Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Universitatea de Stat din Moldova
Referat Obiect:Tehnologii Informationale si de comunicare
Tema:Sistemul de operare OPEN SUSE
Realizat:Panainte Mariana Verificat:Lazari Alexandru
Chisinau, 2014 1
Cuprins 1)Ce este sistem de operare?..................................................................................................3-5 2)Ce este Open Suse?..................................................................................................................6 3)Lansari............................................................................................................................................6-8 4)Bibliografie....................................................................................................................................9
2
Ce este un sistem de operare? Definitia: Un sistem de operare consta intr-un ansamblu de
proceduri manuale si module de programe de sistem, care administreaza resursele sistemului de calcul, asigura utilizarea eficienta in comun a acestor resurse si ofera utilizatorului o interfata cat mai comoda pentru utilizarea sistemului de calcul. Se poate aprecia ca un sistem de operare actioneaza ca o interfata intre componenta hardware a unui sistem de calcul si utilizator sau programele de aplicatie. Functiile sistemului de operare Pentru a indeplini rolul de interfata intre hardware si utilizatori, un sistem de operare trebuie sa fie capabil indeplineasca urmatoarele functii: 1.Oferirea posibilitatii de lansare in executie a programelor de aplicatie . In acest sens, sistemul de operare trebuie sa dispuna de: -
un editor de texte
-
un translator
-
un editor de legaturi
2.Alocarea resurselor necesare executarii programelor, se realizeaza prin identificarea: programelor ce se executa, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor. 3
3.Facilitati pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogarea si intretinerea bibliotecilor, prin programele utilitare disponibile. 4.Planificarea executiei lucrarilor dupa anumite criterii, pentru utilizarea eficienta a unitatii centrale de prelucrare. 5.Asistarea executiei programelor prin comunicatia sistem calcul-utilizator, atat la nivel hardware, cat si la nivel software.
Componentele sistemului de operare
Majoritatea sistemelor de operare, pentru a raspunde rolului de interfata hardware – utilizatorii, sunt organizare pe doua niveluri: -
nivelul fizic, care este mai apropiat pe partea hardware a sistemului de calcul, interferand cu aceasta prin intermediul unui sistem de interuperi.
-
nivelul logic, care este mai apropiat de utilizator, interferand cu acesta prin intermediul unor comenzi, limbaje de programare, utilitare, etc.
Potrivit acestor doua niveluri, sistemele de operare cuprind in principal doua categorii de programe: -
programe de control si comanda, cu rolul de coordonare si control a tuturor functiilor sistemelor de operare , cum ar fi: procese de intrare-iesire, executia intreruperilor, comunicatia hardwareutilizator;
-
programe de servicii(prelucrari), care sunt executate sub supravegherea programelor de comanda si control, fiind utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicatie.
Dezvoltari ale sistemelor de operare Primele sisteme de operare realizau prelucrarea pe loturi de programe. Comunicarea operatiilor ce urmau sa se realizeze se facea prin intermediul unui limbaj de comanda care permitea interpretarea 4
instructiunilor adresate sistemului, precum si tratarea situatiilor de eroare. Sistemele de acest tip functionau in regim demonoprogramare. UCP(unitatea centrala de prelucrare) poate executa numai o instructiune intr-o anumita cuanta de timp si nu poate opera decat cu date ce se gasesc in memoria interna; daca dispozitivele periferice de intrare sunt lente in furnizarea datelor sau programelor catre memoria interna, UCP trebuie sa astepte transferul datelor/programelor in memoria interna de a incepe executia programului. Daca sistemul de calcul dispune de un sistem de operare simplu, atunci prelucrarea mai multor programe se realizeaza serial, ceea ce conduce la o ineficienta utilizare a UCP.
Tipuri de sisteme de operare In principal, in cazul calculatoarelor personale exista doua tipuri de sisteme de operare: -
monotasking, care executa un singur program la un moment dat, realizand doua functii de baza; incarcarea si executia programelor asigurarea unor interferente cu dispozitivele periferice.
-
multitasking, la care nucleul sistemului de operare trebuie sa asigure suplimentar partajarea tipului intre programele ce se executa si gestiunea alocarii resurselor sistemului; componenetele principale incluse:
supervizorul, care lanseaza, opreste sau suspenda alocarile; planificatorul, care regleaza timpul de executie pentru operatiile in curs de executie; alocatorul de resurse, care evidentiaza resursele libere sau alocate; modulul de gestiune pentru intrari/iesiri, care asigura dialogul cu perifericele.
5
Ce este openSUSE? Proiectul openSUSE reprezintă efortul unei comunităţi globale de utilizatori pentru promovarea unui sistem de operare gratuit. Proiectul are la bază contribuţia fiecărui membru în zone precum dezvoltare, testare, traducere, compoziţie artistică sau promovare. Toată munca este realizată într-un mediu dechis, transparent într-o manieră cât se poate de prietenoasă, reunind persoane de diferite naţionalităţi de pe mapamond. Elementul central al distribuţiei linux openSUSE este YaST. “Yet another Setup Tool”(YaST) este disponibil atât cu o interfaţă grafica pentru mediile de lucru disponibile dar şi sub o interfaţă în mod text pentru cei care lucrează în linia de comandă. YaST are mai multe roluri, dintre care cele mai importante ar fi: configurarea componetelor hardware(imprimantă, scanner, tv tuner, placă video sau placă de reţea)
configurarea firewall-ului
administrarea programelor prin instalarea, actualizarea sau ştergerea de pachete
administrarea utilizatorilor
administrarea serviciilor web precum http sau mail.
Lansari
Seria 10.x
Prima versiune stabilă inițiată de Proiectul openSUSE a fost SUSE Linux 10.0 , lansat la 6 octombrie 2005. Acesta a fost lansată ca o imagine ISO descărca gratuit și ca un pachet de vânzare cu amănuntul care includea anumite software-uri numai în pachetul de vânzare cu amănuntul. Pe 11 mai 2006, proiectul openSUSE a lansat SUSE Linux 10.1, care include Xgl, NetworkManager, AppArmor și Xen ca caracteristici importante ale acestui sistem. În 7 decembrie 2006 proiectul openSUSE a redenumit distribuția sub numele openSUSE 10.2.
6
Pe 4 octombrie 2007 a avut loc lansarea versiuni openSUSE 10.3 care a fost pusă la dispoziție pentru descărcare ca o versiune stabilă. În această versiune s-a pus la dispoziție o revizuire a sistemului de pachete software de management (inclusiv suport pentru 1 – Click- Install), suport legal MP3 și boot îmbunătățit.
Seria 11.x
openSUSE 11.0 a fost lansat pe 19 iunie 2008. Acesta include cea mai recentă versiune de GNOME și două versiuni ale KDE (KDE stabil 3.5.9 și KDE 4.0.4). Această distribuție a venit în trei versiuni care se puteau descărca gratuit : un DVD de instalare completă (inclusiv GNOME, KDE3 și KDE4) și două CD-uri live (GNOME LIve, și KDE4 Live). openSUSE 11.1 a fost lansat pe 18 decembrie 2008. Software-ul actualizat include GNOME 2.24.1, KDE 4.1.3, KDE 3.5.10, OpenOffice.org 3.0, VirtualBox 2.0.6, Compiz 0.7.8, Zypper 1.0.1 și kernel 2.6.27.7. openSUSE 11.2 a fost lansat pe 12 noiembrie 2009. Acesta include KDE 4.3, GNOME 2.28, Mozilla Firefox 3.5, OpenOffice.org 3.1, suport îmbunătățit, rețea socială, sisteme de fișiere actualizate cum ar fi Ext4 și suport pentru Btrfs, suport instalare pentru criptarea întregului disc, îmbunătățiri semnificative la YaST și Zypper și toate imaginile ISO sunt hibride și suportă atât USB cât și boot de pe CD – ROM. openSUSE 11.3 a fost lansat pe 15 iulie 2010. Acesta include KDE 4.4.4, GNOME 2.30.1, Mozilla Firefox 3.6.6, OpenOffice.org 3.2.1, suport SpiderOak, suport pentru filesytem Btrfs și suport pentru LXDE. De asemenea, actualizează kernel Linux la versiunea 2.6.34. openSUSE 11.4 a fost finalizat la 3 martie 2011 și publicat pe 10 martie 2011. Acesta include KDE 4.6.0, GNOME 2.32.1, Mozilla Firefox 4.0 beta 12 și s-a trecut de la OpenOffice.org la LibreOffice 3.3.1. Aceasta actualizează kernel Linux la versiunea 2.6.37.
Seria 12.x
openSUSE 12.1 a fost lansat la 16 noiembrie 2011. Aceasta include KDE 4.7, GNOME 3.2 și Firefox 7.0.1. Kernel-ul Linux a fost actualizat la 3.1.0. Tot acum s-a introdus un instrument avansat de disc instantaneu, numit Snapper, pentru gestionarea instantanee Btrfs. openSUSE 12.1 a fost prima versiune openSUSE care a folosit implicit systemd implicit , mai degrabă decât tradiționale System V init . Utilizatorii pot alege în continuare să pornească la System V init la timpul de pornire . openSUSE 12.2 trebuia sa fie lansat pe 11 iulie 2012, dar aceasta a fost amânată din cauza unor probleme persistente de stabilitate. Lansarea a avut loc pe 06 septembrie 2012. Aceasta include mediile desktop KDE 4.8, GNOME 3.4 și XFCE 4.10 și folosește Plymouth și GRUB 2 în mod implicit . openSUSE 12.3 a fost lansat pe 13 martie 2013. Aceasta include KDE 4.10, GNOME 3.6, Firefox 19.0, LibreOffice 3.6 și SuSEconfig. De asemenea, imaginile CD live au fost înlocuite cu imagini USB live și o imagine de salvare de tip XFCE. Imaginea de mai jos reflectă evoluția acestei distribuţii linux.
7
8
Bibliografie 1. http://www.suseromania.ro 2. Tehnologii Informationale si de comunicare ,Chisinau 2013.
9