Ecuperarea In Rupturi Musculare Ale Membrului Inferior: Busegeanu Bianca Andreea Radu Iulia

  • Uploaded by: Iulia Radu
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ecuperarea In Rupturi Musculare Ale Membrului Inferior: Busegeanu Bianca Andreea Radu Iulia as PDF for free.

More details

  • Words: 639
  • Pages: 10
RECUPERAREA IN RUPTURI MUSCULARE ALE MEMBRULUI INFERIOR Busegeanu Bianca Andreea Radu Iulia



Rupturile musculare sunt urmari ale unor traumatisme produse de o contractie brusca sau de un exercitiu fizic intr-un ritm care depaseste capacitatea organismului de refacere.

CLASIFICARE RUPTURI MUSCULARE 





Grad 1: Leziune usoara care afecteaza un numar redus de fibre musculare (sub 5 %) .Este o leziune fibrilara. Clinic: durere localizata, fara impotenta functionala, redoare si crampe la 2-5 zile posttraumatism. Grad 2: Leziune medie care afecteaza un numar extins de fibre musculare, dar muschiul nu este complet rupt. Leziunea este de tip fascicular. Clinic: durere intensa, tumefiere, echimoza moderata, redoare si crampe cu durata de o saptamana. Gradul 3: Leziune severa cu ruptura musculara completa. Clinic: durere brusca, intensa, imposibilitatea de a contracta muschiul, echimoze si tumefiere, la inspectie muschiul se observa proeminent.

FACTORI CE DUC LA APARITIA LEZIUNILOR MUSCULARE 



Factori predispozanti: compozitie corporala, endocrini si metabolici, asimetrie de forte musculare (dezechilibre musculare intre muschii agonisti si antagonisti, contractii excentrice versus contractii concentrice), mobilitate redusa,disfunctii ale lantului kinetic si deprinderi neuro - musculare reduse sau nocive. Factori precipitanti: persoane neantrenate (sedentari /sportivi dupa o perioada de imobilizare), preleziuni nediagnosticate sau nerecuperate (crampe musculare, inflamatii, miozite, hematoame/ leziuni musculare), nerespectarea etapelor de antrenamente sau greseli de antrenament, oboseala musculara, temperatura musculara scazuta (determina scaderea elasticitatii musculare), deshidratare, nerespectarea conditiilor de climat, teren dur sau echipament nepotrivit.

FACTORI CE DUC LA APARITIA LEZIUNILOR MUSCULARE 

Factori perpetuanti - repetarea aceluiasi tip de miscare gresita, refacere inadecvata , hidratare necorespunzatoare, nerespectarea etapelor de antrenament (incalzire, antrenament propriu - zis, iesire din efort, stretching). Iarna de exemplu, la cei care practica sporturi in aer liber, aceste afectiuni de suprasolicitare apar mai frecvent, datorita temperaturii scazute a mediului extern, fiind necesara o incalzire mai constiincioasa, organismul fiind practic suprasolicitat: odata de catre efortul propriu-zis si apoi de necesitatea de a genera energie pentru “incalzirea” organismului.

PERIOADA DE VINDECARE 





Pentru leziunile musculare fibrilare si fasciculare este de 14 zile pana la 21 de zile. Pentru ruptura musculara partiala este de 4 pana la 6 saptamani. Pentru rupturi musculare totale de aproximativ 3 luni.

TRATAMENT Tratamentul leziunilor musculare este divers si complex, fiind format din tratament medicamentos , fiziokinetoterapeutic si in cazuri extreme, chirurgical.  Tratament medicamentos: AINS (Antiinflamatorii nesteroidine) comprimate si / sau AINS unguent si medicamentatie miorelaxanta, la care se adauga medicamentatie locala, unguente anticoagulante sau anti-agregante plachetare in cazul echimozelor si hematoamelor.  Tratamentul fizioterapeutic poate fi divers: - Crioterapie, Terapie Ultrasunet, Terapie LASER, Terapie Diatermia de Contact (TCARE), Curenti diadinamici si curenti interferentiali, TENS.  Tratamentul chirurgical se recomanda de obicei in cazul rupturilor totale. MASAJUL NU ESTE RECOMANDAT pentru o perioada minima de 14 zile.

OBIECTIVE SI MIJLOACE In prima faza, scopul tratamentului este de a reduce edemul si durerea. Se recomanda aplicarea formulei RICE, dar numai in primele 24-48 de ore. Repausul este obligatoriu, mai ales in cazul sportivilor, deoarece continuarea antrenamentelor determina agravarea leziunii. Aplicarea formulei RICE: • R(rest)= repaus, reducerea sau chiar oprirea activitatii sportive si a activitatilor casnice mai solicitante • I(ice)=gheata,aplicarea acesteia pe zonele traumatizate timp de 20 de minute de 4-8 ori pe zi • C(compression)=comprimare, mentinerea unei presiuni constante cu ajutorul fasei elastice. • E(elevation)=ridicarea membrului afectat de la planul orizontal

Kinetotereapia este indicata dupa initiala cicatrizare si consta intr-o prima faza in exercitii de stretching pentru a intinde tesutul cicatriceal fibros. A doua faza a tratamentului este recuperarea al carei scop final este restaurarea functiei musculare. Se fac exercitii fizice de mobilizare, relaxare, exercitii cu rezistenta. Sedintele de fizioterapie sunt indicate inca din primele zile

OBIECTIVELE RECUPERARII IN RUPTURA MUSCULARA Reducerea edemului si a durerii.  Recuperarea fortei musculare  Cresterea rezistentei muscularea pe muschii agonisti si antagonisti.  Reeducarea controlului, coordonarii si echilibrului.  Reluarea tuturor activitatilor fizice si sportive. 

Related Documents


More Documents from ""