Biserica Fortificata Din Biertan

  • Uploaded by: Eugen Ionut
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Biserica Fortificata Din Biertan as PDF for free.

More details

  • Words: 907
  • Pages: 4
Biserica Fortificat din Biertan de Losonczy Alexandru | Mai 8, 2008

La Biertan, o localitate tipic s seasc din Transilvania, se poate ajunge de pe drumul pricipal ce leag Media ul de Sighi oara, cotind înspre mun i în localitatea aro pe T rnave. Biertanul face parte dintre primele a ez ri germane din Transilvania. Prima atestare a numelui s u dateaz din 1283, Într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preo ilor catolici din comunit ile s se ti. Ca orice a ezare s seasc , avea organizare urbanistic circular cu iruri de case dispuse în jurul unei pie e centrale, dominate de o impun toare biseric cetate gotic .

În 1775, în apropierea Biertanului, în p durea Chimdru, a fost descoperit Donariul de la Biertan, obiect ritual des invocat de manualele de istorie pentru c atest prezen a unei popula ii cre tine vorbitoare de limba latin în regiunea Daciei, în secolul IV. Inscrip ionat în latin : «Ego Zenovius Votum Posum», Donariul e dovada cre tinismului timpuriu pe meleagurile române ti.

Perla Biertanului este f r îndoial birerica de tip hal , cu trei nave, datând din perioada goticului târziu (ultima din Transilvania în acest stil), ridicat între 1500-1516 pe locul uneia mai vechi. Zidul de incint , care dateaz din aceea i epoc a fost înt rit în cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri a ezate in forma de spiral , asemenea unei centuri cu 3 turnuri în jurul dealului.

Biserica actual este înv luit de pere i zugr vi i din secolul al XVI-lea. Se mai pot înc observa frescele de la începutul secolului al XVIlea pe turnul sudic al zidului interior de incint ca i pietrele tombale ale mai multor episcopi sa i în turnul Mausoleului.

Intrarea se face prin trei por i: de vest, de nord i de sud. Me terii din Viena i Nürnberg sunt p rin ii spirituali ai celor care au realizat între 1483 i 1513 splendidul altar poliptic al bisericii de aici, cel mai mare din ar , cu cele 28 de panouri pictate ale sale. Amvonul, sculptat în piatra, din 1500, de i opera me terului Ulrich din Bra ov, tr deaz puternica influen sud-german . Iar stranele din cor datând de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice specific pentru mobilele de acest fel din Germania i Elve ia.

De faim interna ional se bucur u a sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizat de me terii locali în anul 1515 i care a stârnit un interes deosebit, fiind premiat la Expozi ia Mondial din 1900 de la Paris i care constituie un exemplu reprezentativ de manufactur s seasc medieval , datorit excep ionalelor intarsii i a sistemului original de închidere, care func ioneaza i ast zi.

Fortifica iile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate r neasc . Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri i 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea. La partea superioar are un coridor de ap rare, ceasul i clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est i are la parter un mausoleu care

ad poste te, din 1913, mormintele prela ilor acestei biserici. Pietrele, adev rate opere de arta, au fost realizate de Nicolaus Elias din Sibiu.

Turnul catolicilor situat pe latura sudic , a fost capela pentru catolici dup reform . În bastionul estic era pe vremuri carcera unde erau închi i so ii i so iile acestora în cazul în care se certau. Li se d dea o singur farfurie, lingur , furculi , can i un singur pat pe tot timpul ederii. De obicei, ie eau de acolo împ ca i f r a se mai apela la justi ie. În partea de sud-vest se afla Turnul Sl ninilor. În secolul al XVI-lea s-a construit cea de-a treia centur de ziduri pe laturile de est, vest i sud ale cet ii. Turnul Închisorii era situat în partea de nord-vest, dar în 1840 a fost demolat pentru a se construi o coal . Pe centura a treia au fost ridicate Turnul de poart , pe latura sudic , Turnul es torilor în partea de vest. Accesul în interior spre biserica se face printr-o scar acoperit , lung de 100 m, care porne te din pia a central a satului, de lâng turnul paznicului. La cap tul de sus al sc rii, lâng biseric se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau a eza i cei ce f ceau rele în cursul s pt mânii spre a fi v zu i de întreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa i integra în colectivitatea a ez rii.

Timp de 300 de ani, între 1572 i 1867, Biertanul a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vie ii spirituale i politice a sa ilor. Aceasta a favorizat construirea uneia dintre cele mai puternice cet i r ne ti din Transilvania, în jurul bisericii fortificate. Ast zi, aceast veche a ezare s seasc este cunoscut în lume datorit bisericii-cetate, inclus în 1993 pe lista momentelor patrimoniului mondial a UNESCO. Biserica-cetate de aici, cu hranul Sfânta Maria, a fost restaurat prin dona ii f cute de originari din Biertan r spândi i în Europa, Statele Unite ale Americii i Australia. Bibliografie: ro.Wikipedia.org Derulare poze despre Biserica Fortificat din Biertan

Topice: Descrieri | Edit |

Related Documents


More Documents from "Eugen Ionut"

December 2019 25
December 2019 25
December 2019 29
Infernul Rosu Fl.badican
December 2019 30