Ziekenhuiskrant 30 September 2009

  • Uploaded by: Anonymous tDtmns1y3
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ziekenhuiskrant 30 September 2009 as PDF for free.

More details

  • Words: 19,049
  • Pages: 20
Jaargang 3 nummer 17 30 september V E R S C H I J N T G R AT I S T W E E W E K E L I J K S O P W O E N S D A G I N A L L E Z I E K E N H U I Z E N I N N E D E R L A N D E N O P I N T E R N E T 2009

02

05

Award voor strijd tegen kanker

Kamelenmelk gezonder

07

20 Aanpak agressie

Menselijk falen op Spoedeisende Hulp

Van Campen Consulting Zie pagina 8

op internet worden de advertenties doorgelinkt naar de eigen website

Bijna de helft van alle oorzaken is toe te schrijven aan afdelingen buiten de Spoedeisende Hulp, zoals het laboratorium.

www.medifix.nl - tel. 013-5111111

De facilitaire zorgondersteuner

Als op de Spoedeisende Hulp onbedoeld de veiligheid van de patiënt in het gedrang komt, is bij zestig procent van de oorzaken sprake van menselijk falen. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ van VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Emergency Medicine.

Op de Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen loopt een substantieel aantal patiënten onbedoelde schade op door de zorg. Een kwart van deze gebeurtenissen betreft haperingen in de samenwerking tussen de Spoedeisende Hulp en andere ziekenhuisafdelingen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL en EMGO+. De meeste basisoorzaken blijken te liggen bij menselijk falen (zestig procent),

Ongezond eten kan kanker veroorzaken.

K

AAK EZ

WA VERARGEBEU HA RDE L

.M WWW

EN

AKB OND.NL

gevolgd door organisatorische (25 procent) en technische (elf procent) oorzaken. Bijna de helft van alle oorzaken is toe te schrijven aan afdelingen buiten de Spoedeisende Hulp, zoals het laboratorium. Het onderzoek is verricht op de Spoedeisende Hulp in tien Nederlandse ziekenhuizen gedurende een periode van acht tot veertien weken. Medewerkers op de afdelingen werd gevraagd onbedoelde gebeurtenissen te melden, die werden gedefinieerd als alle onbedoelde incidenten die de patiënt hebben geschaad of zouden kunnen schaden. Mede op basis van recente patiëntveiligheidsonderzoeken loopt sinds januari 2008 in de ziekenhuizen in Nederland het veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’.

Derde van kankergevallen door ongezond eten

www.isshospitalservices.nl Tel: 030 - 24 24 800

IJN V

KWF pleit voor hoger accijns op tabaksproducten KWF Kankerbestrijding pleit voor een accijnsverhoging op tabaksproducten met minimaal tien procent. Een dergelijke accijnsverhoging is het meest (kosten)effectieve middel om het tabaksgebruik onder de Nederlandse bevolking te verlagen, vindt het KWF. Op termijn zal daardoor het aantal mensen dat kanker krijgt dalen.

Extra service:

CNV PUBLIE

CORPUS ‘reis door de mens’

Volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit van Amsterdam is een derde van alle kankergevallen te wijten aan ongezond eten. Hij zei dit voorafgaand aan een internationaal congres dat afgelopen vrijdag is gehouden in Warmenhuizen, bij Alkmaar. Het thema van dit symposium was de relatie tussen kanker en eten. Dat die relatie er is, is volgens de hoogleraar al jaren bekend. Tijdens het congres kwam ook aan de orde dat mensen, als ze eenmaal kanker hebben, veel baat hebben bij een goede conditie. Ze kunnen de behandeling dan beter doorstaan.

Een verhoging van de accijnzen met vijftig cent (tien procent) op tabaksproducten levert de overheid zo’n 200 miljoen euro extra financiële ruimte op. Desondanks is deze verhoging niet opgenomen in het belastingplan 2010. Een gemiste kans volgens KWF Kankerbestrijding. Vooral groepen zoals jongeren en mensen uit lage inkomensgroepen, twee groepen die het speerpunt vormen in het gezondheidsbeleid van het huidige kabinet, zullen minder gaan roken na een accijnsverhoging. Een verhoging van vijftig cent (voor een effect op het tabaksgebruik dient de verhoging minimaal tien procent zijn) levert de schatkist zo’n 200 miljoen euro extra financiële ruimte op. Met de accijnsverhoging wordt tegelijkertijd een ander doel van het kabinet bereikt: minder rokers.

Nummer 17 30 september 2009

Colofon Uitgever: Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322456 F (0182) 322466 Eindredactie: Marja den Otter Opmaak en fotografie: Gouda Media Groep B.V. Druk: Wegener NieuwsDruk Gelderland Verspreiding: DHL Amsterdam Redactie-adres: Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322456 E [email protected] Advertentieverkoop: Gouda Media Groep B.V. T (0182) 322 451 E [email protected] Mw. Anneke de Pater Mw. Laura Fuykschot

Geslaagd Suikerfeest in Flevoziekenhuis Verschillende ziekenhuizen besteedden de afgelopen weken aandacht aan de ramadan. In het Flevoziekenhuis in Almere werd dit jaar voor het eerst ook het Suikerfeest gevierd. Het was volgens het ziekenhuis een groot succes.

Verspreiding: De krant wordt tweewekelijks beschikbaar gesteld in het personeelrestaurant van alle ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast wordt de krant toegestuurd aan leidinggevenden onder wie de hoofden inkoop in de ziekenhuizen. De oplage bedraagt 25.000 exemplaren. Webkrant: De webkrant is op de avond vóór het verschijnen van de papieren krant beschikbaar op www.ziekenhuiskrant.nl In de webkrant worden enkele pagina’s dagelijks ververst. Komende verschijningsdata 2009: Tweewekelijks. Klik op: www.ziekenhuiskrant.nl/verschijning Bezorging: Bezorgklachten kunt u mailen naar [email protected] of bel (0182) 322456

U zorgt: wij geven u de ruimte!

WWW.HOSPITALLOGISTICS.EU

Award voor strijd tegen kanker

Professor Lambin verdient deze prijs voor zijn baanbrekende werk in de strijd tegen kanker.

Professor Philippe Lambin van het onderzoeksinstituut GROW van de Universiteit Maastricht en MAASTRO clinic kreeg op 21 september in Berlijn de prestigieuze ESTRO Breur Gold Medal award uitgereikt. Professor Lambin verdient deze prijs voor zijn baanbrekende werk in de strijd tegen kanker.

Algemene servicevragen: maandag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur; telefoon (0182) 322 456 of mail naar: [email protected]

Redactie/tips: Tips voor de redactie, een redactionele tekst of een persbericht kunt u mailen naar [email protected] De redactie houdt zich het recht voor om artikelen niet te plaatsen of in te korten.

Actueel

Het ziekenhuis veraste vanwege het Suikerfeest alle patiënten met een rode roos en er was een lunch met traditionele hapjes uit de Turkse, Marokkaanse en Indonesische cultuur. Alle hapjes waren door eigen medewerkers gemaakt. Het Flevoziekenhuis wil ieder mens respecteren in zijn of haar geloof of levenswijze en waar dat maar kan rekening houden met persoonlijke wensen. Juist in tijden van ziekte en onzekerheid kunnen mensen daar steun aan ontlenen.

Alhoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kan geen van betrokken partijen aansprakelijk worden gesteld voor eventueel voorkomende fouten.

Abonnementen adres: Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda Tel: (0182) 322 456 [email protected] Prijzen: per jaar 74,20 euro

2

Magazijnmedewerker Omar Behay schenkt Marokkaanse thee tijdens de viering van het Suikerfeest in het Flevoziekenhuis.

Stijging van aantal erfelijke ziekten in Arabische wereld Een aantal erfelijke ziekten neemt in de Arabische wereld epidemische vormen aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Arabische Centrum voor Genomische Studies in Doebai.

Het centrum telde in de hele Arabische wereld 906 genetische ziekten. Daarvan komen er 200 in zes verschillende Arabische landen regelmatig voor. Enkele van die 200 ziekten worden in meer dan honderd personen gevonden op een populatie van 100.000 mensen. Medisch gezien betekent dit een epidemie. Het gaat hierbij met name om ziekten als borstkanker, het Down-syndroom, Thalassaemie en suikerziekte. Volgens het Arabische centrum zijn hiervoor twee belangrijke oorzaken aan te wijzen. Het is in de Arabische wereld gewoonte dat neef en nicht met elkaar trouwen. In Doebai trouwt zelfs veertig procent met een neef of nicht. Een andere oorzaak is dat vrouwen in de Arabische wereld tot aan hun menopauze kinderen baren.

Vrouwen in de Arabische wereld baren tot aan hun menopauze kinderen, en dat kan nadelige gevolgen hebben.

Professor Lambin doet onderzoek naar geïndividualiseerde oncologie met behulp van een intelligent databasesysteem, dat helpt bij keuzes maken voor een gerichte behandeling: het Decision Support System. Tijdens de conferentie hield professor Lambin een lezing waarin hij zijn onderzoek naar ‘kankertherapie op maat’ (Individualized Oncology and Voxel Control Probability) toelichtte: “Door een ongekende toename van inzicht in kanker op moleculair niveau, een enorme verbetering van de medische technologie en een explosief groeiende hoeveelheid beschikbare data op het gebied van kanker, worden artsen geconfronteerd met een stortvloed aan digitale en moleculaire data. Hierbij is de hoeveelheid aan therapeutische mogelijkheden groter dan

ooit.” Volgens de professor biedt een Decision Support System uitkomst: “De nieuwe data laten niet alleen zien dat patiënten en tumoren onderling sterk verschillen, maar ook dat er binnen een tumor grote verschillen zijn in gevoeligheid voor bestraling en medicijnen. Bijvoorbeeld omdat sommige delen van de tumor genoeg zuurstof krijgen en andere niet. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van radiotherapie, zoals precisiebestralingen, kunnen daar gebruik van maken en zo een hogere kans op genezing bieden. Het is moeilijk voor medici om al deze informatie over de patiënt en de tumor juist te wegen bij de keus tussen de verschillende behandelplannen. Een Decision Support System ondersteunt de arts en patiënt bij deze keus.” ‘Therapie op maat’

Zijn ‘therapie op maat’ benadering heeft al verbeterde resultaten getoond bij de behandeling tegen long- en borstkanker. De uitreiking vond plaats tijdens de grootste Europese kankerconferentie ESTRO 15/ ECCO 34 in Berlijn.

Doorbraak in behandeling zestigplussers met leukemie door hogere dosis chemo Artsen kunnen levens redden door oudere patiënten met acute myeloide leukemie een veel hogere dosis chemotherapie toe te dienen dan ze nu doen. Bij een deel van de patiënten stijgt de kans op totale genezing aanzienlijk. Bij wie de bloedkanker niet verdwijnt, kan de hogere dosering de leukemie wèl flink verminderen. Dat heeft een team van internationale onderzoekers, van onder meer het Erasmus MC in Rotterdam ontdekt. De wetenschappers hebben hun doorbraak gepubliceerd in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.

De ontdekking betekent een flinke stap vooruit in de behandeling van oudere patiënten met acute myeloide leukemie, de meest voorkomende vorm van acute leukemie. De meeste mensen met deze ziekte zijn ouder dan zestig jaar en door de vergrijzing dreigt het aantal patiënten verder toe te nemen. Ouderen hebben een kleinere kans op genezing omdat ze minder goed reageren op de chemotherapie. Bij de behandeling van acute leukemie is de eerste klap een daalder waard. Het gaat er in de eerste instantie om de leukemie bij zoveel mogelijk patiënten terug te dringen, want dan verdwijnen vaak ook klachten als infecties en

bloedingen. In tweede instantie willen artsen zorgen dat de leukemie daarna weg blijft en dus genezing voor meer mensen binnen bereik komt. De behandeling bestaat uit het toedienen van twee soorten cytostatica, middelen die de deling van cellen kunnen stoppen. Al twintig jaar worden deze middelen wereldwijd in een bepaalde dosering gebruikt. De onderzoekers hebben echter in een proef met 800 patiënten tussen de zestig en 83 jaar de gebruikelijke dosis van één van de cytostatica (daunorubicin), verdubbeld. Het blijkt dat daardoor bij meer patiënten de behandeling aanslaat. De leukemie wordt veel krachtiger teruggedrongen en dat gebeurt al meteen na de eerste kuur. Het succes is het grootst bij de jongste groep (zestig tot 65 jaar). Bij bijna driekwart van hen werd de leukemie met succes teruggedrongen, terwijl dit bij de oude dosis bij slechts de helft van de patiënten gebeurde. Hoewel soms de leukemie daarna terugkeerde, bleek bovendien de kans op blijvende genezing toe te nemen van 23 procent naar 38 procent. “Het bijzondere is dat het verdubbelen van de dosis niet leidt tot meer bijwerkingen bij de patiënt. Ze betalen dus geen hogere prijs”, zegt Bob Löwenberg, hoogleraar Hematologie bij het Erasmus MC en coördinator van de studie.

3

Actueel

‘Maatregelen Klink duperen patiënt’

Nummer 17 30 september 2009

Ontspanningsoefening via ziekenhuistelevisie Kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Uit onderzoek blijkt dat ontspanningsoefeningen een goed en gezond alternatief vormen. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam start in oktober daarom met het uitzenden van ontspanningsoefeningen voor opgenomen patiënten, via de ziekenhuistelevisie.

“Als een berg opzien tegen een onderzoek of operatie, niet kunnen slapen, pijn, doodsangsten uitstaan. Veel patiënten op de verpleegafdeling Cardiologie kampen met dit soort problemen”, vertellen psycholoog Ineke Kersten en fysiotherapeut Ellis Averzaat van de afdeling Cardiologie. Zij ontwikkelden daarom een cd met vier ontspanningsoefeningen. “Een ziekenhuisopname is een stressvolle gebeurtenis. De ontspanningsoefeningen Patiënten moeten eerst naar de huisarts voor een verwijsbriefje, anders draaien ze voortaan zelf op voor de kosten.

De NVZ vereniging van ziekenhuizen is verrast en ontstemd over twee maatregelen die minister Klink van Volksgezondheid voor de komende jaren in petto heeft. Patiënten die zonder verwijsbriefje naar een polikliniek gaan of zich melden bij de Spoedeisende Hulp, draaien voortaan zelf op voor de kosten. Daarmee dupeert de minister de patiënt en creëert hij onwerkbare situaties in ziekenhuizen, aldus de NVZ.

In 2010 wil de VWS-minister 48 miljoen euro besparen op polikliniekbezoeken. Dat bedrag zou een jaar later naar 78 miljoen euro oplopen. Patiënten die zonder verwijsbriefje bij de polikliniek komen, moeten voortaan zelf de rekening betalen. De NVZ verbaast zich over deze plotselinge maatregel en kan zich niet voorstellen dat de minister denkt daar zulke grote bezuinigingen mee te kunnen realiseren. Spoedeisende hulp

Ook patiënten die de Spoedeisende Hulp bezoeken zonder eerst langs de huisarts te gaan, worden door de minister gedupeerd: ze krijgen hun rekening niet meer vergoed. Volgens de NVZ mag de patiënt niet worden gestraft voor het feit dat voor hem onduidelijk is waar hij terechtkan. Bovendien komen ziekenhuizen in een onmogelijke situatie als

ze de vele tienduizenden patiënten die zich momenteel op de spoedeisende hulp laten behandelen moeten gaan weigeren. Duidelijkheid

Het komende begrotingsjaar wordt een cruciaal jaar voor de branche. Ziekenhuizen zitten midden in een aantal belangrijke ingezette trajecten; die moeten nu eerst worden afgemaakt. Een aantal van deze trajecten, zoals kapitaallasten, het DBC-verbeterplan ‘DBC’s onderweg naar transparantie’, prestatiebekostiging en uitbreiding B-segment, zijn aan elkaar gekoppeld en kennen ook een grote onderlinge afhankelijkheid. Daarom is de branche er veel aan gelegen dat daarover snel duidelijkheid komt en dat de einddatum van 1 januari 2011 wordt gehaald. Er is al sprake van een tot twee jaar achterstand op het eerder ingezette pad. Dat maakt dat in de overgangssituatie een aantal vreemde mengvormen bestaat, met alle nadelen van dien. NVZvoorzitter Roelf de Boer: “Geef de sector het vertrouwen, stel heldere kaders als regering, bied zekerheid en laat betrokkenen niet in onduidelijkheid over de richting waarheen we gaan! De minister moet nu écht doorzetten op een aantal ingezette trajecten, en het veld de gelegenheid geven om hun werk daarin te doen. Dat komt ons gezamenlijke doel, het werken aan de kwaliteit van zorg, ten goede”.

verminderen de stress en bevorderen het herstel. Ze helpen opgenomen hartpatiënten op een goede manier met hun angsten en pijn om te gaan,” lichten zij toe. In oktober start het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis de proef ‘Beter in het ziekenhuisbed’, waarbij via de ziekenhuis-tv 24 uur per dag de ontspanningsoefeningen worden uitgezonden voor opgenomen hartpatiënten. Reageren deze patiënten positief, dan worden vanaf begin volgend jaar op alle verpleegafdelingen de oefeningen uitgezonden via de ziekenhuis-tv. Hartpatiënten doen de ontspanningsoefeningen nu al bij de poliklinische hartrevalidatie. Ellis Averzaat: “Hartpatiënten gaven tijdens hun revalidatie aan dat zij graag al tijdens hun opname van de ontspanningsoefeningen hadden willen weten. Ook vroegen ze om een cd waarmee ze thuis konden oefenen. Nu komen we aan beide wensen tegemoet.”

Delftse kinderarts Van der Lely in Zweden voor Europese alcoholaanpak Kinderarts Nico van der Lely was gastspreker tijdens de Europese conferentie over alcohol en gezondheid, die op 21 en 22 september door het Zweedse ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken werd georganiseerd. De conferentie moet bijdragen aan een lange termijn strategie om alcoholgerelateerde schade in de Europese Unie te verminderen.

Van der Lely sprak in Zweden over de multidisciplinaire werkwijze voor de behandeling van jongeren met alcoholvergiftiging en de landelijke registratie van alcoholvergiftigingen. Van der Lely zette in Nederland de alcoholproblematiek onder jongeren op de kaart. Samen met kinder- en jeugdpsycholoog Mireille de Visser ontwikkelde hij in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft een protocol voor jongeren met een alcohol-

vergiftiging. Van der Lely: ”Het is goed dat er in Europees verband interesse is voor onze Nederlandse aanpak”. Onder de naam ‘voorkom alcoholschade bij jongeren’ wordt de aanpak van de Delftse polikliniek voor Jeugd & Alcohol momenteel in verschillende Nederlandse ziekenhuizen getest op toepasbaarheid waarna het concept in Nederland en eventueel in het buitenland uitgerold kan worden. Het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA) leiden het project. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steunt en financiert het project. Naast Delft zijn er ook poliklinieken voor Jeugd & Alcohol in Medisch Centrum Leeuwarden, het Westfriesgasthuis in Hoorn en de combinatie Máxima Medisch Centrum/ Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Leveroperatie live te volgen in bioscoopzaal Het Erasmus MC in Rotterdam organiseert de Klinische les dit jaar in Pathé Schouwburgplein. Het thema van het publieksevenement is ‘Kanker, innovatie in topzorg’. Het programma zoomt in op behandelingen van kankerpatiënten in Erasmus MC – Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Daarbij wordt duidelijk dat technische hoogstandjes mogelijk zijn door teamwork van artsen, medisch ondersteunende medewerkers en patiënten. De Klinische les vindt plaats op dinsdag 13 oktober. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected].

Het publiek kan van 9.00 tot 12.00 uur live een operatie volgen in zaal 4 van Pathé. Het gaat om een leverresectie die wordt uitgevoerd in Erasmus MC - Daniel. Het team in de operatiekamer neemt de lever uit het lichaam van de patiënt, om vervolgens een tumor uit de lever te kunnen verwijderen. Daarna wordt de lever teruggeplaatst. Een chirurg in de bioscoopzaal heeft verbinding met de OK. Hij geeft toelichting en beantwoordt vragen van het publiek. Ook komen de patiënt en medewerkers in ondersteunende functies aan

het woord. ‘s Middags van 13.00 tot 15.00 uur vinden presentaties plaats van een zogenaamde ‘klinische trial’ en de ‘cyber-knife’. Bij een klinische trial werken patiënten mee aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker. De ‘cyber-knife’ is een geavanceerde laser waarmee tumorcellen in het lichaam nauwkeurig bestraald en vernietigd kunnen worden. Aan het woord komen een patiënt, een arts-onderzoeker, een fysicus, en een nurse practioner. Speeddating

Scholieren en verpleegkundigen die zich oriënteren op een (vervolg-)opleiding kunnen in de lunchpauze (van 12.00 tot 13.00 uur) speeddaten met verschillende functies in het universitair medisch centrum, waaronder: (gespecialiseerd) verpleegkundige, laborant, operatiesassistent, anesthesiemedewerker en geneeskundestudent. Het Erasmus MC organiseert de Klinische les in het kader van de nationale Kennismaand. Meer informatie op www.erasmusmc.nl/klinischeles. Aanmelden via [email protected].

Van der Lely zette in Nederland de alcoholproblematiek onder jongeren op de kaart.

Opkomst vaccinatie wintergriep redelijk stabiel De opkomst voor vaccinatie tegen de jaarlijks terugkerende wintergriep onder risicogroepen lag vorig jaar op hetzelfde hoge niveau als in de jaren daarvoor.

De vaccinatiegraad tegen de griep van de hoogrisicopopulatie bleef redelijk stabiel, zo blijkt uit de griepvaccinatiemonitor van het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) van IQ healthcare, het NIVEL, LHV en NHG. Afgelopen seizoen kregen voor het eerst ook gezonde mensen tussen de zestig en 65 jaar een gratis griepprik aangeboden. Hierdoor is zowel de omvang van de hoogrisicopopulatie als de vaccinatiegraad onder de totale bevolking toegenomen tot respectievelijk 30,5 en 21,8 procent. In 2008

was 85 procent van de patiënten met hart- en vaatziekten of diabetes mellitus gevaccineerd tegen de griep en 75 procent van de patiënten met een longaandoening. De vaccinatiegraad onder de mensen van zestig jaar en ouder is 76,9 procent. Waarbij net als in voorgaande jaren gezonde ouderen zich beduidend minder laten vaccineren dan de ouderen die ook een medische indicatie hebben (63,8 procent tegenover 84,9 procent). Komende winter krijgt men naast de reguliere wintergriep te maken met de Mexicaanse griep (nieuwe influenza A(H1N1). Daartegen wordt apart gevaccineerd. De nieuwe vaccinatie wordt niet gecombineerd met de vaccinatie tegen wintergriep. Beide vaccinaties zijn belangrijk.

Nummer 17 30 september 2009

4

Advertentie

NOOIT MEER DIKKER WORDEN. ARTSEN ONTDEKKEN HORMONEN OORZAAK OVERGEWICHT. ARTSEN DOEN REVOLUTIONAIRE ONTDEKKING

Overgewicht en zwaarlijvigheid is een ziekte, een stofwisselingsprobleem veroorzaakt door een disbalans van 3 hormonen insuline, serotonine en het groeihormoon.

INTERNATIONAAL MEDISCH TEAM Een international medisch team (waaronder cardiologen, gynaecologen, endocrinologen,…) leidde een international onderzoek naar overgewicht en zwaarlijvigheid.

Dit resulteerde tot de opmerkelijke conclusie dat overgewicht en zwaarlijvigheid een ziekte is. Het heeft niets te maken met een gebrek aan zelfdiscipline, maar een stofwisselingsprobleem, dat voortkomt uit een verstoord evenwicht in de hormoonhuishouding. Het medische team besloot dat de beste manier om dit verstoord evenwicht te herstellen de voeding was. Ondertussen zijn talloze vrouwen en mannen genezen van hun overgewicht en weer gezond zonder dikker te worden. Uw voeding is uw medicijn.

Wetenschappers bevestigen: “zwaarlijvigheid is een ziekte!” DEELNEMEN IS SIMPEL! Het TLC individuele dieetprogramma is een pilloze methode om gewicht te verliezen. Allereerst wordt er via uw huisarts of laboratorium bloed afgenomen en een analyse gemaakt. Aan de hand hiervan stelt het team een persoonlijk voedingsprogramma samen en legt een streefgewicht vast. Binnen twee weken kan met het dieet gestart worden. Een smakelijk dieet dat afhankelijk van de waarden bestaat uit bijvoorbeeld vis, vlees groente, fruit, kaas en yoghurt. Wie zich hieraan houdt, kan uitkijken

naar een maandelijks gewichtsverlies tussen de 7 en 10 kilo. Zodra u 1 tot 3 kilo van uw streefgewicht af bent, wordt opnieuw bloed geprikt en volgt een stabilisatieprogramma van 20 dagen om uw hormonen te stabiliseren, zodat u na het programma weer normaal kan eten zonder dik te worden. Tijdens het hele traject worden deelnemers aan het voedingsprogramma deskundig begeleid.

Geen pillen, geen shakes, geen injecties... Uw voedsel is uw medicijn!

Mijn laatste dieet! ARIENA VAN DER REE: “Veel mannen en vrouwen hebben evenals ik het ene na het andere dieet tevergeefs gevolgd. Ik was gelukkig nog net niet moegestreden, toen ik een medisch specialist leerde kennen bij het onderzoeksteam van TLC International. Hij vertelde mij over het individuele dieetprogramma van TLC. Enthousiast volgde ik mijn persoonlijk programma en verloor 32 kilo in 3 maanden. Ik weet nu dat mijn eerdere pogingen niet berusten op een gebrek aan doorzettingsvermogen maar aan onvoldoende inzicht in de werking van het menselijk lichaam”.

TLC Benelux - vestigingen Baarn, Budel, Eindhoven, Den Bommel, >>`܈Ž]Ê,œÌÌiÀ`>“ÊEÊ-V…œœÀÊUÊÜÜܰ̏VLi˜iÕÝ°˜ iÊœvʓ>ˆÊۜœÀÊii˜ÊÛÀˆLˆÛi˜`ʎœÃÌiœœÃÊVœ˜ÃՏÌ\ 0800-8522667

[email protected]

Hammarplast medicijncupjes: YHLOLJHQJHFHUWL¿FHHUG Met medicijnen worden nog steeds veel fouten gemaakt. De inspectie stelt daarom zware eisen aan de distributie. Met medicijncupjes kan het volgende fout gaan: - verwisselen van patiënten en deelrondes - verkeerde doseringen - laten vallen en vervuiling

 

 

De eisen van de inspectie, in heel Europa afgesproken, zijn daarom: - juist gebruik van de materialen - nauwkeurige aanduiding van mililiters   FHUWL¿FHUHQYDQGHFXSMHVSHUVWXN   HUNHQQLQJGRRUHHQFHUWL¿FHUHQGHLQVWDQWLH

Als u kiest voor de cupjes van Hammarplast kiest u daarom voor veiligheid:     GHRI¿FLsOHFHUWL¿FHULQJKHHIWSODDWVJHYRQGHQ - niveau aanduiding tot 30 ml 0(',&$/ - meerdere kleuren per deelronde - CE-merk en nummer in de bodem van elk cupje U kunt de cupjes bestellen bij - dispensers, deelbladen en accessoires zijn ook verkrijgbaar Logimedical B.V.

/2* ,

Medische producten en informatie bij de patiënt

YRRUKHHQ$]LPHG Molenbaan 6 2908 LM Capelle aan den IJssel T 010 - 258 29 29 F 010 - 442 30 04 I www.logimedical.nl

per 37,50

€ nieuw: dispensers voor cupjes

breed

stuk smal

5

Voeding

Kamelenmelk is mogelijk gezonder dan koemelk

De gezonde eigenschappen van kamelenmelk hangen samen met hoge concentraties ontstekingsremmende eiwitten: lactoferrine, immoglobulines, lysosime en lactoperoxydase. Deze kunnen een gunstige rol spelen bij het voorkomen van maag- en darmklachten.

Melk van de eenbultige kamelensoort, de dromedaris, wordt van oudsher geroemd om haar gezondheidsbevorderende eigenschappen. Sinds 2007 is onbewerkte kamelenmelk ook in ons land te koop. Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool Wageningen onderzoekt in samenwerking met NIZO Food Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede en Wageningen Universiteit hoe de gezonde kenmerken die aan de melk worden toegeschreven de basis kunnen vormen van nieuwe, gezonde en commercieel aantrekkelijke producten.

De dromedarissen worden gemolken met een speciaal voor hen ontwikkelde melkmachine die hun welzijn niet beïnvloedt. De melkproductie van de dromedarissen is des te beter naarmate zij zich prettiger voelen. Dit is een belangrijke reden dat er veel aandacht wordt besteed aan het welzijn van deze dieren. De gezonde eigenschappen van kamelenmelk hangen samen met hoge concentraties ontstekingsremmende eiwitten: lactoferrine, immoglobulines, lysosime en lactoperoxydase. Deze kunnen een gunstige rol spelen bij het voorkomen van maag- en darmklachten. Doordat kamelenmelk minder snel stremt in een zuur milieu, dus in de maag, dan koemelk kunnen de ontstekingsremmende eiwitten

makkelijker onbeschadigd in de bloedbaan komen. Daarnaast bevat kamelenmelk geen béta-lactoglobuline wat een belangrijke veroorzaker is van koemelkallergie. En de structuur van béta-caseïne, die ook allergie teweeg kan brengen, is heel anders dan die in koemelk. Verder bevat kamelenmelk een insulineachtig eiwit dat de melk geschikt kan maken voor mensen met suikerziekte. Studenten van de Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool Wageningen onderzochten welke ‘gezonde’ producten op basis van kamelenmelk op de markt kunnen worden gebracht. Boter valt af door de hoge kostprijs van kamelenmelk: langdurig karnen levert slechts heel weinig boter op per liter melk. Een fruit-(ontbijt) drank blijkt wel haalbaar. Er wordt nu een marketingonderzoek opgezet om na te gaan of gezonde consumenten belangstelling hebben voor de fruitdrank op basis van kamelenmelk. Gerenommeerde Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn bezig de gezondheidsclaims van kamelenmelk hard te maken. In afwachting van de resultaten zijn een grote broodfabrikant, banketbakkerij, kaasmakerij en zuivelboerderij al bezig producten met of op basis van kamelenmelk te ontwikkelen zoals brood, bonbons, kaas, yoghurt en mousse. Voor meer informatie: www.kamelenmelk.nl.

Commerciële belangen staan integrale aanpak van overgewicht in de weg Voedingsmiddelenbedrijven ontplooien ieder voor zich initiatieven om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het probleem van overgewicht. Ze zouden de handen ineen moeten slaan, samen moeten werken met andere partijen, stelt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit, één van de sprekers tijdens het VMTsymposium Food for kids in Maarssen.

Het beleid rondom overgewicht is erg versnipperd en er zijn te weinig linkjes, aldus Seidell. Hij pleit al jaren voor een integrale aanpak van overgewicht. Voedingsbedrijven zouden geld in één pot moeten storten om het probleem van overgewicht aan te pakken. Dit komt echter nauwelijks van de grond, omdat bedrijven bedragen moeten verantwoorden en er niet direct iets voor terugkrijgen. En vermoedelijk ook omdat ze bang zijn voor hun concurrentiepositie, stelt Seidell. Eenzijdige initiatieven om overgewicht te bestrijden zijn

er genoeg. Bijvoorbeeld van Albert Heijn die een speciaal programma voor lagere scholen ontwikkeld heeft om scholieren aan te zetten tot gezonder eetgedrag. En Coca Cola ontplooit ieder jaar samen met NOCNSF Mission Olympic volgens eigen zeggen een ‘niet-commercieel initiatief ’ waaraan 150.000 scholieren meedoen. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat dergelijke acties niet-commercieel zijn en dat het eigen belang geen grote rol speelt. Jaap Seidell concludeert dat voedingsbedrijven op hun manier veel doen om een bijdrage te leveren in het terugdringen van overgewicht. Hij erkent dat het soms moeilijk is om tussen commercie en maatschappelijk verantwoord ondernemen te balanceren. Volgens Seidell kunnen professionele marketeers van voedingsmiddelenbedrijven samen een grote rol spelen om kinderen te stimuleren tot gezonder eetgedrag door een gezonde leefstijl en voeding te promoten.

Nummer 17 30 september 2009

Lichaam kent onderscheid tussen light-frisdrank en gewone frisdrank Al veel langer is bekend dat vloeibare voedingsmiddelen, die snel kunnen worden geconsumeerd, minder verzadigend werken dan vaste voedselproducten waarop moet worden gekauwd. Daarom kan iemand die snel veel zoete drank opdrinkt makkelijk in korte tijd veel calorieën opnemen. Light-dranken worden wel aangeraden in de strijd tegen overgewicht. Het is de vraag of dit verstandig is omdat light-frisdrank mogelijk eerder honger oproept dan dat die verzadigend werkt.

Men weet uit ervaring dat snel opgedronken vruchtensap veel minder verzadigend werkt dan langzaam geconsumeerd vers fruit. Wie niet gehaast eet en het voedsel met aandacht ruikt en proeft krijgt veel eerder van het lichaam signalen om te stoppen met eten dan iemand die snel veel zoete drank naar binnen slokt. Diegene zal makkelijk veel meer calorieën opnemen dan zijn lichaam nodig heeft. Sommigen adviseren dan light-frisdrank te gaan drinken. Interessant is nu dat uit hersenonderzoek met de functionele MRI-techniek blijkt, dat het lichaam in staat is om onderscheid te maken tussen gewone frisdrank en light-frisdrank. Dr. Paul Smeets, onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, paste dit type hersenonderzoek als één van de eersten toe op voeding. Hij ontdekte dat de activiteit van de hypothalamus afneemt na het drinken van suikerwater, maar niet na het

drinken van water met de zoetstof aspartaam. En ook niet na het drinken van een oplossing met maltodextrine, dat wel calorieën levert maar niet zoet smaakt. In later onderzoek toonde Smeets aan dat de afname in activiteit van de hypothalamus veel minder was als de suiker direct in de bloedbaan ingespoten werd, vergeleken met het drinken van een suikeroplossing. Blijkbaar is voor deze hersenrespons dus zowel een zoete smaak nodig als de energie, die na de passage door het spijsverteringskanaal beschikbaar komt. In zijn meest recente onderzoek zag Smeets dat één van de beloningsgebieden in de hersenen anders op een limonade met suiker reageert dan op een limonade met kunstmatige zoetstof. De hersenen reageren dus anders op het drinken van kunstmatig gezoete frisdrank (light-frisdrank) dan op gewone frisdrank. Smeets: "Normaal gaat een zoete smaak gepaard met energie voor het lichaam. Het lichaam kan daarop al anticiperen door het aanmaken van insuline na een zoete smaak. Bij light-frisdrank zou dat averechts kunnen werken, omdat er vervolgens geen energie vrijkomt. De bloedglucose kan dan door de insulineproductie een beetje dalen met honger tot mogelijk gevolg. Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit, benadrukt dat het hersenonderzoek nog in een pril stadium verkeert en dat het nog te vroeg is voor praktische adviezen. Maar het hersenonderzoek is volgens hem wel veelbelovend.

Dr. Paul Smeets ontdekte dat de activiteit van de hypothalamus afneemt na het drinken van suikerwater, maar niet na het drinken van water met de zoetstof aspartaam.

Tentoonstelling over voeding Bibliotheek Wageningen UR heeft tot 12 oktober een tentoonstelling over voeding. In de tentoonstelling worden de oudste boeken over voeding, de zogenaamde kruidenboeken, gepresenteerd. Deze kruidenboeken, die uit het begin van de zestiende eeuw stammen, beschrijven het gebruik van gewassen voor allerlei medische doeleinden of eventuele consumptie. Ook ziet men hierin al de eerste, vaak heel summiere, recepten verschijnen.

Vanaf het midden van de zeventiende eeuw komt het populaire kookboek in Nederland op: van de verstandige kok en de volmaakte, zuinige keukenmeid tot de plaatselijke kookschool. Ook hiervan zijn in de tentoonstelling voorbeelden te zien. Omdat de tentoonstelling in het kader van het veertigjarig jubileum van de leerstoelgroep Humane Voeding is georganiseerd, wordt er ook aandacht besteed aan voedingsonderzoek en de geschiedenis van humane voeding in Nederland. Eind negentiende eeuw doet de wetenschap haar intrede in de voedingsleer. Men ontdekt dat ziektes als beri-beri ontstaan door vitaminegebrek en dat juiste keuzes in de voeding en bereiding hierin essentieel zijn. Het voorkomen van ziektes, de

preventie en het aandeel van een gezonde leefstijl in een gezonde ouderdom zijn nu thema’s in de moderne voedingswetenschap. Meer informatie: www.wageningenuniversiteit.nl.

Voeding staat centraal op de tentoonstelling in Wageningen.

Nummer 17 30 september 2009

6

Advertentie

Werken in de ZORG Zoek een baan die bij je past!

‘Zelfstandige in de zorg: jouw toekomst?’

Verpleegkundige/Verzorgende IG

Care4Care is detacheerbureau voor gekwalificeerd personeel in de zorgsector. De combinatie van werving en professionele begeleiding van zorgpersoneel vormt het kloppende hart van Care4Care.

Maar hoe start je dan als zzp’er? wat komt er allemaal op je af en wat moet je regelen? CareFirst helpt jou om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast bieden we jou de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd als zzp’er aan de slag te gaan! INTERESSE OF VRAGEN? Neem dan contact op met Pieter Koenis [tel. 030 - 229 60 12] of Jolandi Schreuder [tel. 030 - 229 60 13] voor een vrijblijvend gesprek om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Dolderseweg 2 | 3712 BP Huis ter Heide

www.carefirst.nl

bet

P rou wb ersoo aar n en lijk, pro fess io

dpz

nee

l!

direct personeel voor de zorg

DPZ is een toonaangevend personeelsbemiddelingsbureau in de zorg. Voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook assisterenden en helpenden kunnen bij ons terecht.

Care4Care heeft verpleegkundigen, met en zonder specialisaties en verzorgende individuele gezonheidszorg (IG) en leidinggevenden in dienst. Deze professionals hebben verscheidene jaren werkervaring of zij komen net van de opleiding. Bij Care4Care kunnen zij rekenen op persoonlijke begeleiding of coaching bij hun loopbaan. Met name voor medewerkers die net de opleiding hebben afgerond, geeft dit uitstekende mogelijkheden. Op basis van detachering plaats Care4Care haar gemotiveerde medewerkers binnen zorginstellingen en bedrijven in de Ranstad (regio Rotterdam-Den Haag en regio Amsterdam) en in het midden van het land (regio Utrecht). Care4Care zet zich in voor de opbouw, de ontwikkelingen en het behoud van een team van verzorgende IG, verpleegkundigen en leidinggevende. Daarmee ondersteunt Care4Care organisaties bij het optimaal vervullen van hun zorgtaken. Onze vacatures en diensten kunt u vinden op onze vernieuwde website: www.care4care.nl

Ben je gediplomeerd verpleegkundige niveau 4/5 of verzorgende ig? En ben je op zoek naar een afwisselende baan in de zorg? Neem dan eens een kijkje op onze vernieuwde website: www.care4care.nl Wij zijn op zoek naar jou en wij bieden uitstekende arbeidsvoorwaarden! Teken jij voor een nieuwe baan in de zorg?

Werken of van werk veranderen in de zorg? www.zorgvacaturesonline.nl

Telefonisch zijn wij te bereiken op nummer 010-44778140

Zoek je een baan in Limburg of Zuid-Oost Brabant? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

DPZ Aan Vijftien 15, Nederweert Postbus 2835, 6030 AC Nederweert T: 0495-631301 F: 0495-622687 [email protected] www.directpersoneelvoordezorg.nl

www.care4care.nl

Gespecialiseerd verpleegkundige? Hét uitzendbureau voor zorg en welzijn. PlusZend biedt jou: s :INVOL VERANTWOORDELIJKENAFWISSELENDWERK OPDEDAGENDIEJIJWILT s 6OLOPKANSENMETEENRUIMEKEUSAANFUNCTIES s 7ERKENOPDEDAGENDIEJIJWILT s 2UIMEKEUSAANFUNCTIES

zoekt jou! Plaats nu je CV op www.care2care.nl

Praktijkervaring opdoen tijdens je studie in de zorg en/of welzijnssector met een bijbaan of vakantiebaan. Denk ook aan: 7ERKENINDEKINDEROPVANG

Kortom een baan die bij jou past!

Kijk voor contact en onze vacatures op www.pluszend.nl

7

Werken in de Zorg

Beurs rond aanpak van agressie

Ook ambulancepersoneel komt regelmatig in aanraking met agressie.

Ambulancepersoneel heeft ermee te maken, medewerkers op de Spoedeisende Hulp, maar ook brandweerlieden en politieagenten kunnen ermee in aanraking komen: agressie. Veel werkgevers hebben al maatregelen genomen om het geweld tegen hun medewerkers terug te dringen. Om organisaties verder te helpen en om zichtbaar te maken wat er in de praktijk al gebeurt, organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 8 oktober een Veilige Publieke Taak Beurs in Amersfoort.

Deze beurs biedt dienstverleners kansen om te kijken hoe andere organisaties het geweld tegen hun medewerkers aanpakken. Niet alleen enkele ziekenhuizen presenteren hun aanpak, ook gemeenten, vervoerbedrijven en anderen laten hier zien wat zij doen tegen agressie. Geweld tegen dienstverleners kan met acht maatregelen worden aangepakt, legt Sjaak Krombeen, programmamanager Veilige Publieke Taak uit. Van elke maatregel is een stand te vinden op de VPT-beurs. Zo wordt er aandacht gegeven aan de normstelling: de werkgever moet vaststellen wat acceptabel gedrag richting zijn werknemers is. In de tweede plaats moet een werknemer agressief gedrag altijd melden aan de leidinggevende. Daarna moet het voorval worden geregistreerd. Alleen op die manier kan er binnen de organisatie zicht komen op de problematiek. Daarnaast is het belangrijk aangifte te doen. Vaak gaat het bij agressie om een strafbaar feit. Verder is het zaak de materiële en psychische schade te verhalen op de dader.

Men moet binnen 48 uur een reactie geven op het agressieve gedrag. Het blijkt volgens Krombeen namelijk uit onderzoek dat een snelle reactie effectief is. Verder is het goed om in de opleiding aandacht te besteden aan geweld. Het helpt om medewerkers al tijdens hun introductie voor te bereiden op het feit dat ze met agressief gedrag in aanraking kunnen komen. Tot slot is een goede nazorg van belang. Juist ook bij kleine incidenten die dagelijks voorkomen is het belangrijk die te benoemen, bijvoorbeeld tijdens een beoordelingsgesprek.

Nummer 17 30 september 2009

Genomineerden Univé Paludanus Prijs 2009 De jury van de Univé Paludanus Prijs heeft drie projecten genomineerd die dit jaar voor de kwaliteitsprijs voor zorg in aanmerking komen. De genomineerden zijn het Theehuisproject van Altingerhof Verpleeghuis in Beilen, Grip op je dip-online van De Jutters, centrum voor jeugd-GGZ in Den Haag en de Fast-Track Polikliniek Angina Pectoris van Erasmus MC in Rotterdam.

Univé reikt de Paludanusprijs dit jaar voor de elfde keer uit aan een instelling, organisatie of persoon die met zichtbaar resultaat een bijdrage levert aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg, zoals patiënten en consumenten die zélf ervaren. De ‘Fast-Track Polikliniek Angina Pectoris’ van Erasmus MC in Rotterdam werd genomineerd omdat dankzij dit project 95 procent van de patiënten met pijn op de borst de diagnose nog dezelfde dag te horen krijgt. Dat kan omdat alle onderzoeken op een dag plaatsvinden. Voorheen duurde dit gemiddeld 58 dagen. Uniek is het gebruik van de CT-scan om de kransslagaders af te beelden. Uit een enquête blijkt dat patiënten zeer tevreden zijn met de snelle duidelijkheid. De jury, onder leiding van Pia Dijkstra, koos de genomineerden uit een totaal van 43 ingediende projecten. De prijs bestaat uit een onderscheiding, een film van alle drie de genomineerde projecten en voor de winnaar een geldbedrag van 10.000 euro. Op vrijdag 11 december maakt de jury bekend wie de winnaar is. Voor meer informatie over de Paludanusprijs en de genomineerde projecten: www.unive.nl/paludanusprijs.

VPT-Award

Bezoekers van de beurs kunnen bij de diverse stands informatie verkrijgen. Daarnaast zijn er workshops over recent geweld en de manier waarop de organisatie dit heeft aangepakt. Aan het eind van de dag wordt dit jaar voor het eerst de Veilige Publieke Taak Award uitgereikt. Werkgevers met een publieke taak, die erin slagen agressie en geweld tegen de werknemers te verminderen, konden zich tot 31 augustus inschrijven voor de VPT-Award. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt 25.000 euro beschikbaar voor de meest succesvolle aanpak van agressie en geweld. Op 8 oktober wordt de cheque samen met de VPT-Award uitgereikt. De VPT-Beurs wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Bezoek aan de beurs is gratis. Meer informatie over deze beurs is te vinden op: www.veiligepublieketaak.nl

Modeshow in het MCA

IVF-award St Radboud Voor de vierde keer op rij heeft het IVFcentrum van het UMC St Radboud in Nijmegen de tweejaarlijkse Dutch Infertility Award in ontvangst mogen nemen.

De prijs is bestemd voor het meest patiëntvriendelijke IVF-team van Nederland. Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, riep de prijs in het leven in 2002. De toekenning is gebaseerd op een enquête onder patiënten van de Nederlandse IVF-centra. Het Radboud scoort hoog op de digitale IVF-poli. Maar ook de warme en persoonlijke betrokkenheid van alle teamleden gooit hoge ogen; de patiënten voelen zich niet als nummer behandeld. Geënquêteerden waren te spreken over de interactieve voorlichtingsavonden voor IVF-paren. Namens het hele team nam prof. dr. Jan Kremer, hoofd van het IVF-centrum, de prijs in ontvangst.

Mensen in de zorg De Raad van Toezicht van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft Jack Thiadens (50) benoemd tot nieuwe bestuurder. De ziekenhuissector is onderhevig aan veel veranderingen. Ook het Laurentius Ziekenhuis staat voor grote uitdagingen. Na het vertrek van Marcel Visser was het daarom noodzaak een bestuurder aan te trekken die de ambitieuze plannen ten uitvoer kan brengen. De keuze viel op Jack Thiadens. Tien jaar was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Tijdens deze periode realiseerde hij onder meer de bouw van een innovatief ziekenhuis. Jack Thiadens volgt Marcel Visser op als bestuurder. Adriaan Honig (1952), psychiater en wetenschapscoördinator in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, is per 1 augustus 2009 aan het VU medisch centrum in Amsterdam benoemd tot bijzonder hoogleraar Ziekenhuispsychiatrie, een nieuwe leerstoel. Honig zal in deze functie onderzoek verrichten naar de relatie tussen lichamelijke en psychiatrische aandoeningen. Hij streeft naar een betere inbedding van psychiatrische zorg in ziekenhuizen. “Mensen met zowel een psychiatrische als een lichamelijke aandoening vallen nu vaak tussen wal en schip.” Als bijzonder hoogleraar Ziekenhuispsychiatrie aan het VU medisch centrum zal Honig zich richten op de samenhang tussen psychische en somatische ziektebeelden; deze relatie is een speerpunt van de afdelingen psychiatrie van zowel het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als het VUmc. Met ingang van 1 januari 2010 is prof. dr. Jan Harm Zwaveling (54) benoemd tot lid van de Raad van Bestuur en van het bestuurscollege van Máxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven). Hij volgt prof. dr. Erik Heineman op die 1 juni MMC heeft verlaten. Zwaveling is sinds 2005 hoogleraar intensive care geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is hij voorzitter van het Stafconvent en hoofd van de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Als lid van de Raad van Bestuur krijgt Zwaveling onder meer patiëntenzorg, onderwijs, opleiding (inclusief medisch specialistische opleidingen) en wetenschappelijk onderzoek in zijn portefeuille

Onderwijsmodule rond vrijheidsbeperking Het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen in zorginstellingen, zoals het fixeren van patiënten, levert jaarlijks slachtoffers op, soms zelfs met de dood tot gevolg. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat deze vrijheidsbeperkende interventies in veel gevallen voorkomen kunnen worden. Om verplegend personeel te leren werken met de risicoanalyse, het zorgvuldig afwegen van de noodzaak tot fixeren en het overwegen van alternatieven, heeft Noordhoff Uitgevers samen met het Diaconessenhuis Leiden de onderwijsmodule ‘Vrijheidsbeperkende interventies’ ontwikkeld.

Medisch Centrum Alkmaar opende maandag 14 september de deuren van het nieuwe Hart-Long Centrum. De medewerkers van het Hart-Long Centrum presenteerden hun nieuwe bedrijfskleding tijdens een wervelende modeshow in het personeelsrestaurant.

Met deze oplossing geeft de zorgsector gehoor aan de oproep van de Inspectie voor de Gezondheidszorg om het aantal vrijheidsbeperkende interventies terug te dringen en als het toch noodzakelijk is, deze zorgvuldig

toe te passen. Vrijheidsbeperkende interventies worden uitgevoerd wanneer patiënten onrustig zijn of om medisch noodzakelijk handelen mogelijk te maken. Uit een enquête onder verpleegkundige panelleden van de V&VN, het LEVV en het Nivel blijkt dat van de verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken, 72 procent wel eens een fixatie uitvoert en twaalf procent fixatie ten minste één keer per week toepast. In 2008 stierven zeven mensen in verpleeg- en ziekenhuizen als gevolg van het gebruik van een onrustband. De e-learningmodule richt zich in eerste instantie op het voorkomen van vrijheidsbeperkende interventies. De module is ontwikkeld op basis van de landelijke richtlijn van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO in samenwerking met verpleegkundig specialisten geriatrie en psychiatrie van het Diaconessenhuis Leiden.

Nummer 17 30 september 2009

8

Advertentie

4IJDVOOR UITDAGING

Gegarandeerd brengen wij uw ziekteverzuim terug naar maximaal 3%!

M

edewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal en daar willen we zuinig op zijn en goed voor zorgen. Dit geldt voor medewerkers in het algemeen en in het bijzonder voor medewerkers die ziek zijn. Van Campen Consulting heeft een eigen methodiek ontwikkeld om het verzuim in organisaties terug te brengen naar maximaal 3%! Het is mogelijk om dit verzuimpercentage te halen door een verzuimcultuur te creëren waarbij oplossingsgericht verzuimmanagement vanzelfsprekend is. Het veranderen van een verzuimcultuur vraagt een integrale aanpak; van medewerker tot directeur, van personeelsbeleid tot inzet van de bedrijfsarts. Ons uitgangspunt daarbij is steeds; wat goed is blijft bestaan en wat u zelf kunt, hoeven wij niet voor u te doen. Om dat in kaart te brengen starten we met het maken van een verzuimscan, dit geheel kosteloos. Deze scan is een onderzoek van het verzuim van de afgelopen 2 jaar, op basis van verzuimduur, -reden, medewerkers- en bedrijfskenmerken. Op basis van deze scan maakt Van Campen Consulting vervolgens een plan van aanpak voor uw organisatie met als einddoel gegarandeerd maximaal 3% verzuim binnen uw organisatie. Dit plan richt zich op bestaand (langdurig) verzuim, op nieuwe verzuimmeldingen en op het verzuimbeleid. Voor iedere langdurig verzuimer wordt een individueel plan van aanpak gemaakt met een te behalen benoemd resultaat. Nieuwe verzuimmeldingen worden vanaf dag één gevolgd en behandeld volgens de methode “oplossingsgerichte verzuimregie”, waarbij medewerker en leidinggevenden betrokken zijn. Van Campen Consulting spreekt met u een verzuimresultaat van maximaal 3% af!

*EHEBTEENLEUKEBAANENERGLEUKECOLLEGA´S MAARAFENTOEMISJETOCH WELDEUITDAGING*EKUNTDANMETEENOPZOEKGAANNAAREENANDEREBAAN MAARJEKUNTOOKDEUITDAGINGOPZOEKEN%-#!RTSENEN6ERPLEEGKUNDIGEN BIEDTDEUITDAGINGDIEBIJJEPAST

7ATWILJIJ 7ILJIJUITDAGINGENAFWISSELINGINJEWERK:OEKJEEENNIEUWEBAAN TIJDELIJKWERKOFWILJEAFENTOEEENDIENSTWERKEN

+IJKVOORWERKDATBIJJEPASTOP%-#NL %-#!RTSENEN6ERPLEEGKUNDIGEN ,OSSEDIENSTEN 7ERVING"EMIDDELING $ETACHERING

Uw garantie is dat wij werken op basis van no cure no pay. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ankie van Haren van Van Campen Consulting op telefoonnummer 0413 -37 57 11.

PATIËNTEN MONITOREN EN JE EIGEN CARRIÈRE BEWAKEN TMI ZOEKT TMI BIEDT UÊÛiÀ«ii}ŽÕ˜`ˆ}i˜ ­>i ëiVˆ>ˆÃ>̈iÃ) U Û>ÃÌ `ˆi˜ÃÌÛiÀL>˜` U œ«iÀ>̈i>ÃÈÃÌi˜Ìi˜ U ÛÀˆ…iˆ` “iÌ `i âiŽiÀ…iˆ` Û>˜ ii˜ ՈÌÃÌiŽi˜` Ã>>Àˆs U >˜iÃ̅iÈi “i`iÜiÀŽiÀs U “iiÀ iÀÛ>Àˆ˜} `œœÀ >v܈ÃÃii˜` ÜiÀŽ U }ˆ«ÃÛiÀL>˜`“iiÃÌiÀs U ii˜ >ÕÌo Û>˜>f 28 ÕÕÀ «iÀ ÜiiŽ U >LœÀ>˜Ìi˜ U ÃV…œˆ˜} o« maaÌ U `œŽÌiÀ>ÃÈÃÌi˜Ìi˜ U >«œÌ…iŽiÀÃ>ÃÈÃÌi˜Ìi˜ U CSA “i`iÜiÀŽiÀs U “i`ˆÃV… ÃiVÀiÌ>ÀiÃÃis a …iÌ LœÛi˜}i˜œi“`i “iÌ ÀiVi˜Ìi âˆiŽi˜…ÕˆÃiÀÛ>Àˆ˜}

WiÀŽi˜ o« œÕÜ “>˜ˆiÀ!

i˜ Û>ÃÌ `ˆi˜ÃÌÛiÀL>˜` of ii˜ ä‡ÕÀi˜Vœ˜ÌÀ>VÌ. TiÛi˜s Li“ˆ``iÌ TMI a >Ài˜ ۜœÀ <<*½iÀs. ˜ÌiÀiÃÃi?

KOM EENS PRATEN BIJ TMI . DÉ DETACHEERDER IN DE ZORG.

ÜÜܰ̓ˆ‡ˆ˜ÌiÀˆ“°˜

9

Werken in de Zorg

Verkiezing ‘mooie’ zorgmedewerkers

IZZ-directeur Bart Blanken: “Wij willen de mensen die dagelijks met veel inzet en bewogenheid hun werk doen graag in het zonnetje zetten.”

Voor het derde jaar op rij organiseert zorgverzekeraar IZZ de Mooi Mens Verkiezing. Dit jaar werden 191 zorgmedewerkers met een bijzonder verhaal voorgedragen. De jury heeft daaruit 25 mensen gekozen. Op hen kan tot 7 oktober een stem worden uitgebracht.

De Mooi Mens Verkiezing is door IZZ in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het vele goede werk dat zorgmedewerkers doen. IZZ-directeur Bart Blanken: “Vaak worden de fouten die binnen de zorginstellingen worden gemaakt breed uitgemeten in de media, maar komen de mooie dingen nauwelijks aan bod. Wij willen de mensen die dagelijks met veel inzet en bewogenheid hun werk doen graag in het zonnetje zetten.” De Mooi Mens Verkiezing begint steeds meer een fenomeen te worden stelt Bart Blanken met tevredenheid vast. Inmiddels hebben al ruim 7.000 mensen hun stem uitgebracht op www.izz.nl/mooimens. Alle 25 kandidaten

presenteren zich kort op deze site. De redenen waarom zij werden voorgedragen zijn heel divers. Er is iemand die haar zieke zus lang verzorgde en later een stichting oprichtte voor kankerpatiënten en hun nabestaanden. Of een wijkziekenverzorgende die via Hyves aandacht vraagt voor de zorgtekorten. Of een diëtist die ervoor zorgt dat dieetadviezen gegeven kunnen blijven worden, ook al stopt haar ziekenhuis met de speciale polikliniek op dit gebied. Alle kandidaten worden door IZZ ondersteund met eigen campagnemateriaal, zodat ze zoveel mogelijk stemmen kunnen binnenhalen. Het aantal van 25 genomineerden zal uiteindelijk teruggebracht worden tot drie. Op 8 oktober zal Lucille Werner in Central Studios in Utrecht bekendmaken wie van die drie de winnaar is geworden. Hij of zij gaat naar huis met de Mooi Mens trofee en krijgt daarbij een ontspannen weekendje aangeboden.

Prijs zestigplussers Kindergeneeskunde Zeven medewerkers van Meander Medisch Centrum in Amersfoort, afdeling Kindergeneeskunde hebben de Aat van Rhijn-prijs ontvangen. De Aat van Rhijn-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan één of meer medewerkers die zich op bijzondere, originele manier inzet(ten) voor kindergeneeskunde.

Dit jaar is de prijs uitgereikt aan de zeven zestigplussers die de afdeling Kindergeneeskunde rijk is. Dit omdat deze mensen zich jaar in jaar uit, met een enorme werklust, passie en arbeidsethos hebben ingezet om het

de kinderen beter naar de zin te maken. De groep bestaat uit vijf verpleegkundigen, een voedingsassistente en een kinderarts. Samen hebben zij meer dan 180 jaar voor Meander gewerkt. Dit jaar hebben Margo Bergeik, Sonja Woerdman, Ineke Kok, Marjan van Soest, Wilma van Veldhuysen, Marijke van Riemsdijk en Toos Huisman de prijs ontvangen uit handen van Aat van Rhijn. Met het uitreiken van deze prijs wordt duidelijk dat de oudere medewerker in Meander een gewaardeerde medewerker is.

Nummer 17 30 september 2009

CZO bewaakt kwaliteit, inhoud en continuïteit Het College Ziekenhuis Opleidingen (afgekort CZO) werd in 2003 opgericht door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de NVZ vereniging van ziekenhuizen om toezicht te houden op functiegerichte ziekenhuisopleidingen. Het CZO heeft als doel de kwaliteit, inhoud en continuïteit te bewaken van medisch ondersteunende en verpleegkundige vervolgopleidingen die essentieel zijn voor het functioneren van een ziekenhuis.

Het CZO bewaakt de kwaliteit van de medisch ondersteunende en verpleegkundige vervolgopleidingen door middel van een erkenningprocedure van de opleidende ziekenhuizen. De opleidingen dienen aan vooraf gestelde en gecontroleerde kwaliteitseisen te voldoen. De erkenning resulteert in een landelijk gewaarborgd kwaliteitskeurmerk en geeft opleidingen het recht om aan cursisten een nationaal erkend diploma te verstrekken waarop een CZO diplomanummer vermeld staat. Het gaat om de volgende functiegerichte ziekenhuisopleidingen. Erkende Medisch Ondersteunende Opleidingen: anesthesiemedewerker, gipsverbandmeester, klinisch perfusionist, operatieassistent, radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant, ziekenhuishygiënist. Erkende Verpleegkundige Vervolgopleidingen: dialyseverpleegkundige, IC-kinderverpleegkundige, IC-neonatologieverpleegkundige, IC-verpleegkundige, kinderverpleegkundige, obstetrie- en gyneacologieverpleegkundige, obstetrieverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, SEH-verpleegkundige. Het CZO ziet de kwaliteitsbewaking van de medische ondersteunende en verpleegkundige vervolgopleidingen als een gezamen-

lijke verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen (ziekenhuizen, beroepsverenigingen en opleidingsinstituten). Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid krijgt vorm door het werken met commissies per opleidingen, waarbij inhoudelijke deskundigheid en bekendheid met het werkveld van de commissieleden vereist is. De commissies zijn samengesteld uit afgevaardigden van de drie, bij desbetreffende opleiding, betrokken partijen (ziekenhuizen, beroepsverenigingen en opleidingsinstituten). De commissies beoordelen de aanvragen tot erkenning van de ziekenhuizen en houden toezicht op het niveau en de actualiteitsafstemming van desbetreffende opleiding. Deze manier van werken schept een breed draagvlak en garandeert dat het CZO op de hoogte is en blijft van ontwikkelingen in de praktijk. Uitgebreidere informatie over het CZO, de betreffende opleidingen, de erkenningsystematiek en erkende ziekenhuisopleidingen is te vinden op de website www.ziekenhuisopleidingen.nl. Het CZO zal periodiek (vier keer per jaar) de nieuwe erkende ziekenhuisopleidingen in deze Ziekenhuiskrant publiceren.

Het CZO bewaakt de kwaliteit van de medisch ondersteunende en verpleegkundige vervolgopleidingen door middel van een erkenningprocedure van de opleidende ziekenhuizen.

Zilveren jubileum biomedische wetenschappen De opleiding biomedische wetenschappen, één van de drie academische opleidingen van het UMC St Radboud in Nijmegen, viert dit jaar het zilveren jubileum. Dit wordt groots gevierd, onder meer met een wetenschappelijk symposium, een studiebeurs voor een talentvolle student, een feest, een reünie en een jubileumboek. Op 2 oktober is de uitvinder van de genetische vingerafdruk, de geneticus sir Alec Jeffreys (Universiteit van Leicester) de belangrijkste spreker op het jubileumsymposium.

Het UMC St Radboud verzorgt drie academische opleidingen: geneeskunde, tandheelkunde en biomedische wetenschappen (BMW). Deze laatste is de jongste en bestaat 25 jaar in 2009. Biomedische wetenschappen, voorheen gezondheidswetenschap-

pen, vervult de maatschappelijke behoefte aan professionals die medisch deskundig zijn, zonder zelf arts te zijn. Ze slaan bruggen tussen het medisch-wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van de gezondheidszorg. De opleiding ontving in 1984 de eerste studenten. Sindsdien hebben meer dan 1100 afgestudeerden hun weg gevonden op de arbeidsmarkt in binnen- en buitenland. Eveneens 25 jaar geleden ontdekte Alec Jeffreys in zijn lab in Leicester (UK), dat men met stukjes DNA van een individu een unieke genetische ‘vingerafdruk’ kan maken. De verstrekkende gevolgen van zijn vondst staan model voor de impact van biomedische wetenschappen op de geneeskunde en de samenleving. Daarom is Jeffreys uitgenodigd om het jubileum als keynote speaker mee te vieren.

Nummer 17 30 september 2009

10

Saxenburgh Groep neemt registratiezuil BSN in Coevorden en Hardenberg in gebruik Ze stonden al even in de hal van zowel het Dagziekenhuis Aleida Kramer in Coevorden als het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, de zuilen waar patiënten zelf hun Burger Service Nummer kunnen registreren. Met ingang van 1 oktober kunnen ze echt in gebruik worden genomen.

“De koppeling van de programmatuur van de BSN-zuilen aan ons EZIS-systeem, ons interne systeem waarin we alle patiëntgegevens registreren, gaf aanvankelijk wat problemen, maar is nu helemaal op orde. Het systeem is uitvoerig

getest en werkt goed. Daarmee zijn we klaar voor de ingebruikname van de zuilen”, zegt Dineke Breukelman, projectleider invoering BSN. Het ziekenhuis is wettelijk verplicht om van iedere patiënt het BSN (Burger Service Nummer) vast te leggen en te controleren. Hiervoor is het nodig dat patiënten bij hun bezoek aan het ziekenhuis of polikliniek een geldig identiteitsbewijs meenemen. Tot op heden registreerden de receptionisten het BSN. Vanaf 1 oktober kunnen de patiënten dit zelf doen bij de zuilen die tegenover de recepties staan in Coevorden en Hardenberg.

Patiëntenzorg

Eerste hulp aan zwangere vrouwen

Vaccin lijkt besmetting aids te remmen Een experimenteel vaccin verkleint mogelijk de kans op besmetting met het aidsvirus.

Dit blijkt uit een proef die in Thailand is uitgevoerd op meer dan 16.000 vrijwilligers. Bij hen bleek de kans op besmetting met ruim 31 procent te zijn gedaald. Dat hebben onderzoekers vorige week in Bangkok bekend gemaakt. Dit onderzoek werd uitgevoerd

door het Thaise ministerie van Volksgezondheid, ondersteund door het Nationale Instituut voor Allergie en Infectueuze Ziekten en het Amerikaanse leger. De directeur van het instituut toonde zich verrast over de uitkomst van het onderzoek. Hij zei gematigd optimistisch te zijn over de mogelijkheid een effectiever middel te ontwikkelen, maar wees er wel op dat er nog een lange weg te gaan is.

Medisch Spectrum Twente introduceert computernavigatie bij operatie bekkenfractuur Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente heeft met de introductie van computernavigatie bij een operatie van een bekkenfractuur, naar eigen zeggen een primeur voor Oost-Nederland. Slechts Rotterdam en Nijmegen gingen MST voor bij deze bijzondere operatietechniek

Minimaal Invasieve Chirurgie (MIS) is de term die wordt gebruikt voor chirurgische ingrepen waarbij een veel kleinere snede gemaakt wordt dan bij de klassieke methode gebruikelijk is. Het doel van deze nieuwe techniek is om zo min mogelijk schade toe te brengen aan de zachte weefsels zoals spieren en pezen. Met een computernavigatie systeem kan de chirurg bepaalde oriëntatiepunten ‘zien’ die hij anders

niet in één overzicht zou kunnen waarnemen. Daardoor is het mogelijk om de operatie met minstens net zoveel precisie als een klassieke operatie met röntgendoorlichting uit te voeren. “Een unieke manier van opereren bij MST”, zegt chirurg prof.dr. A.B. van Vugt, die de operatie heeft uitgevoerd. Hij heeft deze techniek al met succes toegepast in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen en daarvoor in het Erasmus MC in Rotterdam. “Computernavigatie bij bekkenfracturen is een minimaal invasieve techniek die maar enkelen in ons land beheersen”, aldus chirurg Van Vugt. Het grote voordeel voor de patiënt bij deze techniek is dat er een kleinere operatiewond ontstaat en dat de patiënt veel sneller herstelt.

‘Vitamine D tekort, hype of bedreiging?’ De R is weer in de maand. Hoe zit het met de weerstand, zeker nu de Mexicaanse griep op komst is? Wie te weinig vitamine D binnenkrijgt, loopt onnodige gezondheidsrisico’s. Deskundigen spreken op 2 oktober op een congres van Meander Medisch Centrum in Amersfoort over dit mogelijke ‘wondermiddel’ tegen spierklachten, moeheid, depressie en andere gezondheidsproblemen.

De afgelopen tijd is vitamine D veelvuldig in het nieuws gekomen. Het zou een wondermiddel zijn bij osteoporose, spierklachten, moeheid, kanker, depressie, hypertensie en hartfalen, diabetes en auto-immuunziekten. Ook voor zwangeren en jonge kinderen is vitamine D noodzakelijk. De meeste vitamine D maken mensen zelf aan onder invloed van zonlicht. Een deel van de bevolking heeft extra vitamine D nodig, als aanvulling op eigen aanmaak en voeding (vette vis, margarine en bak- en braadproducten). Het gaat hierbij volgens de Gezondheidsraad om de volgende groepen: kinderen beneden vier jaar, mensen met een donkere huidkleur, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, vrouwen die een sluier dragen, vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zeventig jaar. Meander Medisch Centrum wijdt op 2 oktober een symposium aan dit onderwerp. Onder de titel ‘Vitamine D tekort, hype of bedreiging’ gaan sprekers uit binnen- en buitenland in op recente onderzoeksresultaten en is er discussie

over de landelijke richtlijnen voor vitamine-D inname. Artsen, verloskundigen, diëtisten, laboratorium specialisten en onderzoekers bespreken onder meer het herkennen van de symptomen, de relatie van de ziekten met de vitamine D spiegel en de noodzaak van (preventief) behandelen.

Valentine Geluk (links) en Eva van Horen.

Afdeling Triage Gynaecologie/obstetrie in het Diakonessenhuis in Utrecht biedt eerste hulp aan zwangeren en gynaecologische patiënten. In veel ziekenhuizen melden deze patiënten zich bij de algemene spoedeisende hulp. Zo niet in Utrecht. Arts-assistent Eva van Horen en Valentine Geluk, verpleegkundig teamhoofd, werken samen op deze afdeling Triage.

Eva van Horen (1980) heeft geneeskunde gestudeerd en werkt sinds januari als artsassistent op de afdeling Gynaecologie. Van Horen houdt van actie en koos daarom voor een snijdend specialisme en hoopt gynaecoloog te worden. “Gynaecologie is een breed vak, met het hele spectrum van ziekte en geboorte. En hoe meer je ervan afweet, hoe leuker het wordt.” Valentine Geluk (1963) heeft verpleegkunde A gedaan, specialisatie verloskunde, is 25 jaar in het vak waarvan zeven jaar in het Diakonessenhuis bij de afdeling Verloskunde/Triage. “De uitdaging voor mij zit in de hectiek en de intense contacten die je in heel korte tijd met patiënten hebt. Je bent op bijzondere momenten bij het leven van patiënten betrokken. Soms zijn dat blije momenten, soms ook heel verdrietige. Geen dag is hetzelfde.”

En als je het niet eens bent over een patiënt?

Geluk: “Er wordt meteen gereageerd als de verpleegkundige het niet eens is met de arts. Dan wordt er overlegd en beargumenteert de verpleegkundige zijn standpunt. De arts overweegt dit en gaat dan alsnog al dan niet akkoord. De verpleegkundige heeft wel de taak om goed te blijven observeren en rapporteren. Zeker de ervaren verpleegkundige weet precies wanneer er alarm geslagen moet worden. En omdat je elkaar kent, weet je precies op welke wijze je met elkaar het beste kunt communiceren.” Van Horen: “Soms denkt de verpleging dat een situatie ernstiger is dan de arts. Dit zijn vaak de minder ervaren verpleegkundigen. Ik luister naar hen en vraag waarom iemand iets denkt en licht mijn standpunten toe. Dit is wel lastig. Als er miscommunicatie is, benoem ik het gewoon. En als ik het niet zeker weet, vraag ik de gynaecoloog om mee te denken. Als agnio heb ik juist veel geleerd van de meer ervaren verpleegkundigen.”

Welke competenties zijn belangrijk in dit vak?

Van Horen: “Je moet goed prioriteiten kunnen stellen. Je moet kunnen switchen tussen patiënten en omgaan met artsen. En continu keuzes maken, wat is nu belangrijk en wat kan later.” Geluk: “Je moet zelfstandig zijn, beslissingen kunnen nemen en daadkrachtig zijn. In mijn functie werk ik mee in het team maar soms moet ik er ook boven staan.”

Advertorial

Bij de triage bepalen arts en verpleegkundige samen of een patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. Hoe gaat dit in de praktijk?

Vooral kinderen beneden de vier jaar hebben volgens de Gezondheidsraad extra vitamine D nodig.

een patiënt ook een paar uur later terugbellen. Dit kan voldoende zijn om iemand gerust te stellen. Men moet goed doorvragen, de situatie inschatten en altijd goed naar het totaalbeeld van de patiënt kijken.”

Van Horen: “In principe handelt de verpleegkundige het verzoek telefonisch af en raadpleegt bij twijfel de arts. Soms neemt de verpleegkundige een patiënt direct aan omdat ze uit ervaring weet dat deze gezien moet worden. Het komt wel eens voor dat je als arts toch een beetje defensieve geneeskunde pleegt, ook al denk je dat het geen spoedconsult is. Je wilt zeker weten dat alles goed is.” Geluk: “Officieel hoort het zo te zijn dat de verloskundige of huisarts belt naar de dienstdoende arts-assistent. In de praktijk gebeurt dit op de Triage vaak door de verpleegkundige. Wanneer er besloten wordt dat een afspraak ook de volgende dag kan, dus geen prioriteit heeft, kan dit patiëntonvriendelijk overkomen. Echter, er wordt altijd een weloverwogen beslissing genomen. Soms laat je

Het Diakonessenhuis profileert zich op kwaliteit van zorg en leren van patiënten. Ook staat de mens centraal en niet de behandeling. Hoe krijgt dit beleid gestalte?

Van Horen: “Op de Triage worden de patiënten op bed gelegd, je gaat langs met een verpleegkundige en vaak loopt een co-assistent met je mee. Sommige patiënten vinden dat prettig, anderen niet. De patiënt beslist uiteindelijk over hoeveel mensen er om zijn bed staan. Ik heb het idee dat mijn empathisch vermogen wel redelijk ontwikkeld is. Hierdoor voelen mensen zich redelijk snel bij mij op hun gemak en win ik hun vertrouwen. Geluk: “Verpleegkundigen zullen altijd kijken naar de voorgeschiedenis en achtergrond van een patiënt. Wanneer een patiënt plotseling vanuit zijn werksituatie hier wordt opgenomen en alles los moet laten, houden we ook daar rekening mee. Ook kan er altijd familie komen. Als iemand zich alleen voelt, kan er een vertrouwd iemand komen slapen. Gynaecologen zitten wat meer op de behandeling, maar kijken ook naar het totaalbeeld van de patiënt. Onlangs heeft een hbo-v studente een onderzoek gedaan waaruit bleek dat patiënten die eerder in de wachtkamer zaten, later werden geholpen. Dit geeft wrijving. Hiervoor hebben we nu een patiëntenfolder gemaakt, waarin we uitleggen waarom je soms wat langer moet wachten. En als je patiënten

11

Patiëntenzorg Vervolg hoofdartikel

uitlegt waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren, accepteren zij ook een wat langere wachttijd Wanneer is uw dag “gemaakt”?

Van Horen: “Met een dag vol actie, is mijn dag gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een gecompliceerde bevalling zijn die tot een

Nieuw gen voor breekbare botten ontdekt goed einde wordt gebracht. Maar ook als ik het gezellig heb gehad met mijn collega’s.” Geluk: “Mijn dag is gemaakt wanneer iedereen na een drukke dag zegt dat hij/zij prettig en gezellig gewerkt heeft en dus tevreden naar huis gaat.” Door Patricia Buvelot

Samenwerking tussen twee ziekenhuizen leidt tot Hartcentrum Gorinchem/Dordrecht Hartpatiënten uit het verzorgingsgebied van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem kunnen voor een dotterbehandeling voortaan terecht in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De beide ziekenhuisdirecties ondertekenden daartoe op 23 september een formele samenwerkingsovereenkomst. De eerste patiënten uit Gorinchem en omgeving zijn inmiddels al gedotterd in het Hartcentrum Gorinchem/Dordrecht, op de locatie Dordwijk.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis beschikt sinds 2008 over een vergunning voor dotteren (percutane coronaire interventie (PCI)). Dit is een behandeling waarbij vernauwde bloedvaten in het hart worden opgerekt. Dit jaar worden hier naar verwachting 400 ingrepen uitgevoerd. In 2010 zal dat aantal op zo’n 600 uitkomen, waarvan circa 200 bij patiënten van het Beatrixziekenhuis. De maatschap Cardiologie uit het Beatrixziekenhuis is hiervoor uitgebreid met een zesde cardioloog. Deze interventiecardioloog zal twee dagen in Dordrecht werkzaam zijn. "We zijn zeer blij met deze samenwerking. De voordelen voor de patiënt zitten in de snelheid waarmee ze geholpen worden, namelijk binnen 24 uur", aldus één van de Gorcumse cardiologen Piet van Rossum. "Daarnaast streven we ernaar dat de patiënt door de eigen behandelend arts wordt gedotterd, tenzij dat een snellere behandeling

Nummer 17 30 september 2009

in de weg staat", licht Van Rossum toe. "We zorgen ervoor dat we optimale kwaliteit, snelheid en service bieden." "Eén van de voorwaarden aan onze vergunning was het aangaan van samenwerking met een ziekenhuis in aangrenzend gebied, om grotere aantallen patiënten te bereiken,’’ vertelt cardioloog Arie de Vries van het Albert Schweitzer ziekenhuis. "Gorinchem lag voor de hand, omdat de beide afdelingen Cardiologie al langer samenwerken. We kennen elkaar goed.’’ Het Hartcentrum werkt daarnaast samen met het Erasmus MC. De Vries: "Enerzijds voor de uitwisseling van kennis, maar ook als backup bij eventuele complicaties. Dit is verplicht voor dottercentra in ziekenhuizen zonder eigen hartchirurgische afdeling.’’ In Nederland zijn nu 22 dottercentra met een vergunning om te dotteren. De Vries verwacht dat het Hartcentrum Gorinchem/Dordrecht uiteindelijk 800 tot 1.000 behandelingen per jaar kan verrichten, waarvan structureel circa een derde deel van het Beatrixziekenhuis afkomstig is. De Vries: "Een centrum als dit moet in een paar jaar tijd tot wasdom komen. Zo staat het ook in de richtlijnen van het ministerie." De Vries is zeer tevreden over het functioneren van het centrum tot dusverre. "Iedereen is enthousiast. Voor patiënten is het veel prettiger om dichtbij huis deze ingreep en de daarop volgende dagopname te ondergaan.’’

Onderzoekers van VU medisch centrum in Amsterdam hebben een nieuwe erfelijke oorzaak van osteogenesis imperfecta, een ziekte die gekenmerkt wordt door breekbare botten, ontdekt. Fouten in het gen PPIB blijken een ernstige vorm van osteogenesis imperfecta te veroorzaken waarbij het kind al in de baarmoeder gebroken botten heeft. De onderzoekers publiceren dit in het oktobernummer van het tijdschrift American Journal of Human Genetics.

Osteogenesis imperfecta is een aandoening met grote verschillen in ernst. De zeer ernstige vormen van deze aandoening komen minder vaak voor dan de milde vormen. Naast de breekbare botten kunnen met name voorkomen: kleine lengte, blauw-grijs oogwit,

Kinderen met osteogenesis imperfecta breken extreem vaak hun botten.

Deventer Ziekenhuis opent Vulva poli In het Deventer Ziekenhuis kijken en dermatoloog én gynaecoloog voortaan samen naar complexe klachten aan de vulva (uitwendige geslachtsdelen bij de vrouw). De twee medisch specialisten bundelen hun kennis en kunde tijdens het gezamenlijke spreekuur.

Kloofjes, wratjes, jeuk door allergie voor kledingstoffen of een condoom, of een onverklaarbare vochtafscheiding: het zijn veelvoorkomende klachten bij vrouwen aan de vulva. Meestal worden de eenvoudige problemen opgelost na het bezoek aan een huisarts. Maar soms is de expertise van het ziekenhuis nodig. Voor de meer complexe klachten aan de vulva, is er nu een gezamenlijk spreekuur van de dermatoloog (dr. Kees van Ginkel) en

De directies en maatschappen Cardiologie toosten op de samenwerkingsovereenkomst.

Martini Ziekenhuis Groningen start met vrouwvriendelijke sterilisatiemethode In het Martini Ziekenhuis in Groningen kunnen vrouwen sinds vorige week worden gesteriliseerd volgens de Essure®-methode. Dit is een methode waarbij de eileiders zonder buikoperatie worden afgesloten. De ingreep is nagenoeg pijnloos, duurt slechts tien minuten en geeft een meer betrouwbaar resultaat dan traditionele sterilisatiemethoden.

“Wij zijn het eerste ziekenhuis in de provincie Groningen dat deze methode aanbiedt,” zegt gynaecoloog Kurniawan, die inmiddels is opgeleid om de ingreep te doen. De Essure®methode is een definitieve vorm van anticonceptie voor vrouwen die vinden dat hun gezin compleet is. De methode is tien jaar geleden ontwikkeld en wordt sinds 2002

toegepast in Nederland. Gynaecologen die deze behandeling willen aanbieden, worden door ervaren collegae getraind. Bij de methode brengt de gynaecoloog via de vagina een kijkbuisje in de baarmoederholte. Door dit kijkbuisje vult de gynaecoloog de baarmoederholte met vloeistof waardoor de openingen van de eileiders zichtbaar worden. Vervolgens worden twee kleine flexibele veertjes in de eileiders geplaatst. Deze veertjes zorgen ervoor dat de eileiders binnen twaalf weken definitief dichtgroeien. Daardoor is bevruchting niet meer mogelijk. Essure® is 99,8 procent betrouwbaar en heeft in geen enkele zwangerschap geresulteerd bij vrouwen die al vijf jaar gevolgd worden.

tandafwijkingen en gehoorsverlies. Bij de ernstige vormen ontstaan door de vele breuken in de botten, vormafwijkingen en verkorting van de botten. Er is al een aantal erfelijke oorzaken bekend van osteogenesis imperfecta. De VUmc-onderzoeksgroep van klinische genetica (onder leiding van dr. Gerard Pals en prof. dr. Hanne Meijers) is op zoek naar alle erfelijke oorzaken van deze aandoening. Zij onderzoeken de genen die een rol spelen bij botvorming op mogelijke betrokkenheid bij de ziekte. Dankzij deze nieuwe ontdekking kan in volgende zwangerschappen van ouders die al een kind hebben met osteogenesis imperfecta in een zeer vroeg stadium onderzocht worden of het kind de aandoening ook heeft. De kans op herhaling is 25 procent.

gynaecoloog (dr. Annechien Bouman) in het Deventer Ziekenhuis. Zij luisteren allereerst naar het verhaal van de vrouw. Vaak blijkt uit zo’n gesprek welke medicijnen, verzorgingsproducten, voorbehoedsmiddelen, of kleding eventueel aanleiding kunnen zijn voor een huidreactie. Maar soms is er een ontsteking van de slijmvliezen in het vaginale gebied, heeft de vrouw een chronische huidaandoening, horen de klachten bij astma of diabetes, of is er een begin van kanker. De twee medisch specialisten gaan in dergelijke gevallen over tot nader onderzoek en stellen een behandelplan op.

Vlietland Ziekenhuis opent observatorium op longafdeling Op de longafdeling van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam is een observatorium geopend.

Op het observatorium liggen patiënten ‘ter observatie’, die via de Spoed Eisende Hulp in het ziekenhuis zijn binnengekomen. Voor de patiënt heeft de inrichting van het nieuwe observatorium voordelen. Nadat op de SEH alle noodzakelijke medische onderzoeken zijn verricht, kan de patiënt in een comfortabel bed en in een minder hectische sfeer wachten op de uitslagen van de verschillende onderzoeken en de door de specialist te bepalen vervolgbehandeling. De familie kan in de tussentijd bij de patiënt blijven en ook gebruik maken van de televisie en het internet. Een bijkomend voordeel is dat de wachttijd op de SEH door de doorstroming niet te hoog oploopt.

BIOVAAS Olivier van Noortlaan 55 3133 AP Vlaardingen E. [email protected] T: 010 - 43 44 891 I: www.biovaas.nl

Biovaas is een gepatenteerde wegwerpbare bloemenvaas van bioplastic (biologisch afbreekbare kunststof)

Nummer 17 30 september 2009

12

Advertentie

Even slikken..... Gelijk aan de Bouwsteentjes geeft elke verstrekking van Easy-to-Eat maar liefst 8 gram hoogwaardig eiwit!

Bij eten en drinken denkt men niet direct aan de slikveiligheid. Men denkt in de eerste plaats aan het gezellig samen tafelen. Eten en drinken is vooral een sociaal en emotioneel gebeuren. Omdat eten en drinken zo belangrijk is, zijn voedingsproblemen direct van invloed op de levenskwaliteit. Na hersenletsel (bijvoorbeeld een CVA, een ongeval of een hersentumor), een aandoening van het zenuwstelsel ( zoals Parkinson of ALS) of na een operatie in het hoofd- halsgebied kunnen stoornissen in het slikproces ontstaan. De gevolgen kunnen van medische aard zijn (bijvoorbeeld een longontsteking, stikken, ernstig verslikken, dehydratie of ondervoeding), maar ook tot sociale problemen leiden. Bij veel mensen met slikproblemen neemt de eetlust af. Ze zijn te moe om te eten of ze eten bewust niet, omdat het mogelijk verslikken tot gevolg heeft. Veel van deze mensen schamen zich als ze in gezelschap eten. Sommige knoeien

of eten relatief langzaam. Aanpassing van het eten biedt technisch gezien een oplossing, echter voelen veel mensen zich hierdoor nog meer patiënt. Easy-to-Eat is geschikt voor cliënten die dik vloeibaar en een fijn gemalen maaltijd veilig kunnen eten. Veel cliënten zien Easy-to-Eat als een ware traktatie. Ze voelen zich minder patiënt en worden tegelijkertijd voorzien van een optimale aanvulling. Verder is Easy-to-Eat uitstekend geschikt en heerlijk fris om na medicijngebruik te serveren. Per verstrekking bevat Easy-to-Eat hoogo Eat 8 gram hoog waardig eiwit en draagt deze toevoeging bij aan een verbeterende voedingstoestand. stand. Juist mensen met een slikstoornis hebben en behoefte aan extra voedingstoffen waaronder aaronder eiwit en past Easy-to-Eat perfect fect in het SNAQ assortiment.

helpen bij het veilig slikken en is zeer geschikt om meerdere malen te nuttigen als extra aanvulling op de dagelijkse voeding. WETENSWAARDIGHEDEN De energiewaarde van 100 gram Easy-to-Eat is 255 Kcal Easy-to-Eat weegt ca. 55 gram per Vse > = 140.25 Kcal Eiwitwaarde van 100 gram Easy-to-Eat is 14,8 gram. Easy-to-Eat weegt ca. 55 gram per Vse > = 8,14 gram eiwit

Easy-to-Eat heeft amylaseresistente eigenschappen diee

Het Bouwsteentje Bouwsteentjes bestaan uit een zeer luchtig cakegebak met een zachte romige vulling. Ze bevatten bestanddelen die een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ondervoeding. Bovendien bevorderen ze het herstel.

Vroegtijdige herkenning van ondervoeding is in veel zorginstellingen de prestatie-indicator. De SNAQ-score of de ‘MUST’ worden veelal als meetinstrument gebruikt. Volwassenen, maar ook kinderen die onbedoeld afvallen, krijgen op basis van deze score diverse tussendoortjes aangeboden die rijk zijn aan energie en eiwit.

Energie- en eiwitrijk Het Bouwsteentje is een energie- en eiwitrijk gebakje, verkrijgbaar in de smaken banaan en aardbei. Beide smaken zijn ‘verassend lekker’ en een welkome aanvulling op uw assortiment. Extra energie, vitamines, mineralen en spoorelementen worden aan de Bouwsteentjes toegevoegd

WETENSWAARDIGHEDEN De energiewaarde van 100 gram Bouwsteentjes is 390 Kcal Bouwsteentjes wegen ca. 55 gram per Vse > = 215 Kcal Eiwitwaarde van 100 gram Bouwsteentjes is 14,6 gram. Bouwsteentjes wegen ca. 55 gram per Vse > = 8,00 gram eiwit

Het Bouwsteentje is naast energierijk, opgebouwd uit hoogwaardige eiwitten die het herstel bevorderen. Eén Bouwsteentje van ca. 55<>60 gram dat de afmeting heeft van een petitfour bevat 8 gram hoogwaardig eiwit.

Als slikken moeilijker wordt… Ook het Bouwsteentje is door mensen met slikproblemen een traktatie. Zij die grof gemalen voeding geserveerd krijgen kunnen een Bouwsteentje prima consumeren. Met name van deze groep krijgen wij lovende reacties over het opbouwende gebakje.

Vriendelijk geprijsde traktatie U kunt dit gebakje op gastvrije wijze presenteren aan uw cliënten door het in de menucyclus op te nemen als nagerecht, of als traktatie bij de koffie of thee! Voor vragen over het Bouwsteentje staan wij graag voor u klaar.

www.bouwsteentjes.nl [email protected]

Nummer 17 30 september 2009

13

Gezondheid

Effect valklinieken ouderen twijfelachtig

MC|Zuiderzee start Vermoeidheidpolikliniek Mensen met ernstige en aanhoudende vermoeidheidklachten kunnen binnenkort terecht op de Vermoeidheidpolikliniek in het MC|Zuiderzee in Lelystad.

De polikliniek is een onderdeel van het VermoeidheidCentrum Nederland. “Voordeel voor de patiënt is dat deze gebruik kan maken van alle ondersteunende faciliteiten van het ziekenhuis”, aldus Loek Winter, voorzitter Raad van Bestuur van MC|Groep “Op die manier krijgt de patiënt een snelle diagnose en behandeling”. Tot nu toe konden patiënten met ernstige vermoeidheidsklachten voor de intake en behandeling alleen terecht op de huidige locatie van het VermoeidheidCen-

trum, eveneens in Lelystad. Deze locatie heeft echter geen laboratorium of mogelijkheden voor verschillend aanvullend onderzoek. Het grote voordeel van de nieuwe Vermoeidheidpolikliniek is dat intake en onderzoek op één locatie plaatsvinden. De Vermoeidheidpoli in het MC|Zuiderzee is de eerste, in een ziekenhuis gevestigde, gespecialiseerde polikliniek in Nederland op het gebied van ernstige en aanhoudende vermoeidheid. Onderzoeken en afspraken met diverse behandelaars worden zoveel mogelijk gebundeld. Pierre de Roy, directeur van het centrum: “Ons streven is om één landelijk diagnosecentrum te hebben en meerdere behandelcentra in het land, waarvan binnenkort de tweede wordt geopend.”

Zoutverbruik kan fors omlaag Ouderen die flink bewegen, blijken minder te vallen.

Het is de vraag of valklinieken voor ouderen leiden tot vermindering van vallen. Onderzoeker Geeske Peeters stelt daarom voor deze behandeling niet zonder meer aan te bieden aan ouderen die zijn gevallen. Peeters promoveerde vrijdag 18 september bij VU medisch centrum in Amsterdam.

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Jaarlijks valt één op de drie 65-plussers ten minste één maal. De gevolgen kunnen ernstig zijn, zoals botbreuken of angst om weer te vallen. De afgelopen jaren zijn overal in het land valklinieken gestart waar ouderen onderzocht worden op aanwezigheid van risicofactoren voor vallen. Peeters onderzocht of dit ook tot minder vallen leidt bij ouderen met het hoogste valrisico. Zo werden ouderen na een val geselecteerd en in twee groepen verdeeld. De ene groep werd in de valkliniek van VUmc uitgebreid onderzocht en behandeld. Voorbeelden van adviezen

van de valkliniek zijn een verwijzing naar de fysiotherapeut of oogarts of stoppen met slaaptabletten. Bij de andere groep werd de behandeling aan de huisarts overgelaten. Na een jaar verschilden de groepen niet wat betreft het aantal vallen. Peeters concludeert in haar proefschrift dat deze aanpak bij ouderen met een hoog valrisico niet het gewenste effect heeft. In de strijd tegen overgewicht en hart- en vaatziekten stimuleren de medische wereld en overheid lichamelijke activiteit. Bij ouderen zou verhoogde activiteit echter gepaard kunnen gaan met een hoger valrisico doordat men vaker in valgevaarlijke situaties komt. Peeters onderzocht deze veronderstelling en vond juist het tegenovergestelde: voor iedere 30 minuten meer activiteit per dag nam de kans op herhaald vallen met vier procent af. De overheid kan gerust doorgaan met het stimuleren van lichamelijke activiteit onder ouderen.

Landelijk onderzoek gezondheid en leefstijl Om gezondheidsproblemen van Nederlanders in kaart te brengen is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze maand een omvangrijk onderzoek naar leefstijl en gezondheid gestart. Verspreid over vijftien gemeenten ontvangen ruim 20.000 Nederlanders een uitnodiging om mee te werken aan het landelijk onderzoek ‘NL de Maat’.

Het doel van ‘NL de Maat’ is representatieve gegevens te verzamelen om het gezondheidsbeleid en daarmee de gezondheidszorg en -voorlichting in Nederland te verbeteren. Te denken valt aan gerichte initiatieven op het gebied van overgewicht, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met het Julius Centrum (UMC Utrecht) en wordt

uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor het onderzoek is een steekproef getrokken onder de Nederlandse bevolking van achttien tot zeventig jaar. In totaal worden ruim 20.000 Nederlanders uitgenodigd, verspreid over vijftien gemeenten. Deelnemers vullen thuis een vragenlijst in en doen mee aan een lichamelijk onderzoek in hun woonplaats. In de verschillende gemeenten wordt nauw samengewerkt met de regionale GGD’en. Op de onderzoekslocaties worden bloeddruk, lengte, gewicht en middel- en heupomtrek gemeten. Ook wordt bloed afgenomen om het cholesterol- en suikergehalte te bepalen. Alle deelnemers ontvangen na afloop van het onderzoek hun persoonlijke uitslagen thuis, ‘NL de Maat’ loopt door tot het najaar van 2010.

Hoe gezond leven Nederlanders? ‘NL de Maat’ moet dat in kaart brengen.

Volgens professor Rob Hamer, wetenschappelijk directeur van het topinstituut Food and Nutricion, kan de hoeveelheid zout in onze voeding met 25 procent worden teruggebracht zonder dat mensen het verschil proeven.

In dit instituut werken bedrijfsleven, overheid en wetenschap samen. Een groep van Nederlandse ondernemingen die voedingsmiddelen maakt, heeft inmiddels patent op de vinding, die naar verwachting breed beschik-

baar komt. Dat is ook van belang omdat de Gezondheidsraad vindt dat de Nederlanders veel te veel zout eten. De nieuwe technologie is vooral geschikt voor niet-vloeibare producten zoals brood, kaas, worst en snacks en kan in beginsel ook worden toegepast bij allerlei smaakstoffen. Als zout niet gelijkmatig in de voeding wordt aangebracht, maar verdeeld wordt over dunne laagjes met meer en minder zout, kan men met minder zout toe zonder het verschil te proeven.

Marlies Dekkers bij Borstcentrum Máxima Lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers is op zaterdag 3 oktober aanwezig bij de opening van Borstcentrum Máxima.

De top-ontwerpster wordt geïnterviewd door Catherine Keijl. Ook komt Dries Roelvink een speciaal lied zingen voor mensen die getroffen worden door kanker. Borstcentrum Máxima

is onderdeel van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Om de opening te vieren, wordt een lifestyle beurs gehouden voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Marlies Dekkers, hét lingerie-icoon van Nederland, is bij de opening aanwezig. Verschillende specialisten van MMC geven lezingen over het thema ‘Een andere kijk op borsten’.

Geschiedenis van de gezondheidszorg De ampullendoos

Als een patiënt vroeger een geneesmiddel nodig had, dat niet door het spijsverteringskanaal werd verdragen, dan werd dit met behulp van een clysteerspuit rectaal toegediend. Tegenwoordig wordt zo’n medicament ingespoten, dat kan subcutaan, intramusculair of intraveneus. Ook in spoedeisende gevallen is het vaak noodzakelijk direct werkende geneesmiddelen, parenteraal toe te dienen. Vroeger had men de keuze uit een beperkt aantal injecteerbare medicamenten. Tegenwoordig heeft men de beschikking over vrijwel alle geneesmiddelen in ampullen. De, in onze ogen zo eenvoudige, glazen ampul heeft Stanislas Limousin in 1886 uitgevonden. Het was een klein flesje van dun glas dat eenvoudig met een vijltje kon worden geopend. Dit flesje werd met een injectievloeistof steriel gevuld en daarna dicht gesmolten, zonder dat het medicament hierdoor werd beinvloed. Daarna kon dit geruime tijd steriel bewaard worden. Vroeger werden ampullen in de apotheek handmatig gemaakt. Hierbij kwam ook nog een groot probleem naar voren. Het loodhoudende glas gaf namelijk bij verhitting een alkalische reactie aan de vloeistof waarin het medicijn was opgelost. Dit kon men voorkomen door hoogwaardig glas eerst uit te koken met aangezuurd water, alles bij elkaar een arbeidsintensief procédé! Tegenwoordig worden deze medicamenten uitsluitend in grote hoeveelheden in de fabriek gemaakt en in ampullen afgeleverd. De inhoud van een ampul is meestal een of twee cc, maar er bestaan tegenwoordig ook veel grotere ampullen. In het ziekenhuis heeft

men op elke afdeling de beschikking over een grote verscheidenheid van ampullen. Elke huisarts heeft in zijn visitetas een ampullenetui met injectievloeistoffen die in spoedeisende gevallen kunnen worden ingespoten. Soms was hierin zelfs ruimte voor een glazen recordspuit. Aanvankelijk werden ampullen met een speciaal driekantig zaagje geopend of met een bijgeleverd plat zaagje dat in de ampullendoos aanwezig was. Nu is in de hals een breuklijn aan gebracht zodat de ampul zonder problemen met de hand kan worden geopend. Bob K.P. Griffioen Medisch Farmaceutisch Museum Delft

De ampullendoos bevat ook een paratus en een naaldenkoker.

Nummer 17 30 september 2009

14

Muurschildering voor Vlietland

Specialisten langs de meetlat Medisch specialisten in het Martini Ziekenhuis in Groningen starten met interne, onderlinge evaluatiegesprekken. Elf specialisten zijn opgeleid om de persoonlijke competenties van een collega, zoals de manier van zorg verlenen, de omgang met de patiënt, de werkrelatie en managementvaardigheden, jaarlijks te toetsen.

De Raad van Bestuur van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam nam op 10 september een muurschildering in ontvangst van het Maassluisse bedrijf Dahlman Industrial Group BV. Een kleurige kikker siert de muur naast het auditorium op de vierde verdieping van het nieuwe ziekenhuis in Schiedam. Het schilderij werd geschilderd door ‘Foundation for Hospital Art’, vrijwilligers uit de Verenigde Staten. Deze non-profit organisatie werd in 1984 opgericht en sinds die tijd hebben meer dan 500.000 vrijwilligers en patiënten meer dan 30.000 schilderijen gemaakt in 190 landen en meer dan 2.000 ziekenhuizen. V.l.n.r.: Koos Krijthe (General Electric), Anne van der Heyden (Vlietland Ziekenhuis), Frank Egas en Martijn Pons (Dahlman).

RKZ laat verbouwplannen herberekenen De ramingen voor de interne verbouwplannen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk vallen fors duurder uit dan verwacht. Dat geldt zowel voor het interne renovatieplan, als de tijdelijke aanbouw die is voorzien aan de Velserweg. De plannen zijn daarom eerst aan een extern bureau voorgelegd voor een ‘second opinion’. Op basis hiervan wordt op korte termijn een nieuw plan van aanpak voor de lange en korte termijn gemaakt.

Er zijn diverse redenen om zorgvuldig en voorzichtig te werk te gaan en de plannen opnieuw tegen het licht te houden. Het oorspronkelijke plan blijkt bijvoorbeeld niet compleet te zijn; niet alle echt noodzakelijke aanpassingen in het gebouw zijn meegenomen. Bovendien zijn ziekenhuizen zijn sinds 2008 zelf financieel verantwoordelijk voor hun gebouw. Dat maakt

- zeker in combinatie met de huidige financiële positie van het RKZ - dat een keuze voor een forse investering op de huidige locatie consequenties heeft voor de haalbaarheid van de optie nieuwbouw. Er bestaat onduidelijkheid vanuit de overheid over de toekomstige bekostiging van ziekenhuisgebouwen; het is bijvoorbeeld niet bekend hoe de overgangsregeling van het oude naar het nieuwe financieringssysteem er uit komt te zien en ook niet of een ziekenhuis in de toekomst wel of geen winst mag maken. De komende weken worden keuzes gemaakt voor acties op de korte termijn en wordt een nieuw plan van aanpak voor de lange termijn ontwikkeld. Uiteraard blijft de eerder aangekondigde haalbaarheidsstudie naar een nieuw ziekenhuis onderdeel van het totale plan van aanpak.

Kliniek

“De kwaliteit van de specialist is meer dan alleen een goede medische behandeling geven. De bejegening van de patiënt, de organisatie van de zorg, je houding als collega, zijn allemaal ook erg belangrijk”, zegt voorzitter van de medische staf, Hans de Boer. “We streven naar toetsbare kwaliteit en daarom hebben we ervoor gepleit evaluatiegesprekken in te voeren volgens de methode van de 360 graden feedback, waarbij ‘de omgeving’ van de specialist beoordeelt. In de ziekenhuispraktijk is gebleken dat deze methode bij de medisch specialisten de meeste resultaten oplevert.” De raad van bestuur van het ziekenhuis waardeert dit initiatief; het is in lijn met de ontwikkeling naar een excellerend ziekenhuis waarin uitstekende medische zorg en goede service samengaan. De specialist die zich aanmeldt,

geeft aan met welke disciplines hij intensief samenwerkt. Uit deze disciplines worden een tiental medewerkers gevraagd een vragenformulier anoniem in te vullen voor de betreffende specialist. Zelf maakt de specialist een uitgebreide portfolio: wat heeft hij gedaan, waar liggen zijn kwaliteiten, wat behoeft verbetering, hoe is de relatie met de patiënt. Beide resultaten worden naast elkaar gelegd en met de hiertoe opgeleide specialist besproken, waarna een actieplan voor het komend jaar wordt vastgesteld. Dit actieplan wordt door de specialist uitgevoerd en is uitgangspunt van het volgende jaarlijkse evaluatiegesprek. Verplicht vrijwillig

De Boer geeft aan dat deelname aan deze evaluatiegesprekken vrijwillig is. “Met een verplichtend karakter: het is wel de bedoeling dat uiteindelijk iedereen meedoet.” Momenteel zijn elf medisch specialisten opgeleid in het houden van de evaluatiegesprekken. Zij zijn gestart met de eerste ronde. Begin 2010 volgt een tweede groep specialisten de opleiding. Het doel is dat eind 2011 iedere medisch specialist in het Martini Ziekenhuis is geëvalueerd.

Oogheelkunde Westfriesgasthuis negende partner Oogzorgnetwerk De vakgroep oogheelkunde van het Westfriesgasthuis in Hoorn is op woensdag 16 september toegetreden tot Het Oogzorgnetwerk. Het ziekenhuis en de oogartsen zien dit als een belangrijke stap om de continuïteit van kwalitatief hoogstaande oogheelkundige zorg in de regio te waarborgen.

Het aantrekken van nieuwe oogartsen voor het Westfriesgasthuis heeft prioriteit. “Wij verwachten door deze toetreding nieuwe oog-

artsen aan ons te kunnen binden en de patiënten excellente zorg te kunnen bieden”, aldus Hugo Keuzekamp, lid Raad van Bestuur van het Westfriesgasthuis. “Het Oogzorgnetwerk biedt betrouwbare concepten om de organisatie van oogheelkundige zorg te verbeteren, om zo de patiënten nog beter en sneller te kunnen helpen. Uitgangspunt hierbij is zorg dichtbij als het kan, in het ziekenhuis als het moet.” Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Financieel Alert Is het al bijna Sinterklaas?

Heeft u al pepernoten gekocht? Nee hoor, zullen de meesten zeggen, want het is nog lang geen Sinterklaas. Nou, ik waag dat te betwijfelen. Waarom zouden anders de supermarkten de pepernoten op het schap hebben? Als het om dit soort dingen gaat zijn we er meestal als de kippen bij. Nog zo’n voorbeeldje: In januari plannen we al onze vakantie voor de zomer. Met vrienden is het een geliefd onderwerp. Sterker nog, als je in april nog niet weet waar je naar toe gaat word je gewaarschuwd: “Pas op, je moet reserveren, want anders kom je er niet meer tussen.” Hoeveel pensioen gaat u krijgen?

Een half jaar voordat men stopt met werken, weet 95 procent van de mensen nog niet wat ze krijgen na pensionering. En daar hebben we toch al jaren de tijd voor gehad. Jarenlang heeft u post ontvangen van uw pensioenfonds. Ik geef toe, echt lekker leest het niet. Met kunst en vliegwerk proberen pensioenfondsen het begrijpelijker te maken. Langzaam aan wordt het beter. Maar verreweg de meesten onder u kunnen de informatie niet vertalen. Vertalen naar een totaal beeld wat u mag verwachten als u met pensioen gaat. Om dan nog maar te zwijgen over de hypotheeklasten die blijken door te lopen tot ver

na pensionering! Hoe komt het dat we dit steeds maar naar voren schuiven? Ineens is het zover en hoort u tot die 95 procent. Advies

Koop eens die pepernoten terwijl het nog hartje zomer is. U zult merken dat het sneller Sinterklaas is dan u denkt. Tim van Dasselaar (links) en Rick Wassenaar Financiële Planning voor medici [email protected]

V.l.n.r. Hugo Keuzenkamp (Raad van Bestuur Westfriesgasthuis), Nynke Klaassen (oogarts) en Kees Sol (Raad van Bestuur Het Oogziekenhuis Rotterdam).

Deel zorgpersoneel krijgt griepprik later Zorgpersoneel in ziekenhuizen, ambulancepersoneel, huisartsen en huisartsassistenten krijgen het eerst een prik tegen de Mexicaanse griep. Daarnaast komen zorgmedewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenverzorgers, thuiszorgmedewerkers en verloskundigen aan bod. Zorgmedewerkers die minder vaak in contact komen met kwetsbare patiënten worden later gevaccineerd.

om te bepalen welk personeel in aanmerking komt voor een vaccin. Klink wijst erop dat een vaccinatie niet verplicht is, maar wel verstandig.

Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid) vorige week geschreven aan organisaties in de gezondheidszorg. Binnenkort krijgen de geselecteerde beroepsgroepen een uitnodiging om vaccins te bestellen bij het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Het RIVM werkt aan een selectiecriterium voor zorginstellingen

Financieel maatwerk voor de maatschap

Wassenaar & Van Dasselaar

Keerkring 61 - 2801 DG Gouda www.vandasselaar.com - Tel: 0182-692888

15

Kliniek

Patiënt digitaal door hele zorgproces Patiënten van het Flevoziekenhuis kunnen sinds dinsdag 22 september hun zorg voor een belangrijk deel achter het toetsenbord regelen. 24 uur per dag afspraken maken, patiënteninformatie op maat, een bevestiging via SMS, het online invullen van vragenlijsten, het inzien van uitslagen en het eigen patiëntendossier; het kan allemaal op www.mijnflevoziekenhuis.nl.

‘MijnFlevoziekenhuis’ is een e-health concept dat verder gaat dan het digitaal maken van een afspraak. De patiënt wordt digitaal door het hele zorgproces geleid. Dat begint al bij het online inschrijven. Via een digitale vragenlijst wordt de patiënt naar de juiste vakgroep en betreffende specialist geleid en maakt online een afspraak. Deze afspraak wordt per e-mail of SMS bevestigd. Als de afspraak is gemaakt ontvangt de patiënt alle informatie (zoals folders en plattegrondjes) die relevant is om zich goed te kunnen voorbereiden. De patiënt krijgt verder de mogelijkheid om enkele vragen over het ziektebeeld online in te vullen. Deze informatie wordt digitaal verstuurd naar de specialist die zich optimaal kan voorbereiden op het consult. Na het spreekuur wordt de patiënt per SMS of e-mail uitgenodigd om digitaal uitslagen in te zien, het eigen dossier te bekijken of een vervolgafspraak te maken. Uitbreiding

Het concept van ‘mijnFlevoziekenhuis.nl’ wordt later nog verder uitgebreid. Zo wordt het

‘MijnFlevoziekenhuis’ is een e-health concept dat verder gaat dan het digitaal maken van een afspraak.

mogelijk een samenvatting van een gesprek (bijvoorbeeld een slecht nieuwsgesprek) met de specialist thuis nog eens terug te kijken met behulp van de webcam. Verder kan worden gedacht aan het invoeren van een discussieforum voor patiënten of aan het bieden van nazorg aan patiënten in de thuissituatie. Via ‘mijnFlevoziekenhuis’ zijn nu alle poliklinieken van het Flevoziekenhuis online. Als doelstelling voor 2010 is opgenomen dat veertig procent van de afspraken (en bijbehorende correspondentie) via internet gaat verlopen.

Nieuwbouw Isala klinieken van start Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het bouwterrein is de nieuwbouw van de Isala klinieken vorige week officieel van start gegaan. “De Isala klinieken hebben de bijzondere positie als eerste ziekenhuis in Nederland geheel zelfstandig, voor eigen rekening en risico en op eigen kracht een nieuw gebouw te realiseren”, aldus Marjanne Sint, voorzitter Raad van Bestuur.

Het nieuwe ziekenhuis is opgebouwd uit vier gebouwen, de zogenaamde ‘vlinders’. Elke vlinder bestaat uit twee vleugels. De vlinders zijn onderling verbonden met een gang die aan de achterzijde van de gebouwen loopt. Patiënten- en goederenstromen zijn gescheiden; goederenverkeer vindt plaats via een ondergrondse verbinding met het logistiek centrum. Maar er is ook rekening gehouden met het feit dat er tussen bepaalde afdelingen onderlinge relaties bestaan. Dit heeft geleid tot een logische indeling van de vier vlinders.

Vlinder één kan omschreven worden als een technisch gebouw, hier bevinden zich de laboratoria, pathologie, klinische farmacie, de centrale steralisatieafdeling en goederenontvangst. In vlinder twee en vier zijn poliklinieken en verpleegafdelingen gevestigd. Kloppend hart van het ziekenhuis is vlinder drie: hier bevinden zich de Spoedeisende Hulp, de operatiecomplexen, de Intensive Cares en het helicopterdek. Bij de Isala klinieken werken circa 5.500 mensen. Het ziekenhuis heeft momenteel verspreid over Zwolle drie locaties die allemaal worden overgeheveld naar de nieuwbouwlocatie. Het nieuwbouwproject omvat 108.000 vierkante meter vloeroppervlak en wordt daarmee nagenoeg het grootste ziekenhuis van Nederland. De ontwikkelingen rond de nieuwbouw zijn de komende jaren te volgen via de website www.isalabouwt.nl. Het nieuwe ziekenhuis wordt naar verwachting opgeleverd in 2013.

Nummer 17 30 september 2009

Feestelijke opening Huidlaserkliniek WZA Met een druk op een grote rode knop en een lasershow was de Huidlaserkliniek WZA vrijdag 18 september officieel geopend. Volgens wethouder Henk van Hooft, die de opening verrichtte, bevestigt de komst van de Huidlaserkliniek de reputatie van Assen als zorgstad.

“De oprichting van de Huidlaserkliniek WZA past in de trend van patiënt- en aandoeningsgerichte themapoli’s die in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen worden opgericht”, aldus Boudewijn Ponsioen, Raad van Bestuur van het WZA en mededirecteur van de nieuwe Huidlaserkliniek. “Denk aan de Slaapkliniek Noord-Nederland, de Mammapoli, de Valpoli en de Geheugenpoli. Toch is de Huidlaserkliniek uniek omdat het een commerciële, zelfstandige onderneming is binnen de muren van het WZA, bovendien met een externe samenwerkingspartner, de Hanzekliniek in Groningen. Als WZA staan wij hier zeer voor open.” De Huidlaserkliniek WZA is een zelfstandig onderdeel van de polikliniek Dermatologie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De behandelaars hebben de beschikking over een breed assortiment aan moderne apparatuur en voeren daarmee alle laserbehandelingen van de huid uit. Patiënten kunnen bij de

V.l.n.r: Boudewijn Ponsioen (Raad van Bestuur WZA, Wim Venema (dermatoloog) en Henk van Hooft (wethouder) die de knop indrukt.

Maasziekenhuis biedt mensen met diabetes oogzorg dichter bij huis Nederland telt naar schatting een miljoen mensen met diabetes. Elk jaar komen daar zo’n 70.000 mensen bij. Het aantal diabetespatiënten neemt dus flink toe en daarmee groeit de behoefte aan diabeteszorg. Om deze groeiende vraag met goede zorg te kunnen beantwoorden, hebben de huisartsen in de regio en het Maasziekenhuis (Boxmeer) hun krachten gebundeld.

Samen hebben zij het initiatief genomen om mensen met diabetes het jaarlijkse preventieve oogonderzoek door deskundige optometristen zo dicht mogelijk bij huis aan te bieden.

Een jaarlijks, preventief oogonderzoek is een vast onderdeel in het behandelplan van mensen met diabetes. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op ondermeer retinopathie, een aandoening aan de ogen die bij tijdige signalering goed behandeld kan worden. Deze controle werd uitgevoerd in het Maasziekenhuis Pantein. Dit kan nu nog dichter bij huis, want de huisartsen en het ziekenhuis zijn een samenwerkingsverband aangegaan met Briljant Optiek. Sinds half september voeren ervaren optometristen de jaarlijkse oogcontroles zowel in Cuijk als Boxmeer uit.

Kinderen op bezoek Op bezoek gaan met jonge kinderen, het kan één van de hoogtepunten van de dag zijn voor onze patiënten. Sterker nog, het kan bijdragen aan een voorspoedig herstel. Kleintjes moeten worden begeleid door iemand die een oogje in het zeil houdt. Het is soms een hele klus om de aandacht te verdelen tussen het kind en de zieke. Het gaat nog wel eens mis. Tijdens het bezoekuur wordt er gebeld vanuit het toilet. Ik loop er heen, maar er is niemand. Een klein meiske met hoge nood heeft clandestien gebruik gemaakt van het patiëntentoilet en aan het koordje getrokken. De kleuter is geschrokken. Ik ben niet boos, maar wijs haar ouders wel op de aanwezigheid van de bezoekerstoiletten die op bijna elke verdieping te vinden zijn. Het is hygiënischer als bezoekers geen patiëntentoiletten gebruiken, en de bezoekerstoiletten even opzoeken.

Artist impression van de nieuwe hoofdingang van de Isala klinieken, gezien vanaf de Dokter van Heesweg.

Huidlaserkliniek WZA onder meer terecht voor behandeling van ongewenste haargroei, rimpels (huidverjonging), pigmentvlekjes, couperose, verwijde vaatjes, (acne)littekens en het verwijderen van tatoeages.

Weer wordt er gebeld, nu door een patiënt. Ik loop naar hem toe en vraag wat ik voor hem kan doen. Hij zegt: “Niets zuster, helemaal niets. Ik vind het wel gezellig dat u komt, maar ik heb niet gebeld hoor”. De dader zit naast het bed. Hij kijkt zo schuldbewust, dat kan niet missen! Nick is met zijn moeder bij opa op bezoek. Terwijl zijn moeder schone pyjama’s in het nachtkastje legt kijkt Nick naar de razend interessante bel. Opa vertelde dat hij er niet aan mag komen en dan worden die knopjes natuurlijk

onweerstaanbaar. Even stiekem proberen, één keertje maar! Houd er rekening mee dat jonge kinderen zelf ook aandacht nodig hebben en deze eventueel drukte voor de patiënt meebrengen. Misschien is het wel mogelijk om met elkaar naar de recreatiezaal te gaan? Als u twijfelt, kunt u altijd overleggen met een verpleegkundige. We geven u graag advies! Vera [email protected] www.ghz.nl/weblog Vera is verpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda

Nummer 17 30 september 2009

WIL JIJ EEN NIEUWE UITDAGING MET DE ZEKERHEID VAN EEN VAST DIENSTVERBAND? TMI ZOEKT

MEDISCH SECRETARESSES TMI BIEDT U vast dienstverband U vrijheid met de zekerheid van een uitstekend salaris U meer ervaring door afwisselend werk U een auto vanaf 28 uur per week U scholing op maat Werken op jouw manier! Een vast dienstverband of een 0-urencontract. Tevens bemiddelt TMI al jaren voor ZZP’ers. Interesse?

KOM EENS PRATEN BIJ TMI. DÉ DETACHEERDER IN DE ZORG www.tmi-interim.nl

16

Advertentie

Roomservice in het GHZ Sinds 14 mei jl. is in het GHZ de vernieuwde roomservice gestart. Nu nog op vier afdelingen, maar binnenkort ook op alle verpleegafdelingen van de Bleulandlocatie en in de toekomst misschien ook in het Jozef. Er is een aparte menukaart uitgebracht met daarop verschillende dranken, lekkere tussendoortjes en speciale koffie- en theesoorten. Maar waarom deze extra mogelijkheid als de patiënten al dagelijks voorzien worden van ontbijt, lunch en avondeten? We vragen het Peter van Zetten, coördinator van het GHZ-Restaurant & Banqueting. Hij is opgetogen over de herstart van deze service aan patiënten en hun bezoekers: “Een eetmoment wordt een feestmoment waar je naar uitkijkt!” Wat is de meerwaarde van deze roomservice? “Deze extra service is niet in het leven geroepen omdat de patiënten niet voldoende eten en drinken aangeboden krijgen. Maar het gaat erom dat de patiënt nu zelf kan beslissen wanneer hij iets lekkers kan bestelt. Iemand kan nu bijvoorbeeld zichzelf verwennen met een luxe koffie die met een speciale serveerwagen op de kamer wordt bereid. Of hij kan zijn kleindochter onverwacht trakteren op poffertjes.” Voor wie is het bestemd? “Iedereen die wil, is vrij om roomservice te bestellen. Het is net als met de telefoon en de televisie: het is er, maar je mag zelf bepalen of je er gebruik van maakt. De mensen die lang in het ziekenhuis verblijven, willen we het uiteraard zoveel mogelijk naar hun zin maken. Maar ook iemand die hier maar even is, kan er behoefte aan hebben, of maakt er gebruik van om zijn naasten te plezieren. De bezoekers zelf kunnen ook roomservice bestellen. Als mensen twijfelen of hun keuze past in hun dieet of behandelplan, wordt ze aangeraden om het even te overleggen met één van de medewerkers van hun afdeling.” Wanneer kan men bellen? “De roomservice is nog niet de hele dag beschikbaar. Omdat het ’s morgens al zo druk is met de verpleging en de artsen die op de zaal aanwezig zijn en het reguliere ontbijt dat wordt gebracht, is er minder tijd voor en behoefte aan. Daarom is ervoor gekozen om de roomservice aan te bieden tussen 14:30 uur en 19:30 uur, van maandag tot en met vrijdag. Nadat er gebeld is, serveert een medewerker van de afdeling Restaurant & Banqueting de bestelling op de kamer. Er kan worden betaald met pin/chippas of met contant geld.” Bleulandlocatie: Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda Jozeflocatie: Graaf Florisweg 77, 2805 AH Gouda (poliklinieken en verpleegafdelingen)

Hij is er weer.

De Zorg Carrière Beurs: 27 & 28 november 2009 Passenger Terminal Amsterdam De tweede Zorg Carrière Beurs staat voor de deur. Met nog meer banen, workshops en kansen om interessante werkgevers persoonlijk te spreken. Maar je kunt er ook loopbaanadvies krijgen en een overzicht van alle opleidingsmogelijkheden. Ben jij toe aan de volgende stap in je zorgcarrière? Dan is dit de gelegenheid om je te oriënteren, informeren, inspireren of gelijk te solliciteren. Meld je aan op www.zorgcarrierebeurs.nl voor je gratis toegangskaart.

17

Patiëntenzorg

Elkerliek ziekenhuis start Prima Poli

Nummer 17 30 september 2009

Tergooiziekenhuizen start bekkenbodempoli Tergooiziekenhuizen is op de locatie Hilversum gestart met een bekkenbodempolikliniek. Deze polikliniek, speciaal voor vrouwen, richt zich op patiënten met onvrijwillig verlies van urine, ontlastingsproblemen en verzakkingsklachten (prolaps). Patiënten kunnen na verwijzing al binnen een week terecht.

De bekkenbodempolikliniek is een multidisciplinaire polikliniek, waarbij de uroloog, gynaecoloog, chirurg, bekkenfysiotherapeut

en continentieverpleegkundige samenwerken, elk met hun eigen kennis en ervaring. Zo houden de specialisten gezamenlijk spreekuur en kan er door deze samenwerking en afstemming sneller een diagnose worden gesteld en een behandelvoorstel worden gedaan. Voordeel van deze nieuwe polikliniek is dat patiënten al na twee weken duidelijkheid hebben over de oorzaak van hun klachten en de mogelijke behandelingen.

Nieuw operatiecomplex trekt veel bezoekers

Herre Kaam van de Vreelandgroep overhandigt Suzanne Jacobs, projectleider Elkerliek ziekenhuis, symbolisch een gieter om de proeftuin Prima Poli tot bloei te brengen (foto Martijn van den Baar).

Op de poliklinieken van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne worden jaarlijks ruim 285.000 afspraken ingepland. Het aantal patiënten dat voor het Elkerliek ziekenhuis kiest groeit nog steeds. Om al deze patiënten nu en in de toekomst goed van dienst te kunnen zijn, start het Elkerliek ziekenhuis met het project Prima Poli. Teams gaan zelf aan de slag om te bekijken hoe het werk rondom het spreekuur het beste kan worden georganiseerd. Doel is meer tevreden patiënten en medewerkers.

Prima Poli vindt zijn basis in de auto-industrie. Uitgangspunt is dat medewerkers zelf het beste weten wat er anders moet, maar een stuk gereedschap nodig hebben om de knelpunten bloot te leggen en oplossingen te bedenken. Binnen het Elkerliek ziekenhuis heeft projectleider Suzanne Jacobs, samen met organisatieadviesbureau de Vreelandgroep uit Baarn, een bruikbaar instrument ontwikkeld. Daarbij zijn ook polikliniekassistenten en afdelingshoofden actief betrokken. Suzanne Jacobs: “Met een aantal instructieboekjes kunnen de medewerkers op de polikliniek, ondersteund door het afdelingshoofd, zelf aan de slag. Meten en observeren, van rol verwisselen (ook met de patiënt), met elkaar in gesprek over gewoontes

en bestaande afspraken en nieuwe zaken kort uitproberen om te bezien hoe het bevalt. En dan behouden wat goed gaat en loslaten wat niet werkt. Alles binnen het project Prima Poli gebeurt uiteraard in samenwerking met de specialisten, want je bent samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de poli.” Meer verantwoordelijkheid

Polikliniekassistent Angela van Gaalen, nauw betrokken bij de voorbereiding, geeft een duidelijk voorbeeld. “Als een patiënt op dit moment bij een specialist op het spreekuur komt, heeft deze meestal niet alle gegevens van de patiënt bij de hand. Soms moet nog een foto worden gemaakt of bloed afgenomen. Als de assistenten daar straks de verantwoording voor kunnen nemen en ervoor zorgen dat dit al is gebeurd, hoeft de patiënt niet nog eens terug te komen. Dan kan de specialist snel verder met de volgende patiënt. Dat betekent minder lange wachttijden wat goed is voor zowel de klantvriendelijkheid als de werkdruk. En meer eigen verantwoordelijkheid maakt je werk leuker.” De pilot van het project start in oktober op de poliklinieken Cardiologie en Keel-, Neus- en Oorheelkunde. In 2010 en 2011 volgen de andere poliklinieken.

Meander investeert in operatiekamers Vier van de zes operatiekamers op locatie Elisabeth van Meander Medisch Centrum in Amersfoort worden in november technisch aangepast. Dit betekent dat de vier operatiekamers in deze periode niet kunnen worden gebruikt. Alle operaties kunnen binnen Meander gewoon doorgaan.

Meander wil kwaliteit en veiligheid garanderen op de operatiekamers. In de huidige situatie

op de vier operatiekamers van locatie Amersfoort Elisabeth is die kwaliteit en veiligheid alleen met veel inspanning en controle op het gewenste niveau te houden. Daarom heeft Meander besloten om, ook in aanloop naar het nieuwe ziekenhuis eind 2012, te investeren in de vier operatiekamers op locatie Elisabeth. Daarmee kan Meander ook de komende jaren kwaliteit en veiligheid op de operatiekamers blijven garanderen.

Rode Kruis Ziekenhuis start klinische geriatrie Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk start op 1 oktober met een nieuw specialisme: klinische geriatrie. Met de komst van klinisch geriater Hilje Wind en verpleegkundige geriatrie Caroline de Boer wordt onder meer ingespeeld op de vergrijzing.

Klinische geriatrie is gericht op de behandeling van kwetsbare oudere patiënten, bij wie een combinatie van problemen speelt. Zo kunnen lichamelijke aandoeningen, maar ook sociale, psychische en functionele klach-

ten een rol spelen. Klachten die bijvoorbeeld aan de geriater kunnen worden voorgelegd zijn: een onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren, geheugenproblemen, vallen, somberheid of het gebruik van veel medicijnen tegelijkertijd. “Een klinisch geriater kijkt naar de mens als geheel en ‘puzzelt’ totdat het probleem duidelijk is”, aldus Hilje Wind. “Daarbij houden we rekening met de kwaliteit van leven en de belastbaarheid van iemand.”

De Open Dag in MC|Zuiderzee in Lelystad was een succes. Zo’n 1000 bezoekers, onder wie veel kinderen, namen zaterdag 19 september een kijkje in het nieuwe operatiecomplex.

De baas Ze kwamen samen binnen. Zij was langer en breder dan hij en evenredig met dit volume praatte ze bijna aan een stuk. Hij was de minzaamheid zelve en wachtte keurig tot hem een vraag werd gesteld. Met een glimlach bleef hij contact met mij zoeken. Zij kwam snel to the point. De seks was al heel lang niet meer zo goed en volgens haar had dat niets met seks te maken. Ik was verheugd over dit inzicht en vroeg om opheldering. “Hij neemt geen enkel initiatief meer, de fut is er uit. Wel kijkt hij naar porno. En waarom, ik weet het niet. Hij zegt ook zo weinig!” Kennelijk zag ze nog niet dat zolang ze zijn stiltes aan het vullen was hij ook niets hoefde te zeggen. “U wilt dus beter contact met uw man?” “Ja”, zei ze, als hij maar meer gaat praten en dat we dan weer seks hebben. Dat hij weer aandacht aan mij besteedt. Gewoon samen praten. Ik kan niet tegen die stilte.” Alle blikken wendden zich langzamerhand naar hem. Als een geslagen hond lachte hij me vriendelijk en gedwee toe. Mogelijk hoopte hij op een akkoordje met mij: wat zou u doen dokter als u zo’n vrouw had. Ik moest hem teleurstellen. “En u, mist u het contact met uw vrouw?” Hij zocht naar woorden en draaide op zijn stoel. “Als zij minder de baas zou zijn, dan zouden we het goed hebben.” “De baas, de baas”, begon ze, “als jij eens meer een kerel was dan hoefde ik niet bazig te zijn.” Het ping-pongen ging zo nog even door en voor beiden was er niets nieuws onder de zon, dit deden ze al jaren. Hij wilde dat zij veranderde, zij wilde dat hij veranderde. Een beetje geven en nemen kan soms geen kwaad, maar hier viel niets te veranderen. Beiden hadden zich compleet aan elkaar aangepast en waren geworden tot wie ze waren omdat de ander was die hij was. Aan de inhoud ging ik dus maar niet sleutelen. Misschien dat een andere verpakking zou helpen. “Ik vraag me

trouwens af, wie er van jullie de baas is”. De dame liet een stilte vallen en de glimlach van meneer verdween. Ik liet de stilte even duren en moest mijn eigen voorzet nu gaan inkoppen. Ik keek hem aan en zei: “U neemt geen enkel initiatief meer om te vrijen. U bepaalt dus of en wanneer jullie seks hebben. U bent dus wat dat betreft de baas en uw vrouw heeft daar dus kennelijk niets in te willen.” Ik meende te zien dat hij even opveerde, er even blij mee was, hij leek een centimeter te groeien. Zij was verbluft en was nog steeds stil. “De stand is dus 1-1”, zei ik. “Het is aan jullie om met een gelijke stand genoegen te nemen of door te gaan met strijden en te kijken of er iemand alsnog gaat winnen”. In verwarring liet ik ze uit, het zal tijd nodig hebben of dit kwartje gaat vallen. Peter Leusink Peter Leusink vormt samen met Patricia Heerbaart en Bas Nap, Praktijk de Huisarts. Deze is gevestigd aan de W. Barentzlaan 32, tel. 69 80 88.

Nummer 17 30 september 2009

Zorgkalender

18

WIJZER in de ZORG Congressen, seminars, cursussen TNO & het VWS presenteren:

Typeservice Kruger

AGENDA

Beurs Brandveiligheid in de Zorg

4 & 5 november

Maandag 28 september tot vrijdag 2 oktober • • •

Vakbeurs Elektrotechniek 2009 Locatie: Jaarbeurs Utrecht (hallen zeven tot en met twaalf) Informatie: www.elektrotechniek-online.nl

Jaarbeurs Utrecht, Mediaplaza Polarzaal Gratis toegang!

Donderdag 1 oktober

DE GOUDSE SCHOUWBURG in het Groene hart van Nederland Dé ideale locatie voor o.a. congressen, bedrijfsfeesten en seminars Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en meer dan 1000 parkeervoorzieningen binnen een loopafstand van 5 minuten. Voor meer informatie kijk op www.goudseschouwburg.nl of bel: 0182-513353 Tot ziens in De Goudse Schouwburg!

• • • •

www.brandveiligheidindezorg.nl

‘Van het concert des levens…..’ KNMG Congres over medische zorg van wieg tot graf Locatie: Utrecht, Domus Medica Aanmelden: knmg.artsennet.nl

Hij is er weer.

Vrijdag 2 oktober • • • •

Symposium ‘Speekselklieren, wat heb je er aan? Haat of liefde’ Najaarscongres van de Vereniging Medisch Tandheelkundige Interactie (VMTI) Locatie: Amsterdam, AMC, Collegezaal 5, van 9.00 tot 17.00 uur Inlichtingen: www.amc.nl

Vrijdag 2 oktober • • • • •

Congres: ‘Vitamine D tekort, hype of bedreiging?’ Locatie, Amersfoort, Regardz Eenhoorn, van 10.00 tot 17.00 uur Organisatie: Meander Medisch Centrum Kosten: 175 euro Informatie en aanmelden: www.meandermc.nl/vitamine-D

Dinsdag 6 oktober • • • •

Seminar ‘Gastvrijheid en Betaalsystemen in de Zorg’ Locatie: Leeuwarden, wijkzorgcentrum De Hofwijck, van 9.45 tot 13.30 uur Organisatie: Straight Systems Aanmelden: www.straight.nl

Woensdag 7 oktober • • •

Openingssymposium AIGHD (Amsterdam Institute for Global Health and Development) Locatie: Amsterdam, AMC, Collegezaal 1 (’s ochtends), en Lutherse Kerk (’s middags), van 8.30 tot 19.00 uur Inlichtingen: www.amc.nl

De Zorg Carrière Beurs: 27 & 28 november 2009 Passenger Terminal Amsterdam www.zorgcarrierebeurs.nl

Omgaan met agressie! 5 oktober 2009 1 dag, € 365,www.vilans.nl/cursus

Vrijdag 9 oktober

Adverteren? 8ZDGYHUWHQWLHLQHHQ RSODJHYDQ H[HPSODUHQ" %HOYRRUPHHULQIRUPDWLHPHW $QQHNHGH3DWHU

• • • •

Lof der Geneeskunst met als thema ‘Denken & Doen, de hersenen vertaald’ Locatie: De Doelen, Rotterdam, 14.30 tot 16.30 uur Organisatie: Erasmus MC Meer informatie: www.lofdergeneeskunst.nl

Donderdag 29 oktober

Concert- en congresgebouw

• •

de Doelen

• •

Symposium ‘De Kunst in contact’ Thema: De meerwaarde van kunst en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot ouderen met geheugenproblematiek Locatie: Amsterdam, Mozes & Aäronkerk, Waterlooplein 205, van 9.30 tot 16.30 uur Meer informatie: www.theaterveder.nl of www.verbeeldingsmethodiek.nl

9 ( 5 6 & + , - 1 7  * 5 $7 , 6  7 : ( ( : ( . ( / , - . 6  2 3  : 2 ( 1 6 ' $ *  , 1 $ / / (  = , ( . ( 1 + 8 , = ( 1  , 1  1 ( ' ( 5 / $ 1 '  ( 1  2 3  , 1 7 ( 5 1 ( 7

Bloembollenmarkt op Keukenhof

Elektrotechniek 2009 JAARBEURS UTRECHT

16 t/m 18 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur Er worden plantdemonstraties gegeven met nuttige tips en adviezen. Rondleidingen worden verzorgd door Keukenhofgidsen en een boomdeskundige.

Antwoordnummer 1544 3000 WB Rotterdam telefoon 010 2171700

Nummer 17 30 september 2009

19

Service

CORPUS ‘reis door de mens’ is dé attractie van het menselijk lichaam Het lichaam is de basis van álles, maar hoe werkt dit ingenieuze CORPUS eigenlijk?

Wie ’s werelds meest unieke en interactieve attractie CORPUS binnenstapt, maakt op originele en informatieve wijze een spectaculaire ‘reis door de mens’. In het 35 meter hoge lichaam voert de reis langs waanzinnige 5D-orgaantheaters om uiteindelijk te eindigen in de hersenen.

Elke zeven minuten vertrekt een reis met zestien personen via de roltrap de knie in. Via de audiotour (die beschikbaar is in acht talen) wordt de bezoeker geleid door het menselijk lichaam. Test spelenderwijs uw gezondheid en bewustzijn in de interactieve Medische Infotheek als het om je eigen CORPUS gaat. CORPUS is educatie, gezond leven, verantwoord eten en veel bewegen! De entreeprijs voor volwassenen is 16,50 euro. Voor kinderen en groepen vanaf tien personen geldt een prijs van 14 euro. Groepsreserveringen kunt u telefonisch maken via nummer (071) 751 02 00 (keuze 2). Voor bezoekers van 65 jaar en ouder is er een speciale actie. Zij krijgen gratis koffie of thee bij de aankoop van een appelpunt (geldt van dinsdag tot en met vrijdag buiten de vakantieperiode). CORPUS ‘reis door de mens’ is gelegen aan de A44, afslag 7 Oegstgeest, volg ANWB borden CORPUS. Adres: Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH Oegstgeest. Voor meer informatie en reserveringen: www.corpusexperience.nl

Wetenschappers onthullen hersengeheimen De hersenen laten mensen denken, bewegen, praten, leren en waarnemen. Maar hoe doen ze dat precies en wat gebeurt er als de verbinding tussen de hersenen en andere lichaamsdelen niet (meer) goed werkt? Het ontrafelen van dit soort mysteries is de passie van neurowetenschappers. Op vrijdag 9 oktober vindt in De Doelen in Rotterdam de Erasmus MC publiekslezing Lof der Geneeskunst plaats, dit jaar met als thema ‘Denken & Doen, de hersenen vertaald’.

Prof.dr Chris de Zeeuw introduceert het publiek in de taal van het brein. Vervolgens laat ere-spreker prof. John Donoghue zien hoe deze hersentaal het verloren contact tussen denken en doen kan herstellen. Chris de Zeeuw, hoogleraar en afdelingshoofd Neurowetenschappen Erasmus MC heeft een grote reputatie op het gebied van onderzoek naar dat

deel van het brein dat lichamelijke bewegingen coördineert. Neuronen

Voor bewegingen die op het eerste gezicht heel simpel lijken leveren de hersenen veel werk. Er gaan bijvoorbeeld miljarden neuronen aan de slag om de spieren aan te sturen bij het oppakken en leegdrinken van een kopje koffie. De Rotterdamse hoogleraar onderzoekt hoe die neuronen met elkaar communiceren en hoe de hersenen die informatie opslaan. Want als de hersenen informatie niet onthouden, zouden mensen elke dag opnieuw moeten leren hoe ze moeten praten, lopen of een kop koffie kunnen drinken. Het Erasmus MC organiseert Lof der Geneeskunst op vrijdag 9 oktober in De Doelen in Rotterdam. Het programma begint om 14.30 uur. Meer informatie staat op www.lofdergeneeskunst.nl

MediSign

Lezersactie Voor lezers van de Ziekenhuiskrant heeft CORPUS een leuke actie. Beantwoord de vraag ‘Op welke dag verrichtte Koningin Beatrix de officiële opening van CORPUS ‘reis door de mens’?’ en maak kans op twee gratis toegangskaartjes. Mail uw antwoord, met vermelding van naam en adres, naar [email protected]. U kunt uw antwoord insturen tot donderdag 8 oktober. De winnaars krijgen de vouchers thuisgestuurd. De winnaars moeten van tevoren wel even bellen om te reserveren (071) 751 02 00 (keuze 2) en vermelden dat ze in het bezit zijn van vouchers.

Tentoonstelling Longstories in Lievensberg De hele maand oktober is in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom de expositie ‘Longstories’ te zien. In deze tentoonstelling staan levensverhalen van longkankerpatiënten en hun naasten centraal.

De tentoonstelling is naar Lievensberg gehaald op initiatief van de gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen. Zij hebben bewust gekozen voor oktober, de maand waarin (op zaterdag 10 oktober) de landelijke dag van de palliatieve zorg plaatsvindt. ‘Longstories’ is een bijzonder project waarin bekende beeldende kunstenaars zich verdiepen in de levensverhalen van mensen met longkanker. De eerste expositie reisde vanaf november 2007 door het land. De getoonde kunstwerken wekten bij de bezoekers veel ontroering en inspiratie. Van de verhalen en kunstwerken kan men nog altijd op de website

Oplossing lezersactie Farmaceutisch Museum In de Ziekenhuiskrant van 16 september stond een lezersactie waarmee men gratis toegangskaartjes kon winnen voor het Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan in Gouda. Op twee foto’s stonden voorwerpen afgebeeld en de lezers werd gevraagd waarvoor die vroeger werden gebruikt. Het bleek heel moeilijk te zijn. De oplossing is als volgt:

Gebaart u mee?! Auri Signum Mani leert u omgaan met doven, slechthorenden en anderstaligen middels gebaren Voor een workshop of cursus Bel 06-47177131 of mail naar: [email protected]

www.longstories.nl kennisnemen. De tweede expositie gaat nu rond en is de hele maand oktober te zien in de Binnentuin van Lievensberg (de verpoosruimte achter de ziekenhuiswinkel). Aan ‘Longstories II’ verleenden elf patiënten en kunstenaars hun medewerking. De kunstwerken die worden getoond zijn van: Astrid Bussink, Marenka Gabeler, Teun Hocks, Anya Janssen, Willy Jolly, Danielle Kwaaitaal, Renate Beatrice Munneke, Jans Muskee, Viviane Sassen, Martine Stig, Wang Zi Won. Longstories is een initiatief van het Longkanker Informatiecentrum dat inhaakt op het wereldwijde ‘November Lung Cancer Awareness Month’. Dit informatiecentrum ondersteunt patiënten onder meer door informatie over longkanker beschikbaar te stellen en toegankelijk te maken via de website www.longkanker.info.

Foto 1 Tinnen capsulevorm De capsulevorm werd tot aan de steel ondergedompeld in een gelatinemassa. Vervolgens werd de steel in een gaatje in het plankje gezet om zo de gelatinemassa hard te laten worden waarna de capsule voorzichtig van de vorm kon worden gehaald. Dan werd de hals afgeknipt en kon de capsule gevuld worden met het geneesmiddel. Met een warm gemaakte pincet en een druppel gelatine, die op de rand van de capsule werd aangebracht, werd de opening van de capsule dichtgeknepen.

Foto 2 Kurkenpers Deze kurkenpers, in de vorm van een salamander, werd gebruikt om kurken passend voor de flesjes te maken.

Nummer 17 30 september 2009

20

Related Documents


More Documents from "CoolerAds"