PERSOONLIJK FORMULARIUM Berry zei: gebruik laag moleculair Heparine!!!
Opdracht bij blok 2.2, 09/10
Geneesmiddelen en zwangerschap Een 29-jarige vrouw bezoekt je spreekuur. Ze vermoedt dat ze zwanger is: de zwangerschapstest thuis was positief. Onderzoek bevestigt haar zwangerschap (primigravida), nu 4 weken 'oud'. Een maand maanden geleden kreeg ze een trombosebeen. Hiervoor heb je het orale antistollingsmiddel acenocoumarol voorgeschreven, vanwege een positieve familie anamnese voor 6 maanden.Ze vraag zich af of ze door moet gaan met het innemen van het middel. Stel een 'persoonlijk formularium' op voor deze casus. Ga te werk volgens het stappenplan voor het opstellen van een therapeutisch beleid en neem deze indeling over in je persoonlijk formularium. Probleemdefinitie. Geef de essentie van het probleem en geef duidelijk een conclusie van het probleem. Therapeutisch doel. Formuleer bondig het doel van de therapie, uitgaande van de probleemdefinitie. Let op, het voorschrijven van een middel is geen doel. Therapie. De therapie is het middel om vanuit het probleem het therapeutisch doel te bereiken. niet medicamenteuze therapie. medicamenteuze therapie. - geneesmiddel groepen. Kort beschrijven, geef mechanisme van werking uitgaande van de (patho)fysiologie, bijwerkingen. - geneesmiddel van eerste keuze. Geef motivatie keuze en specifieke informatie over dit middel. Geneesmiddelen toediening - geef duidelijk de dosering aan en duur. - patiënt gebonden bijzonderheden? Patiënt voorlichting - geef alle informatie die voor de patiënt nodig is. Therapie evaluatie - wanneer terug laten komen, waar let je dan op en wat zijn de mogelijkheden om de therapie aan te passen. NB Vermijd letterlijke teksten uit farmacotherapeutisch kompas of andere bronnen; niet alle teksten in het farmacotherapeutisch kompas zijn wetenschappelijk correct. Raadpleeg ook de informatie verkregen in het blok. • De omvang beperkt houden. Formuleer bondig en geef alleen relevante informatie. • Gebruik een goed leesbaar lettertype, niet te klein. • Geef literatuur bronnen (bijvoorbeeld): o Farmacotherapeutisch kompas •
o o o
Standaard van Nederlandse Huisartsen Genootschap Farmacologie leerboeken (vooral voor de werkingsprincipes!) Websites, bijv: http://coo.lumc.nl/TRC/ http://nhg.artsennet.nl/content/resources/AMGATE_6059_104_TICH_ L1344567346/AMGATE_6059_104_TICH_R1195991373945248/ http://medicine.iupui.edu/flockhart/ http://www.lareb.nl/kennis/frequent.asp http://www.geneesmiddelenbulletin.nl/ Cochrane Libery (via Universiteits bibliotheek - Catalogi en informatiebestanden - UB informatiebestanden (A-Z) - geneeskunde) Uptodate (via Universiteits bibliotheek Catalogi en informatiebestanden - UB informatiebestanden (A-Z) - geneeskunde) enz.
Inleveren in de postbus bij het secr farmacologie en toxicologie (UNS 50 k. 4.246) uiterlijkvrijdag 4 december 2009 om 17.00.