Lectie De Diploma

  • Uploaded by: Denisa Craus
  • 0
  • 0
  • August 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lectie De Diploma as PDF for free.

More details

  • Words: 2,401
  • Pages: 17
LICEUL PEDAGOGIC “REGELE FEDINAND” SIGHETU- MARMAȚIEI

COMISIA DE EXAMEN  Președintele comisiei: Prof. Chindris Claudiu  Coordonator practică pedagogică: Prof. Dr. Dragoș Viorel

ACTIVITATE FINALĂ CRAUS DENISA- MIHAELA, CLASA a XII-a „B”

 Profesor metodist: Simion Rozaura  Mentor: Prof. Înv. Preșcolar Anuța Lihet

Unitatea de învățământ: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12, Sighetu Marmației Mentor: Anuța Lihet Prof. metodist: Simion Rozaura Propunător: Craus Denisa- Mihaela Data: 21. 11. 2018 Grupa: mare C Tema anuală de studiu: „Cu ce și cum exprimăm ceea ce simțim?” Tema săptămânii: “În lumea minunată a poveștilor.” Tema activității: “Pupăza din tei”, de Ion Creangă Forma de realizare: activitate integrată Componența activităților: ALA 1 + ADE (DOS+DEC) + ALA 2 ADP: „Mi-aș dori să fiu...” ALA 1: Artă: Pupăza din tei- colorare și decupare. Construcții: Cuib pentru pupăza din tei. Bibliotecă: Citim imagini despre pupăza din tei.

ADE: DOS+DEC: “Pupăza din tei” DOS: “Pupăza din tei”- povestea educatoarei DEC: “Pupăza din tei”- predare cântec “Crizanteme, crizanteme”- repetare cântec ALA 2: Joc distractiv- „Cine ajunge primul la pupăza din tei?” Tipul activității: Formare de priceperi și deprinderi Scopul activității: Educarea unor comportamente și atitudini în raport cu norme morale prestabilite și cunoscute. Obiective operaționale: - să asculte cu atenție povestea „Pupăza din tei”, de Ion Creangă. - să recunoască personajele poveștii. - să răspundă la întrebări legate de conținutul textului. - să se exprime corect în propoziții clare și concise. - să alcătuiască cât mai multe întrebări pe baza conținutului unei imagini. - să deosebească faptele bune de faptele rele; comportamentele pozitive de comportamentele negative. - să înțeleagă consecințele neascultării adulților, a furtului și a minciunii. - să își însușească trăsături pozitive de voință și de caracter (ascultare, sinceritate, cinste, responsabilizare). - să interpreteze un cântec ce are ca protagonist un personaj din povestea citită.

JOC DE MIȘCARE: „Cine ajunge primul la pupăza din tei?” Regulile jocului: Pe terenul de joc vor fi amenajate diferite jucării : ursuleț, papușă, iepuras, precum și cuibul pupăzei din tei realizat la centrul Construcții. La semnal, copiii trebuie să alerge la ursuleț, fără să se îmbrâncească, apoi la păpușă, la iepuraș, la cuib. În momentul în care ajung la cuibul pupăzei, copiii își vor revendica premiul: o surpriză dulce oferită de Nică.

Strategii didactice:  Metode și procedee: conversația, explicația, observarea, povestirea, explozia stelară.  Materiale didactice: “Pupăza din tei”, de Ion Creangă- Ppt, scrisoarea de la Nică, siluete cu Nică și pupăza, steluțe, baloane, jetoane reprezentând comportamente pozitive/negative, planșă cu un coș de gunoi (pentru fapte rele) și o mână (pentru fapte bune).  Mijloace de învățământ: videoproiector, laptop, boxe, tablă magnetică.  Bibliografie: Curriculum pentru învăţământul preşcolar ( 3-6/7 ani), MECI, 2008; Didactic.ro

SCENARIUL ZILEI Activitatea debutează cu “Întâlnirea de dimineață”, sub genericul “Bună dimineața, zâmbăreților!” Se derulează cronologic salutul, prezența, calendarul naturii, cu punctarea caracteristicilor anotimpului toamna. (“Bună dimineața, zâmbăreților! Ce faceți? Cum vă simțiți în această dimineață? Sunteți bucuroși că ați venit la grădiniță? Eu sunt foarte fericită că astăzi sunt aici cu voi. Numele meu este Denisa, iar activitățile de astăzi le vom face împreună.” Urmează prezența astfel: propunătoarea va striga catalogul, iar copiii vor răspunde cu “prezent”. Urmează să se completeze calendarul naturii, se stabilește în ce anotimp suntem, ce zi este și cum este vremea, așezând pictograma potrivită vremii de afară în locul corespunzător. În cadrul activității de grup, propunătoarea va vorbi despre anotimpul toamna și despre semnele acestui anotimp). În cadrul activității de grup, propunătoarea îi va invita pe copii să își exprime impresiile referitoare la lumea păsărilor: “Dacă aș putea să mă transform într-o pasăre, mi-aș dori să fiu…” (mesajul zilei). Propunătoarea le povestește copiilor experiența avută dimineață în tren, unde s-a întâlnit cu Nică, băiețelul năzdrăvan din poveștile lui Ion Creangă. După ce află încotro se îndreaptă, Nică le trimite copiilor o scrisoare și un coș cu surprize pe care le vor folosi la activitate.

Nică îi cere propunătoarei să le citească povestea ”Pupăza din tei”, de Ion Creangă, de unde copiii vor afla despre peripețiile din copilăria marelui povestitor, conștientizați fiind asupra consecințelor nefaste pe care le aduce cu sine neascultarea părinților, furtul și minciuna. Aceasta le va prezenta povestea în format Ppt, narațiunea fiind însoțită de imagini reprezentative. Copiii vor asculta povestea și vor răspunde întrebărilor adresate de propunătoare cu privire la conținutul poveștii și își vor adresa întrebări între ei pe baza unui suport intuitiv (explozia stelară). Copiii vor fi rugați să reconstruiască firul poveștii, ordonând imaginile în ordine cronologică. „Pentru a verifica dacă știți să faceți diferența dintre bine și rău, dintre calități și defecte, Nică ne propune să ne jucăm Așa Da ! Așa Nu !” Pe o planșă este desenata o mână și un coș de gunoi. În baloane se află jetoane ce ilustrează fapte bune/fapte rele, respectiv comportamente pozitive/negative. Copiii sparg un balon, extrag jetonul, recunosc tipul comportamentului și lipesc pe mânuță jetoanele ce prezintă acțiuni bune, în timp ce situațiile negative sunt aruncate la coșul de gunoi. Tranziție: luăm scăunelele și “zburăm” ca păsărelele spre sectoare. Propunătoarea le va explica ce au de făcut la fiecare centru și le va acorda libertatea de a-și alege centrul unde doresc să execute sarcinile date.

La centrul : Artă: Pupăza din tei- colorare și decupare. Construcții: Cuib pentru pupăza din tei. Bibliotecă: Citim imagini despre pupăza din tei. La DEC, copiii își vor însuși linia melodică și versurile cântecului “Pupăza din tei” pentru a-l intona după ce și-au încălzit vocea. Se va repeta și cântecul „Crizanteme, crizanteme”. Ziua se va încheia cu jocul distractiv „Cine ajunge primul la pupăza din tei?” Regulile jocului: Pe terenul de joc vor fi amenajate diferite jucării : ursuleț, papușă, iepuras, precum și cuibul pupăzei din tei realizat la centrul Construcții. La semnal, copiii trebuie să alerge la ursuleț, fără să se îmbrâncească, apoi la păpușă, la iepuraș, la cuib. În momentul în care ajung la cuibul pupăzei, copiii își vor revendica premiul: o surpriză dulce oferită de Nică. Se fac aprecieri generale și individuale, cu privire la activitatea copiilor.

Desfășurarea activității Conținutul științific

Evenimentul didactic 1. Moment organizatoric

Strategia didactică

Evaluare

Asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea activității. Pregătirea materialelor necesare bunei desfășurări a activității.

Conversația

Acționalpragmatică

Asigurarea unui climat educațional favorabil. Activitatea debutează cu „Întâlnirea de dimineață”, sub genericul „Bună

Exercițiul empatic

Participă la momentul zilei

Conversația

orală

dimineața, zâmbăreților!”. Se derulează cronologic salutul, prezența, calendarul naturii, cu punctarea caracteristicilor anotimpului.

Le povestesc copiilor despre experința avută în această dimineață.

2. Captarea atenției

“În trenul cu care călătoream spre oraș, am observat un pasager care mi-a atras atenția tocmai datorită faptului că se deosebea de ceilalți călători: un băiețel neastâmpărat cu o pupăză sub braț. Da, era chiar Nică, copilașul năzdrăvan din poveștile lui Ion Creangă! Am fost încântată să îl întâlnesc! Când i-am spus că mă îndrept spre grădinița voastră, mi-a oferit acest coș cu surprize pe care le vom folosi la activitate și a promis că dacă veți fi cuminți, vă va răsplăti. De asemenea, Nică v-a trimis o scrisoare prin care m-a rugat să vi-l prezint și vouă:

“Eu sunt Nica fara frica/ Ce multe amintiri eu v-am lasat./De la matusa Marioara, cea rea/ Si cea zgarcita ce era./Si cand la scaldat eu am fugit/ Si mama pentru asta urat m-a pedepsit./ Sau cand pupaza din tei eu am inchis/ In

Conversația

podul casei parintesti pe-ascuns,/ Si repede cu ea la targ m-am dus./ Dar n-am

Manifestă interes pentru subiectul propus

vandut-o,/ Caci un mos scartar /De care eu n-aveam habar,/Scapata a facut-o, si m-a amenintat/Si speriat, rusinat apoi spre casa am plecat.” “Pentru că a trebuit să cobor înaintea lui Nică din tren, l-am rugat să îi salute din partea noastră pe celelalte personaje din poveștile lui Ion Creangă. Vouă

3. Anunțarea temei și a obiectivelor

care poveste scrisă de Creangă vă place cel mai mult?” (Ursul păcălit de vulpe, Punguța cu doi bani, Capra cu trei iezi etc.).

Explicația Rețin și repetă titlul poveștii,

“Pentru că Nică m-a rugat să vă povestesc despre năzbâtiile pe care le-a făcut el în copilărie, astăzi vom citi povestea “Pupăza din tei”, de Ion Creangă din care vom învăța de ce este important să ascultăm întotdeauna de părinții noștri, să fim cinstiți și să spunem mereu adevărul, iar atunci când se întâmplă să facem un lucru rău, să ne recunoaștem greșelile și să încercăm să ne corectăm.” Apoi ne vom îndrepta spre centre,zburând ca păsărelele. La centrul Bibliotecă vom citi imagini despre pupăza din tei, la Artă vom desena și vom decupa pupăza din tei, iar la Construcții vom realiza cuiburi pentru pupăza din tei. Ulterior, vom învăța un nou cântecel despre această pasăre, cântecelul “Pupăza din tei”. La sfârșit, ne vom juca un joc distractiv: „Cine ajunge primul la pupăza din tei?””

Conversația

4. Desfășurarea activităţii

Se derulează activitatea cu întreaga grupă de copii: povestire, prezentare Ppt, cu interpretarea textului prin ton, gestică, mimică etc. Conținutul poveștii va fi

Povestirea

prezentat clar, coerent, expresiv, cu ton și mimică adecvată.

Urmăresc firul poveștii

Concomitent cu narațiunea, vor avea posibilitatea să urmărească și imagini din poveste. Se explică cuvintele și expresiile noi. a amăgi= a păcăli lingurari= oameni care fac, vând linguri moțată= cu smoc de pene ieșite din creștetul capului iarmaroc= târg poznă= farsă, întâmplare ciudată ce stârnește râsul a pune pielea pe băț= a pedepsi, a bate cu nuiaua „Știați că această întâmplare hazlie este însăși a marelui nostru povestitor Ion Creangă? În copilărie, mama îl alinta Nică, de la Ionică, iar cartea în care el povestește înâamplări de când era copil se numește „Amintiri din copilărie.” Creangă a scris această carte pentru ca noi să putem învăța din greșelile lui.”

Conversația Explicația

Voi adresa întrebări cu privire la conținutul acesteia. - V-a plăcut povestea, copii? Care este titlul/autorul poveștii? - Care sunt personajele povestii? - Când se petrece acțiunea? - Cine îl trezea pe băiat în fiecare dimineață?

Identifică personaje și acțiuni

- Unde este trimis Nică dimineața? - Din ce cauză întârzie cu mâncarea? - Unde se duce cu pupăza? De ce?

Conversația Observația

Se exprimă liber, cursiv

- Cine eliberează pupăza? - Este pedepsit Nică pentru fapta sa? - Ce fapte rele a săvârșit Nică? - V-a plăcut comportamentul lui Nică? De ce anume a dat el dovadă? - A fost pozitiv sau negativ comportamentul său? - Voi cum ați fi procedat dacă erați în locul lui Nică? - Ce invatatura desprindem din aceasta poveste? Explicația Copiii vor fi invitați să ordoneze în ordine cronologică imaginile, reconstruind firul poveștii.

5. Obținerea performanței

Copiii vor putea să reproducă firul poveștii

Solicit formularea unor întrebări și răspunsuri despre text pe baza unei imagini reprezentative din povestea citită, folosind metoda „Explozia stelară”. Elevii așezați în semicerc propun problema de rezolvat:

Conversația

- pe steaua mare se scrie ideea centrală - pe 5 steluțe se scrie câte o întrebare de tipul CE, CINE, UNDE, DE CE, CÂND, iar 5 elevi extrag câte o întrebare; - fiecare elev din cei 5 își alege 3-4 colegi, organizându-se în cinci grupuri; - grupurile cooperează în elaborarea întrebărilor;

Explozia stealară

Capacitatea copiilor de a formula întrebări legate de conținutul Poveștii

-la expirarea timpului, elevii revin în cerc în jurul steluței mari și spun întrebările elaborate (un reprezentant al grupului); - elevii celorlalte grupuri răspund la întrebări. „Pentru a verifica dacă știți să faceți diferența dintre bine și rău, dintre calități și defecte, Nică ne propune să ne jucăm un joc-” Așa Da ! Așa Nu !

Conversația Observația

Pe o planșă este desenata o mână și un coș de gunoi. În baloane se află jetoane ce ilustrează fapte bune/fapte rele, respectiv comportamente pozitive/negative. Copiii sparg un balon, extrag jetonul, recunosc tipul comportamentului și lipesc pe mânuță jetoanele ce prezintă acțiuni bune, în timp ce situațiile negative sunt aruncate la coșul de gunoi. Copiii sunt invitați să observe și să descrie comportamentele înfățișate și să dea exemple de alte fapte bune/rele, explicând de ce situațiile prezentate sunt pozitive/ negative, dacă este frumos sau nu să le practicăm. „Pupăza din tei”- predare cântec Se execută exerciții de cultură vocal-auditivă.

6. Asigurarea retenției și a transferului

a)- exerciții de respirație: Suflăm păpădia- se trage adânc aer în piept și se suflă păpădia. b)- exerciții ritmice: Bate ritmul după mine.

Explicația

Se consideră performanță dacă copiii deosebesc faptele bune de faptele rele

c)-exerciții vocale: Imităm animalele. Executarea cântecului de către propunator: Se va prezenta cântecul model de către propunător, cu ajutorul dispozitivelor electronice. În redarea cântecului se poate folosi anumite mișcări sugestive textului. Se vor explica eventualele cuvinte necunoscute. Executarea cântecului de către copii: Propunătorul învață cu copiii prima strofă a cântecului (x2); se procedează la

Conversația Memorizare Frontală Explicație Demonstrație Exercițiul

fel cu a doua, respectiv a treia strofă. Urmează cântarea cântecului în întregime de întreg colectivul. Pentru a fi siguri de reușita activității. Copiii vor fi împărțiți pe două grupe. Se va cânta cântecul pe fragmente, o strofă cu fetițele, alta strofă cu băieții, ultima strofă fiind interpretată împreună. Se va repeta și un cântec învățat de copii anterior: „Crizanteme, crizanteme.”

A.L.A. 1 Tranziție: luăm scăunelele și “zburăm” ca păsărelele spre sectoare. Propunătoarea le va explica ce au de făcut la fiecare centru și le va acorda libertatea de a-și alege centrul unde doresc să execute sarcinile date.

Explicația

La centrul : Artă: Pupăza din tei- colorare și decupare. Construcții: Cuib pentru pupăza din tei.

Demonstrația Conversația

Bibliotecă: Citim imagini despre pupăza din tei. Se va face evaluarea întregii activități prin întrebări legate de tema zilei: “Ce

7. Evaluarea activității

Conversația

sarcini am avut de rezolvat la centre?”, “Cum se numește povestea pe care am citit-o astăzi?”, „Ce am învățat din comportamentul lui Nică?”

Observația

Manifestă interes și perseverență în realizarea sarcinilor Capacitatea copiilor de a răspunde corect la întrebări

A.L.A 2

8. Încheierea activității

În încheierea activității, propunătoarea și copiii se vor juca împreună. JOC DE MIȘCARE: „Cine ajunge primul la pupăza din tei?” Regulile jocului:

Explicația

Pe terenul de joc vor fi amenajate diferite jucării : ursuleț, papușă, iepuras, precum și cuibul pupăzei din tei realizat la centrul Construcții. La semnal, copiii trebuie să alerge la ursuleț, fără să se îmbrâncească, apoi la păpușă, la iepuraș, la cuib. În momentul în care ajung la cuibul pupăzei, copiii își vor revendica premiul: o surpriză dulce oferită de Nică. Copiii vor fi felicitați pentru prestația de la activitate. Se fac aprecieri generale și individuale asupra comportamentului acestora.

Demonstrația Conversația

Participarea activă la jocul propus

Related Documents

Lectie De Diploma
August 2019 15
Lectie De Gramatica
April 2020 8
Diploma
May 2020 22
Diploma
June 2020 20

More Documents from ""

Morr.docx
June 2020 7
Delta
August 2019 28
Poezii Litere.docx
June 2020 2
Lectie De Diploma
August 2019 15
Avram Iancu.docx
November 2019 29