Plan De Afaceri.docx

  • Uploaded by: Ion Dinga
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Plan De Afaceri.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 3,202
  • Pages: 16
MINISTERUL EDUCAȚIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI

PLAN DE AFACERI al întreprinderii „Luceafărul” S.R.L. Întocmit în scopul obținerii unui credit bancar

„Luceafărul” S.R.L. www.LuceafărulSRL.com

Director: Didilică Denis

Adresa: or.Bălți str. Calea Ieșilor 29 Tel.Mob: +373 (69) 306964

Informația inclusă în plan este confidențială și nu poate fi difuzată altor persoane fără permisinunea conducerii întreprinderii

Cuprins : Nr.

Compartimentul planului

Pagina

INTRODUCERE 1.

Descrierea ideii de afacere

2.

Planul de marketing

5

2.1.

Studierea pieței

5

2.2.

Concurența

5

3.

Analiza competivității

3.1.

Analiza SWOT

6

3.2.

Piața-țintă

7

4.

Necesarul de bani și atragerea creditului

7

5.

Taxa pentru înregistrarea întreprinderii S.R.L.

8

6.

Necesarul de spaţiu, echipament, consumabile şi costurile acestora

9

7.

Salarizarea personalului

10

8.

Costuri lunare/anuale pentru întreținere

11

9.

Deservirea datoriei

10.

Fluxul mijloacelor bănești pe 12 luni

14

11.

Fluxul mijloacelor bănești pe 3 ani

15

Concluzie

16

12.

3-4

6-7

12 - 13

2

Introducere Planul de afaceri este una din cheile de succes ce permit definirea exactă a scopurilor și a activităților ce trebuie făcute pentru atingerea lor, precum și repartizarea juridică a resurselor necesare pentru obținerea beneficiublui așteptat. Este un plan de afaceri care reprezintă compartimente de bază ale acestuia și ce informație trebuie să conțină fiecare compartiment. Fiind destinat atît antreprenorilor actuali, căt și celor începători sau potențiali care doresc să știe ce înseamnă abilitățile unui manager eficient, lucrare propune și unele soluții pentru problemele cu care se confruntă antreprenorii în procesul întocmirii planului de afaceri. În baza acestui plan de afaceri dorim să atragem și să investim în întreprindera “Luceafărul” S.R.L. un capital bănesc prin intermediul unui credit pentru procurarea unui spațiu imobiliar pentru a presta servicii pentru copii și părinții lor. Noi am decis să procurăm spașiul unde se fa plasa grădinița, din cauza că chiria este foarte costisitoare ceia ce fa duce la dăunarea profitului viitor. Ne-am decis la această investiție pentru a ne asigura cu spațiu și chear daca vom suporta achitarea creditului timp de 10 ani în schimb pentru următoarea perioada a vieții întreprinderea va fi asigurată cu spațiu ne arendat, ceia ce va duce la mărirea profitului.

1. Descrierea ideii de afacere Grădinița privată “Luceafărul” care va fi amplasată în Orașul Bălți, avînd pentru început 100 de copii, adică 5 grupe a cîte 20 elevi fiecare. Serviciile oferite de grădinița “Luceafărul” sunt multiple, fiind de cea mai bună calitate. Copiii între 2 și 6 ani au parte de un program prelungit, de la orele 8:00 pînă la orele 18:30. Grădinița va avea 2 etaje, 5 sali de clasa, 2 bai. Gradinița deține o bucătărie dotată cu toate cele necesare și o sală de mese de o capacitate de 120 de persoane. O cameră dotată cu paturi pentru programul de somn cît si o sala mare pentru programul de joacă, dacă cei mici nu doresc să se joace afară, unde este un teren special amenjat pentru acest lucru, avînd leagăne, balansoare, mingi, cos de baschet, topogane. La etajul unu există cabinetul domnului directoar, sala de administrație pentru administrator și femeile de serviciu. De asemenea, la etajul unu exista un cabinet medical. Gradinita are angajați numai pe cei mai buni: 2 bucătari care le gătesc copiilor în fiecare zi de luni pîna vineri micul dejun și masa de prînz, gustarea fiind adusă de furnizorii noștri. De asemenea vom avea angajate 2 femei de servici care au grijă ca in fiecare zi să fie impecabil, 10 educatoare, un profesor de limba engleză, o profesor de muzică, și o asistentă medicală și 2 paznici.

3

Gradinița este dotată cu calorifere in fiecare sală, astfel ca pe timpul rece copiii să nu ducă lipsă de caldură.Spațiile sunt ventilate și condiționate cu temperaturi constante, oxigenate,adoptate pentru copii, cu o igienă ireprosabilă. Calitatea instruirii este data de prezenta a 20 copii în grupă, îndrumați de o educătoare. Se respectă programa Ministerului Educației și Cercetării. Sunt servite o gustare, mic dejun și prînz. Pentru fiecare copil se va achita cîte 1 750 lei pe luni, adică 21 000 lei pentru 12 luni. Grădinita va lucra și în timp de vară.

Program: 8:00 - 8:30 - Micul dejun 8:30 - 13:00 - Activități frontale, Activități opționale, Activități extracuriculare 13:00 - 13:30 - Masa de prînz 13:30 - 15:30 - Program de somn 15:30 - 16:00 - Gustare 16:00 - 17:00 - Programe creative : lucru manual, învățare de cîntece 17:30 - 18:20 - Program de voie pe terenul de joacă sau în camera de joacă 18:20 - 18:30 - Pregatirea copiilor pentru plecare 18:30 - Plecarea copiilor

╔Activitati Frontale

╔Activități Opționale

→Educarea limbajului

→Educație muzicală

→Activități matematice

→Educație plastică

→Cunoașterea mediului

→Educație fizică

→Educație pentru societate

→Dans

→Activități practice →Limba Engleză ╔Activitati Extracuriculare →Spectacole de teatru →Vizite la muzee, expoziții, gradina zoologică →Activități sportive

4

2. Planul de Marketing 2.1 Studierea Pieții Marimea pieței : Există mulți parinți cu carieră ce doresc cel mai bun pentru copiii lor dar care nu au timp destul pentru ei. Populaţia orașului este de 144 507 persoane.

Tendințe de creștere sau de scădere : Creșterea numărului de părinți cu carieră este mare, intrucît parinții nu vor să ramînă acasă cu ai lor copii, ci doresc să aibă și o carieră. Studierea pietei s-a făcutprin sondaj la opinia publica, lucru ce ne-a ajutat pentru a ne da seama ce doresc parintii pentru copiii lor la o gradinita particulara.Am studiat piata prin cercetare primara si secundara, respective cercetare de teren si de birou.

2.2 Concurența În orașul Bălți sunt o mulțime de grădinițe (33 de grădinițe în care sunt înregintrați circa 5000 - 7000 de copii) dar nici ele nu pot acoperi numărul total de copii care ar trebui să fregventeze grădinița, multe familii stau înscriși în rînd de ani de zile pentru un loc pentru copilul lor la grădiniță și tot nu știu dacă o să ajungă copilul lor acolo, din acest motiv este planificat că după reconstrucția încăperii și deschiderea grădiniței, locurile să fie toate ocupate.Ca un avantaj asupra concurenților putem pune și plasamentul gradiniței care se află într-un parc.

5

3. Analiza competivității 3.1 Analiza SWOT

Puncte tari

Puncte slabe

•Se adreseaza unei nevoi foarte mari a

•Afacerea nu poate fi implementata de

populatiei tinere, mai bine remunerata,

oricine – este nevoie de pregatire

deschisa spre nou si dispusa sa

pedagogică.

plateasca. •Fiind o afacere in domeniul serviciilor, nivelul cheltuielilor fixe este scazut. •Investitia cea mai mare - capitalul uman este inimitabila, ceea ce inseamna ca cu oameni bine pregatiti, se poate face fata unei concurente mai bine “dotate” financiar.

Oportunităti

Riscuri

•Programele de pregatire a formatorilor •Asa cum este si normal reglementarile devin accesibile. •Intrarea in UE schimba mentalitatea oamenilor. Acestia devinconstienti ca

legale pentru deschidere unei astel de afaceri sunt stricte si vordeveni si mai stricte pe termen mediu.

educatia este foarte importanta, si mai interesatisa investeasca intr-o educatie de calitate pentru proprii copii.

6

3.2 Piața-țintă Clientii actuali sunt parintii care au o cariera si nu pot sta cu ai lor copii, dar vor ca acestia sa primeasca cea mai buna educatie si cele mai bune servicii.Parintii doresc calitate pentru aceste servicii si pentru ei nu conteaza costul atît timp cît copiii lor beneficiaza de cele mai bune conditii.Sunt satisfacute nevoile parintilor si ale copiilor, intrucît parintii nu au timp pentru copii , iar acestia primesc cele mai bune servicii și o educatie excelenta. Clientii sunt influentati prin faptul ca vor gasi aici tot ceea ce copilul lor are nevoie pentru o crestere sanatoasa atat fizic cit si mintal.Noi suntem dispuși să atragem clienți și din alte raioane ale Republicii Moldova daca aceasta va fi necesar.

4.

Necesarul de bani și atragerea creditului

Noi planificăm să atragem un credit de la bancă în sumă de 4 400 000 de Lei sau 200 000 Euro pe termen de 10 ani, cu o perioada de grație de 3 ani, plus la asta propria investiție constitue 2 200 000 lei sau 100 000 Euro. Banii acumulați vor merge la construirea gradiniții după toate standartele și în cel mai scurt timp, și amenajarea acesteia cu tot ce este necesar pentru a funcționa stabil și fără întreruperi. Pentru fiecare copil este necesar de 3 m2, adică nouă ne vor trebui în mediu 300 – 400 m2, 1m2 de costrucție costă 6600 Lei (300 Euro).Încăperea va fi alcătuită din 2 etaje ceia ce va permite economisirea teritoriului pentru construirea terenurilor de joacă pentru copii. Terenul de joaca se va plasa pe teritoriul grădiniței, dar luînd în cosiderație că grădinița se află în parc, este posibilitate de făcut mai multe locuri de odihnă și de distracție pentru copii. Luînd în considerație toate calculele, acești bani vor ajunge pentru construcție gradiniței și amenajarea teritoriului din jur, ca aceasta să funcționeze normal și să satisfacă nevoile clienților.

7

5. Taxa pentru înregistrarea întreprinderii S.R.L. Tab.1. : Privind taxa pentru înregistrarea întreprinderii S.R.L Denumirea serviciului Capital social

Regim obişnuit 5 zile lucrătoare 8000 lei

Înregistrare

250 lei

Extras din registru

252 lei

Perfectarea documentelor

108 lei

Verificarea denumirii

39 lei

Publicarea în Buletinul Oficial al CÎS

54 lei

Taxa de stat pentru autentificarea actului de constituire Taxa de stat pentru legalizarea semnăturii administratorului SRL Plata pentru autentificarea actului de constituire

10 lei

1 leu

80 lei

Plata pentru certificarea (legalizarea) specimenului semnăturii

30 lei

administratorului Ştampila

200 lei

Cost total

9024lei

8

6. Necesarul de spaţiu, echipament, consumabile şi costurile acestora Tab.2 : Cheltuelile pentru reparație, amenajare și echipamente. Capital necesar

Costul/unitate

Costul total

(Lei)

(Lei)

---

---

5 000 000

---

---

500 000

Paturi

100

1 000

100 000

Saltele

100

500

50 000

Perne

100

100

10 000

Mese pentru copii

100

500

50 000

Mobilier p/u punctul

---

50 000

50 000

Vesela

---

30 000

30 000

Cărti

100

50

5 000

Scaune

120

100

12 000

Mobilier p/u bucatarie

---

200 000

200 000

Mobilier p/u administratie

---

50 000

50 000

Mobilier p/u sala de joaca

---

50 000

50 000

Total

---

---

6 107 000

Construcție

Nr. de unitati

+ procurarea teritoriului Construcția și amenajarea terenului de joacă

medical + medicamente necesare

9

7. Salarizarea personalului Tab.3. : Privind salarizarea personalului. Denumirea functiei

Nr. de persoane

Salariul lunar lei/pers.

Remunerarea muncii (Lei)

Luni lucrate pe an

Total salariu pe an (Lei)

Prof. de engleza

1

1 000

1 000

12

12 000

Psiholog

1

2 000

2 000

12

24 000

Educatoare

10

3 500

35 000

12

420 000

Bucatari

2

2 000

4 000

12

48 000

Sora medicală

1

2 000

2 000

12

24 000

Dădacă

5

3 000

10 000

12

120 000

Prof. de muzică

1

1 000

1 000

12

12 000

Servitoare

2

2 000

4 000

12

48 000

Paznic

2

2 000

4 000

12

48 000

Total

25

---

63 000

---

756 000

10

8. Costuri lunare/anuale pentru întreținere Tab.4. : Privind cheltuelile pentru întreținere. Servicii

Costuri lunare

Luni

(Lei)

Cheltueli anual (Lei)

Lumină

5 000

12

60 000

Mîncare

20 000

12

240 000

Apă

5 000

12

60 000

Salarii

63 000

12

756 000

Impozite (27%)

37 010

12

444 120

Total

130 010

---

1 560 120

11

9. Deservirea datoriei Credit = 4 400 000 lei

Finante proprii = 2 200 000 lei

Perioada de grație = 3 ani Rambursarea împrumutului = CÎM / Termen

RÎ = 4 400 000/120(luni) = 36 666,66 lei

Rata dobînzii = 8%

Plata Dobînzii : 1 an = 36 666,66 * 12 = 439 999,92 lei 2 an = 36 666,66 * 12 = 439 999,92 lei 3 an = 36 666,66 * 12 = 439 999,92 lei Total datorie spre achitare = 4 400 000 – 1 319 999,76 = 3 080 000,24 lei Dobînda = (((Datorie - Rata lunară) * (Procentul / 100) * Zile în lună) / Zile în an Luna

Datorie(lei)

Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni

3080000,24 3043333,58 3006666,92 2970000,26 2933333,6 2896666,94 2860000,28 2823333,62 2786666,96 2750000,3 2713333,64 2676666,98 2640000,32 2603333,66 2566667 2530000,34 2493333,68 2456667,02 2420000,36 2383333,7 2346667,04 2310000,38 2273333,72 2236667,06 2200000,4 2163333,74 2126667,08 2090000,42 2053333,76 2016667,1

Rata lunară (lei) 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66

Procentul (%) 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8

Zile în lună

Zile în an

31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 31 28 31 30 31 30

365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365

Dobînda (lei) = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

20677,99 18451,87 20179,73 19287,67 19681,46 18805,48 19183,20 18934,07 18082,19 18435,80 17600,00 17937,54 17688,40 15751,60 17190,14 16394,52 16691,87 15912,33 16193,61 15944,48 15189,04 15446,21 14706,85 14947,95 14698,82 13051,33 14200,55 13501,37 13702,29 13019,18 12

Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie Inuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iuni Iuli August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

1980000,44 1943333,78 1906667,12 1870000,46 1833333,8 1796667,14 1760000,48 1723333,82 1686667,16 1650000,5 1613333,84 1576667,18 1540000,52 1503333,86 1466667,2 1430000,54 1393333,88 1356667,22 1320000,56 1283333,9 1246667,24 1210000,58 1173333,92 1136667,26 1100000,6 1063333,94 1026667,28 990000,62 953333,96 916667,3 880000,64 843333,98 806667,32 770000,66 733334 696667,34 660000,68 623334,02 586667,36 550000,7 513334,04 476667,38 440000,72 403334,06 366667,4 330000,74 293334,08 256667,42 220000,76 183334,1 146667,44 110000,78 73334,12 36667,46

36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66 36666,66

8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8

31 31 30 31 30 31 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31

365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365 365

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

13204,02 12954,89 12295,89 12456,62 11813,70 11958,36 11709,23 10351,05 11210,96 10608,22 10712,70 10126,03 10214,43 9965,30 9402,74 9467,04 8920,55 8968,77 8719,64 7650,78 8221,37 7715,07 7723,11 7232,88 7224,84 6975,71 6509,59 6477,45 6027,40 5979,18 5730,05 4950,51 5231,79 4821,92 4733,52 4339,73 4235,26 3986,12 3616,44 3487,86 3134,25 2989,59 2740,46 2250,23 2242,20 1928,77 1743,93 1446,58 1245,67 996,53 723,29 498,27 241,10 0,01 13

10. Fluxul mijloacelor bănești pe 12 luni Pentru fiecare copil se va achita cîte 1750 lei lunar Tab.5. : Privind Încasările, Cheltuelile și Profitul pe 12 luni după perioada de grație Luna

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

175000 Lei

175000 lei

175000 lei

175000 lei

175000 lei

175000 lei

175000 lei

130 010 lei

130 010 lei

130 010 lei

130 010 lei

130 010 lei

130 010 lei

130 010 lei

Încasări A Cheltueli B Credit C

57344,65 55118,53 56846,39 55954,33 56348,12 55472,14 55849,86 lei lei lei lei lei lei lei

Profit -12354,65

-10128,53

-11856,39

-10964,33

-11358,12

-10482,14

-10859,86

lei

lei

lei

lei

lei

lei

lei

A-(B+C)

Luna

Aug

Sept

Oct

Noi

Dec

Total pe an

Încasări

175000

175000

175000

175000

175000

2 100 000

A

lei

lei

lei

lei

lei

lei

Cheltueli

130 010

130 010

130 010

130 010

130 010

1 560 120

B

lei

lei

lei

lei

lei

lei

Credit

55600,73

54748,85

55102,46

54266,66

54604,20

65 520

C

lei

lei

lei

lei

lei

lei

Profit

-10610,73

-9758,85

-10112,46

-9276,66

-9614,20

-127376,93

A-(B+C)

lei

lei

lei

lei

lei

lei 14

11.

Fluxul mijloacelor bănești pe 10 ani

Tab.6. : Privind Încasările, Cheltuelile și Profitul pe 3 ani de perioadă de grație Anul 1

Anul 2

Anul 3

Total

Venit

2 100 000

2 100 000

2 100 000

6 300 000

A

lei

lei

lei

lei

Cheltueli

1 560 120

1 560 120

1 560 120

4 680 360

B

lei

lei

lei

lei

Credit

439 999,92

439 999,92

439 999,92

1 319 999,76

C

lei

lei

lei

lei

Profit

99 880,08

99 880,08

99 880,08

299 640,24

A-(B+C)

lei

lei

lei

lei

Tab.7.: Privind Încasările, Cheltuelile și Profitul pe următorii 7 ani Anul 4

Anul 5

Anul 6

Anul 7

Anul 8

Venit

2 100 000

2 100 000

2 100 000

2 100 000

2 100 000

A

lei

lei

lei

lei

lei

Cheltueli

1 560 120

1 560 120

1 560 120

1 560 120

1 560 120

B

lei

lei

lei

lei

lei

Credit

667256,93

C

lei

632056,94 lei

596856,94 lei

561656,95 lei

526456,95 lei

Profit

-127376,93

-92176,94

-56976,94

-24766,54

13423,05

lei

lei

lei

lei

lei

A-(B+C)

Anul 9

Anul 10

Total pe 10 ani

Venit

2 100 000

2 100 000

21 000 000

A

lei

lei

lei

Cheltueli

1 560 120

1 560 120

15 601 200

B

lei

lei

lei

Credit

491256,96 lei

456056,97 lei

5 251 598,4

48623,04

83823,03

144 212,01

lei

lei

lei

C Profit A-(B+C)

lei

15

12. Concluzie : În concluzie putem spune , că grădinița privată “Luceafărul” S.R.L. va avea un succes destul de mare, deoarece cererea la serviciul dat e destul de mare, chiar daca în orașul Bălți sunt înregistrate deja 33 de grădinițe , acestea nu pot acoperi numărul total de copii care ar trebui să fregventeze grădinița, și părinții cu carieră sunt gata să plătească destul de mult (1750 lei/lunar) ca copilul lor sa primească o îngrijire și o educație de cea mai înaltă calitate. Desigur în primii 3 ani de perioada de grație vom avea profit, însă după acești 3 ani vom avea pierderi destul de mari, dar în anul 8 vom începe să avem profit.

16

Related Documents


More Documents from ""