REZUMAT CCR
Neconstituționalitatea actelor neprevăzute în art. 146 din Constituție sau în legea organică a Curții se constată de instanțele de judecată. CCR nu se pronunță din oficiu decât prin excepție (inițiative de revizuire a Constituției, art. 146 lit. j). CCR nu are competența de a modifica prevederile supuse controlului de constituționalitate (art. 2 alin. 3 din Legea nr. 47/1992).
Clasificarea atribuțiilor CCR – art. 146 a) controlul de constituționalitate al anumitor acte normative. Acest control poate fi a priori (înainte de intrarea în vigoare a actului respectiv) sau a posteriori (după intrarea în vigoare a actului în discuție).
Forme de control a priori: art. 146 lit. a) (legi și propuneri de revizuire a Constituției) și b) (tratate internaționale înainte de ratificarea acestora); Forme de control a posteriori: art. 146 lit. c) și d).
b) restul atribuțiilor cu caracter eterogen prevăzute în art. 146. Clasificarea deciziilor CCR -
decizii prin care se constată constituționalitatea; decizii prin care se constată neconstituționalitatea;
Obiecția și excepția de neconstituționalitate Asemănări: ambele sunt forme ale controlului de constituționalitate, ambele pot viza legile; Deosebiri:
Control a priori/control a posteriori; Control abstract (înainte de intrarea în vigoare a legii)/control concret (după intrarea în vigoare a legii; incident apărut în cursul unui proces); vizează doar legile/vizează legile și ordonanțele; poate fi invocată de subiecții enumerați la art. 146 lit. a)/poate fi invocată de părțile din proces, de instanță din oficiu, de procuror sau de Avocatul Poporului în mod direct.
Condițiile de admisibilitate ale excepției de neconstituționalitate (art. 29 din Legea nr. 47/1992) -
condițiile de admisibilitate ale excepției de neconstituționalitate sunt verificate de instanța de judecată care poate emite o încheiere prin care să sesizeze CCR (dacă excepția este
-
admisibilă) sau o încheiere prin care să respingă cererea de sesizare a CCR (dacă excepția este inadmisibilă). Încheierea de respingere poate fi atacată cu recurs la instanța imediat superioară în termen de 48 de ore de la pronunțare. Recursul se judecă în trei zile; Instanța de judecată se pronunță asupra condițiilor de admisibilitate ale excepției. CCR se pronunță asupra fondului excepției de neconstituționalitate.
1. excepția să privească dispoziții dintr-o lege sau ordonanță; 2. dispozițiile respective să fie în vigoare (aplicabile în procesul respectiv); 3. excepția să aibă legătură cu soluționarea cauzei (condiția interesului); 4. dispozițiile respective să nu fi fost constatate anterior ca fiind neconstituționale. Procesele nu se suspendă pe durata soluționării excepției de neconstituționalitate. În situația în care CCR constată neconstituționalitatea prevederii în discuție după finalizarea procesului, partea din proces poate reiniția procesul pe calea revizuirii.