועה ורחמים. דלת ביתו של הצדיק רבי חיים זיע"א שבמוגאדור ,היתה פתוחה בכל שעות היממה בפני כל אחד ואחד ,ללא יוצא מהכלל .בין אם הוא עני ,דל או נגיד ועשיר, הצדיק השתדל ופעל עבור כל אחד ואחד שפנה אליו. לאחר הסתלקות מורו ורבו הגאון רבי יעקב ביבאס זצ"ל ,פנו אליו בני הקהילה וביקשו ממנו שימלא את מקומו של הגאון רבי יעקב ביבאס זצ"ל ,ויישב על כס הרבנות במוגאדור .בתחילה סירב רבי חיים זיע"א לכך ,אך לאחר הפצרות מרובות מצד פרנסי הקהילה היהודית ,ניאות רבי חיים הגדול למלא את מקום רבו הקדוש .וכך הוא הכניס את צווארו תחת עול הציבור ,בעניני הכלל והפרט. באותה תקופה הסתייע רבי חיים זיע"א בעניני הרבנות ,על ידי עמיתו וחבירו הגאון הקדוש רבי דוד בן חזאן זצ"ל ,ששימש עזר כנגדו בהנהגת הציבור ובהרמת קרן התורה והיהדות.
אשרי מי שראה פניו עבודת הקודש של רבי חיים פינטו זיע"א ,החלה כבר בסמוך לחצות לילה .בשעה זו היה כ"ק רבי חיים פינטו זיע"א מתגבר כארי ,ומתחיל בסדר יומו בעבודת הקודש בלימוד תורה ועבודת ה' טהורה. באותה שעה ממש ניצב משמשו ,רבי אהרן אבן-חיים ,על משמרתו ,משמרת הקודש ,כדי לשפות כוס חמין לרבו. לילה אחד ,כך מסופר בספר "שבח חיים" ,שמע רבי אהרן אבן-חיים שני קולות הבוקעים מתוך חדרו של כ"ק רבי חיים זיע"א .חשב רבי אהרן בלבו" :אם הלילה יש לרב חברותא בלימוד התורה ,מן הראוי שאכין כוס משקה גם לאורח שהצטרף אליו ללימוד התורה" .וכך עשה .הוא הכניס לחדרו של הרב שתי כוסות שתיה. לאחר תפילת שחרית ,קרא כ"ק רבי חיים זיע"א למשמשו רבי אהרן ,ושאל אותו בפליאה" :רבי אהרן! אמור נא לי ,מדוע שינית הלילה ממנהגך ,והכנסת לחדרי שתי כוסות במקום כוס אחת"?
"שמעתי -השיב לו רבי אהרן -שכבוד הרב מדבר עם מישהו ,וחשבתי לכבד גם את האורח במשקה חם". הצדיק רבי חיים זיע"א נענע את ראשו בשתיקה ,הביט על רבי אהרן כשהוא אחוז בשרעפי קודש ,ואמר לו" :אשריך בני .אשריך רבי אהרן .אשריך שזכית לשמוע את קולו של אליהו הנביא .זה היה הקול השני ששמעת הלילה". "דע לך ,הוסיף רבי חיים זיע"א וציוה על רבי אהרן אבן-חיים :כי אני גוזר עליך, שלא תגלה לאיש את העניין הזה". רבי אהרן קיבל על עצמו את גזירת הצדיק ,ובמשך שנים רבות שמר את מצות הרב ונצר את הדברים בלבו .על אף שהיה עז רצונו לספר ולפרסם את גדולת הצדיק שזוכה לגילוי אליהו הנביא זכור לטוב וללמוד עמו בחברותא בכל לילה ,אך חזקה עליו מצות רבו והוא לא גילה שמץ של דבר וחצי דבר ממה ששמעו אזניו. כשהגיעה שעתו של כ"ק רבי חיים זיע"א להסתלק מן העולם ,חש רבי אהרן כי הנה הגיעה השעה לספר את הסוד המופלא למקורבי הרב -על גילוי אליהו הנביא מבשר טוב ,שלמד בחברותא עם כ"ק רבי חיים פינטו זיע"א .ובשבתו עם חברים מקשיבים ,ביקש רבי אהרן אבן-חיים לספר על גדולת הצדיק ונפלאותיו, תוך שהוא חושף בפניהם את גזירת הצדיק שמנעה ממנו לפרסם את העובדה שזכה לגילוי אליהו הנביא זכור לטוב. ועוד בענין זה :לביתו של כ"ק רבי חיים זיע"א היו נכנסים ובאים אנשים רבים, בנושאים הקשורים לכלל הקהילה ועניני הציבור היהודי במוגאדור .בין הבאים הגיע פעם במרוצה רבי מכלוף לוב )המכונה ר' ליסאע( ,זה נזעק לבית הרב לצורך ענין חשוב ודחוף שלא סבל דיחוי. הדבר אירע בשעת לילה מאוחרת ,ורבי מכלוף ידע למצוא את חדרו של רבי חיים זיע"א ,על פי הנר שדלק בחדרו של הרב .כשנכנס רבי מכלוף לחדרו של הרב ,ראה שם שני אנשים :האחד ,כ"ק רבי חיים פינטו זיע"א ,ופניו פני להבים, זורחות באור יקרות .והשני ,דמות לא מוכרת לרבי מכלוף ,אשר היה דומה בעיניו למלאך ה' צ-באות. רבי מכלוף חשב להתקרב אל השניים ,אך לפתע הוא חש בפיק ברכיים ואימה גדולה נפלה עליו .הוא הסתובב על עקבותיו ומיד ברח מן המקום. למחרת היום כשנפגש עם כ"ק רבי חיים פינטו זיע"א ,אמר לו רבי חיים זיע"א" :אשריך ,רבי מכלוף ,שזכית לראות את פני אליהו הנביא זכור לטוב". רבי מכלוף התפעם מאוד משמחה אך לבו נהפך בקרבו ,שמא ייענש על כך שהביט בפניו של אליהו הנביא זכור לטוב .הוא התחנן בפני כ"ק רבי חיים זיע"א שיתפלל עליו ,כדי שלא ייענש חס ושלום וימות בחצי ימיו. כ"ק רבי חיים זיע"א הבטיח לו שיתפלל עליו ,וביקש עליו רחמים מאת ה' שלא ימות בגיל צעיר. תפילתו של כ"ק רבי חיים זיע"א התקבלה במרומים .רבי מכלוף האריך ימים ושנים ,עד שנסתלק לבית עולמו בן מאה ועשר שנים .את המעשה הזה שאירע לו ,כתב רבי מכלוף בעצמו בסידור התפילה שלו ,ובניו ונכדיו ששימשו את בני משפחת פינטו המעטירה ,העבירו את המעשה לדורות הבאים.
לא נשאר ארבה אחד העיר מוגאדור ידעה שנות רעב וסבל ,בהם קיפחו רבים מתושבי המקום את חייהם ונפחו את נשמתם ברעב ובצמא ובחוסר כל .ואם לא די בזאת ,הרי שמידי כמה שנים היתה פוקדת את העיר מכת ארבה .מליוני חגבים היו פושטים על השדות והמטעים הירוקים ,וכשהואילו בטובם לצאת מהעיר הם היו מותירים אחריהם שדות ומטעים ערומים מתבואה ומפירות .מחסור זה הביא בעקבותיו לייקור מוצרי המזון ,ולמצוקה כלכלית קשה של התושבים. באחת השנים נראה הארבה בהמוניו בעיר מוגאדור .תושבי העיר נחרדו מאד, ובשעה קשה שכזו לא נותר ליהודי מוגאדור אלא לתפוס את אומנות אבותיהם בידיהם :בשם הרבנים הכריזו גבאי בתי הכנסת על יום תענית ותפילה ברחבי מרוקו .אך למרבה הצער הם לא נושעו והמכה לא חלפה ,צערם של יהודי מוגאדור הלך וגדל. והנה באה הישועה .ימים ספורים לאחר מכן ,כשכ"ק רבי חיים פינטו זיע"א היה עסוק בלימודו עם תלמידיו ,לפתע נפלה על הבית חשיכה גדולה .היה זה 'ענן' של מליוני חגבים שחגו מעליהם בדרך מעופתם והחשיכו את האיזור .כמה מהחגבים נפלו על ספרי התלמידים ,ומחמת כן הם נאלצו להפסיק את סדר לימודם. כ"ק רבי חיים פינטו זיע"א שהבחין במתרחש ,הפסיק מיד את לימודו ,נטל שופר
והחל לתקוע בו כדי להעביר את רוע הגזירה .לאחר מכן החל להתפלל ,אמר "שלוש עשרה מידות של רחמים" ועמד בתפילה לפני קונו .ולא פסק בתפילה ותחנונים ,עד שבאה רוח מזרחית ולקחה עמה את כל הארבה.
אדר ב' בנידוי! לשנה אחרת התרחשו ובאו ימים קשים על מדינת מרוקו .כבר עברה מחצית מחודש אדר שני ,ושום טיפת גשם לא ירדה להרטיב וללחלח את פני האדמה. יהודי מוגאדור באו אל כ"ק רבי חיים פינטו זיע"א בתחינה ,שיושיע אותם מצרתם ויתפלל עליהם .המחסור בתבואה היה גדול ,ובדמעות שליש הם ביקשו מהצדיק שיעורר עליהם רחמי שמים. רבי חיים זיע"א שמע את דבריהם בקשב רב ,ואחר פסק" :למחר כל העם נאספים בבית הכנסת .אל תאכלו ואל תשתו ,הרבו בתפילות .לאחר מכן תצאו לבית העלמין ,ונצפה לישועת השם". למחרת הכריזו בקהל על יום תענית ותפילת רבים .הציבור נאסף בבית הכנסת לתפילה ,ובתום התפילה יצאו כולם לבית העלמין ורבי חיים זיע"א הולך בראשם. כשנכנסו לבית העלמין ,נעמד רבי חיים זיע"א ליד אחת המצבות וביקש ממשמשו :קרא בקול גדול; "אדר ב' בנידוי! אדר ב' בנידוי! אדר ב' בנידוי!" השמש עשה כמצות הרב ,אף שפשר הדברים נשגבו מבינתו .ובעוד הוא ממתין לראות כיצד מתפתחים הענינים ,קרא מיד רבי חיים זיע"א ואמר בקול גדול: "אדר ב' שרוי לך ,אדר ב' מחול לך ,אדר ב' מותר לך" ,כפי שאומרים בסדר התרת נדרים. כ"ק רבי חיים זיע"א ,סיים את מה שביקש לעשות ,ומיד שב לביתו כשאחריו חזרו הכל לבתיהם. בעוד ציבור המתפללים עושים את דרכם איש איש לביתו ,נפתחו לפתע ארובות השמים ומטר עז ניתך ארצה .מסופר ,כי עוד בטרם הספיקו המתפללים להגיע לבתיהם ,כל בגדיהם נרטבו ונספגו ממי הגשמים הרבים שירדו באותו יום ,בזכות תפילת הצדיק.
כי קולך ערב חביבה היתה השבת על רבי חיים זיע"א ,יותר מכל ימות השבוע .בשבת קודש הוא היה מרגיש התרוממות הרוח ,ורוח של שירה ,פיוטים וזמירות נחה עליו .בכל סעודה היה נוהג לשורר זמירות בקולו הערב ,שכן כ"ק רבי חיים זיע"א ,היה יודע נגן ,וקולו הערב יצא למרחוק )כידוע ,הותיר אחריו רבי חיים שקים מלאים של כתבים ובהם שירים ופיוטים ,אולם רבים מהם נאבדו .היה זה בשעה ששודדים באו לעיר מוגאדור ,ונטלו משם את כל האוצר עם כל פיוטיו(. מו"ר הגה"צ כ"ק רבי דוד חנניה פינטו שליט"א ,מוסיף ומספר: באחת השבתות -כך קבלנו את הדברים מאבותינו הקדושים -זימר כ"ק רבי חיים זיע"א ,כמנהגו בקולו הערב מפיוטיו של המשורר רבי ישראל נג'ארה זצ"ל. הוא שר בהתלהבות גדולה כזו ,עד שרבי ישראל נג'ארה נגלה אליו בהקיץ ,חיבק אותו ונישק אותו על כוונת הלב ועל הקול הערב ,בהם שר את פיוטיו לכבוד השכינה הקדושה.
רבי ישראל נג'ארה מחכה לנו רבי חיים זיע"א היה מלומד בקפיצת הדרך ממקום למקום .באחת הפעמים ,נטל עמו הצדיק אדם נוסף .ומעשה שהיה כך היה: הגאון רבי דוד בן חסין זצ"ל ,היה ידוע כמשורר גדול .מקום מגוריו היה במאקנס, אשר היתה רחוקה מאד מהעיר מוגאדור .פעם אחת ,באמצע הלילה ,הגיע רבי חיים זיע"א לביתו של רבי דוד ,העיר אותו ,ואמר לו" :בוא איתי למוגאדור ,רבי ישראל נג'ארה מחכה לנו שם"... רבי דוד התלבט מעט ,שכן הדרך ממאקנס למוגאדור ארכה כמה ימים ,והוא
"ותשובה ותפילה וצדקה
השיב לרבי חיים" :איך אלך ,והלוא אשתי עלולה להתעורר באמצע הלילה ולהרגיש בחסרוני ,והיא בודאי תפחד ותינזק"? אלא שרבי חיים זיע"א הרגיע אותו ואמר לו" :בעזרת השם נצא ונחזור במהרה, עוד קודם שאשתך תספיק להתעורר". "שמעתי את שמך הגדול -אמר רבי דוד לרבי חיים זיע"א -אבל איני יכול ללכת, מפני הדאגה לשלום אשתי" .רבי חיים המשיך לשכנע אותו שלא יהסס; "אני מבטיח לך שנצא ונחזור מהדרך ,ואשתך לא תדע בין ימינה לשמאלה". מהרהורים למעשה .יצאו רבי חיים זיע"א ורבי דוד חסין זצ"ל בקפיצת הדרך ממאקנס למוגאדור ,שם פגשו את המשורר רבי ישראל נג'ארה זצ"ל ,אשר ירד אליהם מעולם האמת ,ויחדיו שרו שירות ופיוטים .כשסיימו ,הבטיח להם רבי ישראל נג'ארה כי בכל ראש חודש יתגלה אליהם ,ויחדיו ישירו שירים ופיוטים. מאורע זה נהפך למנהג של קבע :מידי חודש בחודשו רבי חיים זיע"א היה בא לביתו של רבי דוד חסין ,ויחדיו היו עושים את הדרך ממאקנס למוגאדור בקפיצת הדרך ,כדי לשורר שירים ופיוטים עם המשורר רבי ישראל נג'ארה זצ"ל. ]מפי הגאון הצדיק רבי אהרן חסין זצ"ל ,ראב"ד של עיר אסווירא )מוגאדור(, נכדו של המשורר רבי דוד זצ"ל[
אשדוד :רח׳ האדמו״ר מבעלזא 43טל 8566233-08 .פקס8521527-08 . ירושלים :רח׳ בית וגן 97טל 6433605-02 .פקס6433570-02 .
עלון מס׳ 477
לא אעזוב אתכם בחודש אלול לשנת הר"ת ,כעשרה ימים קודם ראש השנה ,חרג רבי חיים זיע"א מסדר הלימוד הקבוע בבית מדרשו ,והחל לעסוק עם תלמידיו בהכנות והתעוררות לקראת הימים הנוראים .הסוגיות התלמודיות שהיו שגורים על פיהם ,הוחלפו לעניני מעלת התשובה ,חשיבות התשובה בימים אלו שבהם גורלו של האדם תלוי ועומד. הצדיק ביקש מתלמידיו ,להמשיך ולהתחזק בשמירת התורה וקיום המצוות ,תוך שהוא מבטיח להם מפורשות: "דעו לכם תלמידיי אהוביי! אני אמשיך ואעמוד לפני הקדוש ברוך הוא בתפילה לאחר מותי ,כפי שעשיתי גם בחיי .לא אעזוב אתכם במותי ,כפי שלא עזבתי אתכם בחיי". דברי הצדיק והנימה האישית שבה הם נאמרו ,עשו רושם עצום על שומעיהם, והם החלו להרגיש כי הנה הצדיק עומד למסור את נשמתו הטהורה לבורא העולם. השמועה המרה עשתה לה אוזן בכל רחבי העיר והתפשטה במהירות בכל רחבי מרוקו ,ותקם צעקה גדולה .הכל החלו לומר פרקי תהילים ולהתפלל על רבם ,מי יודע אולי יהיה ניתן להעביר את רוע הגזירה ,ורבי חיים זיע"א ימשיך לחיות ויאריך ימים.
סבא דמשפטים המלומד בניסים ברוח זו המשיך ודיבר רבי חיים זיע"א את דבריו בקול חוצב להבות ,במשך כמה ימים ,על עבודת השם ויראתו .ובהגיע יום כ"ו לחודש אלול שנת הר"ת ,כבה הנר המערבי ונשמתו הקדושה של רבי חיים זיע"א ,שבה לצור מחצבתה מתחת לכסא הכבוד. רבי חיים זיע"א ,נטמן בבית העלמין הישן במוגאדור .בטרם הסתלקותו ציווה האב את בניו שלא יקימו כל ציון על קברו ,ולא יכתבו שום דברי שבח על המצבה, אלא רק את שמו בלבד. בהתייעצות שערכו רבני העיר ,הוחלט לכתוב את הנוסח הבא ,המופיע עד היום על ציונו של הצדיק זיע"א: "מצבת הרב הקדוש מעוז ומגדול ,סבא דמשפטים ,המלומד בניסים ,כמוהר"ר חיים פינטו זיע"א ,שנלב"ע יום כ"ו לחודש אלול שנת הר"ת .תנצב"ה". לפני מספר שנים ,בנה מר שמעון לוי הי"ו מהעיר אגאדיר ,אוהל מפואר על קברו של רבי חיים פינטו הגדול זיע"א .זכותו תהא מגן וצינה עלינו ועל כל עמו ישראל לטובה ולברכה ,שנזכה להכתב ולהחתם בספר החיים והשלום בשמחת הגאולה השלימה .אמן.
מעבירין את רוע הגזירה"
לרגל הילולת הצדיק הגה"ק רבי חיים פינטו הגדול זיע"א תתקיים העליה המסורתית לקברו שבעיר מוגאדור שבמרוקו ,בהשתתפות אלפים ובראשם מורינו ורבינו הגה"צ רבי דוד חנניה פינטו שליט"א
שם ישאו תפילה להצלחת הכלל והפרט ,רבים נושעו במקום קדוש זה. המעונין שיתפללו עליו ועל ב"ב ,ישלח את שמו ושם אימו לפקס שמספרו02-6413945 :
פרשת נצבים וילך שיחה שבועית לפרשת השבוע מאת מו״ר הגה״צ רבינו דוד חנניה פינטו שליט״א עצה לזכות בדין " -כי חדוות ה' היא מעוזכם" דבר פלא מצאנו ביום זה של ראש השנה ,כי על אף שיום זה יום דין גדול ונורא הוא, יום בו חורץ הבורא יתברך גורלות ,לכל באי עולם ,לכלל ולפרט ,לשבט או לחסד ,וכפי שאומרים אנו בפיוט הנורא "ונתנה תוקף" שנתחבר על ידי רבי אמנון ממגנצא" ,ונתנה תוקף קדושת היום ,כי הוא נורא ואיום ,ובו תנשא מלכותך ...ותפתח את ספר הזכרונות ומאליו יקרא וחותם יד כל אדם בו ...כבקרת רועה עדרו ,מעביר צאנו תחת שבטו ,כן תעביר ותספור ותמנה ותפקוד נפש כל חי ,ותחתוך קצבה לכל בריותיך ותכתוב את גזר דינם" .הנה ביום הזה יושב הקב"ה על כס מלכותו ,על כסא הדין ,ושופט את כל יושבי תבל ,קוצב את חייהם וכיצד תראה השנה הבאה עליהם – "מי יחיה ומי ימות ,מי בקיצו ומי לא בקיצו ,מי במים ומי באש ,מי בחרב ומי בחיה ,מי ברעב ומי בצמא ,מי ברעש ומי במגפה" ,וכו' וכו'. הוי אומר כי כל העובר על האדם במשך חודשי השנה ,נגזר עליו ביום דין זה ,בראש השנה ,לטוב וחס וחלילה למוטב... והנה למרות כל זאת ,מצווים אנו לשמוח ולעלוז ביום זה וכפי שקראו הכתוב ליום זה "וביום שמחתכם ובמועדיכם" .וכמו כן מצינו מפורשות בספר נחמיה )ח ,י( מה שאמרועזרא ונחמיה לבני ישראל בראש השנה "לכו אכלו משמנים ושתו ממתקים ושלחו מנות לאין נכון לו ,כי קדוש היום לאדונינו .ואל תעצבו ,כי חדות ה' היא מעוזכם". והוא פלא האומר דורשני ,הכיצד מצווה הקב"ה אותנו להיות ביום זה בשמחה ,הלא כל מהות השמחה סתירה היא למהות היום ,הכיצד שייך לקיים "אכלו משמנים ושתו ממתקים" ,להטיב לבנו באכילה ושתיה ,כאילו איננו עומדים למשפט ,ואיננו צריכים להיות חרדים מאימת הדין. הראיתם פעם אדם העומד למשפט על חייו ובמקום לבכות ולהתחנן על נפשו ,מתישב הוא לסעוד את נפשו בסעודת מלכים ,בשר ויין ,סעודת חג? היתכן? ובכדי להבין ענין זה ,שומה עלינו להתבונן תחילה ביסודי הדת ,הלא המה האמונה והבטחון בקב"ה .שכבר רבותינו הראשונים האריכו בהם רבות ,רבי סעדיה גאון, הרמב"ם והרמב"ן ,הכוזרי ,החובת הלבבות ועוד ועוד ,לא סתם קרא החזון איש לספרו המוסרי "אמונה ובטחון" ,באשר אלו הם יסודי הדת. עד כדי כך חשובים הם יסודות אלו ,שדבר פשוט הוא שיהודי שאינו מאמין שהקב"ה הוא בורא העולם ,שאינו שם בה' מבטחו ,חסר במהותו ,כי זה כל האדם! כי החי בלא אמונה בה' וללא בטחון בבורא עולם ,אין שום ערך לקיום מצוותיו ולתורתו ,שזהו יסודו ושרשו של מי שבשם ישראל יכונה .שידע שאין עוד מלבדו! שהוא אדון הכל ,היה הווה ויהיה! ואם במשך כל השנה ,ענין האמונה והביטחון כה יסודי ושורשי הוא ,על אחת כמה וכמה בימים אלו של ראש השנה ויום הכיפורים ,ימים שקראו עליהם חז"ל את הפסוק "קראוהו בהיותו קרוב" .כי אם במשך השנה שייך כביכול להתעלם מהנהגתו של בורא
עולם ,ולשקוע בחלאת ההרגל ,לטבוע בו ולא לשים לב לסובב ,הרי שבימים הנוראים, ימים שעצם מהותם היא מהטובות שהטיב הקב"ה עם ברואיו ,ימים שכל מהותם 'אמנה ובטחון' שהקב"ה מתקרב אלינו" ,המלך בשדה" כמובא בספרים הקדושים ,על אחת כמה וכמה שחובה עלינו ,כפולה ומכופלת ,להתחזק באמונה וביטחון. כי אם בימים אלו ,שהינם קרש הצלה שאם נאחז בו בכל יכולתנו אפשר וננצל מקושי הדין ,לא נתחזק באמונה ובטחון אז אימתי כן .כי אם לא עכשיו אימתי! ובפרט שכבר הובטחנו כי "הבוטח בה' חסד יסובבנו" ,היינו שגם אם לא מגיע לאדם מצד הדין ,הרי שאם יבטח בקב"ה ינהג בו הקב"ה במידת החסד ,לפנים משורת הדין ,לתת כפי שיבטח ,ואם כן הרי לנו ,עצה טובה להינצל בדין – בטחון בקב"ה! ומעתה נפתח הפתח להבנת הענין ,כי המצווה לשמוח ביום זה ,הינה להראות שבחסדי הבורא אנו בטוחים שנצא זכאים בדין ,כי כרחמי אב על בנים כן בטוחים אנו ברחמיו של הבורא יתברך .ואם כן הרי שדומה הדבר לאדם אשר זקוק להיכנס לבית המשפט ויודע כבר שזיכוהו בדין ,ודאי שאין הוא פוחד ורועד מהדין ,אלא יושב וסועד את לבבו בשמחה ,באשר המשפט עבורו אינו אלא כמסירת הודעה ופרסום זכאותו לכלל העולם. זאת ועוד ,כי ברגע שיחרד הוא לנפשו אות וסימן כי אינו בטוח בזכאותו .וכך בענינינו, לא רק שצריכים אנו לשמוח"" ,לכו אכלו משמנים ושתו ממתקים ושלחו מנות לאין נכון לו ,כי קדוש היום לאדונינו" .אלא יתר על כן מצווים אנו ב"אל תעצבו"" ,כי חדות ה' היא מעוזכם" ,השמחה ,היא היא המעוז שעל ידו תינצלו בדין ,השמחה היא היא המראה על בטחונכם המלא בבורא עולם ,ובטחון שעל ידו "חסד יסובבנו" ואם לא תבטחו אלא תעצבו הרי שתתחייבו בנפשכם ,כי תראו שחסרה לכם המדה הנפלאה הזו של בטחון! אמור מעתה ,כי אם נרעד ונפחד על נפשותינו ביום זה ,לא רק שתחסר השמחה ,אלא יחסר הבטחון! כי בזה נראה קבל עם ועולם שאין אנו בטוחים בבורא עולם וברחמיו. אכן כמובן יש להבהיר ולהזהיר ,כי עומק הדין קשה ועצום ,כי מי יצדק לפניך בדין ,מי הוא אשר יוכל לעמוד בעומק הדין לפני מלכו של עולם .וכבר אמר דוד המלך ע"ה, בספר תהילים אשר לו" ,ואל תבוא במשפט את עבדך כי לא יצדק לפניך כל חי" ועוד אמר "סמר מפחדך בשרי וממשפטיך יראתי" .ואם הוא ,דוד המלך" ,עבדך משיחך", נעים זמירות ישראל ,אשר כבר העיד על עצמו "לבי חלל בקרבי" כה חשש מהדין ,מה נענה ונאמר אנו הקטנים ,כי אם בארזים נפלה השלהבת מה יאמרו אזובי הקיר .אלא ודאי וודאי שיש מה לפחד ,וכמובא בגדולי ישראל שבימי אלול טרם בא היום הגדול והנורא היו יושבים ובוכים יום ולילה ועושים תשובה על מעשיהם ,אכן כל זה הוא מחיובי האדם לפני ראש השנה ,לשוב בתשובה שלמה ,לתקן את דרכיו ,עם כל דרכי התשובה ,הדאגה היגון החרטה הוידוי הקבלה לעתיד ,כפי שנמנו בארוכה בשערי תשובה לרבינו יונה ,אך בראש השנה ,כשמגיע רגע המשפט וכבר אין דבר כביכול התלוי בנו ,שהרי אנו את שלנו עשינו כששבנו בתשובה ותקנו את דרכינו ,או אז צריכים אנו לבטוח בקב"ה ,ובזה שאנו סומכים בטוחים ושמחים בו נזכה בדין – "כי חדוות ה' היא מעוזכם" – היא היא הכח והעוז לנצח בדין.
ﬣילוﬥא דצﬢיקיא כג -רבי אורי השרף מסטרליסק כד -רבי ישראל מאיר הכהן מראדין, מח"ס ’חפץ חיים’ כה -רבי בנימין יהושע זילבר ,מח"ס ’אז נדברו’ כו -רבי אליהו צרפתי ,מח"ס ’אליהו זוטא’
כו -רבי חיים פינטו הגדול כז -האדמו"ר רבי שר שלום מבעלזא כח -שאול המלך ושלשת בניו כט -רבי שלמה אמאריליו, מח"ס ’שו"ת כרם שלמה’
פרשת נצבים וילך כ״ג אלול תשס“ט ירושלים
הﬢקת נרות מוצאי שבﬨ ﬧבינו ﬨﬦ
תל אביב
באר שבע
18:30 18:15 19:27 19:25 20:04 20:02
18:32 19:27 20:04
חובה על החכמים ללמוד עם חלושי השכל
פנה נא אל החטאות עלייתם של תלמידי הגר"א מווילנא זצ"ל ,תופסת מקום נכבד בפרשת ה"יישוב הישן" בארץ הקודש .זמן קצר לאחר הסתלקותו של הגר"א, התחילו תלמידיו להגשים את משאת נפשם .קבוצות קבוצות יצאו לדרך ,ביניהם קבוצה בת מאה וחמשים איש ,שבראשה עמד הגאון רבי ישראל משקלוב זצ"ל ,בעל "תקלין חדתין". על אניה ישנה ורעועה ,שהיתה מלאה בנוסעים ,בדוחק רב וצפיפות נוראה ,עלו התלמידים על הספינה ופניהם אל ארץ חמדה .בשבועות הראשונים התנהל הכל כשורה ,אולם לפתע השתנה הכל – שמים התקדרו בעבים ,סערות החלו נושבות ,וגשם עז ניתך ארצה .האניה טוטלה ונזרקה בין הגלים הגבוהים ,והמצב היה קשה מנשוא .הסכנה ריחפה ,שהספינה לא תחזיק מעמד. מקץ שני ימי סערה ,ניגש רב החובל אל רבי ישראל ,הורידו לירכתי הספינה ,והשנים המתיקו סוד .עם תום השיחה ,הורה רבי ישראלְ ,ל ַּכ ּנֵס את אנשי קבוצתו על סיפון האניה .הנאספים הבינו כי אין בפיו בשורה מרנינה. "מורי ורבותי" ,פתח רבי ישראל את דבריו" ,לפני מספר רגעים ,ניגשאלי רב החובל ,וסיפר לי ,כי זה לו שלושים שנה על הים ,ומעולם לא פגע בסערה כה עזה .לדעתו ,לא תחזיק ספינתנו הרעועה מעמד בים הגועש. תוך זמן קצר ,כולנו נרד לתהומות ח"ו"... אין ספק ,לדעתי ,שעל כל אחד מחבורתנו לדעת את האמת לאמיתו, שהרי אם נגזר עלינו ,חלילה ,לשקוע במצולות ים ,עלינו לנצל את הזמן הקצר שנשאר לנו – לתשובה שלימה .מטעם זה ,אספתי את כולכם, ויחד נשוב בתשובה ,ונבוא לעולם האמת נקיים מחטא ועוון. כאן הוסיף רבי ישראל משקלוב על דבריו הראשונים: ברצוני להציע בפניכם ,אופן עשיית התשובה .חז"ל אומרים במסכתסוטה )לב ,(:שאין לומר ווידוי בקול ,כדי שלא לבייש את המתוודה. לגבינו ,אין זה שייך כלל ,שהרי כולנו מתים ר"ל .אצלנו ,ככל שתרבה הבושה ,כך תתרבה הכפרה ,בגלל הבושה והחרפה ,ונבואה שערי גן עדן זכים ונקיים. ההצעה התקבלה פה אחד. נמנו וגמרו בני החבורה ,שצעיר התלמידים יתחיל בווידויו האישי .כבש הלה את פניו בידיו והחל בוכה ,וכה אמר: ...בושתי וגם נכלמתי להרים פני אליכם .ברצוני להתוודות ברבים, שבמשך שנתיים ימים ,שיקרתי לאמא שלי! השומעים הופתעו לשמוע את הסיפור מפי תלמיד חכם כמותו ,שהוחזק לאיש המעלה :בכור אני לתשעת הילדים שילדה אמי .כאשר הגענו לווילנא ,עדיין לא מלאו לי שלוש עשרה שנה ,זכינו לדירה שגבלה עם קיר דירתו של רבינו הגר"א זצ"ל .אבא ז"ל התפרנס מחנות מכולת, ולעת ערב ,כאשר שב הביתה ,התיישב בחדר הסמוך לחדרו של הגר"א, והתענג מקול התורה שבקע משם.
ערב אחד ,אבא יושב בחדרו .לפתע שומע הוא את הגר"א ,חוזר עלמאמר חז"ל )שבת י" :(.מניחין חיי עולם ועוסקים בחיי שעה" ,מאות פעמים. נכנסו הדברים לליבו ,ולא יכל להרדם כל אותו לילה .מה יהיה עם "חיי עולם" – חשב .למחרת פנה אל אמי ,וסיפר לה את המהפכה שחוללו בו דברי הגר"א ,ושהוא מוכן לנטוש את החנות ,ולהתיישב באהלה של תורה .אם מוכנה היא ליטול על עצמה את עול הפרנסה ,אז מצידו גם הוא מוחלט. ואמא הסכימה. מאותו יום ואילך ,עמדה היא בחנות ,ואבא למד .כעבור תקופה ,הוצרכה לסגור את החנות ,אך לא את הגמרא של אבא .הוא המשיך בלימודיו, ואמא ניסתה להביא טרף לביתה ,באמצעות מלאכות שונות וקשות. וכאשר ראתה ,שגם זה לא בשביל כוחותיה הדלים ,דיברה אלינו ,הילדים, וכה אמרה: שמעו נא ילדיי היקרים! יודעים אתה היטב ,כי נפשו של אבא חשקהבתורה ,ואני נטלתי על עצמי לשאת בעול הפרנסה ,אולם כעת ,שהגעתי למצב קשה מנשוא ,זקוקה אני לעזרתכם .ובכן ,אם תסכימו להסתפק בארוחה אחת ליום ,במקום שתי הארוחות שקבלתם עד כה ,ואבא יוכל להתעלות בתורה. והילדים הסכימו. אני ,מספר התלמיד בפני בני החבורה ,שיערתי שגם הארוחה היחידה, לא תהיה מי יודע מה ...והרהרתי בלבי ,כיצד אוכל בתור בכור-הבנים, לתרום בהקלת מצב הפרנסה. לבסוף אמרתי לאמי :את המנה היחידה שלי ,תוכלי לחלק בין שמונת אחיי ,כי החל ממחר ,תינתן לנו ב"חדר" ארוחת צהרים .אמא שמחה כמוצאת שלל רב .היא רק רצתה להיות בטוחה ,שאמנם כן הוא כדבריי, והוסיפה לשאול אותי: האם באמת כדבריך ,כן הוא? ואני השבתי בחיוב.זה היה שקר! מדי יום ביומו שאלה אמא ,האם קיבלתי את ארוחתי ב"חדר" ,והייתי עונה לה בחיוב .וזה היה שקר! הייתי אוכל את שיירי המאכלים שהביאו חבריי מן הבית .אבל לא לזה התכוונה אמי. שנתיים ימים שיקרתי לאמי .ועל זה עומד אני לפניכם – ומתוודה!... עם תום הווידוי ,הגיעה שעת ה"תפילה". נשא רבי ישראל זצ"ל ,את ידיו לשמים ,והכריז בקול אדיר: רבונו של עולם! ביום ראשון של סליחות ,מבקשים אנו ממך בלשון זה:ואל לחטאותְּ "...פנֵה נא הקב"ה "אל התלאות" "פנֵה נא אל התלאותַ , ְּ – הנסיונות והצרות הפוקדות אותנו יום יום" ,ואל לחטאות" – אל תשקיף על החטאות בלבד .ואני אומר לך כעת; רבונו של עולם! ְּפנֵה נא לחטאות – הביטה וראה על איזה חטאים מתוודה צעיר התלמידים. עשה נא למענו ,והושיענו! ומה שלא יאומן – קרה .מבעד לעננים ,בקעה קרן אור .הרוח פסקה לנשוב .הים נח מזעפו עד שהגיעה האניה לחוף מבטחים.
הכתב והמכתב דע דאין חילוק באיסור רכילות ,בין אם הוא מספר לו בפרוש ,מה שאחד עשה לו ,או דבר עליו ,ובין על ידי מכתב .ואחת היא ,אם הוא מספר לו ,שפלוני גינה אותו בעצמו ,או שמספר לו שפלוני גינה את סחורתו ,כיון שעל ידי זה מכניס שנאה בלבו עליו) .חפץ חיים(
.1מי חשוב יותר זקן או שוטר? .2מה חביב על האדם כגופו?
"אתם נצבים היום כלכם לפני ה' א-להיכם ראשיכם שבטיכם זקניכם ושטריכם כל איש ישראל". דרשו רבותינו באגדה )תנחומא נצבים ב(" :ראשיכם שבטיכם ,אף על פי שמניתי לכם ראשים זקנים ושוטרים ,כולכם שוין לפני ,שנאמר :וכל איש ישראל" .וכלל גדול וחשוב מאין כמותו למדנו מכאן ,שכל אחד ואחד מישראל שוה הוא לפני המקום ברוך הוא. אלא שיש לנו לפרש ,מה ראה משה לומר ולפרט בפניהם כסדר הזה: "ראשיכם שבטיכם זקניכם ושוטריכם כל איש ישראל .טפכם נשיכם וגרך אשר בקרב מחניך מחוטב עציך עד שואב מימיך"?! והענין בזה הוא ,כדי שלא יהיו ישראל סבורים שאינם צריכים ללמוד תורה עם מי שהוא קטן ממנו בחכמה .לכך פירט להם משה "טפכם נשיכם וגרך" – להודיע לך שחובה על כל אחד ואחד שיהא לומד תורה עם מי שהוא
"ה' א-להיך הוא עובר לפניך הוא ישמיד את הגויים האלה") .לא .ג(
יש לדקדק :מדוע לא אמר משה "ה' א-להינו" ,כפי שהיה רגיל לומר בכל ספר דברים ,ומדוע כאן אמר לשון יחיד " -ה' א-להיך"? בספר "מקור ברוך" ,מביא תירוץ נאה לכך: בגמרא מסכת כתובות )קי (:נאמר" :כל הדר בחוצה לארץ ,דומה כמי שאין לו אלוה" .היינו ,שבחוצה לארץ לא קיימת השראה א-להית כמו שישנה בארץ ישראל .ומכיון שמשה אמר ליהושע שהוא )יהושע( יכנס לארץ ישראל ולא משה ,לכך אמר לו בדרך רמז שהוא ראוי יותר להשראה א- להית ,ולכך רמז לו זאת בלשון יחיד "ה' א-להיך הוא עובר לפניך". "ולמדה את בני ישראל שימה בפיהם") .לא .יט(
משל למה הדבר דומה? כותב רבי אליהו דסלר זצ"ל ,בספרו "מכתב מאליהו": אדם בריא הרוצה לאכול מאכל מסוים ,הרי הוא נוטלו בפיו ואוכלו .לעומת זאת אדם חלש או ילד קטן ,זקוק הוא לאחרים שיאכילו אותו .אך גם הם ביכולתם רק להניח את המאכל בפיו ,אולם לבלוע אותו -צריך לעשות זאת הוא בעצמו ללא עזרת אחרים. כך הוא הדבר לאחר מתן תורה :השי"ת שלח את משה רבינו ע"ה כדי לתת את התורה לבני ישראל ,וללמדה אותם בבחינת "שימה בפיהם" .אולם כדי 'לבלוע' את התורה לתוך ליבנו -הדבר תלוי אך ורק בנו! "ויכתב משה את השירה הזאת ביום ההוא") .לא .כב(
בחז"ל מבואר כי באותו היום -יום פטירת משה -כתב משה רבינו את התורה כולה ,ואף יש האומרים כי משה כתב י"ג ספרי תורה .ויש להבין לשם מה היה צורך בנס הגדול הזה ,לכתוב את התורה כולה ביום אחד? כך מבאר זאת האלשיך הקדוש זיע"א :ביקש משה למנוע מישראל פתחון פה באמרם; על מה מוכיח אותנו משה בעברינו על דברי התורה? והרי אין לנו רק עשרת הדברות שנכתבו באצבע א-להים .או לחילופין ,יאמרו שאין שאר המצוות דומות לעשרת הדברות! לפיכך ,כתב משה רבינו לעיניהם את התורה כולה ביום אחד ,בדרך נס ופלא ,כדי שיבינו הכל כי התורה כולה "מכתב א-להים" הוא ,שהרי אין בכח אנוש לכותבה כולה ביום אחד ,אלא כולה נכתבה מהשי"ת ,וכשם שבלוחות היה נראה כאילו משה כותבם ,אך אליבא דאמת מעשה א-להים המה ,כך הוא הדין לענין שאר מצוות התורה.
קטן ממנו ,ואדרבה חובה על החכמים ללמוד עם חלושי השכל כדי שתהא תורה מצויה בפי כל אדם ואדם. זה הכלל :כל מי שיש בידו מדת אמת -סימן שיש בידו מדת הענוה ,שהרי אינו מתיירא לפרש את האמת ולהודות על החטא .וכיון שיש בו באדם את מדת הענוה שהיא נזר כליל המידות הטובות -הרי הוא לומד עם כל אדם ,ואינו אומר היאך אלך ואלמד עם פלוני תלמיד שלא קרא ולא שנה ולא שימש תלמידי חכמים?! שהרי אין התורה נקנית אלא במידת הענוה ,כענין ששנינו )תענית ז ,א( "למה נמשלו דברי תורה למים? דכתיב )ישעיה נה ,א( 'הוי כל צמא לכו למים' ,לומר לך :מה מים מניחין מקום גבוה והולכין למקום נמוך ,אף דברי תורה אין מתקיימין אלא במי שדעתו שפלה". הלכך היה דוד המלך ע"ה אומר" :מי יעלה בהר ה' ומי יקום במקום קדשו נקי כפים ובר לבב אשר לא נשא לשוא נפשי ולא נשבע למרמה" .ועוד הוא אומר "מי יגור באהלך מי ישכון בהר קדשך הולך תמים ופועל צדק ודובר אמת בלבבו לא רגל על לשונו לא עשה לרעהו רעה וחרפה לא נשא על קרובו" .סמך דוד המלך ע"ה את מדת האמת למדת הענוה ,ללמדך שאי אפשר לזה בלא זה .וכל מי שיש בידו זו יש בידו זו ,וכל שאין בו זו על כרחך שאין בו זו ,ואינו יכול להיות עומד לפני ה'.
"הן בעודני חי עמכם ממרים הייתם עם ה' ואף כי אחרי מותי". )לא .כז(
הגאון רבי יהודה בן עטר זצ"ל ,מביא את מה שמקשים העולם על ה"קל וחומר" של משה. שהרי בגמרא )סנהדרין לז(. מובא מעשה ברבי זירא שמת, והיו בשכונתו רשעים .והנה לאחר מותו חזרו הרשעים הללו בתשובה ,בטענה שכל זמן שהיה רבי זירא חי -היה הוא מגין עליהם .ולכך כשמת נתעוררו לחזור בתשובה. ואם כך ,גם אצל משה ,אמנם שכשהיה חי היו ממרים את פי ה' -זהו מחמת שהיו סבורים שמשה יתפלל עליהם ויגן בעדם ,אולם לאחר מותו של משה שלא יהיה מי שיגן בעדם ויתפלל עליהם ,בודאי יחזרו בתשובה?! אלא ,מתרץ הרב זצ"ל בספרו "מנחת יהודה" ,שכבר מצינו במעשה העגל שאמרו בני ישראל "כי זה משה האיש לא ידענו מה היה לו" -ופירש רש"י שהשטן הראה להם כמין ארון של משה באוויר ,וסבורים היו העם שמשה מת ואזי עשו את העגל. ועל כך נשא משה קל וחומר ,ואמר" :הן בעודני חי עמכם" -הן בזמן שהייתי חי עמכם ורק הייתם סבורים שאני מת" ,ממרים הייתם" -וכבר עשיתם לכם עגל מסכה ,בודאי ובודאי ש"אף כי אחרי מותי" תאחזו ,חלילה ,בדרך זו...
בדרך רמז "הן קרבו ימיך למות" "קרבו ימיך למות" -ראשי תיבות" :לישועתך קויתי ה'" רמז למ"ש חז"ל ,אפילו חרב חדה מונחת על צוארו של אדם ,אל ימנע עצמו מן הרחמים. ]"בני ראובן"[
"וקראת אתכם הרעה באחרית הימים" "אתכם הרעה באחרית הימים" .ראשי תיבות" :אהבה". לרמז שאפילו חס ושלום תקרא אותם הרעה ,הרי שאהבתו של מקום עליהם. ]"אור תורה"[
החזק במוסר לימוד המוסר, בכל שימש קהילות ישראל כחומת מגן וכבסיס איתן ליסוד עבודת המידות .כחומה בצורה מפני פגעי ותחלואיו. הזמן מנהג של קבע היה בבתי המדרשות להקדיש בכל יום שעה אחת ללימוד המוסר ,ובחודש אלול חיזקו וכפלו את שעות הלימוד. גם מי שלא היה רגיל בכך במשך כל השנה ,בימי אלול ובעשרת ימי תשובה – הכל השתתפו בלימוד המוסר חוק ולא יעבור! בחרנו לצטט קטעים נבחרים מתוך מכתבו של הגאון הגדול רבי אהרן ליב שטינמן שליט"א ,בענין לימוד המוסר: "הנה לפני כמה שנים גילו דעתם גדולי ראשי הישיבות בחובת לימוד ספרי יראים בכוללים כמו בישיבות ,ועדין הדבר רופף מאד והדברים צריכים חיזוק כי זה דבר עיקרי לכל אחד". "כל מה שהדורות יורדים והמצב הרוחני יורד מיום ליום ,צריך עוד יותר להתחזק בזה ,ובפרט בזמננו שההפקרות והפריצות נורא .נוסף לזה כל מיני שכלול העולם הזה המתחדשים ומושכים את האדם לחיי נוחיות ,שזה בסתירה גדולה למה שאמרו חז"ל בסנהדרין צ"ט 'אדם לעמל יולד -לעמלה של תורה' .ולא עוד אלא שגורם שכל מעשה המצוות הם בלי חיות ,וגם ענין התפילה עלול להיפגע ובפרט תפילה בציבור". כאשר כל אחד רואה איך המצב הרוחני אשר לא נשאר כלום חוץ מכותלי בית המדרש ,ואם לא שם נתחזק אז רוח חיי העולם הזה ונוחיות ישלוט גם לבאי בית המדרש ,והתוצאות מי ישורנו .ואין צריך להאריך ולבאר גודל נחיצות לקבוע זמן לחשוב חשבונו של עולם". ומסיים הגראי"ל שליט"א את מכתבו ,בקריאה נרגשת" :בואו ונתחזק בזה ונקוה שהבא לטהר מסייעין אותו .ועל ידי קביעות זמן לחשוב ביראת ד' ,בודאי נזכה לסיעתא דשמיא לעליה בתורה ליראה ומעלות המידות ,כרצונו יתברך שמו".
רק יחידי סגולה לימוד המוסר -הוא הכור המצרף את כל מעשה ומעשה .ועל כך כתב רבי ישראל מסלנט זצ"ל ,כי התהפכות מרע לטוב בלי מוסר היא כבקשת ראיה בלא עין ושמיעה בלא אוזן .מוסר יש לו חוש הבחנה על מעשים .הרי בלא מוסר אין יודעים אפילו שיש טעות בעולם! כשביקש הסבא מקלם זצ"ל ,לקבוע מיהו העונה על התואר "בעל מוסר" ,הסביר במתק שפתיו" .מוסר נוסד על שם 'כי עיר פרא אדם יוולד' .כי רצונותיו פראיות המה ,וצריך לאסרם בחבלים ובעבותות. אין יותר צער לאדם ממה שהוא אסור בעבותות ,לכן אדם הלומד מוסר ,אך אינו 'בעל מוסר' לפעמים ינתק החבלים". "בעל מוסר נקרא -מי שהוא אדון ובעל על רצונותיו .כמו בעל הבית אשר בכל שעה הוא אדון על הבית שלו ,כן הוא אדון על רצונותיו לאסור אותם בחבלי היראה .ולתואר זה זוכים רק יחידי סגולה .ומי שאינו 'בעל מוסר' -בלי ספק אינו חכם תלמודי ,כי
אינו יורד לעומק הלכה של דבר ,כי תכלית החכמה להיות בעל דעה על מעשיו. הגה"צ רבי אורי וייסבלום שליט"א ,סיפר לתלמידיו" :לפני שנים נכנסתי למרן הגראמ"מ שך זצוק"ל ,והוא שאל אותי 'כמה פעמים בשבוע לומדים מוסר בישיבה'? אמרתי לו' :שלש פעמים .היות שיש יום שיש שיעור כללי ,ויש יום שיש שיחת מוסר' .שאל אותי מרן' ,וכי ביום שיש שיעור כללי אי אפשר ללמוד מוסר'? השבתי לו' :הלואי שבשלשה פעמים הנותרים ילמדו מוסר כראוי' .אמר לי מרן' :דע לך! שבזמנינו מי שלא לומד מוסר ,אין לו לחלוחית של יראת שמים'"!
במקום שיש דין אין דין ללימוד המוסר ישנה גם סגולה מיוחדת שעצם הלימוד בספרי היראה ,הרי הוא כבר גורם לסילוק מידת הדין .בספר "אבני שלמה", מובא שבתקופה קשה במיוחד שהיו הרבה אסונות ,אמר המשגיח רבי שלמה וולבה זללה"ה ,שהוא נזכר בילדותו שהיה בטיול ביער ופתאום פרצה סופת רעמים וברקים .הברקים פגעו ביער והתחילו ליפול עצים בכל עבר .היה פחד נורא איפה יפגע הברק הבא... באותה הזדמנות אמר :אז מה העצה? חז"ל אומרים" :במקום שיש דין אין דין ובמקום שאין דין יש דין" .היינו אם נעשה הדין למטה אין הדין נעשה למעלה ,ואם לא נעשה הדין למטה הדין נעשה למעלה. אם עושים דין למטה -הינו שמתחזקים בלימוד המוסר שכל אחד שופט ועושה דין עם עצמו ,אזי "אין עושים דין למעלה" -זה גורם לסלק את מידת הדין בעולם...
הנפטר עומד ליד שולחנו בספר "יראה ודעת" מובא מעשה מופלא שסיפרו הגאון הצדיק רבי יהודה זאב סגל זצ"ל ,ממנצ'סטר: הגאון רבי יוסף שמואל זצ"ל ,רבה של פרנקפורט ומחבר הגהות הש"ס ,היה גאון אדיר בדורו .אחר פטירתו קבלו תלמידיו שימשיכו לימודם בצוותא באותו בית המדרש .ביום אחד ,באמצע הלימוד, ראו פתאום את רבם הנפטר עומד אצל שולחנו ,והשתוממו .עד שאמר להם :אל תפחדו אבאר לכם סיבת ביקורי אצלכם .כשבאתי לעולם העליון פסקו לי לישב בגן עדן אצל השל"ה הקדוש .אך כאשר נשמע הדבר לשל"ה אמר ,הן אמת שר' יוסף שמואל למד ויודע כל התורה כולה והרביץ תורה לרבים ,אבל אני הרבצתי מוסר ויראה ,והוא לא. הסכימו בי"ד של מעלה ,שאחזור לתלמידי לעוררכם על הענין הגדול של לימוד מוסר ויראת שמים .והנני מבקש שתקבלו על עצמכם ללמוד בספרי מוסר ,ומיד נעלם מהם. סיים הגרי"ז סגל ואמר :מדוע תצטרכו לחכות עד שאלך לעולם האמת ולחזור להגיד לכם שצריכים ללמוד מוסר? כבר עכשיו הנני מודיע לכם את גודל החיוב ללמוד מוסר! מרגלא בפומיה של ה"חפץ חיים"" :ווי קען מען זיין אאיד ניט לערנענדיג קיין מוסר" -איך יכול להיות יהודי בלי מוסר?! בספר "מאמר מרדכי" מספר הגרמ"מ שוואב זצ"ל ,בשם הגאון רבי אלחנן וסרמן הי"ד ,כי פעם אחת בא לרבו החפץ חיים ,והחל לספר לו במעלת איזה ישיבה מסוימת .שאל אותו החפץ חיים ,האם לומדים שם בישיבה מוסר? וכשהשיב רבי אלחנן בשלילה ,אמר החפץ חיים כי בלא לימוד המוסר אין זה שווה אפילו אבק הפורח.
גיליונות פרשת השבוע להורדה www.ladaat.net/gilionot.php