Proiect Cehia Prezentare.docx

  • Uploaded by: ShreckIsLove
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Proiect Cehia Prezentare.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,003
  • Pages: 3
Republica Cehă Republica Cehă este o ţară dezvoltată, cu o bogată cultură şi istorie. Constituie un partener credibil în relaţiile comerciale şi membru onorabil în comunitatea europeană. Din punct de vedere politic, Cehia este o republică democratică reprezentativă parlamentară, membră a Uniunii Europene si a NATO. Moneda oficiala este coroana cehă (CZK). Cehia se pregătește să adopte moneda euro.

1.Geografie 





 

Cehia, cu capitala la Praga este situată în Europa Centrală, fără ieșire la mare, având ca vecini Germania la vest, Austria la sud, Slovacia la răsărit şi Polonia la nord. Republica Cehă este formată din Boemia, Moravia şi Silezia, având suprafața de 78 886 km² . Lungimea maximă a ţării, de la vest la est, este de 493 km, iar lăţimea ei maximă, de la nord la sud, atinge 278 km. Ca mărime, ocupă locul al 23-lea în Europa. Relieful este predominant de podiș, dezvoltat pe o veche structură hercinică, denumită Masivul Boemiei. Peisajul ceh variază; partea sa occidentală, Boemia, constă dintr-un bazin, străbătut de Elba și Vltava, înconjurat în special de munți mici, precum Sudeții (incluzând Krkonoše, unde se află și punctul cel mai înalt al țării, Sněžka de 1.602 m. Există numai două câmpii mai întinse: una de-a lungul fluviului Elba şi celalaltă de-a lungul râului Morava. Cehia are o reţea bogată de ape curgătoare care se varsă în Marea Nordului (Elba şi afluenţii ei), Marea Baltică (fluviul Odra) şi Marea Neagră (Morava şi afluneţii ei). Cel mai lung râu este Vltava care izvoreşte din Munţii Šumava. Climatul local este temperat, cu veri calde și ierni reci, un exemplu de combinație între influențele continentale și cele oceanice. Resursele naturele sunt variate, dar, în general, fără rezerve și producții importante, cu excepția cărbunilor și a sării. Cehia are, în schimb, însemnate resurse forestiere și un bogat potențial hidroenergetic.

2.Simboluri de stat  



Culorile drapelului sunt roşu, albastru şi alb. Drapelul Cehiei este format din două benzi orizontale - albă şi roşie şi un triunghi albastru. Stema mare a Republicii Cehe reprezintă un scut format din patru sferturi: în sferturile unu şi patru se află stema Boemiei: un leu de argint cu două cozi; în sfertul doi se află stema Moraviei: o acvilă; în sfertul trei se află stema Sileziei: o acvilă neagră. Stema mică a Cehiei reprezintă un scut roşu pe care se află un leu de argint cu două cozi şi coroană pe cap.

3.Regiuni 

Republica Cehă este formată din 14 regiuni, inclusiv capitala Praga. Regiunile au conducere autonomă aleasă în urma alegerilor directe la care participă cetăţenii regiunii, 77 judeţe, 6249 localităţi.

4.Limba 

Limba cehă este o limbă din grupul limbilor slave de vest. Ceha este vorbită de aproximativ 12 milioane de oameni, majoritatea în Republica Cehă și țările vecine, dar și în țări cu un număr mare de imigranți cehi, în special în Statele Unite, cu aproximativ 1,5 milioane de vorbitori. Ceha este foarte asemănătoare cu slovaca și cu poloneza, și este scrisă cu ajutorul alfabetului latin

5.Populaţie 



Numărul de locuitori este de 10 213 480. In viitor se va înregistra o tendinţă de scădere a populaţiei, astfel încât până în 2050 va ajunge la 9,2 milioane. In perspectivă, evoluţia reală va depinde mai ales de numărul de imigranţi care vor fi primiţi în R.Cehă. Se remarcă un proces de îmbătrînire demografică a populaţiei, în primul rând datorită scăderii rapide a natalităţii: la 100 de copii revin 90 de persoane de peste 65 de ani. Cele mai mari orașe din Cehia sunt Praga, Brno, Ostrava, Plzen, Liberec

6.Densitate   

129 locuitori pe km2, mai mică decât în UE unde 175 de locuitori trăiesc pe km2. 77% din populaţie locuieşte la oraşe, adică cu 5% mai mult decât media din UE. Majoritatea oraşelor cu importanţă regională numără cca 100 000 de locuitori, iar structura populaţiei lor este foarte veche, deoarece majoritatea oraşelor au fost fondate în evul mediu. In mediul rural se remarcă o densitate mai mare în partea de est a ţării.

7.Religie  

60% din populaţie a declarat că nu aparţine nici unei confesiuni religioase, ceea ce dovedeşte că R.Cehă face parte dintre ţările cele mai ateiste din lume. Dintre religii, dominantă este religia romano-catolică.

8.Naţionalităţi  

90% din populaţie este de naţionalitate cehă. Prin urmare, R.Cehă poate fi considerată un stat deosebit de omogen. Minorităţile cele mai numeroase provin din ţările vecine: Slovacia, Polonia şi Germania.

9.Sărbători de stat:  

28 octombrie - Crearea statului cehoslovac indepedent (1918) 1 ianuarie 1993 - Ziua Indepedenţei Republicii Cehe

10.Comerț și economie 

Cele mai importante sectoare ale economiei Cehiei sunt:



industria (32,1 %)



transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (18,6 %)



administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,7 %)



În Cehia întâlnim una din cele mai dezvoltate industrii din fostele tari comuniste. Industria prelucratoare este diversificata: siderurgica, constructoare de masini, chimica, textila si confectii, sticlarie si portelan, alimentara. Industria se afla în curs de restructurare. Agricultura este axata pe cresterea animalelor (bovine, porcine), culturi de cartofi, sfecla de zahar, cereale, pomicultura.

11.Turism 

Economia Cehiei obține un venit substanțial din turism. Numărul de turisti înregistrați în 2017 a depasit 20 de milioane si veniturile anuale din turism sunt de 5,8 miliarde de dolari.



În domeniu lucrează peste 110.000 de oameni – peste 1% din populație.



Principalele obiective turistice sunt :



Capitala, Praga - "Praga de Aur", cu o mare bogăție de monumente istorice, arhitectonice și culturale;



Valea Vltavei - cu castele, palate, stațiuni;



Carstul ceh - cu peșteri și doline;



Mausoleul de la Lidice - la nord-vest de Praga;



Boemia Occidentală - cu cele mai importante stațiuni balneare din Cehia și totodată unele dintre cele mai importante din Europa (Karlovy-Vary, Mariánske Lažně și Františkovy Lažně);



Orașul Plzeň - catedrală din secolul al XIV-lea, Primărie din secolul al XVI-lea, celebre fabrici de bere si Muzeul Berii;



Orașul-fortăreață Tabor - labirint de străzi, Turnul Rotund al castelului Kostnov

Related Documents

Proiect !
May 2020 41
Legea Muncii In Cehia
August 2019 8
Proiect
October 2019 60
Proiect
July 2020 34
Proiect
August 2019 52

More Documents from ""