Jaargang 3 nummer 19 28 oktober 2009
V E R S C H I J N T G R AT I S T W E E W E K E L I J K S O P W O E N S D A G I N A L L E Z I E K E N H U I Z E N I N N E D E R L A N D E N O P I N T E R N E T
02
05 Kanker bij huisdieren
08 Alliantie Voeding
17 Ziekten bij ouderen
Domotica & Slim Wonen
‘ICT alleen inzetten voor betere zorg’
Extra service: op internet worden de advertenties doorgelinkt naar de eigen website
Ruim 1200 illegale ziekenhuizen in Beijing Volgens de Chinese krant Nieuw Beijing zijn er in de hoofdstad van China ruim 1200 illegale ziekenhuizen.
De krant meldt dit op gezag van de toezichthouder op de Chinese gezondheidsdienst. De ziekenhuizen zijn vooral gevestigd in wijken waar van origine veel plattelandsbewoners zijn gaan wonen. Zij vinden de reguliere ziekenhuizen vaak te duur. Beijing telt ongeveer vijftien miljoen inwoners.
Bijlage Beurs Brandveiligheid in de Zorg
Zwarte lijst medici
L J KL P Q[ JFLFOIVJTTUPF MF O O M 8JKIFCCFOFFOTUPFM WPPSFMLFXFSLQMFL
Op internet is sinds vorige week een lijst te vinden met artsen en verpleegkundigen die hun beroep niet meer mogen uitoefenen.
FOBOEFSTNBLFOXF IFNTQFDJBBMWPPSV
Door werkprocessen slimmer te maken en de efficiency te vergroten moet men in de toekomst meer kunnen doen met evenveel of zelfs minder mensen.
Nieuwe technologieën kunnen de kwaliteit van de zorg verhogen. Bij de introductie ervan gaan echter regelmatig dingen mis: de techniek hapert of de technologie sluit niet aan bij de dagelijkse praktijk. Verpleegkundigen en verzorgenden vinden het daarom belangrijk bij de keuze en introductie van nieuwe technologieën te worden betrokken.
Vraag gratis catalogus aan via
[email protected]
L J KL P Q[ JFLFOIVJTTUPF MF O O M
De mogelijkheden voor technologische toepassingen in de verpleging en verzorging nemen toe. Variërend van ICT zoals elektronische dossiers, tot tilsystemen en doekjes om cliënten zonder water en zeep te wassen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan door en met het toenemend tekort aan personeel en
De facilitaire zorgondersteuner www.isshospitalservices.nl Tel: 030 - 24 24 800
de oplopende kosten zoeken beleidsmakers steeds meer naar voor de zorg geëigende technologieën. Door werkprocessen slimmer te maken en de efficiency te vergroten moet men in de toekomst meer kunnen doen met evenveel of zelfs minder mensen. De verpleegkundigen en verzorgenden in het Panel Verpleging en Verzorging van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) vinden dat nieuwe technologieën vooral moeten bijdragen aan betere zorg voor de cliënt, zo blijkt uit een peiling begin 2009. Ze willen zelf pas een nieuwe technologie gaan gebruiken als ze overtuigd zijn van de gunstige effecten op de kwaliteit van de zorg en op hun eigen werkdruk.
De namen van specialisten, huisartsen en verpleegkundigen die na een uitspraak van de tuchtrechter zijn geschorst of uit hun beroep zijn gezet zijn te vinden op www.ribiz.nl. Dezelfde zwarte lijst wordt binnenkort ook getoond op www.kiesbeter.nl, een website waarop patiënten kunnen zien waar ze het best terecht kunnen voor een behandeling.
‘Divali’ brengt licht in Flevoziekenhuis In tijden van ziekte en onzekerheid ontlenen veel mensen steun aan hun geloof. Om die reden besteden veel ziekenhuizen aandacht aan religieuze feesten en uitingen. In het Flevoziekenhuis in Almere werd daarom op 15 oktober ‘Divali’ gevierd. Divali is het lichtfeest van de Hindoes. Tijdens het lichtfeest wordt de godin Lakshmi vereerd. Hindoes geloven dat zij (materiële) voorspoed, een goede gezondheid en licht in het leven brengt en verdriet wegneemt. Patiënten en bezoekers genoten van een dansoptreden en ontvingen een attentie.
CNV PUBLIE
K
AAK EZ
WA VERARGEBEU HA RDE L
EN
.M WWW
cas e 01
IJN V
Ik zie geen verbetering Jantine! Dat wordt je ontslag en je krijgt daarbij geen vergoeding.
AKB OND.NL
ontslag op je oude dag!
J ti Jantine (57) werkt kt all 40 jjaar llang iin d de zorg mett veell plezier. l i I In d de afgelopen f l jaren neemt de werkdruk in het ziekenhuis echter steeds meer toe. Er wordt meer van het personeel gevraagd en er is steeds minder tijd om aandacht te besteden aan de patiënten. Haar baas vindt haar insteek om extra tijd in te plannen voor een praatje met patiënten niet efÀciënt en besluit haar na waarschuwingen ontslag te geven. Wat gaat er gebeuren? Lees verder op pagina 9.
Jantine: 40 jaar trouwe dienst.
Nummer 19 28 oktober 2009
Colofon Uitgever: Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322456 F (0182) 322466 Eindredactie: Marja den Otter Opmaak en fotografie: Gouda Media Groep B.V. Druk: Wegener NieuwsDruk Gelderland Verspreiding: DHL Amsterdam Redactie-adres: Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322456 E
[email protected] Advertentieverkoop: Gouda Media Groep B.V. T (0182) 322 451 E
[email protected] Mw. Anneke de Pater Mw. Laura Fuykschot Alhoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kan geen van betrokken partijen aansprakelijk worden gesteld voor eventueel voorkomende fouten. Algemene servicevragen: maandag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur; telefoon (0182) 322 456 of mail naar:
[email protected]
Walcheren krijgt een nieuw ziekenhuis Betere zorg voor de regio in een meerlocatie model. Dat is de kern van de toekomstplannen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Decentraal waar dat kan en centraal waar het moet. Dat betekent dat Walcheren een ziekenhuis heeft met poliklinieken voor alle specialismen, met functieafdelingen, goede diagnostische faciliteiten en een IC op level I niveau.
De financiële haalbaarheid van deze plannen is door de Vreelandgroep getoetst. Het plan is om op Walcheren in De Mortiere Oost tussen de A58 en de woonboulevard een nieuw ziekenhuis te bouwen. Het betreffende perceel is grondgebied van de gemeente Vlissingen en in eigendom van gemeente Middelburg. Bij starten van de nieuwbouw in 2011, kan het nieuwe ziekenhuis in 2013 in gebruik worden genomen. 2010 wordt het jaar van de definitieve besluitvorming. In dat jaar moet duidelijk worden of het ADRZ de grond en de bouwvergunning kan verwerven en moet de financiering worden zeker gesteld. De berekeningen houden rekening met de landelijke normen van het voormalig college Bouw Zorginstellingen en de actuele zorgontwikkelingen. Met de plannen is een totale investering gemoeid van 130 miljoen euro.
Afspraken rond onderzoek bij kinderen
Abonnementen adres: Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda Tel: (0182) 322 456
[email protected] Prijzen: per jaar 74,20 euro Redactie/tips: Tips voor de redactie, een redactionele tekst of een persbericht kunt u mailen naar
[email protected] De redactie houdt zich het recht voor om artikelen niet te plaatsen of in te korten. Verspreiding: De krant wordt tweewekelijks beschikbaar gesteld in het personeelrestaurant van alle ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast wordt de krant toegestuurd aan leidinggevenden onder wie de hoofden inkoop in de ziekenhuizen. De oplage bedraagt 25.000 exemplaren. Webkrant: De webkrant is op de avond vóór het verschijnen van de papieren krant beschikbaar op www.ziekenhuiskrant.nl In de webkrant worden enkele pagina’s dagelijks ververst. Komende verschijningsdata 2009: Tweewekelijks. Klik op: www.ziekenhuiskrant.nl/verschijning Bezorging: Bezorgklachten kunt u mailen naar
[email protected] of bel (0182) 322456
Meer dan de helft van de geneesmiddelen die bij de behandeling van zieke kinderen worden gebruikt, is bij gebrek aan onderzoek niet geregistreerd voor toepassing bij die kinderen.
De eerste StaR Child Health Summit vindt deze dagen (nog tot en met 29 oktober) plaats in het AMC in Amsterdam. Kinderartsonderzoekers, de Europese en Amerikaanse registratieautoriteiten EMEA en FDA, hoofdredacteuren van medische tijdschriften en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie buigen zich tijdens deze top over de standaarden voor medisch wetenschappelijk onderzoek bij kinderen.
Omdat kinderen vaak anders reageren op medicatie dan volwassenen is dergelijk onderzoek in Europa sinds 2007 wettelijk verplicht voor bedrijven die een nieuw geneesmiddel willen laten registreren. Meer dan de helft van de geneesmiddelen die bij de behandeling van zieke kinderen worden gebruikt, is bij gebrek aan onderzoek niet geregistreerd voor toepassing bij die kinderen. De optimale dosering is daardoor vaak onbekend. Bij het voorschrijven van medicijnen aan kinderen wordt meestal uitgegaan van de resultaten van geneesmiddelenonderzoek bij volwassenen. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen. Dit kan dan ook leiden tot behandelingen die niet werken, en heeft in het recente verleden meerdere malen gevaar opgeleverd voor hun gezondheid. Om geneesmiddelonderzoek bij kinderen te bevorderen en ervoor te zorgen dat dit op een goede en verantwoorde manier gebeurt, hebben methodologen, kinderartsen en beleidsmakers van over de hele wereld zich verenigd in StaR Child Health.
2
Actueel
Kankertherapie bij huisdieren succes
De radioactieve Holmium-bolletjes worden bij een hond in een tumor op de poot gespoten (foto Jolle Kirpensteijn).
Prof.dr. Jolle Kirpensteijn van de Universiteit Utrecht heeft in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) met succes een nieuwe methode toegepast om kanker bij honden en katten te behandelen. Het gaat hierbij om het inspuiten van kwaadaardige tumoren met radioactieve bolletjes. Naar verwachting kan deze therapie snel ook bij mensen worden toegepast. “Onderzoek bij honden en katten is essentieel voor het genezen van kanker bij de mens”. Dit betoogde Jolle Kirpensteijn, hoogleraar bij het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde, in zijn oratie op 23 oktober.
Sommige tumoren bij de honden en katten die door Kirpensteijn werden behandeld waren duidelijk verkleind na slechts één behandeling met de zogenaamde holmiumtherapie en andere verdwenen zelfs helemaal. Het grootste voordeel van de therapie is dat er nauwelijks bijwerkingen optraden. Bij de holmiumtherapie worden kleine radioactieve bolletjes in de tumor gebracht en wordt het tumorweefsel van
binnenuit bestraald, zonder dat er veel schade ontstaat aan de omliggende gezonde weefsels. De nieuwe injectietechniek kan dankzij de nauwe samenwerking tussen de dierenartsen en humane artsen naar verwachting snel bij mensen worden toegepast. De radioactieve bolletjes zijn ontwikkeld op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het UMC Utrecht. Het onderzoek van Kirpensteijn past binnen het ‘one-health-principle’, vrij vertaald het ‘gezondheid-gelijkprincipe’. Dat principe gaat ervan uit dat de (dier)geneeskundige beroepsgroepen nauw moeten samenwerken in het voorkomen, de behandeling en de zorg van ziekten die voorkomen bij meerdere species, inclusief de mens. De tumoren bij gezelschapsdieren gedragen zich vaak hetzelfde als tumoren bij de mens en de vele behandelingsmogelijkheden op de faculteit Diergeneeskunde zijn identiek aan behandelingen bij mensen. Omdat huisdieren vaak spontane kankertypen hebben die sterk lijken op de menselijke tumoren, is onderzoek, behandeling en samenwerking op dit gebied zeer waardevol.
Steppen tegen hersenkanker
De Alpe d’Huez beklimmen op de step? Dat klinkt onwaarschijnlijk maar het gaat in 2010 opnieuw plaatsvinden. De inschrijvingen zijn gestart en 39 steppers en crew hebben zich al aangemeld voor deze sportieve uitdaging voor het goede doel. De eerste steptraining (zie foto) zit er al op. SteppenTegenKanker is een initiatief van de stichting STOPHersentumoren.nl. De stichting financiert onderzoeken gericht op de genezing van hersenkanker. Hersentumoren zijn een praktisch ongeneeslijke vorm van kanker. Deze aandoening heeft een enorme impact op de mensen zelf en hun omgeving. De gemiddelde levensverwachting van deze mensen na diagnose is slechts vijftien maanden. Ondanks de grote ernst van deze vorm van kanker is er in de laatste dertig jaar nauwelijks vooruitgang geboekt in de behandeling ervan. De stichting STOPhersentumoren.nl wil hier verandering in brengen.
3
Actueel
Grote subsidie voor koppeling biobanken Een landelijk consortium van gezondheidsonderzoekers ontvangt een overheidssubsidie van 22,5 miljoen euro voor het koppelen van in Nederland aanwezige verzamelingen van klinisch materiaal en onderzoeksgegevens, vaak aangeduid als ‘biobanken’.
Een deel van het budget is bestemd voor het harmoniseren van richtlijnen ter bescherming van de privacy. Deelnemers aan BBMRI-NL zijn de acht universitair medische centra, andere onderzoeksinstellingen en epidemiologische centra.
De subsidie wordt vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beschikbaar gesteld in het kader van de Nederlandse ‘Roadmap’ voor grootschalige onderzoeksinfrastructuren. De subsidiëring betreft vooralsnog een periode van drie jaar, met aanbeveling voor additionele investering in de vervolgperiode. Het landelijke project, geheten BBMRI-NL (Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure voor Nederland) is gericht op het harmoniseren van de beschrijvingen en opslag van het materiaal, het beter toegankelijk maken van data en materialen voor verder biomedisch onderzoek en het verrijken van de gegevens met moderne, grootschalige onderzoeksmethoden, onder meer DNA-onderzoek. Het materiaal, vaak over vele, soms tientallen jaren verzameld, is verspreid in veel ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen aanwezig. Maar het gebruik ervan voor biomedisch onderzoek wordt vaak belemmerd door verschillen in beschrijving en gebrek aan inzicht in waar men elders mee bezig is. De ontsluiting en verrijking zullen gericht zijn op klinische en biologische gegevens. De materialen zelf blijven waar ze zijn en de privacy rondom de persoonsgegevens blijft bewaard.
Versnelling medisch onderzoek
Prof. dr. Gertjan van Ommen (hoogleraar Humane Genetica, Leids Universitair Medisch Centrum) vroeg de subsidie namens de centra aan bij NWO. Hij is verheugd met de toekenning: “Dit is een geweldige impuls voor het epidemiologische en biomedische onderzoek in Nederland. Het bestaande materiaal is vaak zeer hoogwaardig, maar de versnippering leidt tot ondergebruik.” De nu geplande koppeling zal het onderzoek naar oorzaken en de ontwikkeling van therapie en preventie van ziekte een grote versnelling geven, voorspelt hij. “Van ziektes als diabetes, Alzheimer, reuma en kanker zijn de oorzaken zo complex dat er duizenden patiënten nodig zijn om de echte verschillen tussen ziek en gezond in beeld te krijgen. Dat besef is wereldwijd doorgedrongen en leidt tot een sterke beweging naar zeer grote onderzoekseenheden. Met dit initiatief heeft Nederland daar goed en tijdig op ingespeeld en zichzelf in Europa zeer prominent op de kaart gezet. Daardoor kunnen we een grote invloed hebben op richting en prioriteiten van dergelijk onderzoek in Europa. Ook worden we daardoor een sterke gesprekspartner voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van betere geneesmiddelen en -methoden”.
Meetinstrument verbetert kwaliteit opleiding
Nummer 19 28 oktober 2009
Externe defibrillators via internet in kaart Het UMC St Radboud in Nijmegen heeft een website gelanceerd om alle automatische externe defibrillators (AED’s) in Nederland in kaart te brengen. De website maakt deel uit van het project AED 4EU en heeft zowel een Nederlandse als Europese ambitie.
De eerste zes minuten nadat iemand door een hartstilstand is getroffen, zijn essentieel. Het zo snel mogelijk defibrilleren van een patiënt is van groot belang voor de kans op overleving. Dankzij de introductie van automatische externe defibrillators kan ook nietmedisch personeel defibrilleren. Naar verwachting zijn er momenteel meer dan 20.000 AED’s in gebruik in Nederland. Het UMC St Radboud lanceerde een website gebaseerd op het openbare Google-earth techniek. Via deze website wil het ziekenhuis zoveel mogelijk gegevens over de locatie en toepassingsmogelijkheden van AED’s in Nederland verzamelen en verspreiden. Het ziekenhuis roept leveranciers en particulieren en organisaties met een AED op om actief deel te nemen aan het in kaart brengen van deze gegevens. Bij het melden van een AED-locatie kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven of hun AED particulier, dan wel publiekstoegankelijk is, of er getrainde vrijwilligers aanwezig zijn en wie contactpersoon is. Voordat de locaties op de website zichtbaar zijn, worden ze uiteraard
gecontroleerd. Uiteindelijk hoopt het ziekenhuis dat er een zo compleet mogelijk overzicht ontstaat, waar iedereen gebruik van kan maken.
Het zo snel mogelijk defibrilleren van een patiënt is van groot belang voor de kans op overleving.
Zorgondernemer Winter wil meer ziekenhuizen Radioloog en zorgondernemer Loek Winter wil een keten van vijf ziekenhuizen opzetten. Winter zei dit in een interview met het Financieele Dagblad. Hij ziet een keten van vijf ziekenhuizen als een bedrijfskundig optimum. Volgens Winter zijn er kandidaten genoeg want uit onderzoek van zijn bedrijf blijkt dat twintig ziekenhuizen in de problemen zitten en rijp zijn voor overname.
Winter nam eerder voor een bedrag van vijf miljoen euro de IJsselmeerziekenhuizen over. Deze ziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad leden in 2008 nog een verlies van elf miljoen
euro, maar hebben over het eerste half jaar van 2009 een winst gemaakt van een miljoen euro. Winter stelt onder meer dat ziekenhuizen veel te duur opereren en nog niet commercieel genoeg zijn. Hij geeft in het interview een voorbeeld van een MRI-scan die hij wilde kopen. Philips vroeg 1,6 miljoen euro per scan en bij de aanschaf van vijf 1,3 miljoen euro per stuk. Met deze wetenschap ging hij verder winkelen en kwam via General Electric en Toshiba bij Siemens terecht, die inmiddels exact dezelfde scans heeft geleverd voor 560.000 euro per stuk.
Genomineerden Patiëntveiligheid Award 2009
Artsen in opleiding tot specialist (aio’s) leren voor een belangrijk deel hun vak op de werkvloer.
Artsen in opleiding tot specialist (aio’s) leren voor een belangrijk deel hun vak op de werkvloer. Klarke Boor, arts in opleiding tot gynaecoloog, ontwikkelde een meetinstrument dat laat zien dat niet alleen fysieke omstandigheden bijdragen aan een goede opleiding geneeskunde, maar juist ook het werkklimaat op de verschillende ziekenhuisafdelingen een grote rol speelt bij de ontwikkeling tot specialist. Zij promoveerde vrijdag 23 oktober bij VU medisch centrum in Amsterdam.
Er is nog weinig bekend over hoe praktijkleren echt verloopt. Boor onderzocht een groot aantal bronnen op dit terrein. Op basis van deze resultaten ontwikkelde Boor een nieuwe vragenlijst, de Dutch Residency Educational Climate Test (D-RECT). De meetmethode D-RECT blijkt in staat betrouwbare en valide
uitspraken te doen over opleidingsklimaten. Opvallend is dat niet alleen ‘het geplande onderwijs’ van grote invloed is, maar dat met name het dagelijkse meewerken in de praktijk in belangrijke mate bepaalt wat mensen echt van de opleiding vinden. Factoren die aio’s van belang vinden zijn onder meer de mate en vorm van supervisie in de dagelijkse praktijk, de benaderbaarheid van supervisoren, de samenwerking met het team en collegae en hoe het werk aansluit bij de kundigheid van de aio’s. Met behulp van de meetmethode D-RECT kunnen opleidingen meer inzicht krijgen hoe een afdeling functioneert en op welke manier de aio’s nog beter begeleid kunnen worden. Op dit moment wordt gekeken of de meetmethode landelijk ingezet kan worden als kwaliteitsindicator voor de opleiding tot specialist.
De jury, onder voorzitterschap van Atie Schipaanboord, directeur beleid en innovatie van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft de drie genomineerden voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2009 bekend gemaakt. Het VMS Veiligheidsprogramma organiseert deze jaarlijkse uitreiking van de award voor toonaangevende initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid. Tijdens het congres op 24 november kiest het publiek of het Oogziekenhuis Rotterdam, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam of het Medisch Spectrum Twente Enschede de winnaar wordt van de Patiëntveiligheid Award.
De jaarlijkse Nationale Patiëntveiligheid Award wordt uitgereikt aan het beste bewezen initiatief op het gebied van patiëntveiligheid in de Nederlandse Ziekenhuizen. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een strategische aanpak ontwikkeld waarin veiligheidsitems uit de luchtvaart systematisch worden ingezet in de zorgprocessen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis besteedt veel aandacht aan angst bij patiënten. Medisch Spectrum Twente Enschede heeft een preventie- en behandelprotocol ontwikkeld voor kwetsbare patiënten waarbij de screening van alle zorgproblemen digitaal wordt geregistreerd. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis toonde een initiatief op het gebied van medicijnbewaking bij alle overdrachtsmomenten. Een farmaceutisch consulent contro-
leert bij opname en ontslag of er verschillen zijn tussen de thuismedicatie en de ziekenhuismedicatie. Ook bij wisseling van afdeling vindt er controle plaats.
BIOVAAS Olivier van Noortlaan 55 3133 AP Vlaardingen E.
[email protected] T: 010 - 43 44 891 I: www.biovaas.nl
Biovaas is een gepatenteerde wegwerpbare bloemenvaas van bioplastic (biologisch afbreekbare kunststof)
Nummer 19 28 oktober 2009
4
Advertentie
Even slikken..... Gelijk aan de Bouwsteentjes geeft elke verstrekking van Easy-to-Eat maar liefst 8 gram hoogwaardig eiwit!
Bij eten en drinken denkt men niet direct aan de slikveiligheid. Men denkt in de eerste plaats aan het gezellig samen tafelen. Eten en drinken is vooral een sociaal en emotioneel gebeuren. Omdat eten en drinken zo belangrijk is, zijn voedingsproblemen direct van invloed op de levenskwaliteit. Na hersenletsel (bijvoorbeeld een CVA, een ongeval of een hersentumor), een aandoening van het zenuwstelsel ( zoals Parkinson of ALS) of na een operatie in het hoofd- halsgebied kunnen stoornissen in het slikproces ontstaan. De gevolgen kunnen van medische aard zijn (bijvoorbeeld een longontsteking, stikken, ernstig verslikken, dehydratie of ondervoeding), maar ook tot sociale problemen leiden. Bij veel mensen met slikproblemen neemt de eetlust af. Ze zijn te moe om te eten of ze eten bewust niet, omdat het mogelijk verslikken tot gevolg heeft. Veel van deze mensen schamen zich als ze in gezelschap eten. Sommige knoeien
of eten relatief langzaam. Aanpassing van het eten biedt technisch gezien een oplossing, echter voelen veel mensen zich hierdoor nog meer patiënt. Easy-to-Eat is geschikt voor cliënten die dik vloeibaar en een fijn gemalen maaltijd veilig kunnen eten. Veel cliënten zien Easy-to-Eat als een ware traktatie. Ze voelen zich minder patiënt en worden tegelijkertijd voorzien van een optimale aanvulling. Verder is Easy-to-Eat uitstekend geschikt en heerlijk fris om na medicijngebruik te serveren. o Eat 8 gram hoog Per verstrekking bevat Easy-to-Eat hoogwaardig eiwit en draagt deze toevoeging bij aan stand. Juist meneen verbeterende voedingstoestand. en behoefte sen met een slikstoornis hebben aaronder aan extra voedingstoffen waaronder fect eiwit en past Easy-to-Eat perfect in het SNAQ assortiment.
helpen bij het veilig slikken en is zeer geschikt om meerdere malen te nuttigen als extra aanvulling op de dagelijkse voeding. WETENSWAARDIGHEDEN De energiewaarde van 100 gram Easy-to-Eat is 255 Kcal Easy-to-Eat weegt ca. 55 gram per Vse > = 140.25 Kcal Eiwitwaarde van 100 gram Easy-to-Eat is 14,8 gram. Easy-to-Eat weegt ca. 55 gram per Vse > = 8,14 gram eiwit
Easy-to-Eat heeft amylaseresistente eigenschappen diee
Het Bouwsteentje Bouwsteentjes bestaan uit een zeer luchtig cakegebak met een zachte romige vulling. Ze bevatten bestanddelen die een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ondervoeding. Bovendien bevorderen ze het herstel.
Vroegtijdige herkenning van ondervoeding is in veel zorginstellingen de prestatie-indicator. De SNAQ-score of de ‘MUST’ worden veelal als meetinstrument gebruikt. Volwassenen, maar ook kinderen die onbedoeld afvallen, krijgen op basis van deze score diverse tussendoortjes aangeboden die rijk zijn aan energie en eiwit.
Energie- en eiwitrijk Het Bouwsteentje is een energie- en eiwitrijk gebakje, verkrijgbaar in de smaken banaan en aardbei. Beide smaken zijn ‘verassend lekker’ en een welkome aanvulling op uw assortiment. Extra energie, vitamines, mineralen en spoorelementen worden aan de Bouwsteentjes toegevoegd
WETENSWAARDIGHEDEN De energiewaarde van 100 gram Bouwsteentjes is 390 Kcal Bouwsteentjes wegen ca. 55 gram per Vse > = 215 Kcal Eiwitwaarde van 100 gram Bouwsteentjes is 14,6 gram. Bouwsteentjes wegen ca. 55 gram per Vse > = 8,00 gram eiwit
Het Bouwsteentje is naast energierijk, opgebouwd uit hoogwaardige eiwitten die het herstel bevorderen. Eén Bouwsteentje van ca. 55<>60 gram dat de afmeting heeft van een petitfour bevat 8 gram hoogwaardig eiwit.
Als slikken moeilijker wordt… Ook het Bouwsteentje is door mensen met slikproblemen een traktatie. Zij die grof gemalen voeding geserveerd krijgen kunnen een Bouwsteentje prima consumeren. Met name van deze groep krijgen wij lovende reacties over het opbouwende gebakje.
Vriendelijk geprijsde traktatie U kunt dit gebakje op gastvrije wijze presenteren aan uw cliënten door het in de menucyclus op te nemen als nagerecht, of als traktatie bij de koffie of thee! Voor vragen over het Bouwsteentje staan wij graag voor u klaar.
www.bouwsteentjes.nl
[email protected]
5
Voeding
Bedrijfsleven steunt Alliantie Voeding
Met een handtekening onder het oprichtingsdocument wordt de Alliantie Voeding Gelderse Vallei een feit.
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit werken nauw samen op het gebied van voeding. Zij hebben de Alliantie Voeding Gelderse Vallei opgericht. Drie grote bedrijven, FrieslandCampina, DSM en Siemens, participeren in het consortium van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Zorgverzekeraar Menzis zal als programmapartner het zorgpad voeding ondersteunen.
Met dit initiatief gaan voedingswetenschap en klinische zorg hand in hand. “Eten in het ziekenhuis moet weer een feestje zijn”, aldus Klapwijk, voorzitter van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, tijdens de feestelijke bijeenkomst begin oktober ter ere van het tekenen van de partners voor hun participatie in het consortium. In ziekenhuizen is met voeding
veel te winnen. Goed onderbouwde voedingstherapie kan de ziektelast verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Ziekenhuis Gelderse Vallei zet zich in als hèt Voedingsziekenhuis van Nederland, om maaltijden op een wetenschappelijk verantwoorde manier maar ook gastvrij en naar behoefte te verstrekken. Het belang van het bundelen van klinische zorg en kennis uit de voedingswetenschap en de mogelijkheden die dit biedt, werden tijdens die bijeenkomst onderstreept. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei creëert samenwerkingsverbanden met instellingen en bedrijven. Hierdoor geeft zij een belangrijke impuls aan de infrastructurele ontwikkeling en optimalisering van de zorgketen in de regio. De provincie Gelderland ondersteunt het programma met een financiële bijdrage voor een periode van vier jaar.
Nummer 19 28 oktober 2009
Fysiologisch onderzoek van vetweefsel biedt kans voor aanpak van overgewicht Bij overgewicht is de energiebalans in het lichaam verstoord: er wordt (veel) meer energie ingenomen dan het lichaam verbruikt. Dit leidt vaak tot verminderde weerstand en gezondheidsproblemen. Hoe fysiologische processen met elkaar samenhangen op het niveau van de cel, weefsels en het lichaam is voor een deel nog onduidelijk. Inzicht in die samenhangen maakt het vinden van oplossingen in de strijd tegen overgewicht mogelijk.
Prof. dr. ir. Jaap Keijer gaf in zijn inaugurele rede in juni bij zijn aanvaarding van het ambt van hoogleraar Fysiologie van mens en dier, aangrijpingspunten om de energiebalans te herstellen. Hij liet zien dat de energiebalans wordt gestuurd door zogenaamde mitochondriën, kleine structuren die in elke lichaamscel aanwezig zijn en de cel van energie voorzien. De mitochondriën zetten glucose op efficiënte wijze om in voor het lichaam bruikbare energie. Daarbij gebruiken ze de zuurstof die via de longen in het lichaam wordt opgenomen. Deze wordt in gezonde cellen bijna volledig gebruikt om energie te vormen. Bij mensen
met overgewicht blijkt er in het vetweefsel een tekort aan zuurstof te zijn, waardoor de aanwezige brandstof niet op een gezonde manier kan worden omgezet. Ook andere aan energieproductie gerelateerde en door mitochondriën bepaalde processen, verlopen niet goed. Daardoor raakt het weefsel uit balans, aldus prof. Keijer. De onbalans leidt uiteindelijk tot de dood van vetcellen, die overal kleine ontstekingen tot gevolg hebben en de gezondheid verder verslechteren. Experimenten met visvetzuren in de voeding voor muizen laten zien dat langketenige omega-3 meervoudig onverzadigde visvetzuren de vetverbranding in de dunne darm stimuleren en daarmee zaken ten goede kunnen keren. Muizen met overgewicht die visvetzuren aten vielen af, terwijl muizen die evenveel calorieën via plantaardige vetten binnenkregen op gewicht bleven. In zijn lopend en toekomstig onderzoek willen prof. Keijer en zijn medewerkers vooral bioactieve stoffen uit planten, zoals polyfenolen, waaronder quercetine uit ui, appel, thee en wijn, en carotenoïden, onderzoeken.
Nationaal Schoolontbijt In de eerste week van november 2009 krijgen kinderen op 2.500 basisscholen een ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt is georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood in samenwerking met andere fabrikanten van ontbijtproducten. De Nederlandse Zuivel Organisatie zorgt er in samenwerking met Campina voor dat alle kinderen tijdens het ontbijt een beker halfvolle melk kunnen drinken.
De samenwerkende bakkerijen hebben in 2003 het initiatief genomen voor het organiseren van een ontbijt op basisscholen. Met deze
activiteit willen de initiatiefnemers het plezier in en het belang van een goed ontbijt onder de aandacht brengen van schoolkinderen, ouders en leerkrachten. De deelnemende scholen kunnen tegelijk met het ontbijt lesmateriaal bestellen waarin de bereiding en de voedingswaarde van de verschillende producten aan de orde komen. Het Nationaal Schoolontbijt is in kort tijd uitgegroeid tot een populair evenement voor de scholen die zich hiervoor massaal aanmelden. In totaal zullen circa 550.000 kinderen aan het ontbijt deelnemen.
Vegetarische voeding gunstig bij diabetes Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van vegetarische voeding op de gezondheid van chronische ziekten zoals diabetes komt steeds meer in de belangstelling te staan.
Al vele jaren wordt gesteld dat vegetarische voeding de gezondheid kan bevorderen, onder meer omdat vegetariërs niet alleen geen vlees- en vis(producten) eten, maar meestal ook meer ‘gezonde’ plantaardige voedingsmiddelen zoals volkoren graanproducten en groente en fruit consumeren dan niet-vegetariërs. En ze snoepen minder. Dit is met name gunstig voor mensen met diabetes. Vooral bij mensen met type 2 diabetes zouden vegetarische eetgewoonten een positief effect hebben. Bij diabetes bestaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, terwijl een
vegetarische voeding het risico op deze aandoeningen juist verkleint. Dagelijkse consumptie van volle granen en graanproducten en royaal groenten en fruit heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en de bloeddruk, twee belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. En een vegetarische voeding geeft minder kans op overgewicht, doordat de verzadigingswaarde van plantaardige producten die rijk zijn aan voedingsvezels, relatief hoog is waardoor deze voedingsmiddelen de regulatie van de eetlust positief beïnvloeden. Er wordt ook onderzocht welke rol voedingsvezels spelen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid. De ervaring leert dat bij een vezelrijke voeding de bloedsuikerspiegel veel minder vaak pieken en dalen vertoont.
In de eerste week van november 2009 krijgen kinderen op 2.500 basisscholen een ontbijt.
Beoordelingen van gezondheidsclaims De European Food Safety Authority (EFSA), die nauw samenwerkt met Europese nationale autoriteiten, in Nederland met onder meer het RIVM, geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies op het gebied van veiligheid, effectiviteit en gezondheidsclaims in relatie tot voedselproducten. De EFSA heeft onlangs een eerste serie beoordelingen van gezondheidsclaims gepubliceerd.
Vegetarische voeding kan de gezondheid bevorderen.
De uitkomsten kunnen de lidstaten en de Europese Commissie, dit is de uitvoerende macht in de EU, helpen bij het toestaan van gezondheidsclaims en daarmee ook bij het aanscherpen van de wetgeving betreffende dergelijke claims. Van de 523 gezondheidsclaims die ter beoordeling door fabrikanten zijn aangeleverd, betreffende meer dan 200 voedingsmiddelen en toegevoegde plantaardige stoffen, is ongeveer tweederde door de
EFSA afgekeurd. Het ging om de beoordeling van ‘algemeen geldende’ gezondheidsclaims in relatie tot vitaminen, mineralen, vezels, vetten, koolhydraten, probiotische bacteriën en botanische stoffen. Bijna de helft van de afgekeurde claims was door fabrikanten niet voldoende onderbouwd of kon door de panelleden van de EFSA niet geverifieerd worden. De goedgekeurde claims betreffen hoofdzakelijk de bekende functie en werking van vitaminen, mineralen en voedingsvezels, van specifieke vetten die het cholesterolgehalte in het bloed positief beïnvloeden en suikervrije kauwgom die kan bijdragen aan het behoud van een gezond gebit. De EFSA accepteerde geen claims die een betere gezondheid toeschreven aan bepaalde voedingsstoffen, zoals de bewering dat calcium voor nog sterkere botten zorgt. Voor meer informatie: www.efsa.eu.
Nummer 19 28 oktober 2009
6
Kwaliteitskeurmerk St. Anna Ziekenhuis Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop heeft onlangs de initiële NIAZ-accreditatie ontvangen.
Voor het behalen van dit kwaliteitskeurmerk zijn tien risicovolle afdelingen - Spoedeisende Hulp, OK, IC, Catering, Obstetrie, Centrale Sterilisatie Afdeling, Medische techniek, Hygiëne en infectie, Radiologie, Dagbehandeling Kort Verblijf - aangevuld met de drie afdelingen Personeel, Organisatie en Oplei-
dingen, Psychiatrie en Neonatologie, binnen het St. Anna Ziekenhuis kritisch beoordeeld op inhoudelijke processen, onderlinge afstemming, behandelingswijzen en veiligheid voor patiënt, medewerkers en bezoekers. Het St. Anna Ziekenhuis verwacht de ziekenhuisbrede accreditatie te behalen in 2012/2013. Het uiteindelijke proces betreft een vierjaarlijkse cyclus, waarbij keer op keer verbeterpunten van vorige audits worden meegenomen naar de nieuwe audit.
Hoogste punt parkeergarage Ikazia
Onder grote belangstelling werd vrijdagmiddag 16 oktober het hoogste punt bereikt van de parkeergarage van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. De parkeergarage staat op het eigen terrein van Ikazia en omvat 450 parkeerplaatsen. Het parkeerprobleem in de omgeving van het Ikazia Ziekenhuis is groot. Met de bouw van de parkeergarage hoopt het ziekenhuis in de parkeerbehoefte te voorzien en de bereikbaarheid te vergroten. De parkeergarage zal begin volgend jaar in gebruik worden genomen.
Wachtlijsten ZGT korter door ‘tactisch plannen’ De wachtlijsten voor behandelingen in de ziekenhuizen ZGT Almelo en ZGT Hengelo zijn drastisch verkort. Voor een aantal ingrepen is de wachttijd sinds vorig jaar zelfs teruggebracht van zes maanden naar enkele dagen tot weken. ZGT is hierin geslaagd door de systematiek van ‘integraal tactisch plannen’ in te voeren.
ZGT begon ruim een jaar geleden met het ‘integraal tactisch plannen’. Tactisch plannen is de schakel tussen de strategische planning
van het ziekenhuis (jaarplannen, productieafspraken met verzekeraars) en de operationele planning (het daadwerkelijk inplannen van patiënten). Het doel van tactisch plannen is om de verschillende stappen die een patiënt in het behandelproces doorloopt zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Doordat ZGT nu beter kan inspelen op schommelingen in het patiëntenaanbod, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden, hoeven patiënten minder lang te wachten voordat zij bij een specialist terecht kunnen of geopereerd kunnen worden.
Financieel Alert Beste Dirk, Wat zul je een zware week hebben gehad. In een paar weken is je levenswerk om zeep geholpen. Je vertelde dat de Nederlandse Bank een grote rol heeft gespeeld hierin. En daar kun je zomaar gelijk in hebben. Al tientallen jaren hebben de toezichthouders jouw praktijken namelijk getolereerd. Hierdoor kon je heel veel geld verdienen over de ruggen van Nederlanders die jouw trucjes niet begrepen. Het is inderdaad een schande dat de Nederlandse Bank die zolang heeft toegestaan. Oh, jij bedoelde eigenlijk wat anders geloof ik: “Jij vond dat de bank een rol speelde in je ondergang?” Ik vind het heel jammer dat je bedrijf ten onder is gegaan. Vooral omdat je net van plan was veel Nederlanders schadeloos te stellen. Ik hoop dat deze Nederlanders wel krijgen waar zij recht op hebben. Dat juist zij een nadeel ondervinden van jouw faillissement, dat vind ik het allerergste. Deze mensen hebben door jouw toedoen levenslang gekregen. Ik hoop maar dat jij door jouw praktijken nu ook levenslang hebt gekregen. Dan weet jij ook eens hoe dat voelt.
Niet alleen heb je je klanten veel schade berokkend. Jij heb ook gezorgd voor nog meer wantrouwen van consumenten in de financiële bedrijfstak. En dat neem ik je persoonlijk kwalijk. Dit is weer in een mes in de rug van diegenen die hun werk netjes doen. En dat voel ik, als ik namens van Dasselaar & Partners een goed financieel advies geef. Ik wens je sterkte de komende maanden. Met vriendelijke groet, Tim van Dasselaar (links) en Rick Wassenaar Financiële Planning voor medici
[email protected]
Kliniek
Vrouwen naar de top van ziekenhuizen In de Nederlandse ziekenhuizen werken relatief veel vrouwen van wie er weinig in topfuncties terugkomen. Er is veel media-aandacht voor de haperende doorstroom van vrouwen naar topfuncties. Glazen plafonds, plakkende vloeren, gebrek aan ambitie en het old boys netwerk zouden belemmerende factoren zijn.
Het Charter ‘Talent naar de top’ beoogt meer vrouwelijk talent en daardoor diversiteit in topfuncties te krijgen. Dit Charter was een landelijk initiatief van Marieke Bax van TopBrainstorm. De VNVA (Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Artsen) sloot hierbij aan met de Taskforce ‘Talent naar de top in de zorg’ en stimuleert ondertekening en naleving ervan in de zorgsector. De Raad van Bestuur van het UMC St. Radboud in Nijmegen tekende onlangs het Charter. Eén van de instrumenten van het St. Radboud is het programma Female Carreer Development Programma (FCD) om vrouwelijk toptalent te stimuleren. Ook andere UMC’s hebben een vergelijkbaar programma. Het AMC is terughoudender met vrouwenprogramma’s en werkt met een algemeen Management Development programma voor het benutten van talent en het bewerkstelligen van diversiteit in de top. Zichtbaarheid
De media hanteren verschillende percentages van het aantal vrouwen aan de top van de zorg. Onderzoeksbureau MarketResponse is het meest specifiek voor ziekenhuizen: tien procent vrouwen aan de top (Raden van Bestuur) ten opzichte van negentig procent mannen. Op de vraag waarom er percentueel zo weinig vrouwen aan de top van de zorg werken, geeft Machteld Dronkers (1958) als eerste aan dat het bij diversiteit aan de top niet alleen gaat om man of vrouw, maar ook om de vertegenwoordiging van verschillende culturen en leeftijden. Het kost veel tijd voordat iemand in de medische wereld aan de top zit. Steeds meer vrouwen streven een academische carrière na en het zijn de vrouwen die een periode uit het arbeidsproces zijn door het krijgen van kinderen, waardoor hun carrière over een langere periode wordt opgebouwd. “We moeten constateren dat de doorstroming naar de top niet vanzelf gaat. In de zorg werken veel professionals die erg van de inhoud houden, zoals patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Voor topfuncties moet je zichtbaar zijn op heel andere plekken. Het gaat dan om je profileren in onderzoek, het publiceren en het vervullen van managementtaken. Vrouwen nemen wel de coördinatie van de afdeling op zich, maar zitten niet met de Raad van Bestuur aan tafel.” Dronkers is adviseur Management Development van de concernstaf van het UMC St.Radboud. Zij was ooit verpleegkundige en heeft in alle lagen van ziekenhuizen, onderwijs en bedrijfsleven gewerkt. “Als je kijkt naar het medisch en het verpleegkundig domein is er wel een verschil in de doorstroom te zien. Verpleegkundigen, onder wie
Wassenaar & Van Dasselaar
Financieel maatwerk voor de maatschap Keerkring 61 - 2801 DG Gouda www.vandasselaar.com - Tel: 0182-692888
Machteld Dronkers
veel vrouwen, stromen regelmatig door naar een managementfunctie (hoofdverpleegkundige) op verpleegafdelingen. De doorstroom van vrouwelijke medisch specialisten naar een managementfunctie is beperkter.” Over de meerwaarde van vrouwen in de top zegt Dronkers: “Het gaat om het benutten van het talent dat er is. Doel is om zowel feminieme als masculiene kwaliteiten in de top te vertegenwoordigen. Want daar vindt besluitvorming plaats.” In Medisch Contact van 2 juli pleit Ben Crul in zijn column: “Ook vrouwen horen op basis van functioneren thuis in de top van de zorg. Het androgyn samen optrekken moet daar leidend zijn.” Dronkers betoogt verder: “Er moet balans zijn tussen samenwerking, concurrentie, resultaatgericht zijn in de persoonlijke verhoudingen en patiëntgerichtheid. En de balans tussen werk en privé. De top moet een afspiegeling zijn van je klanten.” Een grote groep, ook van beslissers van je klanten, zijn vrouwen. Juist die diversiteit maakt door de verschillende invalshoeken dat je open staat voor nieuwe ontwikkelingen, wat de innovatie bevordert.” Ambitie
Dronkers: “Er is onderzoek gedaan naar ambities onder medisch specialisten. In het UMC St. Radboud is dit niveau hoger dan het Nederlands gemiddelde en daar zijn we trots op.” In ‘De Pers’ van 28 september stelt Marike Stellinga, auteur van ‘De mythe van het glazen plafond’: “Vrouwen hebben minder ambitie dan mannen en het glazen plafond is onzin”. Dit staat haaks op het inzicht van UMC St Radboud. Dronkers: “Wat je wel ziet, is de druk om alles binnen de zelfde periode in je leven te doen. Ik wil dit onderwerp uit de ‘zuchtsfeer’ halen en focussen op de energie die het oplevert. Als mensen ervaren dat hun talent benut wordt, als zij groeien, kunnen zij bergen verzetten. Dat is het geluid dat moet klinken in ziekenhuizen. Het is een soort vliegwiel, een motor die blijft draaien.” De werving voor het FCD-programma in het St. Radboud is al gestart. “Afgaande op de aanbeveling van het afdelingshoofd en een motivatiebrief van de vrouwen zelf, gaan we een selectie maken. Het belangrijkst is dat het talentvolle vrouwen zijn die zich bewust zijn van het feit dat zij een carrière moeten gaan plannen, dat zij strategisch moeten gaan denken. Vrouwen zijn vaak teveel gericht op de vakinhoud, willen het goed doen en maken relatief weinig tijd voor
netwerken. In het Charter worden streefcijfers aangegeven, op basis hiervan gaan wij het programma monitoren. De intentie is om dit mee te nemen in de kwartaalcijfers, als onderdeel van de strategie.” Het UMC St Radboud profileert zich als toporganisatie, wat talenten zal aanspreken. Dronkers hoopt mede hierdoor vrouwen te stimuleren voor en te behouden op topposities. Als het gaat om haar eigen ambitie zegt Dronkers: “Ik wil graag een plek in de organisatie waar ik op basis van mijn kwaliteiten invloed kan uitoefenen. Belangrijk is dat ik mij gewaardeerd voel en dat ik samen met anderen vernieuwing tot stand kan brengen. Dat is mijn energiebron en die heb ik nodig!” Keuzes
“Het AMC heeft in vergelijking met andere UMC’s veel vrouwen als divisie- en afdelingshoofd”, zegt prof. dr. Louise J. GunningSchepers. “Dat komt omdat mijn voorganger al heel vroeg bewust ruimte geschapen heeft voor vrouwen om erbij te zitten.” GunningSchepers (1951) begon haar loopbaan bij het AMC als hoogleraar Sociale Geneeskunde en afdelingshoofd. Zij ambieerde een onderzoekscarrière, geen klinische. Onderzoek bleek destijds makkelijker te combineren met een gezin met kleine kinderen. Toen de fusie tussen de faculteit en het ziekenhuis een feit werd, werd zij divisievoorzitter en daarna lid van de Raad van Bestuur. Vanaf 2001 is zij voorzitter van de Raad van Bestuur en decaan. Een echte klassieke carrière zoals zij zelf zegt. “Ik denk dat het wel meevalt met het aantal vrouwen aan de top. Ik ben daar niet zo pessimistisch over. Je ziet de afgelopen jaren een hele contigent vrouwen die in topposities terecht komen. Mensen roepen wel eens naar mij: ‘Je hebt zo’n zestig tot 65 procent vrouwen die bij de studie geneeskunde instromen, waarom zit er geen zestig procent aan de top?’ Dat is een foute vergelijking want je moet kijken naar de vrouwen uit mijn cohorte. Ik denk dat er in mijn generatie meer vrouwen zijn afgevallen dan nu. De keuze voor een bestuurlijke carrière moet wel een bewuste zijn. Veel professionals kiezen voor de patiënt of onderzoek en niet voor het besturen.” Diversiteit
Gunning-Schepers ziet geen verschil in herkomst uit het medisch of verpleegkundig domein als het om doorstroming naar de top gaat. “Als je historisch kijkt, zijn er traditioneel veel vrouwen aan de top geweest van ziekenhuizen. Dat waren hele sterke vrouwen, die goed leiding gaven. Bijvoorbeeld Anna Reynvaan, die met ijzeren hand een van de ziekenhuizen in Amsterdam op orde bracht. Dus ik geloof daar niet zo in. Bij de medische
opleidingen zie je meer vrouwen dan mannen. Daar moet je ook voor uitkijken als je diversiteit wilt vasthouden, anders moet je over dertig jaar de andere kant weer opsturen. Voor mannen is het wel makkelijker omdat er meer rolmodellen zijn. Bij de verpleegkunde zijn we dat een beetje kwijtgeraakt. De keus voor een bestuurlijke carrière is, anders dan in het bedrijfsleven, een afwijkende in de zorg.” Het gaat Gunning-Schepers niet om mannelijke of vrouwelijke bestuurders. “Ik geloof niet zo in masculiene en feminieme eigenschappen. Iedereen doet het op zijn of haar manier. Wat je wilt hebben is diversiteit van verschillende manieren. In de communicatie hebben vrouwen wel een breder spectrum, zij kunnen wat luchthartiger met dingen omgaan. Het helpt als je in een team de rollen om kunt draaien, in gezamenlijkheid kunt opereren.”
Tergooi krijgt moderne apparatuur
Temporiseren
“Het is in de huidige maatschappij veel moeilijker om flexibiliteit in te bouwen, wat nodig is om werk en gezin te kunnen combineren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de mate van flexibiliteit die je toe moet laten om mensen binnen te houden niet zo groot hoeft te zijn. De UMC’s zijn bezig met een CAO waarin wij aan “zelfroosteren” doen. Als je flexibiliteit toelaat, zijn mensen in staat om de volledige workload makkelijk in te passen. Dat is wel moeilijker bij klinische afdelingen, waarin je in teamverband moet samenwerken. Het gaat ook om het vertrouwen dat de professional heus het werk doet. Carrièrelijnen zouden best wat langzamer mogen gaan in de periode waarin je promotie, opleiding, carrière en gezin combineert.” Over het werven van toptalenten is Gunning-Schepers heel helder: “Ik wil gewoon de allerbeste. Het overkomt me regelmatig dat dit een vrouw is en dan halen we haar binnen. Ik vind dat je goed in eigen huis moet kijken en dat je iedereen gelijke kansen moet geven om door te stromen. Ook als het langer duurt, moet je mensen daar niet op afrekenen. Het AMC heeft de ruimte geschapen om gezin en carrière te combineren. Wij zijn voorzichtig met een status aparte neer te zetten. Vrouwen hebben er niets aan dat ze benoemd zijn omdat ze vrouw zijn, of dat ze mislukken omdat het te snel gaat. Daarom zijn wij terughoudend met vrouwenprogramma’s, omdat je dan verwachtingen wekt. Ik zeg tegen jonge vrouwen, natuurlijk als je de ambitie hebt, moet je er naar streven. Maar net zoals bij mannen, zal niet iedereen die deze ambitie heeft, in staat zijn om die positie te krijgen. Het is deels talent, deels geluk, dat hoort bij de realiteit.” Hiermee sluit GunningSchepers aan bij Marlies Ott, programmadirecteur Top Class, Erasmus CMD. In Besturen van Geluk, 2009 citeert zij een headhunter die zegt: “Vrouwen zijn slimmer. Ze wegen af wat het prettigste is, bestuurder zijn of niet. Vrouwen die het echt willen, worden het ook.” Gunning-Schepers geeft een voorbeeld van een verpleegkundig bestuurder die zwanger werd. “Toen dacht iedereen: ‘Dat is het einde’. Maar daar moet je het goed over hebben met betrokkene en kijken naar haalbaarheid. Ik heb veel liever dat iemand parttime werkt, dan dat iemand na een half jaar afhaakt. Je moet het dus van bovenaf ondersteunen.” Als het over haar eigen toekomst gaat, vindt Gunning-Schepers na haar bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het AMC, een toezichthouderfunctie interessant. “Ik wil dan wel een inhoudelijke bijdrage leveren naast een algemeen bestuurlijke. Wat je geleerd hebt, moet je ook weer ten dienste stellen aan de gezondheidszorg. Maar zover is het nog lang niet. Het AMC runnen is de leukste baan in Nederland.” Door Patricia Buvelot
Prof. dr. Louise J. Gunning-Schepers
Nummer 19 28 oktober 2009
7
Kliniek
Dankzij een schenking van een stichting die anoniem wil blijven, kunnen kinderen in het Vrouw Moeder Kind Centrum van Tergooiziekenhuizen (Blaricum/Hilversum) behandeld worden met de modernste apparatuur. Het gaat om vier volledig uitgeruste mobiele reanimatietafels voor pasgeborenen, een kindvriendelijk beademingsapparaat (infant flow) en een meetapparaat voor kinderen met astma. Kinderarts Carole van Lasham geeft een toelichting bij een van de reanimatietafels.
Bouw torens azM van start De bouw van de beide torens naast het academisch ziekenhuis Maastricht is - hoewel nog niet voor iedereen zichtbaar - van start gegaan. Onlangs is de financiering van de voorgenomen nieuwbouw rondgekomen.
In samenwerking met de onafhankelijk adviseur Montesquieu Finance B.V. is er eerst een ‘businesscase’ uitgewerkt en een ‘bidbook’ samengesteld voor de informatievoorziening van potentiële financiers. Drie marktpartijen of combinaties van marktpartijen hebben vervolgens een offerte uitgebracht. Na zorgvuldige analyse bleek de ING bank de beste aanbieding te hebben gedaan. De bouw van de twee torens vloeit voort uit het beleidsprogramma azMove, waarin het uitgangspunt
is dat de patiënt centraal staat. Efficiënte bundeling van patiëntenzorg heeft geleid tot de instelling van zogeheten zorglijnen en zorgcentra. In de nieuwe situatie wordt het ziekenhuis niet alleen toegankelijker voor de patiënt, de zorgcentra worden herkenbaar en de patiëntenzorg efficiënter georganiseerd. Dat wordt met de nieuwbouwplannen en via (her)huisvesting binnenkort dus ook fysiek gerealiseerd. Dankzij de nieuwbouw van de torens krijgt het ziekenhuis er 21.000 vierkante meter vloeroppervlakte bij. Momenteel beslaan de poliklinieken en bijbehorende afdelingen 35.400 vierkante meter bruto vloeroppervlak. De nieuwbouwplannen kosten dertig miljoen euro.
Borstkankermaand Oktober is uitgeroepen tot borstkankermaand. De emoties rondom borstkanker vertonen veel raakvlakken met andere soorten kanker. Kanker: je zult de boodschap maar krijgen! Wat voor iedereen herkenbaar is, is de angst en onzekerheid voor wat betreft de toekomst. De gedachte: “Als je kanker hebt is het einde nabij” leeft nog steeds en is heel confronterend. Alle zekerheden worden opeens onzeker, je leven wordt stilgezet. Je lijdt niet alleen, je naaste familieleden en vrienden lijden intens mee. Deel je gedachten met hen, dat maakt zoveel meer bespreekbaar en is enorm waardevol. Er komen zoveel vragen op je af dat je het geheel niet overziet: Ga ik dood? Kan ik nog genezen? Kan ik die ingrijpende behandelingen aan? Is het erfelijk? Na de behandelingen zijn er weer vragen: Hoe nu verder? Ik voel me verminkt, ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Ik ben moe, uitgeput. Ik verlies mijn sociale contacten. Kan ik nog gaan werken? Er is hoop: De diagnose wordt vaak steeds vroeger gesteld, waardoor meer behandelingen mogelijk zijn en vooruitzichten verbeteren. Door nieuwe ontwikkelingen kan er zorg op maat worden gegeven. Een behandeling nu kan anders zijn dan een behandeling van twee jaar geleden. Herstel, lichamelijk en emotioneel, kost tijd en energie. Iedereen zoekt een eigen weg hierin. Daarom is het contact met lotgenoten waardevol. Je hoeft niets uit te leggen, want
je begrijpt elkaar! Een voorbeeld: Het heeft geen zin om je te verzetten tegen vermoeidheid, het is verstandiger om je grenzen te bepalen. Maar hoe doe je dat? Luister naar de ervaringen van uw lotgenoten, er gaat misschien een nieuwe wereld voor u open. Er zullen ook in onze omgeving initiatieven worden genomen namens de borstkankervereniging voor bijeenkomsten. Je voelt je welkom, vindt herkenning, kan je vragen stellen, ervaringen delen en veel van elkaar leren! Ik zou zeggen: gewoon gaan, het zal u goed doen! Vera
[email protected] www.ghz.nl/weblog Vera is verpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda
Nummer 19 28 oktober 2009
8
GHZ start met hoofdhuidkoeling Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is vorige week gestart met hoofdhuidkoeling voor kankerpatiënten tijdens chemotherapie. Het is aangetoond dat door de zogenaamde hoofdhuidkoeling haaruitval bij verschillende soorten chemotherapie beperkt kan worden.
Door chemotherapie wordt bij de meeste patiënten haaruitval veroorzaakt. De medicijnen (cytostatica) remmen of vernietigen niet alleen de snelgroeiende kankercellen,
maar ook gezonde sneldelende cellen in het lichaam, zoals de haarwortels. Het gevolg is dat de patiënt dan vaak geheel kaal wordt. Door koeling van het hoofd met een koelkap vermindert de bloedtoevoer naar de haarwortels, waardoor ook minder cytostatica de haarwortels bereiken. Hierdoor kan haarverlies beperkt blijven. Het resultaat van de hoofdhuidkoeling is sterk afhankelijk van de soort chemotherapie.
Oncologieverpleegkundige Saskia Verkley (links) en internist-oncoloog dr. A.M.E. van der Torren-Conze begeleiden een patiënte die gebruik maakt van hoofdhuidkoeling (foto Groene Hart Ziekenhuis, Cora van Nieuwkerk).
Moeders te druk voor geven borstvoeding Moeders stoppen vroegtijdig met het geven van borstvoeding omdat ze het te druk hebben. Ze kunnen of willen borstvoeding vaak niet gedurende een langere periode combineren met hun baan en sociale leven.
Dat blijkt uit onderzoek dat het Erasmus MC in Rotterdam heeft gedaan in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid. Hij
wilde weten waarom de overgrote meerderheid van de moeders binnen zes maanden na de bevalling stopt met borstvoeding, de periode die experts aanraden omdat het de gezondheid van het kind ten goede komt. Meteen na de geboorte van het kind legt ruim tachtig procent van de moeders de baby aan de borst. Na een half jaar is dat nog hooguit een kwart.
Gezondheid
Meer onderzoek naar ziekten bij ouderen Langzamerhand wordt duidelijk dat gezondheid en ziekte bij oudste ouderen niet hetzelfde zijn als bij mensen van middelbare leeftijd. De bestaande medische kennis en richtlijnen schieten daardoor voor deze groep tekort. Wetenschappelijk onderzoek kan dit verhelpen.
Omdat meer dan negentig procent van de medische zorg voor ouderen door huisartsen wordt verleend, is het belangrijk dat dit onderzoek juist in deze eerstelijnspopulatie plaatsvindt. Dat stelde prof. dr. Jacobijn Gussekloo vorige week in haar oratie als hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een lichaam op leeftijd Een lichaam op leeftijd functioneert anders dan een jong lichaam. functioneert anders dan een jong lichaam. Uit eerder onderzoek van het LUMC aan het terugdringen van de negatieve gevolbleek bijvoorbeeld dat hoge bloeddruk - bij gen van vergrijzing.” mensen van middelbare leeftijd een risicofactor - bij 85-plussers de levensverwachting Extra dimensie juist verhoogt. Om de medische zorg voor Gussekloo werkt binnen het LUMC samen ouderen op dit soort verschillen aan te pas- met een team van onderzoekers in de oudesen en wetenschappelijk te onderbouwen, zal rengeneeskunde. Het ouderenonderzoek in het Gussekloo de komende jaren veel onderzoek LUMC, dat al een lange traditie kent, loopt verrichten binnen de eerstelijns ouderenzorg. uiteen van basaal laboratoriumonderzoek (bijSpeciale aandacht gaat hierbij uit naar preven- voorbeeld naar de genetica van langlevendtie en proactieve zorg voor ouderen. Daarnaast heid) tot het klinisch evalueren van nieuwe is Gussekloo erg geïnteresseerd in het beleid behandelingen. Nu komt daar dus een extra rondom de medische zorg voor ouderen. “Als dimensie bij, speciaal gericht op de eerstewe met wetenschappelijke kennis het beleid lijnsgezondheidszorg, een unicum in Nederkunnen ondersteunen, dan zal dit bijdragen land.
3ILENTIA SCHERMEN EEN HYGIªNISCH ALTERNATIEF VOOR BED GORDIJNEN
www.medifix.nl - tel. 013-5111111
Nummer 19 28 oktober 2009
1
4 en 5 november in Jaarbeurs Utrecht
Brandveiligheid in de Zorg
Brandveiligheid in de Zorg
2
Workshop uitgelicht
5
Risico’s en scenario’s rio’s
Actief bezig met brandveiligheid De Beurs Brandveiligheid in de Zorg is vooral een actieve beurs, beloven Pauline Hoogerbrug en Willeke van Staalduinen. Beiden zijn namens het Centrum Zorg en Bouw van TNO verantwoordelijk voor de organisatie van deze beurs. Nog voordat de beursbezoeker zich op woensdag 4 of donderdag 5 november heeft geregistreerd, heeft hij of zij al een bijzondere ervaring opgedaan. Wat precies, dat blijft een verrassing.
“De bezoekers zullen op deze beurs meer te doen hebben dan rondkijken en foldertjes verzamelen”, zeggen Pauline Hoogerbrug en Willeke van Staalduinen. Er valt veel te ervaren. Bijvoorbeeld van twee hoog door een vluchtslurf naar beneden suizen. Of in een evacuatiestoel via de trap iemand in veiligheid brengen. Of liggend in bed met matras en al naar een ander deel van de ruimte worden gedragen. De bedoeling is in elk geval dat de bezoekers veel informatie krijgen en zelf actief bezig zijn. Bij de standhouders zijn filmpjes te zien, kan er worden geoefend met materialen of kan men bijvoorbeeld kijken hoe de brandveiligheidmatrix werkt. Daarnaast zijn er tal van workshops die onder meer worden gegeven door zorginstellingen, kenniscentra, brandweer en leveranciers. Na afloop van de beurs krijgen de bezoekers een boek mee dat speciaal ter gelegenheid hiervan wordt uitgegeven. Hierin staan interviews met vertegenwoordigers van cliëntenraden, kwaliteitsfunctionarissen en andere mensen die te maken hebben met de veiligheid in hun organisatie. Ook krijgt iedereen een activiteitenkalender mee waarin alle deelnemende standhouders en workshopleiders aangeven welke activiteiten ze de komende tijd nog hebben op
6
Plattegrond
9
Routebeschrijving ng g
Workshop ‘Zelfredzaamheid bij brand’
het gebied van brandveiligheid in de zorg. Breed spectrum
Pauline Hoogerbrug en Willeke van Staalduinen hebben de afgelopen maanden veel werk verzet om er een zo informatief mogelijke beurs van te maken. “De zorg kennen we door en door, maar de doelgroep leveranciers hebben we helemaal moeten ontdekken. We hebben gezocht naar een zo breed mogelijk spectrum. Brandveiligheid bestaat uit meer dan alleen brandblussers en sprinklers. Het gaat ook over bewegwijzering, brandwerende kleding en nog heel veel meer aspecten”, zegt Pauline Hoogerbrug. Enorme respons
De respons van de standhouders was enorm. Uit het aanbod hebben ze 48 standhouders geselecteerd. Voor mensen die zich hebben aangemeld, maar die niet meer op de beurs konden staan, is een informatiecorner ingericht waar ze hun folders kunnen neerleggen. Deze enorme respons is een goede reden om met een vervolg te komen. Op 30 november 2010 is er in het Nieuwegeins Business Center een eendaagse Beurs Brandveiligheid in de Zorg. Hier kunnen veel meer standhouders terecht. Maar ook dan geldt: een standhouder moet de org iets te bieden hebben om in aanmerzorg ing te komen voor een plaatsje. king
Het NIVF verzorgt ook de workshop ‘Nieuwe kijk op BHV-organisaties’.
Algemeen wordt aangenomen dat mensen direct vluchten als het brandalarm afgaat. In werkelijkheid duurt het lang voordat mensen in actie komen. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat ter sprake komt tijdens de workshop ‘Zelfredzaamheid bij brand’. Deze en de workshop ‘Nieuwe kijk op BHV-organisaties’ worden verzorgd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) tijdens de twee beursdagen op 4 en 5 november.
“We presenteren de highlights uit een onderzoek dat we hebben uitgevoerd naar de zelfredzaamheid van mensen bij brand”, vertelt Margrethe Kobes die deze workshop samen met haar collega Karin Groenewegen gaat geven. Men verwacht bijvoorbeeld dat mensen in geval van brand naar de nooduitgang rennen. In werkelijkheid blijken mensen vaak via de normale weg naar buiten te gaan omdat ze de nooduitgang niet weten te vinden. “Er worden allerlei maatregelen genomen met het idee dat mensen op een bepaalde manier reageren bij brand, maar dat idee blijkt niet met de
werkelijkheid overeen te komen.” De onderzoekers hebben een analysemodel ontwikkeld. Dat wordt tijdens de workshop toegelicht. Het model kunnen de deelnemers gebruiken voor een inschatting van de risico’s binnen hun eigen werkomgeving. De hoofdaspecten hierbij zijn: de mensen (zijn zij in staat om zelf te vluchten), de omgeving (welke maatregelen zijn genomen binnen het gebouw om vluchten gemakkelijker te maken) en het gevaar (hoe snel ontwikkelt de brand zich). Behalve deze workshop verzorgt het NIFV ook de workshop ‘Nieuwe kijk op BHV-organisaties’. Hierbij wordt ingegaan op een beoordelingsmodel dat is ontwikkeld op basis van de gebeurtenissen rond de ‘Schipholbrand’. “De basisvisie in dit model is ook toepasbaar binnen de zorg. Ook in ziekenhuizen en andere zorginstellingen bevinden zich veel mensen die niet zelfstandig snel kunnen vluchten”, aldus Louis Witloks die deze workshop gaat verzorgen. Bezoekers die zich alvast willen inlezen, kunnen kijken op www.infopuntveiligheid.nl. Bovendien is er op de beurs een stand te vinden van het NIFV waar veel informatie is te vinden.
NOVB wil de zorg een spiegel voorhouden De Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NOVB) ziet het als haar taak informatie te verstrekken zodat zorgbestuurders de juiste beslissingen kunnen nemen op het gebied van brandveiligheid. Hen bewust maken van de risico’s van en informeren over oplossingsmogelijkheden. Met dit doel voor ogen zal de NOVB tijdens de twee beursdagen vooral de dialoog aangaan met de bezoekers.
Er blijkt nog een wereld te winnen op het terrein van de brandveiligheid, al is er de laatste anderhalf jaar door de inspanning van de overheid meer aandacht voor, vindt Rob Hartgerink, directeur van de NOVB. Er is veel onwetendheid, zo is zijn ervaring. Hij noemt als voorbeeld de aversie die er binnen ziekenhuizen kan bestaan tegen het aanbrengen van sprinklerinstallaties in een OK-complex. Men is bang dat er bij een defect aan de
sprinklers onhygiënische toestanden ontstaan op de OK. “Wat men zich niet realiseert is dat boven datzelfde plafond ook koel- en cv-leidingen lopen, met water dat veel viezer is. Het toezicht op sprinklers is veel groter dan op andere leidingen en bovendien gaan sprinklers zelden kapot. Dat is onderzocht. Dat risico weegt niet op tegen het risico en de gevolgen van een brand op de OK.” De NOVB wil de zorg een spiegel voorhouden, zodat er wordt nagedacht over de risico’s en de mogelijke oplossingen. De brancheorganisatie heeft drie secties: de Verenigde Sprinkler Installateurs (VSI), Fire Safety Suppliers (FSS) en de Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE). Ook op het vlak van opleidingen wordt het nodige gedaan. Dat gebeurt binnen het OpleidingsCentrum Brandveiligheid. De NOVB is gevestigd aan de Hogeweg 39A in Zaltbommel, telefoon (0418) 510 828, www.novb.nl.
Brandveiligheid in de Zorg
Nummer 19 28 oktober 2009
2
Uit het brandpreventie woordenboek Een flash-over is de vlamoverslag bij een zuurstofbeheerste brand als de brandbare gassen, afkomstig van brandende en door de rookgassen opgewarmde elementen in de ruimte, plotseling ontbranden door de toevoer van zuurstof.
Dit kan gebeuren als er verse lucht de ruimte binnenstroomt wanneer er bijvoorbeeld een
deur geopend wordt. Door de brand daalt namelijk het zuurstofgehalte van de lucht in de betreffende ruimte, waardoor brandbare gassen niet of veel moeilijker ontvlammen. Stroomt er dan ineens veel verse lucht binnen, dan krijgen de gassen ineens wel genoeg zuurstof om te verbranden, zodat er een soort explosie ontstaat.
BGB keurt gebouw, installaties en organisatie De regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) is de geaccepteerde, praktische en betaalbare weg naar brandveiligheid.
BGB benadert de brandveiligheid integraal en keurt dus niet alleen het gebouw maar ook de installaties en de organisatie. Het doel is om eigenaren/gebruikers van gebouwen bewust te maken van het onderwerp brandveiligheid en ze de mogelijkheid te geven om praktische kennis en aanpak te delen en te komen tot een route waarbij brandveiligheid wordt gerealiseerd. De samenwerking tussen publieke (brandweer/gemeente), semipublieke (Stichting Saffier) en private partijen (Kiwa/Centraal Beheer Achmea) maakt deze regeling tot een breed gedragen keurmerk met
als waarborgen een klachtenregeling en audits bij de opnamebedrijven door Kiwa. Naast Den Haag hebben ook Utrecht, Amsterdam en Rotterdam aangegeven volledig achter het initiatief te staan. Voor nadere informatie: www.brandveiliggebruikbouwwerk.nl. (**)
KWALITEIT IN BRANDVEILIGHEID
Bijlage
Workshop uitgelicht Hoe is het om te vluchten uit een hoog gebouw door middel van een luchtslurf?
Een van de workshops is buiten al te bewonderen. Op het dak van de Jaarbeurs zal een vluchtslurf worden gemonteerd. Zo kunnen alle bezoekers een keer ervaren hoe het is om te ontvluchten uit een hoog gebouw. Roossien Hoogwerktechniek zal bij de stand uitleg geven over de techniek van de vluchtslurf. Het effect van een slurf is voor de meeste mensen moeilijk voor te stellen. Het unieke idee om iedereen een keer naar beneden te laten glijden sprak de organisatie van de beurs direct aan. Ieder uur kunnen belangstellenden zich inschrijven voor een vlucht uit de Jaarbeurs.
Beschermende kleding en communicatie zijn noodzakelijk bij een ontruiming Tijdens deze workshop van Safety Masters worden diverse kledingstukken gepresenteerd die hulpverleners behulpzaam zijn bij het ontruimen bij brand of rookontwikkeling. Bijvoorbeeld red- en vluchtmaskers, beschermende kleding en kleding voor adembescherming. Deelnemers kunnen de materialen zelf testen en uitproberen. Een apart onderdeel van de workshop vormt de communicatie tijdens de crisis, met medewerking van de Brandweer Helmond.
De evacuatiestoel Voor gebouwen met meerdere verdiepingen biedt het strategisch plaatsen en verdelen van de Evacusafe evacuatiestoel uitkomst. In combinatie met een interne training kan een organisatie op dit gebied gedegen voorbereid zijn op evacuaties in geval van nood. Met de evacuatiestoel is het voor één hulpverlener mogelijk een persoon te evacueren via de trap. Zwaar tillen is dus niet meer nodig. In de workshop kunnen de deelnemers zelf ervaren hoe het is om geëvacueerd te worden via een trap. Ook kunnen de deelnemers persoonlijk met de evacuatiestoel leren omgaan en iemand evacueren.
Deelnemen aan een blusoefening De lokatie wordt optimaal gebruikt gedurende de beurs, want ook buiten zijn er workshops. Er worden door BTB Fire and Medical Support BV blusoefeningen georganiseerd. Buiten op het Jaarbeursterrein zijn er naast de demonstraties ook mogelijkheden om zelf oefenen met het blussen van brandjes.
Kiwa keurmerk BGB KWALITEIT IN BRANDVEILIGHEID www.brandveiliggebruikbouwwerk.nl
Brandveiligheid voor dummy’s Bouwbesluit, Gebruiksbesluit, Integrale Benadering Brandveiligheid, Masterplan, Brandveiligheidsmatrix, Quick Wins… Zorginstellingen hebben hier regelmatig mee te maken. Het wordt echter steeds lastiger om deze wet- en regelgeving en verschillende modellen toe te passen en te plaatsen in de praktijk. Met deze workshop wordt teruggegaan naar de essentie van brandveiligheid en vervolgens wordt de relatie gelegd met al die verschillende modellen en wet- en regelgeving. Na het volgen van deze workshop is de deelnemer in staat om constructief met brandveiligheid aan de slag te gaan. De opgedane kennis kan morgen al toegepast worden.
Bewust omgaan met brandveiligheid De directe aanleiding voor het Actieprogramma Brandveiligheid in de zorg en daaruit voortvloeiend de Beurs Brandveiligheid in de Zorg, is de ‘Schipholbrand’ in oktober 2005. Toen kwamen bij een brand in een cellencomplex op Schiphol-Oost elf mensen om het leven. Behalve het ministerie van Binnenlandse Zaken is ook het ministerie van VWS naar aanleiding van deze ramp aan de slag gegaan met een programma om het bewustzijn rond brandveiligheid te vergroten. In de zorginstellingen verblijven immers ook kwetsbare mensen die, net als de gedetineerden op Schiphol, zichzelf vaak moeilijk in veiligheid kunnen brengen.
Uit een onderzoek dat het ministerie heeft laten uitvoeren door het College bouw zorginstellingen bleek dat het niet zo best is gesteld met de brandveiligheid van diverse instellingen. “We willen zorgbestuurders helpen bij het nemen van hun verantwoordelijkheid voor brandveiligheid”, zegt Sita Kishna, beleidsmedewerker van het ministerie van VWS. Daarom organiseerde VWS de afgelopen periode vijf regionale en een landelijke conferentie rond dit onderwerp. Verder liet VWS verschillende instrumenten ontwikkelen. Bijvoorbeeld de Brandveiligheidsmatrix Gezondheidszorggebouwen, waarmee organisaties kunnen checken of hun instelling
Nummer 19 28 oktober 2009
3
Bijlage
brandveilig is. En er kwamen instrumenten op het gebied van E-learning en bedrijfshulpverlening. Als sluitstuk van alle activiteiten is er op 4 en 5 november de interactieve beurs in Utrecht. Alles is erop gericht om zorgbestuurders te helpen visie te ontwikkelen op het gebied van brandveiligheid. “Dat moet geen sluitpost zijn. Brandveiligheid moet bij bestuurders leven”, aldus Sita Kishna. Mensen kunnen zich volgens haar niet genoeg bewust zijn van wat een brand in een instelling kan betekenen. “Een zorgbestuurder die het zelf heeft ervaren, vertelt daarover tijdens een van de workshops.” De verschillende workshops bieden informatie over preventie, over wat er gebeurt tijdens de brand zelf en over de gevolgen en hoe daarmee om te gaan na een brand. Ook is er speciaal voor de beurs een dvd ontwikkeld waarin verschillende scenario’s van brandsituaties te zien zijn. Deze dvd wordt tijdens de beurs vertoond. VWS wil weten wat het effect van beurs is geweest en vooral of de deelnemers daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan met brandveiligheid binnen hun instelling. Daarom houdt TNO (Centrum Zorg en Bouw) na afloop van de beurs een enquête. Na drie maanden gaat TNO na wat er daadwerkelijk is gedaan binnen de instellingen. De Stichting Handicap en Samenleving zal ook na afloop van de beurs zorgen voor een follow-up.
Brandveiligheid in de Zorg
Vuur of brand? Vuur is heet, snel, verwoestend en daarom gevaarlijk. Toch beschouwen mensen vuur ook als iets essentieels. Het wordt gebruikt als warmtebron in de open haard of bij het bereiden van voedsel. Als vuur gevaarlijk wordt, noemt men het brand. Brand begint meestal met een klein beetje vuur. Bijvoorbeeld door een kaars bij een gordijn of een lucifer in een prullenbak. Maar vuur kan heel snel om zich heen grijpen. Doordat het steeds heter wordt, gaan steeds meer dingen branden, totdat alles in brand staat.
Bij een brand ontstaan niet altijd vlammen. Iets wat brandt zonder vlam, smeult. Een goed voorbeeld hiervan is een houtvuurtje; ook zonder vlammen kan het hout gloeiend heet zijn. Als iets dat smeult meer zuurstof krijgt, kunnen er weer vlammen ontstaan. Iets kan heel lang smeulen, een lucifer in een afvalbak kan een uur later nog brand veroorzaken. De drie elementen Vuur bestrijden en (nog belangrijker) voorkomen, is iets dat hoort bij ons bestaan. Vuur is er altijd, net als water. Mensen maken al eeuwen lang gebruik van vuur: bijvoorbeeld als verlichting, om zich warm te houden, om ijzer te smelten of om op te koken. Voor vuur
zijn een brandbare stof, zuurstof en voldoende warmte (ook wel een ontbrandingstemperatuur genoemd) nodig. Deze drie elementen zijn ‘essentieel’ en als er een wegvalt, dooft het vuur. De brandweer blust met water, poeder of schuim. Water koelt en brengt dus de hoge temperatuur omlaag. Poeder en schuim dekken het vuur af, zodat er geen zuurstof meer bij kan komen. Er zijn buitenbranden en binnenbranden. Maatregelen bij een binnenbrand Op de beurs gaat het voornamelijk om binnenbranden. Dit wil zeggen een brand in een gebouw. De meeste zorginstellingen zijn gevestigd in hoge gebouwen. De brandweer moet bij brand dan eerst zorgen dat alle mensen veilig naar buiten kunnen komen. Is het gebouw erg hoog, dan kan het moeilijk zijn om slangen en water naar boven te krijgen. Is een gebouw hoger dan dertig meter, dan is de autoladder van de brandweer niet hoog genoeg. Bij een gebouw hoger dan zeventig meter, moet er een speciale voorziening voor bluswater zijn. Natuurlijk moeten alle gebouwen beschikken over voorzieningen die brand voorkomen of zorgen voor een effectieve brandbestrijding en evacuatie.
.XQGLJDDQVSUHHNEDDUHQ PDDWVFKDSSHOLMNEHWURNNHQ
Mensen zijn zich niet genoeg bewust van de impact van een brand.
Kuijpers Beveiligingssystemen Kuijpers Beveiligingssystemen is een allround installateur op het gebied van elektronische beveiliging (onder meer brandmeld- en ontruimingssystemen) en blussystemen (onder meer sprinkler- en schuimblusinstallaties).
In het kader van onze continue ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, zal Kuijpers Beveiligingssystemen binnenkort KIWA-gecertificeerd opnamebedrijf zijn in het kader van de BGB-regeling (Brandveilig Gebruik Bouwwerken). Dit betekent dat wij uw pand kunnen opnemen (inspecteren) ten aanzien van brandveiligheidsaspecten aan de hand van een door de KIWA-gecertificeerde methode. Na deze opname brengt Kuijpers Beveiligingssystemen een advies uit met betrekking tot die zaken die in het kader van brandveiligheid dienen te worden aangepast. Het staat u vrij te bepalen door wie u deze aanpassingen wilt laten uitvoeren. Uiteraard kunt u de aanpassingen ook door, of onder regie van, Kuijpers Beveiligingssystemen laten
uitvoeren. Na aanpassing van uw pand levert Kuijpers Beveiligingssystemen u het KIWAcertificaat Brandveilig Gebouw. Hiermee kunt u uw klanten, bezoekers en werknemers laten zien dat uw bedrijf brandveilig is en tevens kunt u richting gemeente en andere overheden aantonen dat u het maximale heeft gedaan op het gebied van brandveiligheid. Het certificaat Brandveilig Gebouw vergemakkelijkt het verkrijgen of verlengen van uw gebruiksvergunning. Bezoek onze stand nr. 16 op de Beurs Brandveiligheid in de Zorg en wij informeren u graag verder. (**)
De artikelen met twee sterretjes zijn aangeleverd door de bedrijven die op de Beurs Brandveiligheid in de Zorg staan.
.XLMSHUV,QVWDOODWLHVKHHIW]Rҋ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
.XLMSHUV&DUH6ROXWLRQV9LH&XUL=LHNHQKXLV9HQOR
(ONHUOLHN=LHNHQKXLV.XLMSHUV9LGHR*XDUGLQJ +HOPRQG 6ROXWLRQV
.XLMSHUV9LGHR*XDUGLQJ6ROXWLRQV &OHDQURRPWHFKQRORJLH ,QGXVWULǚ,QVWDOODWLHV 3LSLQJHQ3URFHVWHFKQLHN ,QGXVWULǚOHDXWRPDWLVHULQJ (QHUJLHPDQDJHPHQW
0DLQWHQDQFH 3UHYHQWLHIRQGHUKRXG &RUUHFWLHIRQGHUKRXG ,QVWDOODWLHEHKHHU ,QVSHFWLHVHQ0LOHX
.XLMSHUV%HYHLOLJLQJVV\VWHPHQ +HW=XLGHUNUXLV 09ҋV+HUWRJHQERVFK 7 )
=LHRRNZZZNXLMSHUVFRP
Brandveiligheid in de Zorg
Nummer 19 28 oktober 2009
4
Advertentie
Brandveiligheid: risico’s en scenario’s Op 17 november organiseert de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs VVBA haar jaarlijkse middagsymposium over actuele brandveiligheidsonderwerpen en ontwikkelingen in het vakgebied.
Het programma bestaat uit twee thema’s: 1. Veiligheid of risico?
Fire Safety Engineering houdt in dat brandveiligheid wordt benaderd vanuit een integrale visie. Bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten worden in onderlinge samenhang beschouwd. De afzonderlijke grenswaarden zoals die in de publiekrechtelijke regelgeving voorkomen (prescriptieve eisen) volstaan dan niet meer. Bij een integrale aanpak hoort een probabilistische benadering. René Hagen (NIFV) zal de visie van het NIFV op Fire Safety Engineering presenteren. Ruud van Herpen (Adviesburo Nieman) licht het fysisch brandmodel op basis van een natuurlijk brandconcept toe (concept-NEN 6055). Daarin komt ook aan de orde hoe dit model voor constructieve brandveiligheid kan worden gecombineerd met het risicoprofiel volgens de nationale bijlage bij Eurocode 1 (NEN-EN 1991-1-2/NB). David den Boer (Peutz) sluit dit thema af. Hij laat praktijkvoorbeelden en ervaringen met het fysisch brandmodel zien.
Nummer 19 28 oktober 2009
5
Bijlage
specifieke autobrandscenario is het mogelijk om maatwerk veiligheidsoplossingen te realiseren. De concept-NEN 6098 biedt hiervoor handvatten. Toch is er ook veel onduidelijkheid. De VVBA wil daarom graag haar visie op brandveiligheid van parkeergarages presenteren. Bram Kersten (LBP) zal ingaan op de brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages. Vervolgens breidt Peter van de Leur (DGMR) dat uit naar grote mechanisch geventileerde parkeergarages. Tenslotte zal Robin van Riet (EFPC) afsluiten met de brandveiligheid van gesprinklerde parkeergarages. Het middagsymposium wordt gehouden in het Cinemec te Ede (direct gelegen aan de A12) en begint vanaf 13.00 uur. Om circa 17.00 uur is de afsluiting met een drankje en een hapje.
BHV eLearning en praktijksessie: de ídeale combinatie voor de zorg! BHVdirect en Safety Control introduceren een unieke BHV training: interactieve en leuke eLearning met een online BHV theorieexamen en aansluitend een intensieve BHV praktijkdag Online theorietraining
In plaats van uren in stoffige boeken te zitten bladeren, neemt de kandidaat deel aan de kleurige en interactieve digitale BHV training. Hierdoor neemt de kandidaat informatie veel sneller en effectiever op. De tijd die hij of zij kwijt is aan theorie neemt enorm af, terwijl de kennis voor de praktijkdag juist toeneemt. De BHV eLearning bestaat uit:
Interactieve leermodules voorzien van audio Kennistoetsen Handboek Theorie-examen Praktijksessie
De praktijkdag zit boordevol oefeningen die de BHV-er voorbereiden op de praktijk. Alle aspecten rond levensreddend handelen, brand en ontruiming komen aan bod tijdens de BHV Praktijkdag. Onze unieke Mobile Training Units zijn voorzien van rooksimulatie, brandhaarden, een brandmeldinstallatie, nood - en transparantverlichting en deuren met panieksluitingen. In dit voertuig kunnen wij de meest voorkomende branden simuleren. Wij werken in circuitvorm met kleine groepen onder leiding van ervaren instructeurs.
2. Brandveiligheid van parkeergarages
Voor parkeergarages worden veelvuldig brandveiligheidsconcepten toegepast die een gelijkwaardige veiligheid aan de publiekrechtelijke regelgeving moeten bieden. Er kan vanwege de aanwezigheid van grote brandcompartimenten vaak niet rechtstreeks aan de eisen van het Bouwbesluit worden voldaan. Met het
Brandveiligheid in de Zorg
Naast de vaste onderwerpen die tijdens de BHV Praktijkdag aan bod komen, is er altijd ruimte voor maatwerkonderwerpen toegespitst op de werksituatie van de cursisten. Het praktijkdeel wordt landelijk georganiseerd op door ons geselecteerde locaties, en in het Safety Training Center Zaanstad. Uiteraard is ook een in-company training mogelijk, informeer hiervoor naar de mogelijkheden en de scherpe tarieven. Uw succes
BHV training neemt slechts 1 dag in beslag i.p.v. 2 dagen Het is sneller, leuker en gemakkelijker Inclusief volledige certificaatadministratie Juist in de zorg is deze opzet de ideale manier om veel medewerkers snel en tegen lage kosten te voorzien van een certificaat. De bedrijfshulpverlener heeft behoefte aan een goede praktische voorbereiding op de taken die in de zorg te verwachten zijn, namelijk het verlenen van Eerste Hulp bij Ongevallen, het blussen van een beginnende brand, en het ontruimen van het gebouw bij (dreigende) calamiteiten. BHVdirect en Safety Control begrijpen als geen ander dat snelheid, efficiency en kwaliteit voor opdrachtgevers in de zorg centraal staat. Wij verwelkomen u graag als klant! Meer informatie op www.bhvdirect.nl (**)
Workshop uitgelicht ‘Geen nood bij brand’
Bronbescherming ter voorkoming van brand steeds vaker toegepast Het is misschien wel het laatste waar u aan wilt denken: brand. Om het gevaar dat het betekent voor medewerkers en patiënten. Om de enorme schade die de brand en het blussen berokkent. Omdat bestuurders hoofdelijk aansprakelijk kunnen zijn voor de gevolgen van brand.
• •
Misschien denkt u: ik heb alles goed geregeld. En toch: de media blijven berichten over uitslaande branden in bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en verzorgingshuizen. Hoe kan het dat bedrijven die voorzorgsmaatregelen treffen getroffen worden door brand? Een eenvoudig antwoord: ze doen niet aan bronbestrijding. Hierdoor kan kortsluiting in een koffiemachine resulteren in een grote miljoenen kostende uitslaande brand. Zonde. Zeker als u weet dat dit met een simpele oplossing misschien voorkomen had kunnen worden.
•
FirePro® is zo’n oplossing. Het richt zich op beveiliging van ruimtes en van brandbronnen zoals de koffiemachine, een serverruimte, technische ruimte en bijvoorbeeld een operatiekamer. Door de brand direct bij de bron te bestrijden, voorkomt het onnodige vervolgschade. Dit betekent niet dat u de bestaande sprinklerinstallatie of brandblussysteem de deur uit moet doen. Integendeel, de meerdere systemen versterken elkaar juist. Ze zijn complementair. De voordelen van FirePro®: • dooft de brand bij de bron, in het vroegste stadium • veroorzaakt geen schade aan gevoelige apparatuur, bevat geen corrosieve stoffen
• • •
• • •
bedrijfscontinuïteit gewaarborgd verkleint de kans op hoofdelijke aansprakelijkheid de perfecte aanvulling op (bestaande) brandblussystemen veilig voor mens en milieu kosten- en ruimtebesparend, want geen drukcilinders of leidingen nodig compact, simpele installatie, vijftien jaar gegarandeerd onderhoudsvrij bewezen in de ruimtevaart resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling voldoet als enige blusmiddel aan de Europese regelgeving
Nieuwsgierig geworden? Kom langs op onze stand, nummer 20 op BRANDVEILIGHEID IN DE ZORG 4/5 november a.s. of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek, meer informatie of een offerte. Bel Jeroen van Essen: (0186) 699 699. Of kijk op onze website www.firepro.nl Daar vindt u onder meer uitgebreide technische informatie, klantervaringen en onderzoeksrapporten. (**)
De workshop ‘Geen nood bij brand’ (op donderdag 5 november van 11.30 tot 12.30 uur) is een initiatief van de veiligheidsregio Gelderland Midden om de relatie tussen brandweer en zorginstellingen te versterken over de as van veiligheid en verminderd zelfredzame personen. In de workshop gaan de deelnemers actief aan de slag met het versterken van de zelfredzaamheid van cliënten en medewerkers. Men maakt kennis met NIVEO en haar samenwerking met het Ministerie van VWS en de zorgkoepels Actiz, GGZ Nederland, VGN en NVZ. Aan de hand van real-life voorbeelden van bestaande kleine tot zeer grote zorginstellingen ziet men hoe NIVEO Zorg nu al voor tienduizenden collega’s realiteit is en op welke wijze Siza Dorp binnen het project ‘Geen nood bij brand’ met NIVEO Zorg omgaat.
Quiz rond brandveilige contructies Promat BV verzorgt op woensdag 4 november van 13.00 tot 14.00 uur en op donderdag 5 november van 14.00 tot 15.00 uur een quiz over goede en foute oplossingen voor brandveilige constructies in de gezondheidszorg. Deelnemers moeten aan de hand van foto’s en schetsen beoordelen of een oplossing klopt of niet en leren meer over hoe een en ander aan te pakken.
De artikelen met twee sterretjes zijn aangeleverd door de bedrijven die op de Beurs Brandveiligheid in de Zorg staan.
Brandveiligheid in de Zorg
Nummer 19 28 oktober 2009
6
Workshop programma
& Plattegrond
Nummer 19 28 oktober 2009
7
Brandveiligheid in de Zorg
Workshops voor iedereen Tijdens de Beurs Brandveiligheid in de Zorg worden diverse worpshops gehouden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de beide beursdagen. Bezoekers kunnen de volgende workshops volgen:
foto
Waar moet ik mij aan houden en hoe financier ik? De (financiële) opbrengst van het Kiwa brandveiligheidskeurmerk door Ascom (JanMark Vink), Centraal Beheer Achmea (Ronald Mafait), Zonnehuisgroep (Ton van der Horst), WoonZorgCentra Haaglanden (Rob Montanus), Brandweer Amsterdam Amstelland (Martin de Wolf), Brandweer Haaglanden (Chris Verbrugge) Woensdag 4 november Donderdag 5 november
Optreden bij calamiteiten
10.30-11.30 11.30-12.30
S-Cape-Pod door Hezemans Textiel, Piet Hezemans Woensdag 4 november 10.30-11.30 / 13.00-14.00 / 15.00-16.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30 / 13.00-14.00 / 15.00-16.00
De Zorg ontzorgen door Cooper Safety BV, Bert Bols Woensdag 4 november 15.00-16.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30
Evacuatiestoel door Evacusafe Woensdag 4 november 11.30-12.30 / 14.00-15.00 Donderdag 5 november 11.30-12.30 / 14.00-15.00
Brandwerend glas en kostenbesparingen door Vetrotech Saint Gobain Woensdag 4 november 10.30-11.30 Donderdag 5 november 11.30-12.30
Verminderde zelfredzaamheid tot zelfredzaamheid door Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving Woensdag 4 november 10.30-11.30
Benchmarking van risicobeheersing, de Score Card door Aon Risk Control Woensdag 4 november 11.30-12.30 Donderdag 5 november 13.00-14.00
Continuïteitsplannen door Octaaf Adviesgroep in samenwerking met Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving en NIVEO. Woensdag 4 november 11.30-12.30 What happens the day after? door SurplusZorg, voorzitter Raad van Bestuur B.I. Awad, naar aanleiding van de brand die in 2008 plaats vond in het verpleeghuis Sancta Maria te Zevenbergen Woensdag 4 november 11.30-12.30 Donderdag 5 november 13.00-14.00
Preventie en onderhoud brandveiligheidsbewustzijn Geen nood bij brand door Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving i.s.m. NIVEO en Hulpverlening Gelderland Midden Donderdag 5 november 11.30-12.30
Vluchtslurf door Roossien Hoogwerktechniek Woensdag 4 november 10.30-11.30 / 11.30-12.30 / 13.00-14.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30 / 11.30-12.30 / 13.00-14.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00
Brandveiligheid binnen zorgcentrum Welverzorgd door Promat BV Woensdag 4 november 13.00-14.00 Donderdag 5 november 14.00-15.00
Modellen brandveiligheid
Quiz over goede en foute oplossingen voor brandveilige constructies in de gezondheidszorg. Deelnemers moeten aan de hand van foto’s en schetsen beoordelen of een oplossing klopt of niet en leren meer over hoe een en ander aan te pakken.
Het belang van Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB) door Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, W. van Oppen Woensdag 4 november 14.00-15.00 Donderdag 5 november 15.00-16.00
Brandrisico’s van afzuigkanalen en afzuigkappen door de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA), Eric van Dijk (kringvoorzitter) Woensdag 4 november 14.00-15.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30
De Brandveiligheidsmatrix door TNO, Centrum Zorg en Bouw Donderdag 5 november 13.00-14.00
Voorkomen brand in schakelkasten door NOFIQ systems BV Woensdag 4 november 13.00-14.00 Donderdag 5 november 14.00-15.00
Brandveilig Gebruik Bouwwerken door Kiwa Nederland B.V., Peter Voshol en Theo den Haan. Woensdag 4 november 11.30-12.30 Donderdag 5 november 13.00-14.00
Integrale brandveiligheid, uw keuze, uw kans door TNO Donderdag 5 november 15.00-16.00 EMERGOS, het instrument voor uw bedrijfsnoodorganisatie door TNO Woensdag 4 november 14.00-15.00
Brandveiligheid voor Dummy’s door Obex B.V. Woensdag 4 november 10.30-11.30 Donderdag 5 november 11.30-12.30
Checklist brandveiligheid voor cliëntenraden door LOC Zeggenschap in Zorg, Margot Bouwens en Arnoud Boerwinkel. Woensdag 4 november 13.00-14.00 Donderdag 5 november 14.00-15.00
Bedrijfshulpverlening via E-learning door Arbo Unie, Helene Munne en Ad van der Heijden Woensdag 4 november 14.00-15.00 Donderdag 5 november 15.00-16.00
Brandveiligheid van (zorg)gebouwen, wat kunt u er aan doen? door Adviesbureau Nieman BV, ir. Carolien Boot-Dijkhuis Woensdag 4 november 11.30-12.30 ‘Verzorgd wonen’ in een brandveilig gebouw door Adviesbureau Nieman BV, Susan Eggink Donderdag 5 november 13.00-14.00 Inspecties en certificering brandveiligheid door R2B Inspecties BV, Peter Janssen RSE Woensdag 4 november 15.00-16.00 Donderdag 5 november 15.00-16.00
Geleerd van branden in de zorg en elders door COT Instituut voor Veiligheidsen Crisismanagement BV Woensdag 4 november Donderdag 5 november
13.00-14.00 14.00-15.00
Oefenen in een BHV-truck door Safety Control en Plusport en de BHV-specialist Woensdag 4 november Donderdag 5 november
10.30-11.30 / 11.30-12.30 / 13.00-14.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00 10.30-11.30 / 11.30-12.30 / 13.00-14.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00
In een container op de parkeerplaats van de Jaarbeurs kan in de praktijk geoefend worden met onder meer brand blussen en ontruimen bij rookontwikkeling.
Ontruimen en ontruimingsconcepten door DGMR Bouw BV Woensdag 4 november 15.00-16.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30 Zelfredzaamheid bij brand. De zorg voor een veilige ontvluchting door Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Woensdag 4 november 14.00-15.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30 Een nieuwe kijk op BHV-organisaties door Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Woensdag 4 november 15.00-16.00 Donderdag 5 november 15.00-16.00
Calamiteiten en BHV door Adviesbureau (aB)² BV Woensdag 4 november 13.00-14.00 Donderdag 5 november 14.00-15.00 Beschermende kleding en communicatie bij ontruiming door Safety Masters Woensdag 4 november 10.30-11.30 Donderdag 5 november 11.30-12.30 Blusoefening door BTB Fire and Medical Support BV Woensdag 4 november 10.30-11.30 / 11.30-12.30 / 13.00-14.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00 Donderdag 5 november 10.30-11.30 / 11.30-12.30 / 13.00-14.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00
Brandveiligheid in de Zorg
Nummer 19 28 oktober 2009
8
DGMR. Meer dan een oplossing.
DGMR heeft vestigingen in Arnhem, Den Haag, Drachten en Sittard. Kijk voor meer informatie op www.dgmr.nl
Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software
Advertentie
DGMR: meer dan brandveiligheid Er zijn maar weinig terreinen waar een integrale, allesomvattende benadering zo belangrijk is als bij brandveiligheid. Niet alleen omdat hier vele factoren in elkaar grijpen, maar ook en vooral omdat het in geval van nood om mensenlevens gaat. Meer nog dan bij andere specialismen mag daarom geen detail over het hoofd worden gezien. Thuis op het hele traject
Zekerheid. Dat is voor DGMR het onwrikbare uitgangspunt bij het realiseren van een brandveilig gebouw of complex. Vandaar dat we in elk stadium van het bouwproces de opdrachtgever adviseren over alle denkbare zaken die te maken hebben met brandveiligheid. In nauwe samenspraak met de betrokken partijen, zoals de opdrachtgever, de brandweer en de verzekeraar, streven we naar optimale veiligheid. En dat tegen aanvaardbare kosten. Daarbij zien we de wettelijke voorschriften slechts als een beginpunt. Over schadebeperking en veilig vluchten advise-
Nummer 19 28 oktober 2009
9
Bijlage
Brandveiligheid in de Zorg
Routebeschrijving
ren we vanuit onze fundamentele kennis van het verschijnsel brand. Mocht het project niet aan de voorschriften voldoen, dan passen we, indien mogelijk, geavanceerde methodes toe om een gelijkwaardig veiligheidsniveau aan te tonen. Van risico naar veiligheid
Bij DGMR komen we met een doordacht advies over het brandgedrag van materialen én brandwerende constructies. Hierbij wisselen we veel kennis uit met andere disciplines in onze organisatie. In het bijzonder met Bouwfysica en Geveltechniek. Daarnaast heeft DGMR in eigen beheer speciale software ontwikkeld, waarmee we brandoverslagberekeningen kunnen maken. En zo hebben we nog meer oplossingen die altijd net een stapje verder gaan. Omdat de specialisten van DGMR veiligheid willen bieden aan iedereen in het gebouw, risico’s willen uitsluiten en pas tevreden zijn als ze iets zeker weten. (**)
Zorg dat je erbij bent op 4 en 5 november! De beurs is gratis toegankelijk en een must voor iedere zorgmedewerker betrokken bij de bedrijfshulpverlening. Ook voor bestuurders en managers die zich bezig houden met het onderhoud en/of de bouw of verbouw van een zorginstelling kan de beurs interessant zijn. Zo kan men op deze twee dagen
veel nuttige tips en toepasbare informatie verzamelen. Wil je ook meer te weten komen over de te treffen maatregelen en mogelijkheden op het gebied van de brandveiligheid? Aanmelden kan nog op: www.brandveiligheidindezorg.nl
Openbaar Vervoer
Jaarbeurs Utrecht is uitstekend te bereiken per trein. Het Centraal Station van Utrecht ligt op een loopafstand van slechts vijf minuten. Naast het Centraal Station ligt het busstation. Daar stoppen de regionale bussen met een directe verbinding naar dertig plaatsen in de omgeving. Vanuit Nieuwegein en IJsselstein vertrekt de sneltram die mensen in vijftien respectievelijk dertig minuten naar de Jaarbeurs brengt. Met de auto
Hoe vaak gebeurt dat nou? Te vaak! De meeste woningbranden worden veroorzaakt door vlam in de pan. Het is dus noodzaak om hier goed op voorbereid te zijn. De FiXXeo® brandblusdeken zorgt ervoor dat een vlam in de pan of een kleine binnenbrand snel en veilig gestopt kunnen worden.
Geïntegreerde vaste handgrepen aan de blusdeken en het superhandige uitrekmechanisme zorgen ervoor dat een leek zonder enige oefening de blusdeken op een veilige manier gebruiken kan. De FiXXeo® heeft het ‘Good
Industrial Design Award’ gewonnen. Uiteraard voldoet de FiXXeo® aan de strenge BSN 1069 norm. Hoe simpel is het: Pak de beide handgrepen en trek deze naar buiten toe, de blusdeken is gelijk gebruiksklaar om de brand te doven. De FiXXeo® is een product van Life Safety Products B.V. te Zoetermeer, wereldwijd producent en leverancier van LifeHammer® The Original en SOS Lite®. Voor meer informatie www.fixxeo.com of bel (079) 33 00 540 /
[email protected] (**)
De artikelen met twee sterretjes zijn aangeleverd door de bedrijven die op de Beurs Brandveiligheid in de Zorg staan.
Als bezoekers toch liever met de auto komen, kunnen ze vanaf de Ring Utrecht de blauwe ANWB borden met de aanduiding ‘Jaarbeurs’ volgen. Vanuit de richting: Hilversum
A27: richting Utrecht / Den Haag (A12), volg borden Jaarbeurs, via parallelweg A12 naar afrit 17 (Jaarbeurs, Kanaleneiland) rechtsaf Europalaan, Overste den Oudenlaan, volg borden Jaarbeurs. Amsterdam
A2: volg borden Jaarbeurs, afrit 8 (Centrum),
rechtsaf richting centrum, volg borden Jaarbeurs. Den Bosch/Breda
A2: neem A12 (Den Haag), volg ring Utrecht, volg borden Jaarbeurs, via parallelweg A12 naar afrit 17 (Jaarbeurs, Kanaleneiland), rechtsaf Europalaan, Overste den Oudenlaan, volg borden Jaarbeurs. Arnhem
A12: volg ring Utrecht (afrit 16 t/m 18), volg borden Jaarbeurs, via parallelweg A12 naar afrit 17 (Jaarbeurs, Kanaleneiland), rechtsaf Europalaan, Overste den Oudenlaan, volg borden Jaarbeurs. Den Haag/Rotterdam
A12: ring Utrecht zuid, volg borden Jaarbeurs, via parallelweg A12 naar afrit 17 (Jaarbeurs, Kanaleneiland), linksaf Europalaan, Overste den Oudenlaan, volg borden Jaarbeurs. Amersfoort
A28: neem A27 (Breda), vervolgens A12 (Den Haag) ring Utrecht, volg borden Jaarbeurs, via parallelweg A12 naar afrit 17 (Jaarbeurs, Kanaleneiland), rechtsaf Europalaan, Overste den Oudenlaan, volg borden Jaarbeurs.
Brandveiligheid in de Zorg
Nummer 19 28 oktober 2009
10
FirePro® voorkomt brandschade
Vier patiënten geëvacueerd na brand in ziekenhuis Mol 05-03-2009 | Standaard
Vastgesnoerde patiënt overleden bij brand in ziekenhuis 28-09-2006 | Volkskrant
Twee bejaarden omgekomen bij brand in Waals rusthuis 06-10-2009 | Het Belang van Limburg
Twenteborg Ziekenhuis is schuldig aan fatale brand 20-05-2008 | De pers
Regels beveiliging in de zorgsector worden niet gevolgd 14-10-2009 | Beveiligingsnieuws
Negen doden door verstikking bij brand in verpleeghuis 07-08-2009 | Het Laatste Nieuws
Bezoek ons op BRANDVEILIGHEID IN DE ZORG 4/5 november a.s stand no. 20.
Artsen profileren zich op internet Nederlandse artsen gebruiken in toenemende mate het internet om zichzelf aan (potentiële) patiënten te presenteren, voorlichting te geven over bepaalde ziektebeelden, of, om via beveiligd e-mailverkeer contact met de patiënt te onderhouden. Om dit mogelijk te maken is sinds vorig jaar het internetplatform www.wieismijnarts.nl actief. Het afgelopen jaar is voortdurend gesleuteld aan de site. Deze maand gaat wieismijnarts.nl ‘nieuwe stijl’ de lucht in.
Een groeiend aantal artsen maakt ervan gebruik om met een eigen ‘profiel’ iets over zichzelf te vertellen, iets over zijn of haar vakgebied te schrijven, verwijzingen naar relevante sites te plaatsen, foto’s of filmpjes te uploaden en om een eigen weblog bijhouden. Zoekvragen naar bepaalde ziektes leveren bij Google gemakkelijk 10.000 hits op. Op wieismijnarts.nl adviseren artsen hun bezoekers op welke sites ze het best de, voor hun ziektebeeld, relevante en betrouwbare informatie kunnen vinden. Momenteel weten 3000 patiënten per maand hun weg naar
Nummer 19 28 oktober 2009
9
Werken in de Zorg
wieismijnarts.nl te vinden. Wieismijnarts.nl (Wima) heeft gekozen voor een zeer geleidelijke uitrol in de Nederlandse gezondheidszorg om het draagvlak onder de Nederlandse artsen zo groot mogelijk te maken. Het spits is afgebeten door het Zaans Medisch Centrum in Zaandam, dat sinds vorig jaar met Wima werkt. Bijna alle medisch specialisten van het Zaans Medisch Centrum werken actief mee. Ook het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Westfriesgasthuis in Hoorn zijn aangesloten. In totaal gaat het om circa honderd artsen. Daarnaast zijn er twintig artsen die, vooruitlopend op de verdere uitrol, op eigen initiatief meedoen met Wima en hun eigen profiel hebben. Zij komen uit tien verschillende ziekenhuizen en zorgorganisaties, zoals het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn en het St. Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam. Het beheer en de redactie van wieismijnarts.nl is in handen van Miatros, een adviesbureau voor online communicatie in de zorg. Deelname aan het platform voor individuele artsen is gratis, instellingen betalen een vergoeding.
(Advertorial)
Op vakantie: maak d’r werk van! “Na een dag werken ben ik bekaf, maar het maakt me dolgelukkig. Er gebeuren hier letterlijk wonderen. Zo heb ik het meegemaakt dat een Turkse vrouw met afasie tijdens haar vakantie ineens begon te praten. Puur omdat ze zó ontspannen was.” Aan het woord is Emisen, een van de vrijwilligers bij de Bijzondere Vakantie accommodaties van het Nederlandse Rode Kruis. Wat is de drijfkracht van de veelal verpleegkundige vrijwilligers om hun vrije tijd te steken in aangepaste vakanties voor mensen met een beperking?
Er zijn maar weinig chronisch zieken en gehandicapten die zelfstandig op vakantie kunnen gaan. Omdat hun ziekte of handicap het hen simpelweg onmogelijk maakt te reizen. Het Nederlandse Rode Kruis organiseert al ruim vijftig jaar bijzondere vakanties voor mensen met een medische en/of sociale indicatie. Die vakanties zijn alleen mogelijk met de inzet van vrijwilligers. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om zich in te zetten. Zoals de 24-jarige Suzanne: “Ik werk fulltime als verpleegkundige, maar één of twee keer per jaar ga ik een weekje naar het Rode Kruis-hotel IJsselvliedt als vrijwilliger. Wat daar zo leuk aan is? Het is een echte vakantie voor de gasten en ze zijn heel dankbaar voor de kleine dingen. Als je de mensen ziet lachen en genieten, dan weet je waar je
het voor doet”. Verdieping
Behalve voldoening biedt deze speciale vrijwilligersklus nog andere voordelen. Tijdens een vakantieweek krijgen beginnende verpleegkundigen de kans om ervaring op te doen en vrije studiepunten te behalen. De meer door de wol geverfde verpleegkundigen hebben weer eens de tijd in alle rust verdieping in hun vak te zoeken. Of zoals Marieke het verwoordt: “Natuurlijk gaat vrijwilligerswerk altijd ten koste van je eigen vrije tijd, maar ik kan best een weekje missen per jaar. Het werk geeft mij als verpleegkundige een andere kijk op mijn vakgebied en daar leer ik veel van.” Wat de beweegredenen ook zijn, de vrijwilligers hebben een gezamenlijk doel: de gasten een echte vakantie bieden. Als vrijwilliger mee op vakantie?
Wil jij ook onze gasten een onvergetelijke vakantie bezorgen? En ben je minimaal 18 jaar? Vraag dan de brochure ‘Vrijwilligers Bijzondere Vakanties” aan bij het Servicebureau van het Nederlandse Rode Kruis, telefoonnummer (070) 44 55 888. Je kunt ook e-mailen naar
[email protected]. Meer informatie kun je vinden op: www.rodekruis.nl.
Onderzoeksprijs voor topwetenschappers
Artsen gebruiken in toenemende mate het internet om zichzelf aan patiënten te presenteren.
In aanwezigheid van Koningin Beatrix wordt op 24 november de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs uitgereikt aan zes topwetenschappers. Zij krijgen ieder een bedrag van twee miljoen, te besteden aan een grootschalig multidisciplinair kankeronderzoek. De KWO-prijs is de grootste Nederlandse prijs in het wetenschappelijk kankeronderzoek. KWF Kankerbestrijding reikt deze prijzen uit tijdens haar jubileumjaar. Dit jaar bestaat KWF Kankerbestrijding zestig jaar.
(Advertorial)
Loopbaanstappen met LEF De LEF-methode: Liever Eerst Feiten!
Onze gedachten beïnvloeden hoe we ons voelen over een loopbaanstap. Onze interpretatie bepaalt ons gevoel en daarmee ons handelen. De leidinggevende van Sjoerd en Maartje is blij met hun functioneren. Omdat hij het belangrijk vindt dat ze zich goed blijven ontwikkelen, vraagt hij hun beide tijdens hun functioneringsgesprek of ze interesse hebben in een loopbaangesprek. Sjoerd ziet zo’n loopbaangesprek als een kans om zich te ontwikkelen en zegt volmondig: ‘Ja!’. Maartje denkt onmiddellijk dat de leidinggevende vindt dat ze niet goed functioneert. Ze is helemaal van slag en vraagt bedenktijd.
Onze interpretatie van de situatie vindt plaats op basis van onze overtuigingen over onszelf, anderen en situaties. Enkele overtuigingen zijn bijvoorbeeld: ‘ik krijg nooit meer zulke leuke collega's’, 'ik ben te oud voor een opleiding' en ‘ik vind nooit meer zo’n leuke baan’. Deze overtuigingen verlammen ons, waardoor we blijven waar we zijn. De LEFmethode staat voor Liever Eerst Feiten en helpt je je verlammende gedachten in kaart te brengen en te toetsen aan de realiteit. Een voorbeeld van de toepassing van de LEFmethode: Sophie wil de overstap maken van financieel directeur naar algemeen directeur. Ze verving de directeur tijdens zijn ziekteverlof en dat beviel goed. Elders solliciteren als algemeen directeur jaagt haar angst aan. ‘Kan ik het wel? Stel dat het mislukt?’ Sophie
gaat in gesprek met een loopbaancoach, waarbij ze samen constateren dat niks doen en afwachten geen effectief gedrag is voor iemand die een algemene directiefunctie ambieert (fase1). Sophie komt erachter dat ze bang is voor onzekerheid. In het ergste geval raakt ze werkeloos en moet ze haar huis verkopen. Ook vindt ze het eng om in een nieuwe organisatie aan de gang te gaan, omdat ze daar nog niemand kent. (fase 2). Bij nadere beschouwing denkt Sophie altijd werk te kunnen vinden als financieel directeur. Wat betreft het ingeburgerd raken realiseert Sophie zich dat ze makkelijk contact legt. Die vaardigheid kan ze ook gebruiken in een nieuwe baan (fase 3). Sophie besluit op een vacatureadvertentie te reageren en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Doordat haar eigen remmende overtuigingen zijn bijgesteld komt ze overtuigend over en ze mag door naar de tweede ronde (fase 4). Door de kennismakingsgesprekken krijgt ze steeds meer vertrouwen dat ze de functie werkelijk aan zou kunnen en ze neemt de stap om haar baan op te zeggen (fase 5). Natuurlijk vindt ze het spannend om de onzekerheid van een jaarcontract aan te gaan, maar ze heeft voldoende vertrouwen in zichzelf dat ze het aandurft (fase 6)!
Kijk op www.ziekenhuiskrant.nl onder het kopje Extra/LEF (links op de pagina) voor het volledige artikel. Gerda Dragt-Bos (06-21404621) is werkzaam bij Menea in Zoetermeer. Zij ontwikkelde de LEF-methode om langdurige gedragsveranderingen te bewerkstelligen.
Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, reikt in de Ridderzaal van het Binnenhof in Den Haag de prijs uit aan: prof. Jelle Barentsz, hoogleraar Functionele Beeldvorming UMC St Radboud; prof. Anton Berns, hoogleraar Moleculaire Experimentele Genetica, Universiteit van Amsterdam en voorzitter Raad van Bestuur NKI-AVL;
prof. Hans Clevers, hoogleraar Moleculaire Genetica, Universiteit Utrecht en directeur Hubrecht Laboratorium; prof. Fred Falkenburg, hoogleraar Experimentele Hematologie, Leids Universitair Medisch Centrum; prof. Daniel Peeper, bijzonder hoogleraar Functionele Oncogenomica, VU medisch centrum en hoofd Moleculaire Genetica NKI-AVL en prof. Cock van de Velde, hoogleraar Heelkunde, Leids Universitair Medisch Centrum. Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO) is een persoongebonden subsidie van twee miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek. Hiermee worden toponderzoekers in staat gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek overstijgt het niveau van deelvragen en bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding.
Kennismaken met exacte beroepen
Bijna zestig havostudentes van het Koning Willem II College in Tilburg verdiepten zich deze week in de exacte beroepen in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg. De jongedames, allen derdejaars, maakten uitgebreid kennis met diverse exacte beroepen in het ziekenhuis die minder goed bekend zijn onder jongeren en waar de komende jaren tekorten worden verwacht. De studentes staan voor hun profielkeuze en het Elisabeth hoopt met dit initiatief de keuze van meisjes voor een exact beroep in een ziekenhuisorganisatie te kunnen beïnvloeden. Op de foto is te zien hoe analist Natasja van Loon een groepje havostudentes vertelt over haar werk in het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium in het St. Elisabeth Ziekenhuis.
Nummer 19 28 oktober 2009
10
Advertentie
Werken in de ZORG Zoek een baan die bij je past! PlusZend en PlusZorg Gouda zijn verhuisd Op 21 oktober zijn PlusZend, ons uitzendbureau voor
‘Zelfstandige in de zorg: jouw toekomst?’
zorg en welzijn en PlusZorg, onze zorgorganisatie
Hét uitzendbureau voor zorg en welzijn.
voor particuliere zorg en zorg voor mensen met een
Wij kennen de zorg door en door en weten hoe belangrijk mensen in organisaties zijn. Van verpleegkundigen, verzorgenden en vakantiemedewerkers tot medici, managers en ondersteunend (administratief ) personeel. Jij bepaalt zelf waar en hoe je aan de slag wilt.
PersoonsGebonden Budget (PGB), verhuisd. Mensen die op zoek zijn naar werk of informatie Maar hoe start je dan als zzp’er? wat komt er allemaal op je af en wat moet je regelen? CareFirst helpt jou om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast bieden we jou de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd als zzp’er aan de slag te gaan!
PlusZend biedt jou: s :INVOL VERANTWOORDELIJK EN AFWISSELEND WERK s 6OLOP KANSEN MET EEN RUIME KEUS AAN FUNCTIES s 7ERKEN OP DE DAGEN DIE JIJ WILT s $E MOGELIJKHEID EEN BIJBAAN TE COMBINEREN MET je studie of gezin
doen dit veelal via internet en dat maakt dat ons kantoor in het hartje van Gouda voor ons niet meer functioneel is.
INTERESSE OF VRAGEN? Neem dan contact op met Pieter Koenis [tel. 030 - 229 60 12] of Jolandi Schreuder [tel. 030 - 229 60 13] voor een vrijblijvend gesprek om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.
We blijven onze dienstverlening aan jou gewoon voortzetten en dit doen we vanuit onze vestigingen
Dolderseweg 2 | 3712 BP Huis ter Heide
www.carefirst.nl
in Woerden en Zoetermeer. Omdat we toch zoveel
Kortom een baan die bij jou past!
Kijk voor contact en onze vacatures op www.pluszend.nl
mogelijk toegankelijk willen zijn kun je ook voor
Hèt uitzend- en detacheringbureau voor de zorg.
vragen of informatie terecht bij ons inlooppunt in Gouda aan de Antwerpseweg 7, in het gebouw van VierstroomZorgring.
Gespecialiseerd verpleegkundige?
Zoek je een leuke bijbaan voor naast je studie of huidige baan? Dan kun je je gewoon bij ons inschrijven. Kijk voor meer informatie op www. pluszend.nl of www.pluszorg.nl
zoekt jou! Plaats nu je CV op www.care2care.nl
Dudokplein 214 3315 KH Dordrecht 078 6309292 www.continuecare.nl Op zoek naar een uitdagende baan?
bet
P rou wb ersoo aar n en lijk, pro fess io
Word justitieel verpleegkundige! Verpleegkundige/Verzorgende IG Ben je gediplomeerd verpleegkundige niveau 4/5 of verzorgende ig? En ben je op zoek naar een afwisselende baan in de zorg? Neem dan eens een kijkje op onze vernieuwde website: www.care4care.nl Wij zijn op zoek naar jou en wij bieden uitstekende arbeidsvoorwaarden!
dpz
Maetis Medical Services zoekt justitieel verpleegkundigen voor een uitdagende, niet alledaagse baan binnen uitzet- en detentiecentra in Rotterdam, Dordrecht, Alphen aan de Rijn en Zeist.
nee
l!
direct personeel voor de zorg
DPZ is een toonaangevend personeelsbemiddelingsbureau in de zorg. Voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook assisterenden en helpenden kunnen bij ons terecht. Zoek je een baan in Limburg of Zuid-Oost Brabant?
Geïnteresseerd en beschikbaar voor minimaal 24 uur per week? Kijk dan snel op www.maetismedicalservices.nl en lees wat deze functie jou te bieden heeft!
Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Teken jij voor een nieuwe baan in de zorg?
DPZ Aan Vijftien 15, Nederweert Postbus 2835, 6030 AC Nederweert
MAE09017
T: 0495-631301 F: 0495-622687
[email protected] www.directpersoneelvoordezorg.nl
11
Werken in de Zorg
‘Sportarts beter af in een ziekenhuis’ Robbart van Linschoten is sinds een jaar als sportarts is verbonden aan ’t Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Tot die tijd was er geen sportarts in dit ziekenhuis. Sportgeneeskunde werd in Zoetermeer aangeboden via sportmedische centra. Geen ideale situatie vindt Van Linschoten. Hij vindt het prettig om deze tak van de geneeskunde binnen het ziekenhuis uit te oefenen. Dat is de laatste jaren ook de trend. Trekken andere specialisten uit de ziekenhuizen naar zelfstandige centra, de sportarts maakt een omgekeerde beweging.
“Het ziekenhuis biedt de faciliteiten die je nodig hebt, bovendien kun je hier veel gemakkelijker even overleggen met andere specialisten. Je kent elkaar. Het is ook beter voor het imago van de sportarts om zich aan te sluiten bij de reguliere zorg. Je bent ergens ‘achteraf ’ niet zo herkenbaar voor huisartsen en patiënten”, zegt Robbart van Linschoten. De sportarts heeft zijn geheel eigen plaats binnen de geneeskunde. “Als sportarts weet je welk risico bij welke tak van sport hoort. Je weet wat het voor het lichaam betekent als iemand bijvoorbeeld tien of vijftien jaar voetbalt. Je hebt inzicht in het belastingprofiel.” Dit alles maakt volgens Van Linschoten dat een sportarts beter in staat is de medische diagnose te koppelen aan de sportieve diagnose. In principe betaalt de patiënt zelf het consult. Sportartsen vallen van oorsprong onder de sociale geneeskunde en worden niet zoals de huisartsen en de specialisten betaald vanuit de basisverzekering. “De meeste mensen zijn aanvullend verzekerd en krijgen het op die manier wel vergoed. Maar er blijft een financiële drempel. Misschien dat we daardoor toch niet iedereen bereiken.” Bewegingsarmoede
Van Linschoten, die sinds 1988 als sportarts werkt, heeft het belang van bewegen alleen maar zien toenemen. Sport is steeds meer een manier om tegenwicht te bieden aan de
Robbart van Linschoten
geautomatiseerde samenleving. Vanaf heel jonge leeftijd beginnen mensen bewegingsarmoede te krijgen. “Dat betekent dat de natuurlijke fitheid achteruit gaat. We moeten dat ergens zien om te buigen. Het is een van de drijfveren van de sportarts: mensen hun hele leven laten bewegen.” De oorspronkelijke sportarts, zoals die veertig jaar geleden is begonnen als medisch begeleider van topsporters, zal uiteindelijk de expert worden op het gebied van beweging en inspanning, verwacht Van Linschoten. Niet alleen het aantal mensen dat het belang van bewegen inziet wordt steeds groter, ook de belangstelling voor het beroep van sportarts neemt toe. Volgens Van Linschoten, die voorzitter is van het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen (NIOS), zijn er jaarlijks zeven opleidingsplaatsen beschikbaar. Dit jaar hebben zich hiervoor al een kleine twintig kandidaten aangemeld.
Genomineerden ‘Het Beste Zorgidee 2009' De inzendingen voor ‘Het Beste Zorgidee 2009’ van Nederland zijn binnen, de wedstrijd is gesloten.
Uit de ruim 200 inzendingen van dit jaar zijn drie genomineerden gekozen: mevrouw Rammeloo uit Breskens, mevrouw Bosman uit Enschede en mevrouw Welmoed van Boven uit Zeist. Zij maken kans op een cheque ter waarde van 10.000 euro. De winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ wordt op donderdag 29 okto-
40 jaar in de zorg Mr. Bond en nu dit! Ik ben er ziek van!
Ik ga nu aan de slag Jantine. Ik kom er op terug. Hoe is dat mogelijk?
ber 2009 bij ONVZ Zorgverzekeraar bekendgemaakt. De inzendingen zijn beoordeeld op een aantal criteria: is het toepasbaar in Nederlandse zorginstellingen en is het praktisch uitvoerbaar. De wedstrijd ‘Het Beste Zorgidee 2009’ is door ONVZ Zorgverzekeraar in het leven geroepen om de consument mee te laten discussiëren over de kwaliteit, de productiviteit of juist de toegankelijkheid van de Nederlandse zorg, met als doel deze te verbeteren.
Nummer 19 28 oktober 2009
Inkomensongelijkheid onder artsen
Mensen in de zorg
De inkomens van artsen in de gezondheidszorg zijn niet gelijk verdeeld. Dat blijkt uit een salarisonderzoek dat artsen-intermediair BKV begin 2009 uitvoerde onder circa 1.350 artsen.
Dr. Rose-Marie Dröes is per 1 september benoemd tot hoogleraar Psychosociale hulpverlening bij dementie aan VU medisch centrum in Amsterdam. Dröes is werkzaam bij de afdelingen Psychiatrie en Verpleeghuisgeneeskunde van VUmc en bij GGZinGeest in Amsterdam. Als onderzoeker is zij verbonden aan het EMGO instituut voor onderzoek naar Gezondheid en Zorg. Dröes promoveerde in 1991 op het onderwerp ‘Psychosociale hulpverlening aan demente ouderen’. Sinds 1983 is zij werkzaam als onderzoeker in het veld van de psychogeriatrie.
De inkomensverschillen tussen specialisten onderling bijvoorbeeld kunnen groot zijn: verschillen van 80.000 euro op jaarbasis vormen volgens BKV geen uitzondering. Extreme verschillen kunnen oplopen tot wel 300.000 euro. Het onderzoek legt enkele opmerkelijke feiten bloot: zo blijkt dat maar weinig artsen tevreden zijn met hun financiële situatie. De vrouwen komen er relatief minder goed vanaf: salarisverschillen kunnen gemiddeld oplopen tot zo’n 20.000 euro op jaarbasis. Het onderzoek laat resultaten zien over inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen, en tussen AIO’s, basisartsen en specialisten, tussen specialisten onderling met als variabelen leeftijd, ervaring en specialisme. Medio maart 2010 volgt de tweede reeks resultaten wanneer deze gegevens statistisch betrouwbaar blijken. Deze tweede analyse kijkt naar regionale aspecten, cao-afhankelijkheden, invloed van leidinggevende positie en de soort organisatie waar de respondenten werken. De resultaten van het onderzoek zijn beschikbaar voor geïnteresseerden en kunnen worden opgevraagd bij BKV. Zie www.werkvoorartsen.nl.
Winnares Mooi Mens Verkiezing Bianca van der Linden is de winnares van de Mooi Mens Verkiezing 2009. Zij ontving het grootste deel van de stemmen van het Nederlandse publiek en de jury, omdat zij ervoor zorgde dat de Zweedse banden deels werden afgeschaft bij Sensis.
Op de finaleavond koos het aanwezige publiek unaniem voor haar. De andere finalisten waren Gerrit Schilt en Mariska van Heiningen. De verkiezing werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Zorgverzekeraar IZZ om de mooie mensen uit de zorg extra in het zonnetje te zetten. Bianca van der Linden werkt bij Sensis in Breda met mensen met een zware verstandelijke beperking. Vanuit haar persoonlijke betrokkenheid bij deze mensen en hun naasten en gevoel voor rechtvaardigheid, zorgde zij ervoor dat de organisatie deelnam aan een landelijk onderzoeksproject naar de invloed van de Zweedse band op de cliënten. Dit met als doel op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. Volgens Bianca hebben verstandelijk gehandicapten te weinig bewegingsvrijheid als zij zijn vastgebonden met de Zweedse banden.
Volgens CNV heeft Jantine recht op vergoeding totdat at ze met me et pensioen gaat.
Diabetesvereniging Nederland (DVN) is sinds 17 oktober ook vertegenwoordigd in het Europees bestuur van de International Diabetes Federation (IDF). Annemarie Bevers, sinds 2004 bestuurslid van DVN, is verkozen tot bestuurslid van deze Europese koepelorganisatie voor diabeteszorg, beleid en onderzoek. De positie geldt voor drie jaar. Bevers wil in deze periode binnen IDF meer aandacht besteden aan diabetes in het Europese beleidsveld. Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk hebben op 9 oktober de Novartis Pulmonologieprijs 2009 gekregen voor, zoals het juryrapport luidde, 'hun substantiële bijdrage aan de kwaliteit van de longgeneeskundige zorg'. De jury gaf verder aan de prijs aan de Beverwijkse artsen te hebben geschonken vanwege hun specifieke inzet voor preventie van longziekten door middel van hun boek 'Nederland stopt! met roken' en hun persoonlijke enthousiasme om het stoppen met roken zo breed mogelijk uit te dragen. De prijs is uitgereikt tijdens de landelijke longartsendag, die elk jaar wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De prijs bedraagt een oorkonde en een cheque van 5.000 euro. Dominique Stumpel, arts-onderzoeker in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft de Schweisguth Prijs ontvangen van de International Society of Pediatric Oncology (SIOP) voor het beste onderzoek in de wereld in het afgelopen jaar van een jonge onderzoeker op kinderkankergebied. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de SIOP dat in Brazilië plaatsvond. Het onderzoek, onder begeleiding van dr. Ronald Stam en prof.dr. Rob Pieters, richtte zich op zuigelingen met leukemie. Op deze heel jonge leeftijd is er sprake van een agressieve vorm van leukemie. Alle vormen van leukemie worden gekenmerkt door afwijkingen in het DNA van de leukemiecellen.
Ik ben wel blij hoor met de vergoeding, maar het doet mij nog steeds pijn dat ik na zoveel jaren ontslagen ben!
cas e 01
Ok Mr. Bond. U heeft ons overtuigd. Wij vergoeden 68.000 euro!!! Alsnog naar de kantonrechter.
Vergoeding tot aan het pensioen! n!
Vervolg van pagina 1. Volgens de kantonrechter is de werkgever tekort geschoten in zijn verplichtingen naar Jantine toe. Zij had meer begeleiding en scholing moeten oeten krijgen om de ontwikkelingen in de zorg bij te kunnen houden. Nu dat niet is gebeurd, mag het dienstverband alleen maar beëindigd worden als aan Jantine een vergoeding van € 68.000,- bruto wordt toegekend. Hiermee kan zij haar inkomen tot de pensioengerechtigde leeftijd aanvullen.
Wilt u meer informatie over het team achter Mr. Bond? Ontdek nu www.MijnVakbond.NL
case close
Nummer 19 28 oktober 2009
12
Advertentie
Hammarplast medicijncupjes: YHLOLJHQJHFHUWL¿FHHUG Met medicijnen worden nog steeds veel fouten gemaakt. De inspectie stelt daarom zware eisen aan de distributie. Met medicijncupjes kan het volgende fout gaan: - verwisselen van patiënten en deelrondes - verkeerde doseringen - laten vallen en vervuiling
De eisen van de inspectie, in heel Europa afgesproken, zijn daarom: - juist gebruik van de materialen - nauwkeurige aanduiding van mililiters FHUWL¿FHUHQYDQGHFXSMHVSHUVWXN HUNHQQLQJGRRUHHQFHUWL¿FHUHQGHLQVWDQWLH
Als u kiest voor de cupjes van Hammarplast kiest u daarom voor veiligheid: GHRI¿FLsOHFHUWL¿FHULQJKHHIWSODDWVJHYRQGHQ - niveau aanduiding tot 30 ml 0(',&$/ - meerdere kleuren per deelronde - CE-merk en nummer in de bodem van elk cupje U kunt de cupjes bestellen bij - dispensers, deelbladen en accessoires zijn ook verkrijgbaar Logimedical B.V.
/2* ,
Medische producten en informatie bij de patiënt
YRRUKHHQ$]LPHG Molenbaan 6 2908 LM Capelle aan den IJssel T 010 - 258 29 29 F 010 - 442 30 04 I www.logimedical.nl
uk
er st ,50 p
€37 nieuw: dispensers voor cupjes breed
smal
PATIËNTEN MONITOREN EN JE EIGEN CARRIÈRE BEWAKEN TMI ZOEKT TMI BIEDT UÊÛiÀ«ii}Õ`}i >i ëiV>Ã>ÌiÃ) U Û>ÃÌ `iÃÌÛiÀL>` U «iÀ>Ìi>ÃÃÃÌiÌi U ÛÀ
i` iÌ `i âiiÀ
i` Û> ii ÕÌÃÌii` Ã>>Às U >iÃÌ
iÃi i`iÜiÀiÀs U iiÀ iÀÛ>À} `À >vÜÃÃii` ÜiÀ U }«ÃÛiÀL>`iiÃÌiÀs U ii >ÕÌo Û>>f 28 ÕÕÀ «iÀ Üii U >LÀ>Ìi U ÃV
} o« maaÌ U `ÌiÀ>ÃÃÃÌiÌi U >«Ì
iiÀÃ>ÃÃÃÌiÌi U CSA i`iÜiÀiÀs U i`ÃV
ÃiVÀiÌ>ÀiÃÃis a
iÌ LÛi}ii`i iÌ ÀiViÌi âii
ÕÃiÀÛ>À}
WiÀi o« ÕÜ >iÀ!
i Û>ÃÌ `iÃÌÛiÀL>` of ii äÕÀiVÌÀ>VÌ. TiÛis Li``iÌ TMI a >Ài ÛÀ <<*½iÀs. ÌiÀiÃÃi?
KOM EENS PRATEN BIJ TMI . DÉ DETACHEERDER IN DE ZORG.
ÜÜÜ°ÌÌiÀ°
13
Patiëntenzorg
Grote studie relatie chronische ziekten Tienduizend veertigplussers uit Maastricht en Heuvelland gaan deelnemen aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen chronische ziekten. Nu de financiering grotendeels rond is, kan het onderzoek, de zogeheten Maastricht Studie, volgend jaar van start gaan. Het onderzoek duurt tien jaar, en biedt werk aan ongeveer 250 mensen.
Het gaat om een multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar suikerziekte (type-2-diabetes), hart- en vaatziekten, andere chronische ziekten, en de relaties tussen deze ziektebeelden. De tienduizend deelnemers aan het onderzoek, van wie de helft mensen met diabetes, worden gedurende minstens tien jaar lang intensief gevolgd. Hun gezondheid, inclusief leefstijl en geestelijke gezondheid, wordt met de modernste middelen in kaart gebracht. Het wetenschappelijke doel van de studie is om meer inzicht te krijgen in preventie en behandeling van chronische ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, longziekten, depressie, dementie en osteoporose. Daarbij zal specifiek gekeken worden naar vroege signalen (biomarkers) die duiden op het ontstaan van deze chronische ziekten. Om deze biomarkers op het spoor te komen, zal gebruikgemaakt worden van geavanceerde beeldgeleide technologieën zoals MRI-scan, CT-scan en echografie. De geanonimiseerde gegevens en afgenomen materialen worden opgeslagen in een data- en biobank. Voor de uitvoering van het onderzoek wordt een gebouw buiten het ziekenhuis ingericht. De Maastricht Studie biedt een ideale structuur om meerdere onderzoeksvragen tegelijkertijd te beantwoorden. Diverse onderzoeksgroepen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (en daarbuiten) zullen er aan deelnemen. Leidend daarbij is het onderzoeksinstituut voor cardiovasculaire aandoeningen CARIM. Binnen de gezondheidszorg is er een verschuiving van ‘alleen maar’ zorg
naar preventie. In Nederland lijdt bijna vijftig procent van de volwassenen aan matig tot ernstig overgewicht, en dit percentage neemt nog steeds toe. Overgewicht leidt vaak tot het zogenoemde metabool syndroom, een voorloper van chronische ziekten zoals diabetes. Het aantal Nederlanders met dit metabool syndroom neemt momenteel schrikbarend toe. Dit zal leiden tot een epidemie van chronische ziekten. Daarbij lijkt type-2-diabetes te werken als een versneller van andere chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressieve klachten, dementie en klachten van het bewegingsapparaat. In deze context is de Maastricht Studie van groot belang, niet alleen om een beter inzicht te krijgen in het ontstaan en de behandeling van chronische ziekten, maar ook om een bijdrage te leveren aan de beheersing van de kosten van de gezondheidszorg door preventie. Zuid-Limburg is daarbij een voor de hand liggend onderzoeksterrein, gezien de vergrijzing/ ontgroening in deze regio en de gemiddeld veel lagere levensverwachting (tien tot twaalf jaar) als gevolg van een gemiddeld ongezondere leefstijl (meer roken en minder bewegen). Financiering
De financiering van het project is inmiddels grotendeels rond. Stichting De Weijerhorst deed onlangs een schenking van 3 miljoen euro ten behoeve van de Maastricht Studie. Bovendien is er in het kader van het subsidieprogramma OP-Zuid een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) toegekend ter grootte van 5 miljoen euro. Het Ministerie van Economische Zaken heeft daar nog eens 2 miljoen bij gedaan, en de provincie Limburg 1 miljoen. Het Maastricht UMC+ zelf investeert 5 miljoen euro en sponsort verder in natura via de inbreng van wetenschappers die aan de instelling verbonden zijn en door faciliteiten beschikbaar te stellen.
Nummer 19 28 oktober 2009
Fietsproject Dialyse Spaarne van start
De heer Singh (midden) trapte als een van de tien deelnemers het fietsproject af, begeleid door dialyseverpleegkundige Pieter Stoorvogel (links). Vertegenwoordigers van Zorg & Zekerheid en het dialysecentrum zorgden voor aanmoediging.
Het fietsproject ‘Ga toch fietsen’ van het Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) Dialyse Spaarne in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp is dinsdag 13 oktober van start gegaan. Dialyse Spaarne heeft hiervoor een speciale fiets aangeschaft waardoor het voor patiënten mogelijk wordt om te fietsen tijdens hun dialysebehandeling.
Tien dialysepatiënten zijn inmiddels gestart met een trainingsschema dat is afgestemd op hun fysieke mogelijkheden. Hun doel: een rondje Haarlemmermeer. Patiënten van Dialyse Spaarne komen gemiddeld drie keer per week naar het Spaarne Ziekenhuis om te dialyseren. Een behandeling duurt meer-
dere uren. Daarbij zitten zij in een gerieflijke stoel en wordt er van alles gedaan om het hen naar de zin te maken. Waar nog niet in was voorzien is een mogelijkheid om ook fysieke inspanning te leveren tijdens de dialyse. Met de aanschaf van deze fiets is daarin nu verandering gekomen. Door gedurende de behandeling te bewegen, verbeteren patiënten niet alleen hun conditie maar ook hun kwaliteit van leven. Zij worden hierbij ondersteund door de dialyseverpleegkundigen en de afdeling fysiotherapie. De heer Singh, dialysepatiënt en een van de tien deelnemers, is enthousiast over het fietsproject: “Ik voel mij actiever door het fietsen. De eerste etappe naar Lisse heb ik al behaald!”
Hoorngeschal in Slotervaartziekenhuis
Klikprothese voor mensen met beenamputatie Mensen met een beenamputatie kunnen in het UMC St Radboud in Nijmegen terecht voor een klikprothese. Traumachirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent van het UMC St Radboud zijn tot nu toe de enige artsen in Nederland die deze klikprothese toepassen. De eerste patiënt (48 jaar, uit Helmond) is succesvol geopereerd en gerevalideerd.
gebruikt een patiënt de spieren in de stomp weer en maakt hierdoor een bijna normale loopbeweging vanuit de heup en het bekken. Hierdoor kost lopen veel minder energie. Een ander voordeel is dat de klikprothese snel en eenvoudig wordt vastgemaakt. Bijstelling van de prothese is in principe niet meer nodig.’ Het UMC St Radboud is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze operaties uitvoert. De Nijmeegse artsen hebben tijdens de operatie nauw samengewerkt met dr. Ashoff, chirurg uit Lübeck, Duitsland. Hij heeft inmiddels 41 patiënten succesvol geopereerd.
De klikprothese is een nieuwe techniek waarbij een directe verbinding wordt gemaakt tussen het bot in de stomp en de aan te klikken prothese. Dit in tegenstelling tot de ‘normale prothese’ waarbij een plastic (vacuüm) koker over de stomp wordt aangetrokken. De klikprothese heeft een aantal belangrijke voordelen. Revalidatiearts van de Meent licht toe: ‘Een groot voordeel van de klikprothese is het comfort tijdens het lopen en het zitten. Problemen door veranderingen in de omvang van de stomp, waardoor een prothese te los of te strak zit, zijn er niet meer. De prothese zit vast aan het lichaam en kan tijdens het De eerste patiënt (48 jaar, uit Helmond) is succesvol geopereerd en lopen niet afvallen. Ook gerevalideerd.
In de centrale hal van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam klonk op 22 oktober harmonieus hoorngeschal. Vier hoornspelers van het Nederlands Philharmonisch Orkest verzorgden een concert voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het Slotervaartziekenhuis. Het concert werd gegeven in het kader van NedPho Go!, een initiatief waarmee het Nederlands Philharmonisch Orkest klassieke muziek en het orkest toegankelijk willen maken voor wie daar niet vanzelfsprekend mee in aanraking komt.
Lastmeter voor borstkankerpatiënten De diagnose borstkanker is een zware belasting. De behandeling van borstkanker is in de eerste plaats gericht op de lichamelijke aspecten. Maar ook de invloed op de kwaliteit van leven kan enorm zijn, denk hierbij aan de relatie met de partner, een verandering van het zelfbeeld of het functioneren in een baan. De Lastmeter, een instrument gericht op het meten van de kwaliteit van leven, moet hierin verandering brengen.
Mecheline van der Linden, psycholoog in VU medisch centrum in Amsterdam, startte met financiële hulp van Pink Ribbon een proef en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Patiënten voelen zich beter gehoord, krijgen sneller hulp bij (lichamelijke) klachten en artsen en verpleegkundigen kunnen patiënten gerichte
zorg bieden. Vrouwen met borstkanker vullen, voor elke afspraak, de Lastmeter in. Dit is een korte vragenlijst, waarbij ze enerzijds in een cijfer uitdrukken hoeveel zij last hebben van problemen, klachten en zorgen. In het tweede deel geven ze aan welke aspecten op lichamelijk, emotioneel, sociaal en praktisch gebied nu precies het probleem veroorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan zaken als ‘zorg voor kinderen’, ‘concentratie’ of ‘zingevingsvragen. De vragenlijst zorgt ervoor dat de korte tijd die de patiënt met de arts heeft heel concreet benut kan worden. Bij een te hoge score weet de arts direct dat er iets meer aan de hand is en kan hij samen met de patiënt bekijken welke hulp eventueel nodig zou zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesprekken met een psycholoog, of extra inzet van thuiszorg.
Nummer 19 28 oktober 2009
PATIËNTEN MONITOREN
EN JE EIGEN CARRIÈRE BEWAKEN TMI ZOEKT UÊ ÛiÀ«ii}Õ`}iÊ>iÊëiV>Ã>Ìiî UÊÊ«iÀ>Ìi>ÃÃÃÌiÌi UÊÊ>iÃÌ
iÃiÊi`iÜiÀiÀÃ UÊÊ}«ÃÛiÀL>`iiÃÌiÀÃ UÊÊ>LÀ>Ìi UÊÊ`ÌiÀ>ÃÃÃÌiÌi UÊÊ>«Ì
iiÀÃ>ÃÃÃÌiÌi UÊÊ -Êi`iÜiÀiÀÃ UÊ i`ÃV
ÊÃiVÀiÌ>ÀiÃÃià >Ê
iÌÊLÛi}ii`iÊiÌÊÀiViÌiÊâii
ÕÃiÀÛ>À}
14
Advertentie
Werken of van werk veranderen in de zorg? www.zorgvacaturesonline.nl
TMI BIEDT UÊ Û>ÃÌÊ`iÃÌÛiÀL>` UÊÊÛÀ
i`ÊiÌÊ`iÊâiiÀ
i`ÊÛ>ÊiiÊÕÌÃÌii`ÊÃ>>ÀÃ UÊÊiiÀÊiÀÛ>À}Ê`ÀÊ>vÜÃÃii`ÊÜiÀ UÊÊiiÊ>ÕÌÊÛ>>vÊÓnÊÕÕÀÊ«iÀÊÜii UÊÊÃV
}Ê«Ê>>Ì 7iÀiÊ«ÊÕÜÊ>iÀt
iÊÛ>ÃÌÊ`iÃÌÛiÀL>`ÊvÊiiÊäÕÀiVÌÀ>VÌ° /iÛiÃÊLi``iÌÊ/Ê>Ê>ÀiÊÛÀÊ<<*½iÀðÊÌiÀiÃÃi¶
"Ê
-Ê*,/ Ê Ê/° Ê /
, ,Ê Ê Ê<",° ÜÜÜ°ÌÌiÀ°
Kom Speeddaten met het MCH! In 3 x 10 minuten spreek je met een manager, HRM-adviseur & een collega. Is er een match, dan hebben wij een baan voor je.
Voor gespecialiseerde functies in de zorg 7 november 10.00 - 14.00 Dudok Den Haag
Meer info en aanmelden
www.werkenbijhetmch.nl
3x
10 min.
Binnen 30 mi n. weten of het klikt?
15
Patiëntenzorg
Beter slapen in nieuw ziekenhuis Patiënten geven het nieuwe Martini Ziekenhuis in Groningen een 7,5 voor de inrichting van de ziekenhuiskamer, de afdeling en het totale ziekenhuisgebouw. Daarmee scoort het nieuwe ziekenhuis hoger dan de voormalige locaties Van Swieten (6,1) en Van Ketwich (5,8). Ook slapen patiënten beter in het nieuwe ziekenhuis. Dat blijkt uit de resultaten van de meting naar de ‘Beleving van de omgeving’ die gedurende de afgelopen twee jaar is uitgevoerd onder opgenomen patiënten, bezoekers en personeel.
Het onderzoek naar de ‘healing environment’ vond in 2007 plaats op de twee oude locaties en eind 2008 in het nieuwe ziekenhuis. Doel van het onderzoek was te kijken welke invloed het nieuwe ziekenhuis heeft, in vergelijking tot de oude locaties, op het welzijn van patiënten, bezoekers en personeel. Het nieuwe Martini Ziekenhuis blijkt voor de drie doelgroepen in veel opzichten een enorme vooruitgang ten opzichte van de oudbouw. Het lichte, kleurrijke, transparante gebouw geeft mensen veel minder het gevoel dat ze in een ziekenhuis zijn. Patiënten en bezoekers zijn op bijna alle aspecten van de ‘healing environment’ - goed kunnen slapen en eten, de inrichting en aankleding van de patiëntkamer en badkamer, privacy en controle, de faciliteiten voor familie en vrienden, en de geboden afleiding meer tevreden over het nieuwe ziekenhuis dan over de oude locaties. Nachtrust
Op de vraag aan patiënten welk aspect ze het belangrijkst vinden, scoort nachtrust het
hoogst (achttien procent), gevolgd door goed en lekker kunnen eten (zeventien procent), en bereikbaarheid en oriëntatie (veertien procent). De resultaten wijzen uit dat patiënten beter slapen in het nieuwe ziekenhuis, terwijl het eten wat hen betreft even smakelijk is als voorheen. De bereikbaarheid van, en de oriëntatie in het gebouw (de weg kunnen vinden) laten nog te wensen over. Het Martini Ziekenhuis neemt deze uitslagen serieus en is al begonnen met het doorvoeren van verbeteringen rond het parkeren, de bereikbaarheid en de bewegwijzering. Medewerkers gaven prioriteit aan een efficiënte inrichting van de afdeling. Die inrichting had wat hen betreft beter gekund. Wel zijn ze het eens met de patiënten en bezoekers dat de omgeving voor de patiënt er in het nieuwe ziekenhuis op vooruit is gegaan en de communicatie efficiënter is geworden. Mevrouw dr. Fiona de Vos, omgevingspsycholoog, gepromoveerd in ‘healing environments’ in Amerikaanse kinderziekenhuizen, leidde het onderzoek. Zij heeft binnen dit onderzoek bovendien een nieuwe landelijke kwaliteitsindex voor ‘healing environments’ ontwikkeld, die de omgeving van een zorginstelling bekijkt vanuit drie perspectieven: de patiënt, de bezoeker en het personeel. Deze kwaliteitsindex dient vooralsnog vooral als checklist voor ziekenhuizen om te toetsen in hoeverre een bestaand gebouw aspecten heeft van een ‘healing environment’. Daarnaast kan de kwaliteitsindex worden gebruikt bij het opstellen van een programma van eisen voor nieuw- of verbouw van een ziekenhuis.
Wondcontrole op afstand in IJsselland
Nummer 19 28 oktober 2009
Melle duizendste baby RKZ Beverwijk
Melle Koot is de duizendste baby die dit jaar in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is geboren. Op maandag 12 oktober om 12.37 uur kwam hij ter wereld. Ter gelegenheid daarvan overhandigden voorzitter van de Raad van Bestuur Marianne Acampo (rechts), zorgmanager van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie Ellen Maussen (niet op de foto) en verpleegkundige José van der Heijden een bloemetje aan vader John en moeder Judith, die zelf ook nog eens jarig was.
Albert Schweitzer ziekenhuis screent bij suikerziekte ook op depressie In het Diabetescentrum op de locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is deze maand de Polikliniek voor Diabetes en Depressie van start gegaan.
Dit houdt in dat alle 2000 patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) die hier langdurig onder controle staan, bij hun eerstvolgende jaarcontrole ook worden gescreend op klachten van depressieve aard. Zij zijn hiervoor als gevolg van hun aandoening extra kwetsbaar. Bij de reguliere controle vult de patiënt voortaan (op basis
van vrijwilligheid) een vragenlijst in, die de aanwezigheid van depressieve klachten aan het licht moet brengen. Bij een verhoogde score beoordeelt een psychiater of er inderdaad sprake is van een depressie. In dat geval kan de patiënt op het Diabetescentrum kortdurende, oplossingsgerichte psychotherapie ontvangen van een verpleegkundig specialist psychiatrie. "Doordat wij bij het Diabetescentrum zitten, waar de patiënt toch al periodiek komt, hopen we de drempel te verlagen naar de hulp die wij kunnen bieden", zegt verpleegkundig specialist psychiatrie Rik Boshoven.
Geschiedenis van de gezondheidszorg Injectieautomaat
Nurse practitioner Karin Timm beoordeelt de wond aan de hand van foto’s die door de thuiszorg zijn genomen.
Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft onlangs de tiende patiënt voor tele-wound-monitoring bij thuiszorg Rotterdam aangemeld en de ervaringen zijn positief. Tele-wound-monitoring is huidgeneeskunde op afstand. Een patiënt hoeft niet steeds naar het ziekenhuis te komen maar ontvangt thuis wel de deskundige zorg van thuiszorg en ziekenhuis.
Sinds dit jaar werkt het IJsselland Ziekenhuis samen met thuiszorg Rotterdam en Zorgbrug in het project tele-wound-monitoring. Nurse practitioner Karin Timm ziet een patiënt tijdens de eerste afspraak op de polikliniek
Huidziekten in het IJsselland Ziekenhuis. Wanneer de patiënt dat wil en het medisch verantwoord is, wordt een patiënt aan de thuiszorg overgedragen. Op vaste momenten neemt de (wond)verpleegkundige van de thuiszorg drie foto’s van de wond. Deze worden zo genomen dat ze goed te beoordelen zijn. Via een speciaal ontworpen computersysteem stuurt de verpleegkundige van de thuiszorg de foto’s naar Karin Timm ter beoordeling. Naast de foto voert de thuiszorg een aantal gegevens over de wond in zoals de grootte en de kleur. Met deze informatie en de foto’s kan Karin Timm de wonden goed beoordelen en geeft zij advies aan de wijkverpleging.
Sinds Banting en Best in 1922 ontdekten dat insuline een probaat middel was tegen diabetes, wordt dit middel, in allerlei vormen, overal op de wereld periodiek ingespoten. Omdat iemand met suikerziekte zichzelf enkele malen per dag een injectie moet geven, was dit van ouds een waar probleem. De steriele naald was vroeger lang en dik en door de vele injecties ontstonden in de huid talloze littekens, waardoor het prikken erg pijnlijk was. Soms was er een huisgenoot die hierbij hulp kon verlenen, maar het was natuurlijk niet mogelijk om hiervoor een wijkverpleegster in te schakelen. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog bestonden er apparaatjes waarmee een injectiespuit kon worden gespannen en door een druk op de knop worden ‘afgevuurd’. De glazen recordspuit met de naalden werden in een paratus, een metalen koker met alcohol, steriel bewaard en opgeborgen in een houder waarbij zelfs
nog ruimte was voor watten en een flesje insuline. Op het eiland Skärham, voor de kust van Götenborgh, kwam destijds veel diabetes voor. De tandarts Lindner (in de oorlog uit Duitsland naar Zweden gevlucht) ontwierp samen met de technicus Heller in 1965 de eenvoudige Helinos injectieautomaat. Door een druk op de knop werd de veer ontspannen en schoot de spuit naar beneden. De naald was geborgd en bovendien was de diepte van de insteek vooraf instelbaar. Het geheel werd in een metalen koker, die met alcohol was gevuld, afgeleverd. De laatste jaren is hierin veel veranderd. Op den duur werden naalden gebruikt die steeds kleiner en dunner werden. Tegenwoordig heeft iedereen de beschikking over insulinepennen. Hierin is die techniek zo sterk vereenvoudigd dat alle leveranciers hun insuline met een pen op de markt brengen Bob K.P. Griffioen Medisch Farmaceutisch Museum Delft
Nummer 19 28 oktober 2009
Zorgkalender
16
WIJZER in de ZORG Congressen, seminars, cursussen TNO & het VWS presenteren:
Typeservice Kruger
AGENDA
Beurs Brandveiligheid in de Zorg
4 & 5 november Donderdag 29 oktober • • • •
Symposium ‘De Kunst in contact’ Thema: De meerwaarde van kunst en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot ouderen met geheugenproblematiek Locatie: Amsterdam, Mozes & Aäronkerk, Waterlooplein 205, van 9.30 tot 16.30 uur Meer informatie: www.theaterveder.nl of www.verbeeldingsmethodiek.nl
Jaarbeurs Utrecht, Mediaplaza Polarzaal Gratis toegang! www.brandveiligheidindezorg.nl
Donderdag 29 en vrijdag 30 oktober
DE GOUDSE SCHOUWBURG
• •
in het Groene hart van Nederland
• •
Dé ideale locatie voor o.a. congressen, bedrijfsfeesten en seminars Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en meer dan 1000 parkeervoorzieningen binnen een loopafstand van 5 minuten. Voor meer informatie kijk op www.goudseschouwburg.nl of bel: 0182-513353 Tot ziens in De Goudse Schouwburg!
Symposium over Graves orbitopathie Symposium ter gelegenheid van tienjarig bestaan European Group on Graves Orbitopathy (EUGOGO) Locatie: Trippenhuis KNAW, Amsterdam, 9.00 tot 18.00 uur Informatie: mevrouw C. van der Poel, telefoon (020) 566 5907, e-mail:
[email protected]
Woensdag 4 en donderdag 5 november • • • •
Beurs ‘Brandveiligheid in de Zorg’ Locatie: Jaarbeurs in Utrecht Organisatie: Centrum Zorg en Bouw van TNO Informatie: www.brandveiligheidindezorg.nl
De Zorg Carrière Beurs: 27 & 28 november 2009 Passenger Terminal Amsterdam www.zorgcarrierebeurs.nl
Vrijdag 6 november • • • •
‘Tijd voor leven’ Openingscongres Week van de Chronisch Zieken 2009 Locatie: Nieuwegein, 9.30 tot 16.30 uur Inschrijven: www.zonmw.nl
Cursusruimte te huur!
Donderdag 12 november • • • • •
‘Maak je niet dik!’ Zorg en onderwijs tegen overgewicht bij kinderen Locatie: Driebergen-Zeist, Antropia Kosten: vanaf 245 euro Aanmelden: www.medilex.nl
Locatie: Crabethstraat 38-D, 2801 AN te Gouda Tijd: tijdens kantooruren 08.30 tot 17.00 uur Deelnemers: maximaal 10 deelnemers Informatie: Gouda Media Groep, tel. 0182 - 322 456
Donderdag 12 november
MediSign Gebaart u mee?! Auri Signum Mani leert u omgaan met; doven, slechthorenden en anderstaligen middels gebaren Voor een workshop of cursus Bel 06-47177131 of mail naar:
[email protected]
Hij is er weer.
• • • • •
Mini-expeditie ‘Staffing IC’ Locatie: tri-plus, Siriusdreef 17-27 in Hoofddorp, van 9.00 tot 16.30 uur Bestemd voor: ziekenhuisbestuurders, afdelingsmanagers, HR-professionals en IC-verpleegkundigen Kosten: 120 euro Inlichtingen en inschrijven (tot 2 november): www.tri-plus.nl
Concert- en congresgebouw
Woensdag 18 november • • • •
Congres Neurorevalidatie Locatie: Jaarbeurs in utrecht Kosten: 195 euro Inschrijven: www. bsl.nl/neurorevalidatie
Training Samenwerking en leiderschap 26, 27 november en 9 december 2009 voor alle (medisch) specialisten, huisartsen en bedrijfsartsen Kosten: KNMG leden ontvangen 10% korting en betalen € 2241 i.p.v. € 2490 Locatie: Conferentiecentrum Zonheuvel te Doorn Docenten: Het loopbaanbureau werkt voor het verzorgen van deze Masterclass samen met Adviesgroep Intermedic (www.intermedic.nl). De docenten zijn Drs. M.M.A. de Valk, bedrijfsarts en Drs. B. van der Gronden, bedrijfskundige met een medische achtergrond. Accreditatie: Geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Medisch Specialisten (ABMS): 21 punten.
Voor meer informatie gaat u naar http://knmg.artsennet.nl
Zie ook www.goudamediagroep.nl
de Doelen Antwoordnummer 1544 3000 WB Rotterdam telefoon 010 2171700
Adverteren? 8ZDGYHUWHQWLHLQHHQ RSODJHYDQ H[HPSODUHQ" %HOYRRUPHHULQIRUPDWLHPHW /DXUD)X\NVFKRW
2SLQWHUQHWZRUGHQGH DGYHUWHQWLHVGRRUJHOLQNW QDDUGHHLJHQZHEVLWH
9 ( 5 6 & + , - 1 7 * 5 $7 , 6 7 : ( ( : ( . ( / , - . 6 2 3 : 2 ( 1 6 ' $ * , 1 $ / / ( = , ( . ( 1 + 8 , = ( 1 , 1 1 ( ' ( 5 / $ 1 ' ( 1 2 3 , 1 7 ( 5 1 ( 7
Nummer 19 28 oktober 2009
17
Service
Beurs Domotica & Slim Wonen
Afrikaanse kunstbeurs bij MMC Veldhoven Bij Máxima Medisch Centrum (MMC) locatie Veldhoven, wordt op zaterdag 7 en zondag 8 november een grote kunstbeurs gehouden. Er wordt Afrikaanse kunst verkocht. De opbrengst gaat naar de stichting Madamfo. Deze stichting zet zich in voor de bouw van een urologische en chirurgische kliniek in Ghana.
Het moet anders, slimmer, goedkoper, sneller en efficiënter… De snel veranderende markt waarin de technologie een groeiende rol vervult bij het verbeteren van welzijn, comfort, veiligheid en het beheersen van kosten in de zorg, vraagt hier steeds vaker om. De domoticawereld zit allesbehalve stil en komt graag tegemoet aan de eisen die worden gesteld. En dát is te zien en beleven tijdens de vierde Beurs Domotica & Slim Wonen op 18 en 19 november in het Evoluon te Eindhoven.
De verwachting is dat ook dit jaar meer dan 3200 professionele bezoekers en honderd standhouders zullen laten zien dat domotica staat voor een betere kwaliteit van wonen en leven, waarbij de klant centraal staat. Daarnaast wordt dit jaar voor de tweede maal de Smart Homes Award uitgereikt. De beurs is een initiatief van Stichting Smart Homes, het kenniscentrum voor domotica en slim wonen.
waar professionals het publiek deelgenoot maken van hun (toekomst)visie, (nieuwe) inzichten, huidige ontwikkelingen, concrete oplossingen en/of technieken. Kortom: een dynamisch evenement met volop gelegenheid tot netwerken. Programma Beurs Woensdag 18 november
10.00 uur - 17.00 uur: Bezoek aan de beurs 13.00 uur - 14.00 uur: Lunch (gratis) 11.00 uur - 17.00 uur: Presentaties en uitreiking Award in diverse zalen op de beursvloer 17.00 uur - 19.00 uur: drie gangendiner voor genodigden Donderdag 19 november
10.00 uur - 17.00 uur: Bezoek aan de beurs 13.00 uur - 14.00 uur: Lunch (gratis) 11.00 uur - 17.00 uur: Presentaties in diverse zalen op de beursvloer 17.00 uur - 19.00 uur: Afsluitende netwerkborrel voor standhouders
Waarom deze beurs?
Omdat het aanbod breed is, de kwaliteit hoog en de vraag van de markt behoorlijk is veranderd, is het voor bijvoorbeeld woningcorporaties, projectontwikkelaars of zorginstellingen bijzonder moeilijk keuzes te maken. Vandaar dat De Beurs Domotica & Slim Wonen een uitstekende gelegenheid is om een totaalbeeld te krijgen van de vele -nieuwe- mogelijkheden op het gebied van woningautomatisering en slim wonen. Bezoekers kunnen op hun gemak en informele sfeer kennis maken met de verschillende spelers op de markt. Bijzonder is dat er tijdens de beurs volop informatie te verkrijgen is over daadwerkelijk gerealiseerde projecten. Daarnaast zijn er circa dertig presentaties
De beurs bezoeken?
Drijvende kracht achter de stichting is Wim Levens, uroloog bij MMC. Hij is een aantal jaren tropenarts geweest en is contact blijven houden met de Ghanese bevolking. Hij reist een aantal keer per jaar naar Ghana om te helpen. “De kliniek is bijna klaar. Dit jaar volgt nog een opening. Een dergelijke kliniek is hard nodig, maar kost natuurlijk wel een heleboel geld. Vandaar dat we jaarlijks deze kunstbeurs houden. We zijn dankbaar dat we bij MMC terecht kunnen om de beurs te houden.” Tijdens de beurs zijn er unieke kunststukken te koop. Naast sculpturen, schilderijen en keramiek zijn er ook sieraden te koop. Wim Levens: “De stukken zijn van een hoog niveau. Er is voor elk wat wils te koop. We hopen 15.000 euro op te halen voor Ghana. Wilde Ganzen heeft toegezegd de opbrengst te
verdubbelen.” Kunstbeurs: Kunst uit Afrika Locatie: MMC-Veldhoven, op het Plein Datum: zaterdag 7 en zondag 8 november Tijdstip: 12.00 tot 17.00 uur Informatie: www.madamfo.com
Stoer en stijlvol Truien met epauletten, stoere broeken en rokjes met camouflageprint: ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar ook stijlvolle uniformjassen vormen een onderdeel van de hedendaagse mode.
De invloed van militaire kledingstukken op de mode is niet nieuw. Sinds jaar en dag is dit een terugkerend fenomeen. Over dit onderwerp biedt het Mariniersmuseum een gratis lezing en rondleiding aan. Tijdens de
lezing wordt aan de hand van voorbeelden de invloed van militaire kleding op de mode belicht. De rondleiding toont kledingstukken van verleden tot heden, met een heldere toelichting op de modeaspecten. De lezing met rondleiding wordt gegeven op de woensdagen 11 en 25 november om 14.00 uur. De kosten bedragen vijf euro (inclusief koffie en een traktatie, exclusief entree). Belangstellenden hiervoor kunnen zich inschrijven bij:
[email protected].
Voor slechts 35 euro per persoon per dag (incl. BTW) kunt u de beurs bezoeken. Hiermee kunt u ook gratis de lezingen bijwonen. Partners van Stichting Smart Homes, pers, en bezoekers in bezit van een relatiekaart kunnen gratis het evenement bijwonen. Koffie, thee, frisdranken, borrelhapjes, de lunch en parkeren is gratis. Als bezoeker aan de Beurs Domotica & Slim Wonen moet u zich van tevoren aanmelden via de website www.beursdomoticaenslimwonen.nl Dit voorkomt langere wachttijden bij de registratiebalie. Kijk ook op de website voor de routebeschrijving en voor meer informatie.
‘Wasdag’ in het Mariniersmuseum.
Prijswinnaars lezersactie Klassieke Schepen
Lezersactie Lezers van de Ziekenhuiskrant maken kans op gratis toegang tot de Beurs Domotica & Slim Wonen. Beantwoord daarvoor de vraag: ‘Hoe heet het kenniscentrum voor domotica en slim wonen?’ Stuur het antwoord, met vermelding van naam en adres, voor 6 november naar
[email protected]. De winnaars ontvangen twee kaartjes per persoon.
De internationale Beurs Klassieke Schepen wordt dit jaar voor de dertiende keer gehouden. De volgende prijswinnaars kunnen op vrijdag 6, zaterdag 7 of zondag 8 november gratis een bezoek brengen aan deze beurs in Enkhuizen: Familie Roodenrijs (Wateringen), familie De Jong (Haastrecht), de heer De Winter (Utrecht), de heer Van den Berg (Amsterdam), mevrouw Blokland (Utrecht), familie Middelkoop (Culemborg), mevrouw Korevaar (Sliedrecht) en de familie De Leeuw (Papendrecht). De prijswinnaars hebben hun kaartjes thuisgestuurd gekregen.
Nummer 19 28 oktober 2009
18
VOOR EEN VERTROUWD GEVOEL Een fietstocht in de zomer. Een bezoekje aan een verjaardag. ’s Zondags een hoed op- of afzetten. Momenten waarop voor vrouwen kaalheid pijnlijk zichtbaar kan worden. Veel vrouwen willen iets aan dit probleem doen. Het Veluws Haar Instituut (VHI) heeft een oplossing voor elk haarprobleem.
‘Unieke oplossing voor kaalheid bij vrouwen’ Vrouwen die last hebben van kaalheid zullen dit zo lang mogelijk camoufleren met het nog aanwezige haar. Totdat dit niet meer lukt. ‘Het is een sociaal-emotioneel probleem. Zij voelen zich niet prettig meer met het eigen haar’ is de ervaring van de medewerkers van het V.H.I. In onze cultuur is kaalheid voor vrouwen problematischer dan voor mannen. Daarom is het voor vrouwen ook belangrijk om op een goede manier geholpen te worden. Het VHI biedt een oplossing die vrouwen het eigen haar weer teruggeeft met een volume waar ze jaren alleen van konden dromen. Het Veluws Haar Instituut maakt daarbij gebruik van écht haar. Dat betekent dat het aangevulde haar bijzonder natuurlijk aandoet en vrijwel geen verschil toont met het eigen haar. De bevestiging van het aangevulde haar is zo dun dat deze niet zichtbaar aanwezig is. Tegelijk is de bevestiging zo stevig dat elke vrouw met een product van het VHI kan fietsen, douchen, slapen en zwemmen. Een hoed op- en afzetten of het haar opsteken is geen probleem meer. De eerste afspraak is een vrijblijvend en informatief consult. In dit gesprek wordt de behandeling uitgelegd en het haar van de klant wordt bekeken. Het VHI geeft een advies welke oplossing voor het haarprobleem de beste is. Wanneer voor een behandeling wordt gekozen neemt het VHI enkele haren onder de microscoop. Haarkleur, krulling, dikte en structuur worden onderzocht. Aan de hand van deze gegevens selecteert het VHI écht haar met dezelfde eigenschappen. En daarmee levert het VHI een kwaliteitsproduct dat uniek is op het gebied van haaroplossingen.
“Jarenlang keek ik angstig naar mijn haar of het alsjeblieft niet wéér dunner was geworden.”
L[bkmi>WWh?dij_jkkj
kijk op echthaar.nl “Ik snap niet waarom ik zo lang gewacht heb om een oplossing voor mijn haarprobleem te zoeken.” Veel vrouwen kennen het probleem van dunner wordend haar. ‘Al jarenlang kijk ik angstig naar mijn haar of het alsjeblieft niet wéér dunner geworden is’, is een veel gehoorde opmerking. Het VHI kent deze problemen en heeft er het ‘volumesysteem’ voor ontwikkeld. Bij dit systeem wordt écht haar, met dezelfde eigenschappen als het eigen haar, aangebracht in een grofmazig net. Dat net wordt onzichtbaar aangebracht op de hoofdhuid. Dankzij de goede bevestiging en het natuurlijke karakter van het aangevulde haar, bent u weer terug bij het volume dat u al jaren wilde zien. En uw haar is daarmee weer een sieraad. Met de oplossingen van het VHI is het opsteken van het haar geen enkel probleem. Het VHI kan haar in elke lengte leveren. Dat betekent dat het aangevulde haar dezelfde lengte heeft als het eigen haar. De bevestiging is zo stevig dat de klant alles met het haar kan doen. Wie het haar opgestoken draagt kan dit met een product van het VHI moeiteloos doen. Belt u gerust voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend eerste Consult! Telefoonnummer 0341 - 42 41 30 of kijkt u op www.echthaar.nl
Veluws Haar Instituut vestiging Nunspeet F.A. Molijnlaan 145 8071 AE Nunspeet tel 0341 424 130
Veluws Haar Instituut vestiging Apeldoorn Hoofdstraat 218 7311 BG Apeldoorn tel 055 576 39 88