פרשת עקב תשס"ט
עיונים והארות בסדר לימוד 'עמוד היום'
•
עמוד הש"ס מס' בבא קמא מט - :נג.
•
עמוד הלכה משנ"ב ח"א כז - .כט.
ואנכי לא ידעתי
האם יש אפשרות לקיים מצות שלוח הקן בביתו? ועוד כמה פרטים נצרכים בענין מצוה יקרה זו מס' בבא קמא דף מ"ט ע"ב – חצירו של אדם קונה לו שלא מדעתו.
השבוע למדנו ב"עמוד היום" :אמר רבי יוסי בר חנינא" חצירו של אדם קונה לו שלא מדעתו.
עופות שהטילו קן בביתו או בחצירו אין יכול לקיים מצות שלוח הקן: והנה הלכה זו אף דעיקר מקומו היא בחושן משפט ,מ"מ נפסק ג"כ ביו"ד לענין מצות שלוח הקן ,וכמו שמצינו ביו"ד סי' רצ"ב (ס"ב) דאם העופות הטילו קן בביתו או בחצירו ,אין יכול לקיים בזה מצות שלוח הקן ,כיון דחצירו קונה לו הביצים מדין חצירו של אדם שקונה לו שלא מדעתו ,ונמצא דהוי בגדר "מזומן" שפטור משליח הקן א).
והרואה במרפסת ביתו או בחצירו אשר שם צפרים יקננו ורוצה לזכות במצוה יקרה זו: והרואה במרפסת ביתו או בחצירו אשר שם צפרים יקננו ,ורוצה לזכות במצוה יקרה זו אשר מתן שכרה מפורש בתורה (דברים כב ז)" :למען יטב לך והארכת ימים" ,והוסיפו עוד חז"ל לדרוש ,שזוכה בעבור זה לבנים זכרים ב). הנה העצה היעוצה לזה היא שיכוין האדם קודם שיטילו היונים את הביצים ,דאף שחצירו קונה לו הביצים מאליו ,מ"מ אין ברצונו כלל לזכות בביצים אלו ג). ובאופן זה יוכל לקיים המצוה כדת וכדין ,דהא לא שייך לומר דהחצר יקנה לו הביצים בעל כרחו ושלא ברצונו, דשום קנין אינו מקנה להאדם בעל כרחו ד).
אטו צריך הוא לביצי יונים לאכילה: ובאמת יש מפוסקי זמנינו שרצו לחדש ולומר דאף שלא יכוין האדם לשום כוונה כלל עכ"ז יוכל לקיים המצוה כאשר יקרא קן צפור בביתו וברשותו ,והטעם דאף דאמרי' דחצירו של אדם קונה לו מדעתו ,מ"מ י"ל דבדבר שידוע לכולם דבדרך כלל אין אדם זקוק לדבר זה ,ולאו זכות היא לו אין חצירו קונה לו. ואחת מן הראיות דיש לדבר זה היא מה שלמדנו לעיל (מח ).דאם שורו הטילה גללים בחצר חבירו ,אין הגללים נחשבת כשלו ,דסתם גללים אפקורי מפקר להו. וא"כ בנידון דידן הסברא אומרת דבדרך כלל אין אדם זקוק לביצי יונים כאלו ,ואדרבא זכיה גדולה היא לאדם לקיים מצוה יקרה זו דאין מזדמן לפניו כל יום ויום ,דמלבד שכרו לעולם הבא ,הקרן קיימת לו לעולם הזה ,ובודאי אם תנאי המצוה היא שלא יזכה בביצים אלו ,בודאי דעתו כן אף שלא חשב זאת להדיא במחשבתו ה).
להפקיר מקום הקן של הצפרים: ויש עוד דרך אחרת איך יוכל האדם לקיים המצוה בביתו ,דהיינו בעת אשר רואה שהצפרים מתכוונים לבנות קן ברשותו ,קודם שהספיקו להטיל ביצים ,הרי היא מפקיר רשות זה ,דאז נמצא דהקן היא שלא ברשותו ,ולא שייך לומר דחצירו קונה לו הביצים. אמנם ההולך בדרך זו יצטרך להקפיד שיהא ההפקר בפני ג' אנשים ,כדנפסק בשו"ע חו"מ סי' רע"ג (ס"ז) דהפקר צריך להיות בפני ג'. הערות וציונים א .אולם היכא שידוע לו דעוד לא הוגבהה האם מעל הביצים כלל עדיין יכול לקיים המצוה ,דכל זמן שהאם יושבת על הביצים אין חצירו קונה לו הביצים ,כיון דיש איסור לזכות בביצים בעוד שהאם רוחפת על הביצים וכמפורש שם בשו"ע ,אמנם בדרך כלל קשה לדעת זאת. ב .כדאיתא במדרש רבה (דברים שם) דאמרי' שם :ומה מתן שכרה של מצוה זו [שלוח הקן] שאם אין לך בנים אני נותן לך בנים ,מנין שנאמר: "שלח תשלח את האם" ,ומה שכר אתה נוטל" ,ואת הבנים תקח לך", ע"כ. ג .בקובץ מבית לוי הביא שכן מורה הגר"ש וואזנר שליט"א ,והרה"ח רבי דן שווארץ שליט"א הביא בספרו קן צפור דכן הורה לו הראב"ד הגר"ד יונגרייז זצ"ל ,והסכים לזה מרן הגה"ק מסאטמר זי"ע ,וכן הרה"ג רבי שמעון מרגליות שליט"א הביא בספרו הבנים תקח לך ,דכן הורה הראב"ד הגר"י פישר זצ"ל ,ובאמת כבר נמצא עצה זו בשו"ת
התעוררות תשובה (ח"ד סי' קנ"ד) ,אלא דלמעשה מסיק דאפשר לומר דכיון דיכול להתחרט כל רגע ולכוין שרוצה לקנות הוי מזומן ולא מועיל עצה זו ,ע"ש .אמנם כאמור סתימת הפוסקים להקל בדבר זה[ ,ויש להוסיף דלפי דבריו יש לפקפק שלא יועיל גם העצה דלהלן להפקיר המקום של הקן ,רק אם הפקיר ג' ימים קודם שהטילו הביצים, דהא גם לגבי הפקר קי"ל בחו"מ סי' רע"ג (ס"ט) דאם לא זכה בו אדם יכול לחזור כל רגע ממה שהפקיר]. ד .כ"ה בשו"ת חת"ס יו"ד (סי' ש"י) דלא שייך שום קנין בעולם אין אם בדעתו ורצונו לקנות ,ע"ש. ה .בקונטרס קן צפור (שי"ל תשנ"ב) הביא רבי דן שליט"א ממח"ס שו"ת מאזני צדק מברוקלין תשובה ערוכה בענין זה ודעתו נוטה להקל דיכול לקיים המצוה ,אמנם מאידך יש שמפקפקין בזה כמו שראיתי בקובץ מבית לוי שהגר"ש וואזנר שליט"א הורה דאין ברור לסמוך על טענה זו,
א
שמו של ר' לייב קושמירק ,הלך לפניו כאחד מגדולי עשיריה של פולין דאז .היה זה שם נודע בשערים, אשר אף אדונים ושרים שאינם-בני-ברית ,התיחסו אליו ביראת-כבוד; לקיים מה שנאמר (משלי י"ד): "ואוהבי עשיר – רבים" .את קשריו אלו עם אנשי השררה ,מנצל היה לצורכי שתדלנות לטובת אחיו בני ישראל ,בכל עת ובכל מקום שנדרש הדבר. יהודי ירא ושלם היה ר' לייב ,וחסיד נאמן ,אשר הסתופף בצילו של הצדיק הקדוש ,רבי שמואל אבא מז'יכלין .את נסיעותיו לרבו ,עורך היה לעתים תכופות ,ובכל עת מצוא של יומא דפגרא וכדומה, נראות היו פניו בחצר קודשו של הצדיק. אותו היום ,נקלע ר' לייב לקוטנא העיר ,לרגלי מסחריו המסועפים .בעודו חולף ברחובה הראשי של העיר במרכבתו ההדורה ,הופיעה ובאה לקראתו מרכבתו של שר-המחוז – מן היושבים ראשונה במלכות הרוסית ,השלטת בפולין בימים ההם. בין השר ובין ר' לייב ,שזורה היתה ידידות נושנה משכבר הימים .עתה ,למראה פניו של העשיר היהודי הבא למולו ,הורה השר ְל ַר ָּכבֹו לעצור ומיהר לרדת מן המרכבה .גם ר' לייב עשה כן ,ושני הידידים עטו איש לקראת רעהו בזרועות פתוחות. לאחר ששאלו איש לרעהו לשלום וסיימו שורה של שאלות-נימוסין ,הנמיך השר את קולו ושאל את ר' לייב: "אמור נא ,אדון קושמירק ,שמא מוכרת לך אישיותו של ה'ראבין' מז'יכלין?" לשמע השאלה ,חש ר' לייב כעין מהלומה בחזהו, ורחשי לבו לא בישרו לו טובות :וכי מה לו לשר- המחוז ,ולרבו הקדוש? מה ענין מלכות-הרשעה ,אצל צדיק הדור? - - - מפאת אותן חששות ותמיהות ,החליט ר' לייב שלא לגלות אף טפח מקירבו המיוחדת אל הצדיק ,והעדיף להשיב תשובה מאופקת ,כמי שמכיר את הרבי ,אך באופן שטחי בלבד. הואיל ושמע השר ,כי אכן מכיר ידידו היהודי את ה'ראבין' ,פנה אליו בבקשה ,כי ייאות לבקרו במעונו, כדי לשוחח בנושא חשוב וסודי ביותר .מובן מאליו, כי ר' לייב לא סירב ,ועוד באותו היום ביקר במעון השר. בחשאי-חשאין ,גילה השר את אוזנו ,כי קיבל הוראה ממשרדי השלטון בורשה ,לערוך חקירה מדוקדקת על אודות אישיותו של הרבי ,לרגלי 'מסירה' שהוגשה נגדו למלכות. בעת ההיא ,החלו מתגלים ניצני התקוממות של בני האומה הפולנית ,כנגד ממלכת רוסיה ,אשר שלטה בארצם .היו השלטונות ערים מאוד לתופעה ,ועשו ככל יכולתם לבערה .תוך כדי כך ,הגיעו מלשינים ואכלו קורצא על הצדיק מז'יכלין ,כי שונא הוא לממשלת רוסיה מתמול שלשום ,וכי נותן הוא יד למתקוממים הפולניים המבקשים למרוד במלכות. אליבא דאמת ,לא היו אלו דברים קלוטים מן האויר בעלמא .לפי שאכן נוטה היה הצדיק בדעתו
אחרי הצד הפולני ,ואף מתפלל להצלחתם של המתקוממים ולמפלתה של מלכות רוסיה הרשעה, אשר הירבתה להציק ליהודים ,ברוח ובגשם ,ולמרר את חייהם עד מקום שידה היתה מגעת. --למשמע דבר ההלשנה ,פג לבו של ר' לייב מרוב אימה .נהיר היה לו ,כי 'מחירו' של חשד כזה בממלכה הרוסית ,נע בין עונש-מוות למאסר-עולם בארץ-גזירה .הוא ניסה ,אפוא ,לשוות לעצמו ארשת שלוה ,ומיהר להשיב לשר בחיוך מעושה ובתנועה של ביטול: "אה! חדל לך מהבלים שכאלו! הרבי מז'יכלין, מופשט כליל מעסקי עולם-הזה ושום שיח ושיג אין לו בדברים כגון אלו! מה לו רוסיה מה לו פולין?! "- -תגובתו של ר' לייב פעלה את פעולתה על לב השר, וזה הוסיף ושאל: "מה ,אם כן ,לדעתך ,עלי להשיב לממשלה?" "אם כבודך וכבוד המלכות יקר בעיניך" ,השיב רבי לייב בהיתממות" ,סבורני ,כי עליך להשיב ,שלאחר בדיקת הענין ביסודיות ,נתברר לך כי אין להאשמה הלזו כל שחר! שאלמלא כן ,עלולים אתם עוד להסתבך בשערוריה ציבורית ,אשר תתברר בסופה כעלילה של גיחוך – וכדי בזיון וקצף!" - - - "אכן ,כך אעשה ,ומיד!" – השיב השר מהורהר ,תוך שאינו גומר להעתיר תודות לראש מיטיבו ,אשר האיר את עיניו ,ומנעו מהיכנס לסבך ומנפול בפח. רק משנוכח ר' לייב לדעת ,כי החלטתו של שר-המחוז אכן נחושה ,וכי מנוי וגמור עמו לעשות כעצתו ,יכול היה לנשום לרווחה ולהיפרד ממארחו לשלום. ___ הזכות שנתגלגלה לידו ,לסייע להצלתו הניסית של רבו הצדיק מן העלילה שנרקמה נגדו ,הסעירה את רוחו של ר' לייב עד לאחד ,והוא חש צורך נפשי עצום לקום ולנסוע לחצר רבו .הוא מיהר ,אפוא, לכלות את עניניו בקוטנא ,ותחת לשוב הביתה – הישיר פעמי מרכבתו ז'יכלינה - - - * היום בו הופיע ר' לייב בז'יכלין ,ראש-חודש היה .כיון שנכנס לבית-המדרש ,מצאו לצדיק מיסב עם קהל חסידיו לסעודת-ראש-חודש .על-פי הוראת הצדיק, מיהר אף הוא ליטול לידיו ולהצטרף לסעודה .עד מהרה פונה למענו מקום של כבוד בין היושבים ראשונה ,וכאחד מן החבורה ,הוגשה גם לפניו פרוסת פת-קיבר ופיסת מליח משוחה בשמן. מעיו של ר' לייב המו בקרוב ,ומעייניו היו מן האכילה והלאה .באותה שעה ,אדיר היה כל חפצו לפצות את פיו ולספר באוזני הצדיק את הנס הגדול שהתרחש לו ,ואת אשר זכה הוא להיות שלוחו של מקום לגלגל את ההצלה על-ידו .ברם ,כבוד רבו ומוראו עצרה בעדו ,והוא התאפק והחריש עד לגמר הסעודה ,עת יכנס הרבי לביתו נאוה קודש. החסידים המסובים ,פצחו בינתיים בזמירות ותשבחות מענינא דיומא ,תוך שהם משוררים פסוקים מן ההלל ,קטעים מתפילת המוסף וכיוצא באלו .אדהכי-והכי ,נשתררה בבית המדרש דממה שבין ניגון לניגון ,ונשמע קולו של הצדיק בפותחו להשמיע דברי-תורה לכבודו של יום. החל הצדיק מגיד את דברו על אודות פסוק מן ההלל, אשר זה עתה זומר" :הללו את ה' כל גויים ,שבחוהו כל האומים ,כי גבר עלינו חסדו" ,ואוזני ר' לייב שומעות. "לכאורה ייפלא" ,פתח הצדיק בקושיה" ,מה עניינם של הגויים והאומים להלל ולשבח – כאשר חסדו של מקום ,ברוך הוא ,גובר עלינו? "- - - כאן עבר הצדיק לספר מעשה ,שסיפר הרבי הקדוש, רבי יעקב יצחק ,ה"חוזה" מלובלין: בעיר אחת ,נזדמנו להם למושב יחדו ,יהודי חסיד ועובד ה' – מחד גיסא ,עם שר-עיר רשע ועריץ – מאידך גיסא.
וחוץ מזה בדירה שאינו שלא כגון דירה שכורה לא יועיל ההפקר שלו ,דהא מיד בעת שמפקיר המקום ,הרי הוא חוזרת לבעל הדירה ,ונמצא דהוי חצירו של בעל הדירה והוא זוכה בביצים ,ולא הוי ביצים של הפקר.
אדם שמצא קן הפקר אם יש עליו איזה חיוב מצד דין תורה לשלח האם: והנה בעצם מצוה זו של שלוח הקן ,יש לחקור באדם שמצא קן והביצים הפקר ,אם יש עליו חיוב או מצוה לשלח האם ,דיש מקום לומר דאין לו שום חיוב ע"ז ויכול להשאיר שם האם על הביצים או על הבנים ,ולא אמרה תורה שלח תשלח האם רק כשרוצה ליקח הבנים ,דאז אמרה תורה קודם תשלח האם ,ואח"כ תקח את הבנים, אבל כשאין זקוק להבנים כלל ,יוכל להשאיר שם האם על בניה. וידוע שכבר הרבו האחרונים לדון בשאלה זו ,והראשון שהרחיב בשאלה זו הוא ה'חות יאיר' (סי' ס"ז) שהאריך לפלפל בזה ,ולמעשה מסיק שם דע"פ הזוה"ק ודאי יש לשלוח האם ,אף היכא שאין צריך להבנים כלל.
בההוא זמנא צווח קודשא בריך הוא ואמר למעני למעני אעשה: וכוונתו על מה שנתבאר בתיקוני זהר (כג ).דהכי איתא שם :תא חזי מלאכא אית דממנא על עופין [יש מלאך הממונה על העופות] ,ובזמנא דישראל מקיימי האי פקודא [ובזמן שישראל מקיימין מצוה זו לשלוח האם] ,ואזלת אימא מתתרכא [והאם הולכת ומגורשת] ובנין צווחין [והבנים צועקין] ו) איהו אוליף זכו על עופין דיליה [הממונה מלמד זכות על עופות שלה] ויימא לקודשא בריך הוא [ואומרת להקב"ה] והא כתיב בך ורחמיו על כל מעשיו, אמאי גזירת על האי עופא דאתתרכת מקינה [ולמה גזרת לגרש האם מעל הבנים]. וקודשא בריך הוא מה עביד ,כניש לכל חיילין דיליה [מקבץ כל פמליא דיליה] ויימא וכי כל ממנא דעופי דלתתא אוליף זכו על עופין דיליה דממנא עלייהו [ואומר שכל הממונים מלמדין זכות על העופות שהם ממונים עליהם], ולית בכו מאן דאוליף זכו על בני דאינון ישראל [ואין בכם מי שילמד זכות על בני]. בההוא זמנא צווח קודשא בריך הוא ואמר למעני למעני אעשה ואעשה למען שמי ,ובדא יתער רחמי על שכינתיה ועל בנוי דבגלותא [ואז נתעורר רחמים לפניו על השכינה ועל בניו שם בגלות] ז).
מצוה להדר אחר קן כדי לעורר רחמי אימא עילאה על בניה: אמנם אף דכאמור מסיק ה'חות יאיר' דיש לחוש לקיים המצוה מפני דברי הזוה"ק מצינו להחת"ס בתשובה סי' ק') שג"כ עמד על שאלה זו וכותב שם בזה"ל :אמנם בתשובות 'חות יאיר' סיים טעם בשם 'ספר הזוהר' בשילוח האם לעורר ייללת אימא עילאה על בניה ,אם כן מצוה להדר אחר קן כדי לעורר רחמי אימא עילאה על בניה ,אך ש"ס דילן על כרחך לא סבירא ליה הכי וכו' ,וידוע היכי דפליגי הנגלה עם הנסתר אין לנו עסק בנסתרות והנגלות לנו ולבנינו ,עכ"ל .וחזינן שם בתשובה דנוטה לומר ,דלמעשה נקטינן דאין חיוב לשלח האם כשאין צריך להבנים. (או"ח
שיטת החזו"א בענין שלוח הקן: וגם בדברי חכמי זמנינו מצינו בכתובים ע"ז דהחזו"א (יו"ד סי' קע"ה סק"ב) מסיק דאין שום חיוב לקיים המצוה כשאין רוצה הבנים ,אמנם הראב"ד הגרי"י פישר זצ"ל בשו"ת 'אבן ישראל' (ח"ז סי' מ"ג) בירר דיש בזה פלוגתא בדברי הראשונים ,ולהלכה נקטינן כדעת רוב ראשונים דיש חיוב לקיים המצוה אף כשאין צריך להבנים.
הבנים תקח לך אינו אלא רשות: עוד יש להוסיף בענין מצוה זו דהנה בתורה כתיב "שלח תשלח האם ואת הבנים תקח לך" ,אולם כבר בירר ה'חכם צבי' (סי' פג) דמה שאמרה תורה ואת הבנים תקח לך אין זה חלק מהמצוה אלא רשות היא ,דיכול לקחת הבנים ,אבל גם כשלא לקח הבנים והשאירן במקומו קיים המצוה ,ע"ש. אלא דיש להוסיף דמפורש בשו"ע דבכה"ג דנשאר הבנים וחזר האם על בניה יצטרך לשלוח פעם שני ואפילו מאה פעמים ,ולכן צריך לקנות הביצים או הבנים ,ואז לא יצטרך לשלוח את האם פעם שני.
לדעת הזוה"ק יש לקחת האפרוחים: אולם אף בכה"ג דקנה הביצים והאם חזרה על הביצים או על בניה דכאמור יצא המצוה לדעת החכם צבי, מ"מ כפי המבואר בזוה"ק דעיקר התעוררות נעשה למעלה ע"י שהבנים צווחין ,נמצא חסר חלק מתיקון המצוה, אבל דבר זה שייך רק כשהאם יושבת על האפרוחים ,ולא כשיושבת רק על ביצים ,דהא אין הביצים מרגישין שניטל מהם אמם.
הנהגת הגה"ק מסאטמר זי"ע ורבינו זי"ע בשילוח האם: מצינו ברמב"ם (הל' שחיטה פי"ג ה"ה) דכתב סדר השילוח האם בזה"ל :וכיצד משלח האם אוחז בכנפיה ומפריחה, עכ"ל .ודייק החת"ס הנ"ל מדברי הרמב"ם דלא סגי להפריח האם ,אלא צריך לקחת האם בידיו ולהפריחה. אמנם בספר 'קן צפור' הביא דבעת שהגה"ק מסאטמר זי"ע קיים אצלו מצות שליח הקן ,אמר לו דלמעשה אין צריך לאחוז בכנפי האם ,וגם לדעת הרמב"ם י"ל דאין בזה עיכובא ,וכן נהג הלכה למעשה ,וכן נהגו המנחת יצחק ורבינו זי"ע בעת שקיימו אצלו מצות שלוח הקן. ויש להוסיף דמי שרוצה לקיים פשטות דברי הרמב"ם לאחוז בכנפי האם יכוין בעת שמגביה האם שאין רוצה לקנותה ,דבלא"ה עובר על לאו דלא תקח האם על הבנים.
אם יש טיפת דם בתוך הביצים: יש חוששין לומר דאם יש לחוש דיש כבר טיפת דם בביצים אין יכולין לקיים שילוח הקן כיון דאין הביצים ראוים לאכילה ,וקי"ל דאין יכולין לקיים המצוה רק כשראוי לאכילה ,אמנם באמת כהיום לא שייך חשש זה ,דאף כשיש טיפת דם יכולין להניחו בתוך מכונה ויכולין להוציא ממנו אפרוחים ,ויהא האפרוחים ראוי לאכילה ח). הערות וציונים וכן בספר הבנים תקח לך הביא דהגרי"י פישר זצ"ל הורה דאין לסמוך על זה. ו .ואגב יש להעיר דלפי לשון הזוה"ק משמע דיותר נכון להדר לקיים המצוה באפרוחים ולא בביצים ,דכשמקיים המצוה בביצים לא שייך חלק זה של בנין צווחין ,וצ"ע. ז .ובהמשך כתוב שם :קם רבי אלעזר ואמר :והא קדם דגלו ישראל ושכינתא ,במאי הוו מקיימין שלוח הקן [שאל רבי רבי אלעזר את אביו
ב
רבי שמעון א"כ למה קיימו המצוה בזמן הבית קודם שגלו ישראל] ,אמר ליה רבי שמעון ברי בגין לאתערא רחמין על אינון נפשין ורוחין ונשמתין דהוו אזלין בגלותא בגלגולא [כדי לעורר רחמים על הנשמות שנתגללו]. ח .דכן הביא החיד"א בברכי יוסף (סק"ט) דאף בביצים שכבר התחילו להתרקם ,אם יכולין להניחו תחת עוף אחר יכולין לקיים בזה המצוה, וכן אמר לי הרב בן ציון פרסברגר שליט"א מח"ס שילוח הקן ,שכן בירר אצל גדולי ההוראה.
נערך ע"י הרה"ג ר' נתן גוטליב מח"ס מגדים חדשים על פמ"ג יו"ד
דיני רחיצה וטבילה בבוקר -הנהגות ביה"כ רחיצה וטבילה בבוקר א .בעת שקם אדם בבוקר צריך לרחוץ פניו להעביר חבלי שינה א) ,ואותן הטובלין עצמן בכל יום יכולין לצאת בטבילה ,ואם אירע אונס שלא יכלו לטבול יש לזכור לרחוץ הפנים. ב .גם טוב לשטוף פיו בבוקר ב). ג .יש הסוברים דיש צורך גם לשטוף ולרחוץ הרגלים כל יום ג) ,אבל לא נתפשט המנהג להקפיד על זה ד).
כבודו של החסיד היה הולך וגדול בעיני הבריות, אשר ראו בעין-בעין בעבודתו ,בחסידותו וביראתו, ואף התושבים הנוכרים רוחשים היו לו הערצה רבה עד בלי-גבול .שמו נישא לתהילה על כל פיות ותהילתו נשמעה מכל שפתיים – ועיני השר הרשע רואות וכלות .צורר היה את היהודי בכל לבו ,ועויין עד לאחת את חסידותו ואת צדקותו; השבחים הרבים שנפוצו ברבים על אודותיו של החסיד ,היו, אפוא ,לשיכים בעיני השר ולצנינים בצידיו ,עד כי חישבה מררתו להיפקע כאשר שמעם. לרוע-מזלו ,אף שכן היה בשכונתו של החסיד ,ואנוס היה לראות במו-עיניו ולשמוע במו-אוזניו את הכבוד והגדולה ,העולים בחלקו והמופנים אל כתובתו השכם והערב.
ד .אצל קהילות החסידים נהגו להקפיד לטבול כל יום שחרית משום תוספת טהרה וקדושה ה) ,וכבר מצינו סימוכין להידור זה בגמרא ו).
ויהי כי ארכו לו שם הימים ,לא יכול עוד השר להבליג ,והחל זומם זממים ותוכך תככים כיצד להרע לחסיד היהודי וכיצד להגותו מן המסילה ,חלילה. ימים תמימים נשקף היה השר בעד החלון ,עוקב אחרי צעדיו של החסיד ,מבואיו ומוצאיו ,ומחפש למצוא לו שעת-כושר נוחה ,להפיק את זממו הרע כלפיו.
ו .אם הוא לבוש אבנט גארטי"ל מיוחד רק לצורך התפלה יש לפשטו קודם שיכנס לביה"כ ט).
לאחר תקופה של צפיה ומעקב ,נוכח שר-העיר לדעת ,כי מדי יום ביומו ,חוק ולא יעבור ,משכים החסיד קום עוד בטרם יעלה עמוד השחר ,ועושה דרכו לטבול במי הנהר שמחוץ לעיר ,משם ,הולך הוא לבית-המדרש .באותה שעה ,שוררת עדיין בחוץ חשיכה מוחלטת ,והלה מגשש את דרכו באפילה.
ה .ויש שכתבו דעכ"פ יש להקפיד שלא להפסיק ג' ימים ללא טבילה ז) ,וכן הדריך רבינו זי"ע לבחורים צעירים שעכ"פ לא יפחתו מג' ימים ללא טבילה ח).
דיני הנוהגים בבית הכסא ז .יש מקפידים שקודם כניסתם לביה"כ חולצין הכובע מפני חשיבות המלבוש י). ח .מי שיש לו בכיס בגדו ,שמות וכתבי הקודש ,ורוצה להכנס לביה"כ ,הנה אם נתן הספר בתוך כיס נוסף כגון בניילון וכדו' ודאי מותר להכנס בזה ,אמנם אף כשלא נתן הספר לתוך כיס נוסף ,אם הספר יש לו כיסוי של כריכה גם בזה יש מקום להקל ,והמחמיר גם בזה תע"ב יא). ט .אוכלין שהכניסוהו לבית הכסא אף שמצד הדין אין בזה שום עיכוב מלאכלן ,נהגו להקפיד ע"ז יב) ,ואם היה מכוסה כגון שהיה מכוסה תוך בגדו אין צורך להמנע מזה יג) ,ובפרט כשהיה בכיס בתוך כיס ,ואם לא היה מכוסה כלל ויש בזה הפסד יש לעשות שאלת חכם יד). י .יש ליזהר להתנהג בצניעות שלא לגלות עצמו יותר מכפי הצורך טו) ,והנזהר בזה שכרו מפורש בחז"ל דינצל מן המזיקין טז). יא .אסור לדבר בבית הכסא ,ובעת שנפנה אסור לדבר אפילו לצורך גדול יז) ,וטעם איסור הדיבור הוא משום צניעות יח) ,וע"פ סוד הוא מפני שלא יאחזו בו החיצונים יט). יב .הנכנס לביה"כ שלא לפנות כלל אלא לענין אחר קיל יותר ועכ"ז טוב להמנע מלדבר שם שלא לצורך כלל כ), וכשמיוחד גם לשאר דברים כגון לכביסה ורחיצה קיל טפי ואין לחוש מלדבר שם כשנכנס לענין אחר כא). יג .אף שע"פ דינא דגמרא אין מקנחין ביד ימין ,מ"מ כבר כתבו גדולי אחרונים ,דכהיום הזה אפשר להקל לקנח ביד ימין כב). הערות וציונים א .הנה בגמ' שבת (נ ):אמרי' רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בכל יום משום כבוד קונו ,ופרש"י שם ,דכתיב כי בצלם אלקים עשה וגו' ,ועוד דהרואה בריות נאות אומר ברוך שככה לו בעולמו ,עכ"ל .והיינו דבזה שמיפה ומנקה גופו ,מיפה בזה כבוד קונו ,והנה דברי הגמ' העתיקו הרמב"ם להלכה בהל' תפילה (פ"ד ה"ג) ,וכן הביאו להלכה המג"א (סי' ד' סק"א) ,ובמשנ"ב (שם סק"ב). ב .והטעם כדי שיהא הפי נקי צריך כי להזכיר השם בקדושה ובטהרה, וכמ"ש המחבר (סי' סי"ז ובמשנ"ב שם). ג .הנה בגמ' הנזכר מפורש דיש צורך לרחוץ הרגלים ,וכן העתיקו המג"א ,אמנם במשנ"ב שם הביא בשם הפרמ"ג (מש"ז סק"א) דכהיום דאין הולכין יחף אין צורך לרחוץ הרגלים דזיל בתר טעמא ,אולם לעומת זה מצינו בשו"ע הרב (סכ"א) דסתם כדברי המג"א לרחוץ הרגלים ,ובאמת יכולין להסביר דעת המחמירים ,דאף שכהיום אין הולכין יחף ,עכ"ז יש ברחיצתן יפוי לגוף ,משום שלא יזועו הרגלים ובפרט בימי הקיץ ,וע"ע בכה"ח (סק"ה) דע"פ האריז"ל אין צורך כהיום לרחוץ הרגלים ,ע"ש. ד .אולם אלו הטובלין עצמם כל יום ,יכולין לצאת גם דיעה זו ע"י הטבילה. ה .ויש מייחסין אותו למנהג הבעש"ט ,ועי' בספר טהרת הקודש (מאמר מקוה ישראל) שכתב דהבעש"ט הקדוש גילה לתלמידיו שעיקר מדרגותיו השיג ע"י טהרת המקוה ,אמנם לא מצאתי הנהגה זו מפורש בכתבי הקודש הקודמין לטבול כל יום ,והיא בבחינת תורה שבעל פה שכן היה נהוג. ו .בברכות (טו ).אמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן ,כל הנפנה ונוטל ידיו ומניח תפילין וקורא קריאת שמע ומתפלל ,מעלה עליו הכתוב כאלו בנה מזבח והקריב עליו קרבן אמר ליה רבא לא סבר לה מר כאילו טבל ,ע"כ דברי הגמ' ,ומשמע מזה דיש מעלה ויתרון לטבול כל יום ,וכבר עמד על דיוק זה הגה"ק ממונקאטש זי"ע בספרו דברי תורה (ח"ג אות כ') ,וע"ע אריכות בזה בשו"ת תפארת צבי להרה"ק רבי צדוק הכהן זי"ע (סי' כ"ג). ז .כן הביא במשמרת שלום (סי' ב' ס"ב) שרבים מקפידים ע"ז. ח .כן הביא בזכור לאברהם ,והביא שם שהיה לו קפידא מיוחדת שיטבלו יום ראשון בבוקר ע"ש. ט .בסי' כ"א במשנ"ב (סקי"ד) הביא דעת הט"ז שם דקיט"ל המיוחד רק לצורך התפילה נכון לפשטו קודם שיכנס לביה"כ ,וכתב שם בכה"ח (סקי"ד) דלפי"ז כל מלבוש המיוחד רק לצורך התפלה יש לפשטו. י .כן מצינו בפסה"ק אור צדיקים (פ"ב אות פ"ג) שכתב בזה"ל :כשיבוא
לביה"כ יפשוט מעליו המקטורין שהוא מיוחד לילך בו לביהכ"נ ולהתנאות בו בין אנשים נכבדים ,עכ"ל. יא .הנה בסי' מ"ה במשנ"ב (סקכ"ה) הביא פלוגתת אחרונים אם צריכין כיס בתוך כיס או דדי בכיס אחד ולא הכריע בזה ,ולכן אם הניח הספר לתוך ניילון ודאי יש להקל דאף הוי ככיס בתוך כיס ,אבל אם לא נתן לתוך ניילון יש לחוש למה שפסק במשנ"ב סי' מ' (סק"ד) דכריכת הספר לא חשיב ככיסוי כיון דהוא מגוף הספר ונמצא דאין לו רק כיס אחד ,אמנם גם בזה יש הרבה צירופים להקל ,דיש פוסקים הסבורים דכריכת הספר הוי ככיסוי כמו שהביא המהרש"ם בדעת תורה (סי' ר"מ ס"ו) ,וכן בשו"ת מהרש"ם (ח"ג סי' שנ"ז) הביא דיש לצרף בשאלה זו דדפוס אינו ככתיבה ואין על הספרים קדושה כ"כ, וכן יש לצרף דעת הפוסקים דסגי בכיסוי אחד ,ובעיקר יש לצרף בזה הפוסקים הסוברים דביה"כ דידן אין לו דין ביה"כ כאשר כבר בירר כן המנחת יצחק (בח"א סי' ס"א) דבעת הדחק יכולין לסמוך להקל ע"ז שאין שורה שם כלל רוח רעה. יב .והנה ע"פ הלכה אין שום מקור להמנע מלאכלן כמו שכבר בירר בשו"ת מנחת יצחק (ח"ג סי' ס"ג) דכל הקפידא לקוח ממה שאומרים כן בשם הרה"ק מהר"ש מבעלזא זי"ע ע"ש. יג .כן השיב בשו"ת שבה"ל (ח"י סי' קס"ה) ,וכן הביא בשם הגאב"ד הרמ"א פריינד במרא דשמעתתא [אלא דשם היה השאלה בכיס בתוך כיס] .ועדיין יל"ע אם מותר גם לכתחל' להכנס במאכל מעוטף ומכוסה לתוך ביה"כ ,או דלכתחל' ראוי לפרוש מזה. יד .ובשו"ת מנחת יצחק (ח"ג סי' ס"ג) מקיל בזה בעת הדחק ,ע"ש. טו .כמפורש בשו"ע (סי' ג' ס"ד) לא יגלה עצמו רק מלאחריו טפח ומלפניו טפחיים ,וכהיום נשתנה צורת המלבושים והעיקר שיזהר שלא לגלות יותר מן הצורך. טז .כמפורש בגמ' ברכות (סב ).כל הצנוע בבית הכסא ניצול מג' דברים מן הנחשים ומן העקרבים ומן המזיקין ,ע"ש. יז .כן העלה בשערי תשובה (סק"ב) ,והעתיקו במשנ"ב (סק"ד) יח .שו"ע הרב (סי' ג' ס"ב). יט .כן הביא בכף החיים (סק"ו) והביא שם נמי משמיה דהאריז"ל דיש מין שד הנאחז באדם המדבר ,ומביאו אח"כ לידי חטא ,ע"ש. כ .והנה לפי הטעם שכתב בשו"ע הרב דהוא מפני צניעות מסתבר דלא שייך בזה כיון שנכנס שם לענין אחר ,אכן מפני טעם השני דהיינו משום אחיזת החיצונים י"ל דאין לחלק בזה דמ"מ חדר זה שורה בו רוח רעה ,אכן בביה"כ דידן י"ל דגם טעם זה לא שייך כ"כ דיש לתלות דדינו כביה"כ דפרסאי דאין בו טינוף כ"כ ולכן ניתן להקל עכ"פ
ג
בליל סגריר ועבות אחד ,עם פרוס החשיכה ,שלח השר את משרתיו עושי-רצונו ,לחפור מהמורה עמוקה ,בדרך בה צועד היהודי מדי יום אל הנהר, כדי שבלכתו שם בחושך ,תלכד רגלו ויפול בתוכה מבלי קום ,רחמנא ליצלן. מה עשה הקדוש-ברוך-הוא? – באותו ערב ,מיד לאחר תפילת ערבית ,נשמעה נקישה על דלתו של החסיד .להפתעתו כי רבה ,גילה למולו על הסף, ידיד-נעורים ,תלמיד-חכם וחסיד אף הוא ,אשר המרחק בין מקומות מושבותיהם הפריד בינותם זה כמה ,וכבר חלפו להן שנים אחדות שלא נתראו זה עם זה פנים-אל-פנים. נפלו שני הידידים איש על צוארי רעהו ,ברכו זה את זה בשלום ,ומיהרו להסב אל השולחן בבית פנימה. חיש-קל נערכה כרה לכבודו של האורח החשוב ,ועד שלא הספיקו ליטול ידיהם ,נתקשרה ביניהם שיחה עמוקה וסוערת בדברי תורה ויראה ,אשר נשאתם על כנפיה למרומי הספירות העליונות .אלמלא בני- הבית שטרחו להזכיר את עובדת היות נפשו של האורח יבשה מן הדרך ,לא היו נזכרים בסעודה כלל; משהוזכרו – פתחו בסעודה ,אך את דעתם לא הסיחו מעניניהם כמלוא-נימה. סיימו לאכול ,ברכו על המזון ,ועדיין שיחתם קולחת ושוטפת ואינה חושבת להגיע אל סיומה .רק משהאיר היום ,נזכרו שניהם בלילה שעבר עליהם בחטף ,ומיהרו לצעוד יחדו אל בית-התפילה. באמצע הדרך ,הבחינו ,לאורה של השמש העולה, בשוחה העמוקה הפעורה למרגלותיהם .עקפוה סחור-סחור והמשיכו דרכם בביטחה. --מחלון ביתו ,השקיף שר-העיר החוצה אל בית החסיד ,מחדד אוזניו ומצפה לשמוע את קולות היגון והשבר הבוקעים משם .לפי חישובו ,הגיעה כבר השעה שיבואו מבשרים לבשר לבני-הבית ,על מציאת גווייתו של ראש-משפחתם מוטלת בבור. ואולם ,למרבה אכזבתו ,שררו שם השקט ושלוה וקול צעקה לא עלה ולא בא. עודו משקיף החוצה ,כמעט ולא יצאו שתי עיניו מארובותיהן חוצה ,למראה החסיד השב מבית- המדרש וצועד לו מעדנות אל עבר מעונו - - - לא יכול שר-העיר להתאפק ,מיהר ורץ החוצה בגפו, ניגש אל היהודי ושאל: "מה זה היה לך כי אחרת כל-כך לשוב היום מבית- המדרש?"
"כי אחרתי היום לצאת לתפילה!" – השיב החסיד מיניה-וביה ,תוך שהוא מציץ בפליאה בפניו של השר המתעניין לפתע בדברים לא-לו. "ומדוע אחרת לצאת היום ,שלא כלימודך? כלום כך יאה לחסיד כמותך לאחר לקום לתפילה?" "לא אחרתי לקום ,כי כלל לא שכבתי אמש!" – השיב החסיד – אורח חשוב הגיע אלי ,ובילינו את כל הלילה בתורה ובעבודה ,עד כי לא חשנו בחלוף הזמן ובהאיר היום!" "ברוך ה' אלקי ישראל!" – התפרץ השר בקריאה גועשת ,כשעיניו נשואות למרום – "המסבב את הסיבות כדי להמציא ישע ופדות לעמו ולחסידיו! אשרי העם שככה לו ,אשרי העם שה' אלקיו!" - - - --"זהו פשט הכתוב" – אמר על כך הרבי הקדוש מלובלין – "הללו את ה' כל גויים ,שבחוהו כל האומים ,כי גבר עלינו חסדו' .כי יש ,ורק הגויים יודעים ויכולים להלל ולשבח לבורא-עולם ,על הניסים שעושה הוא עמנו ,עמו; שכן רק הם ,אשר ביקשו להרע לנו ,וראו עין-בעין כיצד הקדוש-ברוך- הוא מצילנו מידם ,רק הם יכולים להלל את ה' על חסדו ,שהרי אנחנו ,ישראל עמו ,כאותו חסיד ,איננו יודעים כלל-וכלל מן הנס שנעשה לנו; כמה דאת אמרת (נדה ל"א)' :אין בעל הנס מכיר בניסו!' "- - - * "זהו ,אם-כן ,התירוץ לקושייתנו" – סיים הצדיק מז'יכלין את מאמרו על השולחן – "אכן ,הגויים והאומים ,הם-הם הצריכים להלל ולשבח לה' ,על חסדו אשר כבר עלינו - - -
דין המשהה נקביו יד .המשהה את נקביו בין גדולים בין קטנים עובר מדברי סופרים משום אל תשקצו את נפשותיכם
.
כג)
טו .אין עוברים משום בל תשקצו כל זמן שאינו נצרך ומתאוה הרבה בענין שאילו לא היה מעמיד עצמו בכח היה כח הדוחה גובר מאליו על כח המחזיק ועושה צרכיו כד) .וכ"ש אם יכול להעמיד עצמו עד שיעור פרסה דהיינו שיעור של 72מינוט דודאי אין בזה משום בל תשקצו כה). טז .מי שאינו בקי בשיעור הנ"ל ומסתפק אם הוא בגדר של בל תשקצו יש לחוש להחמיר וישתדל לילך לביה"כ כו) ,ועכ"ז אין ליכנס לחששות ולספיקות לחוש על כל דבר ,ואם יוכל להסיח דעתו מזה ועי"ז לא יצטרך ודאי לא עבר על בל תשקצו כז). יב .אדם בינוני כשהוא בריא אם הלך לקטנים אין צריך לילך עוד עד שיעור ג' שעות כח) ,זולת כששתה הרבה יותר מהרגילות יכול להקדים קצת. יג .במקום כבוד הבריות אין לחוש משום בל תשקצו כגון שצריך למצוא מקום צנוע או שהיא באמצע דרשה ושיעור לרבים וכדו' כט). הערות וציונים לצורך ,ובזכור לאברהם הביא שרבינו זי"ע החמיר עצמו גם בזה.
כה .כ"ה בשו"ע הרב שם.
כא .כיון דמיוחד נמי לשאר דברים י"ל דאין בזה רוח רעה כ"כ ,ויש מגדולי הפוסקים המקילים שהנכנס שם אין צורך ליטול ידים ,עכ"פ לענין הדיבור כשנכנס שלא על מנת לפנות ודאי קיל טפי.
כו .אף דכאמור אין בזה רק איסור דרבנן וא"כ היו יכולין להקל מדין ספק דרבנן לקולא ,מ"מ י"ל דהוי ספק חסרון ידיעה דלא נקרא ספק, וכן אף בספק גמור י"ל דקי"ל דאין עושין ספק דרבנן לכתחל'.
כב .כ"פ בשו"ע הרב (מהדו"ת סי' ג' ס"ט) וכ"פ היעב"ץ בסידורו, ובאשל אברהם בוטשאטש ,וכן הגה"ק ממונקאטש בנימוקי או"ח (סק"ב) הצדיק דעת הרב בזה.
כז .כ"ה באשל אברהם בוטשטאש.
כג .לשונו של השו"ע הרב (מהדו"ת סי' ג' סי"א) ובאמת אף דיש חולקים וסוברים דיש בזה איסור תורה ,מ"מ דעת הרבה מגדולי אחרונים שאינו אלא דרבנן כמו שאספם המאסף לכל המחנות (סקמ"ג) ע"ש ,ועי' בצעטיל קטן (אות ט"ו) מה שהרבה הנועם אלימלך להזהר שלא להשהות הפסולת בקרבו אף רגע אחד ,ע"ש. כד .לשון השו"ע הרב (סי' ג' סי"א) ואף דהביא שם דיעה אחרת דמשערין כדי שיעור הילוך פרסה ,מ"מ בסי' צ"ב (ס"ב) סתם להקל בזה.
כח .כן קבע הדברי חיים כמו שהביא הגה"ק ממונקטש זי"ע בספרו נימוקי או"ח (סי' ג' סק"ג) וז"ל :ושמעתי מאדומו"ר הקדוש זי"ע משינאווע בשם אביו רבינו הקדוש הגאון בעל דברי חיים זי"ע ,שיעור שלוש לאדם בינוני בבריאות בין הליכת קטנים מפעם אחת להשני, ואם ילך יותר אז הוא רק דמיון שצריך ,והגם שיש לחלק בין דורתם לדורתינו החלושים ביותר וגם במחלת העצבים רבים מהם שקועים, אשר עי"ז ירגישו בדמיונות יותר ויצטרך לילך הרבה פעמים ,עכ"ל. ורבינו זי"ע הורה לקיים פסק הדברי חיים בזה. כט .שו"ע הרב (שם סי"א).
"שכן קורה לפעמים ,שיהודי עומד ליפול ,חלילה וחס ,בתוך מצודה רעה שפרשו הגויים לרלגיו, ולהסתבך בסבך חמור וקשה .ואולם ,עוד בטרם יש סיפק בידי השונאים להוציא מחשבתם מן הכוח אל הפועל ,מתעוררים חסדיו של הקדוש-ברוך-הוא על האיש ,והוא שולח שלוחים נאמנים לסכל את המזימה ולבטל את הגזירה .נמצא ,אפוא ,כי האיש הנושע ,אינו יודע כל-עיקר כי מוטל עליו להודות לה' על גאולתו ועל פדות נפשו. "איברא ,הגויים הללו ,זוממי הרשע וחורשי הרעה, הם הלא יודעים ויודעים היטב את הנס הגדול שהתרחש לו ליהודי; הם הלא ראו וראו ,כיצד הושיע ה' את היהודי ממזימתם הרעה -מוטל ,אם-כן ,החוב עליהם ,להודות להלל ולשבח למי שעשה לבני-עמו את כל הניסים האלה! "- - - --על פניו של ר' לייב קושמירק התפשט חיוך רחב. "הסוד כבר גלוי לפני הרבי" – הירהר בלבו – "אין כל צורך לספר לו!" - - - נעתק מתוך ספר "בסוד עבדיך" ברשות המחבר שליט"א.
ברכה לעטרת תפארת משפחתינו בהדרת הכבוד משגרים אנו בזה ברכת מזלא טבא קדם אבינו היקר /חותנינו הנכבד ,נזר תפארת משפחתינו, מוכתר בהורמנא דרבנן ע"י גדולי הרבנים שליט"א ,ה"ה: הרה"ח מוה"ר חיים יחזקאל קרישבסקי שליט"א לרגל שמחתו בהכנסת בנו היקר כמר בנימין יצחק לעוה"ת והמצוות. יה"ר שיזכה לרוות רוב נחת ממנו ומכל יוצ"ח מתוך שמחה והרחבת הדעת וכט"ס ,אמן. המברכים בהדרת הכבוד:
בניך :שמעון דוב ,שלמה שמעי' חתניך :יואל ראבינאוויטש ,שמעון פרידמאן ,שמואל זלמן קליערס, חיים אשר העלער ,החתן ישראל פנחס היימליך
ביום הראשון ,י"ט מנ"א הבעל"ט נא לכוון בסדר הלימודי תורה ברבים ובלימודי הכוללים לעילוי נשמת הרה"ח מוה"ר שמעון עוזר ב"ר משה שמואל ז"ל ווייס לרגל יום היאר-צייט החל ביום הראשון הבעל"ט ת .נ .צ .ב .ה.
ברכת מזל טוב בהדרת הכבוד משגרים אנו בזה ברכת מזלא טבא קדם האי גברא יקירא ,הדולה ומשקה תורת אלקים חיים לעדרים ,ומוסר עצמו בלב ונפש למען התעלותינו בתורה ויר"ש ,ה"ה: הרה"ג ר' דוד סירוטה שליט"א ר"מ ומשגיח בישיבה קטנה
ביום הראשון ,י"ט מנ"א הבעל"ט נא לכוון בסדר הלימודי תורה ברבים ובלימודי הכוללים לעילוי נשמת הרה"ח מוה"ר יוסף צבי ב"ר חיים משה בנימין ז"ל גאלדשטיין לרגל יום היאר-צייט קמייתא החל ביום הראשון הבעל"ט ת .נ .צ .ב .ה.
לרגל שמחתו בהכנסת בנו היקר כמר נחום ני"ו לעול התורה והמצוות. תלמידיך השותים בצמא את דבריך בשיעור א' דישיבה קטנה:
א .דיאמנט ,א .סימון ,א .שפיצר ,א .סאמעט ,ח.א .ראזנבערג, ח .כהן ,י.א .יאראוויטש ,י .אייזנער ,י .וואלעס ,מ.ש .ראכמאן, מ .ברוין ,מ.ד .הירש ,מ.י .וואלעס ,ר.א .סאקס ,ש .סאמעט, ש .שטיינבערגער ,ש.י .ליכטנשטיין
ביום השני ,כ' מנ"א הבעל"ט
ביום השלישי ,כ"א מנ"א הבעל"ט
ביום החמישי ,כ"ג מנ"א הבעל"ט
נא לכוון בסדר הלימודי תורה ברבים ובלימודי הכוללים לעילוי נשמת האה"ח מרת לאה אסתר בת"ר יוסף דוב בעריש ע"ה איינהורן לרגל יום היאר-צייט החל ביום השני הבעל"ט ת .נ .צ .ב .ה.
נא לכוון בסדר הלימודי תורה ברבים ובלימודי הכוללים לעילוי נשמת הרה"ח מוה"ר יוסף דוב בעריש ב"ר שמחה בונם ז"ל פאטריגאל לרגל יום היאר-צייט החל ביום השלישי הבעל"ט ת .נ .צ .ב .ה.
נא לכוון בסדר הלימודי תורה ברבים ובלימודי הכוללים לעילוי נשמת האה"ח מרת יהודית בת"ר אלימלך ע"ה פערל לרגל יום היאר-צייט החל ביום החמישי הבעל"ט ת .נ .צ .ב .ה.
מכתבים למערכת ,הערות והארות אפשר לשלוח לת.ד 5456 .מיקוד 91054י-ם או בפקס02-581-7691 : לתרומות והנצחות 050-41-52-374להערות והארות בטל 02-5817-691 / 02-5829315 .כמו"כ ניתן להשאיר הודעה ב"קול יהודא" 02-53-53-633
ד