ENTRENAMENT I ETAPES EVOLUTIVES
Joan LL. Barberà Carceller
[email protected]
De manera genèrica F. Sánchez Bañuelos proposa les fases següents en l'àmbit de l'educació física i l'esport. 1. Desenvolupament d'habilitats perceptives a través de l’aprenentatge de tasques motrius habituals. 4 - 6 anys 2. Desenvolupament d'habilitats i destreses bàsiques. 7 - 9 anys 3. Iniciació a activitats motrius especifiques. Desenvolupament de factors bàsics de condició física. 10 – 13 anys 4. Desenvolupament d'habilitats motrius especifiques. Desenvolupament de la condició física. 14 – 17 anys
ETAPA 1: L’objectiu de la pràctica esportiva en aquesta edat es estimular la percepció sensorial, la coordinació motriu i el sentit del ritme. S’ha de fomentar, sobre tot, l’agilitat i la flexibilitat del organisme. Els exercicis esportius a fer són: marxa, salts, trepa, jugar y dansa.
ETAPA 2: Aquí l’esport es una part essencial de l’educació general del subjecte, amb la finalitat d’aconseguir un desenvolupament harmònic. L’objectiu consisteix amb el domini i control de l’equilibri així com de l’adquisició i perfeccionament dels moviments automàtics.
ETAPA 3: Aquí, l’individu experimenta importants canvis físics, sexuals.... per tant, es aconsellable que no es practiqui un únic esport i que tampoc es facin esports de resistència.
ETAPA 4: Aquí l’objectiu es aconseguir una bona forma física, i es pot recórrer, si es creu convenient, prèvia reflexió, a algun pla d’entrenament per a millorar la força muscular. Es tracta d’acostumar als músculs a càrregues de treball creixents. Aquests exercicis han de realitzar-se de manera progressiva i sota supervisió per a evitar riscs.
- Les fases 1 i 2 corresponen amb el que es coneix com a educació física de base - Les fases 3 i 4 corresponen amb l'aprenentatge tècnic en els diferents esports.
En l'aprenentatge d'un gest tècnic (fase 3-4), els investigadors han identificat 3 subetapes (encara que no hem oblidar que l'aprenentatge és un procés continu): 1. Fase cognoscitiva: comprensió (moviments lents i descoordintas). Els principis de l'entrenament aquí són: a. concentrar-se en punts bàsics b. limitar el nombre de tasques c. períodes curts i freqüents de pràctica d. evitar distraccions e. mantenir la tasca divertida.
2. Fase associativa: repetició. Els principis bàsics de l'entrenament aquí són: a. qualitat del moviment: fomentar un model de moviment ideal. b. repetició: fomentar freqüents repeticions de qualitat del moviment.
c. relaxació: torns de pràctica curta i concentrada, seguida d'una activitat de contrast per relaxar el sistema. d. tècnica/temps: millorant l'execució es permetrà un període més llarg de pràctica i un augment de les tasques. e. presició/velocitat: millorant l'execució es permetrà entrenar a una major càrrega incrementant la presició i la velocitat del mov.
3. Fase autònoma: control i automatització Els principis bàsics d'aquesta etapa són: a. temps: aquesta etapa probablement duri mesos però la recompensa és la consistència en l'execució. b. diferències: la consolidació pot aconseguir-se en diferents moments per a les diferents parts del mov. c. regressió: l'observació regular, l'anàlisi i la instrucció constant són necessaris per prevenir la regressió. d. sobreaprenentatge: massa pràctica proporciona beneficis limitats.