נוירואנטומיה שיעור 6 ב 26/05יש בוחן 12 ,שאלות ממש פשוטות ,עד החומר של השבוע (של היום) – כולל .בלי ההרצאה של שבוע הבא שתהיה על קרומי המוח ואספקת הדם של המח .הבוחן יהיה בבריטניה ,014ב .16:15-הבוחן לוקח 20דק' ,חצי שעה לכל היותר. עזבנו את המוח של העובר בשבוע השישי. תזכורת :גלובוס פאלידוס – המקור שלו הוא דיאנצפלון ולא טלאנצפלון כמו שאר הגרעינים. דיברנו על המבנה של החדר הלטראלי ,בעל צורה של האות Cויש לו ייצוג בכל אחת מהאונות( .אמרנו את זה כבר.).. דיברנו על ההיפוקמפוס ,ועל הפס היפוקמפוס ,שהוא המקור לסיבים בהיפוקמפוס .חשוב להבדיל בין ההיפוקמפוס ( – Hippocampusהיפו כמו סוס) והמילה ( hypoשמשמעה מתחת). הפורניקס מטפס על ההיפוקמפוס ועושה סינפסה ב- .mammilary bodiesהסיבים של הפורניקס עושים סינפסה בהיפותלמוס( .כי הממילארי בודיס הם מרכיבים של ההיפותלמוס). שני הפורניקס למעלה נקראים .Body of fornix העמודים של הפורניקס שיורדים מקדימה לתלמוס נקראים .columns of fornixהם צמודים למעלה ואז מתרחקים זה מזה. בתוך למינה טרמינאליס יש בליטה שנקראת ,anterior commissureגם את זה אפשר לראות מהמשולש שנוצר בין שני עמודי הפורניקס .בליטה זו מחברת את הקורטקס הטמפוראלי .יש דרכה סיבים לבנים שעוברים. הפער בין עמודי הפורניקס והתלמוס הקדמי הוא הוא ה.foramen of monro- CSFיכול לעבור מהחדר הלטראלי הימני והשמאלי לחדר השלישי דרך שני פתחים שנקראים – .interventricular foramen of monroזה לא פתח במובן שהוא חור ,זה פשוט הפער שבין התלמוס לבין הפורניקס. ספטום פלוסידום מחובר לפורניקס .הוא עושה גבול של חדר .אם אנחנו נמצאים בתוך חדר לטראלי ,אחד הקירות של החדר הוא ספטום פלוסידום. ציור של חתך קורונאלי של האיזור. - Stria Terminalisיש אלומת סיבים שיוצאת מהאמיגדלה ועוקבת אחרי ה( caudate nucleus-גופי התא של הסיבים יושבים באמיגדלה) ,גם לה יש את צורת האות ,Cוגם לה יש את הצורה של הפורניקס של לרדת כלפי מטה ,היא עושה סינפסה בגרעינים של הספטום. – Septal areaנמצא מתחת לספטום פלוסידום ,יש שם 4קב' של גרעינים ( 4בימין ו 4-בשמאל) ,הם הגרעינים של הספטום – .Septal nucleiהסיבים של ה Stria terminalisעושים סינפסה עם ה- .Septal nuclei בחדר הלטראלי נמצא את אלומת הסיבים בגבול שבין התלמוס ל.Caudate nucleus- (סטריאה בלטינית = אלומה) .בתוך האלומה (שקוע בין האקסונים) יש כלי דם – וריד -שנקרא Vena ,Terminalisוהוא נקרא גם ..Thalamostriatic vהוריד מנקז חלקים מהתלמוס וחלק מהסטריאטום, בעיקר את ה.Caudate nucleus-
דיברנו על קורונה רדיאטה ,הסיבים שלה שמתרכזים מאחורי הלנטיפורם נוקלאוס נקראים אינטרנל קפסול .Internal capsule – .היא נמצאת מאחורי הלנטיפורם נוקליאוס ויש עוד שני מבנים חוץ ממנו שעושים לה גבול (עושים גבול לקפסולה הפנימית) .הסיבים הללו מתנקזים למידבריין( ,הולכים לקרוס סרברי) .לטראלית הקפסולה מוגבלת ע"י הלנטיפורם נוקלאוס. בחלק הקדמי נמצא .head of caudate nucleus החלק הקדמי של ה putamenמחובר ל .head of caudate nucleusאי אפשר לראות אותו בציור הרגיל של הקורונה כי היא מסתירה אותו .כלומר מדיאלית מי שמגביל את הסיבים של הinternal- .capsule מהצד השני נמצא הלנטיפורם .החיבור ביניהם לא מופיע בציור שקיבלנו. מה עושה גבול לטראלי לסיבים האחוריים של הקפסולה הפנימית? תמיד הגבול הלטראלי של הסיבים הוא הלנטיפורם נוקלאוס ,מדיאלית לחלק האחורי נמצא התלמוס .הסיבים האחוריים של הקפסולה הפנימית, יורדים לטראלית לתלמוס ומדיאלית ללנטיפורם נוקלאוס( .זה כי ה tail of caudate nucleus-נהפך לממש דקיק). נעשה חתך הוריזונטלי דרך הקפסולה הפנימית: חתך זה מראה 3מתוך 5החלקים של הקפסולה הפנימית. הסיבים של הקפסולה הולכים פנימה ,לתוך הלוח אם הם מהקורטקס למטה ,ואם הם הולכים מאיפשהו אל הקורטקס אז הם יוצאים מהלוח (מהמחשב אלינו ...אמאלה!). (gpe – globus pallidus externus, gpi-globus pallidus )internus החלקים- )Parts of internal capsule( : .1חלק ראשון – Caudolenicular partהוא נקרא גם ( anterior limbהגפה הקדמית) .2חלק שני – ( – Genu of internal capsuleג'נו כמו ברך) ,נמצא בין החלק הראשון לחלק השלישי. .3חלק שלישי – Thalamolenticular limb part ונקרא גם .posterior limb את שני החלקים הנוספים של הקפסולה קשה מאוד להדגים בחתך הזה ..שניהם גם כן מתייחסים ללנטיפורם נוקלאוס. .4חלק רביעי – – Retro-lenticular partעובר מאחורי הלנטיפורם נוקלאוס ומוביל סיבים מהתלמוס אל הקורטקס הראייתי .יש לו שם נפוץ יותר – ( Optic Radiationsהם מובילים סיבים מהתלמוס לקורטקס הראייתי והם עוברים מאחורי הלנטיפורם נוקלאוס ולכן נקראים רטרולנטיקולאר פייברס) .כשאנחנו אומרים שהקפסולה הפנימית נמצאת מאחורי הלנטיפורם נוקלאוס אנחנו מתכוונים ביחס מדיאלי ,פה אנחנו מתכוונים ממש מאחורי. th .5חלק חמישי – גם לו יש שם שנגזר מהיחס – נקרא –( Sub-lenticular partאו ה5 - )part of internal capsuleמוביל סיבים מהתלמוס אל הקורטקס האודיטורי שבאונה הטמפורלית והם נקראים .Auditory radiationsבחלק החמישי הסיבים הם סיבים קורטיקופטאליים כי הם מובילים מידע מאיפשהו לקורטקס. בשלושת החלקים הראשונים (שלמעלה יותר) של הקפסולה הפנימית מפוזרים סיבים שנקראים .Corticopontine fibersהאוריינטציה שלהם היא מהקורטקס לגריעינים של הפונס( .גרעיני הגשר). •בגפה האחורית אנחנו מוצאים corticospinal fibersוהם חלק מהמערכת המוטורית .הוא עובר בתוך ה posterior limbשל ה .internal capsuleשייכים למע' המוטורית של הגוף. • – Corticobulbar fibersסיבים ששייכים גם כן למערכת המוטורית ,והם עוברים רק ב .Genu of internal capsule-שייכים למערכת המוטורית של הראש .הם מובילים מידע מהקורטקס אל גזע המוח (שנקרא בשפה אנטומית קלאסית בולבוס).
ההבדל בין שניהם הוא שהמערכת המוטורית שלה גוף והמערכת המוטורית של הראש הן מופרדות (כמו עם ההבדל בין עצבים קרניאליים ועצבים ספינליים). 3סוגים של סיבים של חומר לבן: .1סוג – Commissural fibersסיבים שיכולים לחבר קורטקס של המיספרה אחת לקורטקס של ההמיספרה השניה. .2בין 2ההמיספרות יש חיבור (הקיר הוא רציף לא משנה מה) ,הקיר שמחבר את החלקים של מערכת העצבים נקרא – Telencephalon imparממנו מתפתחות הקומיסורות של ההמיספרות .הוא נמצא על קו האמצע והוא אי-זוגי ולא מתחלק. בציור רואים את הטלאנצפלון אימפר שממנו מתפתחות 5הקומיסורות של המוח: (ציור של עובר בן 10שבועות) נתעלם מה ,optic chiasmaונראה מה יש לנו מקדימה :יש לנו בליטה של הלמינה טרמינאליס. אח"כיש את האנטריור קומיסור ,ההיפוקמפל קומיסור ואז מעליה יש את ה .baby corpus callosum בציור התחתון יותר (ציור של עובר בגיל 16שבועות) הוא מתפתח מאוד, צומח אחורית ומכסה את שני התלמוסים ,בעוד שההיפוקמפל נשארת אותו דבר .כשהוא עושה את זה ,הספלניום שלו מושך אחריו את הקומיסורה של ההיפוקמפוס וככה היא מגיעה למיקום הסופי שלה. לאלה קוראים :The anterior commissures Corpus callosum Hippocampal commissure Anterior Commissure ישנן שתי קומיסורות אחוריות ,שנקראות: – Habenular commissureבעלת תפקיד לימבי. – Posterior commissureאחראית ל .Pupillary light reflex-כשמקרינים על עין אחת אור, האישון קטן ,אבל מי שמתכווץ זה השרירים .להקטנה שלו קוראים ( miosisולא עם .)yבעין השניה גם יהיה ,miosisזה קורה בזכות ה posterior commissureשמקבלת אינפו' מהאופטיק נרב בצד אחד ויש לה אפשרות להשפיע על שרירי האישון בצד השני .למב שבו האישון גדל ,קוראים ברפואית מידריאזיס. אם גוזרים לבן אדם את ה .posterior commומקרינים אור בעין אחת זה יתכווץ ובשני לא יהיה כלום. ל-א-סימטריה הזו קוראים ( .anisocoriaחשוב לדעת את זה)( .נוירואופטלמולוג – רופא מוח שמתמחה בתגובתם של ה .)optic nerves-כשהרופא מקרין עין אחת באור ובודק את הסימטריה של התגובה, נאמר שהוא בודק את התגובה הקונסנסואלית .אם היא לא תקינה ,זה אומר שכשהקרינו עין אחת באור, האישון השני לא הגיב. 90%מסיבי הפרוג'קשן .של ההמיספרה נמצאים באינטרנטל קפסול ,וחלקם נמצאים לטראלית. - Association fibersסיבים שמחברים אזורים קורטיקליים בתוך אותה המיספרה. ממיינים אותם ל- – Short association fibers.1נקראים גם סיבי ,Uהם מחברים קורטקס של פיתולים ( )gyriשכנים. אפשר לראות בתמונה את הU-ים האלה:
* אטלס טוב ששווה לקנות הוא האטלס של .England -Long association fibers .2מתחלקים לשני סוגים: •סיבים שנמצאים במשטח המדיאלי של ההמיספרה. •סיבים שנמצאים במשטח הלטראלי של ההמיספרה. הרחבה על סיבים שנמצאים במשטח המדיאלי של ההמיספרה – יש סיבים שנמצאים בlobus )limbic- ,)lobeיש איזור שנקרא .cingulate gyrus נמצא מסביב לקורפוס קאלוסום ,ובנקודה שאחרי זה ,הוא מתרחב שוב ונכנס לאיזור הטמפוראלי ומסתיים במבנה דמוי וו/אצבע מכופפת .יש אלומה של סיבים שעוברת בתוכו והיא נקראת .cingulumה- cingulate gyrusהוא קורטקס. 16ו 1-זה תלמוס.
Long association fibersבמשטח הלטראלי: עכשיו אנחנו מדברים על מבנים יחסית שטחיים בהמיספרה. – Superior longitudinal fasciculus אלומה גדולה של סיבים שמחברת את הקורטקס הפרונטאלי עם כל הקורטקס והיא עולה על כל האינסולה. ביתר פירוט מתייחסים ל fronto- temporal fibers of superior longitudinal fasciculusהולכים מהאונה הפרונטאלית לתוך האונה הטמפוראלית .לאלומה הזו קוראים גם .Arcuate fasciculusלמה היא נקראת ככה ,בנפרד מהשאר? הם מחברים בין האיזור על שם ורניקה והאיזור ע"ש ברוקה. לכן "הפרידו" אותה כביכול משאר הסופריור לונגיטודינאל פסיקולוס.
– Aphasiaהפרעה בדיבור באופן כללי. Broca's Aphasiaטהורה – זה משהו שיש לחולה שאצלו חסומים כלי הדם הספציפיים של ברוקה. שואלים את החולה "איך קוראים לך?" הוא מתחיל לעשות סימנים של לחפש את התשובה ,ואז זה נהיה לא נוח .כי הוא יודע מה התשובה אבל הוא לא מצליח להגות את זה ,אם נותנים לו רמזים זה יכול לעזור לו( .אם קוראים לו ארז ואומרים לו א ,....זה יכול לעזור לו) .זה אף פעם לא קורה ככה .זה נקרא motor Aphasiaאו ( Expressive Aphasiaכי לאיזור של ברוקה קוראים גם Expressive ,language areaולאיזור ורניקה קוראים גם .)Receptive language area ב – Wernike's Aphasia-יש דיבור מילים לא הגיוניות .ורניקה = האיזור ההבנתי של השפה.
ה Arcuate fasciculus-מקשר ביניהן ,ולהפרעה בו קוראים – Conduction Aphasiaושם מה שנפגע זה היכולת של חזרה על מילה. אפאזיה שפוגעת בשלושתם נקראת .Global Aphasiaאם הסתימה בעורק הראשי לפני ההתפצלויות שלו לכל אחד מהם בנפרד – שלושתם ייפגעו. ( – Uncinate Fasciculusלא האונקוס!!!) נמצא ביו מהצד. יש גם ,inferior longitudinal fasciculusשמחבר בין האונה הטמפוראלית והאונה האוקסיפיטלית. הסיבים של החלק האחורי של ה ,body of corpus callosum-ביחד עם הסיבים הקדמיים של הספלניום ,עושים גג בדיוק לאיזור הפריאטאלי של החדר הלטראלי ,וביחד קוראים להם .Tapetum (טפטום = גג ,גבול עליון). אם מסתכלים על הקורפוס קאלוסום מלמעלה רואים מלבן ,ויש סיבים שעוברים דרך הספלניון וסיבים שעוברים דרך ה .Genu לאלה שעוברים דרך ה Genuקוראים Forceps minor לסיבים שעורים דרך ה Splenium-קוראים.. הערות: .1החדרים מצופים מבפנים בשכבת תאים שנקראים ,Ependymal cellsזהו למעשה נוירואקטודרם שהתמיין ליצור את ה .lining of the ventriclesלדוג' – מסה אינטרמדיה מצופה באפנדימה ,הטפטום מצופה באפנדימה ,התלמוס מצופה באפנדימה ,הפוטאמן גם. האמיגדלה לא .ה tail of caudate nucleusכן ,כי הוא נמצא בגג הקרן הטמפוראלית של החדר. .2בתוך החדרים הלטראליים ,השלישי והרביעי יש פלקסוסים -מקלעות אורכיות קטנות ( – )Choroid plexusהדם עובר שם סינון ומה שנשפך לתוך החדרים זה .CSFזו לא פלסמה בדיוק ,תכולת המלחים שלו דומה מאוד לזו של הפלסמה ,יש בו גלוקוז כמו בפלסמה ,אין בו כמעט תאים ,יש בו 40-45מיקרוגרם לדציליטר של חלבון CSF .נוצר בתוך המערכת החדרית כ 500-מיליליטר כל 24שעות ,זה אומר שחייבים לנקז אותו .אם הוא לא ינוקז תהיה הרחבה של המערכת החדרית. .aזה חשוב .אם אדם מגיע לחדר מיון עם כאב ראש ובבדיקה הפיזיקלית שלו מגלים סימנים של קשיון עורף( ,משכיבים את האדם על המיטה כך שהראש שלו מבעד לגבול הקדמי של המיטה ,מנסים להעלות את הראש שלו ואז נתקלים בהתנגדות ,זה גם כואב במצב של דלקת) .כדי לאשר שזה לא נגרם ע"י חיידק עושים ( .LPהוצאת נוזל שדרתי ,בדלקת אולי נמצא בו תאים לבנים ,המוגלובין ,חלבון ,ולא נמצא בו סוכר בכלל משום שהסוכר נאכל ע"י החיידקים). •האונה האוקסיפיטלית היא האחרונה לגדול .את ה Choroid plexus-מוצאים בכל החדרים אבל לא בקרן האוקסיפיטלית( .אין אותו גם באקוודוקט).
נושא חדש :תאים במערכת העצבים המרכזית: אפשר למיין אותם בגדול ל 2-סוגים: .1נוירונים .2תאי גליה (מהמילה דבק) ,גם מתחלקים לשני סוגים. .aקטנים – – Microglia – modified phagocytesהנציגות של המע' החיסונית במוח .הם אלה שמגיבים לנזק לנוירונים .הם הantigen- presenting cellשל מערכת העצבים המרכזית. – Macroglia.b אוליגודנדרוציטים – יוצרים את מעטפת המייאלין בCNS- .i תאי שוואן – יוצרים את מעטפת המייאלין בPNS- .ii
.iii
אסטרוציטים – עושים מלא דברים .תומכים בנוירונים מבחינה מבנים, משתתפים בהזנת הנוירונים ,בפינוי נוירוטרנסמיטורים מתוך הסינפסה ,בעלי תפקיד חשוב ביצירת ה.BBB- * פעם חשבו וזה גם כתוב בהרבה מקומות – שהאסטרוציטים הם שאחראים ליצור את ה ,BBB-אבל זה לא נכון .מה שיוצר את הדופן של הקפילארות, הם תאים אנדותליאליים .בגוף בד"כ זה נוצר מכמה תאים ,שני תאים כביכול, ויש ביניהם חלון ( .)endothelial fenestrationבמוח ,אין את החלון הזה. כלומר הסגירה הזו היא תכונה של המוח .אבל הוא מוקף בפדוציט – – pedocyteכף רגל של האסטרוציט .לכן אי אפשר לומר שהוא לא משתתף בסגירה הזו.
לגבי הנוירונים ,תאי הקורטקס ,מבדילים בין תאים ששייכים ל 3-איזורי קורטקס( :ממיינים לפי מיקום) .1חלק – Paleocortexשייך למערכת הריח ,שם מוצאים לכל היותר 5שכבות (לאמינות) של קורטקס. - Archicortex.2הקורטקס של ההיפוקמפוס ,בעל לכל היותר 3שכבות. – Neocortex.3מהווים מרבית הקורטקס ,קורטקס 6שכבתי. נוירונים בקורטקס יכולים להיות אחד מ 2-סוגים( :מיון עפ"י אורך האקסון): .1סוג – Principal cellsבעלי אקסונים ארוכים .יכולים להיות מ 2-סוגים – Pyrimidal cells – 2/3.aמהקורטקס הם תאים פירמידליים .בעלי צורה של פירמידה ,הדנדריטים הם צדדיים (לטראליים) ,ודנדריטים אפיקליים (לכיוון החוד) ,והאקסון יורד מבסיס הפירמידה. Fusiform.b – Interneurons.2יכולים להיות מכמה סוגים והם בעלי אקסונים קצרים. בין השכבות של הניאוקורטקס אפשר למנות שש שכבות ,לא חייבים לזכור את כולם .כן חשוב לדעת שבקורטקס מוטורי מוצרים ששכבות 2עד שש מאוחות לשכבה אחת גדולה של נוירונים פירמידאליים, כאשר באיזור של 4/5כזה ,ב primary motor cortexיש giant pyramidal cells of Betz (חשוב לזכור את זה) .תאים פירמידליים גדולים במיוחד. המע' הפירמידלית היא מערכת התנועה העיקרית.
מצגת חדשה – קורטקס: ברודמן ,חוקר אדיר ,יש הרבה מספרים על שמו ,חלק אנחנו מצופים לדעת. ( -Somatotopismסומה -גוף ,טוטופיזם – מקום) הגוף מוצא את עצמו ממופה על ה gyrusים העיקריים בקורטקס .הומונקולוס .יש כזה סנסורי ומוטורי. בשני המקרים רואים שכף היד מיוצגת מאוד ,והתנועות העדינות של היד מתווכת ע"י neuro-mascular-junctionsרבים מאוד .גם הפנים עצמם מאוד רגישים לכאב ולתנועה ,במיוחד השפתיים. לגב יש ייצוג דל – מבחינה סנסורית הוא מעוצבב בפחות .מעבר לכך, הרגליים ואיברי המין מיוצגים על המשטח המדיאלי של ההמיספרה ,ולא הלטראלי .חשוב כי אספקת הדם ללטראלי ולמדיאלי נעשית ע"י כלי דם שונים.
האיזור הסנסורי של הפוסט-סנטרל ג'יירוס ,מקבל את מספרי ברודמן ,2 ,1ו .3-זה האיזור הסנסורי העיקרי .אם עושים נזק לאזור זה יהיה איבוד תחושה .חווית המגע למשל תפגע .יש כל מיני סוגים של תחושה :כאב ,טמפ' ,תחושה עמוקה ,תחושת העצמי וגם מגע כללי .לצידם יש את אזורים 5ו 7שנמצאים גם במשטח הלטראלי וגם במשטח המדיאלי והם נקראים האיזור האסוציאטיבי של המגע. איזור אסוציאטיבי = איזור שאינו סנסורי ואינו מוטורי. האיזורים האסוציאטיביים שנמצאים בסמוך לאיזורים הפרימריים ,מעבדים את האינפו' שנוצרת באיזורים הפרימריים בהתייחס לחוויה שחויינו לאור הזכרון .איזורי הקורטקס האסוציאטיביים למעשה מכילים את הזכרון לטווח ארוך. ספציפית 5ו 7-הם איזורים אסוציאטיביים של מגע כללי – כאב ,טמפ' ,תחושת העצמי וכד'. - Agnosiaמחלה של קורטקס אסוציאטיבי. – tactile agnosiaאגנוזיה של מגע .חולה במחלה זו מגיע ,מבקשים ממנו לעצום עיניים ונותנים לו ביד מספריים (תלוי בחומרת האגנוזיה) ,הוא יוכל לומר אם זה קר/חם/עשוי ממתכת/פלסטיק/עץ וכו' – יצליח לתאר מאפיינים אבל לא יצליח לומר שאלה מספריים .הפגיעה היא בזכרון לטווח ארוך של חוויה מהסוג לגעת במספרים .הקורטקס האסוציאטיבי של הראייה תקין ,לכן הוא ידע שזה מספריים כשהוא יפתח את העיניים. – Astereoagnosiaהאדם מתכחש לחלק מהאיברים בגוף שלו .הוא לא מזהה את התחושה של קיומה של יד .הוא לא יילך עקום כי המסילות המוטוריות תקינות וגם הקורטקס הפרה-מוטורי תקין. – Cortical neglectהזנחה של חצי גוף ,של פלג גוף אחד ,והואו הכי חמור ,כי זו הזנחה גם של חצי מהעולם .את זה אנחנו מכירים כבר יותר מדיי טוב... שני מרכיבים של התלמוס שעד היום לא הכרנו: שני הגרעינים התלמיים נמצאים במשטח התחתון והאחורי שלו .החלק האחורי של התלמוס נקרא =( pulvinarכרית) .מתחת אליה ישנן שתי בליטות – אחת מדיאלית ואחת לטראלית .זה גם בתלמוס מימין וגם בלמוס משמאל. לבליטה המדיאלית קוראים Medial Geniculate Body )MGBולא ,MGNלא גרעין כי הוא צף והופך בעצמו לחלק משטח הפנים של ההמיספרה) .הוא קשור למע' השמיעה. – )Lateral Geniculate Body )LGBשייך למערכת הראייה.