Efectele Statutului De Răufăcător în Licențierea Morală

  • Uploaded by: AndreeaCerasela
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Efectele Statutului De Răufăcător în Licențierea Morală as PDF for free.

More details

  • Words: 911
  • Pages: 18
Efectele statutului de răufăcător în licențierea morală Evan Polman, Nathan C. Pettit, Batia M. Wiesenfeld (2013) ,,Effects of wrongdoer status on moral licensing’’, Journal of Experimental Social Psychology 49 (2013) 614-623

1. Cadrul teoretic • Aprobarea și dezaprobarea socială joacă o funcție de reglementare critică în formarea modului în care oamenii se comportă în contexte sociale. • Cercetarea asupra licenței morale a început să examineze condițiile în care oamenii sunt liberi să se angajeze în comportamente imorale și neetice. • Considerațiile privind statutul social contribuie în mod natural la explorarea modului în care oamenii judecă comportamentul suspect al celorlalți. • Statutul presupune respectul, prestigiul și admirația de care indivizii se bucură în ochii celoralți.

Statutul ridicat

Statutul scăzut

 Indivizii primesc judecăți mai măgulitoare.  Indivizii se bucură de cele mai multe beneficii și de un credit disproporționat mai bun pentru eforturile colective de succes.

 Lipsa statutului este asociată cu dezaprobarea socială.  Persoanele cu statut scăzut, cum ar fi minoritățile, femeile și persoanele fără adăpost sunt adesea lipsite de respect, stigmatizate și primesc stereotipuri negative.  Aceste persoanele provoacă adesea simpatie, compasiune și milă de la alții.

• Statutul unei persoane ajută la modelarea modului în care alții percep și reacționează la acțiunile lor.

• În mod specific, atât statutul ridicat, cât și cel scăzut pot spori acordarea de licențe morale, dar prin mecanisme diferite.

LICENȚA MORALĂ ACREDITĂRI -moral credentials-

CREDITE -moral credits-

Favorizează percepția comportamentului care încalcă normele, determinând oamenii să perceapă comportamentul suspect ca fiind mai puțin suspect, ca și cum nici nu ar fi o încălcare.

Nu schimbă percepția observatorilor asupra comportamentului, dar oferă capital contrabalansat, astfel încât un răufăcător să poată încălca regulile atâta timp cât infracțiunile lor nu depășesc creditele lor. Influențează măsura în care observatorii sancționează comportamentul corespunzător prin modificarea atitudinii lor față de greșeli, fiind considerate justificabile și tolerabile.

Obiectivele cercetării Obiectiv general Identificarea statutului unui răufăcător care facilitează severitatea pedepsei.

Obiective specifice Analizarea statutului unui răufăcător generat prin nume în ceea ce privește severitatea pedepsei pe care o primește.

2. Metodă a) Participanți b) Instrumente c) Procedeu

2a. Participanți 130 participanți - 69% femei - 31% bărbați

- 70% caucazieni (albi) - 12% de culoare (negri) - 18% alte etnii

2b. Instrumente • A fost folosită o poveste care descrie o persoană (un actor) care ia interviu la 5 candidați de culoare albă și 2 candidați de culoare neagră și îi angajează doar pe cei de culoare albă. • În fiecare poveste actorul a avut un alt nume - ,,Winston Rivington”, ,,Billy-Bob” sau ,,James”.

2c. Procedura de cercetare • Fiecare participant a trebuit să citească și să-și imagineze o poveste, aparent ca un exercițiu de memorie și de citire. • După ce au terminat de citit, participanții trebuiau să decidă, în funcție de nume: - dacă actorul merită să fie concediat - dacă trebuie luate măsuri legale împotriva actorului - dacă actorul ar trebui să demisioneze - dacă actorul ar trebui exclus de către ceilalți - și cât de mult ar trebui pedepsit actorul 1 (deloc)

9 (foarte mult)

3. Rezultate • Atât răufăcătorii cu statut ridicat cât și cei cu statut scăzut au primit pedepse mai puțin severe decât cei din condiția de control. • Cei cu statut ridicat și statut scăzut au primit pedepse destul de similare. • Genul, vârsta, nivelul de studii, orientarea politică și situația materială a participanților nu a modificat interpretarea constatărilor – severitatea pedepsei a rămas semnificativ diferită în cele trei condiții.

Problema de cercetare?

Variabilele studiului?

Ipotezele cercetării?

Designul cercetării

Validitatea internă a studiului?

Precizarea condițiilor unei bune probleme de cercetare Precizarea variabilelor independente (+tipul lor) și dependente Comentarea lor din perspectiva condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească

Tipul comparațiilor

Minim 4 variabile parazite (+ modalități de eliminare/ diminuare a efectului lor)

4. Problema de cercetare Cum influențează statutul răufăcătorului (perceput prin nume) severitatea pedepsei pe care o primește?

1. Exprimată sub forma unei interogații 2. Prezintă variabilele în relație: statutul răufăcătorului (V.I.), severitatea pedepsei (V.D.) 3. Poate fi testată empiric: V.I. permite manipularea experimentală, V.D. se poate măsura prin intermediul unor sarcini 4. Formulare specifică.

5. Variabilele studiului • Statutul răufăcătorului perceput prin nume - variabilă independentă manipulată prin 3 niveluri

înalt scăzut de control

• Variabila dependentă – severitatea pedepsei

Studiul este experiment independente sunt manipulate.

deoarece

toate

variabilele

6. Ipotezele cercetării • Statutul unui răufăcător care este prezentat prin nume influențează pedeapsa pe care o primește în sensul că cei cu statut ridicat primesc pedepse mai ușoare, iar cei cu statut scăzut pedepse mai severe.

1. Afirmații sintetice Nu sunt afirmații analitice (întotdeauna adevărate) sau contradictorii (întotdeauna false).

2. Testabile VI statutul răufăcătorului se manipulează experimental, iar VD se măsoară prin intermediul sarcinii prezentate.

3. Pot fi respinse prin rezultatele cercetării Respingerea ipotezelor indică faptul că ipoteza este falsă.

4. Afirmații simple Prezintă doar relațiile dintre variabile, fără explicații suplimentare.

5. Afirmații Ar putea genera și alte cercetări, cu alte nume sau în alte condiții de studiu.

7. Validitatea internă Variabile parazite

Control

1. tendința de fațadă a participanților Există

posibilitatea apariției părerilor de rău îndreptate asupra discriminării rasiale.

2. așteptările cercetătorului

Experimentatorul care evalua VD nu cunoștea ipoteza studiului.

3. starea emoțională/ de dispoziție a Citirea și imaginarea unei povești. participanților 4. motivația

Participanții pot să primească recompense în urma cercetării.

8. Design-ul cercetării • Plan de cercetare de tipul 3x1 Statutul răufăcătorului

DESIGN INTER GRUP

- variabilă manipulată cu 3 niveluri (scăzut, înalt, de control) - BETWEEN SUBJECTS

Related Documents

Moral
April 2020 31
Moral
June 2020 29
Moral
June 2020 21
Moral
December 2019 58
Moral
November 2019 66

More Documents from ""