Projecte: Parlar i escoltar
Títol : ‘Dones científiques’
Autora : Anna Moreno Massegur
Objectius: .Establir una correcta comunicació oral, tant a través de la parla com de l’escolta. .Utilitzar correctament el llenguatge TIC com a eina comunicativa.
Competències comunicatives desenvolupades : .Competència gramatical : Ús del vocabulari adient, claredat en l’explicació, ús de recursos per tal de que el text no sigui monòton... .Competència sociolingüística : Adequació als interessos del públic al que va dirigit, en aquest cas, la resta d’alumnes. .Competència discursiva : El.laboració d’un guió escrit per a construïr la part de l’exposició oral, inici i tancament de tema correctes i ús d’estratègies que ajudin a comprendre millor el tema, com metàfores o exemples. . Competencia estratègica : Ús d’eines multimedia (mini-reportatge sobre la vida de la científica), to i intensitat de veu, gesticulació, mirada, pauses i silencis, ..
Característiques de l’alumnat al qual va dirigida: Alumnes de quart d’ESO de l’àrea científica.
Agrupament de l’alumnat : Els
alumnes realitzaràn
les activitats
d’ensenyament-aprenentatge proposades en la seqüència mitjançant grups cooperatius o heterogenis de tres membres.
Temporització: 7 o 8 sessions
Material necessari per desenvolupar la seqüència : . Espai disponible una hora i dia concrets a la setmana. . Llibreta, llapis i bolígraf.
Recursos audiovisuals i/o programari necessaris per les activitats : . Almenys 8 ordinadors amb conexió a Internet i amb l’Audacity instalat. . Un projector
Desenvolupament de l’activitat:
Es proposa una activitat relacionada amb el coneixement de la vida de vuit dones que van dedicar gran part de la seva vida a diferents àrees de la ciència i que van ser guanyadores d’un premi Nobel: Marie Sklodowska Curie, Irene-Juliot Curie, Marie
Goeppert-Mayer, Dorothy Crowfoot, Gertrude Elion, Rosalind Franklin, Christiane Nüesslein Volhard i Theresa Rodnitz Cori. En la primera sessió de l’activitat, la professora farà una introducció del tema, iniciant-lo amb una pluja d’idees sobre els coneixements que tenen els alumnes relacionats amb dones que van participar en els grans avenços científics. Tot seguit, els passarà un breu vídeo on hi apareixen el nom d’algunes de les dones amb les quals ells treballaràn. El vídeo es troba al portal you tube a la següent adreça: http://es.youtube.com/watch?v=rhMzcQ0JfrQ&feature=related Aleshores, s’assignarà una científica a cada un dels grups. I s’els explicarà en què consisteix tota l’activitat. La segona sessió es destinarà a la recerca d’informació sobre la vida de la científica, i de la investigació que la va a portar a ser premiada amb un Nobel. Els alumnes, n’hauràn d’extreure les idees més importants i construïr un guió sobre el que realitzaràn una exposició oral dirigida a la resta de nois i noies de la classe i que tindrà una durada aproximada de deu minuts (incloent el torn de preguntes). La tercera sessió es dedicarà a l’ús de les eines multimedia, que tindràn un paper important en l’activitat. La professora els ensenyarà a utilitzar el programa de l’audacity (sobretot l’eina que els permet treballar amb la música, fadings d’inici i final, retallar i enganxar…), i el Pínachle o el Windows Movie Maker, en cas de que no estés instal.lat als ordinadors de l’aula. L’objectiu és que el.laborin un breu vídeo (no més de 2 minuts) amb imatges i música semblant al que s’els ha mostrat a la primera sessió, però, relacionat, cada grup, amb la científica amb la qual treballa. Per això, s’hi destinarà una altra sessió. La resta de sessions es destinaràn a acabar de perfilar el vídeo i distribuïr-se les tasques per tal d’assajar l’exposició oral que faràn. En l’última sessió, cada grup mostrarà el vídeo que ha elaborat i tot seguit farà una exposició oral relacionada tant amb la vida de la científica com amb la investigació que va portar a terme. Per exemple, en el cas de Marie Curie, el grup podrà parlar sobre què és la radioactivitat i quins són els seus usos. Amb aquesta activitat es valorarà tant la qualitat en la producció d’informació com l’actitud dels receptors. Per aquesta última qüestió, es tindràn en compte alguns punts del decàleg com l’adopció d’una escolta activa, mirar a les persones que
parlen, descobrir els objectius i els propòsits de les persones que parlen, fer una valoració dels missatges i reaccionar als missatges que s’els hi dóna. Per valorar els tres últims punts, els mateixos conferenciants hauràn elaborat un mínim de cinc preguntes que realitzaràn de manera aleatòria als oients, per tal de comprovar si s’ha entès el que s’ha explicat. També demanaràn la participació dels oients mitjançant la manifestació d’opinions relacionades amb el tema, com per exemple, els avantatges i incovenients que pot tenir la radioactivitat. D’altra banda, els oients també podràn fer les preguntes que creguin als conferenciants.
Avaluació:
Com ja he comentat, en l’avaluació es tindrà en compte tant el paper d’emissor com de receptor de missatges, ja que són els dos elements indispensables de la comunicació. Per tal d’avaluar l’exposició oral, s’utilitzarà la següent pauta: Organització prèvia Presentació prèvia del tema i de cada un dels membres del grup. Seguiment d’un guió preparat. Distribució de les tasques. Quantitat d’informació presentada. Qualitat de la informació presentada. Coneixements sobre el tema Correcció del guió personal. Coherència en el llenguatge. Ordenació de les idees exposades. Ús d’exemples com a eina de millora de la comprensió. Ús de vocabulari científic. Respostes adequades a les preguntes dels companys. Coneixement de totes les àrees del treball per part de cada un dels membres del grup, independentment de l’àrea assignada. Discurs Velocitat de la parla. To de veu. Nivell de vocalització i pronunciació Direcció de la mirada als oients. Gesticulació com a acompanyament a les explicacions. Utilització de suports no orals. Interacció en el discurs entre els membres del grup.
Barem 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2
3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
0 0 0 0 0 0 0 0
3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4 4
5 5 5 5 5 5 5 5
1 1 1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2 2 2
I per valorar, l’actitud dels oients :
Postura adient. Direcció de la mirada als conferenciants. Respostes adequades a les preguntes dels conferenciants. Elaboració de preguntes relacionades amb el tema. Ús de vocabulari científic. Manifestació d’opinions pròpies relacionades amb el tema. Interacció i debat amb els conferenciants.
Barem 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2 0 1 2
3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4
5 5 5 5 5 5 5