PROIECT LA DISCIPLINA MANAGEMENTUL SIGURANȚEI ALIMENTELOR
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ “ION IONESCU DE LA BRAD” DIN IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE
MASTERAT: MANAGEMENTUL CALITĂȚII ȘI SIGURANȚEI ALIMENTELOR
STUDIUL IMPLEMENTĂRII UNUI SISTEM DE MANAGEMENT AL CALITATĂȚII BAZAT PE PRINCIPIILE HACCP ÎNTR-O UNITATE DE FABRICARE A PÂINII
Coordonator ştiinţific, Prof. dr. Cecilia POP
Student, Larisa-Elena MIHĂILĂ
IAȘI 2019
CUPRINS
INTRODUCERE
Aplicarea principiilor HACCP conform Codex Alimentarius într-o companie de industrie alimentară, presupune parcurgerea logică a unor etape specifice unui plan de lucru HACCP, caracteristic pentru fiecare proces și/sau produs analizat. Etapele specifice unui plan de lucru HACCP sunt următoarele: 1. Politica siguranței alimentare; 2. Constituirea și organizarea echipei HACCP; 3. Descrierea produsului (specificații despre produs) și identificarea utilizării intenționate; 4. Elaborarea diagramei de flux tehnologic și verificarea pe teren; 5. Identificarea pericolelor potențiale; 6. Evaluarea pericolelor și stabilirea măsurilor de control; 7. Determinarea punctelor critice de control (PCC); 8. Stabilirea limitelor critice; 9. Stabilirea sistemului de monitorizare a punctelor critice de control; 10. Stabilirea corecțiilor și acțiunilor corective pentru situațiile în care monitorizarea indică faptul că un PCC nu este sub control; 11. Stabilirea procedurilor de verificare; 12. Stabilirea sistemului de documentare și înregistrare a datelor.
1. Politica siguranței alimentare Implementarea unui sistem de management al calității și implicit a Sistemului HACCP presupune ca o primă etapă, formularea Politicii calității acelei companii, definită ca un ghid care indică obiectivele care se urmăresc a fi realizate, într-o anumită perioadă de timp și scoate în evidență particularitățile ce deosebesc activitatea actuală a companiei cu alte perioade sau alte companii din același sector. Politica privind calitatea și siguranța alimentului are două roluri fundamentale: Schimbarea mentalității (acolo unde este cazul) tuturor membrilor acelei companii, în direcția abordării unui sistem de management al calității, ca fiind singura modalitate de supraviețuire într-o economie de piață în tranziție, cu o concurență tot mai acerbă. Menținerea în atenție, permanent, a problemelor legate de calitate, singurele în măsură să eficientizeze întreaga activitate economică a companiei.