Sondaj Duodenal Standard.docx

  • Uploaded by: Larisa Palamari
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sondaj Duodenal Standard.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 952
  • Pages: 4
SONDAJ DUODENAL Sondajul sau tubajul duodenal reprezintă întroducerea unei sonde Einhorn ( sondă cu olivă metalică la capătul distal) dincolo de pilor, în duoden, realizînd o comunicare între duoden şi mediul extern . OBIECTIVUL :

Terapeutic: Drenarea căilor biliare şi introducerea unor medicamente care au acţiune directă asupra ficatului , a căilor biliare , sau a tubului digestiv. Explorator : -Extragerea conţinutului duodenal format din conţinutul gastric , bilă (A,B,C), suc pancreatic şi sucul de secreţie proprie a duodenului . - Aprecierea funcţiei biliare hepatice , a căilor extrahepatice. -Descoperirea unor modificări anatomo-patologice ale organnelor care dau aspectul , cantitatea , compoziţia chimică sau morfologică a sucurilor extrase prin sondaj. -Evidenţierea unor boli parazitare ale duodenului sau a căilor biliare. INDICAŢII:

Colecistite cornice . Litiaza biliară. Afecţiuni ale sistemului digestiv, hepatic , biliar , etc. CONTRAINDICAŢII:

Ulcer gastric în perioada dureroasă. Cancer gastric. Hepatite cronice , ciroze cu varice esofagiene. Boli cardio-vasculare grave , decompensate. Arsuri a mucoaselor degestive cu substanţe caustice ( risc major de perforare a esofagului ). Sondajul duodenal se efectuează în sală special amenajată , în condiţiile unei asepsii perfecte , dacă se face în salon se va izola patul bolnavului printr-un paravan .

I. PREGĂTIREA PENTRU PROCEDURĂ

1.Pregatirea pacientului :

Psihologică Se anunţă şi se explică tehnica şi necesitatea procedurii ulterioare , importanţa colaborării sale. Fizică - Pacientul va fi pe nemîncte (stomacul gol) - Se aşează pacientul la marginea patului , poziţie şezîndă. - Se aşează şorţul de protecţie. - Se oferă o tăviţă renală care pacientul o va ţine sub bărbie. 2.Pregatirea materialului necesar : Două şorţuri de protecţie din cauciuc sau polietilenă , prosoape, muşama şi aleză. Sterile Sondă Einhorn sterilă , pensă hemostatică , mănuşi sterile pentru cel ce execută procedura , seringă de 20 ml , eprubete. Nesterile Tăviţa renală , stativ pentru eprubete, pahar cu apă aromată , pernă cilindrică dură, hirtie de turnesol roşie şi albastră , termofor. Medicamente Excitant (sulfat de magneziu 33 % , sol.glucoză 40 % , sol. sorbit, xilit) , novocaină sol. necsare hidratării (în funcţie de scop) 3.Pregatirea locului : - Cabinetul se pregateşte pentru procedură în conformitate cu standartele în vigoare - Dacă se efectuează în salon patul se izolează cu un paravan . - Se protejează patul cu muşama şi aleză. 4.Pregatirea asistentei medicale : - A.m pregateşte tot utilajul necesar . - A.m îmbracă şorţul de protecţie - A.m spală bine mîinele cu apă caldă şi săpun, apoi îmbracă manuşile sterile . II.TEHNICA EFECTUĂRII

1.A/m face marcaje pe sondă (se măsoară de la arcada dentară a bolnavului pînă la ombilic și plus palma), sau marchează în unități metrice (cm). Sonda se pregătește și se introduce la fel ca la sondajul gastric (pe gură sau pe nas). 2.Cu mișcări blînde se ajută înaintarea sondei pînă la marcajul 45 cm la arcada dentară,momentul la care se consider că sonda a trecut de cardia și a pătruns în stomac.Se așează pacientul în decubit lateral drept,cu trunchiul ușor ridicat și capul mai jos,coapsele flectate spre bazin,se aplică termoforul și perna

sub rebordul costal drept.Se impinge ușor sonda pînă la marcajun 60 cm și se continue introducerea ei concomitant cu actul de deglutiție (1-2 cm la 3-5 minute.)Cînd s-a ajuns la marcajul de 75 cm olive sondei a ajuns în duoden. 3.Verificarea poziției sondei - Se introduce o cantitate de aer cu seringa,dacă sonda este în stomac atunci pacientul simte o balonare în regiunea epigastrică,dar dacă este în duoden pacientul nu se simte nimic. - Se extrage lichid prin sondă și se analizează:dacă este străveziu și acidsonda este în stomac,dacă e galben și basic –sonda este în duoden. - În cazurile dubioase se poate efectua și controlul radiologic. 4.Colectarea bilei. După 60-90 minute după sondaj la capătul liber al sondei apare Bila A, coledociană, de culoare galben-aurie, care se colectează într-o eprubetă. După terminarea eliminării primei porții introducem cu seringa unul din excitanți 40-60 ml încălzit la temperatura de 40 ͦC,după care legăm capătul sondei pe 20-30 min. Se dezleagă sonda și se colectează 30-40 ml de bilă vîscoasă de culoare castanie închisă-bila B,veziculară.Se recoltează 3-5 ml întro eprubetă sterilă sau pe medii de cultură pentru analiza bacteriologică. După evacuarea bilei B se colectează o bilă clară care provine din căile hepatice-bila C, hepatică. 5. Extragerea sondei se face după ce se închide capătul liber cu o pensă. Extrimitatea sondei se va ține sub nivelul stomacului pentru a nu se scurge conținutul ei în faringe sau în cavitatea bucală. Îngrijirea ulterioară a pacientului: Se oferă un pahar cu apă aromată pentru a-și clăti gura. Se șterge fața și bărbia pacientului. Se îndepărtează tăvița și șorțul de protecție. Pacientul se transportează în salon, se așează într-o poziție comodă. III. DOCUMENTAREA Medicul înregistrează în foaia de observație procedura efectuată,cantitatea și aspectul conținutului duodenal extras. IV. SUPRAVEGHEREA PACIENTULUI Complicațiile posibile - Senzație de greață și vomă. - Sonda poate pătrunde în laringe: apare reflexul de tuse, pacientul se înroșește la față apoi devine cianotic, se sufocă. - Încolăcirea sondei în stomac sau chiar înnodarea ei datorită contracțiilor pereților stomacului în timpul seznației de vomă. - Imposibilitatea drenării bilei cauzată de spazmul sfincterului Odii sau din cauza coagulării bilei vîscoase.

Profilaxia complicațiilor: - De respectat tehnica efectuării sondajului duodenal. - Urmărirea atentă a stării pacientului în timpul procedurii. - Cînd se îndepărtează sonda de urmărit ca conținutul ei să nu se scurgă în faringe. - De evitat oboseala pacientului prin prelungirea duratei sondajului peste 3 ore. - De evitat grăbirea înaintării sondei. - De evitat depășirea duratei de execuție a procedurii (3,5 ore). V. REORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCĂ 1.Sondele duodenale se pun în soluție peroster de 1% pe 15 minute, pentru prelucrare. 2.Se prelucrează cabinetul de proceduri conform standardelor în vigoare.

Related Documents


More Documents from ""