Tema 4:Sistemul de asistenta farmaceutica apopulatiei in conditii de ambulator.Farmacia de acces public. Problema 1:
Conform Organizatiei Mondiale a Sănătăţii(OMS), principalele funcţii ale reglementării în domeniul medicamentelor sunt: licențierile, asigurarea siguranței, eficacității și calității, inspectarea și supravegherea, controlul si monitorizarea, în toate etapele de la producție până la vânzare, precum și asigurarea de informații referitoare la medicamente, atât pentru profesioniști, cât și pentru medici În acest sens este menționată situația Marii Britanii care a implementat în zonele cu acces redus la medicamente două soluții: Schema Esențială pentru Farmaciile Mici care furnizează asistență financiară farmaciilor care nu sunt viabile din punct de vedere economic datorită locaţiilor lor, dar sunt considerate vitale pentru furnizarea de servicii farmaceutice către comunitatea locală și eliberarea medicamentelor de medicii prescriptori. Eliberarea se face doar cu condiția ca în zonă să nu existe farmacii și doar pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție. Această soluție este implementată în mai multe state pentru acoperirea nevoilor mediului rural: Austria, Cehia, Franţa, Ungaria, Irlanda, Slovenia, Marea Britanie, Olanda. Consiliul Concurenței mai sugerează două soluții: o legislație mai permisivă pentru farmaciile din mediul rural prin stipularea unor condiţii şi criterii de înfiinţare mai puţin restrictive, în raport cu cele cerute pentru înfiinţarea unor farmacii în mediul urban (de tipul program redus de funcţionare, o gamă restrânsă de produse, eliminarea condiţiei privind laboratorul propriu, suprafaţă mai mică, posibilitatea de a fi deservită de un asistent de farmacie etc.) și introducerea unui program pilot pentru înfiinţarea de farmacii mobile, pentru zonele rurale greu accesibile. In 2012, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), citând date Euromonitor şi Eurostat, prezintă urmatoarea situaţie la nivel European Tara
Nr. Total de farmacii
Spania Germania Olanda Franta
21470 21582 2050 22795
Media număr locuitori/ farmacie 2149 3787 8124 2853
Republica Moldova
Din punct de vedere al teoriei sistemelor, sistemul farmaceutic i ̂n Republica Moldova poate fi apreciat ca un subsistem al sistemului de sănătate, fiind la rândul său un sistem compus, ce constă dintr-o serie de subsisteme, fiecare la rândul său fiind alcătuit din mai multe elemente specifice, cu anumite trăsături comune ce constituie un i ̂ntreg organizat. Pentru fiecare din subsistemele sistemului farmaceutic sunt obligatorii următoarele caracterizări: un scop bine determinat, intrare i ̂n sistem, componenţa lui, ieşire din sistem şi conexiunea inversă.
Problema 2:Medicamente si activitatile de asigurare a pietii farmacetice. Eseu:Conditiile pentru certificarea depozitelor conform standardelor GDP. Menţinerea siguranţei şi calităţii produselor în timpul distribuţiei este de importanţă maximă în industria farmaceutică. Certificarea bunelor practici de distribuție (GDP) pentru produsele farmaceutice demonstrează angajamentul dumneavoastră vis-a-vis de bunele practici de distribuţie şi vis-a-vis de calitate în toate aspectele serviciilor oferite. Bunele practici de distribuție (GDP) constituie un sistem de calitate pentru centrele de depozitare şi distribuţie dedicate produselor medicamentoase. Reglementările acceptate global referitoare la bunele practici de distribuţie a produselor farmaceutice stipulează că distribuitorii de produse farmaceutice trebuie să-şi alinieze operaţiunile la standardele relevante. Schema garantează că sisteme conforme de management al calităţii sunt implementate de-a lungul întregului dumneavoastră lanţ de aprovizionare, de la primele etape de furnizare a materiei prime către platformele de fabricaţie şi până la ultimul transport al medicamentelor finale către utilizator. O evaluare independentă a conformităţii cu cerinţele bunelor practici de distribuţie (GDP) este cea mai eficientă metodă de a stabili că sistemul dumneavoastră de management al calităţii este conform normelor GDP. SGS este lider recunoscut global pentru certificările din sectorul farmaceutic. În timpul procesului de certificare a bunelor practici de distribuţie farmaceutică, auditorii noştri de înaltă calificare analizează procesele şi politicile dumneavoastră, împreună cu cele ale partenerilor din lanţul dumneavoastră de aprovizionare, pentru a garanta că, în calitate de potenţial fabricant de produse farmaceutice, furnizaţi constant produse de bună calitate. Un certificat valid privind bunele practici de distribuţie (GDP) obţinut de la firma SGS demonstrează că organizaţia dumneavoastră este dedicată menţinerii calităţii în toate aspectele serviciilor furnizate, dorind să fie un partener vital în cadrul lanţului de aprovizionare din domeniul asistenţei medicale.