ã"ôø ïåéìéâ )('å äðù è"ñùú äàø úùøô
ìù åúåëæì íéàöåé ìáú éáçøá úåðåéìâä
àâééô äéç úá äëìî ìãðééù úøîå íéøî ïá êåøá áøä
é"ò ì"é "øùà éðãòî" ïåëî
È''Ú ‡‰ Ì˘‰ Ì˘ ˜ÂÁÓÏ ¯˙ÂÓ Ì‡‰ ÍÏÓ‰ „„ ˜Ù˙Ò‰ ÚÂ„Ó ‚¯?Ì˘‰ ˙˜ÈÁÓ Ï˘ ¯ÂÒȇ ‡ÎÈÏ ‡Ó · Ô˙˘¯Ùי''ב ג' ˘‡· ÔÂÙ¯˘˙ ̉ȯ˘‡Â '‚ Ì˙ÂÁ·ÊÓ ˙‡ Ì˙ˆ˙ .ÌÎȘÂχ '‰Ï ÔÎ Ô¢Ú˙ ‡Ï '‚Â
‡‰''·˜‰ Ï˘ ÂÓ˘ ÌÚ Ò¯Á ˜Â¯ÊÏ ÂÈ·¯ ‰˘ÓÏ ¯˙ÂÓ ‰È‰ ÍÈ ?ÛÒÂÈ ˙ÂÓˆÚ ˙‡ ˙ÂÏÚ‰Ï È„Î ¯Â‡ÈÏ ‡ ˘ÏÈ· ‡˙Èפרשת בשלח סימן רכ''ז ,מובא ברש''י פרשת כי תשא ל''ב ד' שבשעה שרצה משה להעלות את ארונו של יוסף מן היאור כתב שם על חרס והשליכו ליאור ומיד צף ועלה ארונו של יוסף.
‡ 'Ó‚· ‡˙Èשבת ק''כ ע''ב דמי שהיה שם כתוב לו בבשרו ונזדמנה לו טבילה של מצוה יורד וטובל כדרכו ,ובלבד שלא ישפשף דאמר קרא "לא תעשון כן לה' אלקיכם" עשייה הוא דאסור, גרמא שרי.
:˙¢˜‰Ï ˘Èאיך הותר לו למשה רבינו לזרוק את החרס עם שמו של הקב''ה ,הרי עובר על איסור מחיקת השם ,ואע''ג שהיה גרמא ,מ''מ היכא דבודאי ימחק לפי שיטות הרבה פוסקים אסור, עיין לעיל א''כ על מה סמך משה רבינו ,כך הקשה בזית רענן על המדרש
:˙¢˜‰Ï ˘Èעל הא דאיתא בגמ' סוכה נ''ג ע''א ,מכות י''א ע''א שבשעה שכרה דוד המלך את היסודות של בית המקדש צף התהום ורצה להציף את כל העולם ,הסתפק דוד המלך האם מותר לכתוב את שם השם ולזרוק במים כדי להציל את העולם שלא יהא שטפון מים ,וקשה מדוע הסתפק הא לא הויא מחיקה אלא ע''י גרמא, א''כ בודאי מותר ,כך הקשה בשו''ת מהר''ם שיק אור''ח סימן קט''ז ,וכן בשו''ת טוב
בפרשת בשלחן ,וכן בערוך לנר סוכה נ''ג ,וכן בגליוני הש''ס סוכה נ''ג ע''א ,וכן בבן יהודע סוכה נ''ג ע''א.
Ô‡ÎÓילפינן דאסור למחוק שמו של הקב''ה.
טעם ודעת להגרש''ק זצ''ל מ''ק סימן רל''ט ,וכן בשו''ת אבני נזר יור''ד סימן ש''ע בשם הרה''ק מבעלזא ,וכן בשו''ת דובב מישרים חלק א' סימן צ''ט.
‡:ÌȈ¯˙ ‰ÓÎ ‡ÎÈ ‡ .ע''פ מה שכתב הרשב''א שבת ק''כ ע''ב דהא דגרם מחיקה שרי, היא רק היכא שאפשר שלא יבא לידי מחיקה ,אבל היכא שודאי וברור הוא שיבא לידי מחיקה ,אז הויא כשפשוף בידים דאסור ,א''כ הכא נמי ידע דוד שזה בודאי ימחק שישאר שם זמן רב ,לכן הסתפק האם מותר ,כך תירץ בשו''ת אבני נזר יור''ד סימן ש''ע ,וכן בשו''ת דובב מישרים חלק א' סימן צ''ט.
· .ע''פ מה שכתב בתשב''ץ חלק א' סימן ב' דהא דמותר גרם מחיקה זה רק במקום שהוא עומד להימחק כגון בהיה כתוב שם על בשרו ,אבל היכא דאינו עומד להימחק אסור מחיקת השם אף ע''י גרמא ,לפי הנ''ל אתי שפיר דכאן שאינו עומד להימחק אסור אפילו ע''י גרמא לכן הסתפק ,מעדני אשר. ‡· Ìȯه ˙È· ˙''¢· Ïיור''ד סימן ס''א ד''ה היוצא „:Âȯ·„ ˙‡ ‰Á דא''כ מאי פריך בגמ' שבת ק''כ ע''ב על רבי יוסי דסבירא ליה דגרם כיבוי בשבת אסור ,מדוע במחיקת השם מותר ע''י גרמא ,ומדוע לא מתרץ דשאני התם דעומד להימחק ,אלא ש''מ דאף היכא דאינו עומד להימחק גרם כיבוי שרי. ‚ .ע''פ מה שכתב בנודע ביהודה מהדורא תנינא אור''ח סימן י''ז דהא דגרם מותר במחיקת השם הויא סוגיות חלוקות ,דמהגמ' הנ''ל משמע שמותר ,אבל מהא דאיתא בגמ' מגילה כ''ו ע''ב ספר תורה שבלה גונזין אותו אצל תלמיד חכם וצריך כלי חרס למען יעמדו ימים רבים ,משמע שאסור לגרום למחיקת השם הואיל וצריך כלי חרס ,א''כ לפי הנ''ל אתי שפיר דכיון דהויא סוגיות חלוקות לכן הסתפק דוד ,מעדני אשר ,וכעין זה תירץ בשו''ת טוב טעם ודעת להגרש''ק דכתב דהויא סוגיות חלוקות.
‡:ÌȈ¯˙ ‰ÓÎ ‡ÎÈ ‡ .שאני משה שהיה מושבע מיוסף שיעלה אותו ממצרים כדאיתא בגמ' סוטה י''ג ע''א לכן היה חייב לקיימו ,כך תירץ בלחם פנים יור''ד בקונטרס אחרון סימן י''ח.
‡· :ÂÈÏÚ ‰Ó˙ ¯Ï ͯڷ Ïדאפילו היתה השבועה בפירוש לזה להטיל שם במים ,הרי הויא נשבע לבטל את המצוה ולא חלה השבועה. · .שאני משה שהיה קודם מתן תורה ועדיין לא נצטוה על איסור מחיקת השם ,ואף שמשה רבינו ודאי קיים את כל התורה עד שלא ניתנה ,מ''מ זה היה רק ממדת חסידות ,ולכן כיון שהיה מושבע מפי יוסף קיימו ,כך תירץ בערוך לנר סוכה נ''ג ע''א, וכן בגליוני הש''ס שם.
‚ .השם היה חקוק בחרס דלא שייך מחיקה לכן היה מותר ,ויש ראיה מהא דכתב רש''י פרשת כי תשא ל''ב ד' וז''ל ויש אומרים מיכה היה שם ,והיה בידו שם וטס שכתב משה עלה שור עלה שור ,להעלות ארונו של יוסף מתוך הנילוס ,ואם היה עשוי לכתחילה להימחק ,איך הגיע שוב לידי מיכה אח''כ ,כך תירץ בלחם הפנים יור''ד בקונטס אחרון סימן י''ח ,וכן בבן יהוידע סוכה נ''ג.
·˜ÚÈ ¯‡· ˙''¢·Âיור''ד סימן רע''ו :ÂÈÏÚ ‰˘˜‰דא''כ למה דוד לא עשה כן לחוק על החרס ,וע''כ דאף בענין זה אסור שמא יבא טיט או דבר אחר באות אחת והויא כמוחק. „ .יתכן שמשה רבינו כתב שם משמות הנמחקים ,ולא משמות שאינם נמחקים ,כך תירץ בבן יהוידע .‰יתכן שמשה רבינו כתב את השם והטבילו במים לרגע קט בלבד ,ולאחריו הוציאו מיד מהמים ,כך שלא היה שהות לקלקל את השם ,ודי היה בזמן קצר כדי להעלות את ארונו של יוסף ממעמקי הנילוס ,כך תירץ בבן יהוידע סוכה נ''ג ע''א.
åðéãéãé é''ò áãåð äæ ïåéìâ
ïîìæ ììä éëãøî éáø â''äøä
ïåãðåì à''èéìù äèàø
è''æîá åúá úãìåä úçîù ìâøì åéöìç éàöåé ìëî úçð äåøé íéôìà éåëéæ úåëæáù àåòø àäé äðôé øùà ìëá çéìöéå ‰''Ú „ȘÒÈÊ È΄¯Ó ·¯‰ ˙· ‰ÏÁÓ ‰ÎÏÓ ˙¯Ó ,Ï''Ê „„ ÛÒÂÈ ·¯‰ Ô· ‰˘Ó ·¯‰ ''ÏÚÏ ˙¯˜¯‡È ÂÈ ‡''ËÈÏ˘ ¯‚‰ „ȘÒÈÊ È΄¯Ó '¯ È"Ú Ì
גיליונות פרשת השבוע להורדה www.ladaat.net/gilionot.php
Ϸʯ٠Ԙ˙Ï Ïω Íȯˆ ‰È‰ ÚÂ„Ó ?ËÓ˘È ‡Ï˘ ȇ˙· ˙ÂÂÏ‰Ï ÌÈÏÂÎÈ ‡Ï‰ · Ô˙˘¯Ùט''ו ג' .ÍÈ„È ˙‡ ËÓ˘˙ ÍÈÁ‡ ˙‡ ÍÏ ‰È‰È ¯˘‡Â ‡ ‰˘Ó· ‡˙Èשביעית פרק ח' משנה י' ,מובא בגמ' גיטין ל''ו ע''א פרוזבול אינו משמט ,זה אחד מן הדברים שהתקין הלל הזקן שראה את העם שנמנעו מלהלוות זה את זה ועברו על מה שכתוב בתורה פן יהיה דבר עם לבבך בליעל וגו' עמד והתקין פרוזבול. :˙¢˜‰Ï ˘Èלמה היה צריך הלל לתקן פרוזבול כדי שלא ימנעו מלהלוות ,הרי יכול היה לומר להם שניתן להלוות בתנאי על מנת שלא תשמטני בשביעית ואז אין השביעית משמטת כמבואר בגמ' מכות ג' ע''ב ולמה היה צריך לתקן פרוזבול ,כך הקשה הרמב''ן מכות ג' ע''ב ,וכן הריטב''א ,וכן במנחת חינוך מצוה ת''פ.
‡:ÌȈ¯˙ ‰ÓÎ ‡ÎÈ ‡ .אם כולם יעשו כן תשתכח תורת שביעית ,ולכן לא רצה הלל לומר להם עיצה זו ,ואילו על ידי שתיקן פרוזבול יהיה ניכר הדבר שהשביעית משמטת ,ויאמרו שרק משום שעשה פרוזבול בבית דין לא נשמט ,ולא תשתכח תורת שביעית ,כך תירץ הרמב''ן מכות ג' ע''ב.
· .כיון שלפעמים בשעת הלואה אינם זוכרים להתנות ועלולים להפסיד ,ויגרום הדבר שלא ילוו ותנעל דלת בפני לווים, ועתה שתיקן פרוזבול יזכרו הכל לכתוב פרוזבול בערב שביעית ,כך תירץ הרמב''ן מכות ג' ע''ב. :¯ÈÚ‰Ï ˘Èדמדבריו כאן משמע שסבירא ליה דשמטה משמטת בתחלתה ,ובפירושו על התורה בפרשתן ט''ו א' כתב וז''ל שיכול אדם לתבוע חובו ביום האחרון של שנת השמטה ולא תשמט עד הלילה ,שכן מצינו בתוספתא שביעית פרק ח' שכותבים פרוזבול ערב ראש השנה של מוצאי שביעית. ‚ .אין אדם רוצה לעשות תנאי בזמן ההלואה שנראה כאילו מתיאש מלגבות חוב בזמנו ,שהרי מדובר שזמן פרעון החוב הוא לפני שמטה ,וכאשר יעשה תנאי מראה ללוה שאינו חושב שישלם בזמן ,כך תירץ הריטב''א מכות ג' ע''ב. „ .כשעושה תנאי נראה כאילו מראה עין רעה לשמיטת השביעית ונראה כמזלזל במצוה ,כך תירץ הריטב''א מכות ג' ע''ב. .‰ע''פ מה שכתב הבכור שור מכות ג' ע''ב שאם המלוה מוכן להלוותו בתנאי על מנת שלא תשמטני בשביעית ,והלוה אינו מסכים לתנאי ,ומחמת זה המלוה נמנע להלוות לו ,עובר המלוה השמר לך פן יהיה וכו' וא''כ לא קשה כלל מדוע הוצרך לתקן פרוזבול ,כיון שגם אחרי אפשרות התנאי ניתן לעבור על הלאו כאשר הלוה אינו מסכים ,ועתה שתיקן פרוזבול אינו תלוי בדעת הלווה כלל ,כך תירץ המנחת חינוך מצוה ת''פ. .Âאפילו אם מתנה והלוה מסכים לתנאי עובר על לאו זה, ומבטל מצות כסף תלוה שרצון התורה היה להלוות אף שישמטנו בשביעת ,והוא מתנה שאם ישמט אינו רוצה להלוות ,ואמנם התנאי חל אך הוא עבר האיסור ,כך תירץ בפתחי תשובה חו''מ סימן ס''ז ס''ק ב'.
.Êלא כולם יודעים את ההלכה שיש חילוק בין תנאי שאומר על מנת שלא תשמטני שביעית שאינו מועיל כיון שזה מתנה ע''מ שכתוב בתורה ,לתנאי שאומר על מנת שלא תשמטני בשביעית שמועיל ,ושמא יטעו ויעשו תנאי על מנת שלא תשמטני שביעית ואינו מועיל ,כך תירץ במשנה ראשונה שביעית פרק י ' משנה ג'.
?‰‡·‰ ‰ËÈÓ˘Ï È‰Ó ˙ӄ˜‰ ‰ËÓ˘· ‰˘Ú˘ Ϸʯ٠̇‰ ¯Â˜ÁÏ ˘Èמי שעשה פרוזבול בשמטה ובא אח''כ שמיטה אחרת ולא היה לו הלואות חדשים האם מהני הפרוזבול הישן או דילמא בכל שמטה צריך לעשות פרוזבול חדש אף שלא היה הלואות חדשים. ‡''ȯ‰Ó ˙''¢· ‰‰חו''מ סימן סימן ק''פ נסתפק בזה ומסיק דלא מהני פרוזבול שעשה בשמיטה הקודמת. :‰È‡¯ ‡È·ÓÂמהא דהקשו הראשונים עיין ר''ן גיטין ל''ו למה הוצרך לתקן פרוזבול הרי ניתן למסור את השטרות לבית דין ,ולא תירצו שיש רוח בעשיית פרוזבול ,מפני שבמסירת שטרות אם בנתיים לקחם מיד הבית דין צריך למסור מחדש בשמיטה האחרת ,משא''כ בפרוזבול שדי לו שעשה פעם אחת ויועיל לו לכמה שמיטות ,אלא ע''כ שאף בפרוזבול בעינן בכל שמטה פרוזבול חדש. :‰È‡¯ ‡È·Ó ÔÎÂמתרוץ הרמב''ן בטעם שהלל לא תיקן שיעשו תנאי עיין מאמר הקודם כיון דאם כולם יעשו כן תשתכח תורת שביעית ,ולכן לא רצה הלל לומר להם עיצה זו ,ואילו על ידי שתיקן פרוזבול יהיה ניכר הדבר שהשביעית משמטת ,ויאמרו שרק משום שעשה פרוזבול בבית דין לא נשמט ,ולא תשתכח תורת שביעית ,ואם ננקוט שדי בפעם אחת הרי עדיין ישתכח בשמיטה השנייה אם לא יכתוב פרוזבול חדש. :˜ÈÒÓÂאבל אם לא תובעו בבית דין אחר ודאי דמהני הפרוזבול הישן שעשה. ‡· ÌÈÓÂ˙‰ ȯ·„Ó Ïחו''מ סימן ס''ז ס''ק כ''ה שכתב דיתומים אין צריכים פרוזבול אף בגדלותם ,כיון שבהיותם קטנים נחשב שנעשה פרוזבול ע''י רבי גמליאל ובית דינו ,חזינן דסבירא ליה דפרוזבול מהני על כל השמטות. ¯ÙÂÒ Ì˙Á ˙''¢· ·˙Î ÔΠגם לשנות הבאות.
קובץ תשובות סימן פ''ו
שפרוזבול מועיל
?ÛÒΉ ˙‡ ˙ËÓ˘Ó ˙ÈÚÈ·˘ ̇‰ ÔË˜Ó ÛÒÎ ‰ÂÏ˘ ÈÓ ¯Â˜ÁÏ ˘Èמי שלוה כסף מקטן האם שביעית משמטת את הכסף או דילמא כיון דקטן לאו בר מעיבד מצוה נינהו אין השביעית משמטת וצריך להחזיר את הכסף. ÍÂÈÁ ˙ÁÓ· ‰‰מצוה תע''ז כתב דמצוה דהשמטת כספים הויא אפקעתא דמלכא ,דהחוב נפקע כמבואר בגמ' גיטין ל''ז ע''ב דצריך לומר במתנה אני נותן לך כי החוב נפקע מימילא ,ואף נותן לו ברצון הטוב אינו מועיל כי כבר נפקע ,וכן מוכח כמה פעמים בגמ' אם תעיין ,וא''כ אם יש לחרש שוטה וקטן מעות כגון בירושה או בשכר פעולה והלוו לאחר ועבר שמיטה אע''פ שאינם בני מצוות ,מ''מ נחלט החוב כי הוא אפקעתא דמלכא. Ì''„˘¯‰Ó ˙''¢·Âחו''מ סימן ס''א נסתפק בזה אם שביעית משמטת קטנים ,כיון דלאו בני מיעבד מצוה נינהו. ‡· ÌÈÓÂ˙‰ Ïחו''מ סימן ס''ז ס''ק כ''ה כתב בפשטות דחוב של קטנים אינו נשמט ,כיון דלאו בני מיעבד מצוה נינהו ,ובכתב סופר גיטין ל''ז תמה עליו דהגם דאינם בני מצוה ,מ''מ התורה הפקיע את כספם.
:‰Îω ÔÈÚÏÂכתב בשו''ת מנחת שלמה סימן מ''ז ס''ק ב' דאפילו קטן שהגדיל בשביעית אין שביעית משמטת ,משום דכל דליתא בתחלתו תו לא משמט גם בסופו ,עיין בספר הנפלא אמונת ישראל על שמיטה חלק ב' סימן צ''א לאחי הגאון רבי ישראל שוורץ שליט''א דברים נפלאים.
‡„?ÛÒΉ ˙‡ ˙ÂÂÏ‰Ï ¯˙ÂÓ Ì‡‰ ‰˜„ˆÏ ˙ÂÚÓ ˘È¯Ù‰˘ Ì · Ô˙˘¯Ùט''ו ז' ‡Ï ͷ·Ï ˙‡ ıÓ‡˙ ‡Ï '‚ ÔÂÈ·‡ Í· ‰È‰È ÈÎ ˙˜.Í„È ˙‡ Á˙Ù˙ Á˙Ù ÈÎ '‚ ıÂÙ ¯Â˜ÁÏ ˘Èאדם שהפריש כסף לצדקה האם מותר להלוות את הכסף או דילמא אסור דהלואה לא הויא בכלל צדקה. Ì''·Ó¯‰ ‰‰הלכות מתנות עניים פרק י' הלכה ז' כתב שמנה מעלות יש בצדקה וכו' המחזיק ביד ישראל שמך ונותן לו מתנה או הלואה, חזינן מדברי הרמב''ם שהלואה אף היא בכלל מצות צדקה ,לפי הנ''ל בודאי מי שהפריש מעות לצדקה שמותר להלוות את הכסף. ‡· Ô''·Ó¯‰ ˙ËÈ˘ Ïשנתינת הלואה לעני היא מצוה בפני עצמה, ואינה נכלל במצות צדקה ,ולפי דבריו מי שהפריש מעות לצדקה יהא אסור להלוותן. :‰ÎωÏÂקימ''ל יור''ד סימן רמ''ט ס''ק ו' שהלואה הויא נמי בכלל מצות צדקה ,א''כ לפי זה צריך להיות מותר להלוות מעות שהפרישו לצדקה. ‡· :‰˘˜ Ïדמחבר גופיה פסק לא כן ,דכתב סימן רנ''ט ס''ק א' האומר סלע זו לצדקה או שאומר הרי עלי סלע לצדקה והפרישו עד שלא בא ליד הגבאי יכול לשנותו בין ללוות לעצמו בין להלוות לחבירו ויפרע אחר תחתיו ,ואם איתא היה לו להשלחן ערוך לחלק ולאמר דלעני מותר ללוות דגם זה בכלל צדקה ,ואם יחזיר לו העני ההלואה יהיה מותר להלוות עוד לעני וכן לעולם ,וכן מה שפסק השלחן ערוך אחר כך ,דמשבא ליד גבאי אסור ללותו, היה לו לחלק ולומר דלעני מותר להלוות ,דגם זה הוא בכלל צדקה גופא ,ואפילו לפוסקים דלשאר דבר מצוה אסור לשנות כשבא ליד גבאי ,מ''מ הלואה מותר ,כיון דהויא גופא צדקה ,כך מקשה החפץ חיים בספרו אהבת חסד חלק ב' פרק י''ח ס''ק א' בהג''ה.
:ÌÈÈÁ ıÙÁ‰ ı¯˙ÓÂדאף דמן התורה הלואה לעני הוא בכלל צדקה ,מכל מקום בנדרים הלך אחר לשון בני אדם ,ולשון בני אדם כשאומרים צדקה אין כונתם להלואה לעני ,רק למתנה גמורה ,וכעין שכתב המהרי''ק מובא בט''ז יור''ד סימן רנ''ו ס''ק ד' דמי שהפריש מעות לצדקה אסור להשתמש עם זה לפדיון שבוים, כיון שאין זה בכלל צדקה בלשון בני אדם. ?‰‡‰ ȯÂÒȇ· ‰˜„ˆ ˙ÂˆÓ ÌÈÈ˜Ï ¯˙ÂÓ Ì‡‰ ¯Â˜ÁÏ ˘Èהאם מותר לקיים מצות צדקה עם איסורי הנאה. „„ ˙È· ˙''¢· ‰‰ליטער סימן י''ט חקר אם יוצאים מצות צדקה באיסורי הנאה ,למשל מי שיש לו בביתו איסורי הנאה ,ויש עני חולה שיש בו סכנה ,אם מקיים בזה מצות צדקה ,דאם נאמר דיצא ידי צדקה ,א''כ נהנה באיסורי הנאה ,ואף דמצות לאו ליהנות ,מ''מ היכא דמשתרשי ליה דהיה צריך להוציא מעות על המצוה ,לכ''ע אסור. :Ï''‰ ‰È‡¯ Ë¢ÙÏ ‰‡¯Âמהא דכתב בשו''ת האלף לך שלמה חו''מ סימן ח' דאסור לקיים מצות פריעת בעל חוב באיסורי הנאה, ואע''ג דמצות לאו ליהנות ,מ''מ היכא דמרויח שאינו צריך להוציא ממון אחר בגלל זה אסור ,וי''ל.
?˙˙Ï ·˘Á„ ÔÂÈÎ ÏÁ ÈΉ ‡Ϸ ‡‰ ˙Â„È ÔÈ„ ‰˜„ˆ· Íȯˆ ÚÂ„Ó ‡ 'Ó‚· ‡˙Èנדרים ז' ע''א יש יד לצדקה או אין יד לצדקה היכי דמי אלימא דאמר הדין זוזא לצדקה והדין נמי ,ההוא צדקה עצמה היא ,אלא כגון דאמר הדין ,ולא אמר מה הדין ,נמי צדקה קאמר או דילמא מאי והדין לנפקותא בעלמא קאמר ,ודבורא הוא דלא אסקיה. :‰ÎωÏÂקימ''ל יור''ד סימן רנ''ח ס''ק ב' דהמפריש סלע ואמר הרי זה צדקה ואמר על אחר וזה גם ,השני צדקה. :˙¢˜‰Ï ˘Èלשיטת הפוסקים מובא ברמ''א יור''ד סימן רנ''ח ס''ק י''ג דאם חשב בלבו לתת איזה דבר לצדקה חייב לקיים מחשבתו ,א''כ למאי צריך כלל דיני ידות בצדקה ,הא כיון דחשב לתת ,הרי מימילא מתחייב לתת ,כך הקשה בשיטה מקובצת נדרים ז' ע''א ,וכן במקור חיים אור''ח סימן תקס''ב ,וכן בשו''ת בית שלמה חלק ב' יור''ד סימן פ''ח ,וכן בטורי אבן חגיגה י ' ע''א בקונטרס אחרון ,וכן בשו''ת אבני נזר יור''ד סימן רצ''ב ,וכן בקרן אורה נדרים ב' ע''א, וכן בטל תורה נדרים ז' ע''א ,וכן בקהלת יעקב נדרים ב' ע''א ,וכן בשו''ת עונג יו''ט סימן קי''ז ד''ה ובזה יש ליישב ,וכן בשו''ת אחיעזר חלק ב' יור''ד סימן כ''ד ,וכן בשו''ת הר צבי יור''ד סימן ר'.
‡:ÌȈ¯˙ ‰ÓÎ ‡ÎÈ ‡ .שמא לא מועיל גמר בלבו ,אלא דווקא כשהתיישב בלבו כל כך לעשות את הצדקה בלא שיתחרט ,אבל כאן לא התיישב עליו לבו כל כך ,אבל אם יש יד לצדקה הרי זה כדיבור גמור, ואף אם לא נתיישב בלבו לגמרי ,אין הולכים אחר כוונת לבו שכן דברים שבלב אינם דברים ,כך תירץ בשיטה מקובצת נדרים ז' ע''א. ·˜ÚÈ ˙ω˜·Âנדרים סימן ב' :˙ˆ·Â˜Ó ‰ËÈ˘‰ ȯ·„ ˙‡ ¯‡·Ó שמכיון שלא אמר לכתחילה שני סלעים אלו לצדקה ,אלא אמר והדין ,נראה שרק לאחר שהתפיס את הראשון לצדקה, נמלך להתפיס גם את השני והיתה מחשבתו מבוהלת ובלתי מיושבת ואינה בכלל נדיב לב. · .אף אם מהני מה שגמר בלבו ,מכל מקום כל שהתכוין להוציא מפיו אין חל נדרו על ידי כוונת לבו ,אלא בדיבור דווקא ,ואם אין דין יד בצדקה אין לו תורת דיבור ,א''כ בין מה שחשב ובין מה שאמר לא הויא כלום ,לכן נפק''מ אם הויא ידות מתחשבים עם הדיבור ,כך תירץ בקרן אורה נדרים ב' ע''א ,וכן בשו''ת בית שלמה יור''ד חלק ב' סימן פ''ח ,וכן בשו''ת בית דוד יור''ד סימן פ''ו.
‡· ‰¯Â˙ ÏË· Ïנדרים ז' ע''א „ :‰Ê ı¯˙ ‰Áמהא דכתב הרא''ש נדרים ב' ע''א וז''ל ואע''ג דגמר בלבו לדור ,אי לאו דחשבינן ליה כמוציא בשפתיו לא הויא נדר כדאמרינן גמר בלבו צריך להוציא בשפתיו ,עי''ש ותיפוק ליה כיון דרצה לדור במוצא שפתיו לא מהני גמר בלבו ,אלא ע''כ דלא סבירא ליה לרא''ש סברא הנ''ל. ‚ .ע''פ מה דמבואר ברמ''א יור''ד סימן רנ''ח ס''ק י''כ דאף לשיטות דמחשבת צדקה חייבים לתת ,מ''מ אין בית דין יכולים לכפות על זה ,ובטעם הדבר כתב בהגהות אמרי ברוך שם דכיון דכפייה ילפינן מקרא דועשית ומשם ילפינן אזהרה לבית דין שיעשוך ושם כתיב בפיך זו צדקה והיינו על
דיבור בפה דווקא ולא על מחשבה ,לפי הנ''ל אתי שפיר דצריכים דין ידות בצדקה לומר דהויא דיבור ממש ואפשר לכפות על זה דאם מדין מחשבה בעלמא לא היה יכולים לכפות על זה ,כך תירץ בטל תורה להגאון רבי מאיר אריק נדרים ז' ע''א.
„ .אף דבמחשבה גם חייב ליתן ,מ''מ אין הסלע גופא נתפס בצדקה שיהא הסלע בעין כמו שהוא ממונא דעניים ,לענין שיכול להתפיס בו סלע אחר ,ולכן הויא נפק''מ ,כך תירץ בשו''ת עונג יו''ט סימן קי''ז ד''ה ובזה.
‡ÌÁ˙ ‡Ï ÏÚ ¯·ÂÚ ‡‰ ÌÈ‚‰ ˙‡ Á·˘Ï ‡·È˜Ú È·¯Ï ¯˙ÂÓ ‰È‰ ÍÈ מה שהעיר במכתבים למערכת הרב יוסף דויטש שליט''א על הא דהקשתם בשם אחרונים על הא דאיתא בגמ' ברכות ח' ע''ב תניא אמר רבי עקיבא בשלשה דברים אוהב אני את המדיים כשחותכין בשר אין חותכין אלא על גבי השולחן, שנושקין אין נושקין אלא על גב היד ,וכשיועצין אין יועצין אלא בשדה ,דיש להקשות האיך שיבח ר''ע את המדיים הא איתא בגמ' ע''ז כ' ע''א דבכלל איסור לא תחנם הוא שלא ליתן להם חן ,והעיר הנ''ל מאי שנא מהא דמבואר בגמ' ב''מ ע''א ע''א שתלמיד חכם מותר להלוות לנכרי בריבית ,ובמאירי שם דתלמיד חכם לא ילמד ממעשיו ,דהתורה תגין עליו שלא ילמד ממעשיו ,א''כ מדוע לגבי לא תחנם לא אמרינן דתלמיד חכם מותר כיון שאין חשש שיבא ללמוד מעשיו. ˙„‰ ȘÈÊÁÓ ˆ''Ó„ ‡''ËÈÏ˘ Ò‡¯‚ ˙‰˜ È‡Ó˘ È·¯ ÌÒ¯ÂÙÓ‰ Ô‡‚‰ נראה לתרץ דכשתלמיד חכם משבח גוים הדרך לשבח בפני אחרים ,ושייך אכתי אצל השומעים החשש שמא י למוד ממעשיו כששומע שבח על הגוים ,משא'' כ בריבית לא שייך החשש אצל הרואים. ÌÈÏ˘Â¯È ‡''ËÈÏ˘ Ô˯‚ʯ ¯È‡Ó È·¯ Ô‡‚‰ ÈÒ‡Ó ‡''ËÈÏ˘ ¯Ú‚¯Ú·È ԉΉ È΄¯Ó ·¯‰
נראה לתרץ דיש לחלק דהגמ' ב''מ מיירי בגזירה דרבנן ועל זה קאמר הגמ' טעמא מאי גזרו רבנן שלא ילמד ממעשיו בת למיד חכם לא גזרו ,אבל באיסור דאוריתא ,מאן דכר שמיה להתיר כשלא שייך הטעם ,הא קימ''ל דלא דרשינן טעמא דקרא ,היכא דיש נפק''מ להלכה.
„ÒÁ ‰¯Â˙ ÏÏÂÎ ˜¯· È· ‡''ËÈÏ˘ ˘ËÈ„ ÛÒÂÈ ·¯‰ נראה לתרץ את את הקושיא על הגמ' ברכות ע''פ מה דאיתא בגמ' ע''ז כ' ע''א דהגמ' שואלת כיצד רשב''ג ור''ע שיבחו את אותן גויות והרי יש איסור לא תחנם ,ומתרצת הגמ' אודיי הוא דקא מודה ,דאמר מר הרואה בריות טובות אומר ברוך שככה בעולמו ,דהיינו מתרצת הגמ' שמה שרשב''ג ור''ע אמרו זה לא מצד שבח אלא מצד הודאה וברכה להקב''ה ,א''כ נוכל ליישב את הגמ' בברכות ח' ע''ב שמה שר''ע אמר אוהב אני את המדיים וכו' אמר זאת לא מצד שבח אלא מצד הודאה וברכה להקב''ה כמה חכמה יש בעולם כמו שהגמ' אומרת בברכות נ''ח ע''א הרואה חכמי עובד כוכבים אומר ברוך שנתן מחכמתו לבריותיו.
Ì„‡ È· „˘ÁÓ ÌÈȘ Ì˙ÈÈ‰Â Ï˘ ‰ÂˆÓ‰ ÌÈÈ˜Ï ˙Â‡ÈˆÓ ˘È ̇‰ מה שהבאתם בשם שו''ת חתם סופר חלק ג' בלקוטי תשובות סימן נ''ט שכתב וז'' ל כל ימי היתי מצטער על המקרא הזה והייתם נקיים מה' ומישראל ,וב' חובות אלו נקיות מה' יתברך והנקיות מישראל עמו ,הרי הם שני רוכבים צמדים על גבנו ,ויותר אפשרי לצאת ידי החוב הראשון היינו ידי שמים יותר הרבה מלצאת ידי הבריות כי הם חושבים מחשבות זרות ,ומסיק ואני הרהרתי כמה פעמים אם אפשר שקיים אדם בעולם מקרא זה על מתכונתו ,ואולי על זה נאמר אין אדם צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא ,רצונו לומר שאפילו בעשייתו כל טוב אי אפשר שלא יחטא עכ''פ באופן השני ביציאת ידי הבריות. ÌÈÏ˘Â¯È ıÈÊ ȄÈÒÁ ˆ''Ó„ Ë''ËÈÏ˘ Í·Ó· ·˜ÚÈ Ì‰¯·‡ È·¯ Ô‡‚‰ יש לציין דאאזמו''ר הגה''ח רבי מרדכי אריה הורביץ אב'' ד באנילא הראה לי דבספר חסידים סימן תרכ''ו כתב וז''ל כתיב והייתם נקיים מה' ומישראל ,ולא מכל ישראל ,ינקה אדם עצמו מן המאמינים ולא ממי שאין מאמינים ,כי אדם שאם תנקה עצמך לפניו לא יאמין ,א'' כ מה תועיל שתנקה את עצמך ,כיון שאינו מאמינך ,פירוש שהיה לו לכתוב והייתם נקיים מה' וישראל ,ומדכתב ומישראל ,משמע שלא מכולם צריך לנקות עצמו ,ואמר לי מורי זקיני שאילו ראה החתם סופר את דברי ספר חסידים אלו היתה נחה דעתו.
ÔÈÏÈÙ˙· ÂÓÎ ˙ÂÊÂÊÓ '· ÌÈÁÈÓ Ôȇ ÚÂ„Ó מה שהקשתם בשם אחרונים מדוע בתפילין דנחלקו רש''י ור''ת יש מניחים תרוויהו ,משא''כ במזוזות אין עושים כב' השיטות להניח שתים אחת בשכיבה ואחת בעמידה ,רק מניחים בשיפוע ,ותרצתם בכמה אופנים. ÌÈÏ˘Â¯È ¯ÈÓ ÏÏÂÎ ‡''ËÈÏ˘ ÌÈ·‚È٠χ˜ÊÁÈ È·¯ ‚''‰¯‰ יש לציין דבשו''ת בנין ציון לבעל הערוך לנר סימן ק' דן באריכות בענין שלא להניח ב' מזוזות ,משום בל תוסיף עי'' ש.
תגובות אפשר לשלוח
לפקס המערכת057-7961607 : או למייל
[email protected] :
‡ÔÈ„ ˙È· ·‡Â ‡È˘Ï ÔÂÈÏË·‡Â ‰ÈÚÓ˘ ˙‡ ˙ÂÓÏ ¯˙ÂÓ ‰È‰ ÍÈ ‰¯¯˘ ÌÂ˘Ï Ìȯ‚ ˙ÂÓÏ ¯ÂÒ‡ ‡‰ מה שהקשתם בשם אחרונים ,איך מינו את שמעיה ואבטלין שהיו גרים, לנשיאים ואב בית דין ,הא בעינן מקרב אחיך ,וגר פסול לכל שררה ותרצתם בכמה אופנים. ‡''˙ „ÂÓÏ˙‰ ÏÎȉ ÏÏÂÎ ˘‡¯ ‡''ËÈÏ˘ ÔȈÈÒÈÏ „„ È·¯ Ô‡‚‰ מה שתרצתם באחד מן התרוצים בשם הראשונים ואחרונים ,דכיון שלא היה בישראל חשוב כמותם ,לכן היה מותר למנות אותם ,נראה להעיר א''כ מדוע לא כתב הרמב''ם שאע''פ שאין ממנים גרים לשום שררה ,מ''מ גדול הדור מותר למנות. 'ÈϯËÒ‡ Ô¯·ÏÓ ‡''ËÈÏ˘ ÔÈÂÏ ‰È¯‡ ·¯‰ מה שתרצתם באחד מן התרוצים בשם אחרונים שלא היו גרים ממש אלא בני גרים ,והבאתם פוסקים שהביאו ראיות שהיו ממש גרים ,נראה לציין שמהא שכתב רש''י יומא ע''א ע''ב ד''ה דלא עבד עובדא דאהרן ,על הא דאיתא התם דהכהן גדול אמר לשמעיה ואבטליון ייתון בני עממין לשלם ,דהינו לשון גנאי, ואמרו לו שמעיה ואבטליון ייתון בני עממין לשלם דעבדי עובדא דאהרון ולא ייתי בר אהרן לשלם דלא עביד עובדא דאהרן ,כתב שהוניתנו אונאת דברים, ואמר מר ב''מ נ''ח ע'' ב לא תונו איש את עמיתו באונאת דברים הכתוב מדבר אם היה בן גרים לא יאמר לו זכור מעשה אבותיך ,משמע שהיו גרים ממש.
Ô·¯Á‰ ÏË·˙È˘ ̯‚ ‰Ê ‰˙ÂÁ‡Ï ‰¯˙È¢ ÏÁ¯ Ï˘ ˙ÂÎʉ ÚÂ„Ó ˜ÁˆÈ ˙„È˜Ú Ï˘ ˙ÂÎÊÓ ¯˙ÂÈ מה שהקשתם על הא דאיתא במדרש איכה פתיחתא כ''ד דבשעת החרבן בכה אברהם והתחנן שיבטלו את החרבן וכן יצחק וכן יעקב וכן משה ולא נענו אבל כשרחל ביקשה שמעו לקולה והבטיחו לה ושבו בנים לגבולם ,דיש להקשות איך יכול להיות שהזכות של רחל שויתרה לאחותה היא זכות יותר גדול מעקידת יצחק ,ותרצתם. ‡''ËÈÏ˘ Ï·‡Ï ‰ÓÏ˘ '¯ ‚''‰¯‰ יש לתרץ בפשטות ע''פ לשון המפרש שם באיכה וז''ל ומה אני שאני בשר ודם לא קנאתי לצרה שלי וכו' ואתה מלך חי וקיים רחמן מפני מה קנאת לעבודת כוכבים שאין בה ממש והגלית בני היינו שסיבת החרבן היה בגלל עבודה זרה שזה היה בחינת צרה להקב''ה כביכול ע''כ מעשה רחל הוה משקל מדה כנגד משה ,וביותר מפורש ברש''י ירמיה ל''א י''ד על הפסוק רחל מבכה על בניה, שהלכו אבות ואמהות לפייס את הקב''ה על שהעמיד מנשה צלם בהיכל ולא נתפייס נכנסה רחל ואמרה לפניו רבש''ע רחמי מי מרובים וכו' והלא אני הכנסתי צרתי בתוך ביתי ולא די ששתקתי אלא שמסרתי לו סמני ,אף אתה אם הכניסו בניך צרתך בביתך שתוק להם ,אמר לה יפה למדת סנגוריא יש שכר לפעולתך וכו'. ÌÈÏ˘Â¯È
‡ÔÂÊÓ‰ ˙ί· ͯ·Ï ·ÈÈÁ ̇‰ ‰ÊÓ Ú·˘ ‰˘Ú ¯ÂÚÈ˘ÎÓ ˙ÂÁÙ ÏΠמה שדנתם שמי שלא אכל שיעור אכילה אבל נעשה שבע מזה האם חייב לברך ברכת המזון ,והבאתם מחלוקת הפוסקים בזה. ÌÈÏ˘Â¯È ¯ÈÓ ÏÏÂÎ ‡''ËÈÏ˘ ı˯‡Â¢ Ìȯه ·¯‰ נראה לציין מה שמובא בספר דברי יחזקאל )הליכות והלכות שכח( סיפר הרה''ח רבי משה ענגלענדער שמרן ז''ל משינאווא שבת פעם בעיירת בלאזוב ואת הסעודה השלישית אכל ביחד עם הגה''ק בעל צבי לצדיק מבלאזוב בסוף הסעודה כאשר הכניסו נרות לפני ברכת המזון הסתכל מרן משינאווא על פרוסת המוציא שחתך לעצמו והבחין שאכל רק אפס קצהו נענה ואמר להגה''ק מבאלוזב שפטור הוא מבזרכת המזון יען לאכל כזית כי היה שבע מסעודת היום ,העיר הצבי לצדיק שכתבו הפוסקים עיין שו''ת חתם סופר אור''ח סימן מ''ט דאף מי שלא אכל כזית חייב בברכת המזון כל שהוא במצב של שביעה ,השיב מרן משינאווא דבמה דברים אמורים במי שהיה רעב לפני הסעודה ואכל קימעה ובא לידי שביעה במשהו פחות מכזית אז חייב בברכת המזון ,אבל מי שהיה שבע מעיקרא טרם התחיל הסעודה ולא היה יכול לאכול רק משהו פטור מברכת המזון ,דעל שביעתו זו כבר בירך ברכת המזון בגמר סעודה הקודמת עכ''ל.
áåè ìæî úëøá
à''èéìù ÷ñðéîáåðî ø''åîãàä ïøî ÷''ëì
÷øàô àøàá
å''éð áåìøàô ÷çöé äîìù ç''äáä åãëð éñåøéà úçîù ìâøì ÷øàô àøàá à''èéìù áåìøô òùåäé éáø â''äøä åðáì ïá åéöìç éàöåé ìëî úçð úåàøì äëæéù àåòø àäé ÷''äøàá åéãéîìú :íéëøáîä åðéãéãé é''ò áãåð äæ ïåéìâ
÷çöé ìàìöá áøä
à''èéìù ÷éìâ
åðéãéãé é''ò áãåð äæ ïåéìâ à''èéìù õéáåôñåé 'éòîù éáø â''äøä
ùîù úéá
÷äå÷ú çúô è''ùòá úéø
åéçéù úáäå ïáä úãìåä úçîù ìâøì íéôìà éåëéæ úåëæáù àåòø àäé åéöìç éàöåé ìëî úçð äåøé äðôé øùà ìëá çéìöéå
åéáà úîùð éåìéòì ì''æ äéòîù áøä ö''äøä ïá ïøäà ìàåîù áøä .ä.á.ö.ð.ú áà íçðî ä''ë ò"áìð
גיליונות פרשת השבוע להורדה www.ladaat.net/gilionot.php