Persoonlijk Leiderschap 2. Patronen en wensen Na het doen van dit deel van het e-program heb je een helderder beeld van je wensen. Je hebt tips gekregen over het formuleren van doelen en wensen. Je bent je bewust van de invloed van taal & patronen op je dagelijks handelen.
[email protected] www.burospiff.nl Spiff B.V. Brouwersgracht 258 1013 HE Amsterdam KVK 34296358 BTW 819113864B01 RekNr. 130618098
Terugblik – de eerste eigenschap Na het doen van het vorige deel van dit e-program ben je je bewust geworden van de invloed van perspectief op je leven en werk. Je hebt ook opgeschreven wat voor jou belangrijk is. Daar gaan we nu een stap verder mee. De tweede eigenschap – begin met het einde voor ogen Ken je de film of het boek ‘Alice in Wonderland’? Op een gegeven moment in het verhaal is Alice de weg kwijt. Ze komt de Cheshire Cat tegen en vraagt hem de weg: ‘Wil je me alsjeblieft vertellen welke kant ik op moet?’. ‘Dat hangt er sterk van af waar je naar toe wilt.’ is de reactie ‘Dat maakt me niet uit’ zegt Alice. Waarop het antwoord van de Cheshire Cat is: ‘Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat.’ Alice voegt nog toe ‘..als ik maar ergens uit kom.’ ‘Oh dat gaat je wel lukken’ spreekt de Cheshire Cat ‘als je maar ver genoeg loopt.’ Heb jij helder wat jouw doel is? In het boek ‘Paultje en het Paarse Krijtje’ van Crockett Johnson komt alles wat Paultje met zijn paarse krijtje tekent tot leven. Stel alles wat je hieronder zou tekenen of schrijven zou waar worden, wat zou je dan tekenen/schrijven? Teken/schrijf hieronder je doel(en)
Het bereiken van doelen Sommige doelen bereik je als vanzelf. Andere doelen bereik je minder gemakkelijk. Een aantal belangrijke zaken voor het halen van doelen zijn: 1. Dat je doelen hebt (!) 2. Hoe je je doel verwoordt 3. Dat je stappen zet om je doel te bereiken 4. Dat je weet waar je wel en geen invloed op hebt Na de oefening op de vorige pagina heb je een of meerdere doelen voor ogen.
Het geheim van taal – hoe verwoord je je doel? Wist je dat hoe je je doel verwoordt een grote invloed heeft op het bereiken hiervan? Misschien denk je nu cynisch, ‘Leuk hoor, taaltrucjes. Wat heb je daar nou aan?’. We nodigen je uit, nu toch met dit e-program bezig bent, om het experiment aan te gaan. Veel ‘voormalig cynici’ geven aan dat het toepassen van de tips hen veel heeft opgeleverd. Door kleine wijzigingen in je taalgebruik schep je een heel ander perspectief. Als het niet voor je werkt, laat je het weer los. Tip 1: Gebruik krachtige taal, laat de verkleinwoordjes los. Net als de woorden ‘eigenlijk’, ‘misschien’ en ‘eventueel’ Voorbeelden:Wil je een baantje of een baan? Wil je eigenlijk misschien wel iets meer verantwoordelijkheid als dat zou kunnen. Of heb je over een jaar een functie met meer leidinggevende aspecten?
Tip 2: Heb het vooral over wat je wél wilt. Onze hersenen kunnen het woord ‘niet’ niet verwerken. Als je zegt ‘denk eens niet aan een roze olifant’, dan weet ik waar jij aan denkt. Voorbeelden: Wil je jezelf ‘niet meer kleiner maken’ of wil je jezelf ‘op ware grootte neerzetten’? Wil je niet meer ongeduldig zijn. Of wil je geduldiger zijn? Wil je niet vergeten om die mails te printen, of wil je eraan denken om je mails te printen?
Tip 3: Wees je bewust van de boodschappen die je aan jezelf meegeeft. Voorbeelden: Vind je iets bijvoorbeeld ‘moeilijk’ of ‘nog niet gemakkelijk’, kun je iets ‘niet’ of kun je iets ‘ nog niet’? Voel het verschil.
Tip 4: Wees zuinig met ‘maar’. Met het woord ‘maar’ veeg je wat je daarvoor hebt gezegd van tafel. Wees gul met het woord ‘en’. Voorbeelden: Wat hoor je liever: ‘dat heb je goed gedaan, maar je zou ook..’ of ‘dat heb je goed gedaan en je zou ook…’
Tip 5: Vraag ‘hoe komt het dat….’ in plaats van ‘waarom..’. Je zult merken dat je veel minder weerstand ontmoet! (bij jezelf en bij anderen)
Schrijf hieronder het doel op wat op dit moment voor jou het belangrijkst is. Neem de taaltips mee in de formulering hiervan.
Kies één van deze tips en pas die een dag toe op wat je tegen jezelf (!) en anderen zegt. Als dat je bevalt kun je er natuurlijk voor kiezen om het nog een dag te doen, en nog een… Schrijf hieronder wat het je heeft opgeleverd:
Stappen zetten om je doel te behalen Je hebt nu een belangrijk doel voor ogen en je hebt eventueel de formulering bijgeschaafd met behulp van de taaltips die we je gaven. Hoe komt het nou dat je sommige doelen een stuk gemakkelijker bereikt dan andere doelen? Als je om je doel te bereiken dingen echt anders aan pakt dan je tot nu toe deed is de kans groot dat het minder gemakkelijk voor je is. Dat komt omdat wij mensen veel dingen op de automatische piloot doen, volgens een bepaald patroon. De essentie van een patroon is: ‘Als je altijd doet wat je altijd deed, zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg’. Patronen kunnen heel behulpzaam zijn. Je moet er toch niet aan denken om iedere dag weer te moeten herontdekken hoe je aankleedt, hoe je je tanden poetst en hoe autorijden ook alweer in zijn werk gaat. Denk eens terug aan je eerste autorijles. Hoe lastig was het toen om tegelijk te schakelen, op het verkeer te letten en al die andere handelingen te doen? Terwijl je dat nu moeiteloos doet en soms ook nog tegelijkertijd telefoneert, koffie drinkt en je weg vindt. Om uit een patroon te stappen is het zaak om je bewust te zijn dat je in een patroon zit. Vervolgens de momenten te gaan herkennen waarop je in je patroon stapt. Om daarna op die momenten bewust even een pauze in te lassen en te kiezen wat je wilt doen. Alleen met dit bewustzijn kun je werkelijk pro-actief zijn. En bedenk hierbij: oefening baart kunst! Gun jezelf de tijd! Denkend aan je doel, welke patronen zit je in?
Welke van bovenstaande patronen zijn helpend en welke zijn belemmerend? Helpende patronen bij het bereiken van mijn doel:
Belemmerende patronen bij het bereiken van mijn doel:
De momenten waarop ik in een belemmerend patroon schiet zijn:
Hoe mijn helpende patronen en kwaliteiten me helpen om andere keuzes te maken op deze momenten is
En tot slot nog een gedicht over patronen. Dat het je mag inspireren!
Het volgende deel van dit e-program gaat over invloed en hoe je met kleine stappen grote doelen kunt bereiken.