Lucrare De Laborator Nr 2 Visanu 2018.docx

  • Uploaded by: Voinovan Octavian
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lucrare De Laborator Nr 2 Visanu 2018.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,647
  • Pages: 7
Lucrarea de laborator nr 2 Scopul lucrarii : 1.1 Elemente componente a transportorului cu bandă . 1.2 Principiul de functionare, caracteristicile tehnice standartizate . 1.3 Domeniile de utilizare 1.4 Avantaje si dezavantaje.

Transportoarele cu bandă au o vastă aplicație la diverse întreprinderi industriale pentru transportarea tuturor genurilor de încărcături (cu excepția lichidelor) în direcții orizontale și oblice.Transportoarele cu bandă sunt simple atît la construcție cît și în expluatare, sunt fiabile în funcțiune, economicoase și au un diapazon larg de productivitate. Neajunsul principal generarea prafului în timpul transportării încărcăturilor cu dispersie fină.

Transportorul cu bandă, instalat desupra silozului este compus dintr-un element închis de tracțiune (bandă), care concomitent servește drept element de lucru și se deplasează pe un suport de role staționar, înfășurînd dispozitivele de ghidaj. Ramura superioară 2 a benzii, pe care este amplasată încărcătura (de obicei ea este numită utilă sau de lucru), se mișcă pe suporturi pe role staționare canelate (în formă de jgheab) 3. Partea inferioară a benzii (de regulă ea este numită ramură liberă) 4. Bandă este antrenată în mișcare cu ajutorul tamburului de comandă 1, unit prin intermediul mecanismului de transmisie cu motor electric.

Bandă se deplasează datorită forței de frecare dintre tamburul de comandă și bandă care ia naștere în urma unei întinderi preliminare suficiente a elementului de tracțiune.Transportorul reprezentat în figura 3.1, a include un dispozitiv de întindere cu greutăți, care este compus din tamburul 8, unit prin intermediul unui cablu de oțel 9 cu un complet de greutăți 10. Suporturile pe role, dispozitive de comandă și de întindere sunt fixate pe batiul 7 fabricat din profil de oțel. Banda transportorului se alimentează cu încărcătură prin intermediul pîlniei de încărcare 6. Descărcarea benzii poate fi efectuată din orice loc al ei, folosind căruciorul de descărcare 5. În funcție de profilul traseului transportoarele cu bandă sînt variate și se clasifică în conformitate cu destinația lor. În fig 3.1, veste reprezentată schema transportorului cu bandă dotat cu un mecanism de încărcare. Încărcătura în vrac se descarcă prin intermediul tamburului de comandă. Întinderea preliminară a benzii se efectuează cu ajutorul dispozitivului orizontal cu greutăți. Transportatoare de cu bandă folosite la transportarea sarcinilor fig 3.1 c) au în componența lor un dispozitiv de suport, pe care se sprijină ramura utilă a benzii. Dispozitivul de suport reprezintă o podină din scândură. Drept dispozitiv de ghidaj servesc bordurile din lemn. Ramură liberă a benzii se deplasează pe suporturi pe role orizontale drepte. Sacii se descarcă prin intermediul tamburului de comandă. Bandă se întinde cu ajutorul dispozitivului orizontal le întindere. În figura 3.1 d) este prezentat transportorul instalat sub siloz care include o porțiune orizontală și una înclinată. Alimentarea transportorului poate fi efectuată în diferite locuri a porțiunii orizontale a benzii. Stația de acționare este montată în locul unde se descarcă încărcăturile pulverulente.

Elementele transportoarelor cu bandă Banda. La transportorul cu bandă ea servește simultan și drept element de tracțiune și ca purtător de încărcătură. Bandă este cel mai costisitor și mai puțin durabil element al tranportorului. În calitate de un asemenea element se folosesc se folosesc benzile din țesături cauciucate cu carcasă alcătuită în straturi din țesături combinate sau sintetice precum și cu garnituri exterioare din cauciuc. Parametri elementelor de tracțiune se aleg în conformitate cu condițiile de funcționare a transportorului la transportarea produselor alimentare (cereale, faină, sfeclă, cartofi etc.) Sunt folosite benzi de uz general. Pentru produse alimentare care nu sunt supuse înainte de utilizare purificării sau tratamentului termic ( unt, brînză de vacă etc.)și la care transportarea contactează direct cu banda se folosesc benzi pentru produse alimentare. Suporturi pentru benzi Între tamburele extreme banda se poate sprijini pe role, pe o podină continuă (din tablă de oțel, scînduri sau plăci din masă plastică ) precum și pe suporturi combinate. La transportarea încărcăturilor friabile pentru ramura de transport se folosesc, de regulă suporturi pe role canelate iar pentru ramura liberă suporturi pe role drepte pe ramura utilă a transportoarelor suporturile pe role drepte se folosesc numai pe sectoarele de descărcare cu descărcătorul sub formă de plug. Tipurile și dimensiunile principale ale suporturilor pe role sunt stabilite în conformitate cu STAS 22645-77. Principalul suport de role canelate pentru benzile cu o lățime de pînă la 1200 mm inclusiv este suportul pe trei role, laterale ale căruia sunt inclinate sub unghi de 30°, pentru benzile cu lățimea mai mare de 1200 mmu unghiul de înclinare a rolelor laterale e de 35°

Pentru transportoare cu lățimea benzii de 400-800 mm, folosite pentru transportarea cerealelor și a produselor cerealiere, STAS 22645-77 permite fabricarea suporturilor pe role cu unghiul de înclinare a rolelor 45° și 60°. Tipurile și dimensiunile rolelor sunt stabilite de STAS 22646-77. Ele sunt confecționate din țevi cu rulmenți Se recomandă ca distanța dintre suporturile pe role la transportarea încărcăturilor cerealiere să fie aleasă în dependență de lățimea benzii tabelul 3.1 În locurile de încărcare e necesar ca suporturile pe role să fie instalate mai des adică:

lîn  0,5lr unde

lîn este distanța dintre suporturile pe role în locurile de încărcare lr -

aceiasi distanță

pentru ramura utilă. Tamburele. Pentru un șir de benzi din țesuturi cauciucate tamburele transportoarelor cu bandă sunt unificate. Valoarea diametrului nominal al tamburelor de acționare și fără acționare necăptușite se aleg din șirul următor (STAS 22644-77):160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800, 1000,......,2500 mm ( se admit devierea diametrelor nominale ale tamburelor, cilindrul cărora e fabricat din țevi, în limitele+-5%; diametrul tamburului căptușit trebuie să fie mărit cu grosimea dublă a căptușelii ).Lungimea cilindrului L al tamburelor se alege în funcție de lățimea benzii:

Notații convenționale „Tambur de acționare 6540-60” – unde 65 este lățimea benzii, 40diametrul tamburului, cm; 60- diametrul interior al rulmentului, mm. Mecanizm de acționare. Mecanismul de acționare este compus din următoarele ansambluri: cadrul de reazem, cuplaje și motorul electric. Mecanismele de acționare ale transportatoarelor cu bandă pot fi cu unul, două sau 3 tambure. Cel mai fiabil mai simplu după construcție este mecanismul de acționare cu un singur tambur Mecanismele de acționare cu trei tambure se folosesc numai la transportoare de mare lungime de 300m și mai mari. Stația de acționare se montează de regulă la sfârșitul ramurii utile. Dispozitiv de întindere. Tipul dispozitivului de întindere este determinat îndeosebi de lungimea transportorului și de proprietățile elastice ale benzii transportorului. Dispozitive de întindere cu șurub se folosesc, de regulă la transportoarele staționare de lungime mică pînă la 50m și la transportoare mobile. În transportoarele de putere mică și medie au căpătat cea mai largă răspândire dispozitivele de întindere cu greutăți. Numărul de greutăți se alege în dependență de puterea motorului electric. Puterea, 3 5,5 7.5 KW Numarul de 1 2 3 greutati Masa unei greutăți constituie 25 kg.

10

13

17

22

30

4

5

6

8

8

Stația orizontală de intindere se montează la începutul ramurii utile a transportorului. Stația verticală de întindere se montează la începutul ramurii libere, folosind tambure se deviație. Pentru deplasarea cadrului stației sunt montate două directoare verticale din profil.

Batiu. Pentru transportoarele staționare cu bandă batiul se execută în formă de construcție metalică alcătuită din diferite secții sudate: secția pentru fixarea tamburelor de acționare, secția pentru fixarea suporturilor pe role superioare și inferioare dispozitivelor de alunecare și secția pentru fixarea dispozitivelor de întindere. Pe batiul transportatoarelor cu cărucior de descărcare este fixată o cale cu sine. Calculul parametrilor de bază ai transportoarelor cu bandă Datele inițiale necesare pentru calculul și proiectarea transportoarelor cu bandă sunt: schematraseului pe care sunt indicați parametri principali locurile de incarcare, de descărcare și unghiurile de inclinare, productivitatea condițiile și regimul de funcționare; caracteristica încărcăturii transportate. Viteza benzii se alege în dependență de genul încărcăturii deplasate și de condițiile de funcționare a transportului.

Determinarea lățimii benzii. La transportarea încărcăturilor pulverulente lățimea benzii se determină în conformitate cu productivitatea teoretică a transportorului care depinde de aria secțiunii transversale F a încărcăturii de pe bandă. La mișcarea benzii pe suporturi pe role drepte aria secțiunii transversale a încărcăturii se determină ca aria triunghiului isoscel cu baza b=0,9 B=0.05m, unde b este lățimea de lucru a benzii, B este lățimea totală a benzii. Aria sectiunii ( Fa ,m2)transversale a incarcaturii pe o bandă plană se determonă ca:

Fa  F1  Unde

bh3 (0, 9 B  0, 05)  K încl tg1 2 2

Kîncl este coeficientul care depinde de unghiul de inclinare a transportorului în locul

de incarcare a benzii . Unghiul de inclinare  ,grad 0-10

10-15 15-20

20-25

Coeficientul

Kîncl

1,00

0,95

0,90

0,85

Alegerea suporturilor de role. Aici principalul este de a determina corect diametrul rolelor și distanța dintre suporturi.Diametrul rolei trebuie să fie astfel, încît banda în timpul mișcării să nu patineze pe rolă, în acest scop trebuie să se satisfacă condiția.

F

dp Dr  F1 2 2

Unde :

F  fg (qîn  qb ) lr ; F1   g (qîn  qb )lr  mr  ; lr este distanta dintre

suporturile pe role,

mr

masa rolei

d p diameturul pivotului

Substituind formula de mai sus se obtine

 (qîn  qb ) lr  mr Dr  dp f (qîn  qb ) lr Expresia data arată că pentru evitarea patinării benzii pe suporturile pe role este necesar ca

Dr raportul pentru suporturile alese să fie mai mare decît valoarea care se află în partea dp dreaptă și care depinde, avînd deja valorile q, mr , q b de distanța dintre suporturile pe role

lr . La proiectare în scopul de a limita viteza unghiulară se recomandă ca diametrul minim al rolelor să fie ales în dependență de viteza benzii:

V, m\s

2,0 2,5

3,2

4,0

6,3

Drmm

89

108 133

159

194

Concluzie: In lucrarea dată am facut cunoștință cu tipurile de transportoare și caracteristicile tehnice. La confectionarea ulterioară a unui transportor vor fi luați în calcul productivitatea, viteza, puterea motorului în dependență de caracteristicile produsului transportat precum densitatea, forma, unghiul taluzului natural și alti factori specifici.

Related Documents


More Documents from ""

Proiect De An 2018.docx
November 2019 22
Visanu Lab 4.docx
November 2019 13
November 2019 19
Coordonate.xlsx
December 2019 18
May 2020 10